Walther van den Ende (1947): camera.
Er zijn 29 films gevonden.

Nono, het zigzag kind

2012 | Familiefilm

Nederland​/​​Verenigd Koninkrijk 2012. Familiefilm van Vincent Bal. Met o.a. Fedja van Huêt, Thomas Simon, Isabella Rossellini, Camille De Pazzis en Burghart Klaußner.

Nono is de naam van een bijna dertienjarige jongen, zoon van een beroemde inspecteur, die op zoek gaat naar zijn moeder. Daarbij wordt hij geholpen door meestercrimineel Felix Glick en nachtclubzangeres Lola Ciperola. Bals film - zijn eerste na Minoes uit 2001! - wil een coming of age-verhaal zijn, maar mist daarvoor de emotionele lading. Wat overblijft is een fraai gefilmd avonturenverhaal vol markante personages, gespeeld door een geweldige cast. Met als klapstuk filmicoon Isabella Rossellini als de zwoele nachtclubzangers Lola Ciperola.

No Man's Land

2001 | Drama, Oorlogsfilm, Komedie

Bahrein​/​​Slovenië​/​​Italië​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​België 2001. Drama van Danis Tanovic. Met o.a. Branko Djuric, Filip Sovagovic, Georges Siatidis, Katrin Cartlidge en Serge-Henri Valcke.

Het is 1993 en de oorlog in voormalig Joegoslavië is in volle gang. Twee soldaten, een Serviër en een Bosniër, komen terecht in een loopgraaf. Ze zitten vast tussen de linies, samen met een derde soldaat die op een mijn ligt die bij de minste beweging kan ontploffen. Een ongewoon ensemble dat gedoemd is om te moeten samenwerken. De VN en de media krijgen er lucht van en al snel is de patstelling het middelpunt van wereldwijde belangstelling. Frisse galgenhumor van debuterend regisseur Tanovic. In 2002 kreeg No Man's Land (en niet patisseriefilm Amélie!) de Oscar voor beste buitenlandse film.

Sonny Boy

2011 | Drama

Nederland 2011. Drama van Maria Peters. Met o.a. Ricky Koole, Sergio Hasselbaink, Marcel Hensema, Micha Hulshof en Gaite Jansen.

Mooi drama rond de roerige relatie van het Surinaams-Nederlandse stel Waldemar Nods en Rika van der Lans, opgetekend van 1921 tot 1944. Filmmaker Maria Peters baseerde het verhaal op de gelijknamige bestseller van Annejet van der Zijl uit 2004. Sonny Boy, vernoemd naar het kind van het stel, scheert in vogelvlucht langs grote thema's als liefde, racisme, religie, seksisme, heimwee, verraad en oorlog maar biedt ondanks deze overvloed levensechte personages. De film beklijft vanwege het sterke verhaal, de gedegen productie en het soepele acteerwerk van jong en oud.

Cirkus Columbia

2010 | Drama

Bosnië en Herzegovina​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Slovenië​/​​België​/​​Servië 2010. Drama van Danis Tanovic. Met o.a. Miki Manojlovic, Mira Furlan, Milan Strljic en Svetislav Goncic.

Nostalgisch drama van Danis Tanovic over Bosniër die na fortuin te hebben gemaakt in Duitsland terugkeert naar zijn geboortedorp, vlak voor de Bosnische oorlog uitbreekt.

The Rainbowmaker

2008 | Komedie

Rusland​/​​Finland​/​​Italië​/​​Duitsland​/​​Nederland 2008. Komedie van Nana Dzhordzhadze. Met o.a. Merab Ninidze, Nino Kirtadze en Chulpan Khamatova.

Magisch realisme uit Georgië rond meteoroloog Datho (Ninidze) die na een korte gevangenisstraf opbotst tegen de teleurstelling van zijn jonge tweeling. Het kroost dacht namelijk dat vader weg was vanwege een manhaftige geheime missie. Datho is ten einde raad maar krijgt hoop nadat hij vanwege een aanvaring met een bolbliksem plotsklaps het weer kan beïnvloeden. Regisseur Dzhordzhadze balanceert met zijn komedie op het randje van de onaanvaardbare knulligheid maar de mix van poëzie, sprookjes en (on)werkelijkheid geeft uiteindelijk voldoende tegenwicht. Gefilmd op locatie in Georgië.

Si le vent soulève les sables

2006 | Drama

België​/​​Frankrijk 2006. Drama van Marion Hänsel. Met o.a. Issaka Sawadogo, Carole Karemera, Asma Nouman Aden en Emile Abossolo M'Bo.

Af en toe verwaardigen grote westerse filmmaatschappijen en dito acteurs zich aandacht te besteden aan Afrika (Blood Diamonds, The Constant Gardener). De ontginning van misère is gewoonlijk de gemene deler, met Afrikanen als reddeloze figuranten en een westerling als lichtend baken. In het poëtisch verstilde Si le vent soulève les sables blijft Franse cineast Hänsel dichtbij de realiteit met een onrustbarend verhaal over een ontwortelde familie die onder het oog van gewapende milities door de woestijn trekt op zoek naar water. Een oprecht drama zonder hardvochtig effectbejag. Muziek van componist René-Marc Bini, gezongen door Cathy Renoir. Gefilmd op locatie in Djibouti.

Car Men

2006 | Korte film, Komedie, Muziek

Nederland 2006. Korte film van Boris Paval Conen.

Car Men is een ongebruikelijke bewerking van een wereldberoemde opera tot een korte film. De Tsjechische choreograaf Jirí Kylián - sinds 1973 verbonden aan het Nederlands Dans Theater - nam Bizets warmbloedige opera over 'een vrouw die niet ophoudt naar hartstocht te zoeken' onder handen en maakte er een in een Tsjechische bruinkoolmijn gesitueerde (stille) slapstickfilm van, met vier vijftigplusdansers (onder wie Sabine Kupferberg als Carmen) een glimmende Tatra 87-bolide en de muziek van componist Hans Otten in de hoofdrol.

Joyeux Noël

2005 | Oorlogsfilm, Drama, Historische film

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​België​/​​Roemenië 2005. Oorlogsfilm van Christian Carion. Met o.a. Diane Kruger, Guillaume Canet, Gary Lewis, Daniel Brühl en Lucas Belvaux.

Zonder dat de legeraanvoerders er weet van hadden, leidde op kerstavond 1914 een feestje in de Duitse loopgraven tot een staakt-het-vuren tussen Franse, Schotse en Duitse soldaten. In het niemandsland tussen de voorste loopgraven vierden de mannen gezellig kerstfeest. Ze delen champagne, sigaretten en chocolade, tonen foto's van hun geliefden en kinderen, en proberen met handen en voeten tot een gesprek te komen. Heikele dilemma's worden vermeden - over plichtsbesef, gewetensnood en hoogverraad gaat het niet in deze wat geforceerde feelgoodfilm. Joyeux Noël was de Franse inzending voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

25 degrés en hiver

2004 | Drama, Komedie

België​/​​Frankrijk​/​​Rusland​/​​Spanje​/​​Zweden 2004. Drama van Stéphane Vuillet. Met o.a. Jacques Gamblin, Carmen Maura, Ingeborga Dapkunaite, Josse De Pauw en Pedro Romero.

Een Oekraïense zoekt in Brussel naar de man die haar jaren geleden verliet om in het Westen geld te verdienen en vervolgens niets meer van zich liet horen.

Verder dan de maan

2003 | Drama

Nederland​/​​België​/​​Denemarken​/​​Duitsland 2003. Drama van Stijn Coninx. Met o.a. Huub Stapel, Johanna ter Steege, Neeltje de Vree, Anneke Blok en Annet Malherbe.

Het is 1969. John Lennon en Yoko Ono voeren actie in een hotelbed. De mens gaat naar de maan. En de televisie arriveert definitief in de Nederlandse huiskamers. Tegen deze grootse gebeurtenissen schetst Stijn Coninx (Hector, Daens) het kleinemensengeworstel van boerendochter Caro. Ze is 9 jaar, tobt met haar communie, zwemles en drinkende vader (Stapel). Coninx schakelt heen en weer tussen deze beide werelden zonder ze werkelijk met elkaar te verbinden. Ondertussen weet de prima cast - onder wie de jonge Neeltje de Vree - niet te voorkomen dat de personages in dit boerendrama maar niet interessant willen worden.

Science Fiction

2002 | Jeugdfilm, Thriller, Familiefilm, Avonturenfilm

België​/​​Nederland​/​​Duitsland 2002. Jeugdfilm van Danny Deprez. Met o.a. David Geclowicz, Fran Michiels, Wendy van Dijk, Koen De Bouw en Liesbeth Kamerling.

De ouders van de tienjarige Andreas (Geclowicz) doen een beetje raar. Ze verbergen hun ogen voortdurend achter zonnebrillen en sluiten zich dag en nacht in hun laboratorium op, ver van hun zoon. Het is alsof ze denken dat het een vergissing was een kind te nemen, maar volgens Andreas' buurmeisje Vero zijn het aliens. De kinderen gaan op onderzoek uit. Het scenario is niet erg goed: de film volgt steeds hetzelfde stramien, er is weinig karakterontwikkeling en de dialogen zijn stroef. Maar door de goed getroffen sfeer is de film van regisseur Deprez (De bal) toch een degelijke kinderthriller.

Minoes

2001 | Jeugdfilm, Familiefilm, Drama

Nederland 2001. Jeugdfilm van Vincent Bal. Met o.a. Carice van Houten, Theo Maassen, Pierre Bokma, Hans Kesting en Olga Zuiderhoek.

Poes Minoes uit de Emmalaan snapt niet waarom ze er plots uitziet als een een charmante jongedame (Van Houten). Het is raar, maar het heeft ook voordelen. Bevriende katten vertellen haar bijvoorbeeld mensengeheimen, waarmee ze de sympathieke, stuntelige journalist Tibbe (Maassen) helpt, in ruil voor eten en een slaapplaats. Er zit ook een tip tussen over de onfrisse zaakjes van schurkachtige industrieel en kattenhater Ellemeet (Bokma). Erg leuke verfilming van het boek van Annie M.G. Schmidt. Gouden Kalveren voor de film en voor Van Houten.

The Crossing

1999 | Drama

Denemarken​/​​België​/​​Nederland​/​​Duitsland 1999. Drama van Nora Hoppe. Met o.a. Behrouz Vossoughi, Johan Leyssen, Viviane de Muynck, Mil Seegers en Juan Carlos Tajes.

Poes Minoes uit de Emmalaan snapt niet waarom ze er plots uitziet als een een charmante jongedame (Van Houten). Het is raar, maar het heeft ook voordelen. Bevriende katten vertellen haar bijvoorbeeld mensengeheimen, waarmee ze de sympathieke, stuntelige journalist Tibbe (Maassen) helpt, in ruil voor eten en een slaapplaats. Er zit ook een tip tussen over de onfrisse zaakjes van schurkachtige industrieel en kattenhater Ellemeet (Bokma). Erg leuke verfilming van het boek van Annie M.G. Schmidt. Gouden Kalveren voor de film en voor Van Houten.

Missing Link

1999 | Familiefilm, Drama, Komedie

Nederland​/​​België 1999. Familiefilm van Ger Poppelaars. Met o.a. Nick van Buiten, Tamar van den Dop, Johan Leysen, Thomas Acda en Lotte van der Laan.

Nederland rond 1955. De 11-jarige Rick (Van Buiten) woont bij zijn moeder (Van Den Dop) en tante, want zijn vader zou als vlieger in de oorlog neergeschoten zijn. Op school hoort hij over de evolutietheorie en de ontbrekende schakel in de menselijke evolutie. Toevallig organiseert een Belgische professor net op dat moment een expeditie naar die missing link in donker Afrika. Spannend! Rick gaat mee, de pittige dochter van de boekhandelaar ook. Deze tv-film met absurdistische humor en een serieuze ondertoon kreeg op het filmfestival van Utrecht bioscoopstatus én een Gouden Kalf voor het scenario.

Left Luggage

1998 | Drama

België​/​​Verenigde Staten​/​​Nederland 1998. Drama van Jeroen Krabbé. Met o.a. Isabella Rossellini, Laura Fraser, Maximilian Schell, Marianne Sägebrecht en Adam Monty.

Na het lezen van een boek van Carl Friedman over het na-oorlogse leven van twee joodse families, kon Jeroen Krabbé - zelf van joodse afkomst - het niet laten om zijn debuut als regisseur te maken. Glunderend presenteerde hij zijn project met ster Isabella Rossellini aan de binnen- en buitenlandse pers. Die zag Laura Fraser in een oprecht maar weinig subtiel drama als moderne studente Chaja pendelen tussen haar trauma's-ontkennende ouders en de orthodoxe familie Kalman bij wie ze een bijbaantje heeft als oppas. Dubbel bekroond op het festival van Berlijn, waaronder een eervolle vermelding van de jury voor Rossellini's vertolking.

Le huitième jour

1996 | Komedie, Drama

België​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1996. Komedie van Jaco Van Dormael. Met o.a. Daniel Auteuil, Pascal Duquenne, Miou-Miou, Isabelle Sadoyan en Henri Garcin.

Harry (Auteuil) is een druk bezet zakenman. Zijn vrouw heeft hem verlaten met de kinderen en alles wat rest is routine. Georges (Duquenne) lijdt aan het downsyndroom. Hij leeft in een fantasiewereld waar Mongolië zijn moederland is, gemaaid gras getroost moet worden en de werkelijkheid verdwijnt als je niet kijkt. Na een ontmoeting trekken ze een paar dagen met elkaar op. Solide acteursfilm, mooi in beeld gebracht door cameraman Walther van den Ende. Duquenne en Auteuil ontvingen in 1996 beiden de prijs voor beste acteur op het filmfestival van Cannes.

Sale gosse

1995 | Komedie

Frankrijk 1995. Komedie van Claude Mouriéras. Met o.a. Anouk Grinberg, Axel Lingée, Alberto Gimignani, Philippe Madala en Sotigui Kouyaté.

Nina (Grinberg) is een alleenstaande moeder met een eenvoudig baantje als kapster in een kliniek voor kankerpati[KA3]enten. Martin (Ling[KA1]ee) is haar zoon; hij is tien. Als Nina een relatie aanknoopt met Miguel, die ze van het tangodansen kent, merkt ze dat Martin sc[KA2]ene`s gaat maken en al gauw loopt de verhouding mis. Ze krijgt kennis aan Pippo (Gimignani), een kleine oplichter van Italiaanse afkomst. Martin zorgt voor heibel, niet alleen thuis maar ook op school: hij vecht. Pippo probeert de zaak toch in evenwicht te houden. Hij begrijpt dat Martin, die zijn vader nooit gekend heeft, de leegte probeert op te vullen met zijn onhandelbare gedrag en dat hij wegzakt in dagdromen of spelletjes met zijn vriendje Karim (Douache), een magrebijns jongetje. Tijdens een schoolreisje zorgt Martin voor de nodige consternatie. Verfrissende film over de problematiek van een ongehuwde moeder met een opgroeiend kind, die zelf onzeker is en niet goed weet hoe ze de situatie moet aanpakken. Grinbergs spel is voortreffelijk en het scenario van regisseur Mouriéras, vermijdt zoetsappigheid, cliché's en vooral vals sentiment. Het camerawerk van Walther Vanden Ende is klasse, precies wat men van hem verwachten mag. Gesitueerd in Lyon. Bekroond op het festival van San Sebastian in Spanje.

Taxandria

1994 | Animatie, Familiefilm, Fantasy

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Nederland​/​​België 1994. Animatie van Raoul Servais. Met o.a. Armin Mueller-Stahl, Andrew Sachs, Richard Kattan, Elliott Spiers en Katja Studt.

Een 11-jarige jongen hoort van een vuurtorenwachter over Taxandria, waar alle vooruitgang en technologie is uitgebannen. Ook alle beelden en afbeeldingen zijn er verboden, maar iedereen zou gelukkig zijn. Servais plaatste acteurs van vlees en bloed in een volledig getekende wereld, die gemodelleerd is naar het oeuvre van de schilder Paul Delvaux. Het resultaat is een af en toe Kafkaëske lust voor het oog. Jammer dat het geheel nauwelijks ontroert.

Le joueur de violon

1994 | Drama

België 1994. Drama van Charles Van Damme. Met o.a. Richard Berry, François Berland, Inès De Medeiros, Geno Lechner en John Dobrynine.

Hoe een virtuoze violist afglijdt naar de laagste maatschappelijke regionen. Armand (Berry) walgt van al het gerepeteer. De keurige wereld van concerten en opnamen interesseert hem niet meer. Hij besluit voortaan in de metro te spelen. Daar vindt hij de trouwe genegenheid van een werkneemster van de RATP, Lydia (Medeiros), en sluit hij vriendschap met iemand van het leidinggevend personeel, Charles (Berland). Met zijn klassieke spel creëert hij een vriendelijkere sfeer in de metro, maar hij stuit ook op vijandige controleurs. Hij zakt steeds verder in de marginaliteit en speelt ten slotte alleen nog voor daklozen de chaconne uit de 2e suite van Bach, in een verlaten station. De film onderzoekt de authenticiteit van en het luisteren naar muziek en schetst het verlangen van iedere artiest volledigheid in de beoefening van zijn kunst te bereiken. In zijn naïviteit doet de film de vraag opkomen waarom rijke samenlevingen hen zo links laten liggen. Het opmerkelijk zorgvuldige spel van Berry redt het grootste deel van de film. Scenario van Charlie Van Damme, François Dupeyron en Jean- François Goyet. Camerawerk van Walther Van Den Ende.

Farinelli - Il castrato

1994 | Historische film, Biografie, Muziek, Drama

Duitsland​/​​Italië​/​​België​/​​Frankrijk 1994. Historische film van Gérard Corbiau. Met o.a. Stefano Dionisi, Enrico Lo Verso, Elsa Zylberstein, Caroline Cellier en Jeroen Krabbé.

Bonte kostuums, fraai camerawerk en natuurlijk schitterende muziek in deze biografie over de in 1705 in de buurt van Napels geboren operazanger Farinelli (Dionisi) die eigenlijk Carlo Broschi heette. Op jeugdige leeftijd wordt hij gecastreerd, zodat hij zijn jongenssopraanstem behoudt. Farinelli en zijn componerende broer hebben veel succes in operakringen en bij vrouwen, maar componist Händel (een kwaadaardige Jeroen Krabbé) gooit roet in het eten. De zangstemmen in Farinelli zijn in werkelijkheid van Derek Lee Ragin en Ewa Mallas Godlewska. Regisseur Corbiau draaide in 1988 de muzikale 'thriller' Le Maître de musique en ging na Farinelli verder op de ingeslagen weg met Le roi danse (2000).

Oeroeg

1993 | Drama, Oorlogsfilm, Historische film

Nederland 1993. Drama van Hans Hylkema. Met o.a. Rik Launspach, Martin Schwab, Jeroen Krabbé, Joris Putman en Marjon Brandsma.

'Oeroeg was mijn vriend', zo begon Hella S. Haasse's in 1948 verschenen novelle, waarin ze de vriendschap beschreef tussen Johan, zoon van een Nederlandse plantage-eigenaar en de Indonesische Oeroeg, zoon van een opzichter. Als kinderen waren ze onafscheidelijk, maar wanneer Johan tijdens de politionele acties in Batavia terugkeert blijkt hoeveel er is veranderd. Hans Hylkema verfilmde het verhaal in een tijd dat dit hoofdstuk uit de Nederlandse geschiedenis nog zeer gevoelig lag: des te symbolischer de aanwezigheid destijds van Beatrix bij de première. Rik Launspach kreeg een Gouden Kalf voor zijn rol.

Daens

1992 | Biografie, Drama, Historische film

België​/​​Frankrijk​/​​Nederland 1992. Biografie van Stijn Coninx. Met o.a. Jan Decleir, Gérard Desarthe, Antje de Boeck, Johan Leysen en Michael Pas.

Sociaal-historisch epos naar het biografische boek 'Pieter Daens of hoe in de negentiende eeuw de arbeiders van Aalst vochten tegen armoede en onrecht' van Louis-Paul Boon uit 1971. Decleir is de geëngageerde priester uit de titel, die zijn strijd tegen kinderarbeid en andere maatschappelijke wantoestanden begint vanaf de kansel en later voortzet als politicus. Coninx verfilmde de geschiedenis sober en degelijk, maar ook meeslepend. Daens was een groot succes in België en verdiende een Oscarnominatie. Voor wie het verhaal met zang en dans prefereert, is er Daens, de musical van Studio 100 (van oa K3 en Kabouter Plop).

Toto le héros

1991 | Drama, Komedie

België​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1991. Drama van Jaco Van Dormael. Met o.a. Michel Bouquet, Jo De Backer, Thomas Godet, Mireille Perrier en Sandrine Blancke.

Thomas is jaloers op zijn buurjongen Alfred, die in een warm milieu wordt opgevoed. Thomas denkt dat hij en Alfred na de geboorte verwisseld zijn tijdens een ziekenhuisbrand. Hij zal het Alfred zijn verdere leven nadragen. Tegelijk komt het wel uit dat Thomas (wellicht) niet de echte broer is van zijn zus, want hij is verliefd op haar. Toto le héros vertelt in flashbacks en -forwards en met een flinke scheut mafheid een nostalgisch verhaal over tekortkoming en liefde. De film won er een kast vol prijzen mee in Europa.

Sailors Don't Cry

1990 | Drama, Romantiek

België 1990. Drama van Marc Didden. Met o.a. Hilde Van Mieghem, Josse De Pauw, Johan Leysen, Din Meysmans en Hilde Wils.

Onecht driehoeksmelodrama dat qua verhaal, dialogen en psychologie van groot en klein, totaal dissonant en ongeloofwaardig overkomt. Het achtjarige knaapje Meysmans observeert zijn moeder, caféhoudster van Mieghem met een havenkroeg, haar minnaar de Pauw en zijn vader Leysen, een matroos die ooit zijn moeder en hem als klein kind in de steek liet en thans onverwacht terugkeert. Scenario van de regisseur en Annemie Vandeputte.

Montalvo et l'enfant

1990 | Drama, Muziek

Frankrijk 1990. Drama van Claude Mouriéras. Met o.a. Mathilde Altaraz, Christophe Delachaux, Robert Seyfried, Jean-Claude Gallotta en Michel Ducret.

De kijk van een kind, dat de wereld om hem heen, met vooral volwassenen, onderzoekt. Hij registreert hun gewoonten, hun genegenheid, hun angst en hun agressie. Het verhaal komt langzaam op gang, verkrijgt gaandeweg meer tempo en tenslotte laaien de hartstochten hoog op. Geen afgerond geheel, vanwege een wat weifelachtige aanpak van de montage en een te duidelijk merkbare invloed van Luis Buñuel, wat het dromerige aspect aangaat. Desalniettemin getuigt deze debuutfilm van grote kwaliteiten in de beschrijving van de karakters en de gedragingen. Prima spel.

Dust

1985 | Drama

België​/​​Frankrijk 1985. Drama van Marion Hänsel. Met o.a. Jane Birkin, Trevor Howard, John Matshikiza, Nadine Uwampa en Lourdes Christina Sayo.

Getrouwe verfilming van de roman In the Heart of the Country van J.M. Coetzee tot scenario bewerkt door de regisseuse. Birkin woont met haar bejaarde vader op een Afrikaanse ranch en heeft een goede verstandhouding met haar voorman Matshikiza en zijn vrouw Uwampa. Als zij meesteres van de hoeve wordt, verandert de gezagsverhouding waardoor in de finale de voorman en zijn vrouw het landgoed verlaten, zodat Birkin in eenzaamheid achterblijft. Deze film verdient nauwelijks dat hij meerdere malen bekroond is vanwege de formele perfectie waarmee hij is gemaakt. Dit komt zowel door het vervelende en voortdurende gebruik van flashbacks en de onbeholpen opbouw waardoor dit verhaal over een neurose in de rimboe van Zuid- Afrika afstandelijk wordt. Deze film heeft veel te danken aan Birkin die zich helemaal geeft in een voor haar bijzondere rol. De fotografie is van Walter Van Den Ende.

De Leeuw van Vlaanderen

1985 | Historische film, Romantiek, Drama

België​/​​Nederland 1985. Historische film van Hugo Claus. Met o.a. Frank Aendenboom, Jan Decleir, Julien Schoenaerts, Theu Boermans en Josine van Dalsum.

Aan het begin van de veertiende eeuw wordt het graafschap Vlaanderen overheerst door de Fransen. De Franse edelman Jacques de Chatillon oefent in Brugge een waar schrikbewind uit, en het volk komt onder leiding van Pieter de Coninck en Jan Breydel in opstand. De Vlaamse schrijver Hugo Claus verfilmde Hendrik Conscience's gelijknamige, epische roman over Vlaanderen dat rond 1300 in verzet kwam tegen de Franse overheersing. De film kreeg destijds niet veel handen op elkaar. Let op optredens van onder meer Ischa Meijer en Adriaan van Dis.

Zaman

1983 | Mysterie, Misdaad, Drama, Thriller

België 1983. Mysterie van Patrick Le Bon. Met o.a. Marc Janssen, Herbert Flack, Gerda Lindekens, Paul S'Jongers en Janine Bischops.

Het hoofd- en titelpersonage Zaman is een ijverige, toegewijde politieman van de Antwerpse opsporingsdienst, die zijn taak goed en op een menselijke manier wil vervullen. Zijn met zijn beroep samenhangende uithuizigheid heeft zijn huwelijks- en gezinsleven geschaad. Hij komt een zwendelzaak en een 'grote vis' op het spoor, maar uiteindelijk wordt hij uitgerangeerd in zijn strijd tegen het machtsmisbruik van hogerhand. Deze politiefilm met een menselijk gelaat en maatschappijkritische trekjes handelt zowel over de moeilijke situaties waarmee mensen in politiedienst hebben af te rekenen, als over de menselijke ellende waarmee zij worden geconfronteerd. Menselijke bewogenheid gaat hier gepaard met een treffende milieuschildering.

De Witte van Sichem

1980 | Drama

België 1980. Drama van Robbe De Hert. Met o.a. Eric Clerckx, Paul S'Jongers, Blanka Heirman, Jos Verbist en Magda De Winter.

Verfilming van de klassieke streekroman De Witte van Sichem (1920) van de Vlaming Ernest Claes. Het verhaal gaat over een twaalfjarig jochie (Clerckx) uit een arm gezin, dat vaak kattenkwaad uithaalt. Zijn vader, leraar en werkgever proberen hem met harde hand tot de orde te roepen. Troost voor zijn treurige leefomstandigheden vindt de jongen in boeken. Regisseur-scriptschrijver De Hert etaleert zijn linkse engagement door achter de rug van de kwajongen schrijnende toestanden te tonen. De mooie fotografie is van Walther van den Ende (Daens) en Theo van de Sande (De aanslag).