Herman J. Mankiewicz (1897-1953): scenario en productie.
Er zijn 8 films gevonden.

The Spanish Main

1945 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1945. Avonturenfilm van Frank Borzage. Met o.a. Paul Henreid, Maureen O'Hara, Walter Slezak, Binnie Barnes en John Emery.

Als hun piratenschip gestrand is, geeft de slechte Spaanse gouverneur Slezak het bevel om de Hollandse vrijbuiterskapitein te hangen en zijn bemanning te onderwerpen en tot slaaf te maken. De dappere Hollanders ontsnappen en nemen wraak. Piraat Henreid leidt Don Alvarado (Slezak) om de tuin en wint daardoor de hand van de schone O'Hara. Onderhoudend en kleurrijk wapengekletter. Scenario van George Worthing Yates en Herman J. Mankiewicz, en A. Mackenzie. Fotografie van George Barnes.

Stand by for Action

1942 | Oorlogsfilm, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1942. Oorlogsfilm van Robert Z. Leonard. Met o.a. Robert Taylor, Brian Donlevy, Charles Laughton, Walter Brennan en Marilyn Maxwell.

Daar wachten we nog steeds op. Goede bezetting in een doorsneemarineverhaal uit WO II.

Citizen Kane

1941 | Mysterie, Drama, Thriller, Experimenteel

Verenigde Staten 1941. Mysterie van Orson Welles. Met o.a. Orson Welles, Joseph Cotten, Dorothy Comingore, Agnes Moorehead en Everett Sloane.

Volgens velen de beste speelfilm aller tijden. Orson Welles - toen 25 jaar! - experimenteerde in deze visionaire film over de achterkant van het Amerikaanse kapitaal met make-up, geluid en vooral met lenzen en cameratechnieken. Die brachten zowel voorgrond als achtergrond scherp in beeld - met oogstrelend en baanbrekend resultaat. Het spannende verhaal cirkelt om krantenmagnaat Kane (Welles zelf) die bij zijn eenzaam sterven het woord 'Rosebud' fluistert. Een inventieve en gevoelige zoektocht naar de betekenis van het woord en de persoon Kane volgt.

Duck Soup

1933 | Komedie

Verenigde Staten 1933. Komedie van Leo McCarey. Met o.a. Groucho Marx, Harpo Marx, Chico Marx, Zeppo Marx en Margaret Dumont.

Groucho is Rufus T. Firefly, minister-president van Freedonia, een satire op een speelgoedkoninkrijk, in een komedie die haars gelijke niet kent. Nog meer potsenmakerij dan in een circus. Deze mág je niet missen.

Dinner at Eight

1933 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1933. Drama van George Cukor. Met o.a. Billie Burke, Lionel Barrymore, Wallace Beery, John Barrymore en Marie Dressler.

Terwijl na de Beurskrach het scheepsbedrijf van echtgenoot Oliver (Barrymore) richting het faillissement koerst is de New Yorkse socialite Millicent (Burke) manisch bezig met de tafelschikking van haar prestigieuze dinner party. En zoals in het theaterstuk van George S. Kaufman waarop deze sublieme David O. Selznick-productie is gebaseerd houdt het decorum van de elitegasten een stroom aan drama in toom. Voor hoe lang, is de vraag. Valkuildialogen, oogstrelende Art Déco-sets en -garderobe en een droombezetting (Jean Harlow, Wallace Beery, John Barrymore) geregisseerd door meester Cukor: een Hollywoodparel, dit etentje.

Horse Feathers

1932 | Komedie

Verenigde Staten 1932. Komedie van Norman Z. McLeod. Met o.a. Groucho Marx, Harpo Marx, Chico Marx, Zeppo Marx en Thelma Todd.

Groucho bouwt als hoofd van het Huxley College een rugbyteam op, dat tegen rivaal Darwin University moet spelen. Krankzinnige Marx-nonsens waarin 'zwaardvis' het wachtwoord is. Oorspronkelijk uitgebracht met een lengte van 70m.

Canary Murder Case

1929 | Mysterie, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1929. Mysterie van Malcolm St. Clair. Met o.a. William Powell, Louise Brooks, James Hall, Jean Arthur en Charles Lane.

Vormelijke maar interessante vroege sprekende film (die oorspronkelijk zonder geluid werd opgenomen) met een goede bezetting, waarin Powell debuteert als de hoffelijke speurneus Philo Vance, die diepgaand onderzoek doet naar de dood van een intrigerende nachtclubzangeres (Brooks). Louise Brooks speelde deze rol net voor haar klassieke Duitse films met G.W. Pabst. Toen ze weigerde terug te komen voor heropnamen, werd haar plaats ingenomen door Margaret Livingston, wat duidelijk te zien is in een aantal scènes. Zie ook: 'Philo Vance'-serie.

The Road to Mandalay

1926 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1926. Avonturenfilm van Tod Browning. Met o.a. Lois Moran, Owen Moore, Henry B. Walthall en Sojin.

De gemoederen raken verhit als twee mannen dezelfde vrouw begeren. Het verhaal werd geschreven door Herman J. Mankiewicz in nauwe samenwerking met regisseur Browning.