Henri Morelle: geluid.
Er zijn 8 films gevonden.

No Man's Land

2001 | Drama, Oorlogsfilm, Komedie

Bahrein​/​​Slovenië​/​​Italië​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​België 2001. Drama van Danis Tanovic. Met o.a. Branko Djuric, Filip Sovagovic, Georges Siatidis, Katrin Cartlidge en Serge-Henri Valcke.

Het is 1993 en de oorlog in voormalig Joegoslavië is in volle gang. Twee soldaten, een Serviër en een Bosniër, komen terecht in een loopgraaf. Ze zitten vast tussen de linies, samen met een derde soldaat die op een mijn ligt die bij de minste beweging kan ontploffen. Een ongewoon ensemble dat gedoemd is om te moeten samenwerken. De VN en de media krijgen er lucht van en al snel is de patstelling het middelpunt van wereldwijde belangstelling. Frisse galgenhumor van debuterend regisseur Tanovic. In 2002 kreeg No Man's Land (en niet patisseriefilm Amélie!) de Oscar voor beste buitenlandse film.

The Daughter of Keltoum

2001 | Drama

België​/​​Frankrijk​/​​Tunesië 2001. Drama van Mehdi Charef. Met o.a. Fatma Ben Saidene, Jean-Roger Milo, Cylia Malki en Baya Belal.

Film over een in Zwitserland door adoptieouders opgevoede vrouw die terug naar haar geboorteland Algerije gaat. Deels autobiografisch, want de regisseur heeft zelf Algerije ook tijdens de burgeroorlog verlaten, om pas na 30 jaar weer terug te keren.

Rosita

1997 |

België 1997. Fiona Gordon en Dominique Abel. Met o.a. Philippe Martz, Charles Martigue, Dominique Abel en Fiona Gordon.

Film over een in Zwitserland door adoptieouders opgevoede vrouw die terug naar haar geboorteland Algerije gaat. Deels autobiografisch, want de regisseur heeft zelf Algerije ook tijdens de burgeroorlog verlaten, om pas na 30 jaar weer terug te keren.

Jingle Bells

1996 |

België 1996. Dirk Belien. Met o.a. Bart De Pauw, Daan Hugaert en Tine Van den Brande.

Film over een in Zwitserland door adoptieouders opgevoede vrouw die terug naar haar geboorteland Algerije gaat. Deels autobiografisch, want de regisseur heeft zelf Algerije ook tijdens de burgeroorlog verlaten, om pas na 30 jaar weer terug te keren.

Leçon de vie

1995 | Drama

België 1995. Drama van Boris Lehman. Met o.a. Saguenail Abramovici, Loup Abramovici, Blanche Irène Albera, Michel-Jean Bélanger en Henri Colpi.

Een film opgevat als een dagboek en verteld in de eerste persoon enkelvoud. Een opsomming van een korte inhoud van deze synthese-film is een onbegonnen zaak. Als een dichter is de regisseur altijd onderweg, op zoek naar de zuiverheid, de onschuld. In lyrische bewoordingen geeft hij een beeld van de wereld zoals hij die ervaart, soms met een kinderlijke onschuld, dan weer met een grondige levenswijsheid. Het is een hulde aan de levensvreugde, een levensles die de toeschouwer optimistisch de zaal doet verlaten. Geen gemoraliseer, maar doordrongen van melancholie, een nostalgie, een verlangen naar het verloren paradijs. De frele beelden laten diepe sporen na bij de aandachtige kijker, want niet iedereen zal van dit experiment houden of het geduld opbrengen het uit te kijken. Maar Lehman is dan ook geen cineast in de gewone zin van het woord. Hij is een dichter die met beelden zijn dichtregels aan elkaar lijmt. Hij schreef zelf het scenario en Antoine-Marie Meert hanteerde de camera. Internationale titel: LIFE LESSONS.

Les cent et une nuits de Simon Cinéma

1994 |

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1994. Agnès Varda. Met o.a. Michel Piccoli, Marcello Mastroianni, Henri Garcin, Julie Gayet en Mathieu Demy.

Ter gelegenheid van Honderd Jaar Film maakte Varda een compilatie in combinatie met een filmverhaal met gastoptredens. Piccoli is de honderd jaar oude monsieur Simon Cin[KA1]ema, die een eenzaam bestaan voert in zijn kasteel. Hij is aan zijn rolstoel gekluisterd. Jonge schoonheid Gayet, studente aan de filmacademie wordt door hem ingehuurd om gedurende 101 dagen, telkens een dagje te besteden aan zijn herinneringen en bespiegelingen. Ze wordt overrompeld door alles wat met film te maken heeft: posters, memorabilia, (korte en lange) filmfragmenten (w.o. L`AGE D`OR, LADRI DI BICICLETTI, THE THIEF OF BAGDAD, ORPH[KA1]EE, UN CHIEN ANDALOU, THE WIND uit 1928, etc. etc.). Zijn vriend is Mastroianni, Garcin is zijn butler, Demy (de zoon van Varda en Jacques Demy) een produktie-assistent, die een romance beleeft met Gayet. Tot en met de naam op de credits van Schygulla langere optredens van de `acteur of actrice van de dag` en erna (vanaf Azema tot en met Toscan Du Plantier) cameo's, de z.g. 'steelse en stralende verschijningen'. Muziek van o.a. Max Steiner, Bernard Herrmann, Maurice Jarre, Michel Legrand, George Delarue, Francis Lai en Henri Mancini. Varda heeft in de prent al haar passie voor- en al haar ervaring met het filmvak gestopt van de laatste veertig jaar. Haar keuze is typisch continentaal Europees en zal bij haar eigen landgenoten de hartstochten het meeste doen oplaaien, al kan geen enkele cinefiel om dit eerbetoon aan de Tiende Muze heen. Camerawerk van Eric Gautier.

Dingo

1991 | Drama, Muziek

Australië​/​​Frankrijk 1991. Drama van Rolf de Heer. Met o.a. Colin Friels, Miles Davis, Helen Buday, Joe Petruzzi en Bernadette Lafont.

Deze film moet je niet zien voor het verhaal, maar voor het unieke en eenmalige optreden van wijlen Miles Davis. Het gaat over de vriendschap tussen hem en een jongeman (Friels). Tijdens een toernee in West-Australië 1969 landt Davis en c.s. op een vliegveldje om brandstof te tanken en beginnen ter plekke een jam-sessie op het platform. Later als Davis weer terug is in Parijs, gaat Friels hem opzoeken in de club waar hij speelt. Davis speelt niet zichzelf maar een gefingeerde zwarte musicus, genaamd Billy Cross. Lafont is zijn vrouw. Het scenario is van Marc Rosenberg. De prachtige fotografie in Eastmancolor is van Denis Lenoir. Gedraaid in Panavision.

Het Verloren Paradijs

1978 | Drama

België 1978. Drama van Harry Kümel. Met o.a. Willeke van Ammelrooy, Hugo Van Den Berghe, Bert André, Stephen Windross en Gella Allaert.

Kümel maakt steeds films die de moeite waard zijn, al haalt dit verhaal over een landgoedeigenaar die een snelweg liever dwars door een dorp dan door zijn park ziet aangelegd, het niet bij MALPERTUIS en MONSIEUR HAWARDEN. Van Ammelrooy heeft een prima rol.