Lilla Brignone: cast.
Er zijn 19 films gevonden.

O Serafina!

1976 | Komedie

Italië 1976. Komedie van Alberto Lattuada. Met o.a. Renato Pozzetto, Dalila di Lazzaro, Angelica Ippolito, Gino Bramieri en Lilla Brignone.

Een natuurliefhebber (Pozzetto) is eigenaar van een knopenfabriek. Hij weigert knopen van plastic te maken vanwege het ecologisch evenwicht met de omgeving. Zijn ambitieuze echtgenote laat hem in een inrichting opnemen waar hij verliefd wordt op een natuurkind met wie hij op een onbewoond eiland gaat wonen. Lattuada verwaarloost de satire op de consumptiemaatschappij voor amoureuze perikelen en vooral de fysieke charme van Di Lazzaro in de titelrol, die als actrice deze aandacht nog niet verdient.

Tosca

1973 |

Italië 1973. Luigi Magni. Met o.a. Monica Vitti, Vittorio Gassman, Umberto Orsini, Gigi Proietti en Aldo Fabrizi.

Een beroemd operaverhaal - een zangeres probeert vergeefs haar revolutionaire geliefde van de doodstraf te redden - werd tot parodie gemaakt door alle melodramatische elementen bloedernstig te laten acteren. Die toon blijft onvoldoende lang verrassend en vooral Gassman overdrijft zijn rol wel heel erg.

Peccato veniale

1973 | Komedie, Erotiek

Italië 1973. Komedie van Salvatore Samperi. Met o.a. Laura Antonelli, Alessandro Momo, Tino Carraro, Orazio Orlando en Lilla Brignone.

Tijdens een familievakantie deponeert de oudste zoon zijn nieuwe, mooie echtgenote in een zomerhuis en moet zelf weer aan het werk. Schertsend geeft hij zijn puber-broer opdracht op haar te letten en zegt ook dat hij 'man moet worden'. De jongen neemt het letterlijk èn in combinatie. Deze opvolger van MALIZIA is bijna identiek in scenario en rolbezetting. Antonelli is onverminderd mooi en de jonge Momo een verrassend acteurtje, maar de toch al niet originele formule wordt sleets.

Malizia

1973 | Erotiek

Italië 1973. Erotiek van Salvatore Samperi. Met o.a. Laura Antonelli, Turi Ferro, Alessandro Momo, Tina Aumont en Lilla Brignone.

Na de dood van de moeder wordt haar plaats in een Siciliaans gezin ingenomen door een jonge, aantrekkelijke huishoudster tegen wie zowel de vader als de oudste zoon vergeefse avances wagen. De vroegrijpe puberzoon weet haar met chantage tot zijn minnares te maken. Haar afweer jegens de vader blijkt een geslaagde tactiek om hem tot een aanzoek te dwingen. Afgezien van doortastend optreden van de vijftienjarige grijpt de film terug naar gluurderige `jarretelgordel-erotiek` van de jaren vijftig (periode waarin verhaal ook speelt). Antonelli is dat gluren overigens waard en werd door deze film een ster. Samperi zou de dramatische liefdesscène tijdens onweer in reeksen volgende films overdoen.

Pianete Venere

1972 | Drama

Italië 1972. Drama van Elda Tattoli. Met o.a. Bedi Moratti, Lilla Brignone, Marina Berti, Lou Castel en Pierre Cressoy.

Een burgerman verliest tijdens de oorlog zijn bezit, gaat bij het communistische verzet en wordt na 1945 een alleen om eigen status denkende partijbons, terwijl zijn geliefde merkt dat de politieke zaak waaraan ze zich heeft gewijd haar als vrouw net zomin een eigen plaats gunt als welk ander maatschappijsysteem dan ook. De bij vlagen zeer effectieve politieke satire is te vaak schetsmatig en melodramatisch, hoewel de debuterende regisseuse haar uitgebreide rolbezetting de personages m[KA1]e[KA1]er reli[KA3]ef laat geven dan ze zelf als schrijfster heeft gedaan. (Tattoli was medewerkster van Marco Bellocchio, die haar hielp met het scenario en zelf ook nog een rolletje speelt)

Camorra

1972 | Misdaad

Frankrijk​/​​Italië 1972. Misdaad van Pasquale Squitieri. Met o.a. Fabio Testi, Jean Seberg, Charles Vanel, Raymond Pellegrin en Lilla Brignone.

Camorra, de Napolitaanse mafia, beheerst het proletariaat. Omdat zijn ouders schulden hebben wordt een jongeman na gevangenisstraf tot medewerking gedwongen. Hij klimt geleidelijk op in de hi[KA3]erarchie van de Camorra, ondanks de pogingen van zijn verloofde om hem op het rechte pad te krijgen. De film biedt boeiende informatie over het syndicaat, maar de Napolitaanse regisseur (die dit onderwerp tot specialisme zou maken) moet nog veel leren over scenario-opbouw en acteursleiding.

Orgasmo

1969 | Thriller, Erotiek

Frankrijk​/​​Italië 1969. Thriller van Umberto Lenzi. Met o.a. Carroll Baker, Lou Castel, Colette Descombes, Tino Carraro en Lilla Brignone.

Een rijke Amerikaanse weduwe wordt tijdens een Italiaanse vakantie het hof gemaakt door een jongeman die zijn zuster aan haar voorstelt. Broer en zus die in werkelijkheid geliefden zijn, weten haar met drugs en seks te domineren en van de buitenwereld te isoleren. Het komplot om haar erfenis te bemachtigen, lijkt te lukken, totdat na haar dood blijkt dat ze zelf haar echtgenoot had vermoord, waardoor het geld naar andere verwanten gaat. Deze typische formule-thriller met Baker als de Amerikaanse die door haar zinnelijkheid een makkelijke prooi is voor op fortuin beluste minnaars of echtgenoten, onderscheidt zich in niets van haar eerdere of volgende Italiaanse vehikels, zeker niet in kwaliteit. GB-titel: PARANOIA, door Lenzi gebruikt als originele titel voor een nieuw Caroll Baker-vehikel een jaar later. Ook bekend als PARANOIA.

La bambolona

1968 | Komedie

Italië 1968. Komedie van Franco Giraldi. Met o.a. Ugo Tognazzi, Isabella Rei, Lilla Brignone, Corrado Sonni en Filippo Scelzo.

Een losbollige advocaat van middelbare leeftijd (Tognazzi) valt op het meisje Ivana (Rey) en probeert haar te verleiden. Hij sluit vriendschap met haar ouders, geeft haar cadeautjes, belooft zelfs met haar te trouwen, maar ze geeft zich niet makkelijk gewonnen. Aardige komedie rond de nieuwe rol van de vrouw in de roerige jaren 60. Oorspronkelijk zou Marcello Mastroianni de hoofdrol spelen, maar die had andere verplichtingen. Dat is niet erg, Tognazzi (La grande bouffe) overtuigt als midlifecrisis-macho en won de prijs van de Italiaanse filmkritiek voor zijn rol.

Coriolano: eroe senza patria

1964 | Avonturenfilm

Italië​/​​Frankrijk 1964. Avonturenfilm van Giorgio Ferroni. Met o.a. Lilla Brignone, Gordon Scott, Alberto Lupo, Pierre Cressoy en Philippe Hersent.

Generaal Coriolanus kan Romeinse consul worden, maar politieke corruptie doet hem overlopen naar de vijand. Op het laatste moment ziet hij af van aanval op Rome, maar weet wel verraders te ontmaskeren. Scenario heeft oorsprong bij Plutarchus en Shakespeare en wijst van daaruit op politieke demagogie en psychologie van gekwetste hoogmoed die film boven andere antieke avonturen uittillen. Spel is middelmatig als altijd, maar actiescènes zijn bekwaam geregisseerd.

Un marito in condominio

1963 | Actiefilm

Italië 1963. Actiefilm van Angelo Ferrero. Met o.a. Anna-Maria Ferrero, Jean Sorel, Lilla Brignone, Gino Bramieri en Gianluca Tedeschi.

Typische klucht uit de tijs rond 1965. De film speelt in een appartementenblok. Er zijn verschillende personages wier leven met elkaar verstrengeld is. Het gaat vooral om een vrouw met een knappe echtgenoot op wie alle vrouwelijke huursters een oogje hebben. De acteurs en actrices doen hun best van een zwak en luchtig verhaal tot iets redelijk grappigs te maken.

Vénus impériale

1962 | Romantiek, Historische film

Frankrijk​/​​Italië 1962. Romantiek van Jean Delannoy. Met o.a. Gina Lollobrigida, Stephen Boyd, Raymond Pellegrin, Micheline Presle en Gabriele Ferzetti.

Terwijl Napoleon Bonaparte steeds meer roem verwerft veroorzaakt zijn zuster Paulina schandalen met de familie onwelvallige minnaars. Ze wordt uitgehuwelijkt aan Prins Borghese, maar wordt in Parijs verliefd op een Franse officier die door Bonaparte naar het front in Rusland wordt gestuurd. De letterlijke kasteelroman in de marge van de historie moet het vooral van decors en aankleding hebben.

Rocambole

1962 | Avonturenfilm

Italië​/​​Frankrijk 1962. Avonturenfilm van Bernard Borderie. Met o.a. Channing Pollock, Nadia Gray, Edy Vessel, Rik Battaglia en Alberto Lupo.

Een gentleman-dief laat zich in het begin van deze eeuw door de Britse geheime dienst inschakelen om een Pruisisch militair attaché onschadelijk te maken. In Parijs ontmoet hij een wapenfabrikant die om de afzet te vergroten op oorlog aanstuurt en ook nog een minnaar blijkt van de zangeres op wie hij verliefd is geworden. Deze bekende roman-in-vervolgen kreeg een onderhoudende en decoratieve vormgeving maar wordt ondermijnd door de rolbezetting. Alle Duitsers worden gespeeld door Italiaanse acteurs vanwege co-productie-eisen en stergoochelaar Pollock bewijst dat vingervlugheid alleen, ook voor een rol als dief, niet voldoende is.

L'eclisse

1962 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1962. Drama van Michelangelo Antonioni. Met o.a. Alain Delon, Monica Vitti, Francisco Rabal, Rossana Rory en Mirella Ricciardi.

Slotdeel in Antonioni's informele trilogie over vervreemding, na L'avventura (1960) en La notte (1961). Centraal staat weer een liefdespaar van wie de relatie gedoemd lijkt om te mislukken: na een stukgelopen affaire papt Vittoria (Vitti) aan met gladde beurshandelaar Piero (Delon), maar diens materialistische instelling en Vittoria's onvermogen tot het uiten van emoties staan het prille geluk in de weg. Inspiratiebron voor cineast Martin Scorsese, die de film zelf omschreef als 'meer gedicht dan verhaal'. De mysterieuze laatste akte, waarin alle personages van het scherm verdwenen zijn, is onvergetelijk.

Lettera di una novizia

1960 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1960. Drama van Alberto Lattuada. Met o.a. Pascale Petit, Jean-Paul Belmondo, Massimo Girotti, Hella Pétri en Lilla Brignone.

Een moeder en haar dochter zijn verliefd op dezelfde nietsnut. Het meisje schiet hem uit jaloezie tijdens de jacht neer. Men gelooft in een ongeval, maar het meisje wordt door de moeder in een klooster gedwongen, waar ze v[KA1]o[KA1]or haar gelofte alles aan een priester biecht. Lattuada vat het thema van non-met-verleden van ANNA weer op, maar nu als een aanval op de dubbele moraal van bourgeoisie en kerk. (De priester weigert de novice absolutie, omdat hij nauwelijks weerstand kan bieden aan haar avances.) Er wordt lusteloos geacteerd, met uitzondering van Pétri als de wraakzuchtige moeder, maar de idyllische locatie-opnamen van Venetië vormen een boeiend contrast met de morsige verhoudingen. Scenario van regisseur Lattuada, Giuseppe Patroni-Griffi, Enrico Medioli en Roger Vailland.

Verano violento

1959 |

Italië​/​​Frankrijk 1959. Valerio Zurlini. Met o.a. Lilla Brignone, Jean-Louis Trintignant en Eleonora Rossi Drago.

Een moeder en haar dochter zijn verliefd op dezelfde nietsnut. Het meisje schiet hem uit jaloezie tijdens de jacht neer. Men gelooft in een ongeval, maar het meisje wordt door de moeder in een klooster gedwongen, waar ze v[KA1]o[KA1]or haar gelofte alles aan een priester biecht. Lattuada vat het thema van non-met-verleden van ANNA weer op, maar nu als een aanval op de dubbele moraal van bourgeoisie en kerk. (De priester weigert de novice absolutie, omdat hij nauwelijks weerstand kan bieden aan haar avances.) Er wordt lusteloos geacteerd, met uitzondering van Pétri als de wraakzuchtige moeder, maar de idyllische locatie-opnamen van Venetië vormen een boeiend contrast met de morsige verhoudingen. Scenario van regisseur Lattuada, Giuseppe Patroni-Griffi, Enrico Medioli en Roger Vailland.

Estate violenta

1959 | Drama, Oorlogsfilm

Frankrijk​/​​Italië 1959. Drama van Valerio Zurlini. Met o.a. Eleonora Rossi-Drago, Jean-Louis Trintignant, Lilla Brignone en Jacqueline Sassard.

Een bevolking van een Italiaans dorpje blijft voorlopig gespaard van de werking van WO II. De zoon van een lokale fascist begint een verhouding met een jonge weduwe, wordt gemobiliseerd, deserteert en verschanst zich met zijn geliefde in een afgelegen villa waar de barre realiteit zich onontkoombaar aan hen opdringt. De aandachtig geobserveerde en boeiend geacteerde psychologische film toont het proces van volwassen worden tegen een knap gesuggereerde oorlogsachtergrond. De eerste Italiaanse film van Trintignant geeft hem als acteur meer kansen dan de Franse films tot dan toe.

I sogni nel cassetto

1957 | Romantiek

Italië 1957. Romantiek van Renato Castellani. Met o.a. Lea Massari, Enrico Pagani, Lilla Brignone en Sergio Tofane.

Een romantisch drama over een vrolijk meisje uit een rijke familie dat verliefd wordt op een arme student medicijnen. Ze trouwen en installeren zich in een kleine eenkamerflat, maar hun geluk duurt niet lang: geldproblemen en haar zwangerschap vormen een zware last voor de echtgenoot die zich op zijn studie probeert te concentreren. Voortreffelijk gespeeld door de cast en goed geregisseerd door Castellani.

La Risaia

1956 | Drama

Italië 1956. Drama van Raffaele Mattarazzo. Met o.a. Elsa Martinelli, Folco Lulli, Michel Auclair, Rik Battaglia en Lilla Brignone.

De eigenaar van rijstvelden in de Po-vlakte meent in een seizoenarbeidster de dochter van zijn jeugdliefde te herkennen. Het meisje wordt onderwerp van rivaliteit tussen twee mannen, die d.m.v. een gevecht, resulteert in doodslag. De vader neemt de schuld op zich om de dochter met haar geliefde te kunnen laten trouwen. Deze poging om het succes van Mangano en Loren in de rijstoogst te herhalen met Martinelli strandt op het drakerig verhaal, maar de film heeft de kleurfotografie van het landschap voor op zijn voorgangers.

Donne proibite

1954 | Drama

Italië 1954. Drama van Giuseppe Amato. Met o.a. Linda Darnell, Valentina Cortese, Lea Padovani, Anthony Quinn en Giulietta Masina.

Standaard-melodrama over prostituées die uit 'het leven' willen, wat slechts één van hen lukt. De ontmoeting tussen Quinn en Masina bij deze film resulteerde in LA STRADA. Engelse titel: ANGELS OF DARKNESS.