Paolo Bonacelli: cast.
Er zijn 47 films gevonden.

The American

2010 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 2010. Drama van Anton Corbijn. Met o.a. George Clooney, Violante Placido, Paolo Bonacelli, Thekla Reuten en Irina Björklund.

Terwijl hij wacht op een laatste opdracht - hij is het bestaan van huurmoordenaar beu - verschanst Jack (Clooney) zich in een dorpje in de fraaie Italiaanse streek Abruzzo. Door ontmoetingen met een lokale priester en de dorpsschone wordt hij gedwongen om zijn eigen bestaan onder de loep te nemen. De opvolger van Anton Corbijns debuutfilm Control (2007), volgens de regisseur 'een existentialistische thriller met het framework van een western', had onverwacht commercieel succes in Amerika. De eerste seksscène in Clooney's carrière is niet zo spectaculair als zijn fans hadden gehoopt.

La sindrome di Stendhal

1995 | Thriller

Italië 1995. Thriller van Dario Argento. Met o.a. Asia Argento, Thomas Kretshmann, Marco Leonardi, Luigi Diberti en Julien Lambroschini.

Op het spoor van een seriemoordenaar in Firenze komt de jonge politie-agente Argento in de beroemde Uffizi Gallerij terecht, waar juist een Pieter Breughel-tentoonstelling plaatsvindt. Bij het schilderij De vlucht van Icarus wordt ze duizelig en valt flauw. Een gedienstige jongeman helpt haar terug naar het hotel, waar hij echter zijn charme laat vallen en haar verkracht. Getraumatiseerd kan ze ontsnappen, maar ze is niet meer dezelfde. Nergens vindt ze nog rust. Bij zijn volgend slachtoffer laat de moordenaar een dreigende boodschap achter voor haar. Spannende thriller met als centraal gegeven het syndroom van Stendahl, dat het gevolg is van een psychische schok ten gevolge van een overdosis aan artistieke schoonheid. Ook al is dit zeker een genietbaar stukje suspens, toch loopt de toeschouwer geen gevaar bij het zien van deze film. De dochter van de regisseur/scenarist blijkt best getalenteerd te zijn. Argento liet zich inspireren door de roman van Graziella Magherini. Fotografie van Giuseppe Rotunno. Dolby Stereo.

Vies en sursis

1994 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1994. Drama van Giovanni Soldati. Met o.a. Anna Galiena, Ray Lovelock, François Marthouret, Paolo Bonacelli en Christina Grado.

Haar wereld stort in wanneer de jonge dokter Galiena op een dag hoort dat een kwaadaardig tumor bij haar werd vastgesteld. Ondanks haar eigen medische ervaring is ze nu volledig afhankelijk van andere artsen. Zo leert ze de `andere kant` van haar beroep kennen. Ze wordt nu zelf verplicht behandelingen te ondergaan zonder dat ze er greep op heeft. Ze komt in de klauwen van de doodsangst. Knap geacteerd drama over een vrouwelijke arts die zelf als pati[KA3]ent in het ziekenhuis belandt. Het scenario van Annabella D`Avino, Mimmo Rafele en Soldati toont wel wat gelijkenis met THE DOCTOR dat hetzelfde thema behandelde. Het is ditmaal gebaseerd op het autobiografische boek van Milena Massari (rol gespeeld door Galiena). Fotografie van Giuseppe Tinelli.

Tutti gli anni una volta l'anno

1994 | Komedie

Frankrijk​/​​Italië​/​​België 1994. Komedie van Gianfrancesco Lazotti. Met o.a. Giorgio Albertazzi, Paolo Bonacelli, Lando Buzzanca, Carla Cassola en Paolo Ferrari.

Acht mensen, die inmiddels op de leeftijd zijn aangeland dat ze met pensioen gaan of gegaan zijn, zien elkaar eenmaal per jaar, telkens op hetzelfde tijdstip in het restaurant Trastevere in Rome. Een gewoonte, uitgegroeid tot een jaarlijks ritueel dat een traditie is geworden. Een van hen is onlangs overleden en heeft in zijn testament een leegstaand klooster aan hen nagelaten en wenst uitdrukkelijk dat ze er gaan wonen. Dat idee spreekt niemand aan, maar die avond komen alle problemen en frustraties boven water. Zo ontdekt Lorenzo (Albertazzi) door de clown van het gezelschap Raffaele (Rochefort) dat zijn vrouw eigenlijk zeer ongelukkig is; de weelderige Annamaria (Cassola) blijkt eigenlijk overwerkt te zijn en de voorzitter van de jaarclub Giuseppe (Gassman) komt pas als men al aan het dessert is begonnen, en bekent dat hij huisarrest heeft omdat hij verdacht wordt van belastingontduiking. Zo passeert iedereen de revue. Een ouderwetse komedie, eigenlijk meer een toneelstuk, maar prachtige types en een uiterst geslaagd dialoog, waardoor de film een groot festijn is. Het scenario is van regisseur Lazotti en Cecilia Calvi naar een verhaal van Paola Scola. Het camerawerk is van Sebastiano Celeste. Liefhebbers van snelle actie met imponerende speciale effecten moeten beslist niet gaan kijken; voor hen is deze rolprent veel te bescheiden van opzet en aanpak.

L'orso di peluche

1994 | Thriller

Italië​/​​Frankrijk 1994. Thriller van Jacques Deray. Met o.a. Alain Delon, Francesca Dellera, Regina Bianchi, Paolo Bonacelli en Martine Brochard.

De geneesheer van een chique kraamkliniek in Brussel, dokter Jean Rivi[KA2]ere (Delon) wordt gekweld door de dood van een pati[KA3]ente die het gevolg was van een ondeskundige handeling waarvoor hij indirect de schuld draagt. Met een sexy verpleegstertje Chantal (Dellera) heeft hij [KA1]e[KA1]en keertje een leuke nacht doorgebracht, waarna ze verdwenen is. Hij ontdekt via bedreigingen (w.o. de teddybeer uit de titel) dat ze zelfmoord pleegde en hij de oorzaak ervan was. De reünie tussen veteraan Delon en regisseur Delay heeft geen sprankelende film opgeleverd en de vonk tussen de weinig spirituele Delon en de strakkijkende Dellera springt ook al niet over. De oude bok Delon zou zijn lust voor een groen blaadje moeten leren intomen en zijn talent niet zo verkwisten, maar zich juist moeten inzetten in andersoortige films. Scenario van Filippo Ascione, Jean Curtelin en Dardano Sacchetti naar een roman van Georges Simenon. Camerawerk van Luciano Tovoli. In Technicolor met Dolby- geluid.

Charlemagne

1994 | Historische film, Biografie

Duitsland​/​​Italië​/​​Frankrijk 1994. Historische film van Clive Donner en Franco Maria Salamon. Met o.a. Christian Brendel, Lino Capolicchio, Gilles Gaston-Dreyfus, Xavier Philippe Deluc en Paolo Bonacelli.

Bij de dood van Pepijn de Korte in 768 wordt zijn rijk verdeeld onder de broers Karel (Brendel) en Karolman (Tavernier). Karolman, de jongste zoon van Pepijn, krijgt het beste deel maar smeedt toch een komplot tegen zijn broer Karel. Hij zoekt een echtgenote van stand en breekt daarom met zijn jeugdliefde Richert. Onder invloed van zijn moeder, Berthe met de Grote Voet (Duperey), trouwt Karel met Ermengarde (Cavallari), de dochter van Diederik (Girone), koning van de Lombarden. In de slag bij Roncevaux verliest Karel zijn vriend Roeland (Deluc) - de legende van het Roelandslied zou van die gebeurtenis dateren - maar hij slaagt er wel in de Saksen, aangevoerd door Widukind (Griem), te onderwerpen en tot het christendom te bekeren. Aan het eind wil Karel, nu het Frankische imperium is uitgebreid, een kanaal laten graven van het noorden tot de Zwarte Zee, om zo zijn hele rijk te kunnen bevaren. Paus Leo (Capolicchio) kroont hem tot keizer en hij zal voortaan als Karel de Grote door het leven gaan. De Britse regisseur Donner, die in 1973-74 al een soortgelijk epos, gesitueerd in ongeveer dezelfde tijd opnam (ALFRED THE GREAT, met David Hemmings), was niet in staat er iets indrukwekkends van te maken. Dat komt o.a. door het slechte scenario van Marcel Jullian, Jack Russell en Vittorio Bonicelli, een oerslechte post- synchronisatie (Franse, Italiaanse en Duitse acteurs) en een gebrek aan geld. Gefilmd in Hongarije. Hoewel het persbericht gewag maakt van 3.500 figuranten, zijn er bij veldslagen hooguit twee dozijn paarden en een vijftigtal manschappen te zien. Wij wisten ook niet dat Karel en de zijnen in de 8e eeuw zwembroeken droegen bij het baden. De oplettende kijker vindt nog meer storende details. Hoofdrolspeler Brendel, afkomstig van het Franse toneel, met slechts twee films op zijn naam, is opvallend houterig. Wordt soms in drie delen uitgezonden, die resp. getiteld zijn: LE PRINCE, LE ROI en L'EMPEREUR.

The Bible: Abraham

1993 | Drama

Spanje​/​​Nederland​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Italië​/​​Verenigde Staten​/​​Tsjechoslowakije​/​​Tsjechië 1993. Drama van Joseph Sargent. Met o.a. Richard Harris, Barbara Hershey, Maximilian Schell, Vittorio Gassman en Carolina Rosi.

De eerste aflevering van een ambitieuze tv-bewerking van het Oude Testament. In deze uit 2 delen bestaande lange tv-film figureert een vrij menselijke Abraham (Harris). Hoewel hij niet onder gezegende omstandigheden werd geboren, is zijn leven dat wel. Hij twijfelt voortdurend of hij wel echt gekozen is door God. Pas aan het einde van de film, na het offer van Izaak, weet Abraham eindelijk dat hij de stem van God hoort.

Mille bolle blu

1993 | Drama

Italië 1993. Drama van Leone Pompucci. Met o.a. Stefania Montorsi, Stefano Dionisi, Matteo Fadda, Stefano Masciarelli en Claudio Bigagli.

De debuutfilm van Helmert Pompucci gaat over de belevenissen van gewone mensen anno 1961 in een appartementenblok in Rome. Een aantal families en personages in verschillende situaties uiten hun wensen en hartstochten. De rode draad door de verhalen is een levendig kind, Sandrino (Fadda), dat van het ene appartement naar het andere fladdert en daarmee de gebeurtenissen van deze gezinnen op nogal ontluisterende wijze met elkaar in verbinding brengt. Ook een verhaal over nostalgie, tederheid, naïviteit en de wreedheid van een op consumptie en materialisme ingestelde wereld, die haar ondergang nadert. Geen slechte film voor een debutant.

L'ispettore anticrimine

1993 | Misdaad

Italië 1993. Misdaad van Paolo Findato. Met o.a. Maurizio Donadoni, Massimo Venturiello, Irene Papas, Elide Melli en Isabel Russinova.

Politie-inspecteur Antonio Anastasia (Donadoni) keert terug naar zijn woonplaats Bari waar zijn moeder en oudere broer, Giuseppe (Venturiello), wonen. Hij werkt samen in een team dat met een ogenschijnlijk routine-moordzaak bezig is, dat hen naar Griekenland en Afrika voert en uiteindelijk naar Bari, waar een misdaadorganisatie zetelt, aangevoerd door zijn broer Giuseppe. De twee broers zijn bovendien verliefd op dezelfde vrouw, Petra (Melli), ook al beseft Antonio meer en meer dat de vriendschap met zijn vrouwelijke collega Salice (Russinova) emotioneel steeds serieuzer aan het worden is. In de loop van het onderzoek, nadert het moment van de waarheid en Antonio moet de confrontatie met zijn broer aan, in een slot met fatale afloop. Een mini-serie in zes afleveringen.

Io speriamo che me la cavo

1992 | Sportfilm, Familiefilm

Italië 1992. Sportfilm van Lina Wartmüller. Met o.a. Paolo Villaggio, Isa Danieli, Paolo Bonacelli, Gigio Morra en Sergio Solli.

Een film naar de Italiaanse 1990-bestseller van Marcello D`Orta, leraar lagere school, die schreef over zijn leerlingen in Arzano. Meester Marco Tullio Sperelli (Villiaggio) komt, door een computerfout op het Ministerie van Onderwijs, terecht in Corzano, een van God vergeten dorp bij Napels. Het is een ellendig oord met verwaarloosde gebouwen en kapotte straten vol vuil en spuiten. Relschoppers en bandieten denken dat ze in Corzano de baas zijn. Sperelli heeft op de eerste schooldag drie leerlingen. De andere kinderen hebben allerlei baantjes om te overleven tussen drugs, criminaliteit en onverschilligheid. Dat maakt hen cynisch, maar toch weet Sperelli het vertrouwen en de aandacht van de kinderen te winnen.

Chi tocca muore

1992 | Thriller

Zwitserland​/​​Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Italië​/​​Verenigde Staten 1992. Thriller van Pier Nico Solinas. Met o.a. Martin Sheen, Franco Nero, Véronique Jannot, Jacques Perrin en Renée Estevez.

Frank Magenta (Sheen), een Amerikaans journalist in Rome, onderzoekt een serie geheimzinnige moorden, die een ding gemeen hebben: van alle slachtoffers zijn de handen afgehakt. Hij ontdekt dat de moorden verband houden met de smokkel van kernmateriaal van en naar Europa, de VS en Afrika. Hij ontmoet een Italiaans geheim agent die de smokkelaars op het spoor is. Tenslotte belandt hij met inspectrice Jannot van een Europees Bureau voor Kernenergie in Afrika. Ondanks gevaar en intriges ontdekken zij dat ook hooggeplaatste politici betrokken zijn bij de illegale handel. Bijzonder spannend! Renee is de dochter van Martin. Scenario van Solinas en John Howlett.

Cacciatori di navi

1992 | Avonturenfilm, Mysterie

Italië 1992. Avonturenfilm van Folco Quilici. Met o.a. Perry King, Michael Beck, Fabio Testi, Yuji Okumoto en Paolo Bonacelli.

Vier vrienden hebben een boot met schipper gehuurd voor een visvakantie in de Amazone-delta, een mysterieus gebied, waar verhalen en legenden over monsters de ronde doen. Ze vangen een noodsignaal op van een op drift geraakte schoener, en dat is het begin van een geheimzinnig en dramatisch avontuur. Ter plaatse opgenomen en op een interessante manier in beeld gebracht. De spanningsopbouw is uitstekend. Naar een roman van regisseur Quilici zelf, een milieuactivist die bekend werd door zijn vele boeken en documentaires over de natuur en het leven in de oceanen.

Touch And Die

1991 | Actiefilm, Thriller

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Italië​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1991. Actiefilm van Piernico Solinas. Met o.a. Martin Sheen, Véronique Jannot, Horst Buchholz, Renée Estevez en Luca Venantini.

De Amerikaanse journalist Sheen wordt naar Rome gestuurd om in het verleden te snuffelen van een presidentskandidaat van Italiaanse origine. Hij raakt echter gefascineerd door de moord op een zeeman, waarvan beide handen werden afgehakt. Diens compagnon werd zwaar gewond naar het ziekenhuis overgebracht. Sheen hoort van hem dat het slachtoffer besmet werd met een radio-actieve stof. Dit brengt hem op het spoor van een groots opgezette nucleaire smokkelzaak. Interessante spionagethriller die te lang duurt om te blijven boeien. De internationale acteurs zijn uitstekend op elkaar ingespeeld. Het scenario van John Howlett en Solinas is niet altijd even goed te volgen, maar dat wordt goed gemaakt door de opbouw van de spanning. Cameraman Michel Carré haalt alles uit zijn internationale locaties. Van deze tv-film bestaat ook een bioscoopversie van 108 minuten die helemaal onbegrijpelijk is.

Night On Earth

1991 | Komedie, Experimenteel

Japan​/​​Finland​/​​Italië​/​​Frankrijk​/​​Verenigde Staten 1991. Komedie van Jim Jarmusch. Met o.a. Roberto Benigni, Béatrice Dalle, Winona Ryder, Gena Rowlands en Giancarlo Esposito.

Vijf eenakters, steeds de vluchtige ontmoeting van een taxichauffeur met zijn nachtelijke klanten, steeds in een ander deel van de wereld, steeds met de acteurs van het betreffende land (en in de bijbehorende taal!). Klein drama in een notedop, soms vrolijk, soms treurig, en altijd met die hoekige Jarmusch- humor (DOWN BY LAW en STRANGER THAN PARADISE). In L.A. een casting-director die een filmster wil maken van de taxichauffeuse; in New York een oude immigrant als taxichauffeur, die noch de taal, noch de rijkunst machtig is; in Parijs een zwarte chauffeur en een blind meisje; in Rome een opschepperige macho en een pastoor; in Helsinki een vader van een gestorven kindje met drie dronkaards. Sfeervolle, kleine, fijne portretjes. Scenario van regisseur Jarmusch en camerawerk van Frederick Elmes.

Johnny Stecchino

1991 | Misdaad, Komedie

Italië 1991. Misdaad van Roberto Benigni. Met o.a. Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Paolo Bonacelli, Franco Volpi en Alessandro De Santis.

Drie jaar na IL PICCOLO DIAVOLO komt Benigni terug als regisseur/acteur en mede-auteur met een hommage aan Billy Wilder. Benigni speelt een dubbelrol: Dante, chauffeur op een gehandicaptenbus, en Johnny Stecchino (zo heette de gangster uit SOME LIKE IT HOT), de perfide doch bekeerde gangster. De film is een aaneenschakeling van grappen à la Pinocchio in Mafialand, met drugs, hinderlagen en corrupte ambtenaren. Later blijkt dat alle commotie ontstaan is door een paar gestolen bananen. In Italië een doorslaand succes dat al heel wat stof heeft doen opwaaien vanwege de onverbloemde uitbeelding van Italiaanse ondeugd nummer een: corrupte overheidsdienaren. Erg leuke film.

Oggi ho vinto ench'io

1990 | Drama, Biografie

Italië 1990. Drama van Lodovico Gasperini. Met o.a. Franco Nero, Barbara De Rossi, Paolo Bonacelli, Claudine Auger en Yves Collignon.

Waar verhaal over een spoorwegingenieur die een hartaanval krijgt tijdens het voetballen. De dokter geeft hem de raad het roken, het drinken en het voetballen op te geven. Hij weigert als een invalide te leven. Na een tweede hartaanval krijgt hij een donorhart van een jongeman, die bij een ongeluk gedood is. Na zijn herstel doet hij mee aan de marathon van New York. Goed maar niet op elkaar afgestemd spel, soms wat traag, maar wel de moeite waard.

Le gorille et l'Amazone

1990 | Thriller, Actiefilm

Frankrijk 1990. Thriller van Duccio Tessari. Met o.a. Karim Allaoui, Paolo Banacelli, Gabriele Tinti, Marina Suma en Martine Brochard.

Bewerking van een roman van Antoine Dominique van de serie [KL]Le Gorille[KLE]. In Frans Guyane explodeert een raket vlak na zijn lancering. Kolonel Berthomieu (P[KA1]erier) herinnert zich dat een legendarische kolonie bandieten de omgeving onveilig maakt. Zouden zij de raket uit zijn baan hebben gehaald? Hij geeft G[KA1]eo Paquet (Allaoui) de opdracht de eventuele saboteurs uit te schakelen. De film heeft veel weg van een tekenfilm voor tieners, maar de Italiaanse regisseur (geboren in 1926) heeft zijn talent bewezen en soms zelfs meer dan dat (IL FORNARETTO DI VENEZIA). Resultaat: u zult zich niet vervelen.

Il segno del comando

1990 | Horror, Thriller

Italië 1990. Horror van Giulio Questi. Met o.a. Robert Powell, Elena Sofia Ricci, Fanny Bastien, Paolo Bonacelli en Alexandra Stewart.

In Londen komt professor Edward Foster (Powell) in bezit van een nooit gepubliceerd werk van de Engelse dichter Lord Byron. Vanaf dat moment gebeuren de wonderlijkste dingen. Op een reis naar Parijs ontdekt Foster dat hij de re[KA3]incarnatie is van een schilder uit de 19e eeuw. De kunstenaar stierf toen hij probeerde in het bezit te komen van de Segno del Comando, de steen die onsterfelijkheid brengt. De journaliste Barbara Logan (Ricci) vergezelt Foster en beschermt hem tegen de avances van de mysterieuze Emma (Bastien). Foster en Barabara moeten heel wat moeilijkheden overwinnen, willen ze de steen te pakken krijgen. Mysterie en adembenemende spanning houden de aandacht vast.

Fuga dal paradiso

1990 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Actiefilm

Italië 1990. Sciencefiction van Ettore Pasculli. Met o.a. Fabrice Josso, Ines Sastre, Horst Buchholz, Aurore Clément en Jacques Perrin.

In een grimmige toekomst, wanneer de ecologische vernietiging van de aarde een feit is, leeft tienerheld Teo met zijn ouders in een grot. Hij is verliefd op de jonge Beatrice, met wie hij de onderaardse stad ontvlucht naar de wereld boven de grond. Thor en zijn mannen krijgen de opdracht hen terug te halen. In een stad die uit louter ruïnesbestaat, stuiten ze op mutanten, die door de achtervolgers in de pan worden gehakt. Teo voert ten slotte de overlevende mutanten aan om ze op een oud schip helpen te vluchten. Veel bloederig geweld, een onsamenhangend scenario en, met uitzondering van Buchholz, slecht acteerwerk.

Francesco

1989 | Biografie, Drama

Italië​/​​Duitsland 1989. Biografie van Liliana Cavani. Met o.a. Mickey Rourke, Helena Bonham Carter, Mario Adorf, Paolo Bonacelli en Riccardo Di Torrebruna.

Cavani's tweede film over Franciscus van Assisi, na de tv- film FRANCESCO D'ASSISI uit 1966. Het levensverhaal van deze heilige die zich afkeert van wereldse rijkdom en in conflict komt met zijn vader, over zijn ontmoeting met het meisje Chiara, zijn opstelling tegenover de natuur en de dieren, het ontstaan van de Franciscaanse orde die door paus Innocentius III werd goedgekeurd, over zijn crises en zijn dood. Rourke geeft Francesco, verrassend genoeg, overtuigend gestalte in deze uitstekende productie.

Il treno

1988 | Historische film

Frankrijk​/​​Italië​/​​Spanje​/​​Oostenrijk​/​​Duitsland 1988. Historische film van Damiano Damiani. Met o.a. Ben Kingsley, Leslie Caron, Dominique Sanda, Paolo Bonacelli en Jason Connery.

Lenins reis van zijn verbanningsoord Zürich naar Petersburg via Duitsland, Zweden en Finland in 1917. Veel aandacht voor de intriges die nodig waren om de Duitse autoriteiten te bewegen toestemming te verlenen voor de passage over Duits grondgebied. De reconstructie van de periode is schitterend, er was dan ook een enorm budget beschikbaar.

Rimini, Rimini, Rimini

1987 | Komedie, Erotiek

Italië 1987. Komedie van Sergio Corbucci. Met o.a. Serena Grandi, Laura Antonelli, Sylva Koscina, Eleonora Brigliadori en Elvire Audray.

Aan de lieflijke Costa Romagnola, aan de Adriatische Zee bij de badplaats Rimini, vinden verschillende ontmoetingen tussen de seksen plaats. Vrouwen die verlangen naar liefde en romantiek, vrouwen die verloren liefdes bewenen, vrouwen die op een vluchtige romance uit zijn. Veel vlees maar weinig talent en het banale verhaal werkt ook al niet mee.

Noi uomini duri

1987 | Komedie

Italië 1987. Komedie van Maurizio Ponzi. Met o.a. Enrico Montesano, Renato Pozzetto, Isabel Russinova, Alessandra Mussolini en Antonella Vitale.

Deze goede komedie, in de natuur opgenomen, heeft keurige humor en levensechte figuren. In een overlevingskamp kan men een cursus van twee weken volgen over hoe men zich zonder bagage in een tropisch regenwoud moet redden. Er valt af en toe flink te lachen wanneer een tiental cursisten van diverse pluimage in krankzinnige situaties verzeild raakt.

D'Annunzio

1987 | Biografie, Drama, Erotiek

Italië 1987. Biografie van Sergio Nasca. Met o.a. Stefania Sandrelli, Robert Powell, Teresa Ann Savoy, Sonia Petrovna en Florence Guérin.

Film over de rond de eeuwwisseling levende romanschrijver en dichter Gabriele D'Annunzio, met het accent op zijn eerste vijf succesjaren. In deze periode was hij twee maal getrouwd en had hij één diepgaande verhouding. Een serieuze film, ondanks de talrijke seksscènes en fraai ogende actrices. Een kwaliteitsproduktie, hoewel Powell niet de juiste keus is voor de hoofdrol en de film slecht nasynchroniseerd is.

Un'isola

1986 | Biografie, Drama

Italië​/​​Zwitserland​/​​Frankrijk 1986. Biografie van Carlo Lizzani. Met o.a. Massimo Ghini, Christiana Jean, Stéphane Audran, Paolo Bonacelli en Ida Di Benedetto.

Deze tv-film, gebaseerd op het boek van Giorgio Amendola met dezelfde titel, vertelt het waar gebeurde verhaal van een jonge Italiaanse communist, Amendolo, die clandestien actie voert tijdens het fascistische tijdperk van Mussolini. De film volgt zijn vlucht naar Parijs, zijn arrestatie in Milaan, zijn lange gevangenschap en tenslotte zijn bevrijding. Het is tegelijk het liefdesverhaal tussen Amendola en Germaine Lecocq, zijn trouwe minnares. Een tv-film met goede acteurs en een prima script.

Un complicato intrigo di donne vicoli e delitti

1986 | Misdaad, Drama, Thriller

Italië 1986. Misdaad van Lina Wertmüller. Met o.a. Ángela Molina, Harvey Keitel, Isa Danieli, Paolo Bonacelli en Francisco Rabal.

Lina Wertmüller heeft zich met deze dramatische en spannende film ontwikkeld tot een serieus cineaste, hoewel ze vast blijft houden aan haar handelsmerk door, zoals gebruikelijk, een uitzonderlijk lange filmtitel te kiezen. Het ingewikkelde verhaal begint met de moord op een maffiabaas tijdens diens poging een jonge vrouw te verkrachten; deze vrouw komt in het brandpunt van de belangstelling te staan van zowel de politie als de onderwereld, die op zoek is naar de dader. Het strakke script en het indringende spel maken dit tot een van Wertmüllers beste films. Scenario van regisseur Wertmüller en Elvio Porta. Camerawerk van Giuseppe Lanci. Ook bekend als CAMORRA.

L'ultima mazurka

1986 | Drama

Italië 1986. Drama van Gianfranco Bettetini. Met o.a. Erland Josephson, Senta Berger, Paolo Bonacelli, Mario Scaccia en Marina Berti.

Een produktie van topkwaliteit met een uitzonderlijke rolbezetting. Gesitueerd in Milaan anno 1921 tegen de achtergrond van de sociale spanningen van die tijd. Een toneelgezelschap, dat is ingehuurd door de directeur van het Diana Theater, moet de opera [KL]Mazurka Blue[KLE] gaan opvoeren onder de onaangename leiding van toneelregisseur Reiger (Scaccia). De opera komt niet van de grond door de grillen van Greta (prachtig vertolkt door Berger), een soubrette, die de minnares is van hoofdinspecteur van politie Serra (Josephson). Ondertussen beramen de anarchisten een moordaanslag.

Sole nudo

1984 |

Italië 1984. Tonino Cervi. Met o.a. David Brandon, Tania Alves en Paolo Bonacelli.

Luca (Brandon) komt zwaar in de problemen, als zijn bedrijf failliet gaat. Hij vliegt naar een vriend in Brazilië om hulp te vragen, maar hij krijgt nul op het rekest. In zijn wanhoop besluit Luca zelfmoord te plegen. Door een onverwachte ontmoeting met een sensuele danseres vergeet hij dat voornemen. Ze hebben een hartstochtelijke affaire en hij leeft als in extase. De seksscènes zijn zeer heet, maar het spel is slecht en het tempo en het filmverhaal slaapverwekkend.

Il Cappotto di Astrakan

1980 | Komedie, Mysterie

Frankrijk​/​​Italië 1980. Komedie van Marco Vicario. Met o.a. Johnny Dorelli, Carole Bouquet, Andréa Ferréol, Marcel Bozzuffi en Paolo Bonacelli.

Een Italiaanse provinciaal gaat met vakantie naar Parijs in de hoop op stoute avonturen. Hij lijkt op een juwelendief die in de gevangenis zit en wordt door diens echtgenote in huis genomen. Hij identificeert zich volledig met zijn model, zodat hij zich behalve de vrouw ook nog diens minnares en een sjieke winterjas eigen maakt. Als de juwelendief terugkeert blijkt wat voor een fletse kopie de provinciaal eigenlijk is. Deze curieuze film over conformisme bij gebrek aan eigen zelfbewustzijn houdt de aandacht vast, ondanks de misplaatste kluchteffecten, maar weet het happy end niet overtuigend te maken. Opvallende rol van Ferréol als de echtgenote die zichzelf tot museumstuk heeft gemaakt.

Il Mistero di Oberwald

1979 | Drama, Romantiek

Italië 1979. Drama van Michelangelo Antonioni. Met o.a. Monica Vitti, Franco Branciaroli, Paolo Bonacelli, Luigi Di en Poggi.

Een revolutionair complot stuurt een dubbelganger van de jong overleden vorst naar de rouwende koningin-weduwe, waarna de wederzijdse liefde beiden noodlottig wordt. Deze tv-opdracht naar Cocteaus toneelstuk en film l'aigle à deux tètes gaf Antonioni gelegenheid tot kleurexperimenten met videotechniek. De resultaten (met technische gebreken) zijn soms foeilelijk en vrijwel nooit functioneel voor deze romantische tragedie, die de regisseur qua inhoud duidelijk niet inspireerde; de mooie rol van Vitti blijkt dan ook verspilde moeite. Het formalisme is interessant voor filmstudenten, maar daarom niet minder mislukt.

Caligola

1979 | Historische film, Erotiek

Italië​/​​Verenigde Staten 1979. Historische film van Tinto Brass. Met o.a. Malcolm McDowell, Teresa Ann Savoy, John Gielgud, Peter O'Toole en Adriana Asti.

Het scenario van Gore Vidal over de psychotische Romeinse keizer werd in 1976 verfilmd met zoveel accent op sensatie en sadisme dat de schrijver zijn naam er niet aan wilde verbinden. De producent, Penthouse-uitgever Bob Guccione, besteedde nog vier jaar aan ingelaste pornoscènes die ook Brass te bar waren. Het resultaat is, ook door de brokkelige montage en een ratjetoe aan muziek, een geheel stijlloze film waar na de eerste verbazing om slecht spelende, respectabele acteurs tussen lamlendige seksscènes te zien rondwandelen, de verveling snel toeslaat. Door keuring of zelfcensuur van distributeurs rouleert de film in uiteenlopende lengten. Hier geldt, hoe korter hoe beter.

Buone notizie

1979 | Drama

Italië 1979. Drama van Elio Petri. Met o.a. Giancarlo Giannini, Ángela Molina, Aurore Clément, Paolo Bonacelli en Ombretta Colli.

Een media-deskundige - overspoeld door werk en gefrustreerd in zijn huwelijk - krijgt bezoek van een schoolvriend die in levensgevaar schijnt te verkeren. Diens veronderstelde paranoia blijkt na een moord in de psychiatrische inrichting maar al te gefundeerd te zijn. De echtgenote van de held zal overigens na een slippertje met zijn belaagde vriend eindelijk haar gewenste baby krijgen. Deze zwarte komedie krijgt een surrealistische werking door geobsedeerdheid van de personages, maar de lengte van de film is een te zware belasting voor humor en maatschappijkritiek. Giannini speelt zijn rol verfrissend sober, maar de beste rollen zijn van Bonacelli als de belaagde vriend en Clément als diens maffe echtgenote.

Ritratto di borghesia in nero

1978 | Drama

Italië 1978. Drama van Tonino Cervi. Met o.a. Senta Berger, Ornella Muti, < Capucine, Christian Borromeo en Stefano Patrizi.

Een jonge pianist wordt minnaar van een getrouwde vrouw in Venetië, maar wordt dan verliefd op meisje van zijn leeftijd, terwijl zijn oude minnares hem tot elke prijs voor zichzelf wil behouden. De nogal verlekkerd uitgemeten decadentie krijgt een alibi omdat het zich tijdens het opkomend fascisme afspeelt, maar de wezenloosheid van de jonge held maakt de begeertes waarvan hij het onderwerp is weinig aannemelijk. De bestudeerd esthetische vormgeving krijgt een impuls door de cynische ontknoping als het prille meisje nòg doortrapter blijkt dan wie ook in de film.

Per questa notte

1978 | Drama

Italië 1978. Drama van Carlo di Carlo. Met o.a. Adalberto Maria Merli, Eva Axon, Paolo Bonacelli, Caterina Boratto en Sara Franchetti.

Een revolutionair komt aan in de hoofdstad van een onbenoemde dictatuur, waar een revolte bloedig is neergeslagen en de oud-verzetsstrijders onder deze repressie het vertrouwen in de ideeën van weleer en in elkaar hebben verloren. Hij wil zich niet bij de nederlaag neerleggen en probeert contact te zoeken met de vroegere leider. Italiaans debuut van filmcriticus en documentarist Carlo, nadat hij een reeks van Duitse tv-produkties had gemaakt. Hij weet hier de zwerftocht van de anti-held tussen angst, wantrouwen en onzekerheid aanvankelijk beklemmend te maken, maar de al te grote onbestemdheid en de ontoereikende dramatische spankracht laten de aandacht en interesse vaak verslappen.

Midnight Express

1978 | Drama, Biografie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1978. Drama van Alan Parker. Met o.a. Brad Davis, Randy Quaid, John Hurt, Irene Miracle en Bo Hopkins.

Naïeve Amerikaanse student Billy Hayes belandt voor het smokkelen van een bescheiden hoeveelheid hasj in een Turkse gevangenis, een infernale plek, waar marteling en drugsmisbruik aan de orde van de dag zijn. Het enige wat hem daar op de been houdt, is zijn vriendschap met landgenoot Jimmy (Quaid) en de Brit Max (Hurt). Ondertussen levert Billy's vader een titanenstrijd om hem vrij te krijgen. Davis is prima in de rol van Hayes, Hurt is geweldig als Max, die zoveel mogelijk probeert te vluchten in een roes. Het meeslepende, op ware gebeurtenissen gebaseerde scenario van Oliver Stone won een Oscar.

Cristo si è fermato a Eboli

1978 | Drama

Frankrijk​/​​Italië 1978. Drama van Francesco Rosi. Met o.a. Gian Maria Volonté, Paolo Bonacelli, Alain Cuny, Lea Massari en Irene Papas.

Een arts wordt in 1935 wegens anti-fascistische activiteiten uit Turijn verbannen en gedeporteerd naar een dorpje in Zuidelijk Italië, waar hij als intellectueel door de notabelen als één van hen wordt beschouwd. Van observator van het voor hem vreemde plattelandsbestaan met scherpe sociale tegenstellingen, wordt hij deelnemer door als opvolger van de dorpsarts diens praktijk te gaan voortzetten. Verfilming - samengesteld uit de langere tv-serie - van de memoires van Carlo Levi die zijn ambivalente houding noteerde als Noordelijke intellectueel tegenover het hem vreemde Zuiden, waar zelfs de christelijke beschaving nauwelijks is doorgedrongen, geeft beide uitersten een gelijke overtuigingskracht door indringende landschapsfotografie en door de autochtonen in al hun primitieve ontbering toch het trotse besef van eigenwaarde te geven. Het scenario is van Rosi, Tonino Guerra en Raffaela La Capria. Het camerawerk is van Pasqualino de Santis.

Antonio Gramsci - i giorni del carcere

1977 | Biografie

Italië 1977. Biografie van Lino del Fra. Met o.a. Riccardo Cucciola, Mimsy Farmer, Lea Massari, Paolo Bonacelli en Pier Paolo Capponi.

Een Italiaanse communist breekt in de jaren twintig al met de Russische partijlijn om tot een autonoom Euro-communisme te komen, maar hij wordt door de staat tot twintig jaar gevangenis veroordeeld. Daar stelt hij zijn staatsgevaarlijke ideeën op papier; die mogen voor zijn dood toch niet gepubliceerd worden. De in latere jaren herontdekte theoreticus is onderwerp van een didactische, statische filmbiografie die zich overwegend in de cel afspeelt, met flash-backs naar zijn jaren in Rusland. Interessante stof, maar een dorre aanpak maakt de personages meer tot spreekbuizen voor ideeën dan tot bestaanbare mensen.

L'eredità Ferramonti

1976 | Komedie, Drama

Italië 1976. Komedie van Mauro Bolognini. Met o.a. Dominique Sanda, Anthony Quinn, Fabio Testi, Adriana Asti en Paolo Bonacelli.

De kinderen van rijk geworden broodfabrikant Gregorio Ferramonti (Quinn) ruziën om de toekomstige erfenis. De geraffineerde, ongegeneerde schoondochter Irene (Sanda) weet de gunsten van de oude man te winnen, maar valt op het laatste moment door de mand. Overmatige aandacht voor esthetiek en aankleding maken deze satire onnodig zwaar, maar de film wordt gered door temperamentvol acteren van Sanda, die in Cannes de prijs als Beste Actrice kreeg, en - voor zijn doen - ingetogen spel van Quinn als de tirannieke patriarch.

Cattivi pensieri

1976 | Komedie, Erotiek

Italië 1976. Komedie van Ugo Tognazzi. Met o.a. Ugo Tognazzi, Edwige Fenech, Luc Merenda, Paolo Bonacelli en Orazio Orlando.

Advocaat wiens vliegtuig niet vertrekt, komt onverwacht thuis, vindt zijn vrouw slapend en ziet naakte mannenbenen in de garderobe. Hij doet de deur op slot en fantaseert gedurende de rest van de dag wie van zijn relaties de minnaar kan zijn, maar hij komt ze allemaal tegen. Uiteindelijk blijkt hij een gewone inbreker opgesloten te hebben. Humor en kwaliteiten van Tognazzi als acteur blijkt hij als regisseur nauwelijks te hebben. Jaloerse voorstellingen onderscheiden zich alleen van de filmrealiteit omdat ze nog net iets flauwer en platter zijn dan de rest.

Cadaveri eccellenti

1976 | Thriller

Italië​/​​Frankrijk 1976. Thriller van Francesco Rosi. Met o.a. Lino Ventura, Charles Vanel, Max von Sydow, Fernando Rey en Alain Cuny.

Een politie-inspecteur wordt belast met het onderzoek naar de moorden op een reeks vooraanstaande rechters. Hij verdenkt eerst de maffia, dan een onschuldig veroordeelde, maar komt dan op het spoor van een extremistisch complot dat moorden pleegt om de schuld op linkse activisten te kunnen schuiven en zo bij de bevolking en de autoriteiten de wens tot harde tegenmaatregelen te doen ontstaan. Ook de communisten wensen een verdere polarisatie. Ze zullen zich na de zogenaamde zelfmoord van een politieman niet tegen de officiële lezing verzetten. Deze meesterlijke politieke thriller werkt pas geleidelijk aan met suggestief opgebouwde spanning naar de onthulling toe en laat de aandacht geen moment verslappen. De naamgeving en internationale rolbezetting situeren de film niet specifiek in Italië, waardoor Rosi ongecensureerd zeer directe politieke toespelingen kan maken. Scenario van Rosi, Tonino Guerra, Lino Januzzi naar een roman van Leonardo Sciascia. Camerawerk van Pasquale De Santis.

Al piacere di rivederla

1976 | Misdaad

Italië​/​​Frankrijk 1976. Misdaad van Marco Leto. Met o.a. Ugo Tognazzi, Françoise Fabian, Miou-Miou, Alberto Lionello en Philippe March.

Een regeringsambtenaar moet de verdachte zelfmoord onderzoeken van een provinciale industrieel en christen-democratische partijbons, wiens weduwe zijn jeugdliefde was. Het blijkt moord te zijn geweest, maar zijn strijd tegen de corrupte bourgeoisie heeft geen ander resultaat dan dat de verloofde van de erfgenaam haar milieu de rug toekeert. Een teleurstellende film van de maker van IL VILLEGIATURE, die verrassingsloze satire richt op overbekende doelwitten en er zijn gemak van neemt. Tognazzi maakt nog iets van zijn hoofdrol, maar de actrices worden door de film zeer veronachtzaamd.

Salò o le 120 giornate di Sodoma

1975 | Drama, Oorlogsfilm, Erotiek, Experimenteel

Italië​/​​Frankrijk 1975. Drama van Pier Paolo Pasolini. Met o.a. Paolo Bonacelli, Elsa de Giorgo, Giorgio Cataldi, Umberto Paolo Quintavalle en Hélène Surgère.

In de situering van de roman van De Sade in de fascistische republiek van Salò laten vier officieren negen platte- landsjongens en -meisjes gevangen nemen om hen in een kasteel tot machteloze slachtoffers van seksuele, lichamelijke en psychische vernederingen te maken in door vier 'gastvrouwen' voorgezeten rituelen, waarna ze tenslotte worden doodgemarteld. Noch sensationeel effectbejag, noch bevrijdende esthetiek geeft de kalme en klinische presentatie van gruwelen een ontsnappingsmogelijkheid, waardoor de afstompende verveling eerder het resultaat is dan afgrijzen. Het nagenoeg absoluut moreel pessimisme roept gevoelsmatig verzet op, maar Pasolini's eigen gewelddadige dood onmiddellijk na de voltooiing van de film en de onverkwikkelijke nasleep daarvan, lijken hem gelijk te geven.

Au-delà de la peur

1975 | Thriller

Frankrijk​/​​Italië 1975. Thriller van Yannick Andrei. Met o.a. Michel Bouquet, Michel Constantin, Marilù Tolo, Jean-Pierre Darras en Paolo Bonacelli.

Brave burger hoort per ongeluk plannen van inbrekersbende. Om hem tot zwijgen te dwingen worden zijn vrouw en zoon gegijzeld. Gegeven stelt eerst rol van de politie aan de orde - wel of niet te vertrouwen door individu - maar laat dit vallen in ontknoping vol geforceerde toevalligheden. Niettemin efficiënt en spannend verteld, zonder huilerige sensatie.

Fatti di gente perbene

1974 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1974. Drama van Mauro Bolognini. Met o.a. Marcel Bozzuffi, Laura Betti, Rina Morelli, Corrado Pani en Paolo Bonacelli.

Een jonge bourgeois beraamt in Turijn 1897 met enige medeplichtigen de moord op zijn corrupte zwager. Binnen het opkomend socialisme wordt de misdaad afgeschilderd als een typerend voorbeeld van slechtheid van de hogere standen. De combinatie van politiek en decadentie - met incestverlangens tussen broer en zuster - is gebaseerd op ware gebeurtenissen, maar de esthetiek van de regisseur geeft alle aandacht aan de fraaie aankleding en de erotiek en verwaarloost de maatschappelijke aspecten. Larmoyant spel van Giannini.

Anno uno

1974 |

Italië 1974. Roberto Rossellini. Met o.a. Luigi Vannucchi, Dominique Darel, Valeria Sabel, Ennio Balbo en Paolo Bonacelli.

Nog tijdens de Duitse bezetting bezinnen anti-fascistische groeperingen zich op de politieke toekomst van Italië. Alcide de Gasperi zal zich ontwikkelen tot de leider van de Christen-Democraten en zich volledig inzetten voor de wederopbouw tot aan zijn dood in 1956. Rossellini ziet in politieke biografie af van dramatisering of romantisering en zelfs van ideologisch commentaar en beperkt zich bewust tot didactiek. Resultaat is geschiedenisles-op-film die dor zou zijn als de geschiedenis zelf niet zo boeiend was.

Una Prostituta al servizio del pubblico ed in regola con le leggi dello stato

1971 | Drama, Erotiek

Frankrijk​/​​Italië 1971. Drama van Italo Zingarelli. Met o.a. Giovanna Ralli, Giancarlo Giannini, Jean-Marc Bory, Paolo Bonacelli en Giorgio Dolfin.

Romeinse prostitu[KA1]ee heeft de zorg voor op het platteland opgroeiende kinderen, steunt financieel een ex-echtgenoot en heeft een beschermer die op verdenking van moord wordt gearresteerd. Ze ontmoet een respectabele man die met haar wil trouwen en om haar kinderen geeft, maar ze krijgt van de politie te horen dat hij een beruchte souteneur is en keert terug naar het trottoir. De film vermijdt - ook dankzij het energieke acteren van Ralli - de valse melodramatiek van de trottoirfilms uit de jaren vijftig, maar plaatst te makkelijke karikaturen tegenover de (cliché van) hoer met een gouden hart.

La Congiuntura

1964 | Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1964. Komedie van Ettore Scola. Met o.a. Vittorio Gassman, Joan Collins, Jacques Bergerac, Hilda Barry en Marino Masé.

Een niet al te snuggere prins laat zich door een vlotte Engelse overhalen tot een 'plezierreisje' naar Zwitserland, in werkelijkheid om een miljoen dollar de grens over te smokkelen: de douane zal een aristocraat toch niet controleren. Ze houdt haar aanbidder aan het lijntje, maar weet in Zwitserland met list de hele buit aan haar medeplichtigen te ontfutselen, om daarmee en met haar prins vervolgens lang en in welstand te leven. Deze vlotte komedie haakte destijds in op de toen actuele geldsmokkel naar Zwitserland, maar geeft meer aandacht aan Collins' manoeuvres om Gassman het hoofd op hol te brengen en hem daarbij - aanvankelijk - toch uit haar slaapkamer te houden.