Antony Gibbs: montage.
Er zijn 19 films gevonden.

James Dean

2001 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 2001. Biografie van Mark Rydell. Met o.a. James Franco, Michael Moriarty, Valentina Cervi, Enrico Colantoni en Edward Herrmann.

Voor televisie vervaardigde biopic over de jong gestorven acteur biedt geen nieuwe inzichten maar gaat ook geen (heikel) onderwerp uit de weg. Voor Amerikaanse begrippen wordt openhartig gehint naar Deans vermeende homo- of biseksualiteit. Zo op het oog laat hij zich zelfs gewillig verleiden door de man die mogelijk zijn mentor wordt. Acteur James Franco slaagt er redelijk goed in de onnavolgbare stijl van James Dean te imiteren, maar vooral Moriarty (van de tv-serie Law and Order) is uitstekend als Deans vader en werd terecht met een Emmy onderscheiden. Ook de art direction werd bekroond. Regisseur Rydell verwierf bekendheid met twee Bette Midler-vehikels: The Rose en For the Boys.

Reindeer Games

2000 | Misdaad, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 2000. Misdaad van John Frankenheimer. Met o.a. Ben Affleck, Gary Sinise, Charlize Theron, Dennis Farina en James Frain.

In deze praatgrage actiefilm-in-kerstsfeer (waarvan de titel werd geïnspireerd door de evergreen 'Rudolph, the Red-nosed Reindeer') speelt Affleck een juist vrijgekomen autodief die zich als een ander voordoet om iets te beginnen met een leuke vrouw (Theron). Hij komt in een lastig parket wanneer haar broer (Sinise) hem betrekt bij allerlei schimmige zaken. De dief weet nu niet meer wie hij wil wezen. Geloofwaardig is het script (van Ehren Kruger, die ook schreef voor Arlington Road en Scream 3) allerminst, maar Frankenheimer (The Manchurian Candidate) houdt de vaart er aardig in.

Ronin

1998 | Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1998. Thriller van John Frankenheimer. Met o.a. Robert De Niro, Jean Reno, Natascha McElhone, Sean Bean en Stellan Skarsgård.

Wat zit er precies in het koffertje? In deze pittige spionagefilm doet het er niet toe. Sam (De Niro), ­Vincent (Reno), Gregor (Skarsgård) en Spence (Bean) moeten het zien te onderscheppen, daar gaat het om. Ooit werkten ze voor geheime diensten, nu zijn ze freelancers – ‘ronin’, zoals samoerai zonder meester in het oude ­Japan werden genoemd. Routinier Frankenheimer (The Manchurian Candidate, French Connection 2) maakte met zijn fijne cast een prettig ouderwetse actiethriller met uitstekend spel, een script vol lekkere oneliners, en prachtig, ambachtelijk autostuntwerk, gefilmd in Nice en Parijs met hulp van maar liefst 300 man stuntpersoneel.

Don Juan DeMarco

1994 | Komedie, Romantiek, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1994. Komedie van Jeremy Leven. Met o.a. Marlon Brando, Johnny Depp, Faye Dunaway, Géraldine Pailhas en Bob Dishy.

Don Juan DeMarco is meer dan een lichtvoetige komedie, want vooral een komische krachtmeting tussen Marlon Brando en Johnny Depp: de inmiddels zwaarlijvige rebel uit de jaren vijftig versus het elegante filmidool van de jaren negentig. Het is prachtig om te zien hoe de bijna gepensioneerde psychiater (Brando) erin slaagt om de suïcidale jongeman (Depp) van een noodlottige sprong te weerhouden. Zijn patiënt - die zich uitgeeft als Don Juan DeMarco - mag vervolgens tien dagen lang zonder medicatie z'n gestoorde 'levensgeschiedenis' vertellen. Faye Dunaway is uitstekend als de vrouw van de psychiater.

The Man Without a Face

1993 | Drama

Verenigde Staten 1993. Drama van Mel Gibson. Met o.a. Mel Gibson, Nick Stahl, Margaret Whitton, Fay Masterson en Gaby Hoffmann.

Gibsons regiedebuut verhaalt over de verminkte kluizenaar Justin (Gibson) die door een twaalfjarige jongen (Stahl) uit zijn deels zelfverkozen isolement wordt gehaald. Het dorp wantrouwt de man. Natuurlijk blijkt Justin niet eng, maar zelfs erg politiek correct. De 'man zonder gezicht' heeft helaas nog wel een tong om quasi-wijsheden te poneren: 'People spend too much time thinking of the past. Whatever else it is, it's gone.' Niettegenstaande zijn ingetogen debuut zou Gibson met zijn tweede film, het epische Braveheart, de geschiedenis ingaan als de man zonder bescheidenheid. Niet ten onrechte bleek na zijn controversiële The Passion of the Christ (2004).

Stealing Home

1988 | Drama

Verenigde Staten 1988. Drama van Steven Kampmann en Will Aldis. Met o.a. Mark Harmon, Jodie Foster, William McNamara, Blair Brown en Harold Ramis.

Een vroegere honkbalspeler wordt naar huis teruggeroepen voor de crematie van een oude vriendin, die zelfmoord gepleegd heeft. In terugblik zien we hun verhouding in de verschillende stadia. Het ernstige maar wat saaie, half-autobiografische draaiboek (van de regisseurs) wordt leven ingeblazen door het prachtige, haast magische spel van Foster als de vroegere vriendin, een verwarde vrije geest.

Russkies

1987 | Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1987. Drama van Rick Rosenthal. Met o.a. Whip Hubley, Joaquin Phoenix, Peter Billingsley, Stefan DeSalle en Susan Walters.

Een zwakke bewerking van The Russians Are Coming the Russians Are Coming over de Sovjet-zeeman Hubley die aanspoelt in Florida en de drie jongelui die met hem bevriend raken. Goed bedoeld werkje over naastenliefde, maar oppervlakkig en ongeïnspireerd.

Tai-Pan

1986 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1986. Avonturenfilm van Daryl Duke. Met o.a. Bryan Brown, Joan Chen, John Stanton, Tom Guinee en Bill Leadbitter.

Auteur James Clavell ('Shogun') was thuis in het Verre Oosten en kon er meeslepend over schrijven, maar deze verfilming van Clavells 'Tai-Pan' ontbeert veel van zijn talent. De epische omvang van het boek is met lukraak montagewerk verschrompeld en acteurs Brown, Stanton en Chen ogen in verwisselbare exotische decors meer als lachwekkende karikaturen dan als indrukwekkende historische mensen. Brown speelt avonturier Dirk Struan, die leider ('Tai-Pan') van Hong-Kong wil worden, maar daarvoor moet strijden met de lafhartige Tyler Brock (Stanton). Meegenomen is wel dat de film in China werd opgenomen.

Dune

1984 | Sciencefiction, Experimenteel, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1984. Sciencefiction van David Lynch. Met o.a. Kyle MacLachlan, Francesca Annis, Jürgen Prochnow, Brad Dourif en Virginia Madsen.

Wie Frank Herberts gelijknamige sciencefiction-reeks niet gelezen heeft, tast waarschijnlijk in het duister tijdens het kijken naar deze verfilming van David Lynch, toch al geen regisseur die het mysterie schuwt in zijn verhaallijnen. Lynch, kunstschilder van huis uit, ging naar eigen zeggen ooit filmen 'to make paintings move', en dat is hem in deze visueel sterke film prima gelukt. Het verhaal, voor zover na te vertellen, gaat over twee rivaliserende families in het jaar 10191. Om het universum te domineren hebben ze het goedje Spice nodig, dat alleen te halen is op de woestijnwereld Arrakis, oftewel Dune.

Bad Boys

1983 | Drama

Verenigde Staten 1983. Drama van Rick Rosenthal. Met o.a. Sean Penn, Esai Morales, Reni Santoni, Eric Gurry en Jim Moody.

Let wel, dit is niet de lollige actiefilm met Will Smith uit 1995. Regisseur Rosenthals Bad Boys heeft meer vlees op de botten. Begin twintiger Sean Penn en dito Esai Morales schitteren in dit beklemmende melodrama als aartsrivalen op dezelfde afdeling van een jeugdgevangenis. Volleerd crimineel Paco Moreno (Morales) houdt schoffie Mick O'Brien (Penn) verantwoordelijk voor de dood van zijn broertje en zint op wraak, maar Mick laat zich niet in een hoek drijven. Een sobere en realistische film dankzij griezelig authentiek acteerwerk van de jonge spelers, de afzijdige cameravoering en het ontbreken van een donderende geluidsband. Topfilm in het genre.

A Bridge Too Far

1977 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1977. Oorlogsfilm van Richard Attenborough. Met o.a. Dirk Bogarde, James Caan, Michael Caine, Sean Connery en Edward Fox.

Ondanks een reusachtige sterrencast en het interessante gegeven is het niet erg moeilijk om bij dit oorlogsepos in slaap te vallen: de plot is uitermate langdradig en voorspelbaar. De mislukte geallieerde invasie via de lucht van het bezette Nederland in 1944 waarbij ruim zeventienduizend soldaten om het leven kwamen, wordt minutieus in beeld gebracht. Deventer doet hier dienst als het Arnhem van '44. Let op de kleine rol van Peter Faber, het merkwaardige Nederlands van Laurence Olivier, en Gene Hackman in de rol van de Poolse generaal Stanislaw Sosabowski, de man die pas in 2005 postuum werd gelauwerd.

Rollerball

1975 | Sciencefiction, Actiefilm, Fantasy

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1975. Sciencefiction van Norman Jewison. Met o.a. James Caan, John Houseman, Maud Adams, John Beck en Moses Gunn.

Teleurstellend drama uit de 21e eeuw. Caan is kampioen in een gewelddadige sport in een maatschappij die geweld heeft uitgebannen. Gefilmd in de Olympische Basketballhal te München en in Londen, gebaseerd op William Harrisons verhaal Roller Ball Murders die zijn eigen scenario schreef. Achter de camera stond Douglas Slocombe.

The Black Windmill

1974 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1974. Thriller van Don Siegel. Met o.a. Michael Caine, Donald Pleasence, John Vernon, Joseph O'Conor en Delphine Seyrig.

Een Britse geheim agent komt in een hopeloos parket wanneer zijn zoontje wordt ontvoerd en hij uit zijn omgeving weinig hulp krijgt. Dan maar in zijn eentje achter de kidnappers aan. Met Siegel, regisseur van Clint Eastwood-films als Dirty Harry, aan het roer zijn we verzekerd van fijne actiescènes, maar Caine in de rol van de vader is iets te onderkoeld om ons op het puntje van de stoel te krijgen. De negentiende-eeuwse windmolens Jack & Jill, die in beeld komen, zijn geliefd Engels cultureel erfgoed.

Jesus Christ Superstar

1973 | Musical, Drama

Verenigde Staten 1973. Musical van Norman Jewison. Met o.a. Ted Neeley, Carl Anderson, Yvonne Elliman, Barry Dennen en Josh Mostel.

Fraai vormgegeven musical rond Jezus Christus, volgens deze interpretatie de eerste superster - een jongeman die een hoge prijs betaalde voor zijn faam. De film, gebaseerd op de rockopera van Tim Rice en Andrew Lloyd Webber, heeft swingende, inmiddels klassieke liedjes en mooie fotografie van Douglas Slocombe. Jewisons visie op Christus' leven was aanleiding voor enige controverse: de film werd door sommigen als anti-semitisch bestempeld. Christelijke puristen stoorden zich al eerder aan sommige teksten van Rice, die dan ook voor deze filmversie werden aangepast. In 2000 maakte Gale Edwards een moderne versie, waarin de historiserende locaties werden vervangen door glanzende podiumdecors.

Walkabout

1971 | Drama, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1971. Drama van Nicolas Roeg. Met o.a. Jenny Agutter, Luc Roeg, David Gulpilil en John Meillon.

Na de zelfmoord van hun vader blijven twee kinderen alleen achter in de wildernis. Ze hebben geen idee hoe te overleven, maar worden gered door een vriendelijke, jonge aboriginal. Met weinig woorden, een beperkt aantal personages en een eenvoudig verhaal toont regisseur Roeg in dit visuele, poëtische wondertje de discrepantie tussen de westerse, stedelijke civilisatie en de levenswijze van de aboriginals in het Australische binnenland. Prima spel van de jonge acteurs. Eerste solo-regie van Roeg, die eerder samen met Donald Cammell de interessante misdaadfilm Performance (1970) maakte.

Fiddler on the Roof

1971 | Musical

Verenigde Staten 1971. Musical van Norman Jewison. Met o.a. Topol, Norma Crane, Molly Picon, Leonard Frey en Paul Mann.

Toen regisseur Jewison uitgenodigd werd om Fiddler on the Roof te regisseren zei hij bij het eerste gesprek: 'Jullie weten toch dat ik niet Joods ben?' Het was geen bezwaar. Jewison bewerkte de populaire Broadwaymusical tot een prima film, die nu echter wel wat gedateerd overkomt. Topol speelt Tevye, agrariër in Rusland, vlak voor de revolutie. Hij blijft zingen, al heeft hij het niet makkelijk, met zijn weerspannige dochters die de tradities aan hun laars lappen, en vooral ook met de pogroms die in het destijds behoorlijk antisemitische Rusland plachten plaats te vinden. Oscars voor camerawerk en muziek.

Performance

1970 | Drama, Muziek, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1970. Drama van Donald Cammell en Nicolas Roeg. Met o.a. James Fox, Mick Jagger, Anita Pallenberg, Michele Breton en Ann Sidney.

Fox, een sadistische gangster, heeft een moord gepleegd waarmee hij zich de woede van zijn vroegere baas op de hals heeft gehaald. Hij wordt opgejaagd en vindt een onderkomen bij ex- popster Jagger, die nu kamers verhuurt. Wat begint als een jachtige thriller, resulteert in een chaotische kluwen van gefrustreerde emoties en twijfels. Een van de grote cultfilms uit de jaren 1970 en tevens cameraman Roegs debuut als regisseur. Fox walgde zo van de film en zijn personage, dat hij ophield met acteren. Het zou meer dan tien jaar duren voor hij weer een filmrol aanvaardde. Toch is het vooral zijn spel - en natuurlijk dat van Jagger - dat het nogal kunstmatige scenario van Cammell tot leven brengt. Roeg deed het camerawerk uiteraard zelf. Muziek werd gecomponeerd door Jack Nitsche, terwijl Randy Newman de muzikale leiding had.

The Loved One

1965 | Komedie

Verenigde Staten 1965. Komedie van Tony Richardson. Met o.a. Robert Morse, Jonathan Winters, Anjanette Comer, Rod Steiger en Dana Andrews.

De jonge Britse dichter Morse gaat zijn oom bezoeken in Hollywood. Deze pleegt zelfmoord uit wanhoop omdat hij ontslagen werd. Morley en de Britse kolonie in de filmstad, willen hem een waardige begrafenis geven. Ze nemen Steiger in de arm, die specialist is in het begeleiden van overledenen naar de eeuwigheid. Dolle satire op de begrafenisrituelen in Amerika, waarin de humor echter zo sterk benadrukt wordt, dat de gags vaak effect missen. De hele cast schmiert erop los, maar vooral Steiger is in zijn nopjes. Terry Southern en Christopher Isherwood baseerden hun allesbehalve respectvolle scenario op de roman van Evelyn Waugh, wiens typisch Britse flegma ver te zoeken is. Toch blijft het een vermakelijke film voor mensen die tegen een stootje kunnen. Knap in beeld gebracht door Haskell Wexler.

During One Night

1961 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1961. Drama van Sidney J. Furie. Met o.a. Don Borisenko, Susan Hampshire, Jackie Collins, Sean Sullivan en Joy Webster.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wil een soldaat wanhopig graag voor het eerst seks hebben, vooral omdat een vriend van hem tijdens een missie is gecastreerd. Hij besluit zonder verlof zijn eenheid te verlaten om zijn doel te bereiken.