Sonya Levien: scenario.
Er zijn 9 films gevonden.

Bhowani Junction

1956 | Romantisch drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1956. Romantisch drama van George Cukor. Met o.a. Ava Gardner, Stewart Granger, Bill Travers, Abraham Sofaer en Francis Matthews.

De Anglo-Indiase Victoria Jones (Gardner), dochter van een Hindoe vrouw en een Britse machinist twijfelt over haar eigen identiteit en nationaliteit in het naoorlogse Pakistan. Ze wordt verliefd op de Britse kolonel Rodney Savage (Granger), maar weigert uiteindelijk het land van haar moeder te verraden. Een semi-episch avontuur naar de roman van John Masters, oppervlakkig in beeld gebracht door Cukor die er niet in slaagt het typische Britse flegma dat uit de roman spreekt, filmisch te vertalen.

Oklahoma!

1955 | Musical

Verenigde Staten 1955. Musical van Fred Zinnemann. Met o.a. Gordon MacRae, Shirley Jones, Gene Nelson, Gloria Grahame en Charlotte Greenwood.

Een jonge cowboy en een vrolijke boerenmeid zijn voor elkaar geschapen, dat ziet iedereen, maar ze zijn te koppig om het toe te geven. En een ander meisje kan niet kiezen tussen haar goudeerlijke boerenvriendje en een Iraniër met gladde rappe tong. Rodgers en Hammerstein mixten cowboyromantiek in het begin 20ste-eeuwse Oklahoma met karrenvrachten klassiek geworden liedjes tot een musical uit het boekje. Inmiddels aan de lange kant, en het acteerwerk is soms wat houterig, maar liedjes als 'Oh what a beautiful morning' en de sfeer van aanstekelijk enthousiast optimisme houden de film overeind.

Interrupted Melody

1955 | Drama, Biografie, Muziek, Musical, Thriller

Verenigde Staten 1955. Drama van Curtis Bernhardt. Met o.a. Eleanor Parker, Glenn Ford, Roger Moore en Cecil Kellaway.

Een mooie biografie over de Australische operazangeres Marjorie Lawrence, die haar come-back maakte na lang door polio geveld te zijn geweest. Eileen Farrell zingt voor Parker. William Ludwig en Sonya Levien wonnen Oscars voor het verhaal en het scenario.

The Merry Widow

1952 | Muziek, Musical, Komedie

Verenigde Staten 1952. Muziek van Curtis Bernhardt. Met o.a. Lana Turner, Fernando Lamas, Una Merkel, Richard Haydn en Thomas Gomez.

Het bekende operetteverhaal over de koning die bankroet is, en een edelman de opdracht geeft om voor hem het hof te maken bij een rijke Amerikaanse weduwe. De operette is voor de derde keer verfilmd, en mist de flair en het muzikale gevoel van Lubitsch en de visuele magie van von Stroheim. De film sleept zich voort van song tot song en doet oubollig aan. Turner past niet in zijn rol, maar Lamas en Merkel zijn uitstekend, al kunnen zij onmogelijk het spirituele van het origineel op het scherm toveren. De levendige choreografie van Jack Cole is de enige pluspunt aan deze verder lusteloze verfilming. Sonya Levien en William Ludwig bewerkten de operette van Franz Lehar, naar een libretto van Victor Leon en Leo Stein. In de zangfragmenten wordt Turner gedubd door Trudy Erwin. Camerawerk van Robert Surtees.

The Great Caruso

1951 | Biografie, Muziek, Drama

Verenigde Staten 1951. Biografie van Richard Thorpe. Met o.a. Mario Lanza, Ann Blyth, Jarmila Novotna, Dorothy Kirsten en Carl Benton Reid.

Aan zijn stervende moeder belooft Enrico Caruso (Lanza) zijn leven te wijden aan de opera. Maar zijn carrière vlot niet erg, ook niet als hij van Londen naar Amerika verhuist. Hij wil opgeven, maar een fan (Blyth) haalt hem over door te zetten. De rest is geschiedenis. In het scenario wordt het sentiment niet geschuwd, maar Lanza heeft een fraaie tenorstem en zijn muzikale interpretaties met werk van componisten als Verdi, Rossini, Donizetti, Puccini, Bach, Gounod en Leoncavallo zijn van grote klasse. Een Oscar voor het geluid.

Quo Vadis

1951 | Drama

Verenigde Staten 1951. Drama van Mervyn LeRoy. Met o.a. Peter Ustinov, Deborah Kerr, Robert Taylor, Leo Genn en Patricia Laffan.

Rome, 64 n. Chr. Onder het bewind van de gewetenloze keizer Nero (Ustinov) vieren corruptie en losbandigheid hoogtij. Heel anders leeft een aantal gelovigen dat een nieuwe leer van liefde aanhangt. Een van hen is de mooie Lygia (Kerr), op wie de belangrijke Romein Marcus Vinicius (Taylor) zijn zinnen gezet heeft. Een groots epos uit de MGM-fabriek, overdadig tot in het kleinste detail en met een vakkundige rolbezetting. Op locatie gedraaid en de muziek van Miklós Rózsa zou gebaseerd zijn op melodieën uit die tijd. De christelijke boodschap is zeer prominent aanwezig.

The Valley of Decision

1945 | Drama

Verenigde Staten 1945. Drama van Tay Garnett. Met o.a. Greer Garson, Gregory Peck, Donald Crisp, Lionel Barrymore en Preston Foster.

Pittsburgh, 1873. Mary Rafferty komt als dienstmeisje bij de familie Scott in huis, tot grote ergernis van haar vader Pat, die als mijnwerker voor de Scotts werkte en door een bedrijfsongeval in een rolstoel terecht is gekomen. Mary wint al snel het respect van de Scotts. De oudste zoon van de familie, Paul, wordt verliefd op haar.

The Hunchback of Notre Dame

1939 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1939. Drama van William Dieterle. Met o.a. Charles Laughton, Maureen O'Hara, Cedric Hardwicke, Thomas Mitchell en Edmond O'Brien.

Victor Hugo’s klassieke roman, over de band tussen zigeunermeisje Esmeralda en Quasimodo, de misvormde klokkenluider van de Nôtre Dame, is veelvuldig bewerkt (The Beauty and the Beast is de vrolijk muzikale Disney-versie). Deze verfilming maakt indruk door de hoofdrolspelers en de groots opgezette scènes in middeleeuws Parijs. Fraai werk van de in 1930 vanuit Duitsland geëmigreerde Dieterle, voorheen een drukbezet acteur in de expressionistische cinema van zijn vaderland. Invloeden van die filmstijl zie je terug in het prachtige licht en schaduw-spel in dit overigens niet altijd zachtzinnige romantische drama.

Drums Along the Mohawk

1939 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek, Drama, Western, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1939. Avonturenfilm van John Ford. Met o.a. Claudette Colbert, Henry Fonda, John Carradine, Edna May Oliver en Eddie Collins.

In het jaar van het verpletterende Stagecoach maakte regisseur Ford nog een prachtige film. Vlak voor de Onafhankelijkheidsoorlog verhuizen Lana (Colbert) en Gilbert Martin (Fonda) naar een huisje in de Mohawk Valley. Vooral Lana moet erg wennen aan het karige, primitieve bestaan. En dan beginnen Indianen, aangevoerd door de eenogige Brit Caldwell (Carradine), hun dorpje ook nog aan te vallen en breekt ook nog de oorlog met de Britten uit. Met hulp van uitstekend spelende Colbert en Fonda schetste Ford in zijn eerste kleurenfilm een opmerkelijk realistisch beeld van een tumultueuze periode uit de Amerikaanse geschiedenis.