Derek Jarman: regie, cast en scenario.
Er zijn 12 films gevonden.

Glitterbug

1994 | Experimenteel, Biografie

Verenigd Koninkrijk 1994. Experimenteel van Derek Jarman.

Montage van Derek Jarman`s Super 8 home movies, gemaakt tussen 1970 en 1986. Het brengt een onthullend zelfportret van de kunstenaar en het milieu waarin hij zich beweegt. We zien hem ook aan het werk op de set van de films die hij in die periode maakte. Brian Eno`s muziek is het enige dat deze beelden begeleidt, waardoor deze film de tegenhanger wordt van zijn voorlaatste, BLUE (1993), een film zonder beelden, terwijl onderhavige zonder woorden is. Kort voor zijn dood in dat jaar - hij stierf aan AIDS - monteerde hij de film met assistent- regisseur David Lewis en monteur Andy Crabb uit meer dan vijftien uur beeldmateriaal. Het werd een prikkelend plezierig en evocatief portret waarvan je houdt of dat je haat, evenals de rest van zijn werk. Het scenario is van regisseur Jarman, evenals het camerawerk.

Wittgenstein

1993 | Biografie, Experimenteel, Drama

Verenigd Koninkrijk 1993. Biografie van Derek Jarman. Met o.a. Karl Johnson, Michael Gough, Tilda Swinton, John Quentin en Kevin Collins.

Jarman`s fraaie portret van de filosoof Wittgenstein (Johnson), die in 1889 in Wenen werd geboren. Hij trok op nog vrij jeugdige leeftijd naar Engeland waar hij in de universiteitsstad Cambridge een solide reputatie opbouwde. Hij sloot vriendschap met collega-filosoof Bertrand Russell (Gough) en met econoom John Maynard Keynes (Quentin). De jonge Wittgenstein wordt gespeeld door Chassay. Hoewel de onderdrukte homoseksualiteit van de heren (in de hoofdrollen) wel voor het voetlicht komt, is dit op zeer bedekte wijze tot uiting gebracht. Je kunt zonder meer naar deze mooie film kijken en ervan genieten, maar wie kennis heeft van het werk van Wittgenstein, kan bovendien zijn hart ophalen aan de fijne nuances. Voorlaatste film van 52-jarige Jarman (BLUE was de laatste), die op 20 februari 1994 - in het harnas - stierf aan AIDS. Het scenario is van Terry Eagleton, Ken Butler en regisseur Jarman. James Welland verzorgde het camerawerk en film is voorzien van Dolby-geluid.

Blue

1993 | Experimenteel

Verenigd Koninkrijk 1993. Experimenteel van Derek Jarman. Met o.a. Nigel Terry, John Quentin, Tilda Swinton en Derek Jarman.

Wie graag in een bioscoopzaal een uur en een kwartier lang naar een onveranderlijk monochroom blauw beeld staart, zal ongetwijfeld genieten van dit werkstuk van Jarman, dat bezwaarlijk een film kan worden genoemd. Er zijn natuurlijk onvoorwaardelijke bewonderaars voor wie deze Britse regisseur heilig is, maar dit is toch te gortig. Alleen een handjevol filmliefhebbers zal het tot het einde toe volhouden. De dialogen op de geluidsband zijn best interessant maar kunnen even goed van een cd worden beluisterd. De tekstfragmenten komen uit Jarmans dagboeken, handelen over zijn ziekte, herinneringen, obsessies, liefdes en emoties, en werden door Jarman zelf uitgezocht. Kort na de opnamen overleed Jarman. Met in de originele versie de stemmen van John Quentin, Nigel Terry, Derek Jarman en Tilda Swinton.

Edward II

1991 | Biografie, Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1991. Biografie van Derek Jarman. Met o.a. Steven Waddington, Andrew Tiernan, Tilda Swinton, Nigel Terry en Kevin Collins.

Verfilming van een toneelstuk van Shakespeare-tijdgenoot Christopher Marlowe, waarin de 14de-eeuwse Engelse koning Edward II het - tot woede van zijn gemalin en hofhouding - openlijk hield met een mannelijke onderdaan. Regisseur en homo-activist Jarman (1942-1994) kon goed uit de voeten met Marlowe's tekst. De 16de-eeuwse dichter en toneelschrijver legde zijn levensechte helden flitsende dialogen, vaak in de vorm van jambische pentameters (die téksten lézen écht wel áls een spéér), in de mond. Als film werd Edward II een kruising tussen een perfect, pre-Shakesperiaans koningsdrama en een - in sommige scènes - nogal vet aangezette gay-movie.

The Garden

1990 | Experimenteel, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1990. Experimenteel van Derek Jarman. Met o.a. Tilda Swinton, Kevin Collins, Roger Cook, Derek Jarman en Jody Graber.

In een opeenvolging van beelden worden het openbare en het privé-leven van regisseur Derek Jarman verkend. Religieuze symbolen en verdrongen homoseksualiteit worden gekoppeld aan scènes waarin we de regisseur een tuin langs de kust zien onderhouden. De betekenis van dit alles blijft soms verborgen, maar de beeldwerking is onveranderd krachtig.

War Requiem

1989 | Drama, Muziek, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1989. Drama van Derek Jarman. Met o.a. Nathaniel Parker, Tilda Swinton, Laurence Olivier, Patricia Hayes en Rohan McCullough.

Brandende steden, soldaten in doodsstrijd, verminkte lijken, een onhoorbaar krijsende zuster (Swinton): War Requiem is een aanslag op de zintuigen, maar niet zoals de reguliere oorlogsfilm, want gesproken tekst ontbreekt. De basis van dit kunststuk is het requiem dat Benjamin Britten componeerde - doorspekt met oorlogspoëzie van WO I-soldaat Wilfred Owen - voor de inzegening van de gerestaureerde Coventry Cathedral in Engeland in 1962 (de kerk werd gebombardeerd in WO II). Regisseur Jarman monteerde geënsceneerde en authentieke oorlogsbeelden bij Brittens originele compositie, als een videoclip van de rauwe realiteit van oorlog. Uniek werk.

The Last of England

1987 | Experimenteel

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1987. Experimenteel van Derek Jarman. Met o.a. Tilda Swinton, Spencer Leigh, Spring, Gerrard McCarthur en Jon Phillips.

Jarman draaide deze film op super-8. Later werd hij opgeblazen tot filmformaat (35 mm), hetgeen naast de effecten die zijn maker al had aangebracht, leidde tot een onverwacht artistiek resultaat. Jarman combineerde oude familiefilmpjes met opnames van Victoriaans Engeland en hedendaagse toestanden tot origineel geheel en schiep daardoor een utopisch beeld van zijn Engeland. Interessant voor Jarman-fans en pure cinefielen. Meer kunst dan film. Camerawerk van Jarman, Christopher Hughes, Cerith Wyn Evans en Richard Heslop.

Aria

1987 | Muziek, Musical

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1987. Muziek van Robert Altman, Bruce Beresford, Bill Bryden, Jean-Luc Godard en Derek Jarman. Met o.a. John Hurt, Theresa Russell, Nicola Swain, Marion Peterson en Valerie Allain.

Tien regisseurs kregen, met gemengd resultaat, de gelegenheid hun favoriete operastukken van beelden te voorzien. Ken Russell maakte een eervolle, exotische interpretatie van Puccini en het fragment van Julien Temple met Buck Henry is komisch. Godard draaide echter een verschrikkelijke scène in een sportschool. Camerawerk o.a. Harvey Harrison, Gale Tattersall.

Caravaggio

1986 | Historische film, Drama, Biografie

Verenigd Koninkrijk 1986. Historische film van Derek Jarman. Met o.a. Nigel Terry, Sean Bean, Garry Cooper, Nigel Davenport en Dexter Fletcher.

Een gefingeerde biografie van de 16e-eeuwse schilder Caravaggio. Op zijn sterfbed herinnert de homoseksuele artiest zich zijn strijd voor aanvaarding en de schandalen en moord die hem uiteindelijk vernietigden. Jarman maakt enige anachronistische grapjes, zoals bijvoorbeeld de criticus met de typemachine. De scènes lijken soms op tableaux in de stijl van de schilderijen van Caravaggio, mét diens opvallende kleur- en lichtgebruik.

The Tempest

1980 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1980. Drama van Derek Jarman. Met o.a. Heathcore Williams, Karl Johnson, Toyah Willcox, Jack Birkett en Peter Bull.

Een bijna perfecte Shakespeare-verfilming, op locatie in de Stoneleigh-abdij van Warwickshire opgenomen, met een discrete en nauwgezette montage van de Shakespearetekst. De eigenaardige rolbezetting bevat enige verrassingen: Williams als Prospero, Willcox als het ongeremde tienermeisje Miranda en vooral Birkett schitterend als Caliban. Jarman herdacht in filmtermen één van de meest mysterieuze en verbeeldingrijke Shakespeare-stukken, maar respecteerde ook de geest van het origineel.

Jubilee

1977 | Muziek, Drama

Verenigd Koninkrijk 1977. Muziek van Derek Jarman. Met o.a. Jenny Runacre, Jordan, Little Nelle, Linda Spurrier en Toyah Willcox.

Een decadente, bizarre punkfabel waarin een alchemist aan koningin Elizabeth I voorstelt een reis naar de toekomst te maken. Ze belandt, in gezelschap van de engel Ariel, in het hedendaagse Londen waar een punkanarchie heerst. Jarman provoceert en trapt wild om zich heen, maar doet het tenminste met stijl. Op de soundtrack muziek van Brain Eno, Adam Ant, Wayne County en Siouxsie and the Banshees.

Sebastiane

1976 | Historische film, Drama, Experimenteel

Verenigd Koninkrijk 1976. Historische film van Derek Jarman en Paul Humfress. Met o.a. Leonardo Treviglio, Barney James, Neil Kennedy, Richard Warwock en Donald Dunham.

Rome anno 303. Een kapitein van de paleiswacht wordt gedegradeerd en verbannen naar een verre buitenpost, omdat hij het had opgenomen voor een Christen. Het onmiskenbare talent van Jarman toont zich ook nu weer in de schitterende beelden, maar het gebruik van Latijn in de dialogen geeft de film iets pretentieus. De uitzending op tv van deze homoseksuele interpretatie van een oude katholieke legende deed in Engeland nogal wat stof opwaaien.