Robert Stephens: cast.
Er zijn 32 films gevonden.

England, My England

1995 | Drama, Biografie, Muziek

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Bulgarije 1995. Drama van Tony Palmer. Met o.a. Simon Callow, Michael Ball, Rebecca Front, Robert Stephens en Corin Redgrave.

In 1660 was Engeland getuige van twee evenementen van historisch belang. In de eerste plaats werd Charles Stuart (Callow) terug op de troon gezet en dan was er de geboorte van Henry Purcell (Ball) die zou uitgroeien tot een van de grootste muzikale genie[KA3]en aller tijden. Hij was de zoon van de organist van de Koninklijke Kapel en reeds als kind schreef hij zijn eerste compositie. Heel zijn leven zou hij componist zijn in gewone dienst van de Koning van Engeland, zelfs na de dood van Charles. In 1695 overleed hij eenzaam en half krankzinnig. Barokke en episodische filmbewerking van het leven van Purcell, die knap uitgebeeld wordt door Ball. Fee[KA3]erieke belichting, grandiose kostuums (van John Hibbs), magistrale decors (van Nigel Talamo) en een schitterende artistieke leiding (van Steve Hudson) maken de film een feest voor het oog, terwijl de muzikale fragmenten waarmee de diverse episodes aan elkaar gezongen worden een feest voor het oor betekenen. De muziek werd geadapteerd door John Eliot Gardiner, die The English Chamber Orchestra dirigeert. Stephens vertelt de geschiedenis (met randcommentaren) als Dryden, vriend, vertrouwensman en tekstschrijver van Purcell. Palmer schreef het scenario van deze luxueuze Europese co- productie die toch op en top Brits blijft. Oogverblindende fotografie van Nic Knowland. Dolby Stereo.

Century

1994 | Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1994. Drama van Stephen Poliakoff. Met o.a. Charles Dance, Clive Owens, Miranda Richardson, Robert Stephens en Lena Headey.

1 januari 1900. De 19e eeuw is voorbij, en de 20e is nog maar nauwelijks begonnen. Paul Reisner (Owen), de zoon van een joodse immigrant (Stephens) uit Roemeni[KA3]e, begint aan een nieuwe periode in zijn leven. Hij heeft zijn diploma als arts behaald en gaat naar Londen. Hij vindt een baan bij het Whiteweather Institute. De directeur van dit medische instituut, Professor Mandry (Dance), ziet al vlug het potentieel van zijn nieuwe medewerker, maar Paul komt door zijn arrogante houding in conflict met hem. Sfeervol beeld van Engeland in de nadagen van het Victoriaanse tijdperk, waarin men krampachtig vasthield aan gevestigde ideeën, die echter geleidelijk afgebroken werden door nieuwe, soms revolutionaire opvattingen. Dance en Owen geven mooie rollen weg in een schitterend drama, waarvoor regisseur Poliakoff zelf het scenario schreef. Prachtige fotografie van Witold Stok. Dolby Stereo.

The Secret Rapture

1993 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1993. Drama van Howard Davies. Met o.a. Juliet Stevenson, Joanna Whalley-Kilmer, Penelope Wilton, Neil Pearson en Alan Howard.

Na de dood van hun vader trekken de dochters Stevenson en Wilton zich het lot aan van hun jonge, aan de alcohol verslaafde, stiefmoeder, Whalley. Deze dringt zich op in de zaak van Stevenson en begint te reorganiseren. Weliswaar tegen de zin van de eigenares en haar vriend Pearson, toch kunnen ze alleen maar vaststellen dat er een belangrijke expansie plaatsvindt. Maar Whalley is erg labiel en dat werkt al vlug in hun nadeel. Complex portret van drie totaal verschillende vrouwen die allemaal aan de touwtjes willen trekken. De film dankt vooral zijn kracht aan de sublieme wijze waarop drie briljante Britse actrices hun personages neerzetten. David Hare baseerde zijn scenario op zijn toneelstuk uit 1988. De camera werd gehanteerd door Ian Wilson. Dolby Stereo.

Searching for Bobby Fischer

1993 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1993. Drama van Steven Zaillian. Met o.a. Max Pomeranc, Ben Kingsley, Joe Mantegna, Joan Allen en Laurence Fishburne.

Wanneer schaakleraar Pandolfini (Kingsley) zich ontfermt over de begenadigde zesjarige Josh Waitzkin (Pomeranc in een verbazingwekkende debuutrol), leert hij hem als een pitbull aan te vallen. Dat gaat maar zo lang goed in dit bedachtzaam gemaakte biografische drama waarin de hogeschoolmathematiek van het koningsspel contrasteert met de eeuwige variabele die mens heet. Uitgelezen reeks nevenrollen (Laura Linney, Laurence Fishburne, William H. Macy, Dan Hedaya). Diverse cameo's van zowel schaak-vips als van de echte Pandolfini. Oscarnominatie voor de fotografie van Conrad L. Hall.

The Pope Must Die

1991 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1991. Komedie van Peter Richardson. Met o.a. Robbie Coltrane, Beverly D'Angelo, Herbert Lom, Alex Rocco en Paul Bartel.

Goedzakkige dorpspastoor Coltrane wordt bij vergissing tot Paus gekozen. Hij komt terecht in een door corruptie en financi[KA3]ele malversaties verziekt Vaticaan. Net echt. Maar het is een komedie. Hij bindt de strijd aan met de fraudeurs, die hem tot aftreden dwingen als blijkt dat hij een zoon heeft (waar hebben we dat meer gehoord?). Bartel en Cox zijn de gewetenloze kardinalen. Derde film British Comic-Strip team. Een beetje flauw en behoorlijk kinderlijk uitgewerkt. Deze film toont ons overigens voorlopig voor het laatst hoe schitterend Dubrovnik (dat Rome moet voorstellen) was vóór de beschietingen in 1991-1992. Het scenario is van Richardson en Pete Richens.

Afraid of the Dark

1991 | Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1991. Thriller van Mark Peploe. Met o.a. James Fox, Fanny Ardant, Paul McGann, Clare Holman en Robert Stephens.

Leden van een Londense blindensoci[KA3]eteit worden belaagd door een messentrekker. Het elf-jarig zoontje van een blinde moeder (Ardant) en een inspecteur van politie (Fox) prikt de onverlaat een breinaald door z'n oog en in z'n hersens. Deze traumatische ervaring plus de wetenschap dat hij zelf blind zal worden brengt hem tot vreemde daden. Er wordt heel wat diepgang gesuggereerd in dit quasi-psychologisch melodrama met thriller- elementen, dat aan ons voorbijtrekt met de snelheid van dikke poep door een dun trechtertje. De acteurs zien het ook niet zo zitten. Scriptschrijver Peploe moet maar liever niet regisseren. Scenario van Frederick Seidel en Mark Peploe. Camerawerk van Bruno de Keyzer.

Wings of Fame

1990 | Fantasy, Mysterie, Komedie, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Nederland 1990. Fantasy van Otakar Votocek. Met o.a. Peter O'Toole, Colin Firth, Marie Trintignant, Andréa Ferréol en Ellen Umlauf.

O'Toole als verwend, arrogant filmacteur wordt tijdens een filmfestival neergeschoten door Firth als jonge schrijver, die op zijn beurt per ongeluk wordt gedood. Beide mannen ontmoeten elkaar opnieuw op een eiland in een luxueus paleis van het hiernamaals. Wiens faam verbleekt, moet naar een eenvoudige kamer verhuizen en wiens roem helemaal verdwijnt moet het eiland verlaten. De gasten zijn bevreesd om in het vergeetboek te geraken. In deze knellende sfeer probeert O'Toole het motief voor de moord te ontdekken, terwijl Firth hem gade slaat. Hun lot zit aan elkaar verbonden. Eerste speelfilm van de Nederlandse Tsjech Votocek, gelauwerd op het festival van Avoriaz. Visueel mooi maar te veel spielerei. Scenario van de regisseur en Herman Koch. Alex Thompson deed het camerawerk.

The Children

1990 | Romantiek

Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk 1990. Romantiek van Tony Palmer. Met o.a. Ben Kingsley, Kim Novak, Geraldine Chaplin, Joe Don Baker en Siri Neal.

Ergens in midden Europa zorgt een gepensioneerde ingenieur Martin Boyne (Kingsley) voor de zeven koters van een vriend terwijl hij niks van kinderen moet hebben. Eigenlijk zou hij een vlam van vroeger, nu een weduwe, Rose Sellars (Novak) gaan trouwen, maar het weerzien valt niet mee. Een van de kinderen, de vijftien-jarige Judith (Neal) maakt een hele bijzndere indruk op hem. Een stel goede acteurs worstelt met een inconsistent script van Timberlake Wertenbaker naar het boek The Children van Edith Wharton uit 1928. Plaatjesgeile regisseur Tony Palmer duikt weer onder in zijn gebruikelijke kleurrijke symboliek - zo'n beetje als Ken Russell, maar dan zonder humor. In Venetië en Zwitserland gefilmd. Camerawerk van Nic Knowland. Speelt rond 1925.

Lorna Doone

1990 | Romantiek, Historische film, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1990. Romantiek van Andrew Grieve. Met o.a. Clive Owen, Sean Bean, Polly Walker, Michael Mackenzie en Andrew Ferguson.

In de zeventiende eeuw neemt een man zich voor de moord op zijn vader te wreken, maar de familievete die daaruit voortvloeit dreigt al de zijnen de dood in te jagen en maakt zijn liefde voor de dochter van zijn rivaal er nu niet bepaald eenvoudiger op. Vakkundige bewerking van een reeds vaak verfilmde roman van R.D. Blackmore met mooie decors.

The Fruit Machine

1988 | Thriller, Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1988. Thriller van Philip Saville. Met o.a. Emile Charles, Tony Forsyth, Robert Stephens, Clare Higgins en Bruce Payne.

De zestien-jarie Eddie (Charles), die homo is, ontvlucht Liverpool samen met zijn wat slimmere vriend Michael (Forsyth), nadat ze getuige zijn geweest van een moord door Echo (Payne) op de eigenaar van een nichtentent. De plot is minder belangrijk dan de karakterschetsen, maar het ontbreekt deze film aan overtuiging. Coltrane blinkt uit als de travestiet Annabelle die het slachtoffer wordt. Het scenario is van Frank Clarke. Het camerawerk is van Dick Pope. Kodak color, Dolby. Ook bekend als WONDERLAND.

American Roulette

1988 | Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Australië 1988. Thriller van Maurice Hatton. Met o.a. Andy Garcia, Kitty Aldridge, Robert Stephens, Al Matthews en Susannah York.

Garcia, een Zuidamerikaanse president in ballingschap, heeft zich in Londen gevestigd, waar hij via de tv zijn politieke mening geeft en zo het verzet leidt tegen de militaire junta die de macht heeft overgenomen. Een doodseskader wordt uitgezonden om hem te vermoorden, en wanneer hij wordt gekidnapt, schakelt zijn vriendin Kate (Aldridge) de Britse geheime dienst in. Verwarde politieke thriller, die de kijker geen ogenblik in spanning kan brengen. Wie dit scenario vol gaten en sprongen van regisseur Hatton kan volgen, heeft recht op een prijs. Alleen de vlucht van Garcia in de Londense metro brengt wat opwinding, al kom je niet te weten voor wie hij nu eigenlijk op de loop is. Tony Imi schoot mooie beelden van Londen.

Ada dans le jungle

1988 | Avonturenfilm, Komedie

Frankrijk 1988. Avonturenfilm van Gérard Zingg. Met o.a. Marie Louisa, Richard Bohringer, Bertrand Blier, Philippe Léotard en Isaach De Bankolé.

Een bewerking van het grappige en zonderlinge stripverhaal Altan. Een persiflage op de overdreven tropische avonturenromans, waar nooit een touw aan vast te knopen valt. Helaas alweer een bewijs, dat het onmogelijk is tekenfiguren te vervangen door spelers van vlees en bloed: het acteren gaat overheersen. Hier komen nog een behoorlijk aantal stommiteiten in de montage en in het bijzonder in de dialogen bij, die wel goed zijn te volgen maar het slecht 'doen' op het witte doek. Kortom, soms amusant maar met amper de geestigheid van het onnavolgbare origineel.

Testimony

1987 | Biografie, Muziek

Verenigd Koninkrijk 1987. Biografie van Tony Palmer. Met o.a. Ben Kingsley, Sherry Baines, Magdalen Asquith, Mark Asquith en Terence Rigby.

Het begin van Dmitri Shostakovich' loopbaan, met als zwaartepunt zijn destructieve relatie met Stalin en de compromissen die hij gedwongen was te maken om in zijn geliefde Rusland te kunnen blijven. Misschien wel het beste deel uit de vaak uitstekende en interessante serie films die Tony Palmer heeft gemaakt over bekende componisten. Schitterend in beeld gebracht en prachtig gespeeld. Grotendeels zwart/wit met hier en daar scènes in kleur.

High Season

1987 | Romantiek, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1987. Romantiek van Clare Peploe. Met o.a. Jacqueline Bisset, James Fox, Irene Papas, Sebastian Shaw en Kenneth Branagh.

In deze mislukte romantische film speelt Bisset (zoals altijd bedwelmend liefelijk) een fotografe op Rhodos, die te maken krijgt met onaangename toeristen, een spion, en haar ex-man Fox. Dit suikerwerk biedt niet veel meer dan zinnelijke opnames van Bisset en het Griekse eiland op de achtergrond.

Comrades

1986 | Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1986. Drama van Bill Douglas. Met o.a. James Fox, Robert Stephens, Vanessa Redgrave, Robin Soans en Alex Norton.

Historisch drama rond Engelse landarbeiders in Dorset die een kleine tweehonderd jaar geleden een vakbond begonnen. Maar hun bescheiden eisen werden afgedaan als trumped up aantijgingen, en daarom werd het stel afgevoerd naar strafkolonie Australië. Acteurs James Fox en Vanessa Redgrave geven de nodige gravitas aan het traag vertelde en statisch gefilmde verhaal, maar de toeschouwer moet rekenen op de frivoliteit van gefilmd theater. Aardige vondst is de eeuwenoude lantaarnist als de rondreizende verteller, met de aloude toverlantaarn als de visuele gangmaker.

Les jeux de la comtesse Dolingen de Gratz

1980 | Mysterie, Komedie

Frankrijk 1980. Mysterie van Catherine Binet. Met o.a. Carol Kane, Michael Lonsdale, Marina Vlady, Robert Stephens en Marilu Marini.

Een cineaste is getrouwd met een autoritaire kunstverzamelaar. Zij leest een roman van een vriendin die in een inrichting is opgenomen, over een fantaserend pubermeisje dat na een stille verliefdheid zelfmoord pleegt. Die vriendin doet dat vervolgens op dezelfde manier als de schrijfster. De heldin, die zwanger is van haar gehate echtgenoot, kan de weerzin jegens hem en zijn milieu niet meer bedwingen en zal na uitbarsting óók een einde aan haar leven maken. Deze zowel irritante, als bij vlagen boeiende debuutfilm brengt de uiteenlopende verhaallijnen en literaire referenties bij elkaar, doordat de acteurs meerdere personages spelen, die elkaar moeten becommentariëren en aanvullen. Het onderlinge verband en de emotionele spanningsboog gaan al te vaak verloren. Wel sterke afzonderlijke scènes. Scenario van regisseuse Binet. William Lubtchansky zette het in beeld.

The Shout

1979 | Drama, Horror

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1979. Drama van Jerzy Skolimowski. Met o.a. Alan Bates, Susannah York, John Hurt, Robert Stephens en Tim Curry.

Tijdens een cricketwedstrijd tussen patiënten en personeel van een psychiatrische kliniek in een Engels badplaatsje krijgt schrijver Robert Graves een zeer bijzonder verhaal te horen. De patiënt Charles Crossley vertelt hem dat een mysterieuze vreemdeling zich ongenood toegang heeft verschaft tot het huis van musicus Anthony Fielding, wiens vrouw Rachel hij helemaal inpalmt met zijn verhalen over zijn magische verleden in de Australische jungle. Daar heeft hij geleerd hoe hij mensen kan vermoorden door middel van een dodelijke schreeuw... Intrigerende, fantastische horrorfilm met fraaie hoofdrollen van John Hurt en Alan Bates van de eigenzinnige filmmaker Jerzy Skolimowski.

The Voyage of Charles Darwin

1978 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1978. Avonturenfilm van Martyn Friend. Met o.a. Malcolm Stoddard, Andrew Burt, David Ashton, Peter Settelen en Cherith Mellor.

Mini-serie in zes delen. Een prachtige verfilming van het leven van Darwin en zijn reis naar Zuid-Amerika en de Galapagos- eilanden. Buitengewoon authentiek van uiterlijk, met perfect spel en mooie aankleding. Zeer

The Duellists

1977 | Historische film, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1977. Historische film van Ridley Scott. Met o.a. Keith Carradine, Harvey Keitel, Christina Raines, Robert Stephens en Diana Quick.

Naar de roman van Joseph Conrad The Point Of Honour, draaide Scott in zijn debuutfilm een levenslange rivaliteit tussen twee Franse officieren, Bonapartist Carradine en de schermgrage ruziezoeker Keitel, tegen de achtergrond van de Napoleontische oorlogen. Het trage, maar indrukwekkende scenario werd geschreven door Gerald Vaughan-Hughes, terwijl Frank Tidy fungeerde als cameraman. Niettegenstaande het gezwollen slot is dit een zeer bezienswaardige film, die reeds zowat alle elementen bevat, die we in het latere werk van Scott zullen tegenkomen.

La Nuit tous les chats sont gris

1977 | Fantasy

Frankrijk 1977. Fantasy van Gérard Zingg. Met o.a. Gérard Depardieu, Robert Stephens, Charlotte Crow, Laura Betti en Ann Zacharias.

Een excentrieke Brit vertelt aan een twaalf-jarig nichtje zelf verzonnen avonturen van een jonge dief en rokkenjager. Naarmate de alcoholconsumptie van de verteller toeneemt gaat hij zich steeds meer identificeren met zijn creatie. De debuterende regisseur heeft onvoldoende greep op zowel de werkelijkheid als de fictie, zodat een verwarrende mengelmoes ontstond waaraan zowel het spel van Depardieu (die de film zelf produceerde) als de kwaliteit van de fotografie weinig kon verbeteren.

Luther

1974 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1974. Drama van Guy Green. Met o.a. Stacy Keach, Patrick Magee, Hugh Griffith, Robert Stephens en Alan Badel.

Een oprechte, maar ook rustige opvoering van John Osborne`s stuk over Maarten Luther (Keach), de hervormer met zijn nieuwe geloof. In Nederland uitgezonden door de KRO. Voor de katholieken zit er een mededeling aan het einde van deze American Film Theatre-produktie: Ook Luther is niet zeker van zijn zaak...

Travels with My Aunt

1972 | Komedie, Misdaad, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1972. Komedie van George Cukor. Met o.a. Maggie Smith, Alec McCowen, Louis Gossett jr, Robert Stephens en Cindy Williams.

Op de begrafenis van zijn moeder ontmoet Henry (McCowen), een gepensioneerde bankemploy[KA1]e, zijn levendige tante Augusta (Smith), die in zonde leeft met een of andere zwarte man. Ze weet hem over te halen met haar de wereld te bereizen, ondanks het feit dat er drugs in de urn met de as van zijn moeder zouden zitten. Hij vermoedt niet dat zijn tante een deviezensmokkel naar Turkije beraamd heeft. Een traag geheel, naar het gelijknamige boek van Grahame Greene door Jay Presson Allen en Hugh Wheeler tot scenario bewerkt. Anthony Powell kreeg een Oscar voor zijn kostuums. Het camerawerk is van Douglas Slocombe. Gedraaid in Panavision.

The Asphyx

1972 | Horror, Sciencefiction

Verenigd Koninkrijk 1972. Horror van Peter Newbrook. Met o.a. Robert Powell, Robert Stephens, Jane Lapotaire, Fiona Walker en Alex Scott.

De 19e eeuwse wetenschapsman Stephens ontdekt dat de dood alleen intreedt als een kleine geest - de asphyx - uit het lichaam kan ontsnappen. Hij vangt de geest om het eeuwige leven te cre[KA3]eren. Haast onnodig te vermelden dat dit vreselijke gevolgen heeft, die naar een climax leiden. Het camerawerk is van Freddie Young die drie keer een Oscar kreeg (LAWRENCE OF ARABIA, DOCTOR ZHIVAGO en RYAN'S DAUGHTER). Ook bekend als SPIRIT OF THE DEAD en THE HORROR OF DEATH.

The Private Life of Sherlock Holmes

1970 | Mysterie, Drama, Komedie, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1970. Mysterie van Billy Wilder. Met o.a. Christopher Lee, Robert Stephens, Colin Blakely, Geneviève Page en Tamara Toumanova.

Oorspronkelijk bedoeld als 'een film over Holmes en Watson voordat ze beroemd werden', arriveerde Wilders koppijnproject met jaren vertraging en zonk vervolgens als een baksteen. Inmiddels geldt het apocriefe avontuur waarin het Baker Street-duo van de ene in de andere bizarre episode verzeild raakt (verdwijningen, acrobaatdwergen, spionage, Loch Ness) als fijnproeverstip. Hoe kan het ook anders, met de pointes van Wilder en kompaan I.A.L. 'Izzy' Diamond, decors van de grote Alexandre Trauner, Miklós Rósza-score en oogstrelende CinemaScope-fotografie van Christopher Challis? Stephens is een piekerende sombermans-Sherlock met vrouwenangst en incidentele cocaïnelapsus: niet ideaal gecast, wel verrassend.

The Prime of Miss Jean Brodie

1969 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1969. Drama van Ronald Neame. Met o.a. Maggie Smith, Robert Stephens, Pamela Franklin, Gordon Jackson en Celia Johnson.

Oscarwinnende voltreffer voor Smith als buitenissige onderwijzeres in Edinburgh die een betoverende invloed op `haar meisjes` lijkt te hebben. Opmerkelijke karakterstudie met rijkelijk dialoog, die de bekrompen tijdgeest (van toen) uitademt naar de bewerking van een toneelstuk van een roman van Muriel Sparks. Gefilmd op locatie.

Romeo and Juliet

1968 | Romantisch drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië 1968. Romantisch drama van Franco Zeffirelli. Met o.a. Leonard Whiting, Olivia Hussey, Michael York, John McEnery en Milo O'Shea.

Zeffirelli's versie van Shakespeares romantische tragedie steekt nog altijd met kop en schouders uit boven de soortgenoten vanwege de bijzonder naturelle verschijning van de hoofdrolspelers. Zeffirelli koos na een wereldwijde zoektocht uiteindelijk voor de zestienjarige Argentijnse Hussey en de zeventienjarige Brit Whiting en maakte daarmee de eerste filmbewerking met Romeo en Juliet in de juiste leeftijdscategorie, immers: 'She hath not seen the change of fourteen years'. Een goede keus: Hussey en Whiting verbeelden het verhaal met magistrale puurheid zonder ook maar een moment te verzwakken.

Morgan, a Suitable Case for Treatment

1966 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1966. Drama van Karel Reisz. Met o.a. Vanessa Redgrave, David Warner, Robert Stephens, Irene Handl en Newton Blick.

Een juweeltje dat buiten de gebaande paden treedt. Kunstenaar Warner wordt naar de rand van de waanzin gedreven doordat echtgenote Redgrave zich van hem laat scheiden. Dit zet hem aan tot excentrieke escapades. Ook bekend als MORGAN!

The Small World of Sammy Lee

1963 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1963. Drama van Ken Hughes. Met o.a. Anthony Newley, Robert Stephens en Julia Foster.

Sammy (Newley) is een kleine Soho-gozer die geld moet verzamelen om zijn schuldeisers af te betalen, anders rekenen ze drastisch met hem af. Hij denkt het allemaal wel aan te kunnen. Gebaseerd op de [KA1]e[KA1]en-akter (ook van Hughes) voor één persoon. Sterke rol van Newley.

The Inspector

1962 | Drama, Oorlogsfilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1962. Drama van Philip Dunne. Met o.a. Stephen Boyd, Dolores Hart, Hugh Griffith, Donald Pleasence en Harry Andrews.

Een spannend verhaal van Jan de Hartog over een jong joods meisje dat door een ex-nazi wordt achtervolgd in het Europa van na WO II. Een opwindende film, ondanks hiaten in de verhaallijn. Stijlvol gefotografeerd, onder andere in Holland en Israël.

A Taste of Honey

1961 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1961. Drama van Tony Richardson. Met o.a. Rita Tushingham, Robert Stephens, Dora Bryan, Murray Melvin en Paul Danquah.

Thuisloze moeder Bryan, een maatschappelijk randfiguur, verrast haar dochter Tushingham door te hertrouwen, waardoor ze zichzelf redt en zich een dak boven d'r kop verschaft, terwijl ze haar dochter in de kou achterlaat. De simpele Tushingham raakt zwanger van een zwarte zeeman en ontmoet de al even eenzame homo Melvin, die zich over haar ontfermt. Samen beleven ze binnen de kale muren van zijn vertrek een soort idylle. Naar het toneelstuk van Shelagh Delaney, die het stuk op negentien-jarige leeftijd schreef als weddenschap, en daarmee zowel in het Londense Theatre District als op Broadway een hit scoorde. De vaardige regie was in handen van Richardson, die zijn sporen verdiend had met verfilmingen van toneelstukken van de vermaarde John Osborne. Meervoudig bekroond.

A Circle Of Deception

1961 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1961. Drama van Jack Lee. Met o.a. Suzy Parker, Bradford Dillman, Harry Andrews en Robert Stephens.

Thuisloze moeder Bryan, een maatschappelijk randfiguur, verrast haar dochter Tushingham door te hertrouwen, waardoor ze zichzelf redt en zich een dak boven d'r kop verschaft, terwijl ze haar dochter in de kou achterlaat. De simpele Tushingham raakt zwanger van een zwarte zeeman en ontmoet de al even eenzame homo Melvin, die zich over haar ontfermt. Samen beleven ze binnen de kale muren van zijn vertrek een soort idylle. Naar het toneelstuk van Shelagh Delaney, die het stuk op negentien-jarige leeftijd schreef als weddenschap, en daarmee zowel in het Londense Theatre District als op Broadway een hit scoorde. De vaardige regie was in handen van Richardson, die zijn sporen verdiend had met verfilmingen van toneelstukken van de vermaarde John Osborne. Meervoudig bekroond.

The Queen's Guards

1960 | Historische film

Verenigd Koninkrijk 1960. Historische film van Michael Powell. Met o.a. Daniel Massey, Robert Stephens, Raymond Massey, Ursula Jeans en Daniel Masse.

Lauwe, patriottische film, waarin de jonge Massey zich tijdens de dienst onderscheidt en de eer van de familie redt. Onzinnig.