Ernest Thesiger: cast.
Er zijn 17 films gevonden.

Who Done It?

1956 | Familiefilm, Mysterie

Verenigd Koninkrijk 1956. Familiefilm van Basil Dearden. Met o.a. Benny Hill, Belinda Lee, David Kossoff, Garry Marsh en George Margo.

De enige film waar Hill de hoofdrol in speelde lijkt op een typische Skelton-film en gaat over een aankomende privé- detective die met buitenlandse spionnen te maken krijgt. Geen dubbelzinnige grappen, maar veel doorzichtige slapstick. De kinderen zullen het misschien leuk vinden.

The Man in the White Suit

1951 | Komedie, Sciencefiction, Drama

Verenigd Koninkrijk 1951. Komedie van Alexander Mackendrick. Met o.a. Alec Guinness, Joan Greenwood, Cecil Parker, Michael Gough en Ernest Thesiger.

De geniale jonge chemicus Sidney Stratton ontwikkelt een revolutionaire, onverwoestbare kunstvezel. Zijn baas, fabriekseigenaar Birnley, is aanvankelijk erg enthousiast tot hij van textielfabrikanten hoort dat een dergelijke stof desastreuze gevolgen voor de branche en de werkgelegenheid zal hebben.

The Brass Monkey

1948 | Misdaad, Muziek

Verenigd Koninkrijk 1948. Misdaad van Thornton Freeland. Met o.a. Carole Landis, Carroll Levis, Herbert Lom, Avril Angers en Ernest Thesiger.

Beroemde radio-presentator raakt betrokken bij een bende die probeert een waardevol boeddhistisch voorwerp Engeland binnen te smokkelen. Een soort thriller, waarin de eens beroemde radio-ster en ontdekker van jong talent Caroll Levis de hoofdrol speelt. Het aardigst zijn nog de variété-nummers, met name die van de jonge Terry-Thomas.

Quartet

1948 |

Verenigd Koninkrijk 1948. Ralph Smart, Harold French, Arthur Crabtree en Ken Annakin. Met o.a. Basil Radford, Naunton Wayne, Mai Zetterling, Jack Watling en James Robertson Justice.

Een schitterende vierluik naar een viertal spirituele korte verhalen van W. Somerset Maugham die hij zelf inleidt. Ze hebben elk een eigen sfeer en rolbezetting. Het eerste verhaal is getiteld The Facts of Life en gaat over een naïeve jongeman die ten prooi valt aan een verleidelijk sloerie; de regie is van Smart met Radford, Wayne, Zetterling, Watling en Robertson Justice; het tweede The Alien Corn met Bogarde als een hoopvolle musicus, onder regie van French met Bogarde, Rosay, Lovell, Blackman en Browne; het derde is The Kite, waarin een jongeman zucht onder het juk van zijn vrouw en moeder van regisseur Crabtree met Baddeley, Shaw, Johns en Lee en het vierde is The Colonel's Lady, waarin de vrouw uit de titel haar man in verlegenheid brengt door een dichtbundel te laten verschijnen; de spelleiding is van Annakin met Parker, Travers, Swinburne, Thesiger, Aylmer, Edwards en Hyde White. Het succes inspireerde tot twee vervolgen: TRIO en ENCORE.

The Ghosts of Berkeley Square

1947 | Komedie, Horror

Verenigd Koninkrijk 1947. Komedie van Vernon Sewell en Harold V. King. Met o.a. Robert Morley, Claude Hulbert, Felix Aylmer, Yvonne Arnaud en Abraham Sofaer.

Vernon Sewells beste werk is niet klassiek, maar bevat veel goeds. De komedie wordt bijvoorbeeld bevolkt door Britse acteurs die in de jaren veertig top of the bill waren. Felix Aylmer, Robert Morley, Martita Hunt, Wilfred Hyde-White, James Hayter - om er maar een paar te noemen - waren, vooral in Engeland, beroemd door hun prestaties op het toneel en in film. BBC 2 biedt vandaag de schaarse mogelijkheid om deze acteerhelden (opnieuw) te ontdekken en op waarde te schatten. Eveneens interessant is het werk van Ernest Palmer, een pionierende, Oscarwinnende cameraman die met Ivanhoe in 1912 reeds faam maakte. Een lang kraanshot in het begin van The ghosts of Berkeley Square toont gelijk zijn klasse. Het verhaal is wat dun, maar de dialogen zijn vaak amusant gevat. Morley en Aylmer spelen erin twee dwaze achttiende-eeuwse officieren met pensioen, die in een poging de oorlog te verkorten zichzelf om zeep helpen. Om kosmische redenen is het koppel vervolgens gedoemd om als geesten in hun Londens landhuis op Berkely Square te vertoeven, totdat ze koninklijke adel zover kunnen krijgen om hun huis te bezoeken.

Beware of Pity

1946 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1946. Drama van Maurice Elvey. Met o.a. Lilli Palmer, Albert Lieven, Gladys Cooper, Linden Travers en Ernest Thesiger.

Sentimenteel maar treffend verhaal over een invalide jonge vrouw die de liefde vindt, en daarmee de zin van het leven. Scenario van W.P. Lipscomb naar de gelijknamige roman van Stefan Zweig. Camerawerk van Derick Williams.

Henry V

1945 | Drama, Historische film, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1945. Drama van Laurence Olivier. Met o.a. Laurence Olivier, Robert Newton, Leslie Banks, Renee Asherson en Esmond Knight.

Magistrale verfilming van het klassieke toneelstuk van William Shakepeare in een bewerking van Olivier, Alan Dent en Reginald Beck. Het begint als een toneelstuk met de première in 1600, waarin de glorierijke campagne verheerlijkt wordt van de Britse Koning Henry V tegen de Fransen. Terwijl het stuk zich ontwikkelt, worden de decors realistischer en worden we getuige van briljante vertolkingen en een bijna geniale regie. Bij zijn release werd de film dan ook begroet als de beste Shakespeare- adaptatie aller tijden. Het leverde Olivier een speciale Oscar op voor zijn uitzonderlijke prestatie als acteur, regisseur en producent in de totstandkoming van HENRY V. Zelfs na al die jaren, blijft het een genot deze film telkens opnieuw te zien. Verbluffende fotografie van Robert Krasker en Jack Hildyard en een sublieme score van William Walton vervolmaken dit meesterwerk. Opnieuw gemaakt in 1989 door Kenneth Branagh.

Don't Take It to Heart

1945 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1945. Komedie van Jeffrey Dell en Jeffrey Bell. Met o.a. Richard Greene, Ernest Thesiger, Patricia Medina, Ronald Squire en Richard Bird.

Vriendelijk-romantisch komedietje over spookkasteel; Green helpt Medina en dorpsbewoners tegen gierige landeigenaar.

Caesar and Cleopatra

1945 | Drama, Familiefilm, Avonturenfilm, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1945. Drama van Gabriel Pascal. Met o.a. Claude Rains, Vivien Leigh, Stewart Granger, Flora Robson en Francis L. Sullivan.

George Bernard Shaw`s toneelstuk lijkt perfect geschikt voor een verfilming. Indrukwekkende vertolkingen van Rains als de wat ouder wordende Romeinse keizer Caesar en van Leigh als Cleopatra, de koningin van de Nijl. Regisseur (en producent) Pascal slaagde erin de geestigheden van Shaw tot hun recht te laten komen en voegde er wat spektakel aan toe. Decors en kostuums zijn voor die tijd schitterend en de fotografie indrukwekkend. Jammer genoeg maakte hij de toen duurste Britse film ooit gedraaid (een en een kwart miljoen pond sterling... van toen nog een koopkrachtig tientje) te lang en te praatziek maar veel ervan is nog erg fascinerend. Er werd twee jaar aan gewerkt en een aantal opnames in Londen werden gedraaid tijdens bombardementen. Rains werd op verzoek van Shaw gekozen. Let op Simmons in een van haar eerste filmrolletjes: zij is te zien als harpiste. James Mason moest de rol van Apollodorus spelen, maar die haakte af en werd vervangen door Granger. Het scenario is van Marjorie Deans. Het camerawerk is van F.A. Young, R. Krasker en Jack Cardiff. Technicolor, Mono.

A Place of One's Own

1944 | Thriller, Horror

Verenigd Koninkrijk 1944. Thriller van Bernard Knowles. Met o.a. James Mason, Margaret Lockwood, Barbara Mullen, Dennis Price en Helen Haye.

In het Victoriaanse Engeland van 1900 kopen Mason en Mullen, een ouder paar, een statig herenhuis. Eindelijk hebben ze hun eigen woning, al gaan er dan geruchten dat de geest van een veertig jaar geleden vermoord meisje erin ronddwaalt. Soms kan men geruchten maar beter geloven, want het spook neemt bezit van Lockwood, het gezelschapsmeisje van de dame, en verloofde Price kan niets doen om haar te helpen. Charmante, elegante spookfilm, zoals enkel de Britten ze konden maken. Spannend, geloofwaardig en boeiend, zonder dat er een druppel bloed vloeit. Bovendien zit het script van Brock Williams, naar de roman van Osbert Sitwell, vol humoristische dialogen. De keuze van Mason en Mullen (die toen beiden rond de dertig waren) als ouder echtpaar draagt bij aan de aparte sfeer. Alleen jammer dat de film geen echte climax heeft. In beeld gebracht door Stephen Dade.

The Ware Case

1938 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1938. Komedie van Robert Stevenson. Met o.a. Clive Brook, Jane Baxter, Barry K. Barnes, C.V. France en Francis L. Sullivan.

De film handelt over een stijlvolle baron die slecht is in het beheren van zijn vermogen. Maar het snobisme van de man - gespeeld door Brook - wordt zo ver doorgevoerd dat er niet veel te genieten valt voor de kijker.

Lightning Conductor

1938 | Thriller, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1938. Thriller van Maurice Elvey. Met o.a. Gordon Harker, John Lodge, Sally Gray, Ernest Thesiger en Steven Geray.

Een busconducteur is in het bezit van belangrijke geheime informatie. Zonder dat hij het merkt verijdelt hij alle pogingen van de vijand die informatie in handen te krijgen. Gordon Harker is fantastisch in deze vlotte, ongecompliceerde komische thriller.

The Man Who Could Work Miracles

1936 | Sciencefiction, Drama

Verenigd Koninkrijk 1936. Sciencefiction van Lothar Mendes. Met o.a. Roland Young, Ralph Richardson, Joan Gardner, Ernest Thesiger en Wallace Lupino.

Speelse goden geven een willekeurige man de macht alles te verwezenlijken door er gewoon aan te denken. De uitverkorene, winkelbediende Young, wil zijn gave gebruiken om de wereld te verbeteren maar veroorzaakt zo bijna het einde ervan. Satirische allegorie van H.G. Wells, voor de film bewerkt door Lajos Biro, werd uitstekend in beeld gebracht en zeer goed gespeeld door vooral Young en Thesiger - de man die Young wat probeert te sturen. Opvallend is ook George Sanders, die als een van de drie goden een van zijn eerste rollen speelde. Knappe decors van Vincent Korda. De typische Wells-trekjes zijn niet helemaal terug te vinden, maar dat wordt gecompenseerd door de voor die tijd ongewoon goede special effects en door de esthetische beelden van Harold Rossen.

The Bride of Frankenstein

1935 | Sciencefiction, Horror

Verenigde Staten 1935. Sciencefiction van James Whale. Met o.a. E. E. Clive, Ernest Thesiger, Colin Clive, Gavin Gordon en Elsa Lanchester.

Mary Shelley's griezelverhaal 'Frankenstein; or the Modern Prometheus' - over een uit delen van lijken samengesteld wezen dat door elektrische stroom tot leven wordt gewekt - is al talloze malen verfilmd. Voor het eerst in 1910 door Thomas Edison, en vrij recent nog door de Britse regisseur Kenneth Branagh. In 1931 maakte James Whale de film Frankenstein, met Boris Karloff als het droevige, zwijgende Monster. Whale's bewerking is de beroemdste en volgens kenners ook de beste, al zijn sommigen van mening dat The bride of Frankenstein de eerste film nog overtreft. Natuurlijk werd Boris Karloff weer ingehuurd voor de Frankenstein-rol.

Bride of Frankenstein

1935 | Horror

Verenigde Staten 1935. Horror van James Whale. Met o.a. Boris Karloff, Colin Clive, Valerie Hobson, Elsa Lanchester en Ernest Thesiger.

Na de ogenschijnlijke dood van het monster in de vlammen van de molen is alleen de vader van het geslachtofferde meisje wantrouwig en die moet dat met de dood bekopen. Het monster is echter menselijker, maar het is juist de mens die hem opjaagt tot in zijn ondergang. Het bezoek van het monster aan de blinde man, de dialogen van de gekke dokter Thesiger en het prepareren van de bruid van het monster uit menselijke brokstukken compenseren in ruime mate O'Connors uit de toon vallende rol. Schitterend en spiritueel. Muziek van Franz Waxman is zeer goed en sindsdien vaak gebruikt. Scenario van John L. Balderston en William Hurlbut. Gevolgd door SON OF FRANKENSTEIN. Opnieuw gemaakt als THE BRIDE.

The Ghoul

1933 | Horror

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1933. Horror van T. Hayes Hunter. Met o.a. Boris Karloff, Ernest Thesiger, Dorothy Hyson, Anthony Bushell en Ralph Richardson.

Engelands antwoord op Hollywoods horrorfilms: Karloff wordt begraven met een juweel uit een Egyptische graftombe en heeft gedreigd weer tot leven te komen als iemand probeert het te stelen. Traag verhaalverloop, tot Boris' wederopstanding - maar dan breekt er ook wat los! Herverfilmd als komedie: NO PLACE LIKE HOMICIDE! uit 1962.

The Old Dark House

1932 | Horror, Komedie

Verenigde Staten 1932. Horror van James Whale. Met o.a. Boris Karloff, Melvyn Douglas, Charles Laughton, Gloria Stuart en Lilian Bond.

Dit voortreffelijke (ironische) melodrama brengt gestrande reizigers samen in de mysterieuze huishouding van de familie Femm, waar de brute butler Karloff (in een rol die komedie en horror combineert) slechts een van de vele eigenaardige personages is. Een echt juweeltje, naar J.B. Priestley's roman Benighted.