Willy Fritsch: cast.
Er zijn 81 films gevonden.

Das hab' ich von Papa gelernt

1964 |

Oostenrijk​/​​Duitsland 1964. Axel von Ambesser. Met o.a. Peter Vogel, Thomas Fritsch en Willy Fritsch.

Das hab ich von Papa gelernt

1964 | Komedie

Duitsland​/​​Oostenrijk 1964. Komedie van Axel von Ambesser. Met o.a. Willy Fritsch, Thomas Fritsch, Peter Vogel, Gertraud Jesserer en Gustav Knuth.

Clemens Andermann begon zijn succesvolle carri[KA2]ere op het toneel en voor de rollende camera van de film, maar tegenwoordig is hij een geslaagde industrieel (door zijn huwelijk). Het artistieke milieu is tegenwoordig taboe, al kijkt hij wel naar zijn eigen oude films. Achterhaalde, bedenkelijke en zeer gedateerde komedie der misverstanden en verwisselingen, die alleen maar leuk is voor kijkers, die zich Willy en Thomas Fritsch, Hörbiger en Seebald nog kunnen herinneren.

Wenn die Heide blüht

1960 | Drama

Duitsland 1960. Drama van Hans Deppe. Met o.a. Walter Richter, Peter Carsten, Joachim Hansen, Veronika Bayer en Heinz Engelmann.

Eikenhouten tafels, harde houten hartjesstoeltjes-sfeer in deze Heimatfilm met de vaste ingredi[KA3]enten: de herenboerderij, twee erfgenamen van tegengesteld karakter (de een blijft, de ander gaat naar het verre Amerika), de ruisende bossen, en het Wirtshaus, het leuke dienstertje en de hoempaband. Dan de sleetse formule: de dood van de herenboer, de arrestatie van de achtergebleven zoon en de terugkeer van de verloren zoon. Alles heel routineus uitgevoerd, maar onze oosterburen krijgen er nooit genoeg van. Deppe haakte met dit vlakke vervolg in op zijn eigen reuze succes GRŸN IST DIE HEIDE van tien jaar ervoor. Scenario van Gustav Kampendonk. Camerawerk van Willi Sohm.

Liebling der Götter

1960 | Drama

Duitsland 1960. Drama van Gottfried Reinhardt. Met o.a. Ruth Leuwerik, Peter van Eyck, Harry Meyen, Robert Graf en Hannelore Schroth.

In hetzelfde jaar waarin de belangrijke Duitse regisseur en oprichter van de Actors School Max Reinhardt naar de V.S. emigreerde, 1937, pleegde de zeer populaire Duitse actrice Renate Müller, die tien jaar geleden door hem in zijn school was opgeleid, zelfmoord. Reinhardt's zoon Gottfried maakte met Ruth Leuwerik deze film over Renate Müller's laatste jaren.

Schwarzwälder Kirsch

1958 | Komedie

Duitsland 1958. Komedie van Géza von Bolváry. Met o.a. Dietmar Schönherr, Marianne Hold, Boy Gobert, Edith Hancke en Ilse Fürstenberg.

De populaire componist Peter Benrath gaat samen met zijn beste vriend naar een feest te zijner ere. Onderweg worden ze echter slachtoffer van een identiteitsverwisseling. De politie arresteert ze als autodieven terwijl de echte boeven hun plaats innemen op het feest.

Der schräge Otto

1957 | Komedie, Musical

Duitsland 1957. Komedie van Géza von Cziffra. Met o.a. Germaine Damar, Grethe Weiser, Walter Giller, Paul Hörbiger en Gunther Philipp.

Flauwe komedie der verwisselingen over het hoofd van de persdienst Otto Schräge (Giller) van de vermaarde Korty- Revue, die verliefd wordt op Topsy Müller (Damar), een leuk jong ding dat heel aardig kan dansen. Ze heeft één vurige wens: carrière maken bij de revue. Ze vindt Otto een leuke vent, die ze voor Herr Korty houdt. Voordat Otto haar kan uitleggen wie hij nu wel werkelijk is, maakt Topsy's vader, die chefkok is van Hotel Esplanade, een einde aan hun verhouding en het eerste misverstand is aldus geboren. Kortom Topsy wordt toch een revue-ster en ze trouwt met Otto, maar dan is de kijker een dikke anderhalf uur verder en heeft zich onthutst afgevraagd wát er nou zo grappig aan deze film zou moeten zijn.

Wo die alten Wälder rauschen

1956 | Drama

Duitsland 1956. Drama van Alfons Stummer. Met o.a. Willy Fritsch, Josefin Kipper, Carl Möhner, Armin Dahlen en Elfie Pertramer.

Civiel-ingenieur en weduwnaar Fritsch neemt zijn twaalf- jarige zoon Finkbeiner mee voor een korte vakantie in de bergen; vader hoopt dat het een dubbel geslaagd uitje wordt want hij heeft een oogje op de charmante gouvernante Kipper die ook van de partij zal zijn, maar hij wordt algauw naar de zaak teruggeroepen. Finkbeiner die zich alleen gelaten voelt, heeft onderwijl vriendschap gesloten met een jongetje uit het dorp (Fischer) en samen trekken zij de bossen en de hoge bergen in. Ze worden verrast door een onweer. Voor hun veiligheid wordt gevreesd en een reddingsbrigade moet eraan te pas komen. Zeer clich[KA1]ematig heimatwerkje (bedoeld als vervolg op FÖRSTER VOM SILBERWALD), waarvan de voornaamste verdienste de landschaps- en dierenfotografie is. Het scenario is van Werner P. Zibaso en regisseur Stummer. Het camerawerk is van Herbert Thallmayer.

Solange noch die Rosen blüh'n

1956 | Romantiek, Drama, Komedie

Duitsland 1956. Romantiek van Hans Deppe. Met o.a. Hertha Feiler, Willy Fritsch, Eva Probst, Gerhard Riedmann en Annie Rosar.

Dr. Helga Wagner, een toegewijde kinderarts, moet kiezen tussen de saaie, maar oprechte architect Richard Kühn en de charmante houthakker en kunstenaar in zijn vrije tijd Michael Lechner. Uitsluitend te genieten voor dwepers met het Heimat genre.

Schwarzwaldmelodie

1956 | Drama, Romantiek

Duitsland 1956. Drama van Géza von Bolváry. Met o.a. Carl Wery, Claus Biederstaedt, Gardy Granass, Willy Fritsch en Siegfried Breuer jr.

Susanne Stettner is verloofd met componist Hans Homann, die het maar niet lukt de doorbraak te maken. Ondertussen zit haar vader in de financiële problemen en zou het hem heel goed uitkomen als Susanne ging trouwen met vermogende, maar oudere ondernemer Olberg.

Das Donkosakenlied

1956 | Drama, Muziek, Komedie

Duitsland 1956. Drama van Géza von Bolváry. Met o.a. Stefan Haar, Paul Hörbiger, Sabine Bethmann, Claus Biederstaedt en Willy Fritsch.

Het Russische, negenjarige weesje Peter is dol op muziek van het Donkosaken-koor maar moet door een hartkwaal veel rusten en iedere opwinding uit de weg gaan. Maar wanneer het Donkosaken-koor in München een concert geeft, gaat hij er toch heen.

Liebe ist ja nur ein Märchen

1955 | Muziek

Duitsland 1955. Muziek van Arthur Maria Rabenalt. Met o.a. Eva Crüwell, Gerhard Riedmann en Willy Fritsch.

Het Russische, negenjarige weesje Peter is dol op muziek van het Donkosaken-koor maar moet door een hartkwaal veel rusten en iedere opwinding uit de weg gaan. Maar wanneer het Donkosaken-koor in München een concert geeft, gaat hij er toch heen.

Drei Tage Mittelarrest

1955 | Komedie

Duitsland 1955. Komedie van Georg Jacoby. Met o.a. Willy Fritsch, Ernst Waldow en Grethe Weiser.

In de jaren vijftig, toen West-Duitsland een Bundeswehr kreeg, mochten plotseling de militaire kluchten weer op het doek verschijnen. Vandaar dit afgezaagde, uitgekauwde gevalletje met camerawerk van Erich Claunigk die de fotografie van meer dan honderd van dit soort films verzorgde.

Die Drei von der Tankstelle

1955 | Komedie, Muziek

Duitsland 1955. Komedie van Hans Wolff. Met o.a. Adrian Hoven, Walter Giller, Walter Müller, Willy Fritsch en Claude Farell.

Drie vrienden ontdekken na een vakantie dat ze geen van allen nog geld of bezittingen hebben. Ze verkopen hun auto en beginnen een tankstation. Daar leren ze de mooie Gaby (Damar) kennen en alledrie worden ze verliefd op haar. Herverfilming van de klassieker uit 1930. Germaine Damar is natuurlijk lang geen Lillian Harvey, al is een liedje als 'Ein Freund, ein guter Freund' nog niet vergeten. Maar ook Adrian Hoven is als Der Peter, die uiteindelijk rijke dochter Gaby's hartje wint, bepaald geen Willy Fritsch.

Der Fröhliche Wanderer

1955 | Romantiek, Muziek

Duitsland 1955. Romantiek van Hans Quest. Met o.a. Rudolf Schock, Elma Karlowa, Waltraut Haas, Willy Fritsch en Waltraud Haas.

Een zangeres zorgt ervoor dat haar geliefde, een leraar met een mooie stem, bij de opera komt, maar die voelt zich daar allesbehalve thuis. Nogal sentimenteel, en bovendien vlak verfilmd, maar op de zang van Schock valt niets af te dingen.

Weg in die Vergangenheit

1954 | Drama

Oostenrijk 1954. Drama van Karl Hartl. Met o.a. Paula Wessely, Attila Hörbiger, Willi Forst, Josef Meinrad en Rudolf Fernau.

Een verfilming van Wilfried Christensens toneelstuk Die Forelle over een getrouwde vrouw die in het uur van de nood een ware vriend nodig heeft. Een typische Hartl-Forst-Wessely- Hörbiger-produktie alsof de tijd in Wenen heeft stilgestaan.

Maxie

1954 | Familiefilm

Oostenrijk 1954. Familiefilm van Eduard von Borsody. Met o.a. Willy Fritsch, Cornell Borchers, Fita Benkhoff en Hubert von Meyerinck.

Een in beginsel aardige jeugdfilm met valse ondertonen. Maxie is een vondelingetje, maar haar pleegmoeder stuurt haar naar een pensionaat uit jaloezie ten aanzien van haar echtgenoot.

Wenn der weiße Flieder wieder blüht

1953 | Muziek, Komedie, Drama

Duitsland 1953. Muziek van Hans Deppe. Met o.a. Magda Schneider, Willy Fritsch, Götz George en Romy Schneider.

Eerste optreden van Romy Schneider als filmactrice. Ze was bij uitbreng nog zo onbekend dat haar naam ontbrak in de advertenties. Toen ze twee jaar later doorbrak met Sissi werd de film - een operetteverhaal over twee ex-geliefden die elkaar na vijftien jaar opnieuw ontmoeten - ook in Nederland alsnog een succes. Door de Duitse filmkritiek werd Wenn der weisse Flieder wieder blüht betiteld als een 'Gefühlsbetonter Unterhaltungsfilm' met veel zang- en dansscènes.

Von Liebe reden wir später

1953 | Komedie, Muziek

Duitsland 1953. Komedie van Karl Anton. Met o.a. Gustav Fröhlich, Maria Holst, Peter Mosbacher, Liselotte Pulver en Willy Fritsch.

Komedie over asielzoekers uit de jaren 1950-60: een buitenlandse vraagt aan een schrijver of hij met haar wil trouwen, omdat ze anders haar werkvergunning kwijtraakt. Het schijnhuwelijk zal maar van korte duur zijn, omdat ze echt wil trouwen met een man die eerst nog moet scheiden. Dat ze tenslotte, na veel verwikkelingen, echt verliefd wordt op de schrijver behoeft geen betoog. Een blijspel van dertien in een dozijn.

Damenwahl

1953 | Drama, Komedie

Duitsland 1953. Drama van E.W. Emo. Met o.a. Grethe Weiser, Willy Fritsch, George Thomalla, Ingrid Pan en Rudolf Platte.

Kroegbazin Weiser ziet op dezelfde dag zowel haar verloren gewaande man terug als haar dochter uit Amerika. Eind goed al goed, want ook de dochter komt een aardige vent tegen in moeders kroeg.

Mikosch rückt ein

1952 | Komedie, Drama

Duitsland 1952. Komedie van J.A. Hübler-Kahla. Met o.a. Heli Finkenzeller, Christiane Jansen, Paul Klinger, Oskar Sima en Georg Thomalla.

Een geschifte Hongaarse zwijnenhoeder wordt opgeroepen voor militaire dienst. Hij legt zijn meerderen het vuur na aan de schenen door zijn gespeelde domheid. Een platte militaire klucht, die het voornamelijk moet hebben van zeer platte humor. Kan in de verste verte niet tippen aan het voorbeeld - de brave soldaat Svejk.

Ferien vom Ich

1952 | Komedie

Duitsland 1952. Komedie van Hans Deppe. Met o.a. Marianne Hold, Rudolf Prack, Paul Henckels en Willy Fritsch.

Roman van Paul Keller door Deppe achttien jaar na de oorspronkelijke versie opnieuw verfilmd. Redelijk camerawerk van de Oostenrijks-Duitse filmveteraan Willy Winterstein, die sinds 1922 honderden films in beeld zette.

Am Brunnen vor dem Tore

1952 | Drama

Duitsland 1952. Drama van Hans Wolff. Met o.a. Sonja Ziemann, Fritz Kösling, Paul Klinger, Fritz Wagner en Willy Fritsch.

De film speelt zich voornamelijk af in een kroeg in Dinkelsbühl. Daar duiken drie landlopers op, er is sprake van een geheimzinnige schilderijendiefstal en de liefde zorgt voor veel verwarring. Dit gebeurt allemaal onder de klanken van de mooiste Duitse liederen. Onbetekenend na-oorlogs amusement met Ziemann, die toen de lieveling was van het publiek. Het scenario is van Bobby E. Lüthge en Rudolf Dortenwald. Het camerawerk is van Kurt Schulz.

Schön muß man sein

1951 | Muziek

Duitsland 1951. Muziek van Akos von Ratony. Met o.a. Sonja Ziemann, Willy Fritsch, Hardy Krüger, Rudolf Platte en Hans Richter.

Ziemann speelt het brutale revuesterretje Maria Schippe dat bij de repetities voor de nieuwe operette van producent Enrico Zwickel (Platte) brutaal opmerkt dat diva Rose de Lila (Ondra) valse noten aanslaat. Hoewel ze geen ongelijk heeft, eist hoofdrol Ondra dat koorzangeresje Ziemann ontslagen wordt. Platte`s hoofd staat daar helemaal niet naar, want vader en zoon Holunder (Fritsch/Krüger) hebben de arrangementen nog niet klaar en de show moet de volgende dag in première. Weinig opwindende film over de verwikkelingen achter de schermen van een operette. Nodeloos om op te merken dat Ziemann over het juiste 'talent' beschikt om de show te redden, terwijl de jonge Krüger verliefd op haar wordt. De muziek is van Michael Jary, die in de film het rolletje van 'kapellmeister' van het operette-orkest speelt. Het scenario is van Dr. Gustav Kampendonk, die assistentie kreeg van Kurt Schwabach en Fritz von Woedtke. Het camerawerk werd verzorgd door Willy Winterstein.

Grün ist die Heide

1951 | Drama, Romantiek

Duitsland 1951. Drama van Hans Deppe. Met o.a. Sonja Ziemann, Hans Stüwe, Rudolf Prack, Margarete Haagen en Willy Fritsch.

Vluchteling Lüder Lüdersen is met zijn dochter Helga op een landgoed terechtgekomen, waar hij geplaagd wordt door gevoelens van heimwee. Op een gegeven moment ontdekt Helga dat haar vader aan het stropen is en raakt ze in gewetensnood, omdat ze verliefd is op de boswachter maar ook haar vader niet wil afvallen. En hiermee begon de reusachtige golf van na-oorlogse Heimat-films, alsof onze Oosterburen hun scha en schaamte wilden inhalen, wat met deze film ongegeneerd gebeurde. De failliete baron is nu (koude-oorlogstijd!) een Oost-Duitse onteigende vluchteling, en de lieve Sonja Ziemann is de suikerzoete verloofde. Kleinburgerlijkheid en valse 'Gemütlichkeit' ten top.

Die Dubarry

1951 | Muziek

Duitsland 1951. Muziek van Georg Wildhagen. Met o.a. Willy Fritsch, Sari Barabas, Albert Lieven, Hans Heinz Bollmann en Ernst Waldow.

Twee rijke beschermers van een jonge zangeres krijgen ruzie. Een van hen raakt zijn geld kwijt maar verovert wel het hart van het meisje. Een niet onaardig verhaaltje rond een opvoering van Karl Millöckers operette Gräfin Dubarry, waaruit men het één en ander, goed gezongen, te horen krijgt.

Schatten der Nacht

1950 | Drama

Duitsland 1950. Drama van Eugen York. Met o.a. Hilde Krahl, Willy Fritsch, Carl Raddatz, Josef Sieber en Armin Dahl.

Een jonge, gelukkig getrouwde vrouw, wordt gechanteerd door haar criminele ex-geliefde. Om er voor te zorgen dat haar man de waarheid over haar verleden niet ontdekt, simuleert zij een ongeluk met dodelijke afloop. Aan lager wal geraakt als prostituée komt zij nog één keer haar man tegen... Sentimenteel melodrama, dat ondanks de ploeg goede acteurs niet overtuigt.

Preussische Liebesgeschichte

1950 | Historische film

Duitsland 1950. Historische film van Paul Martin. Met o.a. Willy Fritsch, Lída Baarová, Viktoria von Ballasko, Dieter Borsche en Hans Nielsen.

Prins Wilhelm, de latere Keizer Wilhelm I, mag om politieke redenen niet met zijn grote liefde trouwen. Saaie historische film uit 1938, die in nazi-Duitsland werd verboden vanwege de rol van Lida Baarova, met wie Goebbels zojuist op bevel van de Führer zijn verhouding had moeten verbreken. Zijzelf en haar films werden in Duitsland taboe. In 1950 ging de film in première onder de titel LIEBESLEGENDE.

Mädchen mit Beziehungen

1950 | Komedie, Muziek

Duitsland 1950. Komedie van Akos von Ratony. Met o.a. Rudolf Prack, Bruni Löbel, Rudolf Platte, Ursula Herking en Willy Fritsch.

Een werkloze ingenieur bereikt eindelijk zijn doel: hij krijgt een baan bij een grote onderneming en kan met zijn verloofde trouwen. Maar het toeval wil dat de heer, waarmee hij in de trein woorden krijgt, zijn toekomstige chef blijkt te zijn... Uit dit meer dan zwakke idee ontspint zich een zeldzaam domme komedie met de gebruikelijke schlagers uit die jaren.

König für eine Nacht

1950 | Komedie, Muziek, Historische film

Duitsland 1950. Komedie van Paul May. Met o.a. Adolf Wohlbrück, Willy Fritsch, Annelies Reinhold, Margarete Slezak en Elisabeth Flickenschildt.

De adjudant van een Beierse koning vervangt zijn aangeschoten vorst tijdens een heimelijk liefdesuurtje met een gravin. Zij is weduwe en wordt verliefd op hem, zonder te weten van het bedrog. Doorsnee komedie met de bekende misverstanden en vergissingen, die in het operettemilieu speelt.

Die wunderschöne Galathee

1950 | Komedie, Historische film, Muziek

Duitsland 1950. Komedie van Rolf Meyer. Met o.a. Hannelore Schroth, Viktor de Kowa, Willy Fritsch, Gisela Schmidting en Margarete Haagen.

Naïeve musical-komedie in biedermeierkostuum, die verschillende amoureuze episoden verenigt: het model wordt verliefd op de beeldhouwer, de onbeduidende groentevrouw strijdt met de beroemde zangeres om de kapelmeester.

Kätchen für alles

1949 | Romantiek, Sportfilm

Duitsland 1949. Romantiek van Akos von Ratony. Met o.a. Hannelore Schroth, Hilde Hildebrandt, Annemarie Hase, Willy Fritsch en Hubert von Meyerinck.

Jonge leerling-toneelspeelster wordt door haar geliefde, een beroemde mime-speler, voor onbehouwen uitgemaakt. Om wraak te nemen, dringt ze zijn huishouding binnen en speelt daar afwisselend, huishoudster, mishandelde echtgenote en vamp, en overtuigt de onwetende tenslotte van haar toneelkunst. De verder magere komedie is dankzij de gedaanteverwisselingen van Schroth tamelijk amusant.

Hallo - Sie haben Ihre Frau vergessen

1949 | Komedie, Familiefilm

Duitsland 1949. Komedie van Kurt E. Walter. Met o.a. Willy Fritsch, Rolf Weih, Beppo Brem, Hannelore Schroth en Leni Mahrenbach.

Een advocaat die net getrouwd is, trekt met zijn vrouw in bij een vrouwenartsen- echtpaar. Beide paren flirten onderling bij het leven, maar worden aan het eind toch met elkaar verzoend door toedoen van de geliefde van de vrouwenarts, een eigenaresse van een nachtclub. Onschuldig-saaie Duitse komedie uit de tijd na de oorlog.

Derby

1949 | Familiefilm, Drama

Duitsland 1949. Familiefilm van Roger von Norman en Roger Van Norman. Met o.a. Hannelore Schroth, Willy Fritsch, Heinz Engelmann, Albert Florath en Hannes Frömming.

Een romantische film die speelt tegen de achtergrond van de paardenrensport over een oorlogswees die een paard van een rijke weldoener krijgt en daarmee de Derby (en haar vriend) hoopt te winnen. Het lukt niet in één keer, maar de film is aandoenlijk en de spelers zijn ervaren. Scenario van Stefanie von Below en Roger Norman. Camerawerk van Ekkehard Kyrath.

12 Herzen für Charly

1949 | Komedie, Familiefilm

Duitsland 1949. Komedie van Fritz Andelfinger. Met o.a. Willy Fritsch, Heli Finkenzeller, Käte Pontow en Erika von Thellmann.

Fritsch in een grandioze dubbelrol: het leven van een brave muziekleraar raakt in opschudding als zijn tweelingbroer uit de V.S. verschijnt. Deze is dirigent van een strijkje. Deze naoorlogse komedie der verwisselingen kan zich zeker meten met de doorsneefilm uit die tijd. Het is de enige film die regisseur Andelfinger heeft gemaakt.

Finale

1948 | Drama, Muziek, Familiefilm

Duitsland 1948. Drama van Ulrich Erfurth. Met o.a. Peter Schütte, Edith Schneider, Hedwig Schmitz, Leopold von Ledebur en Willy Fritsch.

De film vertelt het tragische verhaal van een pianist, die door een verwonding in de oorlog niet meer piano kan spelen. Zijn levensgeluk en familie dreigen kapot te gaan aan dit lot. Hoewel op een opmerkelijke manier in scène gezet, faalt het drama uiteindelijk door zijn sentimentaliteit.

Film ohne Titel

1948 | Komedie, Drama

Duitsland 1948. Komedie van Rudolf Jugert. Met o.a. Hildegard Knef, Hans Söhnker, Willy Fritsch, Irene von Meyendorff en Peter Hamel.

Een vroegere rijke kunsthandelaar uit Berlijn en een eenvoudig boerenmeisje vonden elkaar. Heeft de oorlog klassen en rangen weggevaagd? In dit geval wel. Een charmante, soms wat onevenwichtige lichte komedie naar een scenario van Jugert, Helmut Käutner en Ellen Fechner. Zonnig camerawerk van Igor Oberberg en schitterend spel van Knef als boerenmeisje Christine.

Die Fledermaus

1945 | Muziek, Komedie, Romantiek

Duitsland 1945. Muziek van Géza von Bolváry. Met o.a. Marte Harell, Willy Fritsch, Johannes Heesters, Siegfried Breuer en Dorit Kreysler.

Johann Strauss' beroemde operette met decorontwerp van Robert Herlth en gedirigeerd door Alois Melichar en camerawerk van Willy Winterstein. Het scenario is bewerkt door Ernst Marischka.

Junge Adler

1944 |

Duitsland 1944. Alfred Weidemann. Met o.a. Willy Fritsch, Herbert Hübner, Dietmar Schönherr en Hardy Krüger.

Leden van de Hitler Jugend verrichten werkzaamheden in een vliegtuigfabriek. Nazi-propaganda, aantrekkelijk verpakt, in een soms prima geregisseerde jeugdfilm.

Liebesgeschichten

1943 | Romantiek

Duitsland 1943. Romantiek van Viktor Tourjansky. Met o.a. Willy Fritsch, Hannelore Schroth, Joachim Brennecke en Elisabeth Flickenschildt.

Standsverschil belet Werner en Felizitas een paar te worden. Doordat zijn zoon verliefd wordt op haar dochter ontmoeten ze elkaar na velen jaren weer. Inmiddels is zij weduwe en hij weduwnaar! De aanvankelijk wat trage film wordt boeiend door de sfeertekening, het geroutineerde spel en de prima muziek van Kreuder.

Die Gattin

1943 | Komedie

Duitsland 1943. Komedie van Georg Jacoby. Met o.a. Jenny Jugo, Willy Fritsch, Hilde von Stolz en Hans Brausewetter.

Puck weet haar man, een begaafde maar berooide binnenhuisarchitect, een mooi contract te bezorgen. Het succes stijgt hem dan zó naar het hoofd, dat hij haar verwaarloost. Een op maar liefst twee toneelstukken gebaseerde komedie die nergens haar afkomst verloochent, maar Jugo is leuk om naar te kijken.

Der Kleine Grenzverkehr

1943 | Komedie, Drama

Duitsland 1943. Komedie van Hans Deppe. Met o.a. Willy Fritsch, Hertha Feiler, Heinz Saifner, Charlotte Daudert en Hans Leibelt.

Dr. Georg Rentmeister wordt verliefd op een kamermeisje dat een freule blijkt te zijn. Haar vader heeft namelijk om inspiratie op te doen voor een blijspel zijn kasteel verhuurd en vormt samen met zijn gezinsleden het personeel. Een luchtige komedie waarvan het draaiboek, naar een van zijn eigen romans, geschreven werd door Erich Kästner onder hetzelfde pseudoniem dat hij voor MŸNCHHAUSEN moest gebruiken: Berthold Bürger. Het camerawerk is van Kurz Schulz.

Wiener Blut

1942 | Muziek

Duitsland 1942. Muziek van Willi Forst. Met o.a. Hans Moser, Theo Lingen, Maria Holst, Willy Fritsch en Fred Liewehr.

Tijdens het Congres van Wenen geniet een Duitse graaf met volle teugen van het Weense leven. Een charmante bewerking van Johann Strauss` gelijknamige operette, waarin de komieken Lingen en Moser alle ruimte krijgen, zonder uit de toon te vallen. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Geliebte Welt

1942 | Drama

Duitsland 1942. Drama van Emil Burri. Met o.a. Brigitte Horney, Willy Fritsch, Paul Dahlke, Mady Rahl en Gustav Waldau.

Een privé-secretaresse, die met haar baas is getrouwd, mist haar werk en voelt zich als echtgenote verwaarloosd. Weinig tempo, conventioneel gemaakt, maar Horney is een boeiende actrice en er is een mooie bijrol van Dahlke.

Leichte Muse

1941 | Drama, Muziek, Komedie

Duitsland 1941. Drama van Arthur Maria Rabenalt. Met o.a. Willy Fritsch, Adelheid Seeck en Willi Rose.

Een onbenullige film van Rabenalt, die naam maakte door zijn nazi-propagandafilms. Een componist (Fritsch) boekt na wat tegenslagen tenslotte succes met zijn carrière en het lukt hem ook met de liefde.

Frauen sind doch die besseren Diplomaten

1941 |

Duitsland 1941. Georg Jacoby. Met o.a. Aribert Wäscher, Willy Fritsch en Marika Rökk.

Een onbenullige film van Rabenalt, die naam maakte door zijn nazi-propagandafilms. Een componist (Fritsch) boekt na wat tegenslagen tenslotte succes met zijn carrière en het lukt hem ook met de liefde.

Frauen sind doch bessere Diplomaten

1941 | Musical

Duitsland 1941. Musical van Georg Jacoby. Met o.a. Marika Rökk, Willy Fritsch, Aribert Wäscher, Ursula Herking en Hans Leibelt.

Een temperamentvolle danseres fungeert als vredesengel in de politiek woelige Biedermeiertijd. De productie van deze 'eerste Duitse avondvullende-speelfilm-in-kleur' heeft heel wat voeten in de aarde gehad en nóg was het resultaat, vooral technisch gezien, niet opzienbarend. Liedjes als 'Wenn ein junger Mann kommt', van Franz Grothe, deden het beter! Zie ook DAS SCHÖNHEITSFLECKCHEN. Karl Georg Külb en Gustav Kampendonk schreven het scenario. Camerawerk van Konstantin Irmen-Tschet en Alexander von Lagorio.

Dreimal Hochzeit

1941 | Romantiek

Duitsland 1941. Romantiek van Géza von Bolváry. Met o.a. Marte Harell, Hedwig Bleibtreu, Willy Fritsch, Theo Lingen en Theodor Danegger.

Een Russische vorst is verliefd op een vrouw, die niet `geduld` wil worden en daarom van een huwelijk afziet. Wanneer ze elkaar jaren later in Berlijn treffen - hij als chauffeur, zij als revuester - is het ditmaal zijn eer te na om met haar te trouwen. Prima rollen van Harell en Fritsch. Lingen zorgt voor de komische noot. Scenario van Ernst Marischka naar een idee van Gerhard Menzel. De film ging enkele dagen na de Duitse overval op de toenmalige Sovjetunie in premi[KA2]ere en raakte daardoor heel gauw in het vergeetboek. Vertoning op de tv is daarom een van die zeldzame gelegenheden om deze liefdesgeschiedenis te zien. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Die Unvollkommene Liebe

1940 | Drama

Duitsland 1940. Drama van Erich Waschneck. Met o.a. Willy Fritsch, Gisela Uhlen, Liane Haid en Ida Wüst.

De ingenieur Thomas Holk verlooft zich met de boerendochter Krista, tot ergernis van de mondaine Ada Rasmus, die 't liefst zèlf met hem zou trouwen. Ze probeert het meisje zwart te maken. Er wordt erg veel gepraat, maar het spel van Uhlen en Fritsch is aardig.

Das Leichte Mädchen

1940 | Romantiek, Komedie, Historische film

Duitsland 1940. Romantiek van Fritz Peter Buch. Met o.a. Willy Fritsch, Friedl Czepa, René Deltgen, Paul Kemp en Erich Fiedler.

Een jongeman (Fritsch) uit welgestelde kringen wil met een toneelspeelster (Czepa) trouwen i.p.v. zijn nicht (Winter). Zijn familie tracht hem op allerlei manieren te dwarsbomen, maar een `overval` o.l.v. een snaakse student (Deltgen) en hun daarop volgende 'gevangenschap' brengen daar verandering in. Een wat kletserige liefdeskomedie die vakkundig rondom de zeer populaire Fritsch gesponnen is.

Frau am Steuer

1939 | Komedie

Duitsland 1939. Komedie van Paul Martin. Met o.a. Lilian Harvey, Lotte Spira, Willy Fritsch, Rudolf Platte en Leo Slezak.

Wat nog nooit gebeurde, gebeurt dan nu: eindelijk krijgen 'die Harvey' en 'der Fritsch' elkaar niet pas aan 't slot van de film, maar aan het begin. Het loopt fout als Willy werkeloos wordt en Lilian voor het inkomen zorgt. Als haar baas hiervan hoort, worden de zaken natuurlijk spoedig omgedraaid want zoiets kón anno 1939 in Hitler-Duitsland niet! Harvey's laatste Duitse film na haar slaande ruzie met regisseur Martin en onmin met Goebbels die weigerde haar nog langer in Engelse ponden uit te betalen.

Die Geliebte

1939 | Drama

Duitsland 1939. Drama van Gerhard Lamprecht. Met o.a. Viktoria von Ballasko, Willy Fritsch, Grethe Weiser en Karl Martell.

Een luitenant hoort dat zijn geliefde vòòr hem andere mannen heeft gekend en ziet af van zijn trouwplannen. Op het moment dat hij besluit het verleden te laten rusten, heeft zij zelfmoord gepleegd. Von Ballasko en Fritsch geven het trieste paar perfect gestalte in deze romantische, door Lamprecht voortreffelijk geregisseerde film.

Zwischen den Eltern

1938 | Drama

Duitsland 1938. Drama van Hans Hinrich. Met o.a. Willy Fritsch, Jutta Freybe, Gusti Huber en Hans Brausewetter.

Het zoontje zorgt ervoor dat vader zijn avontuur met een jeugdvriendin beëindigt en voorkomt zo een dreigende scheiding. Nogal breedvoerig verteld maar toch boeiend.

Am seidenen Faden

1938 |

Duitsland 1938. Robert A. Stemmle. Met o.a. Willy Fritsch, Käthe von Nagy, Carl Kuhlmann, Bernhard Minetti en Erich Ponto.

De film speelt in Duitsland in de moeilijke jaren vlak na WO I. Veteraan Richard (Fritsch) wil met behulp van een uitvinder (Minetti) kunstzijde gaan fabriceren. O.W.`er Kuhlmann probeert dit op alle manieren te verhinderen. Zelfs als zijn dochter Lissy (Nagy) trouwt met Richard, zet hij de strijd voort. Als de fabriek met sluiting wordt bedreigd, nemen de arbeiders het op voor Richard. De plannen van Lissy's vader lijden schipbreuk, ondanks zijn niets-ontziende optreden. Een goed gemaakt tijdsbeeld, een aanklacht tegen het internationale speculeren in de Republiek van Weimar. Ongetwijfeld een propagandafilm uit de nazi-tijd, maar wel goed gemaakt.

Streit um den Knaben Jo

1937 | Drama

Duitsland 1937. Drama van Erich Waschneck. Met o.a. Lil Dagover, Willy Fritsch, Maria von Tasnady en Claus Detlef Sierck.

Een moeder kan zich niet aan de indruk onttrekken, dat haar kind in het ziekenhuis kort na de geboorte met een ander kind is verwisseld. Melodramatisch, maar met mooie momenten.

Sieben Ohrfeigen

1937 | Komedie, Muziek

Duitsland 1937. Komedie van Paul Martin. Met o.a. Lilian Harvey, Willy Fritsch, Oskar Sima, Alfred Abel en Erich Fiedler.

Een jongeman verliest bij de beurskrach zijn volledige vermogen: zeven pond! Hij besluit de bankdirecteur voor elk pond een oorvijg te verkopen. Eén van de laatste grote Harvey-Fritsch-komedies met schlagers als 'Ich tanze mit dir in den Himmel hinein' en 'Liebst du mich?'

Menschen ohne Vaterland

1937 | Oorlogsfilm

Duitsland 1937. Oorlogsfilm van Herbert Maisch. Met o.a. Willy Fritsch, Maria von Tasnady, Willy Birgel, Grethe Weiser en Siegfried Schürenberg.

De film speelt in de Baltische staten, gedurende de onderling strijd van de Freikorps in 1919 en 1920. De Russische baron Falen (Birgel) helpt de Russen, ondanks zijn Duitse afkomst. De Duitse Freikorpstroepen onder eerste luitenant Maltzach, (Fritsch) voeren een verbeten strijd voor de onafhankelijkheid. De in het krijgsgewoel terechtgekomen Irene Marcellus (Tasnady) wordt verliefd op Maltzach. Op het hoogtepunt van de film ziet baron Falen in waar hij bij hoort. Hij leidt de Duitsers door een geheime weg in het veen en steunt hen in de overwinning op de Russen. Zelf komt hij om door een Russische kogel. Een propagandafilm, die desondanks spannend en goed gemaakt is en aantrekkelijk is door de goede acteurs. Met uitzondering van twee vari[KA1]et[KA1]e-nummers kon de film het zonder muziek af, nogal ongebruikelijk voor die tijd. De na de oorlog door een verbod van de geallieerden getroffen film, werd later door de vrijwillige zelfcontrole (FSK) vrijgegeven.

Gewitterflug zu Claudia

1937 | Misdaad

Duitsland 1937. Misdaad van Erich Waschnek. Met o.a. Jutta Freybe, Willy Fritsch, Karl Schönböck, Olga Tschechowa en Maria Koppenhöfer.

Claudia (Freybe) werkt bij de Lufthansa en wordt verliefd op gezagvoerder Droste (Fritsch). Mevrouw Imhoff, Claudia`s moeder (Koppenh[KA3]ofer), probeert een einde te maken aan deze verhouding, daar de talrijke vluchten van de gezagvoerder naar Londen en zijn vriendschap met de Engelse piloot Crossley (Sch[KA3]onb[KA3]ock) haar verontrusten. In werkelijkheid is namelijk niet mevrouw Imhoff Claudia`s moeder maar mevrouw Mainburg, die twintig jaar eerder in Engeland van spionage werd verdacht, maar toen wist te ontvluchten. Tijdens het verloop van het gecompliceerde verhaal wordt mevrouw Imhoff doodgeschoten, omdat zij de ware schuldigen van de toenmalige spionage- activiteiten in het huis van Crossley`s vader (Marlow) kent. Tegelijkertijd duikt Claudia`s echte moeder (Tschechowa) op. Claudia belandt in handen van de misdadigers en kan pas op het laatste moment, door een zeer riskante vlucht van Droste, gered worden. Een uitstekende en spannende misdaadfilm, die bovendien de vriendschap tussen een Engelsman en een Duitser als thema heeft.

Glückskinder

1936 | Komedie

Duitsland 1936. Komedie van Paul Martin. Met o.a. Lilian Harvey, Willy Fritsch, Oskar Sima, Paul Kemp en Paul Bildt.

Een journalist zorgt ervoor dat een knap zwerfstertje uit de gevangenis blijft. Een typische Harvey-Fritsch-productie. Een alleraardigste en zeldzame 'screwball-comedy' van Duitse bodem. Scenario van regisseur Martin en Robert A. Stemmle. Camerawerk van Konstantin Irmen-Tschet.

Boccaccio

1936 | Muziek

Duitsland 1936. Muziek van Herbert Maisch. Met o.a. Willy Fritsch, Heli Finkenzeller, Albrecht Schoenhals en Fita Benkhoff.

De vrouwen genieten van de pikante, werkelijk gebeurde vertellingen van de dichter Boccaccio, de mannen zijn verontwaardigd. Goede acteurs in een afwisselende, soms haast turbulente film. Met de gelijknamige operette van Franz von Suppé heeft hij alleen het gegeven gemeen; de filmmuziek is van Franz Doelle.

Schwarze Rosen

1935 | Muziek

Duitsland 1935. Muziek van Paul Martin. Met o.a. Lilian Harvey, Willy Fritsch, Willy Birgel en Gerhard Bienert.

Een danseres is tijdens de Fins-Russische oorlog verliefd op een rebel. Zij trouwt met de gouverneur om het leven van de rebel te sparen. De enige film waarin Harvey, die hiermee grote internationale roem oogstte, aan het einde sterft.

Amphitryon

1935 | Komedie, Historische film

Duitsland 1935. Komedie van Reinhold Schünzel en Reinhold Schunzel. Met o.a. Willy Fritsch, Käthe Gold, Paul Kemp, Adele Sandrock en Fita Benkhoff.

De god Jupiter (Fritsch) is verliefd op de sterfelijke Alkmene (Gold), maar zij blijft haar man, de generaal Amphitryon (dubbelrol van Fritsch) trouw. Jupiter verandert zich in Amphitryon en brengt een aangenaam bezoek door bij Alkmene totdat haar echte man van het slagveld terugkeert en onraad ruikt. Jupiter maakt zich uit de voeten en zijn gemalin Juno (Sandrock) brengt Alkmene en Amphitryon weer bij elkaar. Eén van de allerlaatste ironisch-kritische films uit de UFA-studio's. Waarna kennelijk ook alle humor gedwongen werd uit Duitsland naar Hollywood te emigreren. Scenario van de regisseur. Camerawerk van Fritz Arno Wagner en Werner Bohne. Ook bekend als AUS DEN WOLKEN KOMMT DAS GLŸCK.

Prinzessin Turandot

1934 | Musical

Duitsland 1934. Musical van Gerhard Lamprecht. Met o.a. Käthe von Nagy, Willy Fritsch, Paul Kemp en Aribert Wäscher.

Een grillige Chinese prinses vindt haar meester. Thea von Harbou's bewerking van Carlo Gozzi's verhaal, waarop ook Puccini's opera Turandot is gebaseerd. Mede door de muziek van Franz Doelle een opmerkelijke film. In de Franse versie speelde Pierre Blanchar de rol van Willy Fritsch.

Die Töchter Ihrer Exzellenz

1934 | Komedie

Duitsland 1934. Komedie van Reinhold Schünzel. Met o.a. Hansi Niese, Käthe von Nagy, Willy Fritsch, Hans Moser en Dagny Servaes.

Weduwe Niese heeft, behalve een sigarenwinkel, twee dochters, waarmee ze heel wat te stellen heeft. De oudste (Servaes) bedriegt haar saaie man (Moser), de jongste probeert dat te verhinderen en ze papt aan met een jongeman, waarvan ze denkt dat het de minnaar van haar zuster is. Dan verschijnt tante Virginia en de verwarring is kompleet. Alles komt natuurlijk weer goed. Voor de ernst in dit blijspel zorgt Moser als bedrogen echtgenoot. De gevierde Hansi Niese, een Weense volksactrice, heeft zich met deze rol onsterfelijk gemaakt, al heeft ze zelf de première van de film niet meer mogen beleven.

Die Insel

1934 |

Duitsland 1934. Hans Steinhoff. Met o.a. Willy Fritsch, Brigitte Helm, Otto Treßler, Heinz von Cleve en Hubert von Meyerinck.

Een jonge diplomaat (Fritsch), die op een ambassade werkt, wordt verdacht van landverraad. Hij zou geheime militaire gegevens hebben doorgegeven. Omdat de ambassade als een eiland midden in een vreemd land ligt kan de ambassadeur (Tre[KL29]ler) de zaak niet openlijk laten uitzoeken. Maar de jonge diplomaat rust niet voordat hij zichzelf van alle blaam heeft gezuiverd en de ware schuldige (Cleve) ontmaskerd heeft. Hij wordt daarbij enthousiast geholpen door de dochter van de ambassadeur (Halm), die verliefd op hem is. Een spannende spionagefilm, waarin Willy Fritsch laat zien dat hij meer kan dan de glimlachende minnaar spelen. Er is ook een Franse versie, VERS L'ABIME getiteld.

Des jungen Dessauers grosse Liebe

1934 | Historische film

Duitsland 1934. Historische film van Arthur Robison. Met o.a. Willy Fritsch, Trude Marlen, Paul Hörbiger en Ida Wüst.

Vorst Leopold von Anhalt-Dessau wil ondanks het standsverschil met een apothekersdochter trouwen, maar het Hof maakt bezwaren. Nogal toneelmatig maar met goede rollen van Fritsch en Hörbiger.

Walzerkrieg

1933 | Muziek

Duitsland 1933. Muziek van Ludwig Berger. Met o.a. Willy Fritsch, Renate Müller, Paul Hörbiger, Adolf Wohlbrück en Theo Lingen.

De Weense componisten Joseph Lanner en Johann Strauss betwisten elkaar in een plagiaatsproces het alleenrecht op de driekwartsmaat, hetgeen een vrolijke operettefilm oplevert.

Saison in Kairo

1933 | Komedie

Duitsland 1933. Komedie van Reinhold Schünzel. Met o.a. Renate Müller, Willy Fritsch en Gustav Waldau.

De zoon van een weduwe en de dochter van een weduwnaar trachten hun vader en moeder aan elkaar te koppelen maar worden zelf ook een paar. Vlotte regie van Schünzel en Müller en Fritsch in uitstekende vorm.

Ich bei Tag und du bei Nacht

1932 | Komedie

Duitsland 1932. Komedie van Ludwig Berger. Met o.a. Käthe von Nagy, Willy Fritsch, Ida Wüst en Rudolf Platte.

In een huurkamer slaapt 's nachts een manicure en overdag een nachtkelner. Ze ontmoeten elkaar en worden verliefd zonder te weten dat ze al in hetzelfde bed slapen! Een geslaagde, min of meer parodistische filmoperette met muziek van Werner Richard Heymann en met een briljante Fritsch.

Ein Toller Einfall

1932 | Komedie

Duitsland 1932. Komedie van Kurt Gerron. Met o.a. Willy Fritsch, Dorothea Wieck, Max Adalbert en Adele Sandrock.

Terwijl de eigenaar van een kasteel op reis is om de verkoop ervan te regelen verandert zijn neef het in een hotel. Gebaseerd op de gelijknamige klucht, en dat is aan de vele dialogen duidelijk te merken. Maar ze zijn leuk en Fritsch is een sympathieke neef.

Ein Blonder Traum

1932 | Musical

Duitsland 1932. Musical van Paul Martin. Met o.a. Lilian Harvey, Willy Fritsch, Willi Forst, Trude Hersterberg en Paul Hörbiger.

Willi Forst en Willy Fritsch dingen als glazenwassers beiden naar Lilian's hand in een luchtig, vluchtig, allercharmantst filmverhaal van Billy Wilder en Walter Reisch met aanstekelijke muziek en liedjes als 'Irgendwo auf der Welt' en 'Wir zahlen keine Miete mehr'. Natuurlijk draaide UFA tegelijk een Engelse en Franse versie waarin Lilian tegenover Jack Hulbert en Sonnie Hale respectievelijk Pierre Brasseur en Henri Garat speelde. Het scenario is van Walter Reisch en Wilder. Het camerawerk is van Günther Rittau en Otto Baecker.

Der Frechdachs

1932 | Komedie

Duitsland 1932. Komedie van Carl Boese en Heinz Hille. Met o.a. Willy Fritsch, Camilla Horn, Ralph Arthur Roberts en Else Elster.

De jonge vrouw van een onverbeterlijke oude charmeur zoekt troost bij een jongeman, die zich voorgenomen heeft te trouwen met het eerste het beste meisje dat hij tegenkomt. Luchtige kost met een goede rol van Willy Fritsch.

Ronny

1931 | Muziek

Duitsland 1931. Muziek van Reinhold Schünzel. Met o.a. Käthe von Nagy, Willy Fritsch, Aribert Wäscher en Otto Wallburg.

Men wil de charmante Ronny aan de jonge vorst van Perusa koppelen om hem zo verre van de staatszaken te houden. De enige operette die Emmerich Kálmán, de componist van o.a. Die Csárdásfürstin, voor de film heeft geschreven. Het draaiboek is van Emmerich Pressburger en Reinhold Schünzel, de zangteksten zijn van Rudolf Schanzer en Ernst Welisch.

Ihre Hoheit befehlt

1931 | Muziek

Duitsland 1931. Muziek van Hanns Schwarz. Met o.a. Willy Fritsch, Käthe von Nagy, Paul Hörbiger, Reinhold Schünzel en Paul Heidemann.

Een prinses ziet niets in haar officiële verloofde en neemt de wijk met een luitenant die ze tijdens een bal incognito heeft leren kennen. Een niet erg geslaagde filmoperette waarvoor een kennelijk ongeïnspireerde Werner Richard Heymann de muziek heeft geschreven en waaraan het talent van Käthe von Nagy en Willy Fritsch is verspild.

Der Kongreß tanzt

1931 | Muziek, Musical

Duitsland​/​​Frankrijk 1931. Muziek van Eric Charell en Erik Charell. Met o.a. Lilian Harvey, Willy Fritsch, Conrad Veidt, Otto Wallburg en Lil Dagover.

Charells speciaal voor de film geschreven operette was een schoolvoorbeeld voor honderden navolgers: Schmalz-und-Walzfilms, een typisch Duitse vorm van escapisme. DER KONGRE[KL29] TANZT doet nu verouderd aan, maar `Das gibt`s nur einmal` is nog steeds een hechte schlager. Een door handschoenenverkoopstertje Christel (Harvey) in de tsarenkoets geworpen boeketje wordt voor een aanslag aangezien. Fritsch, Lilians vaste tegenspeler, is natuurlijk de tsaar. Er is tegelijkertijd een Engelse en een Franse versie gedraaid. Harvey had steeds de hoofdrol, maar haar partners wisselden per taal. Scenario van Norbert Falk en Robert Liebmann. Camerawerk van Carl Hoffmann.

Liebeswalzer

1930 | Musical

Duitsland 1930. Musical van Wilhelm Thiele. Met o.a. Lilian Harvey, Willy Fritsch, Karl Ludwig Diehl, Julia Serda en Lotte Spira.

Hiermee begon de roem van Fritsch en Harvey als duo: een Schmalz-operette van het zuiverste water. Een prinses moet een hertog trouwen maar houdt van diens secretaris. Schlagers: 'Du bist das süszeste Mädel der Welt' en 'Seliges Schweigen, es klingen die Geigen'. In Thieles Engelstalige versie THE LOVE WALTZ bleef Harvey en werd Fritsch vervangen.

Hokuspokus

1930 | Komedie

Duitsland 1930. Komedie van Gustav Ucicky. Met o.a. Lilian Harvey, Willy Fritsch, Oskar Homolka, Gustaf Gründgens en Otto Wallburg.

Lilian Harvey moet terechtstaan omdat zij haar man vermoordde. Maar een verliefde student geeft zich tijdelijk voor de moordenaar uit, totdat alles is opgelost. Naar een toneelstuk van Curt Goetz. Twee nieuwe versies werden door lopende band-regisseur Kurt Hoffmann gemaakt.

Einbrecher

1930 | Muziek

Duitsland 1930. Muziek van Hanns Schwarz. Met o.a. Lilian Harvey, Willy Fritsch, Ralph Arthur Roberts, Heinz Rühmann en Oskar Sima.

Een zich met haar oudere man niet gelukkig voelende jonge vrouw trouwt de 'inbreker' die haar rendez-vous met een vriend verstoorde. Een aardige Harvey-Fritsch film met liedjes van Holländer.

Die Drei von der Tankstelle

1930 | Musical, Komedie

Duitsland 1930. Musical van Wilhelm Thiele. Met o.a. Willy Fritsch, Heinz Rühmann, Lilian Harvey, Oskar Karlweis en Olga Tschechowa.

Razend populaire operette met Lilian Harvey en Willy Fritsch, het romantische droomduo van weleer. 'De drie van het pompstation' handelt over drie boezemvrienden die hun luizenleventje noodgedwongen moeten inruilen voor de twijfelachtige geneugten van een benzinestation. Bevallige schone Lilian Harvey brengt leven in de brouwerij als welkome klant. Met onder meer de vrolijke inhakers 'Hallo, du süsse Frau, fahr' nicht allein' en 'Liebling, mein Herz läßt Dich grüßen'. Geschoten door UFA, de Duitse filmproductiegigant die in 1917 in het leven werd geroepen om een positief beeld van Duitsland te exporteren. In 1927 kwam UFA in handen van de nazi's.

Melodie des Herzens

1929 | Musical, Drama

Duitsland 1929. Musical van Hanns Schwarz. Met o.a. Willy Fritsch, Dita Parlo, Gerö Maly, Marosa Simon en Janos Körmendy.

Een Hongaars boerenmeisje leert in Boedapest een knappe huzaar kennen die maar één wens heeft: een eigen paard. Om hem aan geld te helpen gaat het meisje tippelen. Als de huzaar dit ontdekt, verstoot hij haar en pleegt zelfmoord. Fritsch werd door deze film een grote ster. Regisseur Schwarz had met UNGARISCHE RHAPSODIE al opzien gebaard. MELODIE DES HERZENS was een van de eerste Duitse geluidsfilms, en UFA's allereerste. Er werden tegelijk Engelse, Franse en Hongaarse versies samengesteld: MELODY OF THE HEART, MELODIE DU COEUR en VASARNAP DELUTAN.

Frau im Mond

1929 | Zwijgende film, Sciencefiction

Duitsland 1929. Zwijgende film van Fritz Lang. Met o.a. Willy Fritsch, Gerda Maurus, Klaus Pohl en Fritz Rasp.

Twee jaar na zijn futuristische Metropolis maakte Fritz Lang deze sciencefiction film over een raketvlucht naar de maan. De bewering van professor Manfeldt (Pohl) dat er op de maan goud te halen valt, stuit op hoongelach. Maar wanneer wetenschapper Wolf Helius (Fritsch) zich er voor inzet komt er toch een expeditie. De onderneming wordt echter in gevaar gebracht door leugenachtigheid, verraad en economische belangen. Lang riep de hulp in van heuse ruimte-experts en technisch ziet de film er dan ook goed uit. De beelden daarentegen van mannen in Lederhosen op de maan, zijn wat minder serieus te nemen.

Spione

1928 | Thriller

Duitsland 1928. Thriller van Fritz Lang. Met o.a. Gerda Maurus, Willy Fritsch, Lupu Pick, Paul Hörbiger en Louis Ralph.

Fritsch boeit nog steeds als staatsspion die een internationale organisatie oprolt. Een meesterwerk van Lang uit de zwijgende tijd. Het scenario is van regisseur Lang en Thea von Harbou naar de roman van Harbou.