Louis R. Loeffler (1897-1972): montage.
Er zijn 15 films gevonden.

The Cardinal

1963 | Drama, Historische film, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1963. Drama van Otto Preminger. Met o.a. Tom Tryon, Romy Schneider, Carol Lynley, Raf Vallone en John Huston.

Een jonge priester uit Boston klimt op tot bisschop, en uiteindelijk kardinaal. Maar zijn religieuze overtuiging wordt in de eerste helft van de twintigste eeuw flink op de proef gesteld door morele en ethische kwesties die op zijn levenspad komen: abortus, racisme, fascisme, het celibaat. Regisseur Preminger (Anatomy of a Murder) maakte een film vol relevante vraagstukken, maar slaagt er toch niet helemaal in je de geloofscrisis van het hoofdpersonage - niet al te sterk neergezet door Tom Tryon - te laten meevoelen. John Huston speelt een collega-kardinaal.

Advise & Consent

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van Otto Preminger. Met o.a. Henry Fonda, Charles Laughton, Don Murray, Walter Pidgeon en Peter Lawford.

De van geboorte Oostenrijkse Otto Preminger maakte met Advise & Consent een ambitieus opgezet, fraai inkijkje in de Amerikaanse politiek begin jaren 60. Henry Fonda speelt de door de president naar voren geschoven kandidaat voor de ministerspost van Binnenlandse Zaken. Vanzelfsprekend wordt zijn verleden door een senaatscommissie zorgvuldig doorgelicht en zo komt een vroegere flirt met de communistische partij bovendrijven. Maar de vuile was van de conservatieven wordt ook buiten gehangen. Mooi verbaal vuurwerk van de prima cast leverde Preminger (Anatomy of Murder, Exodus) een Gouden Palm-nominatie in Cannes op. Naar een met de Pulitzer-prijs bekroond boek van Allen Drury.

The Angel Wore Red

1960 | Drama, Oorlogsfilm, Avonturenfilm, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Italië 1960. Drama van Nunnally Johnson. Met o.a. Ava Gardner, Dirk Bogarde, Vittorio De Sica, Joseph Cotten en Ava Gardner e.e.

Soms boeiend verhaal over een dominee die de Spaanse loyalisten steunt en zijn romance met een goedhartige artieste.

Exodus

1960 | Historische film, Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1960. Historische film van Otto Preminger. Met o.a. Paul Newman, Eva Marie Saint, Ralph Richardson, Peter Lawford en Lee J. Cobb.

Veel geprezen én bekritiseerd epos over Europese joden die na de Tweede Wereldoorlog naar het 'Beloofde Land' (toen nog Brits mandaat) afreisden om er een nieuw en veilig bestaan op te bouwen. Onder andere met de Exodus 1947 - een roestig cruiseschip - dat echter door de Britten werd onderschept. Onder leiding van charismatisch verzetsman Ari Ben Canaan (Newman) weten de passagiers Israël toch te bereiken. Het schip zou uitgroeien tot het symbool van de tumultueuze joodse intocht in Palestina. Naar de bestseller van Leon Uris uit 1958.

Anatomy of a Murder

1959 | Drama, Thriller, Misdaad, Mysterie

Verenigde Staten 1959. Drama van Otto Preminger. Met o.a. James Stewart, Lee Remick, Ben Gazzara, Arthur O'Connell en Eve Arden.

Luitenant Frederick Manion (Gazzara) staat terecht voor de moord op een barkeeper. Hij deed het in een vlaag van woede, beweert hij, omdat de barman zijn vrouw Laura (Remick) had verkracht en mishandeld. Zijn advocaat Paul Biegler (Stewart) krijgt het moeilijk: Laura is nogal een uitdagend type, pleegde Manion de moord niet gewoon uit jaloezie? Klassieke rechtbankthriller, waarbij regisseur Preminger de grenzen opzocht, openlijk refereren aan verkrachting was indertijd eigenlijk niet toegestaan, en dat hij de filmmuziek liet maken door een zwarte componist, Duke Ellington, deed ook nogal wat wenkbrauwen fronsen. Uitstekend spel over de hele linie.

The Long, Hot Summer

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Orson Welles, Paul Newman, Lee Remick, Joanne Woodward en Anthony Franciosa.

In deze William Faulkner-verfilming denkt grootgrondbezitter/pater familias Will Varner (Welles) dat hij iedereen naar zijn hand kan zetten. Ook zijn dochter Clara (Woodward), zij moet van hem trouwen met nieuwkomer en bad boy Ben Quick (Newman), want Will heeft nog geen kleinkinderen. Ondertussen lijdt Warners zoon Jody (Franciosa) onder het gebrek aan liefde van zijn vader én ziet hij hoe zijn eigen vrouw Eula (Remick) ook interesse heeft in Ben - wat niet vreemd is, gezien Bens zwoel smeulende blik en indrukwekkende sixpack. Fijn drama met prima spel, vooral van Welles en Newman.

Bigger Than Life

1956 | Drama

Verenigde Staten 1956. Drama van Nicholas Ray. Met o.a. James Mason, Barbara Rush, Walter Matthau, Christopher Olsen en Robert Simon.

Dat Bigger Than Life een iets minder groot succes werd dan Rebel Without a Cause was te verwachten. Desalniettemin werd de film veel geprezen en bekeken. Ray zette opnieuw de deur van het gewone Amerikaanse burgerleven op een kier, zodat de kijker kan zien wat er ook vaak misgaat. Mason, in een genuanceerde rol, speelt een goede docent en vader, die onder invloed van een experimenteel medicijn uitgroeit tot een levensgevaarlijke familietiran. Met een zelfverzekerde opbouw, rijke symboliek en strakke kadrering houdt Ray de spanning er lekker in.

Violent Saturday

1955 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1955. Misdaad van Richard Fleischer. Met o.a. Victor Mature, Margaret Hayes, Stephen McNally, Richard Egan en Lee Marvin.

Een doeltreffende weergave van de effecten van een bloedige bankroof in een klein stadje. Scenario van Sidney Boehm naar een roman van William L. Heath.

The Man with the Golden Arm

1955 | Drama

Verenigde Staten 1955. Drama van Otto Preminger. Met o.a. Frank Sinatra, Eleanor Parker, Kim Novak, Arnold Stang en Darren McGavin.

Nadat hij uit de gevangenis is ontslagen probeert Frankie (Sinatra) zijn leven te beteren, uit de buurt te blijven van zijn oude vrienden waarvoor hij werkte als de man die de kaarten deelt in illegale gokspellen, en vooral probeert hij geen heroïne meer te gebruiken. Hij wil beroepsmuzikant worden, heeft talent, maar zijn invalide vrouw (Parker) ziet daar weinig brood in. Waarom gaat hij niet weer gewoon kaarten delen? Fascinerend drama, met sterk spel, vooral van een uitstekende Sinatra, en een mooie, sfeervolle jazz-score.

How To Be Very Very Popular

1955 | Komedie, Muziek

1955. Komedie van

Grable en North zijn op de vlucht voor gangsters en verbergen zich in een studentenhuis in deze gedeeltelijke [KL]remake[KLE] van SHE LOVES ME NOT. North steelt de show (ook die van Grable) met een memorabele uitvoering van het nummer 'Shake, Rattle and Roll'. De laatste film van Grable.

Carmen Jones

1954 | Muziek

Verenigde Staten 1954. Muziek van Otto Preminger. Met o.a. Dorothy Dandridge, Harry Belafonte, Pearl Bailey, Roy Glenn en Diahann Carroll.

Frisse musicalbewerking van George Bizets zwanenzang Carmen (1875), met een geheel zwarte bezetting. Actrice Dandrige leek na een eerdere rol als stoffige juf niet de meest logische keus, maar een vurige auditie (en een affaire met regisseur Preminger) zette haar op de eerste plek. Zij is naaister in een parachutefabriek en Belafonte schittert als soldaat. Ze werd in raciaal gesegregeerd 1955 Amerika – een hotel liet een zwembad leeglopen nadat ze een duik had genomen – als eerste zwarte actrice genomineerd voor een Oscar. Niet Dandridge, maar Grace Kelly won, voor haar rol in The (o zo witte) Country Girl.

How to Marry a Millionaire

1953 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1953. Komedie van Jean Negulesco. Met o.a. Marilyn Monroe, Lauren Bacall, Betty Grable, William Powell en Rory Calhoun.

Drie meiden, Loco Dempsey (Grable), Pola Debevoise (Monroe) en Schatze Page (Bacall) gaan naar New York om daar een rijke vent aan de haak te slaan. Maar uiteindelijk komen ze natuurlijk terecht bij de Ware Liefde. Drie godinnen van het witte doek in een film, en dan ook nog in het destijds nieuwe CinemaScope! Grable is schattig, Bacall is mooi en wereldwijs maar vooral Monroe is leuk, als kippige, een tikje ijdele schone, die liever door het leven struikelt dan dat ze haar bril opzet.

Where the Sidewalk Ends

1950 | Misdaad, Film noir, Drama

Verenigde Staten 1950. Misdaad van Otto Preminger. Met o.a. Dana Andrews, Gene Tierney, Gary Merrill, Karl Malden en Ruth Donnelly.

Terwijl hij een moord onderzoekt, doodt agent Andrews per ongeluk een man. Een stemmig misdaaddrama met goede karaktertekeningen.

Laura

1944 | Film noir, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1944. Film noir van Otto Preminger. Met o.a. Gene Tierney, Dana Andrews, Clifton Webb, Vincent Price en Judith Anderson.

Politieman Mark McPherson (Andrews) onderzoekt de moord op Laura Hunt (Tierney), een intelligente en mooie jonge vrouw, met meerdere aanbidders. Een van hen, gevierd columnist Waldo Lydecker (Webb), levert via de voice-over commentaar op het geheel. IJzersterke noir, geschoten in prachtig zwart-wit door Joseph LaShelle, die er een Oscar voor kreeg. Een script met briljante stukjes dialoog en een opmerkelijke plotwending. Uitstekende regie van Preminger, die de oorspronkelijke regisseur Rouben Mamoulian verving (en al het werk van zijn voorganger rücksichtslos in de prullenbak mieterde).

The Little Princess

1939 | Drama, Familiefilm, Komedie

Verenigde Staten 1939. Drama van Walter Lang en William A. Seiter. Met o.a. Shirley Temple, Richard Greene, Anita Louise, Ian Hunter en Cesar Romero.

Kindsterretje Shirley Temple (1928-2014) dat tussen 1935 en 1938 voor oorverdovend gerinkel aan de bioscoopkassa zorgde, is te zien in haar eerste Technicolor-film. In dit lichtvoetige drama speelt ze een meisje dat door haar vader op een sjieke kostschool wordt achtergelaten wanneer hij wordt opgeroepen voor de Boerenoorlog. Na het bericht van zijn vermissing wordt Sara een Assepoester-achtige bediende. Natuurlijk is het energieke goudlokje niet klein te krijgen. Amusante tweede bewerking van het boek van Frances Hodgson Burnett is een passend stervehikel voor Temple.