Jerry Goldsmith (1929-2004): muziek.
Er zijn 187 films en 1 serie gevonden.

Looney Tunes: Back in Action

2003 | Familiefilm, Animatie, Komedie, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2003. Familiefilm van Joe Dante. Met o.a. Brendan Fraser, Jenna Elfman, Steve Martin, Timothy Dalton en Heather Locklear.

De Amerikaanse filmstudio Warner Brothers maakt sinds de jaren dertig van de vorige eeuw tekenfilms onder de noemer Looney Tunes, met figuren als Bugs Bunny, Daffy Duck, Tweety en Yosemite Sam. In Looney Tunes: Back in Action, het officieuze vervolg op Space Jam (1996), komen Daffy Duck en stuntman D.J. (Brendan Fraser in vlees en bloed) in actie om de wereld te redden van de snode plannen van booswicht Mr. Chairman (Steve Martin). Langs de zijlijn is het dringen met nagenoeg het voltallige Looney Tunes-ensemble, D.J.'s liefje Kate (Elfman) en gastoptredens van Timothy Dalton, Joan Cusack en Ron Perlman.

The Sum of All Fears

2002 | Thriller, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2002. Thriller van Phil Alden Robinson. Met o.a. Ben Affleck, Morgan Freeman, James Cromwell, Liev Schreiber en Bridget Moynahan.

Als de jonge Jack Ryan (Affleck) opklimt tot de hoogste regionen van de CIA wordt hij meteen in het diepe gegooid. Zijn superieur (Freeman) vraagt hem op wapeninspectie in de voormalige Sovjet-Unie te gaan. Dat hij geen veldervaring heeft is geen bezwaar. Hij ontdekt dat een nazi een kernwapen op de kop heeft getikt om in de VS te laten ontploffen. De rol van Jack Ryan, bedacht door thrillerauteur Tom Clancy, werd eerder gespeeld door Alec Baldwin en Harrison Ford. De rol is voor Affleck duidelijk nog even wennen, hij is eerder aandoenlijk dan heldhaftig.

Star Trek: Nemesis

2002 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Actiefilm, Fantasy

Verenigde Staten 2002. Sciencefiction van Stuart Baird. Met o.a. Patrick Stewart, Brent Spiner, Jonathan Frakes, LeVar Burton en Michael Dorn.

'Toen de Scimitar uit camouflage ging, was er een piek in de tertiaire EM-band!' Wanhoop niet, de Star Trek-leek wordt steevast met een al dan niet aanzwellende geluidsband geattendeerd op het gewicht van de onnavolgbare uitspraken van de trekkers. In Nemesis kunnen de ontdekkingsreizigers het weer eens niet nalaten om zich met open vizier in het gevaar te storten. Deze keer is de planeet Romulus aan de beurt waar in eeuwige duisternis snode plannen worden beraamd om de aarde te vernietigen. Bonus: een bekende trekker haalt de aftiteling niet en Picard ontmoet zijn gelijke.

The Last Castle

2001 | Drama, Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 2001. Drama van Rod Lurie. Met o.a. Robert Redford, James Gandolfini, Mark Ruffalo, Steve Burton en Delroy Lindo.

Robert Redford speelt in The Last Castle de rijk gedecoreerde generaal Irwin die vanwege een misser op het slagveld in de streng beveiligde militaire gevangenis The Castle belandt. De gevangenis wordt met ijzeren hand geregeerd door kolonel Winter, gespeeld door James Gandolfini. Irwin is voor Winter de geboren leider die hij zou willen zijn. Om te voorkomen dat Irwin aan de haal gaat met zijn gevangenen trekt Winter de teugels ongemeen strak aan met als onbedoeld gevolg dat hij vriend en vijand tegen zich in het harnas jaagt. The Last Castle is ongecompliceerd en galoppeert met open vizier naar een voorspelbaar einde. Maar de rit is zeer onderhoudend door het gespierde werk van de beide acteerkanonnen.

Along Came a Spider

2001 | Mysterie, Thriller, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Canada 2001. Mysterie van Lee Tamahori. Met o.a. Morgan Freeman, Monica Potter, Michael Wincott, Dylan Baker en Mika Boorem.

Een senatorsdochter wordt op school gekidnapt en de ontvoerder neemt contact op met psycholoog bij de politie Alex Cross (Morgan Freeman). Die stort zich op de zaak, die almaar complexer wordt en uiteindelijk via een fraaie verrassing wordt opgelost. De immer stoïcijnse Freeman kroop eerder met meer overtuigingskracht in de huid van hetzelfde personage in Kiss the Girls, eveneens een verfilming van een boek van thrillerschrijver James Patterson. Dat verhaal komt overigens chronologisch na Along Came a Spider. Het slot van de film werd na forse kritiek van een testpubliek opnieuw opgenomen.

Hollow Man

2000 | Sciencefiction, Thriller, Horror, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2000. Sciencefiction van Paul Verhoeven. Met o.a. Kevin Bacon, Elisabeth Shue, Josh Brolin, Kim Dickens en Greg Grunberg.

Het gros van de Amerikaanse recensenten kon zich niet inhouden met de titel en grapte er lustig op los met inkoppers als 'Hollow Man leaves an empty feeling'. Verhoevens versie van oerhorrorfilm The Invisible Man (1933) is inderdaad geen diepgraver maar blinkt wel uit in rechttoe rechtaan griezelactie. Bacon is de wetenschapper die ontdekt hoe je onzichtbaar kan worden en zichzelf als proefkonijn opwerpt. Helaas heeft het experiment nare bijwerkingen: je gaat er suffe teksten van oplepelen en je gaat je medemens ietwat agressief benaderen.

The Mummy

1999 | Horror, Avonturenfilm, Actiefilm, Fantasy

Verenigde Staten 1999. Horror van Stephen Sommers. Met o.a. Brendan Fraser, Rachel Weisz, John Hannah, Kevin J. O'Connor en Arnold Vosloo.

Begin jaren twintig huurt egyptologe Evelyn Carnahan (Weisz) een avonturier (Fraser) in om haar te helpen de verloren Egyptische stad Hamunaptra te vinden. Tijdens de onderneming wordt een mummie, ooit voor straf levend begraven, tot leven gewekt. Dat is het begin van een lange serie fraai geënsceneerde gebeurtenissen die de kijker naar adem doet happen. Dat de film zo vermakelijk is heeft veel te maken met de energieke acteurs: Fraser als een soort nep-Indiana Jones, Weisz als onhandige maar koppige onderzoeker en Hannah als haar broer die voor de grappen zorgt.

The Haunting

1999 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1999. Horror van Jan de Bont. Met o.a. Lili Taylor, Liam Neeson, Catherine Zeta-Jones, Virginia Madsen en Owen Wilson.

Officieel heet het dat The Haunting is gebaseerd op Shirley Jacksons boek 'The Haunting of Hill House', een verhaal over een quasi-wetenschappelijk onderzoek op een afgelegen spookkasteel. Maar dat is slechts voor de statistiek. De sfeer van genoemde griezelroman werd in The Haunting vakkundig de das om gedaan en vervangen door schreeuwerige speciale schrikeffecten. Steven Spielberg, die de film produceerde, vond dat The Haunting er akelig moest uitzien maar toch decent moest blijven, zodat een groot publiek er mee uit de voeten kon. Niet teveel bloed dus, of andere smerigheid. Ondanks alle kritiek werd The Haunting toch een kassucces.

The 13th Warrior

1999 | Avonturenfilm, Fantasy, Historische film, Drama

Verenigde Staten 1999. Avonturenfilm van John McTiernan. Met o.a. Antonio Banderas, Diane Venora, Vladimir Kulich, Dennis Storhøi en Daniel Southern.

Banderas speelt een Arabische banneling die in het jaar 922 naar het noorden trekt en zich aansluit bij een groep Vikingen die in strijd leeft met de bloeddorstige Wendol. Diepgang is in deze harde avonturenfilm ver te zoeken, liefhebbers van talloze rechttoe rechtaan gevechtscènes komen des te meer aan hun trekken. Gebaseerd op het boek 'Eaters of the Dead' van Michael Crichton, die zich op zijn beurt weer liet inspireren door het middeleeuwse gedicht 'Beowulf', en een 10de-eeuws reisverhaal van de Arabische dichter Ahmed Ibn Fahdlan.

U.S. Marshals

1998 | Actiefilm, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1998. Actiefilm van Stuart Baird. Met o.a. Tommy Lee Jones, Wesley Snipes, Robert Downey jr, Joe Pantoliano en Daniel Roebuck.

In het vermakelijke achtervolgingsdrama The Fugitive (1993) liet gewiekste U.S. Marshal ­Gerard (Jones) zien hoe je een ontsnapte gevangene bruut en tegelijkertijd gewetensvol opjaagt. In deze superieure vervolgfilm gaat hij weer aan de slag nadat een vuurgevaarlijke crimineel (Snipes) ontsnapt uit een vliegtuig. Downey jr verzorgt de obligate maar piekfijn uitgevoerde competentiestrijd als zuigende FBI’er die moet samenwerken met de tergend efficiënte ­Gerard. De scenaristen kauwden de grootste brokken voor zodat je niet hoeft te gissen naar het verloop, maar toch een bekwame actiefilm

Star Trek: Insurrection

1998 | Sciencefiction, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1998. Sciencefiction van Jonathan Frakes. Met o.a. Patrick Stewart, Jonathan Frakes, Brent Spiner, LeVar Burton en Michael Dorn.

Negende in de reeks biedt niet veel nieuws onder de zon, maar is ambachtelijk vervaardigd, de speciale effecten zijn verzorgd en Jean-Luc Picard (Stewart) blijft de aansprekendste kapitein die Star Trek ooit heeft gekend. Picard weerstaat de hoge orders van de Federatie door in te grijpen op de planeet van de Ba'ku. De planeet zorgt ervoor dat mensachtigen jong blijven, maar de Son'a willen de Ba'ku deporteren uit het paradijs. Star Trek-routiniers Rick Berman en Michael Piller schreven Star Trek: Insurrection zo, dat het verhaal als een allegorie leest over machtige overheden, hun deals met despoten en hun invloed op kleine landen en minderheden.

Small Soldiers

1998 | Actiefilm, Fantasy, Komedie, Animatie

Verenigde Staten 1998. Actiefilm van Joe Dante. Met o.a. David Cross, Jay Mohr, Alexandra Wilson, Denis Leary en Gregory Smith.

Na het succes van Toy story en Jumanji leek Small soldiers ook bedoeld om kinderen en hun ouders te lokken met speelgoed. Maar wanneer militair gemanipuleerde soldaatpoppen aan het moorden slaan en zelfs Barbiepoppen zich gemeen gedragen blijkt de super-special effects film van Dante (Gremlins, Matinee) meer te neigen naar werk van Sam Raimi (The evil dead-reeks): hard, absurd, soms geniaal en absoluut eng voor kinderen. Een stel soldaatstemmen komt van de cast van The dirty dozen (1967). Jerry Goldsmith componeerde een rijk gevulde orkestrale score.

Mulan

1998 | Animatie, Avonturenfilm, Familiefilm, Musical

Verenigde Staten 1998. Animatie van Tony Bancroft en Barry Cook. Met o.a. Ming Na Wen, Eddie Murphy, BD Wong, Miguel Ferrer en Harvey Fierstein.

Was Disney met Aladdin ('92), The Lion King ('94) en Pocahontas ('95) al een exotische richting ingeslagen, Mulan doet er een fikse schep bovenop. Het script van de film is gebaseerd op een oeroude Chinese legende over een eigenzinnig Chinees meisje dat de plaats van haar vader inneemt om tegen binnenvallende Hunnen te strijden. Een mini-draak vergezelt haar. De prachtige bewegende tekeningen van Mulan hebben meer weg van Japanse schilderkunst dan van ouderwets Disneywerk. Behoorlijk succesvolle productie voor de studio, al zorgde Pixar vanaf 1995 voor het échte vuurwerk in animatieland.
Met in de originele, Engels gesproken versie de stemmen van oa Ming-Na (Mulan), Eddie Murphy (Mushu) en B.D. Wong (Shang).

Deep Rising

1998 | Horror, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1998. Horror van Stephen Sommers. Met o.a. Treat Williams, Famke Janssen, Anthony Heald, Kevin J. O'Connor en Wes Studi.

Een verzameling dubieuze piratenkarakters entert een luxe cruiseschip op de Chinese zee. Ze vinden slechts karkassen en een volgevreten zeemonster, de verantwoordelijke voor de slachtpartij. Piraterij wordt B-film horror met dito dialogen wanneer het gedrocht zijn/haar onlesbare dorst voor menselijke lichaamssappen botviert op de verse bemanning. Origineel is het niet maar Stephen Sommers scoort met pretentieloos vermaak voor de puberdoelgroep: een hoog tempo, effectief walgelijke special effects en een bevallige groep acteurs. 'Onze' Famke Janssen bijvoorbeeld is heerlijk op dreef als dievegge.

The Edge

1997 | Avonturenfilm, Actiefilm, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1997. Avonturenfilm van Lee Tamahori. Met o.a. Anthony Hopkins, Alec Baldwin, Elle Macpherson, Harold Perrineau en L.Q. Jones.

Miljardair Charles Morse (Hopkins) houdt van zijn boeken én van zijn beeldschone vrouw (Macpherson). Hij is dan ook not amused als modefotograaf Robert Green (Baldwin) haar probeert te versieren. Na een vliegtuigongeluk belanden Morse en Green in de bossen van Alaska, waarna de rivalen - met zeer gemengde gevoelens - op elkaar zijn aangewezen. De boekenkennis van Morse komt overigens nog aardig van pas. Prima acteerwerk van Hopkins en Baldwin, en ook van Bart the Bear, een 770 kilo zware bruine beer die eerder glansrollen speelde in Clan of the Cave Bear (1986) en L'ours (1988).

L.A. Confidential

1997 | Misdaad, Film noir, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1997. Misdaad van Curtis Hanson. Met o.a. Kevin Spacey, Russell Crowe, Guy Pearce, James Cromwell en Kim Basinger.

Het Los Angeles van de jaren vijftig is een borrelende heksenketel van georganiseerde misdaad, roddel in de media en een corrupt en gewelddadig politiekorps. De boel ontploft als de ambitieuze nieuwe rechercheur Ed Exley (Pearce) op het toneel verschijnt. Scenarist Brian Helgeland en regisseur Hanson bewerkten een roman van James Ellroy tot een slim en meeslepend script met fascinerende personages. Hanson (1945-2016) houdt de touwtjes strak in handen en laat zijn uitstekende cast de rest doen. Oscars voor het script en voor de opmerkelijk sterk spelende Basinger.

Fierce Creatures

1997 | Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1997. Komedie van Robert Young en Fred Schepisi. Met o.a. John Cleese, Jamie Lee Curtis, Kevin Kline, Michael Palin en Robert Lindsay.

'Hij beweegt alsof hij zijn lichaam een weekendje heeft gehuurd en nog niet weet hoe het werkt.' De rake uitspraak is van Kevin Kline en betreft de lichaamstaal van John Cleese. Fierce Creatures is een niet aflatende reeks van komische spitsvondigheden, zowel tekstueel als visueel. De acteurs die de fantastische komedie A Fish Called Wanda (1988) afleverden (Cleese, Kline, Curtis, Palin) kwamen in 1997 bijeen voor een uitermate geslaagde lachfilm over de werknemers (oa Cleese en Palin) van een Engelse dierentuin die worden geconfronteerd met een nieuwe Amerikaanse baas (Kline) die zweert bij gevaarlijke dieren. De willekeur van winstbejag hilarisch uitvergroot.

Air Force One

1997 | Actiefilm, Thriller, Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1997. Actiefilm van Wolfgang Petersen. Met o.a. Harrison Ford, Gary Oldman, Glenn Close, Jürgen Prochnow en Dean Stockwell.

Regisseur Petersen laat zijn personages graag onder extreme omstandigheden presteren (Das Boot, In the Line of Fire). De actiethriller Air Force One is geen uitzondering. Aan boord van het vliegtuig de Air Force One is de Amerikaanse president Marshall (Ford) met zijn gezin en een legertje topambtenaren op weg naar huis. Ze zijn nog maar net opgestegen of het vliegtuig wordt gekaapt door de meedogenloze terrorist Korshunov (Oldman). Op de grond proberen de vice-president (Close) en defensieminister (Dean Stockwell) om te gaan met de crisis. Snel, stevig en spannend.

The Ghost and the Darkness

1996 | Avonturenfilm, Biografie, Historische film

Verenigde Staten 1996. Avonturenfilm van Stephen Hopkins. Met o.a. Michael Douglas, Val Kilmer, Tom Wilkinson, John Kani en Bernard Hill.

In 1898 wordt een bouwproject in Oost-Afrika geteisterd door twee zeer agressieve leeuwen - al gauw The Ghost en The Darkness genoemd - die in enkele maanden tijd zo'n 130 slachtoffers maken. Douglas als de 'grote blanke jager' moet er iets aan doen. Avonturenfilm, gebaseerd op het autobiografische verhaal The Man-Eaters of Tsavo van de Ierse ingenieur John Patterson, werd opgenomen in Kenia en Zuid-Afrika, wat fraaie beelden oplevert. Script en acteerwerk zijn minder. Kilmer speelt Patterson en werd genomineerd voor een Razzie Award voor slechtste acteur in een bijrol.

Star Trek: First Contact

1996 | Sciencefiction, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1996. Sciencefiction van Jonathan Frakes. Met o.a. Patrick Stewart, Jonathan Frakes, Brent Spiner, LeVar Burton en Michael Dorn.

De gevreesde ruimteschepen van de Borg hebben de interstellaire federatie van beschaafde volkeren ontdekt. Slecht nieuws, de booswichten zijn zo goed als onoverwinnelijk, resistance is futile. Jean-Luc Picard (Stewart, in vorm), de commandant van het ruimteschip Enterprise, was ooit hun gevangene. Hij en zijn crew achtervolgen de Borg nadat die een sprong terug in de tijd gemaakt hebben om de aarde in het jaar 2063 aan te vallen. Een van de beste Star Trek-films ooit gemaakt, intrigerend, humoristisch en ook voor non-trekkies begrijpelijk.

Executive Decision

1996 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1996. Actiefilm van Stuart Baird. Met o.a. Kurt Russell, Steven Seagal, David Suchet, Halle Berry en John Leguizamo.

Misselijkmakende marsmuziek en een clichématige onderwerpkeuze verhullen bijna de kracht van deze goede actiefilm. Suchet speelt een terrorist die een Boeing 747 kaapt en met gifbom wil laten neerstorten op Amerika. Een commandoteam onder leiding van kolonel Travis (Seagal) wordt de lucht in gestuurd om samen met een CIA-er (Russell) en een technicus (Platt) de Boeing te enteren en de terroristen te overmeesteren. De hightech wijze waarop dat gebeurt is hoogst spannend in beeld gebracht. De vlugge dood van de kolonel veroorzaakt extra spanning; hiermee wordt het overleven van de andere helden onzeker.

City Hall

1996 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1996. Thriller van Harold Becker. Met o.a. Al Pacino, Bridget Fonda, John Cusack, Danny Aiello en Martin Landau.

Tijdens een vuurgevecht met een gangster schiet een agent in New York per ongeluk een zesjarig jongetje dood. Het loopt tegen verkiezingstijd, burgemeester Pappas (Pacino) heeft politieke ambities, dus zet hij zijn idealistische jonge assistent Calhoun (Cusack) op de zaak om de boel te onderzoeken en de schade te beperken. Maar gaandeweg komt er steeds meer vuiligheid boven drijven. Bij vlagen interessante, cynische thriller bevat iets te veel onnodige plotlijntjes en zwakke stukjes dialoog om echt te overtuigen. Maar Pacino gaat weer voluit, en Cusack biedt mooi subtiel tegenspel.

Chain Reaction

1996 | Sciencefiction, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1996. Sciencefiction van Andrew Davis. Met o.a. Keanu Reeves, Rachel Weisz, Morgan Freeman, Fred Ward en Kevin Dunn.

Wanneer een aantal eco-geleerden een methode heeft ontdekt om uit een simpel glas water de energievoorziening voor een hele stad te halen, breekt de hel los. Waarom precies, dat is niet duidelijk, maar in het universum van regisseur Andrew Davis (The Fugitive) is hollen, vliegen en achtervolgen nu eenmaal leuker dan logica. Keanu Reeves en Rachel Weisz zetten er flink de sokken erin, nagezeten door slechteriken. Fijn daarbij is dat ze allerlei aardige locaties van Chicago aandoen, maar aan het eind weet je niet meer dan aan het begin.

Star Trek: Voyager - Caretaker

1995 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1995. Sciencefiction van Winrich Kolbe. Met o.a. Roxann Dawson, Kate Mulgrew en Robert Beltran.

Wanneer een aantal eco-geleerden een methode heeft ontdekt om uit een simpel glas water de energievoorziening voor een hele stad te halen, breekt de hel los. Waarom precies, dat is niet duidelijk, maar in het universum van regisseur Andrew Davis (The Fugitive) is hollen, vliegen en achtervolgen nu eenmaal leuker dan logica. Keanu Reeves en Rachel Weisz zetten er flink de sokken erin, nagezeten door slechteriken. Fijn daarbij is dat ze allerlei aardige locaties van Chicago aandoen, maar aan het eind weet je niet meer dan aan het begin.

Powder

1995 | Fantasy, Sciencefiction, Drama

Verenigde Staten 1995. Fantasy van Victor Salva. Met o.a. Mary Steenburgen, Sean Patrick Flanery, Lance Henriksen, Jeff Goldblum en Ray Wise.

Na de dood van zijn opa wordt de superintelligente, lichtgevoelige, telekinetische albino Jeremy Reed (Flanery), alias Powder, voor de eerste keer in zijn leven met de buitenwereld geconfronteerd. Hij wordt opgevangen door Jessie Caldwell (Steenburgen), directrice van een school voor leerlingen met karakterstoornissen.

First Knight

1995 | Avonturenfilm, Drama, Romantiek, Historische film

Verenigde Staten 1995. Avonturenfilm van Jerry Zucker. Met o.a. Sean Connery, Richard Gere, Julia Ormond, Ben Cross en Liam Cunningham.

Geen Merlijn noch getover te vinden in deze verfilming van de Koning Arthur-saga. De magie moet komen van de liefde tussen Guinevere (Julia Ormond) en Sir Lancelot (Richard Gere). De romance wordt bemoeilijkt doordat Guinevere en Lancelot loyaal willen blijven aan resp. echtgenoot en mentor koning Arthur (Sean Connery). Goed aan First Knight is het rijke camerawerk van Adam Greenberg (The Terminator, Terminator 2) en dat er tijd verleend wordt aan de acteurs om hun karakters body te geven. Minder is het om de legendarische Sir Lancelot aan karate te zien doen; zo absurd dat gedachtes onbedoeld uitgaan naar andere projecten van Zucker, zoals Airplane! en de Naked Gun-reeks.

Congo

1995 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1995. Avonturenfilm van Frank Marshall. Met o.a. Laura Linney, Dylan Walsh, Ernie Hudson, Tim Curry en Joe Don Baker.

Schrijver Michael Crichton was naar verluidt niet tevreden met deze verfilming van zijn boek. Critici zagen ook bitter weinig in Congo, terwijl het toch een uitstekende, niet serieus te nemen jungle-avonturenfilm is in de traditie van King Solomon's Mines en Indiana Jones. Geflankeerd door twee avonturiers en een primatoloog gaat een ex-CIA-agente (Linney) in Afrika op zoek naar superdiamanten. Die worden verdedigd door agressieve gorilla's. De special effects van Industrial Light & Magic (George Lucas) geven de film extra glans.

The Shadow

1994 | Actiefilm, Fantasy, Sciencefiction

Verenigde Staten 1994. Actiefilm van Russell Mulcahy. Met o.a. Alec Baldwin, John Lone, Penelope Ann Miller, Peter Boyle en Ian McKellen.

Baldwin, een in smoking geklede miljonair-playboy schiet in en uit zijn gekwelde alter ego van de titel, de Schaduw. Regisseur Mulcahy, geholpen door scenarist David Koepp, probeert tevergeefs een filmversie te maken van de gelijknamige stripheld, in de jaren 1930 in Amerika een aanbeden radioserie. Lone is de aartsvijand Shiwan, een rechtstreekse afstammeling van Genghis Khan. De deco-look is uiteraard retro, maar de 250 speciale effecten, ontworpen door Alison Savitch (TERMINATOR 2) zijn dat beslist niet. Gepoogd werd een mengsel te brouwen van BATMAN en RAIDERS OF THE LOST ARK, met als gevolg dat de film verdampt tot een flikkerende puinhoop. Gedraaid in Digital Experience sound.

The River Wild

1994 | Avonturenfilm, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1994. Avonturenfilm van Curtis Hanson. Met o.a. Meryl Streep, Kevin Bacon, David Strathairn, Joseph Mazzello en John C. Reilly.

Jaren geleden was Gail (Streep) gids voor mensen die op een vlot een lokale, woest kolkende rivier willen afvaren. En ze herinnert zich nog dat je ‘The Gauntlet’, een levensgevaarlijk deel van die rivier, moet ­mijden als de pest. Inmiddels is ze een brave geschiedenislerares, die met haar werkverslaafde man en tienerzoon nog een keertje de rivier af wil varen. Ze ­krijgen gezelschap van drie ruwe kerels op een ander vlot. Tikje wisselvallig: soms ongeloofwaardig of voorspelbaar, dan weer spannend en spectaculair. Maar Streep doet het prima, net als Bacon, de leider van de rabauwen.

Simple twist of fate

1994 | Drama

Verenigde Staten 1994. Drama van Gillies MacKinnon. Met o.a. Gabriel Byrne, Steve Martin, Catherine O'Hara, Stephen Baldwin en Alana Austin.

Na een nogal moeilijke periode in zijn leven vindt meubelmaker Michael McCann op een koude winteravond een baby voor zijn deur. Hij besluit de kleine Mathilda te adopteren en samen leiden ze gedurende tien jaar een bijzonder aangenaam leven. Dan duikt ineens de rijke politicus John Newland op. Hij is de biologische vader van Mathilda en eist nu de voogdij over haar op. Mathilda wil dat helemaal niet, maar Newland is goede maatjes met de rechter. Dan wordt de broer van Newland dood aangetroffen in een stuwmeer en dit geeft de zaak een geheel andere wending

I.Q.

1994 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1994. Romantische komedie van Fred Schepisi. Met o.a. Meg Ryan, Tim Robbins, Walter Matthau, Lou Jacobi en Stephen Fry.

Prettige romantische komedie over een simpele garagemonteur (Robbins) die verliefd wordt op de intelligente, maar reeds verloofde, Catherine Boyd (Ryan). Amusant is de steun die ze krijgt van gerenommeerde wiskundigen en fysici op leeftijd, onder wie Kurt Gödel, Boris Podolsky en vooral Catherine's oom Albert Einstein (meesterlijk vertolkt door Walter Matthau). Die zien wel wat in een verbintenis en proberen hen te koppelen: 'Don't let your brain interfere with your heart!' Dit is schijnbaar ook het motto van regisseur Schepisi; erg intelligent is de film niet maar zeker vermakelijk.

Bad Girls

1994 | Western

Verenigde Staten 1994. Western van Jonathan Kaplan. Met o.a. Madeleine Stowe, Mary Stuart Masterson, Andie MacDowell, Drew Barrymore en James Russo.

Aan het scenario en het onderliggende verhaal van Bad Girls moesten vier man en een vrouw te pas komen, maar ondanks de gezamenlijke inspanningen is het resultaat niet origineel te noemen. Vier prostituees verkiezen het leven van outlaws nadat een van hen iemand heeft neergeschoten. Feministische western schildert de vier zo ondernemend af dat de kijker zich afvraagt waarom deze vrouwen die zo kundig schieten, paardrijden en op treinen springen, niet eerder tot een carrièrewending zijn gekomen. Esthetisch verantwoorde plaatjes met consequent sexy geklede dames zijn onderhoudend zolang je niet teveel nadenkt. De actrices doen overigens hun best, vooral de stoere Stowe maakt indruk.

Angie

1994 | Komedie, Familiefilm, Drama, Romantiek, Experimenteel

Verenigde Staten 1994. Komedie van Martha Coolidge. Met o.a. Geena Davis, Stephen Rea, James Gandolfini, Aida Turturro en Philip Bosco.

Falende feministische komedie met Davis in de titelrol. Zij is een onafhankelijk arbeidersmeisje uit Brooklyn, dat zwanger wordt door de schuld van haar vriendje, de loodgieter Gandolfini. Ze stuurt hem de laan uit en gaat op stap met de Ier Rea, die ook geen partij voor haar blijkt te zijn. Haar zoon wordt geboren met een misvormd armpje. Na een week laat ze hem in de steek en stapt ze in een Greyhound-bus, op zoek naar haar moeder, die haar in de steek liet toen zij klein was. Scenarioschrijver Todd Graff en regisseur Coolidge hebben de in 1991 gepubliceerde roman Angie, I Says in een Hollywoodjasje gestoken, en het enige dat overblijft is een alledaagse film met een gemene Newyorkse tongval. Gedraaid in Panavision met Dolby-geluid. Cmaerawerk van Johnny E. Jensen.

The Vanishing

1993 | Thriller

Verenigde Staten 1993. Thriller van George Sluizer. Met o.a. Jeff Bridges, Kiefer Sutherland, Nancy Travis, Sandra Bullock en Park Overall.

Amerikaanse versie van George Sluizers speelfilm Spoorloos, naar het boek 'Het Gouden Ei' van Tim Krabbé. Sluizer mocht opnieuw regisseren, maar zwichtte helaas voor de druk van de producent, wat vooral te zien is bij de finale. Niettemin doet Kiefer Sutherland zijn best als Jeff, de man die zijn vrouw Diane (Bullock) uit het oog verliest bij een benzinestation. Jaren na de verdwijning doorgrondt hij wat er is gebeurd, dankzij de tips van engerd Barney, een sterke rol van Jeff Bridges die zichtbaar geniet van de talloze schmiermogelijkheden van een psychopatenrol.

Six Degrees of Separation

1993 | Drama

Verenigde Staten 1993. Drama van Fred Schepisi. Met o.a. Donald Sutherland, Stockard Channing, Will Smith, Ian McKellen en Mary Beth Hurt.

Verfilming van het gelijknamige toneelstuk biedt sterke dialogen en fascinerende psychologie. Echtpaar (Sutherland en Channing) woont in een sjiek appartement aan Fifth Avenue en behoort daarmee tot de elite van New York. Als ze op een avond een Zuid-Afrikaanse miljonair te gast hebben, klopt een bloedende man (Smith) op de deur, die beweert een studievriend van hun kinderen te zijn. Het echtpaar en hun gast laten zich door de geraffineerde oplichter overtuigen en bieden hem zelfs een logeerbed aan. Smith (Men in Black) laat zien dat hij iets meer kan dan oppervlakkige types spelen, met zijn vertolking van de homoseksuele, onzekere zwendelaar.

Rudy

1993 | Sportfilm, Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1993. Sportfilm van David Anspaugh. Met o.a. Sean Astin, Ned Beatty, Charles S. Dutton, Jason Miller en Lili Taylor.

Daniel ‘Rudy’ Ruettiger (Astin), de sportieve zoon van een gewone Amerikaanse arbeider van Ierse afkomst (Beatty), heeft maar één wens in het leven: football spelen voor het universiteitsteam van Notre Dame. Zijn studieresultaten zijn echter niet goed genoeg zodat hij - geheel volgens familietraditie - in de fabriek moet gaan werken. Nadat zijn beste vriend door een arbeidsongeval om het leven komt, besluit hij zijn droom te volgen. Een typisch waargebeurd sprookje waarin de Amerikaanse Droom weer eens flink geïdealiseerd wordt, maar goed gemaakt, heel geloofwaardig en uitstekend gespeeld.

Matinee

1993 | Komedie, Horror, Drama

Verenigde Staten 1993. Komedie van Joe Dante. Met o.a. John Goodman, Cathy Moriarty, Simon Fenton, Omri Katz en Lisa Jakub.

Liefdevolle ode van Gremlins-regisseur Dante aan de onschuldige B-films van de jaren vijftig en zestig. Goodman speelt een producent van foute horrorfilms, die in 1962 met Mant! - 'Half man! Half ant!' - een nieuwe kaskraker aan het genre van de nucleaire monsterfilm hoopt toe te voegen, door in te spelen op de angst rond de Cubacrisis. Alleen al dat gegeven leidt tot vele komische scènes, vooral tijdens de chaotische première, maar de talloze overbodige zijplots, tienerclichés en een stortvloed aan bijrollen had Dante achterwege kunnen laten.

Malice

1993 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Canada 1993. Thriller van Harold Becker. Met o.a. Nicole Kidman, Alec Baldwin, Bill Pullman, Anne Bancroft en Bebe Neuwirth.

Als een studente slachtoffer wordt van een moordaanslag, vraagt decaan Andy (Pullman) zich woedend af waarom de veiligheidsmaatregelen niet zijn aangescherpt. Ze is nu al het vijfde slachtoffer. Nog een geluk dat sterchirurg Jed (Baldwin), een oude schoolvriend van Andy, in de buurt is om haar het leven te redden. Minder gelukkig is dat deze charmeur bij Andy en zijn lieftallige echtgenote Tracy (Kidman) komt inwonen. Er zijn net iets te veel plotlijntjes in deze spannende thriller van Harold 'Sea of Love' Becker. Mooie bijrol van Anne Bancroft.

Dennis the Menace

1993 | Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 1993. Komedie van Nick Castle. Met o.a. Mason Gamble, Walter Matthau, Christopher Lloyd en Joan Plowright.

Geslaagde verfilming van de beroemde strip van Hank Ketcham, over de vijfjarige deugniet Dennis. Hij bedoelt het allemaal best goed, maar keer op keer drijft hij met zijn hopeloze gestuntel en ondeugende streken zijn ouders, en bovenal de buurman, mopperkont meneer Wilson (een perfect gecaste Walter Matthau), tot waanzin. Zelfs de dief die hem, nadat hij is weggelopen, ontvoert, is geen partij voor Dennis the Menace. Geschreven en geproduceerd door de koning van de Amerikaanse kinder- en tienerfilm: John Hughes (Home Alone, The Breakfast Club).

Mr. Baseball

1992 | Komedie, Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1992. Komedie van Fred Schepisi. Met o.a. Tom Selleck, Ken Takakura, Aya Takanashi, Dennis Haysbert en Toshi Shioya.

Baseballprof Selleck die over zijn hoogtepunt heen is, wordt verkocht aan een Japans team. Daarvoor moet hij uiteraard verhuizen naar het land van de reizende zon. De rest van de film is een hoop flauwekul en open deuren intrappen over de culturele verschillen, de aanpassingsproblemen en een vage romance tussen Selleck en de oogverblindende (Japanse) Takanashi. Selleck kan het overigens niet helpen dat deze film niks is, want hij doet zijn best; het ligt v.n.l. aan de onsamenhangende regie en het uiterst dunne, onoriginele scenario van Gary Ross, Kevin Wade en Monte Merrick, die het verhaal van John Junkerman en Theo Pelletier bewerkten. De film zou meer dan veertig miljoen dollar gekost hebben en Universal Studio's hebben maar weinig van het geïnvesteerde kapitaal teruggezien. Hoedt u voor een video- release met een andere titel; de film wordt er niet beter van. Cameraman was Ian Baker, die de film in Panavison Widescreen draaide. Voorzien van Dolby-sound.

Medicine Man

1992 | Avonturenfilm, Romantisch drama

Verenigde Staten 1992. Avonturenfilm van John McTiernan. Met o.a. Sean Connery, Lorraine Bracco, José Wilker, Rodolfo De Alexandre en Angelo Barra Moreira.

McTiernan toog voor zijn film naar de jungle van Borneo, waar hij vijf jaar eerder Predator had opgenomen. Het regenwoud was weg. Dit soort teloorgang van de natuur is precies waar Medicine Man voor wil waarschuwen. Als dit een actiefilm was met Connery en Bracco, was het vast iets geworden, maar als politiek correct liefdesverhaal is het niet veel. De excentrieke wetenschapper Dr. Robert Campbell (Connery) doet onderzoek in het regenwoud en denkt een middel tegen kanker te hebben gevonden; zijn chef (Bracco) komt hem tegen zijn zin controleren.

Love Field

1992 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1992. Drama van Jonathan Kaplan. Met o.a. Michelle Pfeiffer, Dennis Haysbert, Stephanie McFadden, Brian Kerwin en Louise Latham.

In deze supersentimentele draak, geschreven door Don Ross, speelt Pfeiffer een Texaans kapstertje dat in 1963 onmiddellijk na de moord op president Kennedy per se naar diens begrafenis wil. Zij laat hiervoor haar direct uit een bierblikje slurpende man Kerwin in de steek, ontmoet en sluit onderweg vriendschap met de zwarte Haysbert en diens in het weeshuis mishandelde dochtertje McFadden. Pfeiffer en Haysbert worden tot elkaar aangetrokken in een vijandige wereld vol onbegrip. Oppervlakkig en weinig geïnspireerd sentiment. Matte regie. Gedraaid in 1991, pas in 1992 in omloop gebracht, in Europa in een 9m kortere versie.

Forever Young

1992 | Romantiek, Drama, Sciencefiction

Verenigde Staten 1992. Romantiek van Steve Miner. Met o.a. Mel Gibson, Jamie Lee Curtis, Elijah Wood, George Wendt en Isabel Glasser.

Nadat zijn vrouw is overleden laat de diepbedroefde testpiloot Daniel McCormick (Gibson) zich in 1939 invriezen. In 1992 wordt hij door twee spelende jongetjes (onder wie een nog zeer jonge Wood) weer ontdooid, even knap en jong als een halve eeuw geleden. Hij ontmoet hun moeder (Curtis) en gaat op zoek naar de resten van zijn verleden. Ondertussen wordt hij vriendjes met zijn redders en verandert de film in een romantisch melodrama. Een van de eerste films waarin Gibson zijn gevoelige kanten liet zien. Scenario van J.J. Abrams, bedenker van de tv-serie Lost.

Basic Instinct

1992 | Thriller

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1992. Thriller van Paul Verhoeven. Met o.a. Michael Douglas, Sharon Stone, George Dzundza, Jeanne Tripplehorn en Denis Arndt.

De film is vooral bekend vanwege enkele seksscènes waarin regisseur Verhoeven heel eigenwijs verder ging dan de gemiddelde Hollywood-regisseur zou durven, maar is ook gewoon een sterke, goed gemaakte thriller, met prima rollen van Douglas en Stone. Rechercheur Nick Curran (Douglas) onderzoekt de zaak van een rockster die tijdens het vrijen is vermoord. Hij kreeg een ijspriem in zijn voorhoofd. Alle sporen leiden naar de verleidelijke Catherine Tramell (Stone). Curran valt als een blok voor Tramell, maar heeft zij het nou gedaan of niet? In 2006 verscheen de volstrekt overbodige sequel Basic Instinct 2.

Sleeping with the Enemy

1991 | Thriller

Verenigde Staten 1991. Thriller van Joseph Ruben. Met o.a. Julia Roberts, Patrick Bergin, Kevin Anderson, Elizabeth Lawrence en Kyle Secor.

Sinds ze getrouwd is met Martin Burney (Bergin), is het leven van Laura (Roberts) een hel. Zijn ziekelijke jaloezie en maniakale nauwgezetheid resulteren in vernederingen en slaag. Zij ontsnapt hieraan door op listige manier een zelfmoord te ensceneren. In een andere stad start zij een nieuw leven, maar Martin komt haar weer op het spoor. Roberts was net doorgebroken met Pretty Woman toen ze Sleeping with the Enemy maakte. Ze zet een aardige rol neer, en Bergin is een behoorlijk enge psychopaat, maar dat is niet voldoende om de stevige plotgaten te compenseren.

Not Without My Daughter

1991 | Drama

Verenigde Staten 1991. Drama van Brian Gilbert. Met o.a. Sally Field, Alfred Molina, Sheila Rosenthal, Roshan Seth en Sarah Badel.

Begin jaren 1980. Betty Mahmoody (Field) leidt met haar echtgenoot (Molina), een goed geïntegreerde arts van Iraanse herkomst, en hun dochtertje een rustig leven. Na de val van de sjah wil hij op vakantie naar Iran om zijn familie nog eens te zien. In Iran aangekomen verandert de beminnelijke echtgenoot in een fundamentalist, die als een dictator zijn gezin terroriseert en niet van plan is terug te gaan. Betty mag naar huis (Amerika) op voorwaarde dat ze haar dochter achterlaat. Emotionele nachtmerrie heeft prima vertolkingen, maar geeft tegelijkertijd een eenzijdig, tendentieus beeld van de moslimwereld.

Mom and Dad Save the World

1991 | Familiefilm, Komedie, Sciencefiction

Verenigde Staten 1991. Familiefilm van Greg Beeman. Met o.a. Teri Garr, Jeffrey Jones, Jon Lovitz, Thalmus Rasulala en Eric Idle.

Jones en Garr zijn een aards koppel die naar de planeet Spengo ontvoerd worden, bevolkt door vis-achtige vrouwen en hond- achtige mannen. Lovitz wil als heerser van die planeet met een laserkanon de aarde vernietigen en met Garr trouwen. Niet helemaal geslaagd als satire op SF-films, maar wel te pruimen voor de liefhebbers van de speciale humor van buitenbeentje Lovitz.

Hollister

1991 | Western, Actiefilm

Verenigde Staten 1991. Western van Vern Gillum. Met o.a. Brian Bloom, David Carradine, Jamie Rose en Jorge Cervera Jr..

Zach Hollister (Bloom) is op zijn vierentwintigste een levende legende. Zijn heldendaden tijdens de Burgeroorlog zijn legendarisch. Door zijn fysiek is hij erg in trek bij de vrouwen, door zijn revolver spreekt hij tot de verbeelding van de mannen. Op weg naar het westen met zijn jongere broer stoten ze op een bende bandieten die hen overvallen. Zijn broer wordt doodgeschoten, maar zelf kan hij vluchten naar een grensstadje, waar hij zijn wraak voorbereidt. Klassieke western zoals ze in de jaren 1950-60 regelmatig werden gemaakt. Nu ze echter een zeldzaamheid worden is het een verfrissing om nog eens een dregelijke genrefilm te zien, ook al is hij duidelijk bedoeld als pilot voor een nooit verwezenlijkte reeks. Bloom is wat te gladjes, maar dat wordt gecompenseerd door een ruige Carradine. Scenario is van Robert Ward en de camera werd gehanteerd door Billy Dickson. De score is van Joel Goldsmith, die hulp kreeg van zijn beroemde vader Jerry die voor het thema zorgde.

Total Recall

1990 | Sciencefiction, Horror, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1990. Sciencefiction van Paul Verhoeven. Met o.a. Arnold Schwarzenegger, Rachel Ticotin, Sharon Stone, Ronny Cox en Michael Ironside.

Bouwvakker Quaid (Schwarzenegger) bestelt bij een bedrijf waar je on demand dromen kunt bestellen een avontuur als superspion op Mars. Maar dan gaat er iets fout. Misschien komt dat door echte, verdrongen, herinneringen? Op naar de rode planeet! De special effects in deze film zijn inmiddels wat gedateerd, eerder grappig dan griezelig, wat volgens een productiemaatschappij een goede reden was om in 2012 een nieuwe versie te maken. Opvallend hoeveel frisser echter het origineel is, met die typische Paul Verhoeven-humor, op het lijf geschreven van Schwarzenegger. Losjes gebaseerd op Philip K. Dicks korte verhaal ‘We Can Remember It for You Wholesale’.

The Russia House

1990 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1990. Thriller van Fred Schepisi. Met o.a. Sean Connery, Michelle Pfeiffer, Klaus Maria Brandauer, Roy Scheider en James Fox.

Een wat minder geslaagde verfilming van een roman van excellent spionagethrillerschijver John le Carré (The Spy Who Came in from the Cold, The Constant Gardener). Sean Connery speelt een gedesillusioneerde Britse uitgever die een geheimzinnig manuscript ontvangt van een knappe Russin (Pfeiffer). De Britse geheime dienst én de CIA mengen zich meteen in de zaak en sturen de uitgever op onderzoek uit in Moskou. Het had een meeslepende romance kunnen worden tussen Connery en Pfeiffer, die beiden hun best doen, maar het zo goed als onbegrijpelijke verhaal wil maar niet op gang komen.

Gremlins 2: The New Batch

1990 | Komedie, Horror, Fantasy, Familiefilm

Verenigde Staten 1990. Komedie van Joe Dante. Met o.a. Christopher Lee, Phoebe Cates, Zach Galligan, Robert Prosky en John Glover.

In de eerste Gremlins, een combinatie van familiekomedie en ouderwetse griezelfilm, maken we kennis met het poezelige beestje Gizmo, dat beslist niet nat mag worden of na middernacht worden gevoerd. De regels worden uiteraard overtreden en Gizmo verandert in een meute groene monstertjes. De figuurtjes waren zo'n succes (in bioscoop én speelgoedwinkel) dat er snel een vervolg werd gemaakt. Geheel naar verwachting werd aan de formule weinig veranderd, alleen is overal een schepje bovenop gedaan: meer gremlins, meer grappen, meer (milde) gruwelijkheden. En dat allemaal ten koste van het verhaal. Nog steeds vermakelijk? Ja hoor.

Warlock

1989 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1989. Horror van Steve Miner. Met o.a. Julian Sands, Lori Singer, Richard E. Grant, Mary Woronov en Kevin O'Brien.

Leuke, tikje ouderwetse horror waarin een heksenmeester (Sands) door de Duivel van een executie wordt gered door hem vooruit in de tijd te slingeren. In het Los Angeles van 1991 moet hij als tegenprestatie een grimoire zien te vinden met daarin de ware naam van God. Daarmee kan de Schepping ongedaan worden gemaakt. Gelukkig zit een heksenjager (Grant) op z'n hielen, die bovendien hulp krijgt van de mooie serveerster Kassandra (Singer). De twee vervolgfilms leden aan de vloek van de sequels: ze waren minder leuk dan het origineel.

The 'Burbs

1989 | Horror, Komedie

Verenigde Staten 1989. Horror van Joe Dante. Met o.a. Tom Hanks, Bruce Dern, Carrie Fisher, Rick Ducommun en Corey Feldman.

Ray Peterson (Hanks) is toe aan rust en brengt zijn vakantie door in zijn saaie, degelijke suburb. Maar dan betrekt de familie Klopek een huis in de buurt. De Klopeks gedragen zich een beetje vreemd en 's nachts komen er rare geluiden uit hun huis. Samen met zijn militante buurman (Dern) gaat Ray op onderzoek uit. Aardige, iets gedateerde satire over voorstedelijke sociale controle en paranoia van de maker van Gremlins (1984), met een jongensachtige Hanks, wiens acteertalent hier nauwelijks benut wordt.

Star Trek V: The Final Frontier

1989 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1989. Sciencefiction van William Shatner. Met o.a. William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, James Doohan en Walter Koenig.

The Final Frontier wordt algemeen beschouwd als de slechtste Star Trek film en kreeg maar liefst drie Razzie Awards, voor slechtste hoofdrol, regie en film. Slechtste scenario had er ook wel bij gekund. Het begin is alleen al tenenkrommend: we zien kapitein Kirk, de formidabele Vulcan Spock en de slimme dokter Bones rond een kampvuur 'Row, Row, Row Your Boat' zingen! Vervolgens wordt de Enterprise door Spocks halfbroer naar de 'Barrier' gelokt, omdat hij daar God vermoedt. Toch verschaffen enkele rake observaties en special effects wat amusement.

Leviathan

1989 | Sciencefiction, Horror

Verenigde Staten 1989. Sciencefiction van George P. Cosmatos. Met o.a. Peter Weller, Richard Crenna, Amanda Pays, Daniel Stern en Ernie Hudson.

Al weer zo`n vreselijke kloon van ALIEN, deze keer onder water opgenomen (zoals zoveel andere films uit 1989). Een groep mannen en vrouwen loopt gevaar tijdens hun gezwoeg in de diepte van de Atlantische Oceaan. Sla maar over.

Criminal Law

1989 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1989. Thriller van Martin Campbell. Met o.a. Gary Oldman, Kevin Bacon, Karen Young, Joe Don Baker en Tess Harper.

De jonge, briljante advocaat Oldman slaagt erin zijn van diefstal en moord verdachte cli[KA3]ent Bacon vrij te pleiten. Er wordt een vergelijkbare brute moord gepleegd. Oldman is ervan overtuigd dat hij een monster op vrije voeten heeft gezet. Hij zweert hem te pakken te krijgen. Een pretentieuze en nodeloos ingewikkelde thriller, die bovendien niet erg geloofwaardig overkomt. Het goede spel en het prachtige camerawerk (van Philip Meheux) kunnen een negatieve indruk niet wegwerken. Het complexe scenario van Mark Kasdan had wel wat relativerende humor kunnen gebruiken, maar de film moet het zonder stellen.

Rambo III

1988 | Actiefilm, Avonturenfilm, Thriller

Verenigde Staten 1988. Actiefilm van Peter MacDonald. Met o.a. Sylvester Stallone, Richard Crenna, Marc de Jonge, Kurtwood Smith en Spiros Focás.

‘I’m no tourist,’ zegt spierbonk Rambo (Stallone) als hij met zijn pijl en boog, slagersmes en geweren de Afghaanse bergen intrekt om samen met enkele heldhaftige moslim­strijders(!) zijn oude kolonel te ontzetten én de Russen af te slachten. Eenmaal ter plaatse tijgert onze held door mijnenvelden, parkeert een tank in een vliegende helikopter en opereert zijn eigen vleesschade. Sly, die zelf meeschreef aan het cartoonscript, heeft maar liefst 84 seconden tekst. Opletten dus, want hoewel de man vaak acteert als een zwerfkei, staat ieder woord uit zijn mond hier garant voor hilarisch understatement.

Star Trek, The Next Generation

1987 | Sciencefiction, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1987. Sciencefiction van Met o.a. Patrick Stewart, Jonathan Frakes, Brent Spiner, Marina Sirtis en Gates McFadden.

Omdat de originele serie onverwacht populair bleek - zelfs na zeventien jaar werden oude afleveringen nog vertoond op diverse tv-zenders - werd in 1986 een nieuwe serie afleveringen van Star Trek geproduceerd. Omdat de originele sterren te oud en te duur werden geacht kreeg de USS Enterprise een nieuwe bemanning. De rol van gezagvoerder Jean-Luc Picard werd in deze serie uitstekend gespeeld door Shakespeare-acteur Patrick Stewart. Brent Spiner heeft een leuke rol als de androïde Data, die vooral met de precieze aard van menselijke emoties worstelt. De serie werd een groot succes: uiteindelijk werden er 178 afleveringen gemaakt en de serie won onder andere achttien Primetime Emmys. Latere spinoffs van de originele serie: Deep Space Nine, Voyager en Enterprise, waren minder succesvol.

Rent-a-Cop

1987 | Misdaad, Actiefilm, Thriller, Komedie

Verenigde Staten 1987. Misdaad van Jerry London. Met o.a. Burt Reynolds, Liza Minnelli, James Remar, Richard Masur en Dionne Warwick.

Hoertje (Minnelli) is getuige van een bloedige afrekening en zoekt bescherming bij narcotica-agent (Reynolds) wanneer ze bedreigd wordt door de moordenaar. Broodacteur Reynolds is weer eens in gehaktbalvorm en kan zelfs niet meekomen met het beperkte acteertalent van Minnelli die bekroond werd met een Golden Raspberry voor slechtste actrice van 1988.

Innerspace

1987 | Sciencefiction, Komedie, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1987. Sciencefiction van Joe Dante. Met o.a. Dennis Quaid, Martin Short, Meg Ryan, Kevin McCarthy en Fiona Lewis.

Testpiloot luitenant Pendleton (Quaid) participeert in een experiment waarbij hij in een soort onderzeeër tot de grootte van een bacterie wordt verkleind. Per ongeluk komt hij terecht in de bloedbaan van de slome Jack (Short) die zich tot held moet ontwikkelen om Pendleton te redden. Het gegeven doet denken aan de klassieker Fantastic Voyage (1966), maar wordt hier veel luchtiger uitgewerkt. Deze vlotte sf-komedie van Spielberg-protégé Dante heeft iets te veel plotlijntjes maar blijft overeind door de enthousiaste acteurs. De visuele effecten werden bekroond met een Oscar.

Extreme Prejudice

1987 | Misdaad, Actiefilm, Western

Verenigde Staten 1987. Misdaad van Walter Hill. Met o.a. Nick Nolte, Powers Boothe, Maria Conchita Alonso, Michael Ironside en Rip Torn.

Jack Benteen (Nolte) is een spijkerharde Texas Ranger. Hij doet dienst bij de Amerikaanse grensbewaking tussen Mexico en Texas. Zijn voormalige jeugdvriend Cash Bailey (Boothe) heeft zich opgewerkt tot de lokale drugsbaron en heeft zich in Mexico gevestigd. Als eerst de sheriff wordt vermoord en kort daarop Jacks vriendin Sarita (Alonso) haar heil - en haar geld - bij de drugsbaron zoekt, komen de twee tegenover elkaar te staan. Stijlvolle mengeling van een western en een politiefilm van stoere-mannen-filmmaker Hill met prima spel van Nolte en Boothe.

Escuadrón

1987 | Actiefilm

Mexico​/​​Spanje 1987. Actiefilm van José Antonio de la Loma. Met o.a. George Kennedy, Andrew Stevens, Isaac Hayes, Jorge Rivero en Kevin Bernhardt.

Een staatsgreep in een Arabisch land bedreigt de wereldvrede. Een goed getraind groepje vechtersbazen wordt gecontracteerd door de CIA om de leider van de oppositie tegen de nieuwe dictator te beschermen. Middelmatige effecten, middelmatige regie, middelmatig spel. De muziek is van de beroemde Jerry Goldsmith.

Allan Quatermain and the Lost City of Gold

1987 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1987. Avonturenfilm van Gary Nelson. Met o.a. Richard Chamberlain, Sharon Stone, James Earl Jones, Henry Silva en Robert Donner.

Chamberlain en Stone staan op het punt vanuit Afrika terug te gaan naar Amerika. Dan vernemen ze dat Chamberlains broer is verdwenen nadat hij het bestaan heeft ontdekt van een fabelachtige schat in een verdwenen stad midden in de ongerepte jungle. Natuurlijk gaan ze erachteraan, en ze beleven de avonturen die we al kennen uit KING SOLOMON`S MINES (uit 1985). Deze film werd gelijktijdig opgenomen, en je kunt je afvragen waarom. Kwalitatief stelt het niets voor, en auteur H. Rider Haggard zou zeker niet gelukkig zijn geweest met dit boertige scenario van Gene Quintano, dat veel gelijkenis vertoont met de film KING SOLOMON'S TREASURE uit 1977. Gelukkig zijn er de 'bad guys' Jones, Silva en Donner, die verhinderen dat je in slaap sukkelt. Newt Arnold regisseerde bijkomende scènes. Alex Phillips en Frederick Elmes fotografeerden. Gedraaid J-D-C Scope.

Link

1986 | Horror, Thriller, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1986. Horror van Richard Franklin. Met o.a. Terence Stamp, Elisabeth Shue, Steven Pinner, Richard Garnett en David O'Hara.

Wilde dierendeskundige Stamp experimenteert met chimpansees... Je begrijpt wel dat het uit de hand loopt. Een griezelfilm die noch griezelig noch spannend is, en al evenmin onderhoudend.

Hoosiers

1986 | Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1986. Sportfilm van David Anspaugh. Met o.a. Gene Hackman, Barbara Hershey, Dennis Hopper, Sheb Wooley en Fern Parsons.

In 1951 krijgt basketballcoach Hackman, dankzij zijn vriend de directeur, de leiding over het team van het college van Hickory, Indiana. Ooit was hij een nationale bekendheid, maar nadat hij een speler had geslagen, ging het hem bergafwaarts. Hij pakt de jonge spelers hard aan en er groeit oppositie, geleid door Hershey, wiens broers stopten met studeren vanwege de sport en die nu nietsnutten zijn. Hackman krijgt ook de medewerking van Hopper, ooit een topspeler, nu een alcohol-wrak. Boeiende en menselijke sportfilm, met een voorspelbaar einde, maar uitstekend in beeld gebracht. Het scenario van Angelo Pizzo heeft vooral aandacht voor het geven van een tweede kans in iemands leven. Achter de camera stond Fred Murphy en Jerry Goldsmith componeerde een score, rijk aan thema's. Ook bekend als BEST SHOT.

Amazing Stories: Boo!

1986 | Fantasy, Horror

Verenigde Staten 1986. Fantasy van Joe Dante. Met o.a. Eddie Bracken, Evelyn Keyes, Bruce Davison, Andrea Marcovicci en Robert Picardo.

Richard (Davison) en Barbara (Marcovicci) verkopen het huis, waarin ze jaren gelukkig waren. Ze vertellen de kopers, pornokoning Tony Sepulveda (Picardo) en zijn `vedette` Sheena (Schaal), dat het spookt in het huis. Dat wordt door het vreemde stel weggelachen, maar wie niet lachen, zijn de vriendelijke spoken mannie (Bracken) en vrouwtje (Keyes), die niet erg blij zijn met het luidruchtige stel. Ze zien zich gedwongen iets te doen dat ze nog nooit eerder hebben gedaan: bang maken. Uiterst vermakelijke aflevering, met twee ouderwetse, maar erg lieve spoken, die slechts op hun rust gesteld zijn. Het scenario is van Lowell Ganz en Babaloo Mandel, dat door regisseur Dante helemaal in zijn universum werd gezet. Het camearwerk is van Robert Stevens. Aflevering 17 van het eerste seizoen, nummer 17 van 45. Dolby.

Rambo: First Blood Part II

1985 | Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1985. Actiefilm van George P. Cosmatos. Met o.a. Sylvester Stallone, Richard Crenna, Charles Napier, Martin Kove en Steven Berkoff.

Rambo heeft het imago van een stompzinnig, rechts reliek uit de jaren tachtig, maar de eerste First Blood, waarin de getroebleerde Vietnam-veteraan het opneemt tegen een vijandige sheriff, is op zich een heel aardige actiefilm. Pas in dit tweede deel gaan alle remmen los en neemt het opgepompte personage van Stallone lachwekkende proporties aan. Rambo's hulp wordt ingeroepen bij de redding van een groep Amerikaanse soldaten die in Vietnam zijn achtergebleven. Krijgt ie mooi de kans de oorlog alsnog namens Amerika te winnen. President Reagan vond het allemaal prachtig. Winnaar van vier Razzies én een Oscar (voor de geluidseffecten).

Poltergeist II

1985 | Horror

Verenigde Staten 1985. Horror van Brian Gibson. Met o.a. Heather O'Rourke, JoBeth Williams, Oliver Robins, Will Sampson en Zelda Rubinstein.

De arme familie Freeling, die in Poltergeist (1982) werd geterroriseerd door kwaadaardige geesten, heeft het opnieuw te stellen met deze levensgevaarlijke monsters. Was de eerste film, waarbij Steven Spielberg als co-producent en co-scenarist optrad, bloedstollend en knap gemaakt, deze tamelijk overbodige opvolger voegt weinig nieuws toe. Overigens werd het team dat onder leiding van Richard Edlund verantwoordelijk was voor de visuele effecten, genomineerd voor een Oscar. In 1988 volgde ook nog Poltergeist III, de film waarmee het succesvolle concept in diskrediet raakte toen kort voor de uitbreng de jonge Heather O'Rourke kwam te overlijden.

Legend

1985 | Fantasy, Avonturenfilm, Romantiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1985. Fantasy van Ridley Scott. Met o.a. Tom Cruise, Mia Sara, Tim Curry, David Bennent en Alice Playten.

Tim Curry heeft in de fantasyfilm Legend een bijzonder leuke rol. Hij speelt een bloedrode kolos, getooid met gigantische horens, opgemaakt met een duivelse grimas. Curry is De Heer van de Duisternis, een booswicht die het heeft voorzien op de eenhoorns in het woud van bosjongen Jack (Tom Cruise) en prinses Lily (debuut Mia Sara). Magnifiek werk van opmaakartiest Nick Dudman, verantwoordelijk voor onder andere de grijns van joker Jack Nicholson in Tim Burtons Batman (1989) en de creaturen in Star Wars en Harry Potter.

King Solomon's Mines

1985 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1985. Avonturenfilm van J. Lee Thompson en Jack Lee Thompson. Met o.a. Richard Chamberlain, Sharon Stone, Herbert Lom, John Rhys-Davies en Ken Gampu.

Stone doet een beroep op avonturier Chamberlain om haar vader te zoeken. Deze bekende archeoloog verdween in Afrika toen hij op het spoor kwam van de legendarische mijnen van Koning Salomo. Chamberlain komt er al vlug achter dat de onderzoeker gevangene is van de sadistische Duitser Lom en de Turkse slavendrijver Rhys-Davies. Kinderachtige bewerking van de klassieker van H. Rider Haggard dat verdacht veel gelijkenis vertoont met de INDIANA JONES-avonturen. Chamberlain is een speelse Quatermain en Stone hoeft niet veel meer te doen dan mooi te wezen. Lom is zoals altijd goed in de rol van de `bad guy`. Het scenario van Gene Quintano en James R. Silke zit vol gaten en onwaarschijnlijkheden en het low budget-karakter wordt duidelijk zichtbaar op het scherm. Camerawerk van Alex Phillips. Gevolgd door (het gelijktijdig opgenomen) ALLAN QUATERMAIN AND THE LOST CITY OF GOLD. Gefilmd in J-D-C Scope.

Explorers

1985 | Sciencefiction, Actiefilm

Verenigde Staten 1985. Sciencefiction van Joe Dante. Met o.a. Ethan Hawke, River Phoenix, Jason Presson, Amanda Peterson en Dick Miller.

Met het meest onvoorstelbare afvalmateriaal zijn de jongens Phoenix, Hawke en Presson erin geslaagd een ruimteschip in elkaar te zetten. Hun eerste proefvlucht zorgt direct voor de nodige paniek. Ze slagen er op het nippertje in te ontsnappen aan een politie-helicopter die een onderzoek instelt naar de UFO. Hun droom is echter de ruimte in te gaan. Heerlijke SF-fantasie, waarin enkele avontuurlijke jongeren een ontmoeting hebben met de meest waanzinnige buitenaardse wezens. Naar het einde toe loopt de film wel uit de hand, maar toch zit het scenario van Eric Luke vol schitterende vondsten, die zowel jonge als oudere kijkers op prijs zullen stellen. Goede low-budget speciale effecten. Niet de beste Dante, maar toch vermakelijke ontspanning. Camera was in handen van John Hora, terwijl Jerry Goldsmith een leuke score componeerde.

Baby...Secret of the Lost Legend

1985 | Avonturenfilm, Familiefilm

Verenigde Staten 1985. Avonturenfilm van B.W.L. Norton. Met o.a. William Katt, Sean Young, Patrick McGoohan, Julian Fellowes en Kyalo Mativo.

Katt en Young zijn in Afrika om een totaal onbekend gebied, dat nog niet in kaart is gebracht, te onderzoeken. Een plaatselijke stam wordt geteisterd door een vreemde ziekte en ze veronderstellen dat de oorzaak gezocht moet worden bij het eten van het vlees van een mysterieus schepsel, de Mokele Mbembe. Ze sporen het vreemde wezen op, achtervolgd door rivaal McGoohan. Vlot en conventioneel in beeld gebracht scenario van Clifford en Ellen Green. Het bevat enkele mooie momenten voor de kleinsten, maar is veel te naïef om een volwassen publiek te boeien. Effecten zijn o.k. en de baby dinosaurus is lief, maar dat is niet voldoende om de film geslaagd te noemen. Uit de Disney- koker. Het camerawerk werd verricht door John Alcott. Ook bekend als DINOSAUR...SECRET OF THE LOST LEGEND.

Baby... secret of the lost legend

1985 | Sciencefiction, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1985. Sciencefiction van Bill L. Norton en Bill W.L. Norton. Met o.a. Patrick McGoohan, Sean Young en William Katt.

Katt en Young zijn in Afrika om een totaal onbekend gebied, dat nog niet in kaart is gebracht, te onderzoeken. Een plaatselijke stam wordt geteisterd door een vreemde ziekte en ze veronderstellen dat de oorzaak gezocht moet worden bij het eten van het vlees van een mysterieus schepsel, de Mokele Mbembe. Ze sporen het vreemde wezen op, achtervolgd door rivaal McGoohan. Vlot en conventioneel in beeld gebracht scenario van Clifford en Ellen Green. Het bevat enkele mooie momenten voor de kleinsten, maar is veel te naïef om een volwassen publiek te boeien. Effecten zijn o.k. en de baby dinosaurus is lief, maar dat is niet voldoende om de film geslaagd te noemen. Uit de Disney- koker. Het camerawerk werd verricht door John Alcott. Ook bekend als DINOSAUR...SECRET OF THE LOST LEGEND.

The Lonely Guy

1984 | Komedie

Verenigde Staten 1984. Komedie van Arthur Hiller. Met o.a. Steve Martin, Charles Grodin, Judith Ivey, Robyn Douglass en Steve Lawrence.

Larry (Martin) is schrijver voor een wenskaartenbedrijf. In korte tijd verliest hij zijn vriendin, huis en baan; hij wordt de lonely guy, de eenzame man. Maar dan blijkt hij bepaald niet de enige eenzame man te zijn. Larry schrijft een Lonely Guy Gids en wordt een voorbeeld voor zijn lotgenoten. Sommige scènes in de film zijn briljant, soms is de film wat stroperig. Martin maakte The Lonely Guy in een zeer productieve periode met onder meer Dead Men Don't Wear Plaid, All of Me en Little Shop of Horrors. Populaire films waartussen The Lonely Guy een weinig opgemerkt, eenzaam bestaan leidde.

Supergirl

1984 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Actiefilm, Familiefilm, Fantasy

Verenigd Koninkrijk 1984. Sciencefiction van Jeannot Szwarc. Met o.a. Helen Slater, Faye Dunaway, Peter O'Toole, Peter Cook en Mia Farrow.

'Avontuur zit in de familie', luidde de originele filmposter en daar is niets van gelogen in dit smakelijke afkooksel van Christopher Reeve's Superman uit 1978. Frisse beginneling Helen Slater (1963) is verkwikkend als het nichtje van Superman in een flinterdun verhaal over een verloren krachtbron die zoek is op aarde. Faye Dunaway is hilarisch als het booswicht dat het Supermeisje van planeet Krypton dwarszit tijdens haar fantastische avonturen. Opnemen en bewaren want Supergirl is het summum op het gebied van superheldinnenfilms uit de jaren 80. Ook uitstekend geschikt als psychedelisch behang op dito feestjes vanwege de breed uitgemeten zweefpartijen.

Runaway

1984 | Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten 1984. Sciencefiction van Michael Crichton. Met o.a. Tom Selleck, Gene Simmons, Cynthia Rhodes, Kirstie Alley en Stan Shaw.

In een nabije toekomst staan machine en robot ten dienste van de mensheid. Wanneer twee elektronica-ingenieurs een gewelddadige dood sterven, ontdekt sergeant Selleck een verband tussen hun dood en de ontwikkeling van een nieuw, angstaanjagend wapen met programmeerbare kogels. Stripverhaalachtige SF, waarbij je als toeschouwer eigenlijk nooit betrokken raakt. Selleck speelt verschrikkelijk oppervlakkig, maar Simmons (van de popgroep 'KISS'), maakt als de 'bad guy' veel goed. Uitstekende special effects en spectaculaire muziek van Jerry Goldsmith, die hier voor de eerste maal een electrische score componeerde.

Gremlins

1984 | Familiefilm, Horror, Komedie, Sciencefiction, Fantasy

Verenigde Staten 1984. Familiefilm van Joe Dante. Met o.a. Phoebe Cates, Hoyt Axton, Polly Holliday, Frances Lee McCain en Judge Reinhold.

Chris Columbus, de latere regisseur van twee Harry Potter-films, schreef het script van deze cultklassieker vooral om zijn portfolio aan te vullen, maar producent Steven Spielberg was bijzonder geïntrigeerd door de ijzersterke mix van donkere humor, niet al te enge horror en ironische kerstsfeer zodat hij het toch liet verfilmen. Naamgevers van de film zijn de sadistische klonen van een mysterieus en uiterst schattig wezentje genaamd Gizmo, dat zichzelf vermenigvuldigt als hij met water in aanraking komt. Sinds 2013 wordt voorzichtig gewerkt aan een reboot.

Under Fire

1983 | Avonturenfilm, Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1983. Avonturenfilm van Roger Spottiswoode. Met o.a. Nick Nolte, Gene Hackman, Joanna Cassidy, Jean-Louis Trintignant en Richard Masur.

De oorlogsfotograaf Russell Price (Nolte) raakt persoonlijk betrokken bij de strijd tussen de regering van Somoza en de Sandinisten in Nicaragua. Zijn goed bedoelde hulpbetuiging aan de Sandinisten blijkt echter geënsceneerd door de voor Somoza werkende spion en playboy Jazy (Trintignant). De film geeft een - zeker voor Amerikaanse begrippen - kritisch beeld van een moderne guerillaoorlog en vooral van de rol die de media daarbij spelen. De onvermijdelijke liefdesperikelen zijn eerder een plus- dan minpunt. Het scenario werd geschreven door Ron Shelton en Calyton Frohman. John Alcott keek door de camera. Gedraaid in Regalscope.

Twilight Zone - The Movie

1983 | Fantasy

Verenigde Staten 1983. Fantasy van John Landis, Steven Spielberg, Joe Dante en George Miller. Met o.a. Vic Morrow, Scatman Crothers, Bill Quinn, Selma Diamond en Kathleen Quinlan.

Dan Aykroyd en Albert Brooks leveren een boeiende proloog die voorafgaat aan vier bijzondere verhalen (waarvan er drie geactualiseerde herverfilmingen zijn van drie aparte tv- afleveringen van Rod Serling). Geen van de verhalen heeft echter dat ontzettend belangrijke moment van onthulling dat de tv-films zo goed maakte, en geen enkele is beter dan zijn origineel. Het beste is het vierde deel, het opnieuw verfilmde Nightmare at 20.000 feet met Lithgow als een bange vliegtuigpassagier, maar ook hier is meer duidelijkheid, dus minder intrige dan in de inmiddels klassiek geworden afleveringen van de tv-serie uit de jaren 1960-1970.

Psycho II

1983 | Horror, Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1983. Horror van Richard Franklin. Met o.a. Anthony Perkins, Vera Miles, Meg Tilly, Robert Loggia en Dennis Franz.

Vervolg op de klassieker Psycho van Alfred Hitchock, begint met de vrijlating van Norman Bates (Perkins), 22 jaar na zijn veroordeling. Hij wordt opgewacht door Miles, de zuster van de vermoorde Leigh. Zij kan maar niet begrijpen dat hij weer de maatschappij in wordt gestuurd, ondanks zijn genezing. Bates keert terug naar het motel, waar de herinneringen opnieuw bovenkomen. Minder sterk als het origineel, weet Franklin volop suspense te brengen, met de nodige knipoogjes naar de meester. Het scenario werd geschreven door Tom Holland, nadat de originele auteur, Robert Bloch, zijn script terugtrok wegens onenigheid met de producenten. Hij liet het wel in boekvorm verschijnen. Fotografie van Dean Cundey en een muzikaal eerbetoon aan Bernard Herrman door Jerry Goldsmith. Ook werden er nog een sequel en een prequel gemaakt.

The Secret of Nimh

1982 | Familiefilm, Animatie

Verenigde Staten 1982. Familiefilm van Don Bluth en Yvette Kaplan. Met o.a. Derek Jacobi, Elizabeth Hartman, Shannen Doherty, Dom DeLuise en John Carradine.

Muis Brisby is op zoek naar het geheim van Nimh, zodat zij haar zieke zoontje beter kan maken. Regisseur Bluth verliet de Disney-studio's om zelf tekenfilms te gaan maken. Met deze film heeft hij bewezen dat er nog steeds perfecte producten gemaakt kunnen worden: het is grote klasse wat hij laat zien. Scenario van Bluth, John Pomeroy, Gary Goldman en Will Finn. Pomeroy en Goldman hebben Bluth ook geholpen met de animatieregie. In de originele versie met de stemmen van: Derek Jacobi, Elizabeth Hartman, Dom DeLuise, John Carradine en Aldo Ray.

The Challenge

1982 | Drama, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1982. Drama van John Frankenheimer. Met o.a. Scott Glenn, Toshirô Mifune, Donna Kei Benz, Atsuo Nakamura en Calvin Young.

Onderhoudende, maar soms pretentieuze actiefilm, waarin bokser Glenn wordt betrokken in een conflict tussen broers Mifune en Nakamura over de rechten op familiezwaarden. Scenario van John Sayles en Richard Maxwell. Buitenopnamen voornamelijk gefilmd in Kyoto; misschien interessant voor Japanofielen.

Poltergeist

1982 | Horror

Verenigde Staten 1982. Horror van Tobe Hooper. Met o.a. Craig T. Nelson, Jo Beth Williams, Heather O'Rourke, Beatrice Straight en Dominique Dunne.

Weliswaar stamt deze bloedstollende horrorfilm alweer uit 1982, maar dat is aan de knappe speciale effecten (waarin de hand van co-producent en co-scenarist Steven Spielberg is te herkennen) bepaald niet af te zien. De familie Freeling wordt geterroriseerd door kwaadaardige klopgeesten. Door de televisie heen beïnvloeden ze de jonge Carol Anne (O'Rourke). Ten einde raad vraagt de familie een team experts om hulp. O'Rourke kwam te overlijden vlak voor het uitkomen van Poltergeist 3, overigens door medisch verklaarbare oorzaken.

First Blood

1982 | Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1982. Actiefilm van Ted Kotcheff. Met o.a. Sylvester Stallone, Richard Crenna, Brian Dennehy, David Caruso en Jack Starrett.

Het begin van een reeks Rambofilms en tevens de beste. Stallone is Vietnamveteraan John Rambo die in het gevang wordt gegooid, waar zijn traumatische oorlogservaringen boven komen. Hij raakt door het dolle heen, ontsnapt en gebruikt zijn guerrilla-expertise om zijn achtervolgers op een afstand te houden. Regisseur Kotcheff weet het ruige berglandschap waarin Rambo zich uiteindelijk verbergt succesvol uit te buiten voor deze rechttoe rechtaan achtervolgingsfilm. Het overvloedige geweld is nog wel te verteren omdat het zo ontzettend over the top gaat. In Europa uitgebracht als Rambo. Er kwamen drie vervolgen.

The Final Conflict

1981 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1981. Horror van Graham Baker. Met o.a. Sam Neill, Rossano Brazzi, Don Gordon, Lisa Harrow en Mason Adams.

Het derde en, gelukkig, laatste deel van de OMEN-trilogie, waarin de anti-Christ Damien Thorn (Neill) begin dertig is, (32 om precies te zijn) en ambassadeur der V.S. in Engeland. Behoorlijk vervelend, dus alleen geschikt voor genreverslaafden. Ook bekend als OMEN 3.

Raggedy Man

1981 | Drama

Verenigde Staten 1981. Drama van Jack Fisk. Met o.a. Sissy Spacek, Eric Roberts, William Sanderson, Tracey Walter en Sam Shepard.

Een jonge gescheiden vrouw met twee kinderen, probeert als telefoniste een nieuw leven voor haar en haar twee zoontjes op te bouwen in een klein stadje in Texas tijdens WO II. Op een avond geeft ze onderdak aan een jonge matroos. Liefde op het eerste gezicht en ook haar twee lastige rakkers zijn blij dat er een man in huis is. Maar de dienst roept, want niet opdagen betekent in de oorlogstijden desertie. Een boeiend stukje Amerikaans leven waaraan helaas een verkeerd melodramatisch einde is gebreid. Regiedebuut van art-director Fisk, die Spaceks echtgenoot is en daarom mocht regisseren.

Outland

1981 | Sciencefiction, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1981. Sciencefiction van Peter Hyams. Met o.a. Sean Connery, Peter Boyle, Frances Sternhagen, James Sikking en Kika Markham.

Interplanetair marshal Connery is belast met de veiligheid van het mijnpersoneel op Io, een gekoloniseerde maan van de planeet Jupiter. Het is opvallend dat veel mijnwerkers een ongeluk op het werk krijgen en dat steeds meer van hen om onverklaarbare redenen gek worden. Hij stelt een onderzoek in, maar stuit op vijandschap. Dan hoort hij dat er twee huurmoordenaars onderweg zijn, die ingeschakeld zijn door de directie. Fantasierijke, maar sombere SF-remake van HIGH NOON, met een schitterende Connery die de rol van Gary Cooper als plichtsbewuste dienaar der wet (maar dan in de 21e eeuw) speelt. De suspense is zeer knap opgebouwd en het einde is dramatisch. Geslaagde speciale effecten en fraaie decors. Hyams schreef zelf het goed gestructureerde scenario, dat in beeld werd gebracht door Stephen Goldblat. Opwindende Jerry Goldsmith-score. Gefilmd in CinemaScope.

Night Crossing

1981 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1981. Drama van Delbert Mann. Met o.a. John Hurt, Jane Alexander, Glynnis O'Connor, Doug McKeon en Beau Bridges.

Een niet zo originele maar wel spannende film met een goede rolbezetting over twee families die per heteluchtballon uit Oost- Berlijn ontsnappen. Een Walt Disney-productie, gebaseerd op een waar gebeurd verhaal.

Masada

1981 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1981. Avonturenfilm van Boris Sagal. Met o.a. Peter O'Toole, Peter Strauss, Barbara Carrera, Anthony Quayle en David Warner.

Oorspronkelijk voor de tv gefilmde mini-serie in vier delen. Een Romeinse generaal belegert in de eerste eeuw na Christus de vesting Masada in Judea. Dit beleg wordt steeds meer een persoonlijke strijd tussen generaal O'Toole en godsdienstfanaat Strauss. Visueel zeer aantrekkelijk, maar in dramatisch opzicht verminkt, als de bioscoopversie van een oorspronkelijke vierdelige tv-serie vertoond wordt. Scenario van Joel Oliansky. Ook bekend als THE ANTAGONISTS.

Inchon

1981 | Oorlogsfilm

Zuid-Korea​/​​Verenigde Staten 1981. Oorlogsfilm van Terence Young. Met o.a. Laurence Olivier, Jacqueline Bisset, Ben Gazzara, Toshirô Mifune en Richard Roundtree.

Een onevenwichtig epos met een armzalig tempo over belangrijke strijd in de Koreaanse oorlog bevat een paar aardige gevechtssc[KA2]enes, maar weinig anders. De `Unification Church` doneerde zesenveertig miljoen dollar aan deze buitensporige film (o.m. geschreven door Robin Moore). Hun religieuze standpunten worden duidelijk weergegeven; de beruchte sekteleider Sun Myung Moon wordt zelfs vermeld als 'Speciaal Adviseur met betrekking tot Koreaanse Zaken'. Wat mensen allemaal niet overhebben voor hun zaak met geld van anderen!

Cabo blanco

1980 | Romantiek

Verenigde Staten 1980. Romantiek van J. Lee Thompson. Met o.a. Charles Bronson, Jason Robards, Dominique Sanda, Fernando Rey en Simon MacCorkindale.

Duister aftreksel van CASABLANCA met Bronson als barkeeper in Peru. Robards speelt een nazi, Rey een hoge ome bij de politie, Sanda een Française die op zoek is naar haar minnaar. Scenario van Milton S. Gelman en Mort Fine. Gefilmd in Panavision.

Star Trek: The Motion Picture

1979 | Sciencefiction, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1979. Sciencefiction van Robert Wise. Met o.a. William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, James Doohan en George Takei.

Eerste, langverwachte, spinoff van de megasuccesvolle serie. Kapitein James T. Kirk (Shatner) wordt opgetrommeld om leiding te geven aan een missie tegen de buitenaardse energie-entiteit V'gor, die een bedreiging vormt voor het voortbestaan van de Aarde. The Motion Picture is prettig om naar te kijken alhoewel het verhaaltje ervan weinig voorstelt. De nadruk ligt iets teveel op de speciale effecten, die weliswaar een Oscarnominatie kregen, maar die niet indrukwekkend genoeg zijn om een hele film op te bouwen. Men verwachtte spetterwerk van de regisseur van de top-sf The Day the Earth Stood Still en zijn budget van 35 miljoen dollar, maar men kreeg gewoon capabel amusement.

Players

1979 | Romantiek, Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1979. Romantiek van Anthony Harvey. Met o.a. Ali MacGraw, Maximilian Schell, Pancho Gonzalez, Steve Guttenberg en Melissa Prophet.

Reizende proftennisspeler moet kiezen tussen forehand en voorspel, wanneer hij valt voor de minnares van een ander. Met iedere film waarin Pancho Gonzalez het beste van allen speelt, is iets mis.

Caboblanco

1979 | Actiefilm

Verenigde Staten 1979. Actiefilm van J. Lee Thompson. Met o.a. Jason Robards, Charles Bronson en Dominique Sanda.

Reizende proftennisspeler moet kiezen tussen forehand en voorspel, wanneer hij valt voor de minnares van een ander. Met iedere film waarin Pancho Gonzalez het beste van allen speelt, is iets mis.

Alien

1979 | Horror, Sciencefiction

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1979. Horror van Ridley Scott. Met o.a. Sigourney Weaver, John Hurt, Tom Skerritt, Ian Holm en Harry Dean Stanton.

Meesterlijke horrorfilm van Ridley Scott uit 1979, later gevolgd door meerdere sequels. Ellen Ripley (Weaver) is een van de bemanningsleden van een ruimteschip dat een SOS-signaal van een verre planeet opvangt. Daar aangekomen blijkt er geen mens meer aanwezig te zijn. Wel is er een kweektuin waar hongerige, onverwoestbare buitenaardse parasieten klaar zijn om uit hun ei te springen om ruimtevaarders op te eten. De film werd gedraaid in een bescheiden maar effectief decor, met een beperkt budget en met een kleine, destijds grotendeels onbekende cast. De fraaie speciale effecten werden beloond met een Oscar.

The Swarm

1978 | Horror, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1978. Horror van Irwin Allen. Met o.a. Michael Caine, Katharine Ross, Richard Widmark, Henry Fonda en Richard Chamberlain.

The swarm is een rampenfilm, typisch zo'n product uit de jaren zeventig, de bloetijd van het genre. Na het succes van Airport (1970) - niet te verwarren met de tegenwoordig bekendere parodie Airplane! (1980) - overspoelde de ene na de andere ramp de bioscoopzalen. Je kon het zo gek niet bedenken of het werd wel verfilmd. Naast voor de hand liggend onheil als overstromingen (Flood!), scheepsrampen (The Poseidon Adventure), aardbevingen (Earthquake), branden (The Towering Inferno), waren er ook originelere rampen als inslagen van meteorieten (Meteor) en op hol geslagen vissen (Piranah). The swarm, over een forse zwerm agressieve bijen, past uitstekend in dat rijtje. Jammer dat regisseur Irwin Allen, bijgenaamd de Master of Disaster, weinig origineels had te melden. The swarm is saai, traag en voorspelbaar. Zonde van de sterrencast.

The First Great Train Robbery

1978 | Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1978. Misdaad van Michael Crichton. Met o.a. Donald Sutherland, Lesley-Anne Down, Alan Webb, Wayne Sleep en Malcolm Terris.

De eerste grote treinoverval, niet die van 1963 maar die van 1855. Michael Crichton nam zijn eigen boek ter hand en loodste Sean Connery en Donald Sutherland door een smakelijk verhaal over de planning en uitvoering van de eerste roofoverval in een rijdende trein. Connery speelt meesterbrein Pierce - in werkelijkheid een voormalige spoorwegbeambte - met Donald Sutherland als de slinkse boef. Crichton zet het aangenaam dik aan en produceerde een onderhoudende rolprent. De heren in kwestie werden overigens een jaar na de overval opgepakt.

The Boys from Brazil

1978 | Thriller, Horror, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1978. Thriller van Franklin J. Schaffner. Met o.a. Gregory Peck, Laurence Olivier, James Mason, Lilli Palmer en Uta Hagen.

Nazi-jager Ezra Lieberman (Olivier) komt tot de ontdekking dat nazibeul Mengele (verrassende rol van Peck) vanuit Zuid-Amerika opdracht heeft gegeven voor de moord op tientallen ambtenaren. Voor wie het spannende verhaal niet kent volstaat te melden dat de moorden deel uitmaken van een wereldwijd complot met als doel de geboorte van het Vierde Rijk. Het boek van Ira Levin (oa Rosemary's Baby) waarop de film is gebaseerd viel bij verschijnen in 1976 in de categorie science fiction à la Frankenstein maar won gestaag aan realiteitszin gezien de huidige medische ontwikkelingen.

Magic

1978 | Thriller, Drama, Horror

Verenigde Staten 1978. Thriller van Richard Attenborough. Met o.a. Anthony Hopkins, Ann-Margret, Burgess Meredith, Ed Lauter en Jerry Houser.

Anthony Hopkins is uitstekend in deze thriller (naar een roman van William Goldman die ook het script schreef) over een buikspreker die wordt geterroriseerd door zijn eigen pop. Hij probeert tegelijkertijd weer iets moois te beginnen met een oude jeugdliefde (Ann-Margret). Hopkins had naar verluidt ernstige twijfels over zijn casting, maar hij komt prima tot zijn recht, geholpen door Attenborough. Regisseur en acteur werkten diverse keren samen waaronder in A Bridge Too Far, Chaplin en Shadowlands.

Damien: Omen II

1978 | Horror

Verenigde Staten 1978. Horror van Don Taylor. Met o.a. Nicholas Pryor, Tim Brooke-Taylor, Robert Foxworth, Lee Grant en Lew Ayres.

De Omen-horrorreeks is typisch zo'n reeks die per aflevering in kwaliteit afneemt. The omen is indrukwekkend, Damien: Omen II gaat nog wel, Omen 3 is vervelend en hoewel Omen 3 ook wel Final conflict heet werden we in 1991 nog getrakteerd op een zielig vierde deel. In Damien: Omen II bereikt het demonische jochie Damien (Scott-Taylor) de puberleeftijd. Aanvankelijk beseft hij niet dat hij van duivelse afkomst is, maar nadat allerlei volk om hem heen sneuvelt en hij duistere instructies ontvangt van sergeant Neff (Henriksen), gaat de tiener voor werelddominantie. Jerry Goldsmith, die met The omen een Oscar won, verzorgde weer de muziek.

Damien - Omen II

1978 | Horror, Drama

Verenigde Staten 1978. Horror van Don Taylor. Met o.a. William Holden, Lee Grant, Lew Ayres, Sylvia Sidney en Robert Foxworth.

De door een ambassadeur geadopteerde Damien is nu opgegroeid tot een flinke, slimme knaap en is cadet aan de militaire academie. Na verschillende geheimzinnige sterfgevallen begint het vermoeden te rijzen dat hij inderdaad de afstammeling is van de duivel, maar Damien kan alle gevaarlijke getuigen tijdig uit de weg ruimen. Leeg en ongeloofwaardig script van Stanley Mann en Michael Hodges (die de film aanvankelijk zou regisseren). De barbaarse liquidatiescènes doen nogal gemakkelijk aan. Toch bevat de film enkele geslaagde schokeffecten. Qua sfeer scoort hij echter beduidend minder dan deel een. Camera werd gehanteerd door Bill Butler, terwijl Jerry Goldsmith ook voor dit deel de score schreef. Gevolgd door THE FINAL CONFLICT.

Coma

1978 | Thriller, Sciencefiction

Verenigde Staten 1978. Thriller van Michael Crichton. Met o.a. Michael Douglas, Elizabeth Ashley, Rip Torn, Richard Widmark en Lois Chiles.

Susan Wheeler (Bujold) is chirurg in een ziekenhuis in Boston. Op een dag moet een vriendin van haar een abortus ondergaan, medisch gezien een kleinigheid, maar het gaat vreselijk mis, de vriendin raakt in een coma. Susan gaat spitten naar de oorzaak en ontdekt dat in het ziekenhuis verdacht veel patiënten in een coma raken. Eerste verfilming van een medische thriller van Robin Cook, door Michael Crichton. Allebei voormalig arts, beiden zouden later garant staan voor (financieel) succes, Coma is door de sterke sfeertekening en het solide spel van de prima cast zeer geslaagd.

Capricorn One

1978 | Thriller, Sciencefiction, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1978. Thriller van Peter Hyams. Met o.a. Elliott Gould, James Brolin, Brenda Vaccaro, Karen Black en Sam Waterston.

Drie astronauten reizen af naar Mars. Althans zogenaamd. In feite blijven ze veilig op Aarde, en doen intussen voor de filmcamera's net alsof ze wel op ruimtereis zijn. Natuurlijk doet het drietal dat niet allemaal voor de lol. Er staan grote financiële en politieke belangen op het spel. En als het even tegenzit hangt zelfs hun leven aan een zijden draadje. Capricorn One van Peter Hyams, de regisseur die een kleine 15 jaar later Jean-Claude Van Damme als Timecop liet opdraven, kent zeker spannende momenten. Maar de complottheorie is nogal ongeloofwaardig

Twilight's Last Gleaming

1977 | Thriller, Actiefilm

Duitsland​/​​Verenigde Staten 1977. Thriller van Robert Aldrich. Met o.a. Burt Lancaster, Richard Widmark, Charles Durning, Melvyn Douglas en Paul Winfield.

Een onevenwichtige luchtmachtofficier kraakt een raketbasis en dreigt WO III te beginnen als de Amerikaanse regering geen schuld bekent inzake haar Vietnam-politiek. Een wat lange maar erg spannende bewerking van Walter Wager's roman Viper Three door Ronald Mac Cohn tot scenario bewerkt.

MacArthur

1977 | Oorlogsfilm, Biografie, Drama

Verenigde Staten 1977. Oorlogsfilm van Joseph Sargent. Met o.a. Gregory Peck, Ed Flanders, Dan O'Herlihy, Marj Dusay en Sandy Kenyon.

De epische oorlogsbiografie MacArthur heeft naast vele goede punten - zoals het krachtige spel van Peck als de slimme, maar arrogante generaal MacArthur en veel realistisch wapengekletter - ook een essentieel gebrek. Het script van Barwood en Robbins (The Sugarland Express) bestrijkt de periode 1942-1951. Deze negen jaren van oorlog (ook Korea), tactiek, politiek en zware militaire strijd op allerlei fronten, laat zich niet in 130 minuten vertalen. Een gevolg is dat de zoveelste tactische vondst van MacArthur tegen de Japanners of Noord-Koreanen afgeraffeld op het doek verschijnt, zodat de enorme impact van zo'n actie op al die betrokken mensen gebagatelliseerd wordt. En de kijkers onaangedaan achterblijven.

Islands in the Stream

1977 | Drama

Verenigde Staten 1977. Drama van Franklin J. Schaffner. Met o.a. George C. Scott, David Hemmings, Claire Bloom, Gilbert Roland en Richard Evans.

De filmversie van Hemingways boek over een beeldhouwer op een eiland en zijn drie zoons begint heel goed, maar valt, vooral in het derde gedeelte, helemaal op zijn gezicht. Toch nog een van de betere bewerkingen van deze auteur met een van Scotts beste rollen. De visscènes met achtergrondprojectie zijn zeer doorzichtig! Het scenario is van Denne Bart Petitclerc. Het camerawerk is van Fred J. Koenekamp.

Damnation Alley

1977 | Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten 1977. Sciencefiction van Jack Smight. Met o.a. Jan-Michael Vincent, George Peppard, Dominique Sanda, Paul Winfield en Jackie Earle Haley.

Na WO III liggen de grote Amerikaanse steden in puin en zijn grote delen van het land radioactief. Overlevenden zijn her en der verspreid. Majoor Peppard houdt zich met zijn driekoppige ploeg schuil in een oude raketbasis in Californië. Via de radio horen ze een bericht van overlevenden in Albany in New York aan de Oostkust. Ze vertrekken onmiddellijk in hun zelfgebouwde pantservoertuig en moeten onderweg heel wat gevaren trotseren. Vlot gemaakt, maar voorspelbaar SF-avontuur, dat duidelijk met een te klein budget werd gedraaid. Alan Sharp en Lukas Heller bewerkten het boek van Roger Zelazny maar moesten om financiële redenen de story-line sterk afzwakken. Goede fotografie van Harry Stradling Jr. en een efficiënte score van Jerry Goldsmith.

Contract on Cherry Street

1977 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1977. Misdaad van William A. Graham. Met o.a. Frank Sinatra, Harry Guardino, Martin Balsam, Henry Silva en Verna Bloom.

Sinatra's eerste rol in zeven jaar is een goede keuze als Newyorkse politieman die de georganiseerde misdaad te lijf gaat. Er zitten uitblinkers in dit politieverhaal. Scenario van Edward Anhalt.

The Omen

1976 | Horror, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1976. Horror van Richard Donner. Met o.a. Gregory Peck, Lee Remick, Billie Whitelaw, David Warner en Harvey Stephens.

Deze horrorfilm over de komst van de antichrist is bijna even spannend maar - een paar gruwelscènes daargelaten - minder bloederig dan het fameuze voorbeeld The Exorcist. Toch zijn er ook deze keer diverse sterfgevallen te betreuren, waaronder een zelfmoord tijdens een kinderfeestje. De veroorzaker van al dat naars is de Duivel zelf die de gedaante heeft aangenomen van het stiefzoontje van de Amerikaanse ambassadeur Robert Thorn (Peck), een complicatie die het knap lastig maakt om het Kwaad met wortel en tak uit te roeien. De rechtgeaarde horrorfan komt niets tekort, maar moet wel een hoop christelijk-apocalyptische rimram voor lief nemen. Oscar-winnende muziek van Jerry Goldsmith, met oa het genomineerde lied 'Ave Satani'.

The Last Hard Men

1976 | Western

Verenigde Staten 1976. Western van Andrew V. McLaglen. Met o.a. Charlton Heston, James Coburn, Barbara Hershey, Michael Parks en Christopher Mitchum.

Een gewelddadige film met een bekend gegeven. Ontsnapte moordenaar, buiten de wet gestelde Coburn en zijn mannen ontvoeren Hershey, de dochter van de oude sheriff Heston die hen gearresteerd had. Ze dreigen de jonge vrouw te verkrachten. Goede karakterrol van Parks. Een film vol nodeloos geweld. Vrij naar het boek van Brian Parks. Gedraaid in Panavision.

The Cassandra Crossing

1976 | Thriller, Drama, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië​/​​Duitsland 1976. Thriller van George P. Cosmatos. Met o.a. Sophia Loren, Burt Lancaster, Ava Gardner, Richard Harris en Martin Sheen.

Onderhoudende rampenfilm over een sneltrein met honderd passagiers aan boord en een door pestbacillen geïnfecteerde terrorist die de hele trein dreigt te besmetten. De autoriteiten staan voor een dilemma: als de trein aankomt op zijn bestemming dreigt er een epidemie die de bevolking kan decimeren, de trein kan ook 'verongelukken' en dan is het aantal slachtoffers beperkt. Nu eens een in Europa gemaakte rampenfilm, uiteraard met de voor het genre gebruikelijke wagonladingen sterren. Daaronder ook Lee Strasberg, beroemd method-acting docent van The Actors Studio, wat aan het spel in de film overigens niet te zien is.

Logan's Run

1976 | Sciencefiction, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1976. Sciencefiction van Michael Anderson. Met o.a. Michael York, Jenny Agutter, Richard Jordan, Peter Ustinov en Roscoe Lee Browne.

Een verbazingwekkende eerste helft, waarin het leven van oneindig plezier en sterven op dertig-jarige leeftijd in het jaar 2274 wordt getoond. Maar dan komt de druilerige tweede helft, waarin het lijkt alsof BENEATH THE PLANET OF THE APES weer dunnetjes wordt overgedaan. De film kreeg een speciale Oscar voor de visuele effecten. Later is er een korte tv-serie van gemaakt. David Zelag Goodman bewerkte een roman van William F. Nolan en George Clayton Johnson tot scenario. Camerawerk van Ernest Laszlo.

The Wind and the Lion

1975 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1975. Avonturenfilm van John Milius. Met o.a. Sean Connery, Candice Bergen, Brian Keith, John Huston en Geoffrey Lewis.

Connery is Marokkaanse Berber-sjeik El Raisuli die in 1904 een Amerikaanse vrouw (Bergen) en haar kinderen kidnapt wat een internationaal incident veroorzaakt, waarbij zelfs president Teddy Roosevelt (Keith) betrokken raakt. Een ongelijkmatige, sentimentele film over avontuur en romantiek die door zijn eigentijdse aanpak gedateerd is. Houston is te zien in een kleine rol als John Hay. Scenario van regisseur Milius.

The Reincarnation of Peter Proud

1975 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1975. Horror van J. Lee Thompson. Met o.a. Michael Sarrazin, Jennifer O'Neill, Margot Kidder, Cornelia Sharpe en Paul Hecht.

De geest van een lang geleden vermoorde man huist in Sarrazin. Deze film is een redelijk spannende versie van Max Ehrlichs boek.

Take a Hard Ride

1975 | Western

Italië​/​​Verenigde Staten 1975. Western van Antonio Margheriti. Met o.a. Jim Brown, Lee Van Cleef, Fred Williamson, Catherine Spaak en Jim Kelly.

Eric Bercovici en Jerry Ludwig schreven het krankzinnige scenario van deze actierijke western, waarin de actie niet bepaald begrijpelijk of logisch is; een kniesoor echter die daar op let. Dit Amerikaans-Italiaanse product werd op de Canarische eilanden opgenomen met een Italiaanse regisseur en Amerikaanse acteurs. Andrews heeft vee verkocht maar wordt op de weg terug naar Sonora, waar zijn opdrachtgevers op het geld wachten, neergeschoten. Hij vertrouwt de centen, 86.000 dollar, toe aan Brown die bereid is het geld naar de rechtmatige eigenaren in Sonora te brengen. Onderweg wil iedereen hem dat geld afhandig maken en dat rechtvaardigt elke schietpartij en achtervolging die plaatsvindt. Voor de actieliefhebber is het best onderhoudend. Van Cleef is de sinistere premiejager en Sullivan is de sheriff, die niet helemaal kosjer is. Anthony M. Dawson regisseert als Antonio Margheriti.

Ransom

1975 | Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1975. Misdaad van Caspar Wrede. Met o.a. Sean Connery, Ian McShane, John Quentin, Robert Harris en Jeffrey Wickham.

Een bende terroristen gijzelt de Britse ambassadeur in Noorwegen waarna een bruuske Noorse geheim agent (veertiger Connery) wordt ontboden om de crisis te bezweren. Ransom is vooral op en top jaren '70, met dikke snorren, doffe pakken en matte auto's. De breed uitgemeten dialogen en trage cameravoering completeren het tijdsbeeld en geven ruim baan aan een politieke thriller die uitblinkt in listige plotwisselingen en geinige terzijdes. Gelauwerd cinematograaf Sven Nykvist (The Unbearable Lightness of Being) schoot de fraaie winterse plaatjes. Ook bekend als The Terrorists en Un homme voit rouge. Deels gefilmd op locatie in en rond Oslo.

Breakout

1975 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1975. Avonturenfilm van Tom Gries. Met o.a. Charles Bronson, Robert Duvall, Jill Ireland, John Huston en Emilio Fernandez.

Zonder genoemde reden vliegt Duvall in Mexico de gevangenis in, waar hij het slachtoffer wordt van sadistische cipiers en corrupte rechters en politiemannen. Zijn vrouw Ireland huurt stuntpiloot Bronson in om hem te bevrijden, wat geen eenvoudige klus blijkt te zijn. Gewelddadige, vlotgemaakte actieprent, een kolfje naar de hand van Bronson. Duvall is goed als altijd, maar Huston steelt in enkele scènes moeiteloos de show als diens vader. Een scenario vol spanning, maar zonder echte verrassingen, geschreven door Howard E. Kreitsek, Marc Norman en Elliott Baker. Goede fotografie van Lucien Ballard en een actievolle score van Jerry Goldsmith. Gedraaid in Panavision.

Breakheart Pass

1975 | Western, Thriller, Misdaad, Actiefilm

Verenigde Staten 1975. Western van Tom Gries. Met o.a. Charles Bronson, Ben Johnson, Richard Crenna, Jill Ireland en Charles Durning.

'Wraak, mysterie en gevaar’ beloofde de bioscoopposter van Breakheart Pass in 1975. Overbodige lokkertjes, want het publiek stroomde massaal toe voor vijftiger Charles Bronson, de laatbloeier die een jaar eerder toeschouwers en critici op de banken kreeg met de eerste Death Wish. In Breakheart Pass speelt hij opnieuw een cynische binnenvetter, deze keer eind negentiende eeuw aan boord van een militair treintransport in de besneeuwde Amerikaanse Rocky Mountains. Schotse thrillerschrijver Alistair MacLean leverde het filmscenario, gebaseerd op zijn gelijknamige boek. Solide werk zonder komische verluchting.

A Girl Named Sooner

1975 | Drama

Verenigde Staten 1975. Drama van Delbert Mann. Met o.a. Lee Remick, Richard Crenna, Don Murray, Anne Francis en Cloris Leachman.

Een acht jaar oud meisje, dat is opgevoed door een excentrieke oude vrouw ergens in de binnenlanden van Indiana, wordt de beschermelinge van een kinderloos echtpaar, van wie zij het leven verrijkt. Ontroerend drama voor het hele gezin, naar de alom toegejuichte roman van Suzanne Clauser van 1972. De show wordt gestolen door Cloris Leachman als Old Mam, het (sluwe) oude omaatje.

S*P*Y*S

1974 | Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1974. Komedie van Irvin Kershner. Met o.a. Donald Sutherland, Elliott Gould, Joss Ackland, Shane Rimmer en Vladek Sheybal.

Het duo Sutherland en Gould ziet geen kans om dezelfde vonk te laten overspringen als in M*A*S*H. Deze zouteloze CIA- persiflage over het overlopen van een Russische danser is gewoon een slechte film.

QB VII

1974 | Drama

Verenigde Staten 1974. Drama van Tom Gries. Met o.a. Ben Gazzara, Anthony Hopkins, Leslie Caron, Lee Remick en Juliet Mills.

Zeer lange verfilming van het boek van Leon Uris over een succesvol Amerikaans schrijver (Gazzara) en een Poolse arts (Hopkins). De eerste beschuldigt de laatste ervan in de nazi-tijd in concentratiekampen operaties van dubieuze aard te hebben uitgevoerd, en dat leidt tot een rechtszaak in Londen. De lengte van de film heeft het tot een soap-opera gemaakt maar desalniettemin viel de film aan alle kanten in de prijzen: Emmy`s voor Quayle en Mills en componist Jerry Goldsmith, en enkele voor de technische afwerking. Voor Hawkins was het zijn laatste rol. De film is opnieuw vertoond in verkorte versies (soms 210m).

Chinatown

1974 | Film noir, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1974. Film noir van Roman Polanski. Met o.a. Jack Nicholson, Faye Dunaway, John Huston, Perry Lopez en John Hillerman.

Man met mes: 'You're a very nosy fellow, kitty cat. Huh? You know what happens to nosy fellows? Huh? No? Wanna guess? Huh? No? Okay. They lose their noses.' En hij trekt het mes, waarvan hij de punt in een neusgat van privédetective J.J. Gittes heeft gestoken naar zich toe, en snijdt diens reukorgaan open. Dit is wellicht het krachtigste beeld uit de film noir klassieker Chinatown. De man met het mes is Roman Polanski, die de film ook regisseerde, Gittes wordt gespeeld door Jack Nicholson. De plot is te gecompliceerd en te vernuftig in elkaar gezet om zo maar even na te vertellen. De dialogen zijn onovertroffen. Het briljante, zij het door Polanski naar diens hand gezette scenario, is van Robert Towne.

A Tree Grows in Brooklyn

1974 | Drama

Verenigde Staten 1974. Drama van Joseph Hardy. Met o.a. Cliff Robertson, Diane Baker, James Olson, Pamelyn Ferdin en Nancy Malone.

Een met liefde geregisseerde nieuwe versie van de klassieke film uit 1945 met een puntgave rol van Robertson en prima werk van de anderen. Scenario van Blanche Hanalis, Tess Slesinger en Frank Davis.

The Red Pony

1973 | Western, Drama

Verenigde Staten 1973. Western van Robert Totten. Met o.a. Henry Fonda, Maureen O'Hara, Jack Elam, Clint Howard en Richard Jaeckel.

Fonda is de eigenaar van een ranch die koste wat het kost zijn bezit in de familie wil houden. Hij wil zijn tien-jarige zoon, Howard, als een sterke man zien opgroeien. De jongen vindt zijn vader een wreed, ongevoelig mens. De enige troost vindt hij bij zijn moeder, O`Hara, die hem het karakter van zijn vader wil leren begrijpen. In de hoop hun relatie te verbeteren koopt Fonda op een dag een pony. Hartveroverende remake van de film uit 1949 (echter zonder het personage dat daarin vertolkt wordt door Robert Mitchum). Fonda geeft een uiterst sterke prestatie. Totten en Ron Bishop bewerkten het originele verhaal van John Steinbeck. Bekroond met de Peabody-Award als beste drama. Goldsmith kreeg een Emmy voor zijn score.

The Don Is Dead

1973 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Richard Fleischer. Met o.a. Anthony Quinn, Frederic Forrest, Robert Forster, Al Lettieri en Angel Tompkins.

Als je dan in de hoogtijdagen van The Godfather zo nodig een maffiafilm moet maken, zal producent Hal B. Wallis hebben gedacht, huur dan tenminste een vakman in. En zo deelde Fleischer (Mr. Majestyk, Fantastic Voyage) de lakens uit bij dit ouderwets sleazy don-vehikel over oudere capo Angelo die door het lint gaat wanneer zijn object van begeerte wordt omgelegd. Wraak is de oplossing der dommen en dus vliegt de stront door de ventilator. Booshoofd Quinn is pico bello als Don Angelo, de actie lekker ongepolijst. Impressionistische muziekjes van Jerry Goldsmith.

Shamus

1973 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1973. Mysterie van Buzz Kulik. Met o.a. Burt Reynolds, Dyan Cannon, Giorgio Tozzi, John Ryan en Joe Santos.

Opwindend maar doelloos verhaal over een ongewone detective die een bizarre zaak tot oplossing probeert te brengen en intussen op heldhaftige wijze steeds weer in elkaar geramd, geslagen en gemokerd wordt. Scenario van Barry Beckerman.

Papillon

1973 | Avonturenfilm, Drama, Biografie, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1973. Avonturenfilm van Franklin J. Schaffner. Met o.a. Steve McQueen, Dustin Hoffman, Don Gordon, Victor Jory en Anthony Zerbe.

Volgens zijn eigen memoires was Henri 'Papillon' Charrière niet schuldig aan moord en werd hij onterecht als gevangene verscheept naar de Île du Diable-gevangenis in Frans Guyana. Zijn verhaal leverde in elk geval een fraaie, epische ontsnappingsfilm op. Papillon (McQueen) ontmoet op het detentieschip de beroemde oplichter Louis Dega (Hoffman). Zware jongens pogen Dega te vermoorden, maar Papillon voorkomt dat en daarna maken de twee een deal: Papillon zal Dega beschermen en Dega zal zijn beschermer helpen met zijn ontsnappingspogingen.

One Little Indian

1973 | Komedie, Familiefilm, Western

Verenigde Staten 1973. Komedie van Bernard McEveety. Met o.a. James Garner, Vera Miles, Clay O'Brien, Pat Hingle en Andrew Prine.

Korporaal Clint Keyes is onterecht gevangen gezet in Fort Dorado wegens muiterij. Hij weet evenwel te vluchten en omdat hij zo snel geen paard kan vinden, klimt hij op de rug van de kameel Rosie. Onderweg in de woestijn stuiten Clint en Rosie op de kleine Mark, die is opgegroeid bij de Cheyennes en nu naar het reservaat wil terugkeren. Clint ontfermt zich over hem en als dank voorkomt Mark op spectaculaire wijze dat Clint aan de galg komt te bungelen

Indict and Convict

1973 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten 1973. Drama van Boris Sagal. Met o.a. George Grizzard, Reni Santoni, Susan Howard, Ed Flanders en Eli Wallach.

Dit drama loopt het onderzoek na van een assistent-openbare aanklager (Shatner) die ervan beschuldigd wordt zijn vrouw en haar minnaar te hebben vermoord, hoewel hij op dat tijdstip vierhonderd kilometer van hen verwijderd was. De goede acteurs maken iets moois van de rechtszaak-actie onder rechter Myrna Loy. Scenario van Winston Miller.

Hawkins: Murder on the Thirteenth Floor

1973 | Misdaad, Mysterie, Drama

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Jud Taylor. Met o.a. James Stewart, Strother Martin, Teresa Wright, Jeff Corey en Albert Paulsen.

Jenny Burke (Wright), de eigenaresse van het Newyorkse hotel met dezelfde naam, was ooit bijna getrouwd met B.J. (Stewart). Nu wordt haar zoon beschuldigd van moord op een jonge vrouw. Jenny vraagt B.J. de zaak op zich te nemen. Zoals gebruikelijk zijn de kansen voor de beklaagde minimaal, maar R.J. (Martin), die meegaat naar The Big Apple, ontdekt het een en ander waardoor de zaak in een ander daglicht komt te staan. En dat biedt dan weer perspectieven voor B.J. en zijn jonge cliënt. Verschrikkelijk veel van hetzelfde en voorspelbaar van het begin tot het einde.

Hawkins: Murder in the Slave Trade

1973 | Misdaad, Mysterie, Drama

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Paul Wendkos. Met o.a. James Stewart, Mayf Nutter, James Luisi, Warren Kammerling en Dick Gautier.

Prof footballer Andy Tyler (Luisi) wordt beschuldigd van moord op de clubeigenaar William Hardy Vincent (McNally), een man die bij niemand geliefd was. De indirecte bewijzen duiden op Andy`s schuld en de zaak lijkt hopeloos. Vincents weduwe Ellen (Weston) vraagt B.J. (Stewart) om de verdediging van Tyler op zich te nemen. B.J. vindt dit weliswaar heel merkwaardig, maar neemt de zaak aan. Als hij ter plaatse gaat snuffelen ontdekt hij heel wat onwelriekende dingen. Het wordt zwaar weer zeilen, maar B.J. is een meester als het op laveren aankomt. Spel, regie en verhaal zijn heel aardig.

Hawkins: Murder in Movieland

1973 | Misdaad, Mysterie, Drama

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Jud Taylor. Met o.a. James Stewart, Strother Martin, Sheree North, Cameron Mitchell en William Smithers.

Billy Jim (Stewart) gaat met R.J. (Martin) van het provinciale West-Virginia naar Tinseltown om Jake Parkins (Mitchell) te verdedigen wegens moord. Jake is getrouwd met Debbie (North), een verblekende ster aan het firmament van Hollywood. B.J. en R.J verbazen zich over de pracht en praal van de filmwereld en de kijker verbaast zich waarom zo'n plattelandsadvocaat uit het Oosten zover moet reizen om een zaak te doen. De afloop is voorspelbaar en Stewart eveneens.

Hawkins: Die, Darling, Die

1973 | Misdaad, Mysterie, Drama

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Paul Wendkos. Met o.a. James Stewart, Murray Hamilton, Henry Jones, Diana Douglas en Sam Elliott.

De lijzig sprekende advocaat Billy Jim Hawkins (Stewart) uit Virginia kruist de degens met officier van justitie Luther Wilkes (Elliott) die Janet Hubbard (Harris) beschuldigt van moord op haar echtgenoot Jeff, met als motief diens bezit van twee miljoen dollar. Hawkins heeft een lastige zaak, want Janet zwijgt als het graf. Zeker is, dat haar man ongeneeslijk ziek was en dat zij wellicht uit angst haar mond houdt, omdat ze hem uit zijn lijden verlost zou kunnen hebben op humanitaire gronden. De waarheid is echter nog minder spectaculair. Vrijwillige euthanasie was ten tijde van het maken van deze film wettelijk verboden in de V.S., al kwam een jaar of tien later wel een zekere discussie op gang. In het jaar 2001 kreeg Nederland een euthanasiewet, die kort daarop in België werd nagevolgd. In de rest van de wereld moeten doktoren, verpleegsters en familieleden nog altijd knoeien om mensen uit hun nodeloze lijden te helpen als hun bestaan absoluut zinloos is geworden. De ethische kwestie maakt het bekijken van deze aflevering interessant, maar behalve Stewart, moet je je verwachtingen niet al te hoog stellen.

Hawkins: Candidate for Murder

1973 | Misdaad, Mysterie, Drama

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Robert Scheerer. Met o.a. James Stewart, Strother Martin, Paul Burke, John Ericson en Mark Gordon.

Herb Talley, een tv-journalist uit de Amerikaanse regeringshoofdstad, die bekend staat om zijn `onthullende` reportages, waarin zijn slachtoffers op een genadeloze manier een kopje kleiner gemaakt worden, is vermoord. Iedereen slaakt een zucht van verlichting en denkt `opgeruimd staat netjes`, maar de ongelukkige Fred Wyatt (Burke) wordt beschuldigd van de moord. Hawkins (Stewart) komt naar Washington om Fred, die campagne- manager van de herverkiezing van senator Griffith (Roberts) is, te verdedigen. Hoewel hij hem op borgtocht vrij krijgt, ziet het er naar uit dat Hawkins een taaie kluif krijgt in de rechtszaal, omdat er nogal wat indirecte bewijzen tegen Fred op tafel liggen. R.J. Hawkins (Martin) doet het nodige speurwerk, want er waren genoeg mensen, die net zoveel motieven hadden als Fred. Tijdens de pleidooien ontmaskert Hawkins de ware moordenaar, want hij had onmiddellijk door dat iemand de zaak manipuleerde en aanwijzingen fabriceerde. Na Mr. Deeds gaat Stewart opnieuw naar Washington om te pleiten, maar de impact is een stuk geringer.

Hawkins: Blood Feud

1973 | Misdaad, Mysterie, Drama

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Paul Wendkos. Met o.a. James Stewart, Strother Martin, Mayf Nutter, Lew Ayres en Richard Kelton.

Tijdens een historische ceremonie, waarbij patriottische sc[KA2]ene`s uit de onafhankelijkheidsoorlog worden nagespeeld met luid tromgeroffel, valt een schot, en een ver familielid van B.J. (Stewart) dat deelnam aan de feestelijkheden, valt dodelijk getroffen neer. De kruitdamp is nog maar nauwelijks opgetrokken of iedereen weet het: de al tweehonderd jaar oude vete tussen de Morrison-clan en de Hawkins is heropend. De bloedwraak wordt luidkeels opge[KA3]eist. B.J. besluit in al zijn wijsheid om de van moord beschuldigde Don Morrison (Kelton) te verdedigen. Het lijkt gekkenwerk voor zowel de advocaat als de beklaagde, maar het is toch zo gek nog niet. Een aardig uitgangspunt voor de verder bekende kost.

Hawkins: A Life for A Life

1973 | Misdaad, Mysterie, Drama

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Jud Taylor. Met o.a. James Stewart, Strother Martin, Tyne Daly, James Hampton en John Ventantonio.

De verdrietige Joseph Hamilton, de vader van de labiele Eric, beschuldigt in het openbaar de psychologen Tony Farley en Jeff Compton (Ventantonio) verantwoordelijk te zijn voor de dood van zijn zoon. Korte tijd later wordt Joseph Hamilton gearresteerd wegens doodslag, omdat hij tijdens een wilde achtervolging van de auto van Compton en Farley een ongeluk veroorzaakt zou hebben dat Farley het leven kostte. B.J. Hawkins (Stewart) neemt de verdediging van Hamilton op zich. Compton zou hem gezien hebben. De beschuldiging berust slechts op de getuigenis van één man, Een kijkje in de praktijken van beide wetenschappers levert veel stof op voor een adequate verdediging. Veel van hetzelfde en niet echt opwindend of spannend; de afloop staat van tevoren vast.

The Other

1972 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1972. Horror van Robert Mulligan. Met o.a. Uta Hagen, Diana Muldaur, Chris Udvarnoky en Martin Udvarnoky.

Een lugubere vertelling over het bovennatuurlijke, met tweelingbroers die goed en kwaad vertegenwoordigen. Een grimmig, kil verhaal, gebaseerd op Thomas Tryons roman.

The Culpepper Cattle Co.

1972 | Western

Verenigde Staten 1972. Western van Dick Richards. Met o.a. Gary Grimes, Bo Hopkins, Billy Green Bush, Geoffrey Lewis en Luke Askew.

Het affiche van The Culpepper Cattle Co. was een vergeelde foto van een groep poserende cowboys. De film doet in mise-en-scène, taal en verhaal alles eraan om realistisch over te komen. Alsof vlak na de Amerikaanse Burgeroorlog een documentairemaker bezig is. De sfeer is die van vuilogende westerns van Peckinpah, zonder de poëtische bloeddorst. Geweld komt niettemin zeker voor, daar komt de jonge Ben (Grimes) wel achter. Cowboy zijn bij het veevervoersbedrijf van Culpepper (Bush) is zijn diepste wens, maar collega's helpen hem graag uit de droom: 'Kid, cowboying is something you do when you can't do nothing else.'

Wild Rovers

1971 | Western

Verenigde Staten 1971. Western van Blake Edwards. Met o.a. Karl Malden, William Holden en Ryan O'Neal.

Een western van Blake Edwards. Ligt niet voor de hand. En is ook niet helemaal geslaagd. Dat kwam door de bosses van MGM. Die vonden het nodig dat er fors werd geknipt. Edwards: 'some of the original conception had been lost... I tried to portray a view of American history that is perhaps different from what we believed when I grew up. The cowhands who became bank robbers are the good guys, and the ranch owner, the capitalist Karl Malden, the bad guy.' (JvB/VPRO Gids)

The Wild Rovers

1971 | Western

Verenigde Staten 1971. Western van Blake Edwards. Met o.a. William Holden, Ryan O'Neal, Karl Malden, Lynn Carlin en Tom Skerritt.

De oude cowboy Holden en zijn jonge metgezel O'Neal zijn het werk op de ranch beu. Ze plegen een bankoverval en met de buit trekken ze naar Mexico. De sheriff moet de achtervolging bij de grens opgeven, maar hun vroegere werkgever voelt zich persoonlijk verantwoordelijk en hij stuurt zijn zonen Skerritt en Baker erop uit om het tweetal terug te halen. Aan de kassa geflopt western- debuut van Edwards, die vooral bekend is door zijn komedies. Toch werd de film zeer ontspannen gedraaid met personages die zich in niets druk lijken te maken. Uitstekende vertolkingen van de oude generatie, ook van de jonge opkomende acteurs van de nieuwe school. Edwards schreef het luchtige en toch spannende en soms gewelddadige scenario waarbij hij schaamteloos ging stelen bij de grote meesters van het genre. In beeld gebracht door Philip Lathrop. Werd in Amerika ingekort tot 109m. Gefilmd in Panavision 70.

The Mephisto Waltz

1971 | Horror

Verenigde Staten 1971. Horror van Paul Wendkos. Met o.a. Alan Alda, Jacqueline Bisset, Barbara Parkins, Curd Jürgens en Bradford Dillman.

Een griezelverhaal over een jonge journalist die ten prooi valt aan een satanische beweging nadat hij de stervende concertpianist Jürgens heeft ontmoet; een goed occult verhaal met een paar werkelijk angstige momenten.

The Last Run

1971 | Misdaad, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1971. Misdaad van Richard Fleischer. Met o.a. George C. Scott, Tony Musante, Trish Van Devere, Colleen Dewhurst en Aldo Sanbrell.

Na negen jaar wordt ex-gangster Harry Garmes (Scott) opgetrommeld om te helpen bij de ontsnapping van een gevangene en zijn vriendin. Wanneer hij ontdekt dat het hele plan is opgezet om de gevangene te liquideren, helpt hij het paar nogmaals te ontsnappen. Goed gemaakt gangster-melodrama, dat echter geen diepe indruk achterlaat. Scott is zoals altijd goed in zijn rol, maar de rest van de cast is vrij oninteressant. Alan Sharp schreef een scenario met bijzonder weinig diepgang. Sven Nykvist filmde er mooie beelden bij. Fleischer nam de regie over nadat John Huston er de brui aan had gegeven. Gefilmd in Panavision.

Escape from the Planet of the Apes

1971 | Sciencefiction, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1971. Sciencefiction van Don Taylor. Met o.a. Roddy McDowall, Kim Hunter, Bradford Dillman, Natalie Trundy en Eric Braeden.

In dit derde deel uit de reeks films over de Apenplaneet gaan de astronauten met een stel beschaafde apen terug naar de Aarde. Ze maken een tijdreis, waarbij ze tweeduizend jaar teruggaan. Ze moeten een noodlanding maken nabij L.A. en proberen de mensheid ervan te overtuigen dat hun toekomst gedoemd is - maar die boodschap is tegen dovemansoren gericht. Een sterke aflevering. Deel vier en vijf volgden.

Tora! Tora! Tora!

1970 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten​/​​Japan 1970. Oorlogsfilm van Richard Fleischer, Kinji Fukasaku en Toshio Masuda. Met o.a. Martin Balsam, Sô Yamamura, Joseph Cotten, Tatsuya Mihashi en E.G. Marshall.

Haarscherpe reconstructie van de aanval op Pearl Harbor belicht de gebeurtenissen - anders dan in de meeste oorlogsfilms - van beide kanten. Op zich is dat een verademing (zeker vergeleken bij het propagandistische en melodramatische Pearl Harbor van Michael Bay) maar de respectabele zakelijkheid heeft als nadeel dat de film iets wegheeft van een prentenboek waarin de scènes willekeurig naast mekaar zijn geplakt. De special effects zijn voor die tijd verbluffend en de acteerprestaties heel behoorlijk, met als uitschieter James Whitmore als de Amerikaanse admiraal Halsey. Heroïsche score van Jerry Goldsmith.

The Ballad of Cable Hogue

1970 | Komedie, Western

Verenigde Staten 1970. Komedie van Sam Peckinpah. Met o.a. Jason Robards, Stella Stevens, David Warner, Strother Martin en Slim Pickens.

Een lyrisch en bijzonder aangenaam sprookje van Peckinpah over een eenzame figuur die een leven voor zichzelf opbouwt op een afgelegen plek in het Wilde Westen. Stevens in één van haar beste rollen als het hoertje dat Cable Hogue volgt op zoek naar het prettige leven. Te lang.

Rio Lobo

1970 | Western, Avonturenfilm, Romantiek, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1970. Western van Howard Hawks. Met o.a. John Wayne, Jorge Rivero, Jennifer O'Neill, Jack Elam en Christopher Mitchum.

Wayne speelt de westernheld die hij vanaf zijn doorbraak Stagecoach (1939) zou personificeren, in dit verhaal over een ex-kolonel die na de Burgeroorlog een Texaans plaatsje moet bevrijden van gespuis. Hawks en Wayne maakten samen meerdere westerns, waaronder de klassieker Red River en Rio Bravo en El Dorado, twee films die veel weg hebben van Rio Lobo. Naar verluidt reageerde Wayne, toen Hawks hem het script wilde toesturen met: 'Doe geen moeite. Ik heb de film al twee keer gemaakt.' Bij Wayne's leeftijd - 63 jaar - wordt grappenderwijs stilgestaan.

Patton

1970 | Oorlogsfilm, Biografie, Drama

Verenigde Staten 1970. Oorlogsfilm van Franklin J. Schaffner. Met o.a. George C. Scott, Karl Malden, Stephen Young, Michael Strong en Frank Latimore.

Grandioze biografische oorlogsfilm, waarin de gruwelijke WO II-beelden haast naar de achtergrond verdwijnen door de imposante persoonlijkheid van generaal Patton (onvergetelijk vertolkt door Scott). Pattons toespraak op de Amerikaanse militaire academie is een juweeltje (en werd bij de release in Amerika ingekort). Scott, bijna even buitenissig als zijn personage, weigerde de hem toegekende Oscar. Het is jammer dat de film niet verhaalt hoe het Patton verging: 9 december 1945 kreeg hij een verkeersongeluk nabij Frankfurt, brak zijn nek en overleed een krappe twee weken later.

Brotherhood of the Bell

1970 | Thriller

Verenigde Staten 1970. Thriller van Paul Wendkos. Met o.a. Glenn Ford, Rosemary Forsyth, Dean Jagger, Maurice Evans en William Conrad.

Ambitieus, maar leeg verhaal over Ford die vastbesloten is om een vreemd geheim broederschap, dat groter en machtiger is dan hij zelf had verwacht, te onderzoeken. Scenario van David Karp.

The Most Dangerous Man in the World

1969 | Sciencefiction

Verenigd Koninkrijk 1969. Sciencefiction van J.Lee Thompson. Met o.a. Gregory Peck, Anne Heywood, Arthur Hill, Alan Dobie en Conrad Yama.

Veel geklets maar weinig actie in een verhaal over een Amerikaanse geleerde die op een ultra-geheime spionagemissie naar communistisch China wordt gestuurd. Ook bekend als THE CHAIRMAN.

The Illustrated Man

1969 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1969. Sciencefiction van Jack Smight. Met o.a. Rod Steiger, Claire Bloom, Robert Drivas, Don Dubbins en Jason Evers.

Op een warme zomerdag in 1933 ontmoet de jonge reiziger Drivas de oude zwerver Steiger. Het lichaam van Steiger is volledig bedekt met tatoeages en wanneer men deze van dichterbij bekijkt, tonen ze allerlei toekomstbeelden. Zo komen ze terecht in een moordende speelkamer, een versteende planeet waar het steeds regent en beleven ze de laatste nacht van de aarde. Bevreemdende SF-prent die ook een hypnotiserende kracht uitoefent op de toeschouwer. De verhalen zijn niet allemaal even sterk, maar door de knappe vertolking en de suggestieve decors blijft de film boeien. Steiger, Bloom en Drivas spelen de hoofdrollen in elk verhaal. Howard B. Kreitsek baseerde zijn scenario op de verhalen The Veldt, The Long Rain en The Last Night Of The World uit de bundel The Illustrated Man van Ray Bradbury. Philip Lathrop zette het op celluloid. Gedraaid in Panavision.

100 Rifles

1969 | Western

Verenigde Staten 1969. Western van Tom Gries. Met o.a. Jim Brown, Raquel Welch, Burt Reynolds, Fernando Lamas en Dan O'Herlihy.

De halfbloed Indiaan Reynolds werd als rebel gevangengenomen door het regeringsleger van Generaal Lamas. Maar de zwarte politieman Brown zit Reynolds op de hielen wegens diefstal van zesduizend dollar bij een bankoverval in Arizona. Wanneer Reynolds verklaart dat hij het geld heeft gebruikt om honderd geweren te kopen voor de Indiaanse opstandelingen, is Brown bereid hem te helpen. Bovendien wordt hij verliefd op rebellenleidster Welch. Gewelddadige gevechtsscènes en spectaculaire achtervolgingen te paard maken nog geen goede western, en Amerikanen moeten zich niet aan de spaghettiwestern wagen. De roman van Robert MacLeod werd geadapteerd door Gries en Clair Huffaker, die er wat gevat anti-racisme in wisten te verwerken. Cecilio Paniagua schoot mooie beelden en Jerry Goldsmith componeerde een gepaste western-score.

The chairman

1968 | Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1968. Thriller van J. Lee Thompson. Met o.a. Arthur Hill, Anne Heywood en Gregory Peck.

De halfbloed Indiaan Reynolds werd als rebel gevangengenomen door het regeringsleger van Generaal Lamas. Maar de zwarte politieman Brown zit Reynolds op de hielen wegens diefstal van zesduizend dollar bij een bankoverval in Arizona. Wanneer Reynolds verklaart dat hij het geld heeft gebruikt om honderd geweren te kopen voor de Indiaanse opstandelingen, is Brown bereid hem te helpen. Bovendien wordt hij verliefd op rebellenleidster Welch. Gewelddadige gevechtsscènes en spectaculaire achtervolgingen te paard maken nog geen goede western, en Amerikanen moeten zich niet aan de spaghettiwestern wagen. De roman van Robert MacLeod werd geadapteerd door Gries en Clair Huffaker, die er wat gevat anti-racisme in wisten te verwerken. Cecilio Paniagua schoot mooie beelden en Jerry Goldsmith componeerde een gepaste western-score.

The Detective

1968 | Misdaad, Mysterie, Erotiek, Thriller

Verenigde Staten 1968. Misdaad van Gordon Douglas. Met o.a. Frank Sinatra, Lee Remick, Ralph Meeker, Jacqueline Bisset en William Windom.

Omdat hij een moordzaak heeft opgelost, wordt politiesergeant Sinatra bevorderd tot luitenant. Een poosje na de executie van de moordenaar ontdekt hij bij een onderzoek naar een corruptiezaak bewijzen voor de onschuld van de man. Hoewel het hem in de problemen kan brengen, besluit hij de waarheid te onthullen. Boeiende politiefilm met een uitstekende Sinatra. Een van de eerste films, geproduceerd door een major company, waarin homoseksualiteit aan de orde kwam, een thema waarop een taboe rustte. Het op een roman van Roderick Thorpe gebaseerde scenario van Abby Mann is chaotisch en niet steeds goed te volgen, maar dat wordt goedgemaakt door een vakkundige regie en een vlotte montage. Gefotografeerd door Joseph Biroc en van muziek voorzien door Jerry Goldsmith.

Sebastian

1968 | Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1968. Drama van David Greene en David Green. Met o.a. Dirk Bogarde, Susannah York, Lilli Palmer, John Gielgud en Margaret Johnston.

Een flitsende maar verwarrende spionagefilm over contraspionageman Bogarde die voor Engeland codes ontcijfert en betrokken raakt in internationale vliegenafvangerij. Intrigerend, kleurrijk, maar een beetje vermoeiend.

Planet of the Apes

1968 | Sciencefiction, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1968. Sciencefiction van Franklin J. Schaffner. Met o.a. Charlton Heston, Roddy McDowall, Kim Hunter, Maurice Evans en James Whitmore.

Na een lange reis belandt een ruimteschip op een planeet die niet geregeerd wordt door mensen, maar door grote mensapen, zoals chimps, gorilla's en orang-oetans. Er leven wel mensen, maar die zijn primitief, en er wordt op ze gejaagd. Een van de astronauten (Heston) wordt gevangen genomen, en wekt veel verbazing als blijkt dat hij net zo goed kan praten als een aap. Klassieke sf, tikje potsierlijk vanwege de merkwaardige rubber maskers van de apen, maar toch leuk vanwege de slimme premisse en jongensboekensfeer. Gebaseerd op de roman van Pierre Boulle.

How to Steal the World

1968 | Thriller, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1968. Thriller van Sutton Roley. Met o.a. Robert Vaughn, David McCallum, Barry Sullivan, Eleanor Parker en Leslie Nielsen.

UNCLE-agenten Napoleon Solo (Vaughn) en Ilya Kuryakin (McCallum) rukken uit om een krankzinnig geworden collega te beletten met behulp van zenuwgas de wereld aan zich te onderwerpen. Veel traditionele actie en vuurgevechten moeten de toeschouwer het uitzicht op het zeer magere scenario ontnemen. Geijkt spionagewerk zonder verrassingen. Het scenario is van Norman Hudis, en het camerawerk van Robert B. Hauser.

Bandolero!

1968 | Western

Verenigde Staten 1968. Western van Andrew V. McLaglen. Met o.a. James Stewart, Dean Martin, Raquel Welch, George Kennedy en Andrew Prine.

Martin en zijn bende outlaws maken Texas al een tijdje onveilig. Een bankoverval in Val Verde mislukt en er vallen verschillende doden, zowel onder de burgers als onder de bandieten. Martin wordt gevangen genomen en tot de strop veroordeeld. Zijn broer, de rechtschapen Stewart, komt dit ter ore en hij gaat erop af in de hoop zijn leven te kunnen redden, hoewel hij Martins levenswandel niet goedkeurt. Vlotgemaakte serie-western die vooral opvalt door de prachtige locatie- fotografie (van William H. Clothier). Het scenario van James Lee Barrett, naar een verhaal van Stanley L. Hough, staat bol van de clichés. Voor de hoofdpersonages was het duidelijk een routineklus maar de bijrolspelers doen het opmerkelijk goed. En bovendien is het leuk om Welch te zien.

Warning Shot

1967 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1967. Misdaad van Buzz Kulik. Met o.a. David Janssen, Ed Begley, Keenan Wynn, Lillian Gish en Eleanor Parker.

Ervan overtuigd dat hij de psychopaat voor zich heeft die hij zoekt, schiet politieman Janssen een man neer die een wapen op hem richt. De dode was een gewaardeerde arts en een revolver is nergens te vinden, zodat twijfel rijst aan de zelfverdediging waarop Janssen zich beroept. De schietpartij loopt uit op een schandaal. Sterk opgebouwd melodrama met een verrassend einde. De vele kleine plans waarin de film wordt verteld doen vermoeden dat hij werd geproduceerd voor tv. Hierbij komt dat Kulik voornamelijk voor het kleine scherm werkte. Sterke bijrollen van een hele reeks legendarische namen. Als inspiratiebron voor het scenario van Mann Rubin diende de roman 711-Officer Needs Help van Whit Masterson. Onderhoudend en spannend. Gefotografeerd door Joseph Biroc. Door Jerry Goldsmith voorzien van een opwindende jazz-score.

The Karate Killers

1967 | Avonturenfilm, Mysterie, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1967. Avonturenfilm van Barry Shear. Met o.a. Robert Vaughn, David McCallum, Curd Jürgens, Joan Crawford en Herbert Lom.

Topagenten van UNCLE, Napoleon Solo (Vaughn) en de raadselachtige Ilya Kuryakin (McCallum), in de slag met communistische organisatie THRUSH rond een formule om goud uit zeewater te winnen. Niet de beste aflevering in THE MEN FROM UNCLE-serie, maar geroutineerd amusement. Het scenario is bewerkt door Norman Hudis naar een idee van Boris Ingster, het camerawerk is van Fred J. Koenekamp.

The Flim Flam Man

1967 | Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1967. Komedie van Irvin Kershner. Met o.a. George C. Scott, Sue Lyon, Michael Sarrazin, Harry Morgan en Jack Albertson.

Sarrazin is uit het leger gedrost en de MP zit hem op zijn hielen. In het Zuiden van de V.S. leert hij Scott kennen, een handige oude oplichter, die hem de kneepjes van het vak leert en al spoedig verdient Sarrazin voor hun beiden de kost. Al rondtrekkend ontmoet Sarrazin een leuke vrouw, hij wordt verliefd en komt tot inkeer over zijn dubieuze bestaan. Dan wil hij een eerlijke man van Scott maken, maar een oude boom kun je niet meer verplanten. Een onderhoudende komedie. Scenario van William Rose naar een verhaal van Guy Owens. Camerawerk van Charles Lang Jr. Ook bekend als ONE BORN EVERY MINUTE.

In Like Flint

1967 | Sciencefiction, Thriller, Komedie

Verenigde Staten 1967. Sciencefiction van Gordon Douglas. Met o.a. James Coburn, Lee J. Cobb, Jean Hale, Andrew Duggan en Anna Lee.

Een zwak vervolg van OUR MAN FLINT, waarbij we onze held zien vechten tegen een geheim genootschap van vrouwen die de wereld willen overnemen.

Hour of the Gun

1967 | Western

Verenigde Staten 1967. Western van John Sturges. Met o.a. James Garner, Jason Robards, Robert Ryan, Albert Salmi en Charles Aidman.

Sequel op Sturges` GUNFIGHT AT THE O.K. CORRAL (1957), ditmaal met Garner en Robards als respectievelijk Wyatt Earp en Doc Holliday. Nadat drie leden van de Clanton-bende door hen werden uitgeschakeld, heeft Ike Clanton (Ryan) het lef hen aan te klagen wegens moord. Het blijft zijn bedoeling om de macht te verwerven over de hele streek en Earp en Holliday vormen de obstakels. Het scenario van Edward Anhalt heeft een zeer sterk begin, maar boet vervolgens aan geloofwaardigheid in. Uitstekende prestaties van de hoofdrollen, terwijl het geen dankbare job is om Lancaster en Douglas te vervangen. De film behaalt dan ook nergens het niveau van zijn voorganger. Prachtige openluchtfotografie van Lucien Ballard en een opwindende westernscore van Jerry Goldsmith.

To Trap a Spy

1966 | Thriller

Verenigde Staten 1966. Thriller van Don Medford. Met o.a. Robert Vaughn, David McCallum, Luciana Paluzzi, Patricia Crowley en Fritz Weaver.

Als een duistere organisatie de president van een jonge Afrikaanse republiek en diens nauwe medewerkers vermoordt, wordt top-agent Napoleon Solo (McCallum) erop afgestuurd. Een aflevering van de tv-serie THE MAN FROM U.N.C.L.E. uitgerekt tot speelfilmlengte, maar de beperkingen van het budget zijn te merken en de spelers hebben nog weinig ervaring met de spionage- formule. Wordt dikwijls aangeprezen als de pilot voor de serie, maar is achteraf als zodanig ingeblikt. Het scenario is van Sam Rolfe. Het camerawerk is van Joseph Biroc.

The Spy With My Face

1966 | Actiefilm, Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten 1966. Actiefilm van John Newland. Met o.a. Robert Vaughn, Senta Berger, David McCallum, Leo G. Carroll en Michael Evans.

Bioscoop-aflevering van [KL]The Man From U.N.C.L.E.[KLE], waarin Solo (Vaughn) de leiding krijgt over `Operation August`. Samen met drie andere agenten, waar onder Kuryakin (McCallum), moet hij een nieuwe code naar een kluis met geheimzinnige inhoud in Zwitserland overbrengen. Een internationale misdaadorganisatie is hiervan op de hoogte en dank zij de sexy Berger wordt Solo gevangen genomen, terwijl een dubbelganger zijn plaats inneemt. Geen bijzondere aflevering, geschreven door Clyde Ware en Joseph Calvelli, in stripstijl geacteerd door de hoofdpersonages. Het geheel werd erg tv-matig uitgewerkt en brengt geen enkel verrassend element. Gefotografeerd door Fred Koenekamp.

The Sand Pebbles

1966 | Oorlogsfilm, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1966. Oorlogsfilm van Robert Wise. Met o.a. Steve McQueen, Richard Attenborough, Richard Crenna, Candice Berger en Simon Oakland.

In 1926 is China in volle beroering. Op de Yangtse Kiang liggen talrijke buitenlandse schepen om hun landgenoten tijdig te kunnen evacueren. Zeeman McQueen van de USS San Pablo is niet erg geliefd bij zijn kapitein Crenna en de rest van de bemanning. Met zijn enige vriend (Attenborough) gaat hij aan de wal stappen. In een bordeel leren ze een beeldschone Chinese kennen. Zo belanden zij in heel wat moeilijkheden. Langdradig oorlogsepos met veel verwijzingen naar Vietnam. Er was duidelijk een gigantisch budget en Wise kreeg een fantastische cast, maar hij slaagde er niet in het scenario van Robert Anderson, naar een roman van Richard McKenna, als film boeiend te maken. McQueen is zeer goed en hield er een Oscarnominatie aan over, evenals cameraman Joseph MacDonald en componist Jerry Goldsmith. Een kortere speelduur en wat minder ambitie hadden beslist een betere film opgeleverd.

The Blue Max

1966 | Oorlogsfilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1966. Oorlogsfilm van John Guillermin. Met o.a. George Peppard, James Mason, Ursula Andress, Jeremy Kemp en Karl Michael Vogler.

De Eerste Wereldoorlog wordt bekeken vanuit het standpunt van de Duitsers. Gebaseerd op een roman van Jack Hunter vertelt The Blue Max geen verhaal over Duitse slechtheid of collectief nationalisme, maar over menselijke ambitie en bedrog. Peppard speelt Bruno Stachel, een gewone soldaat die zich een plek weet te verwerven tussen de adellijke vliegeniers, terwijl hij ook nog eens avances maakt tegenover de vrouw (Andress) van zijn generaal (Mason). Spectaculaire luchtbeelden, het bijzondere perspectief en verbazende bedscènes maken deze oorlogsfilm de moeite waard.

Stagecoach

1966 | Western

Verenigde Staten 1966. Western van Gordon Douglas. Met o.a. Ann-Margret, Alex Cord, Red Buttons, Bing Crosby en Bob Cummings.

Een kleurige met sterren afgeladen western die goed is, maar niet op kan tegen het origineel van 1939. Een te lange film met zo nu en dan een actiescène ter afwisseling. Gedraaid in CinemaScope.

Seconds

1966 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1966. Horror van John Frankenheimer. Met o.a. Rock Hudson, Salome Jens, John Randolph, Will Geer en Jeff Corey.

Man van middelbare leeftijd, die zijn saaie leventje beu is, krijgt de kans om met een ander en jonger uiterlijk een nieuwe start te maken aan het strand van Californië. Maar er blijken toch wat nadelen aan deze keuze te kleven. Het prachtige camerawerk van James Wong Howe en de trefzekere regie van Frankenheimer maken van Seconds een uitstekend thriller-drama.

One Spy Too Many

1966 | Misdaad, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1966. Misdaad van Joseph Sargent. Met o.a. Robert Vaughn, David McCallum, Rip Torn, Dorothy Provine en Leo G. Carroll.

Een uit de tv-serie [KL]Man From U.N.C.L.E.[KLE] gemonteerde speelfilm, waarin Alexander (Torn) de wereldmacht probeert te grijpen en onderwijl zijn echtgenote Tracey (Provine) aan de kant zet. Alleen agenten Solo (Vaughn) en Kuryakin (McCallum) kunnen dit varkentje wassen. Het scenario werd geschreven door Dean Hargrove. Camerawerk van Fred Koenekamp.

Von Ryan's Express

1965 | Oorlogsfilm, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1965. Oorlogsfilm van Mark Robson. Met o.a. Frank Sinatra, Trevor Howard, Brad Dexter, Raffaella Carrà en Sergio Fantoni.

Oorlogsfilms mochten vroeger ongegeneerd spannend, ja, zelfs heroïsch zijn, waarvan akte in dit WO II-verhaal met Ol' Blue Eyes in een paraderol. Sinatra is kolonel Joseph Ryan, neergeschoten piloot in een krijgsgevangenenkamp in Italië. Wanneer Mussolini's fascisten capituleren, weet Ryan dat de nazi's het bevel over de kampen over gaan nemen. Als hoogste in rang grijpt hij de ontsnappingskans: met een gekaapte goederentrein tracht de ijzervreter samen met de Britse majoor Fincham (Howard) een paar honderd geallieerde militairen dwars door oorlogsgebied naar Zwitserland te loodsen. Letterlijk en figuurlijk denderend escapisme met meesterlijke CinemaScope-fotografie van William H. Daniels.

The Satan Bug

1965 | Sciencefiction, Drama, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1965. Sciencefiction van John Sturges. Met o.a. George Maharis, Richard Basehart, Anne Francis, Dana Andrews en Edward Asner.

Goede regie van Sturges van een SF-avontuur over de verdwijning van een capsule met een dodelijk virus. Gebaseerd op het boek van Alistair MacLean, door James Clavell en Edward Anhalt tot scenario bewerkt. Het camerawerk is van Robert Surtees. Ook bekend als OPERATION: SATAN BUG.

The Saboteur, Code Name Morituri

1965 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1965. Oorlogsfilm van Bernhard Wicki. Met o.a. Marlon Brando, Yul Brynner, Janet Margolin, Trevor Howard en Wally Cox.

Brando is de topattractie van de grootse rolbezetting in een film over een Duitser, die anti-nazi is en de Engelsen helpt een vrachtschip te veroveren. De fotografie van Conrad Hall is ook heel goed, maar het scenario wordt steeds slechter, naarmate het verhaal verdergaat. Ook bekend als MORITURI.

Our Man Flint

1965 | Actiefilm, Sciencefiction, Thriller, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1965. Actiefilm van Daniel Mann. Met o.a. James Coburn, Lee J. Cobb, Gila Golan, Edward Mulhare en Benson Fong.

De aarde wordt getroffen door allerlei natuurrampen. Staatshoofden van alle landen eisen van hun geleerden een verklaring voor deze catastrofes.

In Harm's Way

1965 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1965. Oorlogsfilm van Otto Preminger. Met o.a. John Wayne, Kirk Douglas, Patricia Neal, Tom Tryon en Paula Prentiss.

Een te lang, te overdreven geacteerd en te pretentieus verhaal over een marineman die erop uit trekt om tijdens WO II strategische eilanden op de Japanners te veroveren.

A Patch of Blue

1965 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1965. Drama van Guy Green. Met o.a. Sidney Poitier, Elizabeth Hartman, Shelley Winters, Wallace Ford en Ivan Dixon.

De jonge, blanke Hartman is door een ongeluk blind geworden. Haar moeder (Winters) beschouwt haar als een lastpost. De enige bij wie ze een beetje liefde vindt, is haar grootvader (Ford) die meer dronken dan nuchter is. Hij neemt haar geregeld mee naar het park, waar ze in de buitenlucht goedkope halskettingen maakt. Op een dag leert ze er Poitier kennen, die haar wereld doet opbloeien en haar ervan overtuigt dat ze tot veel meer in staat is. Ze wordt verliefd op hem, zonder iets te weten van zijn huidskleur. Brave, sentimentele film, die pleit voor rassenintegratie, op een stroperige manier die het destijds goed deed, maar nu niet erg geloofwaardig meer is. De acteurs zijn echter grandioos, en vanwege hun spelprestaties is het de moeite waard om te gaan kijken. Winters kreeg een Oscar voor haar spel. Green baseerde het scenario op de roman Be Ready With Bells And Drums van Elizabeth Kata. Robert Burks tekende voor de fotografie. Gedraaid in Panavision.

Seven Days in May

1964 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1964. Thriller van John Frankenheimer. Met o.a. Burt Lancaster, Kirk Douglas, Fredric March, Ava Gardner en Edmond O'Brien.

Het volk is niet gelukkig wanneer de Amerikaanse president March een vredesverdrag sluit met Rusland. Door het stilvallen van de oorlogsmachine stijgt de werkloosheid schrikbarend. Generaal Lancaster, held uit WO II, neemt het niet en smeedt een complot voor een staatsgreep. Dit komt kolonel Douglas ter ore, die de president inlicht. Bijzonder spannende politieke fictie, die de kijker geen ogenblik met rust laat. Magistraal gespeeld door een grandioze cast, ook al is de rol van Gardner storend overbodig. Het knap opgebouwde scenario van Rod Serling is gebaseerd op een roman van Fletcher Knebel en Charles W. Bailey II en is bijzonder onderhoudend en vooral geloofwaardig. Uitstekende zwart-wit-fotografie van Ellsworth Fredericks en een melodieuze score van Jerry Goldsmith.

Rio Conchos

1964 | Western, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1964. Western van Gordon Douglas en Clair Huffaker. Met o.a. Richard Boone, Stuart Whitman, Jim Brown, Tony Franciosa en Wende Wagner.

Iemand bewapent oorlogszuchtige Indianen. Legerkapitein Whitman moet uitzoeken wie. Hij wordt begeleid door Indianenhater Boone en de Mexicaanse bandiet Franciosa, die uit de gevangenis zijn ontslagen om Whitman bij deze opdracht te helpen. O'Brien is de man op de achtergrond. Maar voor ze die te pakken hebben gaan ze door een hel in deze actierijke en spannende western, die op de roman van Clair Huffaker is gebaseerd. Hijzelf en Joseph Landon bewerkten het boek. Joe MacDonald stond achter de camera en Jerry Goldsmith schreef de muziek. De zwarte voetbalster Brown maakte zijn debuut in deze film.

The Stripper

1963 | Drama

Verenigde Staten 1963. Drama van Franklin J. Schaffner. Met o.a. Joanne Woodward, Richard Beymer, Claire Trevor, Carol Lynley en Robert Webber.

Een niet meer zo jonge stripteasedanseres wordt verliefd op een tiener in deze goede verfilming van William Inge's stuk A Loss Of Roses. Schaffners regiedebuut.

The Secret Passion Freud

1963 | Drama

1963. Drama van John Huston. Met o.a. Montgomery Clift en David McCallum.

Een niet meer zo jonge stripteasedanseres wordt verliefd op een tiener in deze goede verfilming van William Inge's stuk A Loss Of Roses. Schaffners regiedebuut.

The Prize

1963 | Misdaad, Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1963. Misdaad van Mark Robson. Met o.a. Paul Newman, Edward G. Robinson, Elke Sommer, Diane Baker en Micheline Presle.

Een Amerikaanse schrijver (Newman) gaat naar Stockholm om de Nobelprijs voor de literatuur in ontvangst gaat nemen. Hij verdient echter al jaren zijn brood met het schrijven van detectiveromans. Zijn speurdersneus vertelt hem dat een andere Nobelprijswinnaar (Robinson) vervangen is door een dubbelganger. Newman is leuk als recalcitrante auteur en Sommer biedt hem aantrekkelijk tegenspel. Naar de roman van Irving Wallace. De vaardige hand van scenario-schrijver Ernest Lehman is echter ook onmiskenbaar aanwezig. Gefilmd in Panavision door William Daniels.

The List of Adrian Messenger

1963 | Misdaad, Mysterie, Thriller

Verenigde Staten​/​​Kenia 1963. Misdaad van John Huston. Met o.a. George C. Scott, Clive Brook, Dana Wynter, Herbert Marshall en Tony Curtis.

Vijf grote sterren dagen U uit te raden welke vermomde rollen zij vertolken!' De filmreclame speelde er al handig op in: deze whodunnit is eigenlijk een who-is-it, waarin Kirk Douglas, Tony Curtis, Burt Lancaster, Robert Mitchum en Frank Sinatra onherkenbaar over het scherm gaan. Je kunt niet voorkomen uit te kijken naar hun entree. Overigens lieten Curtis, Lancaster en Sinatra zich alleen filmen bij de 'ontmaskering' in de epiloog (en streken daarvoor twee ton op!). Opmerkelijk genoeg heeft de verfilming van Philip MacDonald's roman het verkleedspektakel helemaal niet nodig. Onder bezielde leiding van Hollywoodcoryfee John Huston (The Maltese Falcon) en met atmosfeerverhogers Joe MacDonald (Will success spoil Rock Hunter) en Jerry Goldsmith (Alien) voor de beelden en de muziek, werd het een spannende en leuke mystery-thriller. In het clevere verhaal krijgt Anthony (Scott) een lijst met namen overhandigd van zijn vriend Adrian (Merivale), vlak voor diens gewelddadige dood. (IdH/VPRO Gids)

Take Her, She's Mine

1963 | Komedie

Verenigde Staten 1963. Komedie van Henry Koster. Met o.a. James Stewart, Sandra Dee, Audrey Meadows, Robert Morley en Bob Denver.

Een routineuze familiekomedie waarin Stewart de geplaagde vader van opgroeiende dochter Dee is. De voorspelbare grappen helpen al evenmin.

Lilies of the Field

1963 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1963. Komedie van Ralph Nelson. Met o.a. Sidney Poitier, Lilia Skala, Lisa Mann, Isa Crino en Stanley Adams.

De werkloze bouwvakker en ex-militair Homer Smith (Poitier) krijgt autopech en zoekt hulp bij een boerderij in Arizona. Daar blijken vijf gevluchte Oost-Duitse nonnen te wonen. De moeder-overste ziet hem als door God gezonden en wil dat hij een nieuwe kapel bouwt, maar Homer heeft daar eigenlijk niet zo’n zin in. Vriendelijke reli-film met een opwekkende boodschap komt inmiddels wat gedateerd over, maar baarde destijds veel opzien. Ook opzienbarend: Poitier won als eerste Afro-Amerikaan een Oscar voor zijn hoofdrol. Zelf vroeg hij zich later af of dat kwam door zijn - overigens prima - spel, of vanwege zijn huidskleur.

A Gathering of Eagles

1963 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1963. Drama van Delbert Mann. Met o.a. Rock Hudson, Rod Taylor, Mary Peach, Robert Lansing en Barry Sullivan.

De bekende formule van mannen in training en hun activiteiten buiten de dienst wordt gebruikt om de film te concentreren op het Strategic Air Command; Hudson speelt zijn rol bijzonder geloofwaardig. Het scenario is van Robert Pirosh naar een verhaal van Sy Bartlett. Het camerswerk is van Russell Harlan.

The Spiral Road

1962 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1962. Avonturenfilm van Robert Mulligan. Met o.a. Rock Hudson, Burl Ives, Gena Rowlands en Geoffrey Keen.

Een lang, maar interessant verhaal over een arts (Hudson) die in de oerwouden van Java de melaatsheid bestrijdt. Naar het boek van Jan de Hartog.

Lonely Are the Brave

1962 | Western

Verenigde Staten 1962. Western van David Miller. Met o.a. Kirk Douglas, Gena Rowlands, Walter Matthau, Michael Kane en Carroll O'Connor.

Douglas speelt in deze 'social documentary with a chase' (zijn woorden) een uit de gevangenis ontsnapte cowboy van de oude stempel die niet opgewassen is tegen de 'moderne tijd'. 'Do you realize how many fences there are getting to be? And the signs they've got on them? No hunting, No hiking, No fishing, No trespassing, Private property, Closed area, Stop moving, Drop dead,' zegt hij in de film. Maar verbodsbordjes zijn nog tot daar aan toe. Ook de straffen zijn strenger. En de sheriff (Matthau) heeft een walkie-talkie en rijdt in een jeep. Vluchten kan niet meer. Of nauwelijks.

Studs Lonigan

1960 | Drama

Verenigde Staten 1960. Drama van Irving Lerner. Met o.a. Christopher Knight, Frank Gorshin, Venetia Stevenson, Carolyn Craig en Jack Nicholson.

Een interessante maar niet geheel geslaagde bewerking van James T. Farrells 'beruchte' roman over een rusteloze, zeer sensuele jongeman in het Chicago van de jaren twintig. Goede sfeertekening, maar er zijn in het script ongelukkige concessies aan de smaak en de zedelijke normen van de jaren zestig gedaan. Nicholson speelt een van Studs boezemvrienden; Foran is indrukwekkend als Studs' vader.

The Twilight Zone

1959 | Televisieserie, Fantasy, Horror, Mysterie, Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten 1959. Televisieserie van Rod Serling. Met o.a. Rod Serling, Robert McCord, Vaughn Taylor, Jack Klugman en James Best.

Na een nucleaire catastrofe heeft boekenwurm Henri het rijk alleen op aarde. Eindelijk kan hij rustig lezen, hij heeft de hele bieb voor zichzelf! Maar dan breekt zijn bril en kan hij niet meer lezen. Het is het typisch ironische plot van een aflevering uit het eerste seizoen van The Twilight Zone, een buitengewoon succesvolle tv-serie, met losse afleveringen die thematisch uit de hoek van sf, fantasie en horror kwamen. In de vijf seizoenen waren veel later beroemde acteurs voor het eerst te zien: William Shatner, Robert Duvall, Dennis Hopper en Robert Redford. In 2013 door het Writers Guild of America uitgeroepen tot de op twee na beste serie aller tijden.