Vilko Filac: camera.
Er zijn 8 films gevonden.

Mon ange

2004 | Drama

Frankrijk​/​​België 2004. Drama van Serge Frydman. Met o.a. Vanessa Paradis, Vincent Rottiers, Eduardo Noriega en Claude Perron.

Prostituee Colette (Paradis) pikt voor een collega haar tienerzoon Billy (Rottiers) op uit een tehuis. Maar dan wordt die collega door een pooier vermoord en slaan Colette en haar beschermeling op de vlucht. Aardige roadmovie waarin langzaam maar zeker een band ontstaat tussen de twee. Regisseur Frydman kreeg ooit een César-nominatie voor zijn scenario van Patrice Lecontes La fille sur le pont, ook met Paradis in de hoofdrol. Deze debuutfilm is niet helemaal geslaagd, daarvoor weet Paradis net te weinig empathie op te wekken. Speelt deels in Amsterdam.

Novocaine

2001 | Komedie, Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 2001. Komedie van David Atkins. Met o.a. Steve Martin, Helena Bonham Carter, Laura Dern, Scott Caan en Elias Koteas.

De verwachtingen waren hooggespannen toen bekend werd dat komiek Steve Martin een tandarts zou spelen in de zwarte komedie Novocaine. Pers en fans hoopten op een schim van de sadistische tandarts die Martin neerzette in Little Shops of Horror (1986) maar een herhaling werd het helaas niet. Martin maakte niettemin indruk als een goedhartige tandarts met een geordend leventje die wordt geconfronteerd met allerhande heisa rond drugs, moord en overspel nadat hij in de maling (en op de tandartsstoel) wordt genomen door drugsminnende patiënt Susan (Carter). Een voortreffelijke komedie, die Martin en Carter een kortstondige relatie met elkaar opleverde.

The Brave

1997 | Western, Drama

Verenigde Staten 1997. Western van Johnny Depp. Met o.a. Johnny Depp, Marlon Brando, Marshall Bell, Elpidia Carrillo en Clarence Williams III.

Raphael (Depp), een straatarme Indiaan, woont met zijn gezin in een krot vlak bij de reusachtige vuilnisbelt van Morganstown. In de stad ontmoet Raphael ene McCarthy (Brando), maker van snuff-movies. McCarthy doet hem een voorstel: vijftigduizend dollar voor een optreden in een van zijn producties; daarvoor moet hij de verschrikkelijkste folteringen ondergaan voor de camera en zijn leven offeren. Depp, hier in zijn regiedebuut, geeft een uitstekende hoofdrol weg en ook Brando is opmerkelijk: er is een scène die sterk doet denken aan The Godfather. Een met passie geladen portret over de opoffering van een mens, dat voortkomt uit de diepste roerselen van de Indiaanse cultuur. De muziek is van Iggy Pop, die even te zien als een man die een volgelpootje naar binnen slikt.

Underground

1995 | Oorlogsfilm, Komedie, Drama

Hongarije​/​​Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Joegoslavië 1995. Oorlogsfilm van Emir Kusturica. Met o.a. Miki Manojlovic, Lazar Ristovski, Mirjana Jokovic, Slavko Stimac en Ernst Stötzner.

De absurde avonturen van Marko (Manojlovic) en Petar Popara bijgenaamd Blacky (Ristovski), dikke maatjes die goed verdienen met de zwarte handel. Ze leveren wapens aan degene die erom vraagt en regelen bijeenkomsten voor de communisten. In het Belgrado van 1941 duiken de twee onder in een kelder en blijven daar tot ver nadat de Tweede Wereldoorlog is afgelopen. Regisseur Kusturica schetst in de film de tragische geschiedenis van een land in oorlog. Visueel overweldigende en intense, zwarte komedie die de Gouden Palm won in Cannes.

Arizona Dream

1993 | Komedie, Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1993. Komedie van Emir Kusturica. Met o.a. Johnny Depp, Jerry Lewis, Faye Dunaway, Lili Taylor en Vincent Gallo.

Ster van Arizona Dream is Johnny Depp, als dagdromer Axel, die naar Arizona komt om het huwelijk van zijn oom (Lewis) bij te wonen. Daar raakt hij verzeild in een emotionele driehoeksverhouding met de wat oudere Elaine (Dunaway) en haar stiefdochter (Taylor). Het absurdistische en soms surrealistische Arizona Dream is de eerste Amerikaanse film van de in Sarajevo geboren Kusturica (Time of the Gypsies, Underground). De film werd onderscheiden met de Zilveren Beer op het filmfestival van Berlijn.

Pummarò

1990 | Drama, Film noir

Italië 1990. Drama van Michele Placido. Met o.a. Salvatore Billa, Ottaviano Dell'Acqua, Nicola Di Pinto en Thywill Amenia.

Het regiedebuut van acteur Placido is een sterke Italiaanse film over racisme en uitbuiting. Het verhaal gaat over Kwaku, een medisch student uit Ghana. In zuid-Italië vindt hij zijn broer, bijgenaamd Pummarò, terug, die daar werkt als onderbetaalde boerenknecht om voor Kwaku een studie in Canada mogelijk te maken. Kwaku's speurtocht brengt hem van het gewelddadige Napolitaanse platteland naar de Romeinse hoerenbuurt waar hij Nanou ontmoet, de vrouw van zijn broer. Een vleug van romantiek in Verona. Het einde is bitterzoet.

Time of the Gypsies

1989 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië​/​​Joegoslavië​/​​Tsjechië 1989. Drama van Emir Kusturica. Met o.a. Bora Todorovic, Davor Dujmovic, Ljubica Adzovic, Sinolička Trpkova en Elvira Sali.

Overal in Time of the Gypsies is modder de ondergrond. Het zijn zigeuners van Joegoslavië en Italië die er onvast in rondploeteren, onverbiddelijk gedreven door scenarist-regisseur Kusturica, die een ultrarealistische wereld creëert waar men niet wil zijn; met krotten, dronkaards, verkrachters, mensensmokkelaars en huilende kinderen. Maar Kusturica (Arizona Dream) is de Joegoslavische Fellini, dus in hetzelfde Time of the Gypsies is plaats voor magie, Charlie Chaplin-vertolking, onverklaarbare genezing, verschijningen, groteske personen en flamboyante dromen. Perhan (Dujmovíc) maakt het allemaal mee. Hij leeft in een krot van een zigeunerdorp aan de rand van Sarajevo, met zijn goede oma (Adzovic), krankzinnige oom, zieke zusje en opmerkelijke kalkoen. Om zijn zusje te genezen gaat Perhan mee met de onbetrouwbare, rijke baas Ahmed (Todorovíc), die haar wel even naar het ziekenhuis van Ljubljana brengt. Meesterlijk weeft Kusturica zijn epische droom/nachtmerrie naar het enige mogelijke einde en de acteurs bewijzen hem daarbij een grote dienst door geen gas terug te nemen.

When Father Was Away on Business

1985 | Drama, Komedie

Joegoslavië 1985. Drama van Emir Kusturica. Met o.a. Moreno D'E Bartolli, Miki Manojlovic, Mustafa Nadarevic, Mira Furlan en Mirjana Karanovic.

Joegoslavië, zomer 1950. De vader van de zesjarige Malik wordt als vermeende stalinist door de zuiveringstroepen van Tito in een werkkamp opgesloten. Aan Malik wordt gezegd dat papa op zakenreis is, vandaar dus de titel. De film is een bitterzoete, tragikomische kijk op zowel de politieke verdeeldheid van een land als familieproblemen en -probleempjes vanuit het standpunt van een guitig knaapje. Soms verrassend leuk, soms aangrijpend, maar ook vaak melig en hoe dan ook langdradig. Werd tot een ieders verbazing bekroond met de Gouden Palm op het Festival van Cannes 1985.