James Cagney: regie, cast en muziek.
Er zijn 69 films gevonden.

Hollywoodism: Jews, Movies And The American Dream

1997 | Documentaire

Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Canada 1997. Documentaire van Simcha Jacobovici en Stuart Samuels. Met o.a. Neal Gabler, Jim Hoberman, Arthur Tracy, Bernard Avishai en Hasia Diner.

Terrible Joe Moran

1984 | Drama

Verenigde Staten 1984. Drama van Joseph Sargent. Met o.a. James Cagney, Art Carney, Floyd Patterson, Ellen Barkin en Peter Gallagher.

Voormalig bokskampioen Cagney zit aan zijn rolstoel gekluisterd en leeft samen met zijn vriend Carney in een appartement. Kleindochter Barkin mijdt alle contact met hem, omdat ze denkt, dat haar grootvader die ze bovendien potsierlijk vindt, zijn gezin jaren geleden in de steek heeft gelaten. Als haar vriendje Gallagher wegens grote schulden in de val zit van de onderwereld, vraagt zij haar grootvader langs een omweg om hulp. Die hoest het geld op, maar is een beetje teleurgesteld over de aanvankelijke onoprechtheid van zijn kleindochter. In de finale is alles vergeten en vergeven. Iets te veel dialoog, maar een waarachtig drama, waarin Cagney prima speelt; zijn laatste (en enige tv-)film. Scenarion van Frank Cucci.

Dead Men Don't Wear Plaid

1982 | Mysterie, Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1982. Mysterie van Carl Reiner. Met o.a. Steve Martin, Rachel Ward, Carl Reiner, Reni Santoni en George Gaynes.

Op een regenachtige avond in Los Angeles, ergens in de jaren veertig, wordt er op de deur geklopt van privé-detective Rigby Reardon (Martin). Voor de deur staat een beeldschone jonge vrouw (Ward), die meteen flauwvalt. Dan begint een zoektocht naar een verdwenen wetenschapper, waarbij Reardon hulp krijgt van Humphrey Bogart, James Cagney en nog een aantal andere sterren, doordat regisseur Reiner fragmenten uit klassiekers als The Big Sleep, White Heat en Double Indemnity door zijn film sneed. Het resultaat is vaak grappig, maar ook bijzonder knap. Kostuums van de legendarische Edith Head.

Ragtime

1981 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 1981. Drama van Milos Forman. Met o.a. James Cagney, Elizabeth McGovern, Howard E. Rollins jr, Mary Steenburgen en James Olson.

Door verschillende verhalen met elkaar te verweven, heeft Forman een kleurrijk moza[KA3]iek van het Amerika tijdens de ragtime- periode (1906-1914) samengesteld. De States worden overspoeld door immigranten op zoek naar rijkdom. Door de grandioze sfeeropbouw en de sublieme acteerprestaties is dit kaleidoscopisch tijdsbeeld een waar juweeltje. Een must voor elke filmliefhebber.

James Cagney: That Yankee Doodle Dandy

1981 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1981. Documentaire van Richard Schickel. Met o.a. James Cagney, Treat Williams, Milos Forman, Norman Mailer en Pat O'Brien.

De carri[KA2]ere van de bekende acteur James Cagney (1899- 1986) beleefde een hoogtepunt in de jaren 1930 toen hij dikwijls de rollen van gewetenloze gangster speelde in de films die in de Warner Bros. studio van de lopendeband rolden. De Oscar als Beste Acteur, die hem in 1942 werd verleend, was echter voor zijn rol van impressario in de musical YANKEE DOODLE DANDY. Dit was eigenlijk helemaal niet verbazingwekkend, want zoals zoveel acteurs en actrices uit zijn tijd, was Cagney begonnen in het variété. Regisseur Schickel die menige biografie op zijn naam heeft staan, interviewt Cagney en belangrijke mensen die met hem gewerkt hebben. Hieronder zijn o.a. de schrijver Norman Mailer en de regisseur Milos Forman, die Cagney in 1981 nadat hij zes jaar niet meer op het witte doek was verschenen, terughaalde en hem een rol gaf in zijn onvergankelijke film RAGTIME - het werd Cagney's laatste. De film is doorspekt met bekende en minder bekende filmfragmenten. Het scenario is van regisseur Schickel. Het camerawerk is van Martin Bell, Peter Macdonald en Mike Coles. Wordt aangeraden voor filmfans en filmstudenten. De commentaarstem in de oorspronkelijke versie is van Treat Williams.

One, Two, Three

1961 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1961. Komedie van Billy Wilder. Met o.a. James Cagney, Arlene Francis, Horst Buchholz, Pamela Tiffin en Red Buttons.

Vrolijke, vlotte Wilder-film over een directeur van de Coca Cola fabriek in West-Berlijn. Cagney speelt wonderbaarlijk goed in zijn laatste film vóór RAGTIME, twintig jaar later. De muziek van André Previn maakt op originele wijze gebruik van de 'Sabeldans' van Chattsjaturian. Scenario van regisseur Wilder en I.A.L. Diamond naar een toneelstuk van Ferenc Molnár. Camerawerk vam Daniel L. Fapp.

The Gallant Hours

1960 | Biografie

Verenigde Staten 1960. Biografie van Robert Montgomery. Met o.a. James Cagney, Dennis Weaver, Ward Costello, Richard Jaeckel en Les Tremayne.

In semi-documentaire stijl gedraaid verslag van een kritiek, vijf weken durend Amerikaans-Japans gevecht in 1942 in de Stille Zuidzee, en van de belangrijke rollen die admiraal William 'Bull' Halsey speelde bij de uiteindelijke overwinning van de geallieerden. Oorlogsfilm waarin de actie het moet afleggen tegen een overvloed aan dialogen. De film werd met veel verbeeldingskracht gemaakt, maar een oorlogsfilm die haast geen buitenopnamen heeft, komt niet echt tot leven. Cagney is grandioos in de rol van Halsey. Interessant maar niet helemaal gelukt. Het scenario is van de hand van Frank D. Gilroy en Beirne Lay Jr., terwijl Joseph MacDonald het camerawerk leidde.

The Angry Hills

1959 | Oorlogsfilm, Drama, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1959. Oorlogsfilm van Robert Aldrich. Met o.a. Robert Mitchum, Elisabeth Mueller, Stanley Baker, Gia Scala en Theodore Bikel.

Griekenland, 1940. De Amerikaanse oorlogscorrespondent Michael Morrison (Mitchum) is nazi's en collaborateurs te slim af wanneer hij Griekenland uit wil met een lijst met namen van verzetsleiders. Goed gemaakte, spannende oorlogsfilm, die echter lijdt onder een oppervlakkige tekening van de personages. Mitchum is uitstekend in zijn rol. Nogal geforceerde dialogen. Scenarioschrijver A.I. Bezzerides baseerde zich op een roman van Leon Uris maar slaagde er niet in alle gebeurtenissen daaruit over te brengen naar zijn script. De aantrekkelijke Griekse locaties werden gefilmd door Stephen Dade. Voor de decors was Ken Adam verantwoordelijk.

Shake Hands with the Devil

1959 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1959. Drama van Michael Anderson. Met o.a. James Cagney, Don Murray, Dana Wynter, Glynis Johns en Michael Redgrave.

Een aangrijpend drama in het door oorlog verscheurde Ierland rond 1920, waarin een Amerikaanse student buiten schot tracht te blijven, maar door omstandigheden bij een opstandelingenleger terechtkomt, dat geleid wordt door de wilskrachtige Cagney. Mooi op locatie verfilmd. Scenario van Ivan Goff, Ben Roberts en Marian Thompson naar een roman van Reardon Connor. Camerawerk van Erwin Hillier.

Never Steal Anything Small

1959 | Drama, Musical, Komedie, Muziek

Verenigde Staten 1959. Drama van Charles Lederer. Met o.a. James Cagney, Shirley Jones, Roger Smith, Cara Williams en Nehemiah Persoff.

Een curieuze combinatie van muzikale komedie en drama. Cagney is een sterke man in de havenarbeidersbond die over lijken gaat om in die organisatie tot bestuurslid gekozen te worden. Naar het toneelstuk The Devil's Hornpipe van Maxwell Anderson en Rouben Mamoulian.

Short Cut to Hell

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van James Cagney. Met o.a. Robert Ivers, Georgann Johnson, William Bishop, Murvyn Vye en Yvette Vickers.

In het algemeen een strakke maar ongeïnspireerde verfilming van Graham Greene's This Gun for Hire over een moordenaar die zijn toestand onder ogen moet zien. Een zeldzame regie-poging van Cagney.

Man of a Thousand Faces

1957 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1957. Drama van Joseph Pevney. Met o.a. James Cagney, Dorothy Malone, Jane Greer, Marjorie Rambeau en Jim Backus.

Een verrassend toegewijde, goed geacteerde biografie van de ster uit zwijgende film Lon Chaney. Cagney als Chaney, Malone als labiele eerste echtgenote, Greer als eega die hem gelukkig maakt, zijn allen uitstekend. Chaneys leven en filmcarri[KA2]ere worden smaakvol (zij het niet accuraat) tot leven gebracht. Een pakkende rol van Rambeau als filmfigurante.

Tribute to a Bad Man

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van Robert Wise. Met o.a. James Cagney, Don Dubbins, Stephen McNally, Irene Papas en Vic Morrow.

Deze trage western wordt door het grandioze spel van Cagney imposant en boeiend. Hij is de almachtige rancher die korte metten maakt met bandieten: liever hangen dan een rechtszaak. Papas is zijn huishoudster, tot wie hij zich aangetrokken voelt. Maar zij kan niet tegen de hardheid waarmee hij tegenstanders behandelt. In de climax wordt de ex-voorman McNally een paardendief. De behandeling van Morrow door Cagney is een aparte gebeurtenis die de relaties Cagney-Papas-Dubbins (een jonge man die zijn leven redde en daarom door Cagney gastvrij werd opgenomen) sterk beïnvloedt. Michael Blankfort bewerkte het verhaal van Jack Schaefer. Robert Surtees maakte de fraaie beelden. Noot: Cagney's rol zou gespeeld worden door Spencer Tracy, maar die kreeg ruzie met Wise en liep weg.

These Wilder Years

1956 | Drama

Verenigde Staten 1956. Drama van Roy Rowland. Met o.a. James Cagney, Barbara Stanwyck, Walter Pidgeon, Betty Lou Keim en Don Dubbins.

Vreemd om Cagney tegen te komen in dit damesdrama over staalfabrikant Steve Bradford die, op zoek naar zijn onwettige zoon, een ongehuwde tienermoeder (Keim) ontmoet door tussenkomst van Ann Dempster, de directrice van een tehuis voor vondelingen (Stanwyck). Scenario van Frank Fenton naar het verhaal van Ralph Wheelwright. Camerawerk van George J. Folsey.

The Seven Little Foys

1955 | Biografie, Musical, Drama

Verenigde Staten 1955. Biografie van Melville Shavelson. Met o.a. Bob Hope, Milly Vitale, George Tobias, Billy Gray en James Cagney.

Variété-artiest Eddie Foy werkt graag alleen. Wanneer er een Italiaanse vrouw in zijn leven komt die hem aan zeven kleine 'Foys' helpt, moet hij zich echter aanpassen. Plezierige biografie over Eddie Foy en zijn artiestengezin. Hope sprankelt in de hoofdrol, Cagney speelt een gastrol als George M. Cohen. Het tapdansen van beiden is groots.

Run for Cover

1955 | Western

Verenigde Staten 1955. Western van Nicholas Ray. Met o.a. James Cagney, Viveca Lindfors, John Derek, Jean Hersholt en Ernest Borgnine.

Als Cagney uit de bak is ontslagen voor een misdaad die hij niet begaan heeft, trekt hij naar het verre Westen om een nieuw leven te beginnen. Onderweg ontmoet hij een jonge immigrante met wie hij het goed kan vinden. Aangeland in een stadje waar ze allebei willen neerstrijken, wordt hij aangezien voor een boef en bijna gelyncht. De berouwvolle stad maakt hem tot sheriff, waarna de film doorkachelen kan. Een western, die afwijkt van het gebruikelijke patroon en best aardig is. Derek is zijn rusteloze en opstandige jonge makker.

Mister Roberts

1955 | Komedie, Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1955. Komedie van John Ford en Mervyn LeRoy. Met o.a. Henry Fonda, James Cagney, William Powell, Jack Lemmon en Betsy Palmer.

Eerste stuurman, luitenant ter zee Roberts (Fonda), van het marine bevoorradingsschip (tandpasta en toiletpapier) USS Reluctant is een voormalig koopvaardij-officier. Hij vindt de dienst weinig eervol en wil weleens echte oorlogsactie meemaken. Dictatoriale kaptein Cagney dwarsboomt zijn ambities en zet de bemanning tegen hem op in ruil voor een enkele gunst. Als ze vastmaken gaat de jongste van seks verstoken officier Lemmon zonder verlof van boord, op jacht naar de eerste de beste rok die hij tegenkomt. Er breekt bijna muiterij uit en Fonda moet de zaak beslechten. Hij wordt uiteindelijk beloond met actieve zeedienst. Powell speelt de filosofische, maar slappe scheepsarts. Lemmon kreeg een Oscar voor zijn rol. Een sublieme film.

Love Me or Leave Me

1955 | Musical, Biografie, Drama

Verenigde Staten 1955. Musical van Charles Vidor. Met o.a. Doris Day, James Cagney, Cameron Mitchell, Robert Keith en Tom Tully.

Biografie van zangeres Ruth Etting, die rond 1930 aan de top stond. Het scenario van Daniel Fuchs en Isobel Lennart concentreert zich vooral op haar verhouding met kleine gangsterbaas Marty Snyder, die haar ontdekte en beroemd maakte. Hun kortstondige huwelijk leidde haar bijna naar de afgrond. Day en Cagney verpersoonlijken deze figuren op sublieme wijze. Het scenario biedt tevens plaats voor een twaalftal songs: voor het merendeel successen van Etting, maar ook twee nieuwe, die Day de hitparades in zong. De film blijft dicht bij de waarheid, vandaar dat hij zo deprimerend is. Achter de camera stond Arthur E. Arling. Percy Faith arrangeerde de songs en George Stoll had de muzikale leiding. Fuchs kreeg een Oscar voor het verhaal.

Drama Classics: A Link In The Chain

1955 | Drama

Verenigde Staten 1955. Drama van Arthur Ripley. Met o.a. James Cagney, James Lydon, Sam Edwards, Allene Roberts en Charles Smith.

Professor Cagney maakt zich klaar om naar zijn afscheidsceremonie te gaan. Hij heeft zijn twijfels. Is zijn taak echt volbracht? Is hij klaar om op pensioen te gaan? In de boeken die hij een laatste keer opruimt vindt hij enkele voorwerpen. Drie ervan zijn verbonden met studenten, een talentvolle tekenaar (Lydon), die in hoge mate gefrustreerd is door een handicap, een meisje uit goeden huize (Roberts) die in opstand komt tegen de maatschappij en een uitstekende student die zijn studies wil opgeven voor de sport (Edwards). Zij zullen hem zijn antwoord geven. Een indrukwekkende dramatische allegorie die, dank zij Cagney, die zichzelf speelt op verschillende leeftijden, een sterk impact heeft. Cagney bewijst hier nogmaals een van de grootste acteurs van zijn generatie te zijn. Het uitstekende scenario is van Larry Marcus. Achter de camera stond Harold Stine.

A Lion Is in the Streets

1953 | Misdaad

Verenigde Staten 1953. Misdaad van Raoul Walsh. Met o.a. James Cagney, Barbara Hale, Anne Francis, Warner Anderson en John McIntire.

Cagney, in een rol op Huey Long geïnspireerd, is levendig als een drassig mannetje dat in drugs handelt en politicus wordt, maar het onsamenhangend scenario weerhoudt de film ervan veel indruk te maken. Mooi opgenomen door Harry Stradling.

What Price Glory

1952 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1952. Oorlogsfilm van John Ford. Met o.a. James Cagney, Corinne Calvet, Dan Dailey, Robert Wagner en Marisa Pavan.

De klassieke zwijgende film verliest zijn glans als Cagney en Dailey de rollen spelen van de militairen als rivalen uit WO I.

Come Fill the Cup

1951 | Drama

Verenigde Staten 1951. Drama van Gordon Douglas. Met o.a. James Cagney, Phyllis Thaxter, Raymond Massey, James Gleason en Gig Young.

Cagney is nogal in toom gehouden als ex-journalist die zijn alcoholisme onder bedwang probeert te houden. Mooie rol van Gleason als helpende ex-dronkelap en Young als dronken playboy.

The West Point Story

1950 | Musical

Verenigde Staten 1950. Musical van Roy Del Ruth. Met o.a. Alan Hale jr, Doris Day, Virginia Mayo, Gordon MacRae en Gene Nelson.

Een dwaze maar aardige musical over Broadway-regisseur en tapdanser Cagney die op West Point een spectaculaire show organiseert. Let op 'The Military Polka'.

Quicksand

1950 | Drama, Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1950. Drama van Irving Pichel. Met o.a. Mickey Rooney, Jeanne Cagney, Barbara Bates, Peter Lorre en Taylor Holmes.

Sfeervolle film over een automonteur (Rooney) die verliefd is op de sletterige Cagney. Omdat zijn salaris ontoereikend is voor zijn beoogde levensstijl (hij moet immers indruk maken op Cagney) 'leent' hij twintig dollar uit de kassa van zijn baas. Uiteindelijk komt hij tot de conclusie dat zo'n laag bedrag een te hoge prijs is voor een oneerlijkheid. Lorre is uiterst bedreigend als de louche gokhal-eigenaar, die Cagney's geheim kent. Een sombere boodschap verpakt in een zinnebeeldige vertelling.

Kiss Tomorrow Goodbye

1950 | Misdaad, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1950. Misdaad van Gordon Douglas. Met o.a. James Cagney, Barbara Payton, Helena Carter, Luther Adler en William Frawley.

Vlak na de klassieke gangsterfilm White Heat mocht James Cagney zijn ding opnieuw doen: de gewetenloze vuilak uithangen. Het publiek, kennelijk tijdelijk verzadigd, negeerde Kiss Tomorrow Goodbye rijkelijk. Terwijl Cagney niet minder - zoals een collega het uitdrukte - speelt als een 'bunch of firecrackers going off all at once'. Veel vuiger dan Cagney's personage Ralph Cotter zie je ze niet. Cotter breekt met geweld uit de gevangenis, vestigt zich in een klein stadje, krijgt controle over corrupte agenten, koopt politici om, slaat zijn 'vriendin' (Payton, door Cagney zelf gecast) en moordt er op los. Wie speelt met vuurwerk...

White Heat

1949 | Misdaad, Film noir, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1949. Misdaad van Raoul Walsh. Met o.a. James Cagney, Virginia Mayo, Edmond O'Brien, Margaret Wycherly en Steve Cochran.

Arthur Cody Jarrett wordt vaak genoemd als de beste slechterik uit Cagney's indrukwekkende schurkengalerij. Cagney ratelt de bekende zinnetjes van een Hollywood-misdadiger, maar laat via tics en geweld een psychopaat met moederfixatie doorschijnen die de haren te berge doet rijzen. Rechercheur Hank Fallon gaat undercover om Jarrett te bevrienden en bewijs tegen hem te vergaren. Het recht moge zegevieren, de acteur die de agent speelt, O'Brien, is in ieder geval kansloos in iedere scène waarin zijn opponent Cagney optreedt. Cagney en zijn schurk hebben de film op het einde helemaal gewonnen als de beroemde zin 'Made it, ma! Top of the world!' heeft geklonken.

The Time of Your Life

1948 | Drama

Verenigde Staten 1948. Drama van H. C. Potter en H.C. Potter. Met o.a. James Cagney, William Bendix, Wayne Morris, Jeanne Cagney en Broderick Crawford.

Een bedachtzame film gebaseerd op het toneelstuk van William Saroyan over een groep vaste bezoekers van een kroegje in Big City. Voortreffelijk spel.

13 Rue Madeleine

1946 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1946. Oorlogsfilm van Henry Hathaway. Met o.a. James Cagney, < Annabella, Richard Conte, Frank Latimore en Walter Abel.

Goed spionageverhaal in documentairestijl over OSS-agenten die Duitse V2-bases in Frankrijk proberen op te sporen tijdens WO-II. Goede rolbezetting onder wie een jonge E.G. Marshall, Karl Malden en Red Buttons.

Blood on the Sun

1945 | Avonturenfilm, Drama, Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1945. Avonturenfilm van Frank Lloyd. Met o.a. James Cagney, Sylvia Sidney, Wallace Ford, Rosemary DeCamp en Robert Armstrong.

Tokyo in de jaren 1920. De Amerikaanse journalist Cagney onderzoekt de moord op een collega en diens vrouw. Zo stuit hij op een nationalistisch Japans plan om de wereld te veroveren, beraamd door de hooggeplaatst politicus Emery. Hij probeert bewijzen hiervoor te verzamelen om deze plannen kenbaar te maken aan de wereld. Hij ondervindt echter heel wat tegenstand. Cagney- fans herinneren zich deze film vooral vanwege de judo-gevechten die hun idool mag demonstreren. Zijn instructuer, Jack Halloren, speelt zijn opposant in de opwindende judo-demonstratie. Het scenario van Lester Cole, naar een verhaal van Garrett Fort en een idee van Frank Melford, werd duidelijk geïnspireerd door de haat die in die dagen heerste tegen Japan. Heeft nu veel aan actualiteit ingeboet. Maar het blijft een boeiende film, die in beeld werd gebracht door Theodor Sparkuhl. Bestaat als ingekleurde versie.

Johnny Come Lately

1943 | Erotiek, Drama

Verenigde Staten 1943. Erotiek van William K. Howard. Met o.a. James Cagney, Grace George, Marjorie Main, Marjorie Lord en Hattie McDaniel.

Freelance reporter Cagney wordt gearresteerd wegens landloperij en in de bak geslingerd. Bejaarde uitgeefster George betaalt zijn borgtocht en in ruil daarvoor helpt hij haar bij de lokale politieke strijd om een eind te maken aan corruptie en fraude met de gelden van een weeshuis. Typisch Cagney-vehikel, onderhoudend, humoristisch, maar tamelijk braaf. Gesitueerd in een klein stadje in de V.S. rond 1900.

Yankee Doodle Dandy

1942 | Musical, Muziek, Biografie

Verenigde Staten 1942. Musical van Michael Curtiz. Met o.a. James Cagney, Joan Leslie, Walter Huston, Irene Manning en Rosemary DeCamp.

Cagney draagt deze film in zijn eentje door een dynamische herschepping van het leven van George M. Cohan. Hij won een verdiende Oscar voor een uitmuntende zang- en dans-prestatie, evenals de dirigenten Ray Heindorf en Heinz Roemheld. Er bestaan twee met de computer ingekleurde versies, waarvan er een voor tv is bestemd. Robert Buckner en Edmund Joseph schreven het scenario. Camerawerk van James Wong Howe.

Captains of the Clouds

1942 | Oorlogsfilm, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1942. Oorlogsfilm van Michael Curtiz. Met o.a. James Cagney, Dennis Morgan, Alan Hale, Brenda Marshall en George Tobias.

Brian MacLean, Tiny Murphy en Johnny Dutton werken als piloot in Canada. Brian kaapt het werk en de vrouwen voor Tiny en Johnny weg, maar toch zijn ze vrienden. Als WO II uitbreekt, melden ze zich alledrie bij de Canadese luchtmacht. Brian is te oud voor dit werk maar als er piloten te weinig zijn, mag hij toch weer vliegen.

The Strawberry Blonde

1941 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1941. Komedie van Raoul Walsh. Met o.a. James Cagney, Olivia de Havilland, Rita Hayworth, Alan Hale en Jack Carson.

Cagney is dynamisch in dit verhaal rond 1890 over een tandarts die het te pakken heeft van rijke-mannenjaagster Hayworth, maar die met De Havilland trouwt. Nieuwe versie: One Sunday Afternoon, wat dezelfde titel is van de vroegere Gary Cooper-film waarvan dit een nieuwe versie is. Scenario van Julius J. en Philip G. Epstein naar het theaterstuk One Sunday Afternoon van James Hogan.

The Bride Came C.O.D.

1941 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1941. Komedie van William Keighley. Met o.a. James Cagney, Bette Davis, Stuart Erwin, Eugene Pallette en Jack Carson.

De afkorting C.O.D staat voor cash on delivery, oftewel betaling bij aflevering. Wat er in dit geval moet worden afgeleverd is Bette Davis, die in deze vol vaart vertelde screwball comedy de dochter van een oliebaron speelt. Davis is er tegen de zin van haar vader vandoor gegaan met een muzikant. Piloot James Cagney zit tot over zijn oren in de schulden en biedt zich aan om de dochter te retourneren, maar is uiteraard zelf stiekem verliefd. Het scenario werd geschreven door de tweelingbroers Julius en Philip Epstein die ook aan de basis van de klassieker Casablanca stonden.

Torrid Zone

1940 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1940. Drama van William Keighley. Met o.a. James Cagney, Ann Sheridan, Pat O'Brien, Andy Devine en Helen Vinson.

Actie en romantiek met zuidelijke inslag, met Sheridan als ster gevangen tussen rivalen O'Brien en Cagney. Flitsende dialogen die de kijker bij blijven. Scenario van Richard Macaulay en Jerry Wald. Camerawerk van James Wong Howe.

The Fighting 69th

1940 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1940. Oorlogsfilm van William Keighley. Met o.a. James Cagney, Pat O'Brien, George Brent, Jeffrey Lynn en Alan Hale.

Overrijp WO I verhaal mengt hufterige komedie, opwindende gevechtsactie en slordig sentiment; ongeloofwaardige typeringen (speciaal die van Cagney); verhaalt uitvoerig over de heldendaden van het beroemde Ierse regiment.

City for Conquest

1940 | Drama

Verenigde Staten 1940. Drama van Anatole Litvak. Met o.a. James Cagney, Ann Sheridan, Frank Craven, Arthur Kennedy en Donald Crisp.

Cagney maakt deze film tot verplichte kost, als de aan zijn jongste broer Kennedy toegewijde bokser. Filmdebuut van Kennedy. Prachtige productie overschaduwt pretentieuze fouten in de film. Scenario van John Wexley. Camerawerk van Sol Polito en James Wong Howe.

The Roaring Twenties

1939 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1939. Misdaad van Raoul Walsh. Met o.a. James Cagney, Priscilla Lane, Humphrey Bogart, Gladys George en Jeffrey Lynn.

Na WO I raakt Eddie Bartlett (Cagney) in Amerika betrokken bij dranksmokkel. Hij slaagt er niet in om een eerlijke job te vinden. Hij vormt een team met zijn vroegere maten George Hally (Bogart) en advocaat Lloyd Hart (Lynn). Eddie wordt verliefd op zangeres Jean Sherman (Lane), maar zij kiest voor Lloyd, met wie ze trouwt. Platzak en afgewezen wordt Eddie taxichauffeur. Een toevallige ontmoeting met Jean zal zijn leven grondig veranderen. De twee populairste film-gangsters vormen een onvergetelijk duo in een realistische, ongenadige prent over de misdaad in de jaren 1920. Uitstekende vertolkingen, niet in de laatste plaats ook van de verschillende bijrollen. Schitterend opgebouwd scenario naar een verhaal van Mark Hellinger. Anatole Litvak fungeerde als regie-assistent.

The Oklahoma Kid

1939 | Western

Verenigde Staten 1939. Western van Lloyd Bacon. Met o.a. James Cagney, Humphrey Bogart, Rosemary Lane, Donald Crisp en Ward Bond.

Kolonist krijgt het aan de stok met de dubieuze eigenaar van saloons en speelhallen, wordt door de man ten onrechte van moord beschuldigd en belandt in de cel. Maar daar laat de zoon van de kolonist het niet bij zittten. Cagney is de held en Bogart de schurk in deze standvastige western. Cagney zingt 'I Don't Want to Play in Your Yard' in een klassieke scène.

Each Dawn I Die

1939 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1939. Thriller van William Keighley en Max Steiner. Met o.a. James Cagney, George Raft, George Bancroft, Jane Bryan en Maxie Rosenbloom.

Sensatiejournalist Cagney heeft een rotsvast vertrouwen in de rechterlijke macht. Hij betrapt een openbare aanklager op corruptie. Hij wordt de gevangenis ingepraat wegens het in dronken toestand aanrijden van een voetganger. Cagney is er ingeluisd, maar hij kan niets bewijzen. In de bajes sluit hij vriendschap met de tot levenslang veroordeelde Raft. Cagney helpt Raft ontsnappen, zodat deze zijn onschuld kan bewijzen. Onwaarschijnlijke, maar boeiend gemaakte film noir, met een uitzonderlijk duo in de hoofdrollen. Het scenario van Norman Reilly Raine, Warren Duff en Charles Perry, gebaseerd op de roman van Jerome Odlum, stelt echter hevig teleur. Fotografie was in handen van Arthur Edeson, terwijl Max Steiner voor de achtergrondmuziek zorgde.

Boy Meets Girl

1938 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1938. Drama van Lloyd Bacon. Met o.a. James Cagney, Pat O'Brien, Marie Wilson, Ralph Bellamy en Frank McHugh.

Komische persiflage over Hollywood die iets te hard van stapel loopt, maar die genoeg scherpe dialogen heeft. Sterke satire over twee kiene scenarioschrijfsters en het is nog steeds de moeite waard. Wie goed oplet ziet Ronald Reagan eventjes als ge[KA3]irriteerde omroeper bij de radio - later werd hij president van de V.S. (1980 - 1988). Scenario van Bella en Sam Spewack, die hun eigen toneelstuk dat op Broadway veel succes had, bewerkten. Camerawerk van Sol Polito.

Angels With Dirty Faces

1938 | Misdaad, Drama, Thriller, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1938. Misdaad van Michael Curtiz. Met o.a. James Cagney, Pat O'Brien, Humphrey Bogart, Ann Sheridan en George Bancroft.

Cagney en O`Brien groeiden samen op in een sloppenwijk. Ze komen in contact met de kleine misdaad en Cagney belandt in de gevangenis. Eenmaal op vrije voeten komt hij in de zware misdaad terecht, waar hij al vlug naam maakt als staatsvijand nummer [KA1]e[KA1]en. Vijftien jaar later ontmoeten de vrienden van weleer elkaar weer. O`Brien is priester die zich ontfermt over een groepje schoffies uit de achterbuurt, net zoals hij en Cagney dat ooit waren. Voor hen is Cagney een echte held. Brutaal melodrama met een pakkende climax. Sterke prestaties van bijna alle hoofdrollen, terwijl de Dead End Kids door deze film razend populair werden. Het soort films waarmee producent Warner Bros destijds groot werd, een onvervalste vermenging van gangsterfilm en sociaal (kritisch) drama. John Wexley en Warren Duff baseerden hun scenario op een verhaal van Rowland Brown. Knappe fotografie van Sol Polito. Bestaat ook in een ingekleurde versie.

Something to Sing About

1937 | Musical

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1937. Musical van Victor Schertzinger. Met o.a. James Cagney, Evelyn Daw, William Frawley, Mona Barry en Gene Lockhart.

Deze musical met weinig geld geproduceerd maakt de titel niet waar. Cagney is het enige lichtpunt in dit magere verhaal over een Newyorkse bandleider die naar Hollywood gaat. Opnieuw uitgebracht als BATTLING HOOFER met een lengte van 82m. Wordt ook vertoond in een met de computer ingekleurde versie.

Great Guy

1936 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1936. Misdaad van John G. Blystone. Met o.a. James Cagney, Mae Clarke, James Burke, Edward Brophy en Henry Kolker.

Een tweederangs Cagney-film die op een koopje gemaakt werd. Het gaat over een inspecteur die een kruistocht onderneemt tegen corruptie in de vleeshandel.

Ceiling Zero

1936 | Avonturenfilm, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1936. Avonturenfilm van Howard Hawks. Met o.a. James Cagney, Pat O'Brien, June Travis, Stuart Erwin en Barton MacLane.

Twee vliegers, die in dienst zijn van dezelfde maatschappij, riskeren levens en ook hun vriendschap als zij rivalen worden, wanneer een vrouw tussen hen in komt. Beter dan de meeste Cagney-O'Brien films. Fraaie luchtopnamen. Scenario van Frank Wead. Camerawerk van Arthur Edeson.

The Irish In Us

1935 | Komedie

Verenigde Staten 1935. Komedie van Lloyd Bacon. Met o.a. James Cagney, Pat O'Brien, Frank McHugh, Allen Jenkins en Olivia de Havilland.

Een nogal weinig dynamische komedie over rivaliteit tussen politieagenten en boksers met mooie rollen om de aandacht gaande te houden.

G-Men

1935 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1935. Misdaad van William Keighley en William Keihgley. Met o.a. James Cagney, Ann Dvorak, Margaret Lindsay, Robert Armstrong en Barton MacLane.

Nadat een vriend die G-man was geworden is vermoord, wordt Cagney, een eerlijke advocaat met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, speciaal agent van de FBI. Zijn verbazing is groot wanneer blijkt dat hij een andere collega en vriend, die gangster is geworden, op de hielen zit. Hollywoods gangster nr. 1 Cagney staat voor het eerst aan de goede kant van de wet, in een film die uitstekend is gemaakt maar waarvan het overdreven patriottisme haast wansmakelijk wordt. De film is een soort commercial voor de toen juist opgerichte FBI. Seton I. Miller baseerde zijn scenario op het boek Public Enemy No. 1 van Gregory Rogers. De camera werd gehanteerd door Sol Polito. Bij de re-release in 1949 werd een door David Brian gesproken proloog toegevoegd. Bestaat ook als ingekleurde versie.

Frisco Kid

1935 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1935. Misdaad van Lloyd Bacon. Met o.a. James Cagney, Margaret Lindsay, Ricardo Cortez, Lili Damita en Fred Kohler.

Routine drama over de Barbary Coast met Cagney die zich naar de top vecht en bijna onttroond wordt door lokale bendes. Hij wordt gered door de edele Lindsay. Gesitueerd rond 1854 in San Francisco.

Devil Dogs of the Air

1935 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1935. Komedie van Lloyd Bacon. Met o.a. James Cagney, Pat O'Brien, Margaret Lindsay en Frank McHugh.

Vermoeiend produkt, dat alleen gemaakt werd om de kassa's te laten rinkelen, waarin Cagney en O'Brien twee rivalen in de marineluchtvaartdienst voorstellen. Hun persoonlijkheid en goede stuntvliegscènes redden de film van de ondergang.

A Midsummer Night's Dream

1935 | Komedie, Muziek, Drama

Verenigde Staten 1935. Komedie van Max Reinhardt en William Dieterle. Met o.a. James Cagney, Dick Powell, Joe E. Brown, Jean Muir en Mickey Rooney.

Een Hollywoodse Shakespeare-versie met sterke en zwakke punten: Cagney als Bottom en Mendelssohns muziek zijn sterk, terwijl Hugh Herbert en andere moeilijk te verkroppen medewerkers voorzien in de zwakke punten. Rooney (als Puck) is na een tijdje duidelijk te veel van het goede. Oscars voor het beste camerawerk en de beste montage. Scenario van Charles Kenyon en Mary McCall jr. Camerawerk van Hal Mohr, Fred Jackman en Byron Haskin.

St. Louis Kid

1934 | Misdaad

Verenigde Staten 1934. Misdaad van Ray Enright. Met o.a. James Cagney, Patricia Ellis, Allen Jenkins, Robert Barrat en Addison Richards.

In deze film zijn de bewegelijke Cagney en Jenkins vrachtwagenchauffeurs die om het minste of geringste in de moeilijkheden geraken. Zo raken zij in de vuurlinie van een melkoorlog tussen een zuivelcoöperatie en boze boeren. Scenario van Warren Duff en Seton I. Miller. Camerawerk van Sid Hickox.

Jimmy the Gent

1934 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1934. Komedie van Michael Curtiz. Met o.a. James Cagney, Bette Davis, Alice White, Allen Jenkins en Philip Reed.

De misdadige zakenman Jimmy Corrigan (Cagney) doet net alsof hij zich verbetert om indruk op Joan Martin (Davis) te maken in deze overrompelende komedie. Scenario van Bertram Milhauser. Camerawerk van Ira Morgan.

Here Comes the Navy

1934 | Komedie

Verenigde Staten 1934. Komedie van Lloyd Bacon. Met o.a. James Cagney, Pat O'Brien, Gloria Stuart, Dorothy Tree en Frank McHugh.

Standaardverhaal over de eigenwijze Cagney die een marineheld wordt; niets nieuws, maar goed gedaan.

He Was Her Man

1934 | Misdaad

Verenigde Staten 1934. Misdaad van Lloyd Bacon. Met o.a. James Cagney, Joan Blondell, Victor Jory, Frank Craven en Sarah Padden.

Cagney is teleurstellend als boef die Blondell van Jory afpikt die dan wraak wil nemen.

The Mayor of Hell

1933 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten 1933. Drama van Archie Mayo. Met o.a. James Cagney, Madge Evans, Allen Jenkins, Dudley Digges en Arthur Byron.

Een fascinerend, enigszins vreemd melodrama over een man met politieke ambities, die oprechte belangstelling krijgt voor de wijze waarop kinderen worden mishandeld in een heropvoedingsinstituut onder leiding van de glibberige Digges. Het hoogtepunt is onverwacht en bizar. Opnieuw verfilmd als CRIME SCHOOL en HELL'S KITCHEN.

Picture Snatcher

1933 | Drama, Actiefilm, Komedie

Verenigde Staten 1933. Drama van Lloyd Bacon. Met o.a. James Cagney, Ralph Bellamy, Alice White, Patricia Ellis en Ralf Harolde.

Snel, grappig, opwindend filmpje, gebaseerd op een waar verhaal over een onbeschaamde fotograaf die een taboefoto maakt van een vrouw op de elektrische stoel. Scenario van Allen Rivkin en P.J. Wolfson. Camerawerk van Sol Polito. Opnieuw gefilmd als ESCAPE FROM CRIME.

Lady Killer

1933 | Misdaad, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1933. Misdaad van Roy Del Ruth. Met o.a. James Cagney, Mae Clarke, Leslie Fenton, Margaret Lindsay en Henry O'Neill.

Cagney is goed op dreef in een pittig verhaal over een gangster die een acteur wordt in Hollywood en die zich niet los kan maken van zijn voormalige beroep.

Hard to Handle

1933 | Komedie

Verenigde Staten 1933. Komedie van Mervyn LeRoy. Met o.a. James Cagney, Mary Brian, Ruth Donnelly, Allen Jenkins en Emma Dunn.

Lefty Merrill (Cagney) verkoopt bijna alles met zijn handige babbel. Hij organiseert een dansmarathon, maar zijn partner gaat er met het geld vandoor. Het geld was bestemd als prijs voor de deelnemers, die woedend achter Lefty aanzitten. De wedstrijd werd gewonnen door Ruth Waters (Brian) op wie hij verliefd is. Haar moeder protesteert hiertegen (een betoverende Donnelly). Hij volgt haar van de west- naar de oostkust in de hoop haar hart te winnen. Cagney levert een prima spelprestatie in een pracht van een komische rol, vol energie en charismatisch zoals altijd. Het scenario van Wilson Mizner en Robert Lord, naar een verhaal van Houston Branch, levert tevens wat sociale kritiek. Fotografie van Barney McGill.

Footlight Parade

1933 | Musical, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1933. Musical van Lloyd Bacon. Met o.a. James Cagney, Joan Blondell, Ruby Keeler, Dick Powell en Frank McHugh.

In de jaren 30 van de 20ste eeuw produceerde Warner Bros. enkele opzienbarende spektakelmusicals, waaronder Footlight Parade. De opzet was eenvoudig: stoere mannen en muizige vrouwen die zichzelf en elkaar leren kennen tijdens de productie van een grootse show. Of zoals de makers het verwoordden: 'Een bonte parade van romantiek, gelach, hartzeer en zang. Met 300 van de mooiste en meest getalenteerde vrouwen van de wereld in De Fontein van de Schoonheid en De Menselijke Waterval.' Een dansende en zingende James Cagney is de kers op de taart. Footlight Parade is dramatisch geen hoogvlieger maar excelleert wat betreft de showonderdelen.

Winner Take All

1932 | Drama

Verenigde Staten 1932. Drama van Roy Del Ruth. Met o.a. James Cagney, Virginia Bruce, Marion Nixon, Guy Kibbee en Alan Mowbray.

Een kleine, maar onderhoudende Cagney-produktie, waarin Cagney een dikhuidige, volkse beroepsbokser is die heen en weer wordt geslingerd tussen het Goede Meisje Nixon en het oppervlakkige meisje uit betere kringen Bruce.

The Crowd Roars

1932 | Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1932. Actiefilm van Howard Hawks. Met o.a. James Cagney, Joan Blondell, Ann Dvorak, Eric Linden en Guy Kibbee.

Coureur Joe Greer neemt zijn jongere broertje Eddie op in zijn team. Joe heeft slechte ervaringen met vrouwen en wil daarom zijn broertje beschermen. Eddie wordt echter toch verliefd en Joe gooit hem woedend uit het team. Bij de eerstvolgende wedstrijd staan ze als concurrenten tegenover elkaar. Cagney heeft de rol van de typische, eigenwijze vent. Het verhaal zit vol met de bekende clichés, maar het is goed gedaan door de vaste acteurs van Warner Bros.

Taxi!

1932 | Drama

Verenigde Staten 1932. Drama van Roy Del Ruth. Met o.a. James Cagney, Loretta Young, George E. Stone, Dorothy Burgess en Guy Kibbee.

Kitscherig maar kleurrijk melodrama uit de crisisjaren over strijdende taxichauffeurs uit New York City, waarin Cagney een prima rol speelt als heethoofdige werkezel. Ja, dat is inderdaad George Raft als zijn tegenstander in een danswedstrijd. Maar er gaat toch niets boven de openingsscène, waarin Cagney Jiddisch praat! Het orkest van de Cotton Club speelt een prominente rol.

The Public Enemy

1931 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1931. Misdaad van William A. Wellman. Met o.a. James Cagney, Jean Harlow, Eddie Woods, Beryl Mercer en Donald Cook.

Tom Powers en zijn vriend Matt Doyle groeien tijdens WO I op in een kansarme wijk van Chicago en raken al snel betrokken bij criminele activiteiten. Tijdens de drooglegging in de jaren dertig groeit Powers uit tot een gevreesde gangster. Cagney eist de aandacht op in deze harde maar intelligente gangsterfilm.

The Millionaire

1931 | Komedie

Verenigde Staten 1931. Komedie van John Adolfi. Met o.a. George Arliss, Evalyn Knapp, David Manners, Noah Beery sr en Florence Arliss.

Typisch zo'n film die is vervaardigd volgens Arliss' tijdloze succesformule, dit keer over een grootindustrieel van het Henry Ford-type, die is gedwongen zich uit zijn zaken terug te trekken maar het nietsdoen niet lang kan verdragen. Amusante onzin; Cagney blijft je bij in die ene scène waarin hij de voortvarende verzekeringsadviseur speelt. Gebaseerd op een verhaal van Earl Derr Biggers, met dialoog van Booth Tarkington. Opnieuw verfilmd als THAT WAY WITH WOMEN.

Smart Money

1931 | Komedie

Verenigde Staten 1931. Komedie van Alfred E. Green. Met o.a. Edward G. Robinson, James Cagney, Margaret Livingston, Evalyn Knapp en Noel Francis.

Hoewel de film twee topsterren heeft, Cagney en Robinson, heeft de laatste feitelijk de hoofdrol als kapper die een vooraanstaande gokker wordt. Cagney is prima in de bijrol en Karloff heeft een bijrolletje.

Other Men's Women

1931 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1931. Drama van William A. Wellman. Met o.a. Grant Withers, Mary Astor, Regis Toomey, James Cagney en Joan Blondell.

Een driehoeksverhouding binnen het milieu van spoorwegemployé's; interessant melodrama, in sommige opzichten oubollig, maar levendig qua sfeer en met een grootse actiescène aan het eind. Cagney en Blondell hebben bijrollen. Scenario van Claude Fulton en William K. Wells. Camerawerk van Barney McGill.

Blonde Crazy

1931 | Misdaad

Verenigde Staten 1931. Misdaad van Roy Del Ruth. Met o.a. James Cagney, Joan Blondell, Louis Calhern, Ray Milland en Polly Walters.

Gedateerd plezier met Cagney als kleine boef die een kat- en muisspel met de grote jongen Calhern speelt. De jonge Milland verschijnt als advocaat die Jimmy's vriendin Blondell trouwt.

Sinner's Holiday

1930 | Drama

Verenigde Staten 1930. Drama van John G. Adolfi en John Adolfi. Met o.a. Grant Withers, Evalyn Knapp, James Cagney, Joan Blondell en Lucille LaVerne.

Een voorspelbaar melodrama, maar belangwekkend om te zien vanwege het tijdsbeeld (met fijne Coney Islandsfeer) en als filmdebuut van Cagney en Blondell die hun oorspronkelijke theaterrollen opvoeren als bijrollen van sterren Withers en Knapp. Het verhaal gaat over romantiek, moord en een overbezorgde moeder die een automatenhal heeft.

Doorway to Hell

1930 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1930. Misdaad van Archie L. Mayo en Archie Mayo. Met o.a. Lew Ayres, Charles Judels, Dorothy Matthews, Leon Janney en Robert Elliott.

Antieke, vroege geluids-gangsterfilm, waarin Ayres onwaarschijnlijk gecast is als meedogenloze grote vent in de onderwereld van Chicago, en Cagney (zesde op de titels in zijn tweede film) als zijn handlanger.