Émile Zola (1840-1902): schrijver.
Er zijn 9 films gevonden.

La joie de vivre

2012 | Drama

Frankrijk 2012. Drama van Jean-Pierre Améris. Met o.a. Anaïs Demoustier, Swann Arlaud, Marianne Basler en Jean-François Balmer.

Verbeten optimist Émile Zola liet in 1883 zijn opgeruimde geest los op een verhaal over tienjarige wees Pauline en de gedeprimeerde familieleden - verwanten van haar wijlen vader - die haar onderdak verlenen. De telefilm La joie de vivre is de verfilming van Zola's gelijknamige sleutelnovelle met frisse actrice Demoustier in de hoofdrol als vleesgeworden levensvreugde te midden van lieden die misbruik maken van haar geërfde fortuin en geen oog hebben voor haar sluimerende eenzaamheid, met uitzondering van lieftallige neef Lazare (Arlaud). Kundige, literair getrouwe verfilming.

Bakjwi

2009 |

Zuid-Korea​/​​Verenigde Staten 2009. Park Chan-wook. Met o.a. Song Kang-ho, Kim Ok-bin, Kim Hae-suk en Shin Ha-Kyun.

Katholieke priester verandert na een bloedtransfusie in een altijd dorstige vampier

Germinal

1993 | Drama

Frankrijk​/​​België​/​​Italië 1993. Drama van Claude Berri. Met o.a. Gérard Depardieu, Jean Carmet, Renaud, Judith Henry en Jean-Roger Milo.

Na Albert Capellani (1913) en Yves Allégret (1963) waagde ook Claude Berri zich aan de verfilming van Zola's gelijknamige roman over de kommervolle arbeidsomstandigheden van mijnwerkers in het laat negentiende-eeuwse Frankrijk. De nuances uit Zola’s verhaal zijn in Berri's peperdure productie ver te zoeken. De meeste personages zijn weinig meer dan karikaturen waaraan de solide spelende acteurs te weinig eer konden behalen. Depardieu speelt een tekortgedane mijnwerker voor wie de maat nu echt vol is. Cameraman en inmiddels ook regisseur Yves Angelo deed vooral z'n best bij het in beeld brengen van de frequent langsmarcherende 'verworpenen der aarde'.

Une page d'amour

1980 | Drama

Frankrijk 1980. Drama van Élie Chouraqui. Met o.a. Anouk Aimée, Bruno Cremer, Frédérique Alexandre, Nelly Borgeaud en Jean-Pierre Castaldi.

Na Albert Capellani (1913) en Yves Allégret (1963) waagde ook Claude Berri zich aan de verfilming van Zola's gelijknamige roman over de kommervolle arbeidsomstandigheden van mijnwerkers in het laat negentiende-eeuwse Frankrijk. De nuances uit Zola’s verhaal zijn in Berri's peperdure productie ver te zoeken. De meeste personages zijn weinig meer dan karikaturen waaraan de solide spelende acteurs te weinig eer konden behalen. Depardieu speelt een tekortgedane mijnwerker voor wie de maat nu echt vol is. Cameraman en inmiddels ook regisseur Yves Angelo deed vooral z'n best bij het in beeld brengen van de frequent langsmarcherende 'verworpenen der aarde'.

Gervaise

1956 | Drama

Frankrijk​/​​Italië 1956. Drama van René Clément. Met o.a. Maria Schell, François Périer, Suzy Delair, Jany Holt en Mathilde Casadesus.

Sombere smartlap naar de beroemde roman L'Assomoir van Émile Zola speelt zich af in een fraai vormgegeven achttiende-eeuws Parijs. Het titelpersonage is een manke wasvrouw die door haar feestvierende echtgenoot in de steek wordt gelaten. Ze hertrouwt met een sympathieke bouwvakker, die al snel van een dak valt, zijn baan verliest en aan de drank raakt. Hoop op een betere toekomst is er niet voor Gervaise en haar kinderen. De film won veel prijzen, met name voor de hoofdrol van Schell, maar is uiteindelijk vooral een artistiek verantwoorde anti-drankreclame.

Thérèse Raquin

1953 | Drama, Romantiek, Misdaad

Frankrijk​/​​Italië 1953. Drama van Marcel Carné. Met o.a. Simone Signoret, Raf Vallone, Jacques Duby, Marcel André en Paul Frankeur.

De vader van meesterwerken als Les enfants du paradis en Le quai des brumes draaide met zijn gebruikelijke virtuositeit in sfeer en detail deze noir-achtige bewerking van Émile Zola's roman uit 1867. Daarin vindt een verweesde en ongelukkig gehuwde vrouw in Lyon alsnog de grote liefde, met fatale consequenties. Zorgvuldig naar het Frankrijk van de jaren vijftig getransporteerd door classicist-scenarioschrijver Charles Spaak, fungeert de sombere geschiedenis als podium voor Signoret om een volbloed tragedienne neer te zetten. De fraaie zwart-witfotografie is van Roger Hubert (1903-1964), een helaas goeddeels vergeten ambachtsman met een verbazingwekkend curriculum vitae.

La bête humaine

1938 | Drama, Experimenteel

Frankrijk 1938. Drama van Jean Renoir. Met o.a. Jean Gabin, Simone Simon, Fernand Ledoux, Blanchette Brunoy en Julien Carette.

In deze adaptatie van de roman uit 1890 in Émile Zola's Rougon-Macquart-cyclus gaat van het gedoemde koppel Gabin-Simon iets hypnotisch uit. Jacques Lantier, stoomtreinmachinist op het traject Parijs-Le Havre, wordt getourmenteerd door erfelijke psychoseaanvallen. Séverine, echtgenote van de tweede Le Havre-stationschef en manipulatief loeder bij uitstek, betrekt hem bij de passiemoord op een sadistische rijkaard. Vanaf dat moment dendert de Renoir-loc op zijn tragische terminus toe. Noodlotsverhaal met prachtige spoorwegfotografie mengt negentiende-eeuws literair naturalisme en pre-WO II-cineromantiek. Geweldige bijrol van Julien Carette als Lantiers kettingrokende co-machinist.

Au Bonheur des Dames

1930 | Komedie

Frankrijk 1930. Komedie van Julien Duvivier. Met o.a. Dita Parlo, Pierre de Guingaud, Armand Bour en Germaine Rouer.

Eind jaren twintig denkt naïef weesmeisje Denise (Parlo) in de Parijse stoffenwinkel van haar oom een betrekking te vinden. De vergammelde zaak is echter zieltogende door het chique warenhuis Au Bonheur des Dames aan de overkant. Wanneer Denise haar geluk aldaar beproeft, zet ze onwetend een tragedie in gang. Fantastische Émile Zola-adaptatie, opgenomen in de destijds voor renovatie gesloten Galeries Lafayette, heeft niets aan bijtende relevantie verloren. In zijn meeslepende zwijgende film, een waar delirium voor Art Deco-zotten, rijgt Duvivier de scènebriljantjes aaneen. Slotakte is cinematografisch zevenklapperdrama.

L'argent

1928 | Zwijgende film, Drama

Frankrijk 1928. Zwijgende film van Marcel L'Herbier. Met o.a. Pierre Alcover, Alfred Abel, Brigitte Helm, Marie Glory en Henry Victor.

De moreel bankroete zakenman Saccard financiert een riskante vlucht van piloot Jacques naar Guyana, uit dubieuze zakelijke overwegingen én omdat hij dan een kans denkt te hebben bij de geliefde van Jacques, de fraaie Line. Hij heeft gelijk, schulden en een verlangen naar welstand maken haar gevoelig voor zijn avances. Uiteindelijk is Geld het belangrijkste kwaadaardige personage in deze bewerking van de roman van Zola. Regisseur L'Herbier maakte in zijn stomme periode een aantal interessante avant-gardistische films, waaronder L'argent. Later was hij grondlegger van het Institut des Hautes Etudes Cinématographiques, waar grootheden als Louis Malle, Volker Schlöndorff en Costa-Gavras studeerden.