Jeff Corey: cast.
Er zijn 68 films gevonden.

Alan Ladd: The True Quiet Man

1998 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1998. Documentaire van Gene Feldman. Met o.a. Anthony Caruso, Jeff Corey, Edward Dmytryk, Edith Fellows en Mona Freeman.

The Lottery

1996 | Thriller, Horror, Drama

Verenigde Staten 1996. Thriller van Daniel Sackheim. Met o.a. Dan Cortese, Keri Russell, Veronica Cartwright, Stephen Root en William Daniels.

Horrormysterie gebaseerd op het gelijknamige korte verhaal dat Shirley Jackson publiceerde in 1948 in het tijdschrift The New Yorker. Jason (Dan Cortese) keert terug naar zijn geboortegrond om zijn vader te begraven in het familiegraf. Het vreedzame stadje doet Jason goed totdat hij wordt overvallen door angstige beelden van vroeger. Beelden van de vreemde lokale tradities, van jaarlijkse sterfgevallen. Het graf van zijn moeder zet hem op het spoor van een afgrijselijke ontdekking. Het oorspronkelijke korte verhaal leent zich matig voor een lange film maar de geduldige kijker wordt aan het eind rijkelijk beloond.

Surviving the Game

1994 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1994. Actiefilm van Ernest R. Dickerson. Met o.a. Ice-T, Rutger Hauer, Charles S. Dutton, Gary Busey en F. Murray Abraham.

Weinig verhalen zijn vaker geplunderd voor films dan Richard Connell's korte 'The most dangerous game' uit 1924. Actiefilm Surviving the Game is er overduidelijk op gebaseerd en scenarist Eric Bernt, die alle schrijf-krediet opeist, heeft er niet veel meer aan toegevoegd dan manke dialogen en een halfzacht rassenmotief. Rapper Ice-T speelt suïcidale zwerver Jack, die opgepikt wordt door een rijke man (Dutton) om zogenaamd mee op jacht te gaan. In werkelijkheid moet Jack de prooi worden van de man en zijn vrienden, onder wie geflipte CIA-agenten Burns (Hauer) en Hawkins (Busey).

Color of Night

1994 | Thriller, Mysterie, Romantiek

Verenigde Staten 1994. Thriller van Richard Rush. Met o.a. Bruce Willis, Scott Bakula, Jane March, Lesley Ann Warren en Brad Dourif.

Gevoelige New Yorkse psychiater (Willis) raakt van slag door de zelfmoord van een geliefde patiënte en verkast naar de oostkust. Daar bewijst hij zijn kwaliteiten als lover (romance met March) en als speurneus bij het oplossen van een moord. Bij vlagen onbedoeld lachwekkende thriller markeert de comeback van regisseur Rush, die sinds 1980 (toen hij het voor twee Oscars genomineerde The Stunt Man maakte) geen film meer had geregisseerd. Color of Night kreeg de nodige aandacht vanwege Willis' penis, kort te zien in een erotisch bedoelde zwembadscène. Van de negen Razzienominaties werd alleen die voor slechtste film verzilverd.

The Judas Project

1993 | Familiefilm

Verenigde Staten 1993. Familiefilm van James H. Barden. Met o.a. John O'Banion, Ramy Zada, Richard Herd, Jeff Corey en Gerald Gordon.

De vulgarisatie van het leven van Jezus voor het hedendaagse publiek is zwak en zonder verbeelding gedaan. De moderne Christusfiguur heet Jesse en hij wordt door Judas verraden. Saai en met slechte speciale effecten. De film liep heel eventjes in de bioscoop en werd algauw aan het kruis genageld. Daarna kwam de wederopstanding op video. Het scenario is van regisseur Barden. Het camerawerk is van Brian England.

Ruby Cairo

1992 | Mysterie, Avonturenfilm, Actiefilm, Drama, Thriller

Japan​/​​Verenigde Staten 1992. Mysterie van Graeme Clifford. Met o.a. Andie MacDowell, Liam Neeson, Viggo Mortensen, Jack Thompson en Jeff Corey.

Johnny Faro (Mortensen) is gespecialiseerd in het bergen van vliegtuigwrakken. Zijn bedrijf is gevestigd in de buurt van het vliegveld van L.A. Als hij voor een karwei naar Mexico is vertrokken, ontvangt zijn vrouw Bessie (MacDowell) een pakje met daarin een gebit dat afkomstig moet zijn van Johnny. Ze gaat op stel en sprong naar Veracruz om het lijk te identificeren. Achteraf begint zij te twijfelen of het Johnny wel was.

Payoff

1991 | Misdaad, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1991. Misdaad van Stuart Cooper. Met o.a. Keith Carradine, Kim Greist, Harry Dean Stanton, John Saxon en Robert Harper.

Voormalige smeris Peter MacAllister (Carradine) is getraumatiseerd door de moord op zijn ouders, toen hij nog een kind was. Als volwassen man weet hij dat dit het werk van de maffia was. Hij besluit zijn vader en moeder te wreken en het spoor leidt naar een van de casino's aan Lake Tahoe in Nevada.

To My Daughter

1990 | Drama

Verenigde Staten 1990. Drama van Larry Shaw. Met o.a. Rue McClanahan, Michele Greene, Ty Miller, Samantha Mathis en George Coe.

McClanahan, bekend van de tv-serie Golden Girls, speelt een weduwe met een zwak voor haar succesvolle schrijfster- dochter Greene, die plots aan een hersenbloeding sterft. De weduwe, die haar andere kinderen steeds verwaarloosde, blijft ook na de dood door Greene geobsedeerd door o.m. het boek waaraan zij net voor haar dood werkte. De moraal van het verhaal: je moet geen favoriete kinderen hebben. Scenario van William A. Schwartz is te melodramatisch en herinnert te veel aan dramatische salon- toneelstukken van tussen de twee wereldoorlogen. Videoversie is een half uur korter dan de tv-film.

Bird on a Wire

1990 | Actiefilm, Komedie

Verenigde Staten 1990. Actiefilm van John Badham. Met o.a. Mel Gibson, Goldie Hawn, David Carradine, Bill Duke en Stephen Tobolowsky.

Formule actiefilm waarin Hawn en Gibson gekoppeld worden. Gibson doet als Rick Jarmin mee aan het Getuige Protectie Programma. Om onduidelijke redenen heeft men Rick wél een nieuwe identiteit maar géén nieuw uiterlijk meegegeven, zodat Marianne (Hawn) hem herkent van vroeger. Bird on a Wire werd een grote zomerhit na de première in de VS, maar in Europa en elders koeltjes ontvangen als te voorspelbaar vakwerk, te simpele dialogen en te weinig subtiele situatiehumor. Niettemin probleemloze verstrooiing voor wie zijn verstand even op nul wil zetten.

A Deadly Silence

1989 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1989. Thriller van John Patterson. Met o.a. Mike Farrell, Bruce Weitz, Charles Haid, Richard Portnow en Sally Struthers.

Een op feiten gebaseerd drama over een studente uit Long Island die een klasgenoot inhuurt om haar incestueuze vader te vermoorden. Een klinische, koele navertelling van het boek van Dena Kleiman, journaliste bij de New York Times, in een bewerking van Jennifer Miller.

The boy who left home to find out about the shivers

1988 |

Verenigde Staten 1988. Graeme Clifford. Met o.a. Christopher Lee, Frank Zappa, Vincent Price, John Achorn en Jeff Corey.

Omdat zijn familie het maar raar vindt dat hij nog nooit echt bang geweest is, verlaat Martin zijn huis op zoek naar angst. Uiteindelijk gaat hij de uitdaging aan om voor drie dagen een behekst kasteel te bewonen. Als hij de gruwelen doorstaat, mag hij met de dochter van de koning trouwen. De meest afschrikwekkende creaties proberen hem te paaien, maar Martin ziet alles als amusement. Hij volbrengt zijn taak op z'n gemak en trouwt. Bij het aanschouwen van zijn aanstaande vrouw, lopen de rilling Martin plotseling over de rug. Hij is verliefd

Messenger of Death

1988 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1988. Misdaad van Jack Lee Thompson en J. Lee Thompson. Met o.a. Charles Bronson, Trish Van Devere, Laurence Luckinbill, Jeff Corey en Marilyn Hassett.

De vervelende Bronson zoekt als verslaggever een vreemde moord tot op de bodem uit. Twee ruziemakende Mormonensektes zijn erbij betrokken; Corey en Ireland staan aan het hoofd. De stap- voor- stap verfilming geeft een in aanleg interessante blik op een andere cultuur geen kans. Scenario van Paul Jarrico naar de roman van Rex Burns. Camerawerk van Gideon Porath.

Second Serve

1986 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1986. Drama van Anthony Page. Met o.a. Vanessa Redgrave, Martin Balsam, William Russ, Alice Krige en Kerrie Keane.

Het verhaal van de transseksueel Renee Richards, de chirurg die zich laat ombouwen tot vrouw en tenniskampioene wordt. Naar Richards` autobiografie. Een triomf voor Redgrave, die zowel Richard Raskins (die hier Radley heet) speelt als Renee Richards. Een boeiende film, geschreven door Stephanie Liss en Gavin Lambert.

Hell Town

1985 | Misdaad

Verenigde Staten 1985. Misdaad van Don Medford. Met o.a. Robert Blake, Jeff Corey, James Gammon, Zitto Kazann en Vonetta McGee.

Blake speelt een agressieve ex-gevangene die priester is geworden in een getto. Baretta-met-een-omgekeerd-boordje, eigenlijk. De televisieserie naar aanleiding van deze film was geen lang leven beschoren.

Creator

1985 | Fantasy, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1985. Fantasy van Ivan Passer. Met o.a. Peter O'Toole, Muriel Hemingway, Vincent Spano, Virginia Madson en David Ogden Stiers.

Bioloog O`Toole is geobsedeerd door zijn vrouw. Dat is misschien nog niet zo raar, maar het uitzonderlijke is dat ze al dertig jaar dood is. Sedert haar overlijden wil hij slechts [KA1]e[KA1]en ding: haar weer tot leven wekken. Met enkele zorgvuldig bewaarde lichaamscellen en een eicel van zijn fraaie assistente moet dit lukken. Vreemde, maar goed vertelde liefdesgeschiedenis, die doet denken aan Jim Sharmans SUMMER OF SECRETS (1976). Dankzij de magische rol van O'Toole stijgt de film met een scenario van Jeremy Leven naar zijn eigen roman, boven de middelmaat uit. Naar het einde toe wordt het een onvervalste tranentrekker. Fraai camerawerk van Robbie Greenberg.

Conan the Destroyer

1984 | Avonturenfilm, Fantasy, Actiefilm

Verenigde Staten 1984. Avonturenfilm van Richard Fleischer. Met o.a. Arnold Schwarzenegger, Grace Jones, Olivia d'Abo, Wilt Chamberlain en Pat Roach.

De barbaarse held Conan (Schwarzenegger) wordt door een koningin gevraagd om een jonge prinses te begeleiden op een gevaarlijke zoektocht naar een magisch juweel. Als hij dat doet zal zij zijn gestorven geliefde terugbrengen uit de dood. Op zijn tocht redt hij het leven van de woeste Zula (een amusante en verbazingwekkend krijgshaftige Jones), die uit dank ook meegaat. Terwijl de eerste Conanfilm weliswaar pulp was, maar dan wel ijzersterke pulp, is dit een slap aftreksel. Toch maken Schwarzeneggers indrukwekkende fysiek, minimale acteerwerk en grove humor de film nog redelijk genietbaar.

Cry for the Strangers

1982 | Thriller

Verenigde Staten 1982. Thriller van Peter Medak. Met o.a. Patrick Duffy, Cindy Pickett, Lawrence Pressman, Claire Malis en Brian Keith.

Wie bedreigt de bezoekers van een schilderachtig, toeristisch aantrekkelijk havenplaatsje in het Noordwesten van Amerika? Voor de liefhebbers van detectives zal dit vraagstuk niet veel problemen opleveren.

Homeward Bound

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van Richard Michaels. Met o.a. David Soul, Moosie Drier, Barnard Hughes, Judith Penrod en Jeff Corey.

Wanneer blijkt dat Souls zoontje ongeneeslijk ziek is, belooft hij hem een mooie reis, maar het jongetje wil liever op bezoek bij grootvader Hughes, een wijnboer. Soul en zijn vader leven al jaren in onmin, maar toch wil hij aan de wens van het kind voldoen. Gevoelige film over twee koppige mannen die door een ziek kind gedwongen worden de zinloosheid van hun ruzie in te zien. Met veel gevoel voor sfeer wordt de zomer op de wijngaard van opa getoond, zonder in goedkoop sentiment te vervallen. Uitzonderlijk goede vertolkingen van Soul en Hughes. Raadzaam een zakdoek in de buurt te houden. Burt Prelutsky schreef het aangrijpende script dat verfilmd werd door Edward R. Brown.

Up River

1979 | Actiefilm, Avonturenfilm

Canada 1979. Actiefilm van Carl N. Kitt. Met o.a. Jeff Corey, Morgan Stevens en Debbie Aulace.

Een jonge pionier en zijn kersverse, aantrekkelijke bruid zien rond 1900 hun land-claim in het verre westen van Canada gehonoreerd en hebben veelbelovende toekomstmogelijkheden. Een plaatselijke tirannieke grootgrondbezitter verkracht de jonge vrouw, vermoordt haar en brandt hun woonstede plat. De pionier zweert niet alleen heilig wraak, maar neemt die ook zeer bloedig. Een rauwe twee-dimensionale wraakfilm, en hoewel hij in kleur is, krijgt men de indruk dat het allemaal vreselijk zwart-wit is.

Butch and Sundance: The Early Days

1979 | Western

Verenigde Staten 1979. Western van Richard Lester. Met o.a. William Katt, Tom Berenger, Jeff Corey, John Schuck en Michael C. Gwynne.

Deze film gaat wat verhaal betreft vooraf aan BUTCH CASSIDY AND THE SUNDANCE KID, en heeft alle elementen in zich voor een goed product: betrokken spelprestaties, sfeer en prachtige buitenopnamen, maar geen verhaal. Leuk om naar te kijken, maar over het geheel nogal teleurstellend.

Jennifer

1978 | Horror

Verenigde Staten 1978. Horror van Brice Mack. Met o.a. Lisa Pelikan, Bert Convy, Nina Foch, Amy Johnston en John Gavin.

Een ongewoon goede bezetting in een brutale imitatie van CARRIE, met Pelikan als een verbannen middelbare scholiere wier krachten o.a. zijn, dat ze dodelijke slangen op haar slachtoffers kan afsturen. Hertiteld JENNIFER (THE SNAKE GODDESS) voor tv.

Moonshine County Express

1977 | Actiefilm

Verenigde Staten 1977. Actiefilm van Gus Trikonis. Met o.a. John Saxon, Susan Howard, William Conrad, Morgan Woodward en Claudia Jennings.

Een illegale drankstoker wordt vermoord en zijn drie sexy dochters besluiten de strijd aan te binden met een lokale gezagsdrager van wie ze vermoeden dat hij de moord op zijn geweten heeft. Sterk actiewerk.

God! Oh

1977 | Komedie

Verenigde Staten 1977. Komedie van Carl Reiner. Met o.a. John Denver, Jeff Corey, Barry Sullivan, Donald Pleasence en Paul Sorvino.

Een illegale drankstoker wordt vermoord en zijn drie sexy dochters besluiten de strijd aan te binden met een lokale gezagsdrager van wie ze vermoeden dat hij de moord op zijn geweten heeft. Sterk actiewerk.

Curse of the Black Widow

1977 | Thriller, Horror

Verenigde Staten 1977. Thriller van Dan Curtis. Met o.a. Tony Franciosa, Donna Mills, Patty Duke Astin, June Lockhart en June Allyson.

Griezelfilm over de naspeuringen naar een bijna ongrijpbare moordenaar wiens slachtoffers op spinnewebbenachtige wijze vast gebonden zijn. Het lijkt wel alsof Curtis het scenario nog over had van zijn KOLCHAK: THE NIGHT STALKER-serie toen die ophield.

The Premonition

1976 | Horror

Verenigde Staten 1976. Horror van Robert Allen Schnitzer. Met o.a. Sharon Farrell, Richard Lynch, Jeff Corey, Ellen Barber en Edward Bell.

Het rommelige scenario hindert de huiveringwekkende sfeer in een verhaal over het bovennatuurlijke. De nadruk valt op parapsychologie als oplossing voor de verdwijning van een jong meisje. Middelmatig resultaat. Gefilmd in Mississippi.

Banjo Hackett: Roamin' Free

1976 | Western

Verenigde Staten 1976. Western van Andrew V. McLaglen. Met o.a. Don Meredith, Ike Eisenmann, Jennifer Warren, Chuck Connors en Dan O'Herlihy.

Reizend paardenhandelaar trekt met zijn neefje, een negen-jarige wees, door het wilde westen, op zoek naar de Arabische merrie van de jongen, die gestolen is. Het vakwerk van Meredith en zijn medespelers maakt er een vlot lopend verhaal van.

The Gun and the Pulpit

1974 | Drama, Western

Verenigde Staten 1974. Drama van Daniel Petrie. Met o.a. Marjoe Gortner, Slim Pickens, David Huddleston, Geoffrey Lewis en Estelle Parsons.

De tot evangelist veranderde acteur Marjoe als revolverheld die zich voordoet als priester en in beide hoedanigheden strijdt voor recht en orde.

Hawkins: Murder on the Thirteenth Floor

1973 | Misdaad, Mysterie, Drama

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Jud Taylor. Met o.a. James Stewart, Strother Martin, Teresa Wright, Jeff Corey en Albert Paulsen.

Jenny Burke (Wright), de eigenaresse van het Newyorkse hotel met dezelfde naam, was ooit bijna getrouwd met B.J. (Stewart). Nu wordt haar zoon beschuldigd van moord op een jonge vrouw. Jenny vraagt B.J. de zaak op zich te nemen. Zoals gebruikelijk zijn de kansen voor de beklaagde minimaal, maar R.J. (Martin), die meegaat naar The Big Apple, ontdekt het een en ander waardoor de zaak in een ander daglicht komt te staan. En dat biedt dan weer perspectieven voor B.J. en zijn jonge cliënt. Verschrikkelijk veel van hetzelfde en voorspelbaar van het begin tot het einde.

Shootout

1971 | Western

Verenigde Staten 1971. Western van Henry Hathaway. Met o.a. Gregory Peck, Robert F. Lyons, Jeff Corey, James Gregory en Rita Gam.

Dezelfde combinatie van producent, regisseur en scenarioschrijver als van True Grit nu in een western over een cowboy en een jong meisje, maar het voldoet niet. Ondanks de titel is er veel geklets en weinig actie. Scenario van Marguerite Roberts naar de roman The Lone Cowboy van Will James. Het camerawerk is van Earl Rath.

Catlow

1971 | Western, Komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1971. Western van Sam Wanamaker. Met o.a. Yul Brynner, Richard Crenna, Leonard Nimoy, Daliah Lavi en Jo Ann Pflug.

Veedief Brynner is met zijn bende bezig 'loslopende' runderen ter waarde van twee miljoen dollar bij elkaar te drijven. Onderwijl wordt hij door sheriff Crenna op de hielen gezeten, die een arrestatiebevel bij zich heeft. Crenna is een voormalig slapie van Brynner uit de Burgeroorlog. Een ongeduldige rancher, die al de nodige schade heeft opgelopen, heeft inmiddels een stel killers er op uitgestuurd, omdat hij meent dat Crenna niet fanatiek genoeg is. Outlaw Brynner wordt nu van drie kanten bedreigd, want de Indianen loeren op alles wat blank is, en schieten hun pijlen af op alles wat beweegt. Een komische western die best spannend is, naar een verhaal van Louis L'Amour door Scot Finch en J.J. Griffith tot scenario bewerkt. Goed camerawerk van Ted Scaife.

The Movie Murderer

1970 | Thriller

Verenigde Staten 1970. Thriller van Boris Sagal. Met o.a. Arthur Kennedy, Robert Webber, Warren Oates, Jeff Corey en Tom Selleck.

Een brandstichter, die het speciaal gemunt heeft op straalvliegtuigen, wordt door een argeloze amateur gefilmd en begint een speurtocht naar het filmpje in kwestie; een verzekeringsagent en een detective komen hem zodoende op het spoor. Een redelijk verhaal met als thema 'de jager gejaagd', goed spel, een aantal interessante archieffragmenten.

Something Evil

1970 | Horror, Western

Verenigde Staten 1970. Horror van Steven Spielberg. Met o.a. Sandy Dennis, Darren McGavin, Ralph Bellamy, Jeff Corey en Johnnie Whitaker.

Een gezin koopt een oud huis in Pennsylvania, onbewust van het op de loer liggende gevaar. Het horror-element werd routineus geregisseerd, wat goed past bij de ongebruikelijke bravoure die de film zo'n losse-polstoets geeft. Prima vertolkingen.

Little Big Man

1970 | Western, Avonturenfilm, Drama, Historische film

Verenigde Staten 1970. Western van Arthur Penn. Met o.a. Dustin Hoffman, Faye Dunaway, Chief Dan George, Aimée Eccles en Martin Balsam.

Na de slag bij Little Big Horn vertelt een 121-jarige overlevende zijn levensverhaal: ouders vermoord door indianen, opgevoed door andere indianen, later weer terug bij de blanken, waar hij bevriend raakt met de weduwe van een dominee die nu prostituee geworden is. Verder trekt hij een tijdje op met de legendarische Wild Bill Hickock en ontmoet hij Generaal Custer, die wordt afgebeeld als racistische gek. Een van de eerste westerns waarin de indianen niet de slechteriken zijn. Penn vertelt een geëngageerd en bloederig verhaal, maar houdt het draaglijk door humor. Prima spel, vooral van Hoffman en Dunaway. Inmiddels wel een tikje gedateerd.

Impasse

1970 | Misdaad, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1970. Misdaad van Richard Benedict. Met o.a. Burt Reynolds, Anne Francis, Vic Diaz, Jeff Corey en Lyle Bettger.

Dit romantische mysterie krijgt maar geen tempo, maar het is misschien leuk om te raden wie - wat - wie zal aandoen. Scenario van John C. Higgins. Camerawerk van Mars B. Rasca.

Getting Straight

1970 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1970. Komedie van Richard Rush. Met o.a. Elliott Gould, Candice Bergen, Jeff Corey, Max Julien en Cecil Kellaway.

Nu al gedateerd, maar het centrale thema van de keuze die de doctoraalstudent Gould maakt tussen de academische schijnwereld en zijn overtuigingen blijft van belang. Goulds persoonlijkheid verheft de wat opgepoetste film.

Beneath the Planet of the Apes

1970 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1970. Sciencefiction van Ted Post. Met o.a. James Franciscus, Kim Hunter, Maurice Evans, Linda Harrison en Charlton Heston.

Deze tweede Planet of the Apes-film gaat verder waar de eerste ophield; Heston ontsnapt aan de stad Ape City en trekt het land in, waar hij verloederde menselijke mutanten tegenkomt die onderworpen zijn aan de apen; ze leveren slag met elkaar. Op zoek naar de verongelukte derde astronaut, ontdekt hij duistere, maar intelligente wezens. Een aardige film, al is de verrassing van de eerste wel weg. Werd uiteraard weer vervolgd, getiteld Escape from the Planet of the Apes.

A Clear and Present Danger

1970 | Drama

Verenigde Staten 1970. Drama van James Goldstone. Met o.a. Hal Holbrook, E.G. Marshall, Joseph Campanella, Jack Albertson en Pat Hingle.

De zoon van een gepensioneerde Amerikaanse senator riskeert zijn politieke carrière door in alle oprechtheid te besluiten de publieke opinie te beïnvloeden wat betreft de luchtvervuiling. Enige goede dialogen en acteerwerk. Scenario van Henri Simoun naar de roman van A.J. Russel en S.S. Schweitzer.

True Grit

1969 | Western, Thriller

Verenigde Staten 1969. Western van Henry Hathaway. Met o.a. John Wayne, Glen Campbell, Kim Darby, Jeremy Slate en Robert Duvall.

Marguerite Roberts schreef de film naar het boek van Charles Portis. Wayne, als Rooster Cogburn de marshal, kreeg zijn eerste en enige Oscar, ongetwijfeld omdat men het de hoogste tijd vond deze filmgigant eindelijk zo`n ding te geven; niet omdat deze film zo geweldig was. Het is een trage western zonder veel actie en pas tegen het einde komt er een beetje vaart in. Wayne helpt Darby, het jonge meisje dat achter de moordenaars van haar vader aan zit. De plaatjes van Lucien Ballard zijn mooi, Campbell is een vrij kleurloze tegenspeler en de westernfan komt niet aan zijn trekken. Vervolg: ROOSTER COGBURN. Later een tv-film (1978).

Set This Town on Fire

1969 | Drama

Verenigde Staten 1969. Drama van David Lowell Rich. Met o.a. Carl Betz, Chuck Connors, Charles Robinson, Lynda Day en James Westerfield.

Connors heeft zijn straf uitgezeten wegens doodslag, maar nu hij weer vrij is stelt hij zich verkiesbaar als burgemeester nadat de plaatselijke dronkelap heeft bekend de misdaad te hebben begaan. Goed drama met een uitstekende weergave van kleinburgerlijke sfeer. Hertiteld als THE PROFANE COMEDY.

Butch Cassidy and the Sundance Kid

1969 | Western, Avonturenfilm, Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1969. Western van George Roy Hill. Met o.a. Paul Newman, Robert Redford, Katharine Ross, Strother Martin en Henry Jones.

Anti-western over de laatste successen uit de carrière van twee legendarische treinrovers bezorgde Redford (als the Sundance Kid) sterstatus. Het roemloze einde van het geweldloze duo wordt door regisseur Hill fotogeniek maar - volgens veel Amerikaanse critici - grof en smakeloos in beeld gebracht. Bovendien maakte Fox de kostbare Hollywoodfout om met de dood van de beide helden een vervolg onmogelijk te maken. Tien jaar later waren ze eruit: een prequel! (die overigens best aardig werd). De originele Butch Cassidy and the Sundance Kid kreeg onder andere een Oscar voor het scenario van William Goldman en voor Burt Bacharachs liedje 'Raindrops keep fallin' on my head'.

The Boston Strangler

1968 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1968. Misdaad van Richard Fleischer. Met o.a. Tony Curtis, Henry Fonda, George Kennedy, Mike Kellin en Hurd Hatfield.

Fascinerend drama in semi-documentaire stijl, dat in detail de opkomst, achtervolging, vangst en vervolging van een gevaarlijke misdadiger weergeeft. Curtis speelt - onherkenbaar vermomd - een prachtige rol als de wurger. De ingewikkelde techniek met veel beelden tegelijkertijd raakt op de tv verloren en dat geldt dan ook voor een paar belangrijke scènes.

In Cold Blood

1967 | Drama, Misdaad, Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1967. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Robert Blake, Scott Wilson, John Forsythe, Paul Stewart en Gerald S. O'Loughlin.

Met vier Oscarnominaties onderscheiden bewerking van Truman Capote's beroemdste werk uit 1966, een 'non-fictie roman', over een gruwelijke moord op een boerenfamilie in Kansas in 1959. Twee ex-gevangenen (Blake, Wilson) beramen een beroving op het gezin die volledig misloopt en komen in de dodencel terecht. Brooks (Cat on a Hot Tin Roof) filmde, in fraai zwart-wit, op werkelijke locaties, zoals de boerderij en de rechtbank, verdiepte zich in het perspectiefloze bestaan van de twee daders en liet een journalist (Stewart) enigszins drammerige uitspraken doen tegen de doodstraf.

Seconds

1966 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1966. Horror van John Frankenheimer. Met o.a. Rock Hudson, Salome Jens, John Randolph, Will Geer en Jeff Corey.

Man van middelbare leeftijd, die zijn saaie leventje beu is, krijgt de kans om met een ander en jonger uiterlijk een nieuwe start te maken aan het strand van Californië. Maar er blijken toch wat nadelen aan deze keuze te kleven. Het prachtige camerawerk van James Wong Howe en de trefzekere regie van Frankenheimer maken van Seconds een uitstekend thriller-drama.

The Cincinnati Kid

1965 | Drama

Verenigde Staten 1965. Drama van Norman Jewison. Met o.a. Steve McQueen, Edward G. Robinson, Karl Malden, Ann-Margret en Tuesday Weld.

Vroeger speelden mensen nog poker zonder zonnebril, cowboyhoed en/of koptelefoon. In The Cincinnati Kid, een van de beste pokerfilms aller tijden, is het non-verbale spel nog in optima forma te bezichtigen, met McQueen als de jonge hemelbestormer - net na zijn succes in The Great Escape - en Robinson als de onverslaanbaar geachte pokergod The Man. Regisseur Jewison belichtte wellicht wat al te veel zijlijntjes maar de karakteropbouw en de slotronde staan als een huis. Deels opgenomen op locatie in New Orleans, het broeierige oord waar het spelletje zich anno jaren dertig afspeelt.

Once a Thief

1965 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1965. Misdaad van Ralph Nelson. Met o.a. Ann-Margret, Alain Delon, Van Heflin, Jack Palance en John Davis Chandler.

De jonge ex-gedetineerde Delon wil het rechte pad bewandelen en gaat terug naar zijn vrouw Ann-Margaret. Hij wordt dwarsgezeten door de smerige rechercheur Heflin waardoor hij zijn baantje verliest. Hij belandt weer in de verkeerde kringen en wordt het werktuig bij een andere misdaad. Bepaald niet belangwekkend en al honderd keer eerder vertoond. Scenario van Zekial Marko naar zijn boek Scratch a Thief. Camerawerk van Robert Burks. Gedraaid in Panavision.

Mickey One

1965 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1965. Drama van Arthur Penn. Met o.a. Warren Beatty, Hurd Hatfield, Alexandra Stewart, Teddy Hart en Jeff Corey.

Beatty speelt een in de knoop geraakte nachtclub-komiek, die op zoek gaat naar een nieuw en zinvol bestaan. Film kan verontrusten door het ongebruikelijke karakter van de held uit het verhaal. Hooglijk ondergewaardeerd, maar fascinerend. Mooi gefilmd en goed gebruik gemaakt van de locaties (Chicago).

Lady in a Cage

1964 | Thriller

Verenigde Staten 1964. Thriller van Walter Grauman en Walter E. Grauman. Met o.a. Ann Sothern, Jeff Corey, James Caan, Rafael Campos en Scatman Crothers.

Een rijke weduwe (Olivia de Havilland) zit opgesloten in de lift van haar grote huis en wordt vervolgens gepest door drie nozems. Een serieuze, goed geacteerde thriller.

Yellow Canary

1963 | Muziek, Romantiek

Verenigde Staten 1963. Muziek van Buzz Kulik. Met o.a. Pat Boone, Barbara Eden, Steve Forrest, Jack Klugman en Jesse White.

Als je nachten wakker hebt gelegen, hopend dat er ooit een film gemaakt zou worden waarin Boone een onaangepaste popzanger speelt - hier is die dan! Maar maak je geen zorgen: Boone wordt weer een brave jongen wanneer blijkt dat zijn zoontje is ontvoerd en dat hij hem moet gaan redden. En jij maar denken dat THE TWILIGHT ZONE alleen maar een tv-serie was.

The Balcony

1963 | Komedie

Verenigde Staten 1963. Komedie van Joseph Strick. Met o.a. Shelley Winters, Peter Falk, Lee Grant, Ruby Dee en Peter Brocco.

Goedkope en niet al te succesvolle poging om een Jean Genetstuk tot film te bewerken, met Winters als de madame die een bordeel blijft exploiteren tijdens een revolutie. Grant is opvallend als Winter's lesbische vertrouwelinge.

Red Mountain

1952 | Western

Verenigde Staten 1952. Western van William Dieterle. Met o.a. Alan Ladd, Lizabeth Scott, Arthur Kennedy, John Ireland en Jeff Corey.

Ladd is onderweg om zich in 1865 aan te sluiten bij de bende van Quantrell (om met de historische feiten te kunnen spelen werd niet de juiste naam, Quantrill, gebruikt). Hij moet eerst nog een rekening vereffenen met iemand die hem opgelicht heeft. Hij doodt de man, waarna Kennedy de schuld krijgt. Ladd helpt Kennedy met zijn verloofde Scott te ontsnappen, maar dan wil Kennedy Ladd uitleveren. Dan komt Quantrill (Ireland) op de proppen. Ladd ziet in dat de man een moordenaar is die uitgeschakeld moet worden. John Meredith Lucas, George Slavin en George W.George schreven deze onderhoudende western voor producent Hal Wallis, die Charles Lang Jr. inhuurde voor de plaatjes.

The Prince Who Was a Thief

1951 | Familiefilm, Avonturenfilm, Fantasy

Verenigde Staten 1951. Familiefilm van Rudolph Maté. Met o.a. Tony Curtis, Piper Laurie, Everett Sloane, Jeff Corey en Betty Garde.

Historisch avontuur voor de jeugd, met Curtis als prins die vecht om de troon te heroveren, die aanstekelijk werkt door het enthousiasme van de spelers. Scenario van Gerald Drayson Adams en Aeneas Mackenzie.

Superman and the Mole Men

1951 | Sciencefiction, Actiefilm, Fantasy

Verenigde Staten 1951. Sciencefiction van Lee Sholem. Met o.a. George Reeves, Phyllis Coates, Jeff Corey, Walter Reed en J. Farrell MacDonald.

Superman ontdekt bij het zoeken naar olie een volkje onder de grond, de Mole Men (mollenmensen). Benson mobiliseert de stad om de wapens tegen het volkomen onschuldige volkje op te nemen. Superman moet de rust herstellen. Deze Lippert-film werd geschreven door co-producent Robert Maxwell, die gebruik maakte van de naam Richard Fielding. Deze film was de bioscooptrekker voor de tv-serie The Adventures of Superman, waarvan 104 afleveringen gemaakt werden, tussen 1953 en 1957, met Reeves in de titelrol. De film werd op tv in de serie opgenomen en in 2 delen van 25 minuten uitgezonden als The Unknown People. Barney Sarecky was de producent.

Only the Valiant

1951 | Western

Verenigde Staten 1951. Western van Gordon Douglas. Met o.a. Gregory Peck, Barbara Payton, Ward Bond, Gig Young en Neville Brand.

Keiharde cavalerie-officier Peck heeft een stelletje onbetrouwbare manschappen en hij krijgt de opdracht een enge bergpas te bewaken om de doortocht van oorlogszuchtige Apachen te verijdelen. Klinkt erger dan het is.

New Mexico

1951 | Western

Verenigde Staten 1951. Western van Irving Reiss en Irving Reis. Met o.a. Lew Ayres, Marilyn Maxwell, Robert Hutton, Andy Devine en Raymond Burr.

Eens te meer houden blanken zich niet aan de afspraken zoals die tussen kapitein Ayres en Indianenopperhoofd De Corsia gemaakt zijn. Gevolg: een nieuwe Indianenoorlog. Ayres kan niet anders doen dan tegen zijn vriend het opperhoofd aantreden met zijn soldaten. In het bloedige gevecht verliezen beide mannen het leven, maar stervend reiken ze elkaar nog de hand. Max Trell schreef, Irving Allen produceerde en Jack Greenhalg en William Snyder namen de western op.

Never Trust a Gambler

1951 | Drama

Verenigde Staten 1951. Drama van Ralph Murphy. Met o.a. Dane Clark, Cathy O'Donnell, Tom Drake, Jeff Corey en Myrna Dell.

Een wat verbrokkeld verhaal over een man op de vlucht voor zijn echtgenote, die op haar beurt verliefd is geworden op de detective die de vluchtende echtgenoot tracht op te sporen.

The Next Voice You Hear

1950 | Drama

Verenigde Staten 1950. Drama van William A. Wellman. Met o.a. James Whitmore, Nancy Davis (Reagan), Lillian Bronson, Jeff Corey en Lilian Bronson.

Gods stem klinkt op de radio en dat heeft diepgaande gevolgen voor het leven in Anytown, Verenigde Staten. Een ambitieuze, maar niet zo heel erg succesvolle film met een Boodschap, geproduceerd door Dore Schary.

The Nevadan

1950 | Western

Verenigde Staten 1950. Western van Gordon Douglas. Met o.a. Randolph Scott, Dorothy Malone, Forrest Tucker, Frank Faylen en George Macready.

Scott is een man van de wet die anoniem met bandiet Tucker oprijdt. Die is onderweg naar de schuilplaats waar hij zijn laatste buit van 25.000 dollar heeft begraven. Macready, de plaatselijke snoodaard, is ook in de centen geïnteresseerd. Harry Joe Brown produceerde dit doorsneeprodukt en George W.George, George Slavin en Rowland Brown schreven het. Charles Lawton Jr. bracht het in beeld.

Singing Guns

1950 | Western

Verenigde Staten 1950. Western van R.G. Springsteen. Met o.a. Vaughn Monroe, Ella Raines, Walter Brennan, Ward Bond en Jeff Corey.

Dit was de eerste van een paar westerns met bandleider Monroe als een zingende cowboy. Hier is hij een Robin Hood-type dat een mijn berooft en anderen helpt. Naar zijn mening komt de mijn hem toe. Brennan, Raines en Bond willen de man op het rechte pad zien te krijgen. Het verhaaltje is geschreven door Dorrell en Stuart McGowan en gebaseerd op een roman van Max Brand. Reggie Lanning stond achter de camera.

Rock Island Trail

1950 | Western

Verenigde Staten 1950. Western van Joseph Kane. Met o.a. Forrest Tucker, Adele Mara, Adrian Booth, Bruce Cabot en Chill Wills.

Tucker wil een spoorweg naar het westen aanleggen, ondanks de schurk Cabot, Indianen en een faillissement. Het scenario van James Edward Grant, gebaseerd op de roman A Yankee Dared van Frank J. Nevins, laat zien hoe hij alle problemen oplost in zijn voordeel. Jack Marta deed het camerawerk voor producent Paul Malvern, die een behoorlijke western afleverde.

Home of the Brave

1949 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1949. Drama van Mark Robson. Met o.a. James Edwards, Douglas Dick, Steve Brodie, Jeff Corey en Lloyd Bridges.

Hoewel destijds gedurfd, ook nu nog steeds een hard aankomend WO II - verslag van een negersoldaat die meer te lijden heeft van de beledigingen van zijn medesoldaten dan van de vijandelijke missies. Naar het stuk van Arthur Laurent.

Follow Me Quietly

1949 | Misdaad

Verenigde Staten 1949. Misdaad van Richard Fleischer. Met o.a. William Lundigan, Dorothy Patrick, Jeff Corey, Nestor Paiva en Charles D. Brown.

Degelijke, kleine 'film noir' over politieklopjacht op eigengerechtigde psychopathische moordenaar, die zich De Rechter noemt. Stijl en wezen worden in slechts 59 minuten met elkaar verenigd.

City Across the River

1949 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten 1949. Drama van Maxwell Shane. Met o.a. Stephen McNally, Thelma Ritter, Luis Van Rooten, Jeff Corey en Tony Curtis.

Een verwaterde versie van Irving Shulmans roman The Amboy Dukes, over het harde leven in de achterbuurten van Brooklyn, met voorspelbare boeven en dergelijke.

Kidnapped

1948 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1948. Avonturenfilm van William Beaudine. Met o.a. Roddy McDowall, Sue England, Dan O'Herlihy, Roland Winters en Jeff Corey.

Een teleurstellende, goedkope bewerking van de roman van Robert Louis Stevenson.

Canon City

1948 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1948. Drama van Crane Wilbur. Met o.a. Scott Brady, Jeff Cory, Whit Bissell, Mabel Paige en Charles Russell.

Twaalf gevangenen ontsnappen uit de zwaar bewaakte gevangenis van Canon City op de grens van Colorado. Honderden politiemannen maken jacht op hen, terwijl de bewoners van de streek in angst zitten. Een voor een worden de voortvluchtigen gedood of weer gevangen gezet, op Brady na, die zijn achtervolgers steeds te slim af is. Op locatie gemaakt, in reportagestijl met off-screen commentaar. Het begint met een verslag over het leven in een streng bewaakte gevangenis. Daarna volgt, zonder geweld of goedkope sensatie, een gedetailleerd verslag met verklarend commentaar van de helse achtervolging. Wilbur schreef niet enkel het boeiende scenario maar debuteerde tevens als regisseur. Goed spel van minder bekende maar uitstekende karakteracteurs als Corey, Bissel, een jonge Kelly (Bones uit STAR TREK), en Brady in zijn eerste filmrol. Prachtige fotografische zwart-wit-contrasten van John Alton.

Hoppy's Holiday

1947 | Western

Verenigde Staten 1947. Western van George Archainbaud. Met o.a. William Boyd, Andy Clyde, Rand Brooks, Andrew Tombes en Leonard Penn.

Hopalong Cassidy, die eigenlijk voor een feestje komt, wordt betrokken bij een bankoverval. Verder gebeurt er maar weinig in deze Hopalong-western, die het niet haalt bij de beste afleveringen uit de serie.

Brute Force

1947 | Thriller, Film noir, Drama

Verenigde Staten 1947. Thriller van Jules Dassin. Met o.a. Burt Lancaster, Hume Cronyn, Charles Bickford, Ella Raines en Yvonne De Carlo.

Velen zullen zich de Amerikaanse regisseur Jules (geboren Julius) Dassin vooral herinneren als echtgenoot van Melina Mercouri, met wie hij een handvol films maakte. Maar voordat de in 1911 geboren filmmaker begin jaren '50 naar Europa kwam omdat hij in Hollywood op de zwarte lijst was geplaatst, had hij in datzelfde Hollywood een tweetal zeer gewaardeerde film noirs afgeleverd: het realistische (melo)drama The Naked City, en de gevangenisfilm Brute Force, met Burt Lancaster. Als het aan Joe Collins (Lancaster) ligt heeft hij zijn langste tijd in de Westgate Prison erop zitten. Na een hardhandige afkoelingsperiode in het gevreesde 'lock' weet hij zijn medegevangenen te interesseren voor een ontsnappingspoging. Tegenspeler Hume Cronyn is een overtuigend sadistische gevangenisdirecteur.

My Friend Flicka

1943 |

Verenigde Staten 1943. Harold Schuster. Met o.a. Roddy McDowall, Preston Foster, Rita Johnson, Jeff Corey en James Bell.

Een sentimenteel verhaal over een jongetje dat gehecht raakt aan een weerspannige, vrijheidslievende merrie; een goedgemaakte film en schitterende kleurenfotografie. In 1945 kwam het vervolg THUNDERHEAD - SON OF FLICKA.

All That Money Can Buy

1941 | Komedie

Verenigde Staten 1941. Komedie van William Dieterle. Met o.a. Edward Arnold, Walter Huston, James Craig, Anne Shirley en Jane Darwell.

Eenvoudige landbouwer Craig verkoopt zijn ziel en zaligheid aan duivel Huston in ruil voor rijkdom. Met de hulp van beroemde advocaat Arnold krijgt hij tenslotte zijn zaligheid terug. Het Faust-thema werd gesitueerd in het 19e eeuwse New Hampshire, waardoor er goed gebruik gemaakt is van sympathiek Amerikaans erfgoed. Dit alles werd gecombineerd met de komische afwijkingen van de historische figuren, vervreemdende effecten van beelden en een algehele cinematografische trucendoos, waardoor er een bijzonder resultaat is ontstaan. Gebaseerd op de Amerikaanse korte vertelling (en alternatieve filmtitel) THE DEVIL AND DANIEL WEBSTER van Stephen Vincent Benet. Schitterende vertolkingen van Huston (als duivel) en Arnold en Simon als onaardse verleidster. Scenario van Benet en Dan Totheroh. Bernard Herrmann kreeg een Academy Award voor Beste Muziek. Er bestaan versies van 85m tot 112m. Camerawerk van Joseph August. Ook bekend als HERE IS A MAN.