Hayedeh Safiyari: montage.
Er zijn 12 films gevonden.

Die middag

2023 | Drama

Nederland 2023. Drama van Nafiss Nia. Met o.a. Hoda Niku en Alin Wishka.

Na slecht nieuws over haar verblijfstatus in Nederland heeft de Iraanse vluchteling Roya (Niku) haar laatste hoop gevestigd op ene Nassim. Roya heeft alleen haar adres, maar wanneer ze daar is aangekomen doet niemand open. Wel is er iemand binnen, Nassims broer. Maar die heeft zichzelf opgesloten en kan haar niet helpen. Wil hij ook niet, want terwijl Roya ondanks alles optimistisch is, is hij verbitterd. Hoewel de deur dus dicht blijft ontstaat er langzaam maar zeker enige toenadering tussen de twee. Intiem speelfilmdebuut van de naar Nederland gevluchte Iraanse Nia, die ook het scenario schreef. Maar ondanks de 75 minuten duurt de film – met slechts twee personages en één locatie – toch iets te lang.

A Hero

2021 | Drama

Iran​/​​Frankrijk 2021. Drama van Asghar Farhadi. Met o.a. Amir Jadidi, Mohsen Tanabandeh, Sahar Goldust, Fereshteh Sadre Orafaiy en Ehsan Goodarzi.

Weer een prachtig grotestadsdrama vol morele dilemma’s van de Iraanse regisseur Asghar Farhadi, de maker van Oscarwinnaars A Separation en The Salesman. Rahim zit in de gevangenis omdat hij een schuld niet kon aflossen aan de broer van zijn ex. Wanneer zijn nieuwe vriendin een tas vol gouden munten vindt lijkt er een uitweg gevonden, maar niets gaat vanzelf in de films van Farhadi. De titel is uiteraard ironisch, want Rahim is zeker geen held, net zomin als zijn schuldeiser een schurk is. Farhadi wil vooral laten zien hoe ook goedbedoelende mensen er een enorme puinhoop van kunnen maken.

Todos lo saben

2018 | Drama

Spanje 2018. Drama van Asghar Farhadi. Met o.a. Penélope Cruz, Javier Bardem, Jaime Lorente, Bárbara Lennie en Ricardo Darín.

De in Argentinië wonende Laura (Cruz) arriveert met haar twee kinderen voor de bruiloft van haar zus in haar geboortedorp in Spanje. Als tijdens de feestnacht Laura’s zestienjarige dochter wordt ontvoerd, brengt dat oude familiegeheimen en -twisten aan het licht. Soms wat vet aangezet, maar boeiend acteursdrama over liefde, bedrog, vertrouwensbanden en hoe het verleden in het heden doorspeelt. Tegen de tijd dat tweevoudig Oscarwinnaar Farhadi (The Salesman, A Separation) klaar is met de familie achter de sprookjesbruiloft, liggen de verhoudingen compleet overhoop

The Salesman

2016 | Drama, Thriller

Iran​/​​Frankrijk 2016. Drama van Asghar Farhadi. Met o.a. Shahab Hosseini, Taraneh Alidoosti, Babak Karimi en Farid Sajjadi Hosseini.

Omdat het gebouw waar Rana en Emad wonen op instorten staat verhuist het echtpaar in allerijl naar een nieuw appartement. Daar woonde een prostituee, maar dat wordt ze niet verteld. Wat grote gevolgen zal hebben voor Rana, Emad en het leven dat ze hadden. Spannend, aangrijpend drama over morele dilemma's van de maker van A Separation. De film, waarvoor Hosseini in Cannes werd onderscheiden met de prijs voor beste acteur, dankt de Engelse titel aan een amateurvoorstelling van Arthur Millers toneelstuk Death of a Salesman, waarin Rana en Emad meespelen.

A Separation

2011 | Drama

Iran 2011. Drama van Asghar Farhadi. Met o.a. Peyman Maadi, Leila Hatami, Sareh Bayat en Shahab Hosseini.

Het rommelt in het huwelijk van Nader en Simin. De werkende, hoogopgeleide Simin wil weg uit Iran, om elders een nieuw leven te beginnen. Nader wil blijven om voor zijn dementerende vader te zorgen. Daarom wil Simin scheiden, en inzet van de scheiding is de voogdij over de elfjarige dochter Termeh. Bij de familierechter probeert iedereen wanhopig zijn of haar gelijk te halen. Meesterlijk echtscheidingsdrama, onontkoombaar, intelligent en aangrijpend. Overladen met prijzen, waaronder de Gouden Beer in Berlijn en de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

No One Knows About Persian Cats

2009 | Drama

Iran 2009. Drama van Bahman Ghobadi. Met o.a. Ashkan Koshanejad, Negar Shaghaghi, Hamed Behdad en Shervin Nagafian.

Regisseur Ghobadi (Turtles Can Fly, A Time for Drunken Horses) werpt zich op het guerrilla filmen - het heimelijk schieten van beelden in de publieke ruimte - in deze film over twee Iraanse undergroundmuzikanten die bandleden zoeken voor een optreden in Londen. Matig acteerwerk en dito muziek, vooral van de twee hoofdrolspelers (Negar en Ashkan). Wat overblijft zijn goede bedoelingen en beelden van de undergroundscene in Teheran. Na het voltooien van de film werd maker Ghobadi bedreigd en een paar dagen gevangengezet. Omdat hij vreesde voor zijn leven verliet hij Iran.

About Elly

2009 | Drama, Mysterie

Iran​/​​Frankrijk 2009. Drama van Ashghar Farhadi. Met o.a. Golshifteh Farahani, Taraneh Alidoosti, Shahab Hosseini, Merila Zare'i en Mani Haghighi.

Drie bevriende echtparen verruilen Teheran voor een paar dagen vakantie aan de Kaspische Zee. Een van de vrouwen heeft een alleenstaande vriendin en vriend uitgenodigd in de hoop de twee te koppelen. De jolige stemming slaat om nadat de vriendin niet terugkeert van het strand. De onderlinge vriendschappen en culturele gewoontes blijken totaal niet opgewassen tegen de emoties die de vermissing oproept, hetgeen About Elly een eindeloze psychologische diepgang geeft. Onder meer winnaar van scenario- en juryprijs in Australië (Asia-Pacific Screen Awards) en de Zilveren Beer voor beste regisseur in Berlijn.

Niwemang

2006 | Drama, Muziek

Iran​/​​Irak​/​​Oostenrijk​/​​Frankrijk 2006. Drama van Bahman Ghobadi. Met o.a. Ismail Ghaffari, Golshifteh Farahani en Hedye Tehrani.

Een bejaarde Koerdische muzikant reist vanuit Iran met een bus vol zonen naar een muziekfestival in Irak. De reis verloopt allesbehalve voorspoedig. Na loodzware films als Turtles Can Fly presenteert Koerdische Iraniër Ghobadi de tragiek van zijn landloze volk ditmaal met een zwartkomisch randje. Half Moon werd gemaakt in het kader van een Mozartfestival en bevat de nodige verwijzingen naar de componist en diens werk. Dat maakt het verhaal wat gekunsteld en onnavolgbaar, maar wie zich eraan overgeeft kan zich verliezen in prachtig gefilmde, dromerige taferelen.

Chaharshanbe-soori

2006 | Drama

Iran 2006. Drama van Ashghar Farhadi. Met o.a. Taraneh Alidoosti, Hediyeh Tehrani, Hamid Farokhnezhad, Matin Heydarnia en Pantea Bahram.

Tegen de achtergrond van het vuurwerk dat traditiegetrouw op de laatste woensdag van het jaar wordt afgestoken, ontspint zich in dit Iraanse drama een menselijk explosieve situatie. Een vrouw uit de middenklasse verdenkt haar man ervan een affaire te hebben met de kleurig geklede dame van de schoonheidssalon. Onwillekeurig raakt de jonge schoonmaakster Roohi (Alidoosti) bij de familieperikelen betrokken. Derde film van de Iraanse Farhadi die later internationaal hoge ogen gooide met A Separation. Hoofdrolspeelster Alidoosti was ook te zien in Farhadi's The Beautiful City en About Elly.

Turtles Can Fly

2004 | Drama, Oorlogsfilm

Iran​/​​Irak​/​​Frankrijk 2004. Drama van Bahman Ghobadi. Met o.a. Soran Ebrahim, Saddam Hossein Feysal, Avaz Latif en Hiresh Feysal Rahman.

Het is 2003, net voor de Amerikaanse invasie van Irak; de Iraaks-Koerdische bevolking wacht met spanning op het einde van de onderdrukking. Net als in zijn indrukwekkende debuut 'Een tijd voor dronken paarden' (2000) richt Ghobadi zijn camera op kinderen. En ook nu weer zijn het kinderen die ternauwernood overleven in barre omstandigheden. Ghobadi - begonnen als assistent van de Iraanse grootmeester Abbas Kiarostami - balanceert op de rand van effectbejag, maar het is moeilijk onaangedaan te blijven bij het leed dat hij tentoonspreidt. Winnaar van de Publieksprijs op het Filmfestival Rotterdam (2005).

Liederen uit het land van mijn moeder

2002 | Drama

Iran 2002. Drama van Bahman Ghobadi. Met o.a. Iran Ghobadi, Shahab Ebrahimi, Faegh Mohamadi en Allah-Morad Rashtian.

De opvolger van Een tijd voor dronken paarden is een klucht die gaandeweg in een treurzang verandert, gesitueerd in het fotogenieke, bergachtige grensgebied tussen Irak en Iran in de jaren tachtig - de tijd dat Saddam een Koerdische opstand neersloeg met gifgas.

Qateh-ye natamam

2001 |

Iran 2001. Maziar Miri. Met o.a. Mohsen Ghazi-Moradi, Hossein Soleimani, Ghogha Bayat en Ali-Reza Anoushfar.

De opvolger van Een tijd voor dronken paarden is een klucht die gaandeweg in een treurzang verandert, gesitueerd in het fotogenieke, bergachtige grensgebied tussen Irak en Iran in de jaren tachtig - de tijd dat Saddam een Koerdische opstand neersloeg met gifgas.