Gian Maria Volonté (1933-1994): cast.
Er zijn 53 films gevonden.

Un tal funes

2002 |

2002. Raul de la Torre. Met o.a. Graciela Borges, Gian Maria Volonté en Pepe Soriano.

Tirano banderas

1993 |

Cuba​/​​Spanje 1993. Jose Luís Garcia Sanchez. Met o.a. Juan Diego, Ana Belen en Gian Maria Volonté.

Una storia semplice

1991 | Mysterie

Italië 1991. Mysterie van Emidio Greco. Met o.a. Gian Maria Volonté, Ennio Fantastichini, Ricky Tognazzi, Massimo Ghini en Gianluca Favilla.

In deze film brengt regisseur Greco de laatste novelle van de Siciliaanse schrijver Leonardo Sciascia tot leven. Het rijke en ingewikkelde verhaal speelt zich af in de binnenlanden van Sicilië, zonder evenwel te verwijzen naar mafia of drugs, en geeft een beklemmend beeld van deze landstreek. Het begint allemaal met de dood van een diplomaat, die we alleen als lijk te zien krijgen, maar het raadselachtige zit hem in de brieven die Pirandello en Garibaldi aan zijn familie stuurden. Daarin schreven ze dat hij voor zijn dood naar zijn verlaten villa aan het speuren was. Zijn telefoontje naar de politie bracht een onderzoek op gang, dat aan het einde een pijnlijk ironische wending neemt. Volonté zet een schitterende rol neer als verbitterde professor, wijsgeworden door ook de ervaring. Tonino Delli Colli brengt met zijn camera de lokale bevolking prachtig in beeld. Ook bekend als A SIMPLE STORY.

Tre colonne in cronaca

1990 | Thriller

Italië 1990. Thriller van Carlo Vanzina. Met o.a. Gian Maria Volonté, Massimo Dapporto, Sergio Castellitto, Joss Ackland en Senta Berger.

Naar het boek van Corrado Augias en Daniela Pasti, over corruptie en politieke intriges. Het begint met de moord op een effectenmakelaar in Milaan en een campagne tegen politieke corruptie, gevoerd door de directeur van een invloedrijk dagblad. Het verhaal wordt ingewikkeld als blijkt dat de beurs, uitgeverijen, politici en de geheime dienst een misdadig machtsspel spelen. Een kleine proeve van sociale en politieke corruptie in Italië.

Porte aperte

1990 | Drama

Italië 1990. Drama van Gianni Amelio. Met o.a. Ennio Fantastichini, Renzo Giovampietro, Renato Carpentieri, Tuccio Musumeci en Vitalba Andrea.

Naar de roman van Leonardo Sciasca en gesitueerd in Palermo op Sicilië in 1937. In deze tijd werd onder het fascistische regime snel de doodstraf gegeven en zeker als het om een drievoudige moord ging; omdat veel mensen het daar diep in hun hart mee eens waren, speelden de fascisten daarop handig in. Een anti-fascistische rechter wist de beklaagde van de strop te redden door hem te veroordelen tot levenslang. Ook vandaag de dag nog een zeer omstreden onderwerp in de Italiaanse politiek. Fantastisch spel van Volonté en goede regie.

Open Doors

1990 |

1990. Gianni Amelio. Met o.a. Renato Carpentieri, Ennio Fantasichini, Renzo Giovampietro en Gian Maria Volonté.

Naar de roman van Leonardo Sciasca en gesitueerd in Palermo op Sicilië in 1937. In deze tijd werd onder het fascistische regime snel de doodstraf gegeven en zeker als het om een drievoudige moord ging; omdat veel mensen het daar diep in hun hart mee eens waren, speelden de fascisten daarop handig in. Een anti-fascistische rechter wist de beklaagde van de strop te redden door hem te veroordelen tot levenslang. Ook vandaag de dag nog een zeer omstreden onderwerp in de Italiaanse politiek. Fantastisch spel van Volonté en goede regie.

L'oevre au noir

1988 | Drama

Frankrijk​/​​België 1988. Drama van André Delvaux. Met o.a. Gian Maria Volonté, Sami Frey, Anna Karina, Philippe Léotard en Marie-France Pisier.

Vlaanderen, zestiende eeuw, Spaanse heerschappij. Na dertig jaar omzwervingen door Europa keert Zénon Ligre, alchemist-chirurgijn en humanist-filosoof, terug naar zijn geboorteplaats Brugge. Onder een schuilnaam, want vanwege zijn ketterse geschriften staat hij op de dodenlijst van de Inquisitie. Wat rest Zénon nog? Delvaux nam de onmogelijke taak op zich om het literaire meesterwerk van Marguerite Yourcenar naar cinema te transporteren. Weliswaar ontbreken de diepzinnigheid en eruditie, de sfeer van de wrede overgangstijd is fascinerend, en Volontè excelleert. Stemmige visuelen van Charles Van Damme.

Celluloide

1988 | Historische film, Biografie

Italië 1988. Historische film van Carlo Lizzani. Met o.a. Gerard Blain, Rod Steiger en Gian Maria Volonté.

Uitgebreid videoverhaal van de Italiaan Ugo Pirro, die ook het scenario schreef. Reconstructie van de sfeer waarin de nieuwe Italiaanse film werd geboren over de belevenissen van Roberto Rossellini, Sergio Amedei en Anna Magnani, die leidde tot de film ROMA, CITTA APERTA. Nostalgisch wordt de unieke sfeer van de Piazza del Popolo, de Piazza di Spagna, de cafés en restaurantjes van het Rome uit het verleden opgeroepen. Technisch verdienstelijk. Ook bekend als CELLULOID.

Un Ragazzo di Calabria

1987 | Familiefilm, Drama

Frankrijk​/​​Italië 1987. Familiefilm van Luigi Comencini. Met o.a. Santo Polimeno, Diego Abatatuono, Therese Liotard, Giada Faggioli en Jacques Peyrac.

Een arme jongen met een passie voor hardlopen overwint het verzet van zijn familie en wint een wedstrijd. Het verhaal speelt zich af op het Italiaanse platteland omstreeks 1965, toen het leven nog betrekkelijk simpel was en vaders met hun kinderen konden doen wat ze wilden. Een voorspelbaar verhaal met een goede bezetting; geschikt voor het hele gezin.

Cronaca di una morte annunciata

1987 | Drama

Frankrijk​/​​Italië 1987. Drama van Francesco Rosi. Met o.a. Rupert Everett, Ornella Muti, Gian Maria Volonté, Irene Papas en Lucia Bosè.

Deze film volgt het boek van Gabriel Garcia Marquez over het geweld en de strikte tradities in een Zuidamerikaanse gemeenschap in een slaperig stadje aan een Colombiaanse rivier in de jaren 1950-60. De film begint in het heden en springt heen en weer in de tijd om een verhaal van liefde, ontmaagding en wraak te ontvouwen. Spel en techniek zijn topklasse, alleen Everett past niet in het geheel. Het scenario is van regisseur Rosi en Tonino Guerra. Het camerawerk is van Pasqualino de Santis. Engelse titel: CHRONICLE OF A DEATH FORETOLD.

Saving Grace

1986 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1986. Komedie van Robert M. Young en Robert Young. Met o.a. Tom Conti, Fernando Rey, Erland Josephson, Giancarlo Giannini en Donald Hewlett.

Naïeve maar toch charmante film met Conti als een paus die het protocol beu is en vermomd als tuinman het Vaticaan ontvlucht. Hij komt terecht in een klein bergdorpje dat wordt getiranniseerd door de plaatselijke grootgrondbezitter. Conti start symbolisch het verzet door het bouwen van een aquaduct dat de watertoevoer naar het dorpje moet verzekeren, en krijgt eerst de hulp van alle kinderen waarna ook de volwassenen bijdraaien. Met sterke bijrollen van Rey en Volonté. Scenario van Davis S. Ward, Richard Kramer, Robert M. Young en Conti. Gedraaid in Technovision.

Il caso Moro

1986 | Biografie, Drama

Italië 1986. Biografie van Giuseppe Ferrara. Met o.a. Margarita Lozano, Mattia Sbragia, Bruno Zanin, Consuelo Ferrara en Enrica Rosso.

Deze verfilming van de ontvoering en de moord op Aldo Moro, leider der Italiaanse christen-democraten, in 1978, is een mooi gefilmd werk met uitzonderlijk spel van Volonté. De film volgt het boek Days of Wrath van Robert Katz. De film begint in een hoog tempo, maar loopt in de tweede helft zoveel vertraging op dat sommigen een geeuw niet zullen kunnen onderdrukken. De terroristen zijn te glad en mak neergezet om echt angst in te kunnen boezemen. Scenario van regisseur Ferrara, Robert Katz en Armenia Balducci. Camerawerk van Camillo Bazzoni. Ook bekend als THE MORO AFFAIR.

La mort de Mario Ricci

1983 | Drama

Zwitserland​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1983. Drama van Claude Goretta. Met o.a. Gian Maria Volonté, Magali Noël, Heinz Bennent, Mimsy Farmer en Jean-Michel Dupuis.

De beroemde journalist Bernard Fontana (Volonté) reist af naar het platteland om voedseldeskundige Henri Kremer (Bennent) te interviewen. Vlak voor hij aankomt wordt het op het eerste gezicht zo ordentelijke dorp waar het gesprek zal plaatsvinden, opgeschrikt door de dood van de jonge Italiaanse gastarbeider Mario Ricci. De omstandigheden zijn verdacht, de journalist gaat op onderzoek uit. Sterk drama van Goretta (La dentellière, L'invitation) met een mooie hoofdrol voor Volonté (For a Few Dollars More), die er in Cannes de prijs voor de beste acteur voor kreeg.

La storia vera della signora dalle camelie

1981 | Drama, Romantiek, Historische film, Erotiek

Frankrijk​/​​Italië 1981. Drama van Mauro Bolognini. Met o.a. Isabelle Huppert, Gian Maria Volonté, Bruno Ganz, Fabrizio Bentivoglio en Clio Goldsmith.

Alphonsine Plessis (Huppert) vertrekt als tiener naar Parijs, waar ze zwoegt in een naaiatelier, bijklust als prostituee en uiteindelijk van de ene rijke heer naar de andere dartelt als luxe courtisane. Maar van binnenuit wordt ze langzaam gesloopt door TBC, en ze sterft op haar drieëntwintigste. Erotische scènes te over, Huppert is uitstekend en het ziet er allemaal schitterend uit, maar het tempo is aan de lage kant. Gebaseerd op de bekende roman van Alexandre Dumas fils. Mooie muziek van Ennio Morricone.

Ogro

1979 | Drama, Thriller

Spanje​/​​Italië​/​​Frankrijk 1979. Drama van Gillo Pontecorvo. Met o.a. Gian Maria Volonté, Ángela Molina, Saverio Marconi, Eusebio Poncela en Jose Sacristan.

Een groep van Baskische separatisten heeft het plan om Franco's rechterhand - admiraal Carrero Blanco - te ontvoeren, maar komt niet door de veiligheidsmaatregelen heen en blaast dan maar zijn auto op. Deze voor Pontecorvo teleurstellende politieke thriller gebruikt de reconstructie van de moordaanslag voor een ideologische uiteenzetting over de mate waarin terrorisme in verzet gerechtvaardigd is, maar hij blijft daarbij oppervlakkig. Een overwegend statische film met matte acteursprestaties, tot aan een spectaculair en letterlijk explosief einde. Ook bekend als OPERACIÓN OGRO.

Cristo si è fermato a Eboli

1978 | Drama

Frankrijk​/​​Italië 1978. Drama van Francesco Rosi. Met o.a. Gian Maria Volonté, Paolo Bonacelli, Alain Cuny, Lea Massari en Irene Papas.

Een arts wordt in 1935 wegens anti-fascistische activiteiten uit Turijn verbannen en gedeporteerd naar een dorpje in Zuidelijk Italië, waar hij als intellectueel door de notabelen als één van hen wordt beschouwd. Van observator van het voor hem vreemde plattelandsbestaan met scherpe sociale tegenstellingen, wordt hij deelnemer door als opvolger van de dorpsarts diens praktijk te gaan voortzetten. Verfilming - samengesteld uit de langere tv-serie - van de memoires van Carlo Levi die zijn ambivalente houding noteerde als Noordelijke intellectueel tegenover het hem vreemde Zuiden, waar zelfs de christelijke beschaving nauwelijks is doorgedrongen, geeft beide uitersten een gelijke overtuigingskracht door indringende landschapsfotografie en door de autochtonen in al hun primitieve ontbering toch het trotse besef van eigenwaarde te geven. Het scenario is van Rosi, Tonino Guerra en Raffaela La Capria. Het camerawerk is van Pasqualino de Santis.

Io ho paura

1977 | Actiefilm

Italië 1977. Actiefilm van Damiano Damiani. Met o.a. Gian Maria Volonté, Erland Josephson, Mario Adorf, Angelica Ippolito en Paola Arduini.

Een thriller met een politiek tintje over een rechercheur, die als lijfwacht wordt toegewezen aan een rechter. Deze wordt vermoord en de lijfwacht verdenkt diens opvolger van medeplichtigheid. De film doet qua thematiek denken aan CADAVERI ECCELLENTI, maar is in de eerste plaats een actiefilm.

Todo modo

1976 |

Italië 1976. Elio Petri. Met o.a. Gian Maria Volonté, Marcello Mastroianni, Mariangela Melato, Michel Piccoli en Renato Salvatori.

Politieke en economische voormannen uit de christen-democratische partij zijn in retraite in afgelegen hotel, waar door een vreemde epidemie en onopgeloste moorden alle deelnemers [KA1]e[KA1]en voor [KA1]e[KA1]en sneuvelen, de president als laatste. Een symbolische, abstracte aanpak van deze satirische thriller maakt de film buiten Itali[KA3]e minder toegankelijk (Volonté is geschminkt als Aldo Moro en heeft diens motoriek) maar maakt de kritische opzet toch wel duidelijk.

Actas de Marusia

1975 | Drama

Mexico 1975. Drama van Miguel Littin. Met o.a. Gian Maria Volonté, Diana Bracho, Claudio Obregon, Salvador Sanchez en Ernesto Gómez Cruz.

Een aangrijpende sociaal-dramatische film van de maker van ALSINO Y EL CONDOR, gesitueerd in Chili in 1907. Littin verhaalt de strijd van Chileense mijnwerkers tegen hun Britse bazen die, als de staking uit de hand dreigt te lopen, niet aarzelen het leger in te schakelen. In een strak tempo geregisseerd en uitstekend vertolkt is dit het prototype van een boeiende, intelligente en sociaal relevante thesisfilm. Muziek van Mikis Theodorakis.

Sospetto, Il

1974 | Thriller, Drama

Italië 1974. Thriller van Francesco Maselli. Met o.a. Gian Maria Volonté, Annie Girardot, Renato Salvatori, Gabriele Lavia en Bruno Corzzari.

Het centraal comité van de ontbonden Italiaanse communistische partij is in de jaren dertig naar Frankrijk uitgeweken en onderhoudt van daaruit contacten en bereidt ontsnappingen voor. Een eenvoudig lid van de organisatie komt naar Frankrijk en rond hem wordt de suggestie gewekt dat hij een vooraanstaand leider is, om zo een eventuele infiltratie van fascistische spionnen te ontdekken. De film stelt het conflict tussen individueel belang en groeps- of ideologisch belang boeiend aan de orde, maar heeft een onevenwichtige bouw met een didactisch eerste helft en een uitvoerige dialoog om vervolgens het accent naar de thriller te verleggen.

The French Conspiracy

1973 |

1973. Yves Boisset. Met o.a. Gian Maria Volonté, Jean-Louis Trintignant, Jean Seberg en Roy Scheider.

Het centraal comité van de ontbonden Italiaanse communistische partij is in de jaren dertig naar Frankrijk uitgeweken en onderhoudt van daaruit contacten en bereidt ontsnappingen voor. Een eenvoudig lid van de organisatie komt naar Frankrijk en rond hem wordt de suggestie gewekt dat hij een vooraanstaand leider is, om zo een eventuele infiltratie van fascistische spionnen te ontdekken. De film stelt het conflict tussen individueel belang en groeps- of ideologisch belang boeiend aan de orde, maar heeft een onevenwichtige bouw met een didactisch eerste helft en een uitvoerige dialoog om vervolgens het accent naar de thriller te verleggen.

Lucky Luciano

1973 | Biografie, Misdaad, Thriller

Frankrijk​/​​Italië 1973. Biografie van Francesco Rosi. Met o.a. Gian Maria Volonté, Rod Steiger, Edmond O'Brien, Vincent Gardenia en Charles Cioffi.

Portret van een van New Yorks beruchtste maffiosi van de hand van Rosi, die eind jaren 40 in de filmwereld terecht kwam als assistent van Luchino Visconti en lang zou blijven werken in de stijl van het naoorlogse Italiaanse neorealisme, maar hier de voorkeur geeft aan een wat gepolijstere stijl. Hij schotelt de kijker een intrigerend maffiadrama voor, dat soms een tikje lastig te volgen, maar toch meer dan de moeite waard is. FBI-agent Siragusa, die Luciano in werkelijkheid arresteerde, speelt hier zichzelf.

Giordano Bruno

1973 | Drama, Historische film

Italië​/​​Frankrijk 1973. Drama van Giuliano Montaldo. Met o.a. Gian Maria Volonté, Charlotte Rampling, Hans Christian Blech, Mathieu Carrière en Mark Burns.

Afvallige monnik keert op eind 16de eeuw terug in Venetië waar interesse is voor zijn filosofieën die overigens verkeerd worden geïnterpreteerd. Edelman die van hem zwarte kunst hoopte te leren om daarmee aan de macht te komen, levert hem over aan de Inquisitie. Martelingen en toezegging op gratie doen hem theorieën niet herroepen, omdat hij niet gelooft in mogelijkheid tot kerkhervorming. Meer didactische dan spectaculaire historische film legt nadruk op parallellen met tegenwoordige tijd waarin kerk en staat zich nog altijd tegen verandering verzetten en compromissen geen resultaat hebben. Fraaie vormgeving, maar soms al te dor en breedsprakig.

Sbatti il mostro in prima pagina

1972 | Drama, Thriller

Italië​/​​Frankrijk 1972. Drama van Marco Bellocchio. Met o.a. Gian Maria Volonté, Fabrio Garriba, Laura Betti, Carla Tatò en Jacques Herlin.

Een rechtse krant maakt grote ophef over de moord op een bourgeoise, waarvan een militante linkse minnaar wordt verdacht, om daarmee de aanstaande verkiezingen te be[KA3]invloeden. Een hoofdredacteur ontdekte de ware schuldige, maar houdt dit geheim tot na de verkiezingen. Deze scherpe aanklacht tegen manipulatie door een aan de machthebbers gebonden pers, verliest aan effectiviteit door de aandacht voor slechts [KA1]e[KA1]en `schurk`: de door Volont[KA1]e gespeelde hoofdredacteur. Dat maakt de film wel tot een sterk drama, maar een met een zwak betoog. (Bellocchio nam de regie over na begin van opnamen van debuterende scenario-schrijver Sergio Donati).

L'attentat

1972 | Thriller

Italië​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 1972. Thriller van Yves Boisset. Met o.a. Jean-Louis Trintignant, Michel Piccoli, Jean Seberg, Gian Maria Volonté en Michel Bouquet.

Revolutionair leider derde-wereldland is naar Genève uitgeweken, maar vormt nog symbolische bedreiging voor gevestigde orde. Minister, CIA en Franse Inlichtingendienst complotteren om hen voor interview naar Parijs te lokken en hem te laten verdwijnen. Goedgeacteerde politieke thriller is meer efficiënt dan echt spannend, maar geeft onthullende reconstructie van affaire-Ben Barka.

II caso Mattei

1972 | Mysterie, Drama, Misdaad

Italië 1972. Mysterie van Francesco Rosi. Met o.a. Gian Maria Volonté, Peter Baldwin, Luigi Squarzina, Renato Romano en Edda Ferroano.

Enrico Mattei (Volontè), de directeur van staatsoliemaatschappij kwam in 1962 bij mysterieus vliegtuigongeval om het leven. Regisseur Rosi en zijn schrijvers gingen zelf op onderzoek uit, ontdekten vele verzwegen feiten, maar niet de oplossing van het raadsel. Fascinerende filmische journalistiek. Regisseur Rosi ontving de Gouden Palm op het festival van Cannes, terwijl Volontè een speciale vermelding kreeg. Deze prijs moesten ze overigens delen met 'La classe operaia va in paradiso' van Elio Petri, maar ook daarin speelde Volonté de hoofdrol, die zijn prijs dus met zichzelf moest delen.

Sacco e Vanzetti

1971 | Drama, Historische film

Italië 1971. Drama van Giuliano Montaldo. Met o.a. Gian Maria Volonté, Riccardo Cucciola, Cyril Cusack, Rosanna Fratello en Geoffrey Keen.

Italiaanse emigranten Nicola Sacco (Cucciola) en Bartelomeo Vanzetti (Volontè) in Massachusetts die bij de politie bekend staan als anarchisten, worden gearresteerd wegens roofoverval met doodslag en ondanks getuigenverklaringen over hun onschuld en pressie van de publieke opinie, tot de elektrische stoel veroordeeld. Dit geruchtmakend proces uit 1920 blijft in de film actueel. De nog doorwerkende politieke pressie maakte opnamen in Amerika onmogelijk, zodat de affaire gereconstrueerd moest worden met behulp van Britse acteurs. Deze smet op de authenticiteit is overkomelijk, evenals de te veel herhaalde zang van Joan Baez op de geluidsband. Cucciola werd in Cannes geëerd met de prijs als Beste Acteur. Het scenario is van Ottavio Jemma, regisseur Montaldo en Fabrizio Onofri naar een verhaal van Montaldo en Mino Roli. Het camerawerk is van Silvano Ippoliti. Technicolor, Mono.

La classe operaia va in paradiso

1971 | Drama

Italië 1971. Drama van Elio Petri. Met o.a. Gian Maria Volonté, Mariangela Melato, Salvo Randone, Mietta Albertini en Luigi Diberti.

Een ijverige arbeider aan de lopende band is geliefder bij bazen dan bij collega's, tot hij een bedrijfsongeval krijgt dat resulteert in staking van de arbeiders. Hij komt tot inkeer en richt bij terugkeer op het werk een revolutionair comité op waardoor hij uiteindelijk ontslagen wordt. Nerveuze vormgeving plus nadrukkelijke geluidseffecten maken afmattend tempo en lawaai in fabriek voor toeschouwer voelbaar, met schitterende rol van Volontè in alle nuances tussen bravoure en vertwijfeling. Hij kreeg hiervoor een speciale vermelding op het filmfestival van Cannes, waar regisseur Petri de Gouden Palm in ontvangst mocht nemen voor de film. Deze prijs moest overigens gedeeld worden met Il caso Mattei van Francesco Rosi, maar Volontè zat in beide films en kreeg dus twee halve prijzen.

Vent d'Est

1970 | Western, Experimenteel

Duitsland​/​​Italië​/​​Frankrijk 1970. Western van Jean-Luc Godard. Met o.a. Gian Maria Volonté, Anne Wiazemsky, Götz George, Allen Midgette en Daniel Cohn-Bendit.

Een ideologische [KL]spaghetti-western[KLE], waarin uiteenlopende revolutionairen - Indiaan, arbeider, intellectueel, vrouwen - bij elkaar komen nadat het leger bloedig de orde heeft hersteld in de nederzetting (symbool van het Parijs van 1968). De film, een eerste poging van Godard om direct politiek in een bioscoopfilm te integreren, is een zowel interessante als irritante mislukking, wegens de eindeloos lange standpuntverwoordingen, die ondanks scenariomedewerking van Cohn- Bendit niets nieuws naar voren brengen. Godarts visuele flair leidt tot een aantal frappante beelden, maar de acteurs blijven ledepoppen, die geen notie hebben van wat ze moeten doen.

Uomini contro

1970 | Drama, Oorlogsfilm

Italië​/​​Joegoslavië​/​​Tsjechië 1970. Drama van Francesco Rosi. Met o.a. Mark Frechette, Alain Cuny, Franco Graziosi, Pier Paolo Capponi en Giampieri Albertini.

Het Italiaanse leger heeft in 1916 in de oorlog met Oostenrijk drieduizend manschappen verloren in de slag om Monte Fiore. De generaal beveelt echter het voortzetten van de strijd waarbij twee secties door vijandelijke artillerie worden afgeslacht. Groeiend verzet bij de soldaten en officieren wordt voor het executiepeloton gesmoord. Dit vooral visueel nachtmerrieachtig pleidooi tegen de waanzin van de oorlog kreeg een beklemmende overtuigingskracht (hoewel de wrede slotscènes in een aantal landen gecoupeerd werden in commerciële poging om de film toch een heldenavontuur te laten lijken). Scenario van regisseur Rosi, Tonino Guerra en Raffaele La Capria naar het boek van Emilio Lussu Un anno sull'Altipiano. Achter de camera stond Pasqualino de Santis.

Le cercle rouge

1970 | Misdaad, Thriller

Frankrijk​/​​Italië 1970. Misdaad van Jean-Pierre Melville. Met o.a. Alain Delon, Bourvil, Yves Montand, Gian Maria Volonté en François Périer.

Sublieme Franse misdaadfilm waarin drie beroepscriminelen elkaar treffen in de onderwereld van Parijs en samen een perfecte juwelenkraak voorbereiden en uitvoeren. Le cercle rouge is het summum van stijl en sfeer, met als monumentale hoogtepunten een inbraakscène van bijna een half uur (zonder tekst!) en een kennismaking tussen twee gangsters in een uitgestrekte modderige akker (Alain Delon en Gian Maria Volonté). Meesterfilmer Melville dikte zijn kunstwerk aan met beelden van deinende Amerikaanse wagens, filosoferende rechercheurs, natte straten en hippe jazzclubs. Een topstuk binnen het Franse misdaadgenre.

Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto

1970 | Thriller

Italië 1970. Thriller van Elio Petri. Met o.a. Gian Maria Volonté, Florinda Bolkan, Salvo Randone, Orazio Orlando en Gianni Santuccio.

Een politie-inspecteur vermoordt zijn onberekenbare minnares, maar is zo zeker van zijn eigen onaantastbaarheid dat hij met opzet een aantal sporen nalaat die in zijn richting wijzen. Belast met het onderzoek naar zijn eigen misdaad heeft hij de mogelijkheid om zich alsnog op zijn rivalen te wreken. Deze bekroonde film combineert een psychologische thriller met een aanklacht tegen machtsmisbruik en is in beide opzichten even overtuigend. Een knappe rol van Volonté als de door zijn beroep paranoide geworden inspecteur.

Sotto il segno dello Scorpione

1969 | Drama

Italië 1969. Drama van Paolo Taviani en Vittorio Taviani. Met o.a. Gian Maria Volonté, Lucia Bosé en Giulio Brogi.

Deze goed gereconstrueerde mythe van de gebroeders Taviani, speelt in de prehistorie, en gaat over de begintijd van onze beschaving. Een groep mannen vlucht van hun eiland, dat is verwoest door een vulkaanuitbarsting, en komt aan op een nabijgelegen eiland. Eerst worden ze door de bewoners van het eiland geaccepteerd, maar later worden ze gevangen gezet. De mannen slagen erin te ontsnappen en kidnappen de vrouwen van het eiland. Ze reizen naar het vasteland en vestigen er een nieuwe beschaving.

Banditi a Milano

1968 | Drama, Misdaad, Thriller

Italië 1968. Drama van Carlo Lizzani. Met o.a. Tomas Milian, Don Backy, Ray Lovelock, Ezio Sancrotti en Carla Gravina.

Vier bankrovers worden op het moment van hun vlucht door politie betrapt. Bij achtervolging schieten ze enige voorbijgangers neer om verwarring te zaaien en zo te kunnen ontsnappen. Politie raakt spoor echter niet kwijt en weet de overlevenden toch te pakken. Op feiten geïnspireerde film geeft beeld van de tegenwoordige stadscriminaliteit dat door reportageachtige vormgeving extra-authenticiteit krijgt. Binnen deze opzet blijft het scenario noodzakelijk aan de oppervlakte, maar er wordt krachtig geacteerd.

I Sette fratelli Cervi

1967 | Drama, Oorlogsfilm

Italië 1967. Drama van Gianni Puccini. Met o.a. Gian Maria Volonté, Lisa Gastoni, Carla Gravina, Serge Reggiani en Don Backy.

De oudste zoon uit een boerenfamilie wordt tijdens WO II verliefd op een militant anti-fascistische actrice en gaat mèt zijn zes broers in het verzet. Ze verbergen een grote groep soldaten, waarvoor ze alle zeven door het regime in 1943 geëxecuteerd worden. De sobere - in de tekening van het gezinsleven soms sentimenteel ontsporende - historische reconstructie wordt vooral opmerkelijk geacteerd.

Faccia a faccia

1967 | Western, Drama

Italië​/​​Spanje 1967. Western van Sergio Sollima. Met o.a. Gian Maria Volonté, Tomas Milian, William Berger, Carole André en Lidia Alfonsi.

Een intellectueel die lijdt aan een fatale ziekte, reist in 1870 naar het zuiden van Italië om in een warmer klimaat zijn leven nog wat te rekken. Daar wordt hij echter gegijzeld door een voortvluchtige misdadiger. Er ontstaat een fascinatie tussen deze tegenpolen, gebonden in hun strijd om het voortbestaan. De een ontdekt zijn onderdrukte geweldsinstincten, de ander leert nadenken. Boeiende, bijna filosofische strekking in een goed gemaakte, meeslepende spaghetti-western. Het knappe spel van de hoofdrollen doet de diepere inhoud niet verdwijnen achter de visuele effecten. Ook bekend als FACE TO FACE.

A ciascuno il suo

1967 | Drama, Mysterie, Thriller

Italië 1967. Drama van Elio Petri. Met o.a. Gian Maria Volonté, Irene Papas, Gabriele Ferzetti, Salvo Randone en Luigi Pistilli.

In een klein Siciliaans stadje worden twee mannen vermoord. Het motief lijkt wraak te zijn en al snel worden drie verdachten gearresteerd. De jonge professor Paolo Laurana is ervan overtuigd dat de mannen onschuldig zijn en besluit, in de door de maffia gecontroleerde gemeente, op zoek te gaan naar de waarheid. De film weet niet helemaal de toon van de roman van Leonardo Sciascia te treffen en is beurtelings een sociale aanklacht, een politiefilm en een noodlotsdrama, maar weet in die samenstellende delen wel te boeien.

A Bullet for the General

1967 | Western

Italië 1967. Western van Damiano Damiani. Met o.a. Gian Maria Volonté, Klaus Kinski, Lou Castel, Martine Beswick en Andrea Checchi.

Een jonge Amerikaan sluit vriendschap met Mexicaanse rebellen na een overval op de trein waarin hij zat. Hij doet mee aan de revolutionaire strijd en na een aanval worden de opstandelingen verantwoordelijk gesteld voor een slachtpartij onder regeringstroepen. De leider wordt ter dood veroordeeld, waarna de Amerikaan tot actie overgaat door een aanval te plegen op het legerkamp van General Elias met bloedige gevolgen. Deze Mexicaanse spaghetti-western heeft een scenario vol actuele politieke verwijzingen en is beter gemaakt en geacteerd dan het gemiddelde.

Svegliati e uccidi (lutring)

1966 | Misdaad

Frankrijk​/​​Italië 1966. Misdaad van Carlo Lizzani. Met o.a. Robert Hoffmann, Lisa Gastoni, Claudio Volonte, Gian Maria Volonté en Renato Nicolai.

Het verhaal van Lutring, een kansarme Milanees, die steelt en doodt omdat de maatschappij hem heeft uitgestoten. Een brutale en wrede gangsterfilm, die in deze tijd wat braafjes overkomt. Muziek van Ennio Morricone.

La Strega in amore

1966 | Horror, Mysterie

Italië 1966. Horror van Damiano Damiani. Met o.a. Rosanna Schiaffino, Richard Johnson, Gian Maria Volonté, Sarah Ferrati en Margherita Guazinani.

Een schrijver laat zich overhalen om een biografie te schrijven over een overleden generaal bij de bizarre oude weduwe in huis, die een beeldschone dochter blijkt te hebben. Uit jaloezie doodt hij haar minnaar, maar bij zijn pogingen het meisje onder invloed van de moeder weg te krijgen, ontdekt hij dat zij en de oude heks één en dezelfde zijn. Een bekend gegeven -ditmaal uit een roman van Carlos Fuentes - krijgt hypnotische beklemming door een claustrofobische fotografie van een gotisch palazzo die het onvermogen van de held om te vluchten, aannemelijk maakt. Een briljante rol van Ferrati als de oude mannenverslindster, die zowel de hallucinatie-keerzijde van Schiaffino kan zijn als andersom.

Het Gangstermeisje

1966 | Drama, Experimenteel

Nederland 1966. Drama van Frans Weisz. Met o.a. Kitty Courbois, Paolo Graziosi, Astrid Weyman, Walter Kous en Joop van Hulsen.

Bewerking van de roman-in-wording van Remco Campert door debuterend speelfilmregisseur Frans Weisz is een Nederlandse klassieker vol met destijds aanstormend talent. Schrijver Wessel Franken (Graziosi) worstelt met zijn huwelijk en zijn filmscript. Ter inspiratie vertrekt hij naar Zuid-Frankrijk en Italië. Levendige zwart-wit film, deels opgenomen in Rome, lonkt naar zowel de Amerikaanse gangsterfilm als naar de Franse nouvelle vague-filmbeweging. Courbois heeft een leuke rol als het mysterieuze gangstermeisje. Weisz kreeg in Berlijn een Gouden Beer-nominatie, de titelsong werd gezongen door Liesbeth List.

L'armata Brancaleone

1965 | Avonturenfilm, Komedie

Spanje​/​​Frankrijk​/​​Italië 1965. Avonturenfilm van Mario Monicelli. Met o.a. Vittorio Gassman, Catherine Spaak, Gian Maria Volonté, Barbara Steele en Enrico Maria Salerno.

Een dief laat een ijdele en onnozele lafaard de identiteit aannemen van een vermoorde ridder om zo diens burcht over te nemen, maar de vermomming brengt de namaakridder in een groot aantal onvoorziene avonturen. Historische klucht ontwikkelt zich als stripverhaal met vaak ongegeneerd platte humor die door de fantasierijke aankleding en vormgeving en animo van alle acteurs toch zeer aanstekelijk werkt. Gassman is onweerstaanbaar grappig als de anti-held. Scenario van Age, Scarpelli en Monicelli. Het camerawerk is van Leonida Barboni en Carlo de Palma.

For a Few Dollars More

1965 | Western, Actiefilm

Italië​/​​Spanje​/​​Duitsland​/​​Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1965. Western van Sergio Leone. Met o.a. Clint Eastwood, Lee Van Cleef, Gian Maria Volonté, Mara Krupp en Klaus Kinski.

Premiejagers Monco (Eastwood) en Mortimer (Van Cleef) besluiten, omdat ze toch al vaak op dezelfde boeven jagen, samen te werken. De ­beloning voor hun prooi, dood of levend, zullen ze delen. Samen gaan ze achter de psychopaat El Indio (Volonté) aan. Sterke tweede film uit Leone’s Dollar-trilogie, bijna net zo goed als The Good, The Bad and the Ugly. De finale heeft weliswaar een mal uitgangspunt, maar is ook een hoogtepunt uit de geschiedenis van effectief soundtrackgebruik, dankzij de geniale Ennio Morricone.

Il Magnifico cornuto

1964 | Komedie, Erotiek

Italië​/​​Frankrijk 1964. Komedie van Antonio Pietrangeli en Antonioni Pietrangeli. Met o.a. Ugo Tognazzi, Claudia Cardinale, Paul Guers, Bernard Blier en Michèle Girardon.

Een getrouwde man ontdekt tijdens een slippertje met hoeveel raffinement zijn vriendin haar echtgenoot weet te sussen en gaat twijfelen aan de trouw van zijn eigen wederhelft. De Italiaanse bewerking van LE COCU MAGNIFIQUE heeft een bravoure-rol van Tognazzi, maar zijn jaloerse fantasieën zijn op den duur pikant noch leuk.

A Fistful of Dollars

1964 | Western

Italië​/​​Spanje​/​​Duitsland 1964. Western van Sergio Leone. Met o.a. Clint Eastwood, Marianne Koch, Gian Maria Volonté, Wolfgang Lukschy en Wolfgang Lükschy.

De dorpelingen van het stoffige Mexicaanse grensstadje San Miguel zuchten onder de terreur van twee rivaliserende bandietenbendes. Een naamloze vreemdeling (Eastwood) weet de strijdende partijen slim tegen elkaar uit te spelen voordat hij zelf in actie komt. Eastwood was zeker niet de eerste keuze voor de hoofdrol in deze legendarische spaghettiwestern - die regisseur Leone baseerde op Akira Kurosawa's schitterende Yojimbo (1961) - maar wel een zeer gelukkige; het nogal zieltogende genre was in een klap weer gereanimeerd. Eastwood en Leone produceerden hierna nog de ijzersterke westerns For a Few Dollars More (1965) en The Good, the Bad and the Ugly (1966).

Il Terrorista

1963 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1963. Drama van Gianfranco de Bosio. Met o.a. Gian Maria Volonté, Philippe Leroy, Anouk Aimée, Giulio Bosetti en Raffaella Carrà.

Acties van een verzetsgroep in een Venetië 1943 resulteren in bloedige vergelding van de SS onder de bevolking. Om herhaling van deze represailles te voorkomen besluit het collectief te stoppen, enkelen willen echter toch doorgaan. Deze debuutfilm van een beroemde toneelregisseur steunt vooral op de ideologische dialoog die niet nieuw is, maar actueel blijft. Het scenario is van regisseur Bosio en Luigi Squarzina. Het camerawerk is van Alfio Contini en Lamberto Caimi.

Un uomo da bruciare

1962 | Drama

Italië 1962. Drama van Paolo Taviani, Vittorio Taviani en Valentino Orsini. Met o.a. Gian Maria Volonté, Didi Perego, Tuti Ferro, Spiros Focás en Marina Malfatti.

De waar gebeurde maffiamoord op het Italiaanse vakbondslid Salvatore Carnevale in 1955 vormt het onderwerp van deze film. Het punt waar het om draait, is de verdeling van land op Sicilië. Als de belangen van de maffia op het spel komen te staan, heeft dat rampzalige gevolgen. Volontè zet een schitterende, jonge vakbondsman neer, die Rome verlaat om naar Sicilië terug te keren en daar met de machtige maffia in aanraking komt. Goed camerawerk. Meer dan gemiddelde kwaliteit waar het de techniek betreft. Het scenario is van de drie regisseurs Paolo Taviani, Vittorio Taviani en Orsini.

Le Quattro giornate di Napoli

1962 | Drama, Oorlogsfilm

Italië 1962. Drama van Nanni Loy. Met o.a. Charles Belmont, Regina Bianchi, Aldo Giuffrè, Pupella Maggio en Lea Massari.

Terwijl de Amerikaanse legers optrekken komt de uitgehongerde bevolking van Napels in 1943 in opstand tegen de Duitse bezetters die onvoorbereid en in de minderheid zich na vier dagen moeten terugtrekken. Overtuigende reconstructie van gebeurtenissen in bijna documentaire stijl.

La ragazza con la valigia

1961 | Drama, Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1961. Drama van Valerio Zurlini. Met o.a. Claudia Cardinale, Jacques Perrin, Renato Baldini, Corrado Pani en Gian Maria Volonté.

Een maar matig succesvolle nachtclubdanseres laat zich door tegenslagen in haar werk en de liefde niet uit het veld slaan. Om de financiële nood te lenigen begint ze een verhouding met de puberbroer van haar zoveelste ex-minnaar. Ze laat zich zijn verliefdheid aanleunen en begint die zelfs te beantwoorden. Er komt een einde aan de relatie als een priester stelt dat ze een nadelige invloed op de jongen heeft; ze gaat vervolgens weer haar eigen weg. De attente regie en sobere vormgeving laten smartlappigheid in dit simpele verhaal niet toe en geven deze ongelijksoortige romance échte aandoenlijkheid, waarbinnen Cardinale al aan het begin van haar carrière mag demonstreren dat ze niet alleen maar mooi is. Het scenario is van regisseur Zurlini. Het camerawerk is van Tino Santoni.

Ercole alla conquista di Atlantide

1961 | Avonturenfilm, Fantasy, Sciencefiction

Frankrijk​/​​Italië 1961. Avonturenfilm van Vittorio Cottafavi. Met o.a. Reg Park, Fay Spain, Ettore Manni, Luciano Marin en Laura Efrikian.

Dit derde deel in de Italiaanse Hercules-reeks wordt algemeen beschouwd als de meest geslaagde. Het blijft pulpcinema, maar de actie is amusant en de decors en fotografie zijn verrassend goed. Na de eerdere vertolkingen van klerenkasten Steve Reeves en Mark Forest kruipt nu Reg Park in de huid van de sterkste man ter wereld - toepasselijk, want Park werd maar liefst tienmaal uitgeroepen tot Mr. Universe. Hij acteert wat houterig, maar heeft een imposantere borstpartij dan al zijn tegenspeelsters, en dat is ook wat waard.

Antinea, l'amante della città sepolta

1961 | Avonturenfilm

Italië​/​​Frankrijk 1961. Avonturenfilm van Edgar G. Ulmer. Met o.a. Haya Harareet, Amedeo Nazzari, Jean-Louis Trintignant, Georges Rivière en Giulia Rubini.

In een vanwege atoomproeven verboden deel van de Sahara raken drie mijningenieurs door een zandstorm verdwaald. Ze worden ontvoerd naar het ondergrondse mythische koninkrijk Atlantis, van de wrede en geperverteerde vorstin Antinea. Deze nieuwe, in de eigen tijd geplaatste versie van L'ATLANTIDE werd een onderhoudende avonturenfilm, echter zonder de magie en de suggestieve erotiek van Pabst's verfilming. Harareet in de titelrol heeft absoluut niets van een femme fatale

A cavallo della tigre

1961 | Drama, Komedie

Italië 1961. Drama van Luigi Comencini. Met o.a. Nino Manfredi, Mario Adorf, Gian Maria Volonté, Raymond Bussières en Valeria Moriconi.

Giacinto Rossi (Nino Manfredi) heeft geld nodig, en bedenkt een plan: hij begraaft op een landweggetje kostbaarheden, doet alsof hij is overvallen, om later de buit weer op te halen. Het loopt mis. Hij belandt in de gevangenis, waar hij samen met een aantal echte criminelen probeert te ontsnappen, maar ook dat blijkt niet zo makkelijk. Zwart-komische zedenschets in sfeervol zwart-wit van Comencini, de Italiaanse regisseur die veel succes had met komedies, maar vooral met zijn mini-serie voor tv The Adventures of Pinocchio (1972). Mooie schurkenrol van Gian Maria Volontè (A Fistful of Dollars).

Sotto dieci bandiere

1960 | Avonturenfilm, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië 1960. Avonturenfilm van Duilio Coletti en Silvio Narizzano. Met o.a. Van Heflin, Charles Laughton, Mylène Demongeot, John Ericson en Eleonora Rossi-Drago.

Een Duits oorlogsschip is tijdens de oorlog de Britse koopvaardijvloot in de Indische oceaan steeds te slim af, maar de kapitein neemt overlevenden aan boord en zet ze op neutraal gebied aan land, tot een Amerikaanse spion achter de code komt waarmee hij een schip identificeert. Deze film naar ware gebeurtenissen - naar een dagboek van kapitein B. Rogge - kreeg een spannende en vaak spectaculaire vorm, ondanks zinloze romantiek van de vrouwenrollen. De keuze voor Duitse helden werd geneutraliseerd door ze te laten spelen door Amerikaanse acteurs.