Alec McCowen (1925-2017): cast.
Er zijn 21 films gevonden.

Gangs of New York

2002 | Misdaad, Historische film

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Italië​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Nederland 2002. Misdaad van Martin Scorsese. Met o.a. Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz, Liam Neeson en Jim Broadbent.

Tien Oscarnominaties (geen een werd er verzilverd) kreeg Gangs of New York, de film die Martin Scorsese al vanaf eind jaren zeventig in zijn agenda had staan. In de Romeinse Cinecittà studio's bouwde hij het New York van halverwege de negentiende eeuw na, waar in de straten bitter strijd wordt geleverd tussen verschillende immigrantengroepen. De jonge Amsterdam (DiCaprio) groeit er op om te zien hoe zijn vader wordt vermoord door een monsterlijke man die niet voor niets de bijnaam The Butcher (Day-Lewis) draagt. Eenmaal volwassen zint hij op wraak. Uit deze bloederige puinhopen groeide uiteindelijk het moderne Amerika, zo betoogt het slotbeeld (mét de toen al vernietigde Twin Towers).

Longitude

2000 | Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk 2000. Drama van Charles Sturridge. Met o.a. Michael Gambon, Jeremy Irons, Jonathan Coy, Christopher Hodsol en Peter Cartwright.

In 1714 wordt er in Engeland een prijs uitgeloofd voor wie de oplossing weet voor het berekenen van de precieze geografische positie van schepen op zee. John Harrison, een eenvoudig timmerman, is ervan overtuigd wat de kern van het probleem is en bouwt een scheepsklok. Twee eeuwen later raakt de vroegere legerofficier Rupert Gould gefascineerd door Harrisons geschiedenis

The American

1998 | Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1998. Drama van Paul Unwin. Met o.a. Matthew Modine, Diana Rigg, Aisling O'Sullivan, Paul Hickey en Andrew Scott.

Een rijke self-made man arriveert midden vorige eeuw in Parijs en wordt verliefd op een knappe jonge weduwe. Haar familie wil echter niets van hem weten. Gelukkig ontdekt de man een geheim over zijn 'schoonmoeder' en besluit de informatie te benutten

The Age of Innocence

1993 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1993. Drama van Martin Scorsese. Met o.a. Daniel Day-Lewis, Michelle Pfeiffer, Winona Ryder, Geraldine Chaplin en Miriam Margolyes.

De jonge jurist Newland Archer (Day-Lewis) is veelbelovend, geliefd en keurig verloofd met een dame uit welgestelde kringen (Ryder). En dan ontmoet hij haar gescheiden, uit Europa teruggekeerde nicht Ellen Olenska (Pfeiffer), een intrigerende sociale outcast. Regisseur Scorsese bewerkte het boek van Edith Wharton, die met fijne blik en scherpe pen de laatnegentiende-eeuwse New Yorkse elite beschreef. Formidabele acteurs worden omringd door vakwerk van het hoogste niveau: een van de beste films uit het indrukwekkende oeuvre van de maker. Vijf Oscarnominaties; kostuumontwerper Gabrielle Pescucci kreeg het beeldje.

Henry V

1989 | Historische film, Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1989. Historische film van Kenneth Branagh. Met o.a. Kenneth Branagh, Emma Thompson, Derek Jacobi, Paul Scofield en Robbie Coltrane.

De jonge Engelse koning Henry V (Branagh) kan op historische gronden aanspraak maken op de Franse troon. Wanneer de onderhandelingen hierover vastlopen besluit Henry met geweld zijn recht te verkrijgen. In de zomer van het jaar 1415 bindt het Engelse leger de strijd aan met de, veel beter uitgeruste, Franse troepen. Het regiedebuut van Kenneth Branagh is een uitstekende Shakespeare-verfilming geworden. Soms komt Branagh de acteur in conflict met Branagh de regisseur, maar het is in die laatste hoedanigheid dat hij de meeste indruk maakt. De kostuums werden bekroond met een Oscar.

Personal Services

1987 | Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1987. Drama van Terry Jones. Met o.a. Julie Walters, Alec McCowen, Danny Schiller, Shirley Stelfox en Victoria Hardcastle.

Verhaal van David Leland (die ook MONA LISA van Neil Jordan schreef), gebaseerd op het leven van Cynthia Payne, waarin de schijnheilige, misleidende Britse houding tegenover seks aan de kaak wordt gesteld. Geestige regie van Jones (van Monty Python). Walters levert een schitterende prestatie als de beroemde bordeelhoudster. WISH YOU WERE HERE, Lelands regiedebuut, gaat over de jeugd van Payne.

The Assam Garden

1985 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1985. Drama van Mary McMurray. Met o.a. Deborah Kerr, Mahdur Jaffrey, Alec McCowen, Zia Mohyeddin en Anton Lesser.

Klein, doch indringend drama met Kerr in haar beste rol sinds jaren (en voor het eerst weer op het scherm na THE ARRANGEMENT uit 1969). Een preutse, lang onderdrukte vrouw, die net weduwe is geworden, houdt de tuin van haar man bij en probeert in het reine te komen met haar herinneringen aan hem. Ze sluit een vreemde, gecompliceerde vriendschap met haar Indiase buurman Jaffrey.

Never Say Never Again

1983 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1983. Actiefilm van Irvin Kershner. Met o.a. Sean Connery, Klaus Maria Brandauer, Max von Sydow, Barbara Carrera en Kim Basinger.

Nadat de internationale schurkenorganisatie S.P.E.C.T.R.E. twee kernkoppen heeft gestolen moet James Bond (Connery) in actie komen. En passant rekent hij nog even af met aartsvijand Ernst Stavro Blofeld. Een wat typische Bond-film, een remake van Thunderball, die door de producent werd ingezet als alternatief voor de reguliere Bond-film Octopussy van MGM, die in hetzelfde jaar uitkwam, met Roger Moore als 007. De vertrouwde elementen, snufjes, mooie, gevaarlijke vrouwen zijn er allemaal, maar de titelsequentie wijkt af. Connery zou hierna écht nooit meer James Bond spelen.

Forever Young

1983 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1983. Drama van David Drury. Met o.a. James Aubrey, Nicholas Gecks, Karen Archer, Alec McCowen en Liam Holt.

Een nogal geforceerd drama met Gecks als een jonge, progressieve priester die zich aangetrokken voelt tot Archer, de gescheiden moeder van een van z'n leerlingen. Regisseur Drury omzeilt zo angstvallig de klippen van melo en sentiment dat de film opvallend koel, gevoelloos wordt en zo zijn doel voorbij schiet. Geproduceerd door David Puttnam.

The Secret Adversary

1981 | Mysterie

Verenigd Koninkrijk 1981. Mysterie van Tony Wharmby en John Davies. Met o.a. Francesca Annis, James Warwick, Gavan O'Herlihy, Alec McCowen en Honor Blackman.

Een detective naar een verhaal van Agatha Christie. Door toeval belanden twee jonge mensen in een samenzwering die grote gevolgen heeft voor de staat. De film heeft de gebruikelijke opbouw: onschuldigen die op speurtocht gaan, de ontdekking van de dader, de dreiging met de dood en uiteindelijk een goede afloop.

Hanover Street

1979 | Romantiek, Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1979. Romantiek van Peter Hyams. Met o.a. Harrison Ford, Lesley-Anne Down, Patsy Kensit, Christopher Plummer en Alec McCowen.

In 1943 heeft een toevallige ontmoeting tussen een Amerikaanse piloot (Harrison) en een Britse verpleegster (Down) grote gevolgen: ze worden verliefd, maar zij is gelukkig getrouwd met een kapitein van de inlichtingendienst (Plummer). De vlieger krijgt een opdracht, waardoor hij met de captain verzeild raakt in Lyon en als hij ontdekt wie hij is, staat hij voor een dilemma op het ogenblik dat het leven van zijn rivaal van hem afhangt. Het scenario van Hyams is ongeloofwaardig en je raakt geen ogenblik betrokken bij de personages. De fotografie van David Watkin is weer uiterst verzorgd en John Barry componeerde een mooie, romantische score, maar de toeschouwer komt niet aan zijn trekken. Voor de Patsy Kensit-fans: zij is het inderdaad die we zien als het tien-jarige dochtertje van Down en Plummer.

Stevie

1978 | Drama, Biografie

Verenigd Koninkrijk 1978. Drama van Robert Enders. Met o.a. Glenda Jackson, Mona Washbourne, Alec McCowen en Trevor Howard.

De verfilming van het Londense toneelstuk van Hugh Whitemore over de Engelse dichteres Stevie Smith (Jackson) die met haar ongetrouwde tante (Washbourne) samenwoont. Een fijne karakterstudie met uitstekend spel van iedereen.

Travels with My Aunt

1972 | Komedie, Misdaad, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1972. Komedie van George Cukor. Met o.a. Maggie Smith, Alec McCowen, Louis Gossett jr, Robert Stephens en Cindy Williams.

Op de begrafenis van zijn moeder ontmoet Henry (McCowen), een gepensioneerde bankemploy[KA1]e, zijn levendige tante Augusta (Smith), die in zonde leeft met een of andere zwarte man. Ze weet hem over te halen met haar de wereld te bereizen, ondanks het feit dat er drugs in de urn met de as van zijn moeder zouden zitten. Hij vermoedt niet dat zijn tante een deviezensmokkel naar Turkije beraamd heeft. Een traag geheel, naar het gelijknamige boek van Grahame Greene door Jay Presson Allen en Hugh Wheeler tot scenario bewerkt. Anthony Powell kreeg een Oscar voor zijn kostuums. Het camerawerk is van Douglas Slocombe. Gedraaid in Panavision.

Frenzy

1972 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1972. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. Jon Finch, Barry Foster, Alec McCowen, Vivien Merchant en Anna Massey.

Londen wordt geteisterd door een maniak die zijn vrouwelijke slachtoffers wurgt met een das. De aan lager wal geraakte ex-RAF-piloot Richard Blaney (Finch) is de hoofdverdachte, hij had stevige ruzie met zijn ex-vrouw, vlak voordat ze vermoord werd. Hij duikt onder, want de politie zoekt hem, maar hij is onschuldig. Door Hitchcock op 73-jarige leeftijd gemaakt, zijn eerste Engelse film in twintig jaar. De film doet sterk denken aan vroeger werk van de meester en is gegarneerd met geslaagde, macabere grappen. Scheutjes geweld en bloot werden toegevoegd om het publiek uit de jaren zeventig niet teleur te stellen.

The Hawaiians

1970 | Drama, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1970. Drama van Tom Gries. Met o.a. Charlton Heston, Geraldine Chaplin, Mako, Tina Chen en Alec McCowen.

In zijn bewondering afdwingende 1000 pagina-epos over Hawaii toonde schrijver James A. Michener de destructieve aard van de komst van de witte man, over een periode die eeuwen besloeg. De verfilming ervan, in de twee delen Hawaii (1966) en The Hawaiians, beperkt de tijd tot enkele decennia. Het thema blijft duidelijk, maar het eiland als karakter en de notie van bijna eeuwig leven blijven achterwege. In The Hawaiians speelt Heston Whip Hoxworth, kleinzoon van een personage uit deel 1. Whip komt met goedkope Chinese arbeiders (onder wie Mako en Chen) terug op Hawaii, en is verbijsterd dat zijn opa hem slechts kale akkers heeft nagelaten.

The Witches

1966 | Horror

Verenigd Koninkrijk 1966. Horror van Cyril Frankel. Met o.a. Joan Fontaine, Kay Walsh, Alec McCowen, Ann Bell en Ingrid Brett.

Een goede, spannende film met Fontaine als directrice van een kostschool die er achter komt dat een student geofferd zal worden door een plaatselijke voodoo-sekte. Ook bekend als THE DEVIL'S OWN.

The Devil's Own

1966 | Horror

1966. Horror van Cyril Frankel. Met o.a. Bryan Marshall, Shelagh Fraser, Viola Keats, Carmel Mcsharry en Martin Stephens.

Een goede, spannende film met Fontaine als directrice van een kostschool die er achter komt dat een student geofferd zal worden door een plaatselijke voodoo-sekte. Ook bekend als THE DEVIL'S OWN.

The Loneliness of the Long Distance Runner

1962 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1962. Drama van Tony Richardson. Met o.a. Michael Redgrave, Tom Courtenay, Avis Bunnage, Peter Madden en Alec McCowen.

Deze film is kenmerkend voor de stroming van het 'sociaal realisme' in de Britse cinema van 1960-1970. Een opstandige, jeugdige delinquent, die op een tuchtschool zit, mag zijn energie kwijt door te trainen voor het lange afstand lopen, waarbij hij de verleiding moet weerstaan om hem niet te smeren tijdens de eenzame trainingsrondjes. Een ijzersterk verhaal dat de reputatie definitief vestigde van Allan Sillitoe als schrijver en een ijzersterke film, die Courtenay tot ster maakte van het Engelse witte doek.

A Night to Remember

1958 | Drama, Historische film, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1958. Drama van Roy Ward Baker. Met o.a. Kenneth More, Honor Blackman, Ronald Allen, Anthony Bushell en Robert Ayres.

In een bespreking van een film over de ramp met de Titanic ligt het voor de hand een vergelijking met Camerons megaklapper Titanic (1997) te maken. Waar Cameron de voorkeur gaf aan melodrama en gekunstelde romantiek, gebruikt Roy Ward Baker voor zijn verfilming van Walter Lords bestseller een documentaire stijl. Met behulp van cameraman Geoffrey Unsworth (2001: A Space Odyssey) lukt het Baker heel knap om de paniek en verwarring aan boord van het zinkende schip weer te geven. Bijna in real time, de film duurt maar een half uur minder dan de eigenlijke ramp.

The Good Companions

1957 | Muziek, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1957. Muziek van J. Lee Thompson. Met o.a. Eric Portman, Celia Johnson, Hugh Griffith, Janette Scott en John Fraser.

Een minder geslaagde en flauwe tweede verfilming, ditmaal in CinemaScope, van het gelijknamige boek van J.B. Priestley. Futloos ondanks de aanwezigheid van vele getalenteerde acteurs. Reeds eerder verfilmd in 1933 met Jessie Matthews, Edmund Gwenn en John Gielgud.

Time Without Pity

1956 | Thriller, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1956. Thriller van Joseph Losey. Met o.a. Michael Redgrave, Ann Todd, Peter Cushing, Leo McKern en Alec McGowan.

Dronkelap Redgrave laat zijn glas staan, als zijn zoon de strop dreigt te krijgen voor een moord, waarvan hij overtuigd is dat hij die nimmer begaan heeft. Hij gaat achter de waarheid aan en weet de onderste steen boven te krijgen. Een boeiend en spannend psychologisch drama met als minpuntje dat er soms te veel dialoog is. Een mijlpaal in de Britse film. Ben Barzman schreef het scenario naar het toneelstuk Someone Waiting van Emlyn Williams. Camerawerk van Freddi Francis.