Edmond Rostand: cast en schrijver.
Er zijn 3 films gevonden.

Cyrano

2021 | Musical, Romantiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Canada​/​​Verenigde Staten 2021. Musical van Joe Wright. Met o.a. Peter Dinklage, Haley Bennett, Kelvin Harrison Jr., Ben Mendelsohn en Monica Dolan.

Acteur Peter Dinklage bedacht een nieuw uitgangspunt voor het klassieke verhaal van Cyrano de Bergerac: de welbespraakte antiheld wordt bij het veroveren van de schone Roxanne niet belemmerd door een grote neus, maar door een klein postuur. Scenarist Erica Schmidt – tevens mevrouw Dinklage – bewerkte het gegeven tot een musical, eerst voor het theater, daarna voor deze visueel imponerende film van Joe Wright (Darkest Hour). De toon is aanvankelijk heerlijk luchtig maar wordt ten slotte wel erg melodramatisch. Ook de liedjes van rockband The National zijn wisselvallig. De grootste attractie is toch Dinklage zelf, die ondanks een matige zangstem voortdurend charmeert.

Cyrano de Bergerac

1990 | Romantisch drama, Historische film, Komedie

Frankrijk 1990. Romantisch drama van Jean-Paul Rappeneau. Met o.a. Gérard Depardieu, Anne Brochet, Vincent Perez, Jacques Weber en Roland Bertin.

Nooit verouderende romantiek over hoe de buitenkant vaak het zicht belemmert op innerlijke schoonheid. Mooie jongeling Christian wil de schone Roxane het hof maken, maar is verbaal ietwat zwakbegaafd. Vervolgens fungeert de met een immense neus uitgeruste poëet Cyrano - overigens een historisch figuur die leefde van 1619-1655 - als souffleur d’amour. Depardieu op z’n uitbundigst, Rappeneau op z’n zwierigst, componist Jean-Claude Petit op z’n kamerbreedst: deze Cyrano is zonder twijfel de heerlijkste filmadaptatie ooit van Edmond Rostands theaterstuk. Terecht met prijzen overladen.

Ceux de chez nous

1915 | Experimenteel, Historische film

Frankrijk 1915. Experimenteel van Sacha Guitry. Met o.a. Sarah Bernhardt, Anatole France, Hilaire Degas, Auguste Rodin en Camille Saint-Saëns.

Eerste speelfilm van Guitry. De film kwam tijdens de oorlog uit, als reactie op een Duits manifest, om de vitaliteit van het artistieke leven in Frankrijk aan te tonen. We zien Rodin beeldhouwen, Saint-Sa[KA3]ens een orkest dirigeren, Robert voor de rechter een zaak bepleiten, Monet nymfen schilderen, Rostand een sonnet schrijven, Antoine een toneelrepetitie leiden, Renoir schilderen (bijna verlamd - zijn zoon ondersteunt zijn arm) enz. Degas weigerde zich te laten filmen maar werd desondanks door de camera overvallen. Guitry begon zonder het geringste kapitaal aan deze film (in 1914) en had het voor zijn tijd ingenieuze idee de zaak te synchroniseren met de beschikbare middelen. Bepaalde scènes zijn duidelijke voorbodes van de cinéma- vérité. In 1953 maakte Guitry een geluidsversie die twee keer zo was: 44m Deze waardevolle en opmerkelijke getuigenis was in 1954 op de tv te zien, met commentaar van de maker. Duur van de bekeken versie: 68m.