Theodor Loos: cast.
Er zijn 47 films gevonden.

Shiva und die Galgenblume

1994 | Misdaad, Documentaire

Duitsland 1994. Misdaad van Hans Steinhoff, Hans Georg Andres en Michaela Krützen. Met o.a. Hans Albers, Manfred Zapatka, Elisabeth Flickenschildt, Regine Albrecht en Grethe Weiser.

De laatste film waaraan in de Barrandov-Studio's te Praag gewerkt werd tijdens WO II. Toen de Russen binnenvielen werden de opnamen stopgezet. Amper een derde van de film was ingeblikt en de opnamen werden lange tijd als verloren beschouwd. Toen ze begin jaren 1990 weer boven water kwamen hebben Andres en Krützen hem afgewerkt door niet gedraaide scènes te maken met andere acteurs. Ze namen niet de moeite om acteurs te vinden die op de originele leken. Albers speelt politie- inspecteur Zapatka die de diefstal van een kostbaar schilderij bij Flickenschildt/Albrecht onderzoekt en zo op het spoor komt van valsemunter Sambor/Rehberg. Aanvankelijk kost het wat moeite om de film te volgen, maar toch is het experiment geslaagd. Het verhaal wordt onderbroken door gesprekken met mensen die aan de produktie meewerkten, o.a. regie-assistent Pierre Gaspard-Huit en studio-medewerkers Miroslaw Húrka, Vlastimil Král, Thomas Kufus en Zilenko Stabla. Ook Mady Rahl, die vaak in de Praagse studio's gewerkt heeft, komt aan het woord. Het originele scenario is van Hans Rudolf Berndorf. Steinhoff was de regisseur van de oorspronkelijke film, waarbij Karl Hoffmann het camerawerk deed. Voor de fragmenten uit 1994 nam Axel Block die rol van hem over. Hansi Jockmann geeft off-screen commentaar.

Geld ins Haus

1947 | Komedie, Familiefilm

Duitsland 1947. Komedie van Robert A. Stemmle. Met o.a. Hans Moser, Gabriele Reismüller, Annie Rosar, Lotte Lang en Hans Holt.

Een kleine stad voor WO I: het leven van een kleine postbode wordt volslagen anders, als hij onverwacht een vermogen erft. Hij moet zijn geliefde beroep opgeven en zit opgescheept met een stelletje hebberige familieleden.

Titanic

1943 | Drama

Duitsland 1943. Drama van Herbert Selpin en Werner Klingler. Met o.a. Sybille Schmitz, Kirsten Heiberg, Hans Nielsen, Ernst Fritz Fürbringer en Otto Wernicke.

Opmerkelijke kijk op de gebeurtenissen rondom de Titanic (spoiler: die zinkt), tijdens WO II in Duitsland gemaakt onder auspiciën van propagandaminister Goebbels. De held in de film was dus uiteraard een Duitse officier. Toch was de film voor de nazi-propagandamachine niet bruikbaar, omdat het publiek het mogelijk sneu zou vinden dat arme moeders met kinderen, ook al waren ze Engels, jammerlijk verdronken. Na de oorlog opnieuw uitgebracht, maar al snel weer verboden, nu juist vanwege de anti-Engelse boodschap. De Engelse aristocraten en de kapitein komen er inderdaad niet zo best van af.

Reise in die Vergangenheit

1943 | Drama

Duitsland 1943. Drama van Hans H. Zerlett. Met o.a. Olga Tschechowa, Margot Hielscher, Ferdinand Marian, Hilde Hildebrand en Rudolf Prack.

Samen met haar dochter gaat een weduwe op reis om haar vroegere vereerders op te zoeken. Een onderhoudende film met een hele reeks goede typeringen, geïnspireerd op Duviviers UN CARNET DE BAL.

Gabriele Dambrone

1943 | Drama

Duitsland 1943. Drama van Hans Steinhoff. Met o.a. Gusti Huber, Siegfried Breuer, Ewald Balser, Eugen Klöpfer en Theodor Loos.

Na teleurstelling in de liefde wacht Gabi Berghofer een geslaagde loopbaan als actrice. De uitstekende cameraman Richard Angst kon zich uitleven in fraaie landschapopnamen. Voor het overige liet regisseur Steinhoff hem bijna uitsluitend toneelspel registreren, maar dat is dan wel van voortreffelijke kwaliteit.

Rembrandt

1942 | Drama, Biografie

Duitsland 1942. Drama van Hans Steinhoff. Met o.a. Ewald Balser, Hertha Feiler, Gisela Uhlen, Elisabeth Flickenschildt en Paul Henckels.

Goed camerawerk van Richard Angst en goede ensceneringen in een Rembrandtbiografie met enkele valse, omiskenbaar antisemitische tonen. Zes jaar eerder filmde Alexander Korda in Engeland ook al een Rembrandtfilm. Scenario van Kurt Heuser en regisseur Steinhoff.

Die Entlassung

1942 | Historische film

Duitsland 1942. Historische film van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Emil Jannings, Theodor Loos, Carl Ludwig Diehl, Werner Hinz en Werner Krausz.

Keizer Wilhelm II heeft last van Bismarck en verzoekt hem het veld te ruimen. Arme Bismarck, aldus de valse boodschap van deze propagandafilm.

Andreas Schlüter

1942 | Historische film, Biografie

Duitsland 1942. Historische film van Herbert Maisch. Met o.a. Heinrich George, Dorothea Wieck, Karl John, Theodor Loos en Mila Kopp.

Het leven van de beeldhouwer en architect Andreas Schlüter, de 'Pruisische Michelangelo', vrij naar de roman van Alfred von Czibulka: Der Münzturm. Boeiend beeld van een interessante tijd: Berlijn omstreeks 1700, dat o.a. door zijn chauvinisme natuurlijk uitstekend in de kraam van de nazi's te pas kwam.

Heimaterde

1941 | Drama

Duitsland 1941. Drama van Hans Deppe. Met o.a. Viktoria von Ballasko, Viktor Staal, Käthe Haack, Theodor Loos en Paul Dahlke.

Omdat de vrouw van de tijdens de jacht doodgeschoten landgoedbezitter Wittuhn de rentmeester König verdenkt, ontstaat er een vete tussen de beide families. Er is een overvloed aan conflicten, maar de film wil maar niet boeien. Bevredigend spel en fraaie landschapsfotografie redden de zaak niet.

Jud Süss

1940 | Historische film

Duitsland 1940. Historische film van Veit Harlan. Met o.a. Ferdinand Marian, Heinrich George, Werner Krauss, Hilde von Stolz en Eugen Klöpfer.

De meest walglijke antisemitische propaganda, die zogenaamd de geschiedenis van de 18e-eeuwse halfjood S[KA3]uss Oppenheimer, een financieel regeringsadviseur, weergeeft. Getrouw naar het boek van Lion Feuchtwanger, beweerde Harlan. Een grove leugen. Vandaar de vermelding op deze pagina`s. Dat Werner Krauss meespeelt als Rabbi Loew is een schok. Ook Wolfgang Staudte had een bijrolletje. Harlan werd na 1945 vrijgesproken van `oorlogsmisdaden` en in 1950 draaide de sluwe vos weer een (dodelijk vervelende) film met zijn vrouw Söderbaum in de hoofdrol: UNSTERBLICHE GELIEBTE.

Falschmünzer

1940 | Misdaad

Duitsland 1940. Misdaad van Hermann Pfeiffer. Met o.a. Kirsten Heiberg, Rudolf Fernau, Karin Himboldt, Hermann Brix en Theodor Loos.

In deze spannende krimi gaat het om een bende geldvervalsers die vanuit Zwitserland veel vals geld Europa in pompt. Juliette (Heiberg), die verliefd is op een Italiaanse professor (Loos), probeert zich tevergeefs uit de bende los te maken. De professor geeft de politie belangrijke tips, die uiteindelijk leiden tot de arrestatie van de misdadigers (Fernau und Speelmans). Juliette pleegt zelfmoord als de professor niets meer met haar te maken wil hebben. Vooral het overtuigende spel van de Noorse hoofdrolspeelster verdient vermelding, maar ook de film als geheel is duidelijk beter dan de doorsnee misdaadfilm.

Robert Koch, der Bekämpfer des Todes

1939 | Biografie

Duitsland 1939. Biografie van Hans Steinhoff. Met o.a. Emil Jannings, Viktoria von Ballasko, Werner Krauss, Theodor Loos en Hildegard Grethe.

Een biografie van de ontdekker van de tuberculose-bacil, dr. Robert Koch met de geijkte, vervelende jubel-moraal over grote geesten en doorzetters.

Parkstraße 13

1939 | Misdaad

Duitsland 1939. Misdaad van Jürgen von Alten. Met o.a. Olga Tschechowa, Hilde Hildebrand, Ivan Petrovitch, Theodor Loos en Ernst Dumcke.

Deze misdaadfilm is banaal en nietszeggend. Het is het verhaal van mevrouw Evelyne (Tschechowa), die ervan verdacht wordt haar minnaar (Pointner) gedood te hebben. Haar vorige twee echtgenoten zijn ook al op geheimzinnige wijze gestorven. De enscënering is te fantasieloos om te overtuigen. Toch had de film, die zich geheel in een villa afspeelt, met een beter draaiboek een echt goed krimi-kamerspel kunnen worden. Nu zijn de 78 minuten die de film duurt, nog te lang. Ook bekend als VERHÖR UM MITTERNACHT.

Schatten über St. Pauli

1938 | Avonturenfilm

Duitsland 1938. Avonturenfilm van Fritz Kirchhoff. Met o.a. Marieluise Claudius, Gustav Knuth, Harald Paulsen, Maria Koppenhöfer en Theodor Loos.

Een realistische, levensechte film over het leven van kleine sloepgasten in de haven van Hamburg. Het gaat over een douanesmokkel, die door twee jonge mensen (Claudius/Knuth) op het laatste moment verhinderd kan worden. Een uitstekend stel acteurs onder prima leiding heeft een bijzonder onderhoudende film gemaakt, die met kop en schouders uitsteekt boven de doorsnee- produktie uit die tijd. Ook bekend als JUNGE LIEBE SCHLÄGT ALARM.

Kameraden auf See

1938 | Avonturenfilm, Oorlogsfilm

Duitsland 1938. Avonturenfilm van Heinz Paul. Met o.a. Paul Wagner, Fred Döderlein, Rolf Weih, Carola Höhn en Ingeborg Hertel.

Film over de Duitse marine in oorlogstijd, die aan het begin van de Spaanse Burgeroorlog in 1936 speelt. De film gaat over een Duitse torpedoboot, die een passagiersschip bevrijdt dat door communisten gekaapt was. Ook liefde, jaloezie, kameraadschap en gehoorzaamheid spelen een grote rol. Een goed gespeelde en goed geënsceneerde propagandafilm, die terecht tot op heden niet in het openbaar vertoond mag worden in Duitsland.

Geheimzeichen LB 17

1938 | Avonturenfilm

Duitsland 1938. Avonturenfilm van Viktor Tourjansky. Met o.a. Willy Birgel, Hilde Weißner, Otto Wernicke, Bernhard Minetti en René Deltgen.

Een denkbeeldige staat wordt door rebellen bedreigd. Politieman Terno (Birgel) infiltreert in hun gelederen. Hij weet op die manier de samenzweerders (Deltgen en Minetti) te ontmaskeren en hun leider (Loos) te arresteren. Manja, de vroegere geliefde van Terno, kiest net op tijd de goede kant. Een spannende avonturenfilm die, mede door de uitstekende regie en de goede rolbezetting, indertijd zeer populair was. Birgel, de lieveling van het publiek, had natuurlijk een groot aandeel in dat succes.

Der Maulkorb

1938 |

Duitsland 1938. Erich Engel en Erich Engels. Met o.a. Ralph Arthur Roberts, Hilde Weissner, Will Quadflieg, Paul Henckels en Theodor Loos.

Een aardige satire naar een roman van Heinrich Spoerl over iemand die het standbeeld van een staatshoofd van een muilkorf heeft voorzien, wegens diens wet tegen de vrijheid van meningsuiting. De officier van justitie die de zaak moet onderzoeken, blijkt deze gruweldaad zelf gepleegd te hebben. Een klein wonder dat dit gegeven van DER ZERBROCHENE KRUG anno 1938 verfilmd kon worden. Een nieuwe versie in 1958.

Das Geheimnis um Betty Bonn

1937 | Thriller

Duitsland 1937. Thriller van Robert A. Stemmle. Met o.a. Maria Andergast, Theodor Loos, Hans Nielsen en Erich Ponto.

Een midden op de oceaan dobberend schip schijnt door de bemanning verlaten te zijn. Een ander schip sleept het naar een haven. Wanneer de kapitein het bergloon opeist, begint er een speurtocht naar hetgeen er eigenlijk precies is gebeurd. Afwisseling genoeg, maar toch ontbreekt de spanning.

Weiße Sklaven

1936 | Avonturenfilm

Duitsland 1936. Avonturenfilm van Karl Anton. Met o.a. Camilla Horn, Werner Hinz, Agnes Straub, Karl John en Theodor Loos.

Sebastopol, 1917. De stad wordt opgeschrikt door de revolutie. De bolsjewieken trekken er al rovend en moordend doorheen. Boris (Hinz), gisteren nog bediende in het huis van de gouverneur (Loos), wordt tot commissaris van de communisten benoemd. Het lukt Manja, de dochter van de gouverneur (Horn), met haar familie, waaronder haar zwaargewonde vader, een kroeg in te vluchten, waar zij door de waardin (Straub) verborgen gehouden worden. Maar Boris spoort haar op. Hij is verliefd geworden op Manja, hetgeen hem noodlottig wordt. Zij houdt hem aan het lijntje en beschermt zo tevens haar familie. Tot de tsaristische officieren de stad bevrijden en de gouverneursfamilie per schip kan vluchten. Een propagandafilm, waarin de communisten als beesten worden afgeschilderd. Hij is echter zo spannend gemaakt, dat dat op de tweede plaats komt. Zo is ook te verklaren, dat de vrijwillige zelfcontrole (FSK) hem, ondanks het verbod van de geallieerden, vrijgaf. Wereldberoemd werd het lied 'Wenn die Sonne hinter den Dächern versinkt' van Peter Kreuder, dat ook nu nog tot het repertoire van alle grote chansonniers behoort. Ook bekend als PANZERKREUZER SEBASTOPOL.

Verräter

1936 | Avonturenfilm

Duitsland 1936. Avonturenfilm van Karl Ritter. Met o.a. Willy Birgel, Rudolf Fernau, Lída Baarová, Theodor Loos en Irene von Meyendorff.

Een van de beste spionagefilms van het Derde Rijk. Aan de hand van drie voorbeelden krijgt het publiek voorgeschoteld, welke gevaren er voor de Duitse staat aan spionage vanuit het buitenland kleven. Daarnaast worden zeker niet alleen buitenlandse agenten (Birgel) als schurk neergezet, maar wordt ook getoond hoe de gewone Duitse burger uit zwakte of door chantage een verrader (Fernau) kan worden. Natuurlijk wordt iedereen op het laatst gepakt en bereikt geen enkel geheim het buitenland. Dit is een bijzonder goed gemaakte propagandafilm, omdat de spanning op de voorgrond staat en de toeschouwer nauwelijks iets van de propaganda merkt, zodat de film zijn doel bereikt. Na de oorlog door de geallieerden verboden, maar later door de vrijwillige zelfcontrole (FSK) voor vertoning vrijgegeven.

Schlußakkord

1936 | Drama, Muziek

Duitsland 1936. Drama van Douglas Sirk. Met o.a. Willy Birgel, Lil Dagover, Theodor Loos, Maria von Tasnady en Maria Koppenhöfer.

Een dirigent en zijn vrouw adopteren een kind, van wie de moeder later dienstmeisje wordt in het huishouden. Groot kassucces voor een melodrama dat je moet zien om te geloven. Sierck zou later als Douglas Sirk triomfen vieren in Hollywood. Camerawerk van Robert Baberske. Scenario door Kurt Heuser en de regisseur zelf.

Die Stunde der Versuchung

1936 | Thriller

Duitsland 1936. Thriller van Paul Wegener. Met o.a. Lída Baarová, Gustav Fröhlich, Harald Paulsen en Theodor Loos.

Advocaat Leuttern vindt de poederdoos van zijn vrouw bij het lijk van een vermoorde kennis, MacNorris, waardoor hij haar ervan verdenkt zowel diens geliefde als diens moordenares te zijn geweest. De regie van de befaamde acteur Wegener doet vergeten dat het verhaal niet bijster origineel is en geeft Paulsen de gelegenheid van de rol van MacNorris iets heel moois te maken.

Viktoria

1935 | Drama

Duitsland 1935. Drama van Carl Hoffmann. Met o.a. Luise Ullrich, Mathias Wieman, Erna Morena, Alfred Abel en Theodor Loos.

Een verfilming van de novelle van Knut Hamsun over een jonge molenaar die hopeloos verliefd is op een kasteelvrouwe. Een aardig verfilmd eigenaardig melodrama.

Stradivari

1935 | Drama, Oorlogsfilm

Duitsland 1935. Drama van Géza von Bolváry. Met o.a. Gustav Fröhlich, Sybille Schmitz, Albrecht Schoenhals, Harald Paulsen en Hilde Krüger.

Stradivarius` mooiste viool werd Beatrice genoemd. Het instrument bracht ongeluk aan haar bezitters. Ook de Hongaarse officier der Huzaren Sandor ((Fr[KA3]ohlich) heeft geen geluk met de viool. Het is 1914 en hij moet naar het front, nog voordat hij kan trouwen met zijn Italiaanse geliefde Maria. Zwaar gewond raakt hij in 1918 in Italiaaanse krijgsgevangschap. Daar ziet hij Maria weer, die jarenlang niets van hem gehoord heeft en die zich intussen heeft verloofd. Maar haar verloofde (Schoenhals) staat haar grootmoedig af en zo komt alles toch nog goed. Geen meesterwerk, deze film, al moet worden gezegd dat de strijdende partijen eerlijk uitgebeeld worden. Er is ook een Franse versie van, STRADIVARIUS, met Edwige Feuillère en Pierre Richard Willm in de hoofdrollen.

Der Student von Prag

1935 | Horror, Drama

Duitsland 1935. Horror van Artur Robison. Met o.a. Dorothea Wieck, Adolf Wohlbrück, Theodor Loos, Fritz Genschow en Erich Fiedler.

Een zwakke verfilming van Hanns Heinz Ewers' roman over de student die zijn spiegelbeeld verkoopt om naar de hand van een knappe zangeres te kunnen dingen, maar tenslotte krankzinnig wordt. Paul Wegener had in de zwijgende filmversie uit 1913 van Stellan Rye veel succes, evenals Conrad Veidt in 1926 onder Henrik Galeen.

Der Grüne Domino

1935 | Drama

Duitsland 1935. Drama van Herbert Selpin. Met o.a. Brigitte Horney, Karl Ludwig Diehl, Alice Treff, Margarete Schön en Theodor Loos.

Pas als zij van plan is het huwelijksbootje in te stappen ontdekt Brigitte Horney dat zij geen wees is, maar nog een vader heeft die echter twintig jaar moet uitzitten wegens moord. Een lief melodramaatje waar het patina van de verjaring overheen ligt. Het scenario is van Harald Bratt en Emil Burri naar ideeën uit het toneelstuk Der Fall Claasen van Erich Ebermayer. Het camerawerk is van Günther Rittau en Otto Baecker. Er werd tegelijkertijd een franse versie gedraaid LE DOMINO VERT van regisseur Henri Decoin, met een andere rolverdeling.

Der Alte und der junge König

1935 | Historische film

Duitsland 1935. Historische film van Hans Steinhoff. Met o.a. Emil Jannings, Leopoldine Konstantin, Werner Hinz, Carola Höhn en Claus Clausen.

Kroonprins Frederik vindt dat zijn vader hem te streng opvoedt en vraagt zijn vriend, een luitenant, hem te helpen vluchten. Het plan wordt verijdeld en voor straf moet Frederik zijn vriend doodschieten. Eén van de vele Duitse films over Frederik de Grote, die fraai in de militairistische nazi-ideologie pasten.

Das Mädchen vom Moorhof

1935 | Drama

Duitsland 1935. Drama van Douglas Sirk. Met o.a. Hansi Knoteck, Ellen Frank, Friedrich Kayssler, Lina Carstens en Theodor Loos.

Een jonge boer is met een rijke boerendochter verloofd maar houdt van een arm daglonersmeisje. Naar het bekende boek van Selma Lagerlöf.

Das Mädchen Johanna

1935 | Historische film, Drama

Duitsland 1935. Historische film van Gustav Ucicky. Met o.a. Gustaf Gründgens, Angela Salloker, René Deltgen, Heinrich George en Willy Birgel.

Een pretentieuze, maar historisch twijfelachtige en tamelijk symbolische verfilming van de Jeanne d'Arc-legende. Toch is het een boeiende, tegendraadse interpretatie met fraai camerawerk van Günther Krampf.

Le testament du docteur Mabuse

1933 | Horror, Thriller

Frankrijk 1933. Horror van Fritz Lang en René Sti. Met o.a. Rudolf Klein-Rogge, Otto Wernicke, Oscar Beregi sr, Theodor Loos en Monique Rolland.

De Franse versie van de derde Mabuse-film, een meesterwerk. Hij werd in Duitsland gedraaid. De hoofdrollen zijn dezelfden als in de Duitse versie, maar de bijrollen worden bezet door Fransen. Lang werd geassisteerd door Sti als co-regisseur, die het scenario van Thea von Harbou omzette naar het Frans en ook de dialogen schreef. De fotografie was evenals bij de Duitse film, die een jaar eerder (1932) gedraaid werd, in handen van Fritz Arno Wagner en Karl Vass. De première van de Duitse versie werd in maart 1933 - na de machtsovername door de nazi's - verboden en kwam pas in mei van dat jaar in Oostenrijk voor het eerst in de bioscopen. Officieel is de Franse versie bijna een half uur korter dan de Duitse, maar er circuleren ook films die bijna even lang zijn.

Ein Gewisser Herr Gran

1933 | Avonturenfilm

Duitsland 1933. Avonturenfilm van Gerhard Lamprecht. Met o.a. Hans Albers, Karin Hardt, Albert Bassermann, Olga Tschechowa en Walter Rilla.

Een uitvinding om luchtaanvallen af te weren wordt gestolen en de ontwerper wordt vermoord. Omringd door een indrukwekkende rolbezetting speelt Albers met veel bravoure de hoofdrol, daarbij krachtig ondersteund door de regisseur, Lamprecht.

Der Judas von Tirol

1933 | Historische film, Drama

Duitsland 1933. Historische film van Franz Osten. Met o.a. Fritz Rasp, Camilla Spira, Marianne Hoppe, Hanns Beck-Gaden en Fritz Kampers.

Een film naar het gelijknamige toneelstuk van de Oostenrijkse schrijver Karl Sch[KA3]onherr. In 1810 verraadt de knecht Raffl (Rasp) de Tiroolse vrijheidsstrijder Andreas Hofer aan de Fransen, waarna hij zelfmoord pleegt. Een indrukwekkende en overtuigende rol van Rasp, die omringd wordt door een uitstekende cast. Jammer genoeg worden de Franse soldaten voorgesteld als een stelletje ongeregeld, wat afbreuk doet aan deze voor de rest goede film. Na WO II verboden door de geallieerden, later, onder de `vrijwillige zelfcontrole` (FSK), weer vrijgegeven.

Das Testament des Dr. Mabuse

1933 | Horror, Thriller, Misdaad

Duitsland 1933. Horror van Fritz Lang. Met o.a. Rudolf Klein-Rogge, Otto Wernicke, Oscar Beregi sr, Theodor Loos en Gustav Diessl.

De derde Mabuse-film is een maatschappij-kritisch meesterwerk. Een sprekende film over een krankzinnige despoot die door Lang nazi-propaganda in de mond werd gelegd. Bij de première werd de film verboden. Scenario van Lang en Thea von Harbou. In 2000 gerestaureerd door het Nederlands Filmmuseum in samenwerking met Kirch Media en ZDF/ARTE.

Schuss im Morgengrauen

1932 | Thriller

Duitsland 1932. Thriller van Alfred Zeisler. Met o.a. Ery Bos, Genia Nikolajewa, Karl Ludwig Diehl en Theodor Loos.

Een juwelier laat zijn gescheiden vrouw bestelen, maar wordt door zijn handlangers neergeschoten. Niet al te spannend, soms zelfs langdradig, maar er wordt goed geacteerd.

Grün ist die Heide

1932 | Muziek, Drama

Duitsland 1932. Muziek van Hans Behrendt. Met o.a. Theodor Loos, Camilla Spira, Peter Voss, Hugo Werner-Kahle en Fritz Odemar.

Een rasechte 'Heimat-Operette' waarvan het liedje 'Grün ist die Heide' nog steeds een standaardschlager is. Drie crisiszwervers worden al zingend opgejaagd door een jachtopziener, ook al is een van de drie een failliete baron wiens dochter verliefd is op ... de voor gezag en orde opkomende jonge jager. Ewald Daubs camerawerk en de muziek -'Auf der Lüneburgerheide' en 'Wenn der Birnbaum blüht' naar Hermann Löns' teksten - zijn aanstekelijk.

Geheimnis des blauen Zimmers

1932 | Misdaad

Duitsland 1932. Misdaad van Erich Engels. Met o.a. Theodor Loos, Else Elster, Hans Adalbert Schlettow, Wolfgang Staudte en Peter Wolf.

Irene von Hellmann (Elster) woont met haar vader (Loos) op een oud kasteel. Op haar 21e verjaardag nodigt zij drie vrienden uit. Die moeten, om hun moed te tonen, ieder een nacht doorbrengen in de Blauwe Kamer, waar ooit een moord gepleegd is. De eerste nacht is de eerste vriend (Wolf) verdwenen. De volgende nacht wordt de tweede vriend (Staudte) in de Blauwe Kamer neergeschoten. De laatste vriend (Schlettow) slaagt er de derde nacht in, met behulp van de politie, de moordenaar te grijpen. Het was de eerste vriend, die zich van zijn rivalen in de liefde wilde ontdoen. Deze misdaadfilm is sterk aangetast door de tand des tijds en wekt alleen nog maar de lachlust op.

8 Mädel im Boot

1932 | Drama

Duitsland 1932. Drama van Erich Waschneck. Met o.a. Karin Hardt, Theodor Loos, Helmuth Kionka en Ali Ghito.

Wanneer een van de meisjes van de roeivereniging in verwachting is, zijn de problemen niet van de lucht. Een onderhoudende, klassiek geworden, Duitse film waarop Willy van Hemert zijn JENNY baseerde.

M - eine Stadt sucht einen Mörder

1931 | Thriller, Misdaad, Drama

Duitsland 1931. Thriller van Fritz Lang. Met o.a. Peter Lorre, Gustaf Gründgens, Otto Wernicke, Theo Lingen en Gerhard Bienert.

Lang laat de personages in zijn 'serial killer' film er bijna allemaal gedeformeerd uitzien. De kop van kindermoordenaar Hans Beckert (Lorre) komt er nog redelijk vanaf vergeleken bij de tronies van de Düsseldorfse onderwereldfiguren en de politie, tussen wie door montage en verhaal weinig verschil te bemerken is. In zijn eerste praatfilm is Lang wijselijk spaarzaam met geluid en dialogen. Hij laat de beelden voor zich spreken en gebruikt een fluitdeuntje naar Griegs 'Peer Gynt' om op een ijzige manier de nabijheid van de slechte Hans Beckert aan te duiden. Een perfect misdaaddrama.

Die andere Seite

1931 | Drama, Oorlogsfilm

Duitsland 1931. Drama van Heinz Paul. Met o.a. Conrad Veidt, Theodor Loos, Wolfgang Liebeneiner, Viktor de Kowa en Friedrich Ettel.

Tijdens WO I liggen de Duitsers en Fransen tegenover elkaar in de loopgraven. De jonge Engelse luitenant Raleigh (Liebeneiner) wordt ingedeeld bij kapitein Stanhope (Veidt). Ze kennen elkaar van vroeger. Raleigh is een enthousiast officier, maar zijn grote voorbeeld Stanhope (Veidt) is aan de drank om zijn angst te verbergen. Bij een aanval op de vijandelijke linies sneuvelen vele soldaten en Raleigh (Liebeneiner) wordt met zijn neus op de realiteit gedrukt. Het wachten op de tegenaanval is zenuwslopend. Alle soldaten worden gedood als de Duitsers eenmaal komen. Een uitstekende anti-oorlogsfilm met prachtig spel. Veidt spant de kroon. De film werd uiteraard in 1933 door de nazi's verboden.

Ariane

1931 | Romantiek

Duitsland 1931. Romantiek van Paul Czinner. Met o.a. Elisabeth Bergner, Rudolf Forster, Theodor Loos, Hertha Guthmar en Annemarie Steinsieck.

Omdat de man van wie zij houdt niet van onervaren meisjes houdt, doet studente Ariane alsof ze een vrouw van de wereld is. Elisabeth Bergner trouwde twee jaar later met Czinner, en bleef met hem - maar wel in Engeland - films maken. ARIANE werd door hen in 1934 in Engeland opnieuw verfilmd. Er zitten schitterende scènes in ARIANE dat in 1957 door Billy Wilder als LOVE IN THE AFTERNOON een tweede nieuwe versie kreeg.

Das Flötenkonzert von Sanssouci

1930 | Historische film, Drama

Duitsland 1930. Historische film van Gustav Ucicky. Met o.a. Otto Gebühr, Renate Müller, Walter Janssen, Hans Rehmann en Friedrich Kayssler.

Oostenrijk, Frankrijk en Rusland sluiten een verbond tegen Pruisen, maar Frederik de Grote komt er toch achter, en in een pauze van vijf seconden tijdens een door hem uitgevoerd fluitconcert, geeft hij zijn generaals bevelen. Op Veit Harlans DER GROSZE KÖNIG na was dit de meest reactionaire Frederik de Grote-verfilming, waartegen links heftig protesteerde wegens het pleidooi voor bewapening van Duitsland.

Atlantic

1929 | Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1929. Avonturenfilm van Ewald André Dupont. Met o.a. Fritz Kortner, Elsa Wagner, Heinrich Schroth, Willi Forst en Julia Serda.

Als de 'Atlantic' op een ijsberg vaart is er nog drie uur tijd voor iedereen om het vege lijf te redden in het koude water. De film werd naar het toneelstuk 'The Berg' van Ernest Raymond in de Londense Elstree-studio's tegelijk in drie talen opgenomen: Engels, Duits en Frans met wisselende acteurs. De Duitse versie geldt als de beste. De film was ondanks een toneelmatige aanpak een zeer groot kassucces.

Metropolis

1927 | Sciencefiction, Drama, Zwijgende film

Duitsland 1927. Sciencefiction van Fritz Lang. Met o.a. Gustav Fröhlich, Brigitte Helm, Rudolf Klein-Rogge, Alfred Abel en Fritz Rasp.

In een gigantische ondergrondse fabrieksstad rond het jaar 2000 komen arbeiders in opstand tegen de heersende intellectuele klasse en dreigt de schitterende bovenstad vernietigd te worden. Freder (Fröhlich), de zoon van de grote heerser van Metropolis, weet echter met behulp van de profetes Maria (Helm, in haar eerste rol) een catastrofe te voorkomen. Monumentaal meesterwerk, vol expressionistische, religieuze en sociaal-utopistische ideeën, fraai gestileerd geschoten tegen een achtergrond van buitensporig grote decors. In de jaren tachtig ingekort, ingekleurd en van disco-muziek voorzien, maar vanaf 2010 weer te zien in (bijna) volledig originele staat.

Manon Lescaut

1926 | Drama

Duitsland 1926. Drama van Arthur Robison (Robinson). Met o.a. Lya De Putti, Wladimir Gaidarow, Siegfried Arno, Theodor Loos en Frieda Richard.

Abbé Prévosts voor theater, opera en herhaalde verfilmingen bewerkte roman was geknipt voor Lya de Putti die een van haar meest klassieke rollen speelde. Fraai camerawerk van Theodor Sparkuhl.

Die Nibelungen: Siegfried

1924 | Zwijgende film, Drama, Avonturenfilm

Duitsland 1924. Zwijgende film van Fritz Lang. Met o.a. Paul Richter, Margarete Schön, Theodor Loos en Hanna Ralph.

Nadat hij onkwetsbaar is geworden door een bad te nemen in drakenbloed gaat de Germaanse held Siegfried (Richter) naar het hof van koning Günther om te dingen naar de hand van diens zuster Kriemhild (Schön). Günther stemt toe als Siegfried, vermomd als Günther, het opneemt tegen Brünhilde, een prinses die alleen wil trouwen met een man die haar kan verslaan. Dan wordt een tragedie onafwendbaar. Regisseur Lang maakte een prachtig vormgegeven spektakel van het eeuwenoude verhaal. Werd gevolgd door een tweede Nibelungen-film: Kriemhilds Rache.

Die Nibelungen: Kriemhilds Rache

1924 | Zwijgende film, Drama

Duitsland 1924. Zwijgende film van Fritz Lang. Met o.a. Margarete Schön, Rudolf Klein-Rogge, Hans Adalbert Schlettow, Rudolf Rittner en Theodor Loos.

In deze tweede Nibelungen-film van Fritz Lang wordt het verhaal verteld van het huwelijk van Kriemhild met Atilla, de koning van de Hunnen, die voor haar vooral een instrument is om gruwelijk wraak te nemen tegen aangedaan onrecht. Net als de voorganger ziet deze film er weer prachtig uit, en er wordt bovendien een mooie, intense rol neergezet door Schön als Kriemhild. In Die Nibelungen: Kriemhilds Rache is alvast de hand van de meesterlijke regisseur te herkennen, die in de jaren daarna Metropolis en M zou scheppen.

Othello

1922 | Drama

Duitsland 1922. Drama van Dimitri Buchowetzki en Stats Hagen. Met o.a. Emil Jannings, Werner Krauss, Ica von Lenkeffy, Theodor Loos en Lya De Putti.

Shakespeares drama met Jannings in een overtuigende hoofdrol als de jaloerse Moor die door een vriend in het ongeluk wordt gestort. Een klassieke verfilming die destijds veel succes had.