Douglas Slocombe (1913-2016): camera.
Er zijn 20 films gevonden.

Indiana Jones and the Last Crusade

1989 | Avonturenfilm, Actiefilm, Familiefilm

Verenigde Staten 1989. Avonturenfilm van Steven Spielberg. Met o.a. Harrison Ford, Sean Connery, Denholm Elliott, Alison Doody en John Rhys-Davies.

In deel 3 van Spielbergs succesvolle reeks over de energieke archeoloog-avonturier komt Indiana Jones opnieuw in conflict met de nazi’s, die menen de locatie van de Heilige Graal te hebben ontdekt. Ditmaal gaat zijn vader (Sean Connery in degelijk tweed) mee op pad. Die zorgt voor extra stress én veel vrolijkheid in deze razende actiefilm met religieuze trekken. Dankzij de proloog met de vroeggestorven River Phoenix als de jonge Indy weten we hoe onze held aan zijn hoed, het litteken op zijn kin en zijn fobie voor slangen komt.

Indiana Jones and the Temple of Doom

1984 | Avonturenfilm, Familiefilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1984. Avonturenfilm van Steven Spielberg. Met o.a. Harrison Ford, Kate Capshaw, Ke Huy Quan, Amrish Puri en Roshan Seth.

In deze tweede film over de avontuurlijk ingestelde archeoloog Indiana Jones moet hij op zoek naar gestolen kunstvoorwerpen en verdwenen kinderen in bergachtig Noord-India. Hij komt op het spoor van een allerakeligste cultus, die zich bezighoudt met roof, slavernij en zwarte magie. The Temple of Doom is uiterst spannend, maar absoluut ongeschikt voor te jonge kijkers (vanwege een gruwelijke mensenofferscène) of voor mensen die bang zijn voor kriebelbeestjes. Regisseur Spielberg beleefde weinig plezier aan het draaien van de film, maar leefde naderhand nog lang en gelukkig met actrice Kate Capshaw.

Never Say Never Again

1983 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1983. Actiefilm van Irvin Kershner. Met o.a. Sean Connery, Klaus Maria Brandauer, Max von Sydow, Barbara Carrera en Kim Basinger.

Nadat de internationale schurkenorganisatie S.P.E.C.T.R.E. twee kernkoppen heeft gestolen moet James Bond (Connery) in actie komen. En passant rekent hij nog even af met aartsvijand Ernst Stavro Blofeld. Een wat typische Bond-film, een remake van Thunderball, die door de producent werd ingezet als alternatief voor de reguliere Bond-film Octopussy van MGM, die in hetzelfde jaar uitkwam, met Roger Moore als 007. De vertrouwde elementen, snufjes, mooie, gevaarlijke vrouwen zijn er allemaal, maar de titelsequentie wijkt af. Connery zou hierna écht nooit meer James Bond spelen.

Raiders of the Lost Ark

1981 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1981. Avonturenfilm van Steven Spielberg. Met o.a. Harrison Ford, Karen Allen, Wolf Kahler, Paul Freeman en John Rhys-Davies.

Nog nauwelijks verouderde ode aan de avonturenfilms waar de jonge Steven Spielberg op zaterdagmiddag naar placht te kijken. Waarin de heldhaftige archeoloog Indiana 'Indy' Jones het aan de stok krijgt met een onbetrouwbare rivaal, die in opdracht van Hitler op zoek is naar de mythische Ark des Verbonds, een historisch relikwie dat magische krachten heet te bezitten. Dus moet Indy afwisselend ingenieuze dodelijke vallen in ruïnes, griezelige fauna en akelige nazi's ontwijken. Spannend en grappig, een absoluut hoogtepunt in het sympathieke genre. Beter dan de drie vervolgfilms.

The Lady Vanishes

1979 | Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1979. Misdaad van Anthony Page. Met o.a. Elliott Gould, Cybill Shepherd, Angela Lansbury, Herbert Lom en Arthur Lowe.

De dronken Shepherd wordt de trein ingeholpen door een Britse dame, Lansbury, het prototype van de gouvernante. Wanneer ze uit haar roes ontwaakt, blijkt de dame spoorloos. Niemand heeft haar gezien. Ze vertelt haar verhaal aan journalist Gould, maar ook deze hecht er weinig geloof aan, totdat de bril van de dame gevonden wordt in een verlaten wagon. Deze thriller heeft de pech altijd met de Hitchcock-versie uit 1938 vergeleken te worden. Hoewel de impact minder sterk is, is het toch een lekker spannende, vaak erg grappige en altijd overtuigende suspense- prent met veel zorg en elegantie gemaakt. Shepherd is sympatiek, Gould wat stuntelig komisch, maar de show wordt gestolen door een onbetaalbare Lansbury. Ditmaal bewerkte George Axelrod de roman van Ethel Lina White. Douglas Slocombe zorgde voor het vlotte camerawerk in de beperkte ruimten van de treincoupés. Gedraaid in Panavision.

Rollerball

1975 | Sciencefiction, Actiefilm, Fantasy

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1975. Sciencefiction van Norman Jewison. Met o.a. James Caan, John Houseman, Maud Adams, John Beck en Moses Gunn.

Teleurstellend drama uit de 21e eeuw. Caan is kampioen in een gewelddadige sport in een maatschappij die geweld heeft uitgebannen. Gefilmd in de Olympische Basketballhal te München en in Londen, gebaseerd op William Harrisons verhaal Roller Ball Murders die zijn eigen scenario schreef. Achter de camera stond Douglas Slocombe.

The Great Gatsby

1974 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1974. Drama van Jack Clayton. Met o.a. Robert Redford, Mia Farrow, Bruce Dern, Karen Black en Scott Wilson.

Redford leerde de oogverblindende Farrow kennen toen hij als arme jongeman uit de Midwest bij haar ingekwartierd werd tijdens WO I. Hij moest echter terug naar het front en Farrow beloofde op hem te wachten. Ze hield die belofte niet en ze trouwde met een rijke zakenman uit Chicago, Dern. Als Redford jaren later schatrijk geworden is met illegale drankstokerij, zoekt hij weer contact met de mooie Farrow. Derde en ongetwijfeld meest luxueuze verfilming van de romantische klassieker van F. Scott Fitzgerald. De film bezorgt de kijker door de veel te rijke productie een gevoel van leegte, wat niet het geval was met de versies van 1926 en 1949. De getalenteerde acteurs leveren prachtige spelprestaties, maar kunnen het zielloze scenario van Francis Ford Coppola niet tot leven wekken. Oscars voor de kostuums van Theoni V. Aldredge en de score van Nelson Riddle. Gefotografeerd door Douglas Slocombe.

Jesus Christ Superstar

1973 | Musical, Drama

Verenigde Staten 1973. Musical van Norman Jewison. Met o.a. Ted Neeley, Carl Anderson, Yvonne Elliman, Barry Dennen en Josh Mostel.

Fraai vormgegeven musical rond Jezus Christus, volgens deze interpretatie de eerste superster - een jongeman die een hoge prijs betaalde voor zijn faam. De film, gebaseerd op de rockopera van Tim Rice en Andrew Lloyd Webber, heeft swingende, inmiddels klassieke liedjes en mooie fotografie van Douglas Slocombe. Jewisons visie op Christus' leven was aanleiding voor enige controverse: de film werd door sommigen als anti-semitisch bestempeld. Christelijke puristen stoorden zich al eerder aan sommige teksten van Rice, die dan ook voor deze filmversie werden aangepast. In 2000 maakte Gale Edwards een moderne versie, waarin de historiserende locaties werden vervangen door glanzende podiumdecors.

Travels with My Aunt

1972 | Komedie, Misdaad, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1972. Komedie van George Cukor. Met o.a. Maggie Smith, Alec McCowen, Louis Gossett jr, Robert Stephens en Cindy Williams.

Op de begrafenis van zijn moeder ontmoet Henry (McCowen), een gepensioneerde bankemploy[KA1]e, zijn levendige tante Augusta (Smith), die in zonde leeft met een of andere zwarte man. Ze weet hem over te halen met haar de wereld te bereizen, ondanks het feit dat er drugs in de urn met de as van zijn moeder zouden zitten. Hij vermoedt niet dat zijn tante een deviezensmokkel naar Turkije beraamd heeft. Een traag geheel, naar het gelijknamige boek van Grahame Greene door Jay Presson Allen en Hugh Wheeler tot scenario bewerkt. Anthony Powell kreeg een Oscar voor zijn kostuums. Het camerawerk is van Douglas Slocombe. Gedraaid in Panavision.

Murphy's War

1971 | Drama, Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1971. Drama van Peter Yates. Met o.a. Peter O'Toole, Siân Phillips, Philippe Noiret, Horst Janson en John Hallam.

WO II loopt ten einde, maar de Duitsers zijn strijdvaardiger dan ooit. Voor de Zuidamerikaanse kust wordt een Brits vrachtschip gekelderd door een Duitse onderzeeër. Om te verhinderen dat hun schuilplaats verraden wordt, schieten de Duitsers alle overlevenden neer. Slechts een man weet te ontsnappen, vliegtuigtechnicus O'Toole. Hij wordt opgepikt door Fransman Noiret, die hem naar een naburig eiland brengt. O'Toole wil alleen nog maar zijn kameraden wreken. Ironische oorlogsfilm met O'Toole in optimale vorm. Het scenario van Stirling Silliphant, naar een roman van Max Catto, is nogal onevenwichtig, waardoor het lijkt alsof de film alleen tot leven komt in de actiescènes. Douglas Slocombe stond achter de camera. Gefilmd in Panavision.

The Music Lovers

1970 | Biografie, Drama, Muziek, Historische film, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1970. Biografie van Ken Russell. Met o.a. Richard Chamberlain, Glenda Jackson, Christopher Gable, Max Adrian en Izabella Telezynska.

Deze barokke biopic over de Russische componist Tsjaikovski neemt het met de feiten van diens leven niet zo nauw. We zien hoe de flamboyante, homoseksuele musicus (gespeeld door Richard Chamberlain) vanwege zijn goede naam trouwt, maar met zijn gedrag zijn vrouw tot prostitutie brengt waarna ze uiteindelijk in het gekkenhuis eindigt. Russell (bij velen bekend van Tommy en Women in Love) presenteert het verhaal weinig subtiel: terwijl hij de beroemde Ouverture 1812 componeert ziet Tsjaikovski voor zich hoe het hoofd van een vriend door een kanonskogel wordt verpletterd.

The Italian Job

1969 | Misdaad, Komedie, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1969. Misdaad van Peter Collinson. Met o.a. Michael Caine, Noel Coward, Maggie Blye, Benny Hill en Tony Beckley.

Vier miljoen in gouden staven is het onderwerp in deze gemiddelde misdaadfilm over een meesterdief die in de gevangenis zit (Coward) en een plan beraamt om de autoriteiten in Turijn op een dwaalspoor te brengen door de grootste verkeersopstopping van de geschiedenis te organiseren. Wilde achtervolgingen in overvloed, maar de karakteriseringen kunnen maar net.

Fathom

1967 | Avonturenfilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1967. Avonturenfilm van Leslie H. Martinson. Met o.a. Raquel Welch, Tony Franciosa, Ronald Fraser, Greta Chi en Richard Briers.

Een spionageklucht, die zich in hoog tempo afwikkelt, waarin de adembenemende Welch betrokken raakt bij de dubieuze Franciosa. Bijzonder amusant; Revill steelt de show in zijn rol van excentrieke miljonair.

Dance of the Vampires

1967 | Horror, Komedie, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1967. Horror van Roman Polanski. Met o.a. Jack MacGowran, Roman Polanski, Sharon Tate, Terry Downes en Ferdy Mayne.

De ondertitel 'Pardon Me, But Your Teeth Are in My Neck' verraadt direct dat we hier niet te maken hebben met standaard vampiermaterie. Nee, dit is Kunst van een jonge Polanski, die de vampierlegende aandikte met slapstick horror, zwaard-en-degen taferelen, uitbundige kostuums, een joodse vampier (ongevoelig voor kruizen!) en een vleugje herenliefde. De opening laat ook weinig aan de verbeelding over met de metamorfose van de brullende MGM-leeuw in een groene dracula met druipende slagtanden. Polanski speelde zelf de rol van de incompetente assistent van dito Prof Abronsius (MacGowran), twee vampierjagers die de Transsylvaanse winter trotseren op zoek naar hun prooi, graaf Von Krolock (Ferdy Mayne).

The Blue Max

1966 | Oorlogsfilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1966. Oorlogsfilm van John Guillermin. Met o.a. George Peppard, James Mason, Ursula Andress, Jeremy Kemp en Karl Michael Vogler.

De Eerste Wereldoorlog wordt bekeken vanuit het standpunt van de Duitsers. Gebaseerd op een roman van Jack Hunter vertelt The Blue Max geen verhaal over Duitse slechtheid of collectief nationalisme, maar over menselijke ambitie en bedrog. Peppard speelt Bruno Stachel, een gewone soldaat die zich een plek weet te verwerven tussen de adellijke vliegeniers, terwijl hij ook nog eens avances maakt tegenover de vrouw (Andress) van zijn generaal (Mason). Spectaculaire luchtbeelden, het bijzondere perspectief en verbazende bedscènes maken deze oorlogsfilm de moeite waard.

Barnacle Bill

1957 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1957. Komedie van Charles Frend. Met o.a. Alec Guinness, Irene Browne, Percy Herbert, Harold Goodwin en Maurice Denham.

Nazaat uit een voornaam zeeschuimersgeslacht Guiness, die ook met grote glans de zes rollen van zijn voorvaders speelt, wordt al zeeziek bij het zien van de golven op een eenvoudig schilderij van een zeegezichtje. Hij wil evenwel de familie eer hooghouden en koopt in een Engelse badplaats aan de Zuidkust een vervallen pier uit de Victoriaanse tijd, die hij ombouwt tot een amausementscentrum in de vorm van een slagschip. Burgervader Denham wil het foeileljke bouwerk laten afbreken. De slag is begonnen! Van het begin tot het eind een dol-dwaze komedie met typisch Britse humor en zelfspot. Scenario van T.E.B. Clarke en achter de camera stond Douglas Slocombe. Ook bekend als ALL AT SEA.

Ludwig II: Glanz und Ende eines Königs

1955 | Biografie, Drama, Historische film

Duitsland 1955. Biografie van Helmut Käutner. Met o.a. O.W. Fischer, Ruth Leuwerik, Friedrich Domin, Paul Bildt en Marianne Koch.

Alles in deze biopic van de Beierse koning ziet er pico bello uit, maar een beetje saai is het wel. Vooral in het begin als de vorst lange gesprekken voert tijdens wandelingen in de paleistuin. Maar in de jaren '50 was die statische manier van filmen kennelijk geen bezwaar. Het publiek genoot van de technicolor-kleuren, de kostuums, en de toenmalige filmsterren. Naast titelrolvertolker O.W. Fischer zien we toppers als Ruth Leuwerik als Sissi, Friedrich Domin in de rol van Bismarck en Paul Bildt als componist Wagner. De film werd deels opgenomen op de sprookjeskastelen die Ludwig tijdens zijn leven uit de grond liet stampen.

The Man in the White Suit

1951 | Komedie, Sciencefiction, Drama

Verenigd Koninkrijk 1951. Komedie van Alexander Mackendrick. Met o.a. Alec Guinness, Joan Greenwood, Cecil Parker, Michael Gough en Ernest Thesiger.

De geniale jonge chemicus Sidney Stratton ontwikkelt een revolutionaire, onverwoestbare kunstvezel. Zijn baas, fabriekseigenaar Birnley, is aanvankelijk erg enthousiast tot hij van textielfabrikanten hoort dat een dergelijke stof desastreuze gevolgen voor de branche en de werkgelegenheid zal hebben.

The Lavender Hill Mob

1951 | Komedie, Misdaad, Drama

Verenigd Koninkrijk 1951. Komedie van Charles Crichton. Met o.a. Alec Guinness, Stanley Holloway, Sid James, Alfie Bass en Marjorie Fielding.

Er wordt beweerd dat de standaards voor de moderne Britse humor grotendeels werden bepaald door de fameuze Ealing Studios in de periode 1949-1955. The Lavender Hill Mob was in elk geval het vlaggenschip van de filmmaatschappij. Scenarioschrijver T.E.B. Clarke voorzag de Gewone Man in deze kleine klassieker van een portie droge humor, en won er een Oscar mee. Henry Holland (Guinness) werkt al decennia voor een waardetransportbedrijf. Zinnend op een passende 'beloning' haalt hij souvenirmaker Pendlebury (Holloway) over om een dievenbende te vormen. Stelen blijkt helemaal niet zo gemakkelijk voor mannen van middelbare leeftijd die altijd braaf zijn geweest.

Kind Hearts and Coronets

1949 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1949. Komedie van Robert Hamer. Met o.a. Alec Guinness, Dennis Price, Valerie Hobson, Joan Greenwood en Audrey Fildes.

In de vermaarde naoorlogse Engelse Ealing Studios werden talloze droge, licht satirische komedies gemaakt. Een daarvan is dit vermakelijke verhaal over Louis (Price), die wraak neemt op de adellijke familie D'Ascoyne die zijn moeder wreed verstootte nadat zij het had aangelegd met een Italiaanse tenor. Hij besluit alle familieleden te vermoorden die tussen hem en zijn adellijke titel staan. Vooral leuk vanwege Alex Guinness die de rollen van maar liefst alle acht familieleden speelt. Klinkt macaber, maar regisseur Hamer en zijn uitstekende acteurs hanteren een lichte toon.