Viveca Lindfors: cast.
Er zijn 77 films gevonden.

Looking for Richard

1996 | Documentaire, Drama

Verenigde Staten 1996. Documentaire van Al Pacino. Met o.a. Al Pacino, Kevin Spacey, Estelle Parsons, Vanessa Redgrave en John Gielgud.

Looking For Richard is Al Pacino's poging om de werken van William Shakespeare begrijpelijk te maken voor een groter publiek. Pacino, zelf een groot Shakespeare-liefhebber, ondervraagt theatermensen en academici over verschillende aspecten van Shakespeare's stukken. Tussen die ontmoetingen door speelt hij, samen met collega's als Winona Ryder, Alec Baldwin en Kevin Spacey, scènes uit Richard III, het koningsdrama dat vorig jaar nog zo fraai verfilmd werd. Zo ontstaat een cocktail van film en theater, van fictie en documentaire.

Last Summer In The Hamptons

1995 | Komedie

Verenigde Staten 1995. Komedie van Henry Jaglom. Met o.a. Victoria Foyt, Viveca Lindfors, Jon Robin Baitz, Melissa Leo en Martha Plimpton.

Deze film is de kroniek van een drie generaties van toneelspelers, filmacteurs en varieté-artiesten, die met elkaar in een groot landhuis, The Hamptons, wonen. Ze vormen veel eerder een gemeenschap dan een hechte familie.

Stargate

1994 | Sciencefiction

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1994. Sciencefiction van Roland Emmerich. Met o.a. Kurt Russell, James Spader, Jaye Davidson, Viveca Lindfors en Mili Avital.

Regisseur-producer Emmerich liet in Stargate al veel zien van zijn neiging naar te lang, te veel, te gepolijst en te oppervlakkig, die hij in latere films als Independence Day en 10,000 B.C. de overhand liet krijgen. De film begint knap en spannend, de effecten zijn schitterend, maar de fantasieloze, oppervlakkige ontknoping is een tegenvaller. Spader speelt een egyptoloog die een oude inscriptie ontcijfert en zo een poort opent naar een verre planeet. Kolonel O'Neil (Russell) gaat voor de veiligheid zwaar bewapend mee door de sterrenpoort, en dat blijkt maar goed ook.

Zelda

1993 | Komedie, Biografie

Duitsland​/​​Canada​/​​Frankrijk 1993. Komedie van Pat O'Connor. Met o.a. Natasha Richardson, Timothy Hutton, Jon De Vries, Daniel Gerroll en Spalding Gray.

Tegen het einde van WO I ontmoeten Zelda Sayre (Richardson) en Scott (Hutton) elkaar. Het is de volmaakte liefde, maar Zelda's vader ziet niet veel in de berooide jongeman met schrijversambities. Zijn eerste roman is een succes en Scott F. Fitzgerald wordt onthaald als het jonge genie van de Amerikaanse letteren. Ze kunnen nu trouwen. Het enige dat je van hun huwelijk kunt zeggen, is dat het erg turbulent is. Nostalgische, literaire film over een van de meest markante echtparen uit de jaren 1920, een periode waarin alles mogelijk leek te zijn. O'Connor is erin geslaagd om het swingende, jazzachtige tijdsbeeld van die periode goed in beeld te brengen en Richardson schittert in de titelrol, terwijl Hutton wat onderkoeld overkomt. Goed gestructureerd en erg Europees ogend scenario van Anthony Ivor en Benedict Fitzgerald. Wazige fotografie van Kenneth MacMillan.

The Linguini Incident

1992 | Komedie

Verenigde Staten 1992. Komedie van Richard Shepard en Richard Sheperd. Met o.a. Rosanna Arquette, David Bowie, Eszter Balint, Viveca Lindfors en Marlee Matlin.

Flauwe klucht met serveerster Arquette (die een aardige rol weggeeft, maar dat redt de film niet). Ze werkt in een chic restaurant. Ze droomt ervan de vrouwelijke Houdini te worden. Ze heeft vijfduizend dollar nodig, om de gewezen trouwring van Mrs. Houdini te kopen. Britse barkeeper Bowie (die niet bij zijn rol past) houdt van wedden, en verblijft illegaal in de V.S. Hij lonkt naar cassi[KA2]ere Matlin, want als hij met haar trouwt, krijgt hij een verblijfsvergunning. Hiervoor heeft hij zo`n tienduizend groene bankbiljetten nodig. Arquette`s beste vriendin Balint wil wel een handje helpen. Het trio besluit dit geld maar van het restaurant te stelen door een overval te simuleren. Dat slaagt. Bowie had een weddenschap afgesloten met eigenaar Gregory, (die de hele zaak door had) en met compagnon Henry dat hij met een van de serveersters zal gaan trouwen. Arquette weet te ontsnappen uit een zak waarin ze geketend zit, ondergedompeld in het grote aquarium; geheel in de trant van de grote goochelaar. De film is een statisch geheel omdat de handeling zich min of meer op één plaats afspeelt. Met de opnames was men in 1990 begonnen, de film was in 1991 voltooid, maar bleef ruim een jaar op de plank liggen om daarna heel kort in de zalen op te duiken en weer pijlsnel te verdwijnen. De cameo's van Iman en Julian Lennon slaan als een tang op een varken. Het scenario is van regisseur Shepard en Tamar Brott. Achter de camera stond Robert Yeoman.

North of Pittsburgh

1992 | Komedie, Drama

Canada 1992. Komedie van Richard Martin. Met o.a. Jeff Schultz, Viveca Lindfors, Byron Lucas, John Cassini en Cordell Wynne.

Tony Andretti (Schultz) uit Sault St. Marle in het Canadese Ontario voelt er geen spat voor om net zoals de rest staalarbeider te worden. Hij droomt van het grote geld dat hem snel rijk moet maken. Hij smokkelt hasjies uit de Amerikaanse staalstad uit de titel naar Canada. Hij is een gladde vogel, die alles nog niet snel genoeg gaat. Zijn grootmoeder Rosa (Lindfors) is weduwe geworden, omdat zijn grootvader, een mijnwerker aan een stoflong is overleden. Rosa heeft recht op een extra uitkering maar de instanties in Pittsburgh laten lang op zich wachten. Rosa houdt niet bijzonder van haar kleinzoon, wiens louche handeltjes zij best doorheeft, maar ze hebben één ding gemeen: ongeduld en het verlangen om aan de centjes te komen. Zij besluit daarom met Tony op weg te gaan en te kijken of ze in de voornoemde hoogovenstad niet sneller haar geld kan innen. De oude vrouw en de jongeman vormen een onwaarschijnlijk duo, dat elkaar geleidelijk gaat waarderen. Milde satire over sociale ongelijkheid en misverstanden, die gedragen wordt door beide hoofdrollen, die heel aardig spelen. Het scenario is van medehoofdrol Schultz. Het camerawerk met bijpassende, stemmige beelden is van Tobias A. Schiessler. Gesitueerd rond 1975.

Zandalee

1991 | Erotiek, Romantiek, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1991. Erotiek van Sam Pillsbury. Met o.a. Nicolas Cage, Judge Reinhold, Erika Anderson, Viveca Lindfors en Joe Pantoliano.

Lijkt wat op NINE ½ WEEKS met een driehoeksverhouding tussen Reinhold als ex-dichter, zijn sexy jonge vrouw Anderson en Cage als Reinholds gewezen kameraad die plotseling komt opduiken. Cage en de zich vervelende Anderson bakken het bruin op een wasmachine, in een biechtstoel en af en toe zelfs in bed. Tijdens een uitstapje in de moerassen van een bayou - het verhaal is gesitueerd in en om New Orleans - verdrinkt Reinhold waarna voor Anderson geen pret meer te beleven valt aan Cage.

Misplaced

1991 | Drama

Polen​/​​Verenigde Staten 1991. Drama van Louis Yansen. Met o.a. John Cameron Mitchell, Viveca Lindfors, El[KA1]zbieta Czy[KA1]zewska, Drew Snyder en Deidre O'Connell.

In 1981 ontvlucht Czy[KA1]zewska, samen met haar zoon Mitchell, het woelige Polen om zich in Washington te vestigen bij haar reeds lang ge[KA3]emigreerde moeder, Lindfors. Het integratieproces verloopt voor beiden zeer moeilijk, mede door het feit dat ze het Engels slechts gebrekkig beheersen. Terwijl het leven voor Czy[KA1]zewska er weer iets rooskleuriger uitziet (ze heeft een interessante baan en een nieuwe vriend gevonden), verlangt haar moeder terug naar het geboorteland. Ook Mitchell wordt geplaagd door heimwee, zeker nadat hij vernomen heeft dat zijn vader overleden is in Polen. Een gevoelig en nog steeds zeer actueel portret van mensen die zich in een nieuwe omgeving, totaal verschillend van de hunne, trachten overeind te houden. Knappe prestaties van de acteurs en een uitstekende sfeertekening. Scenario van Yansen en Thomas De Wolfe. De fotografie was in handen van Igor Sunera. Geproduceerd in 1989.

Luba

1991 | Drama, Oorlogsfilm, Experimenteel

Nederland​/​​Argentinië 1991. Drama van Alejandro Agresti. Met o.a. Elio Marchi, Bozena Lasota, Adrian Brine, Michael Matthews en Viveca Lindfors.

Eerste helemaal in Nederland geproduceerde en opgenomen film van de Argentijn Agresti, gesitueerd in Rotterdam, anno 1941, met Marchi als Argentijns schrijver-uitvinder-politiek-vluchteling die in een bordeel bij hoertje Lasota een toevluchtsoord vindt en er een dramatische nacht doorbrengt. Hij filosofeert veel, Brine is de bordeelbaas. Veel sfeer maar weinig verhaal.

Child of Darkness, Child of Light

1991 | Fantasy, Horror

Verenigde Staten 1991. Fantasy van Marina Sargenti. Met o.a. Anthony John Dennison, Brad Davis, Paxton Whitehead, Claudette Nevins en Sydney Penny.

Twee onschuldige jonge vrouwen, de ene uit een arbeiderswijk in een stadje in Pennsylvanië, de andere van sjieke afkomst uit Boston, geraken op bovennatuurlijke manier zwanger. Het werk van goed en kwaad? Hoe dan ook, de makers van deze futloze, zielloze, slecht geregisseerde, geacteerde en gefotografeerde tv- film maakten van James Patterson's boek Virgin een potje.

Child Of Light Child Of Darkness

1991 |

1991. Marina Sargenti. Met o.a. Kristin Dattilo, Sydney Penny, Paxton Whitehead, Brad Davis en Anthony John Denison.

Twee onschuldige jonge vrouwen, de ene uit een arbeiderswijk in een stadje in Pennsylvanië, de andere van sjieke afkomst uit Boston, geraken op bovennatuurlijke manier zwanger. Het werk van goed en kwaad? Hoe dan ook, de makers van deze futloze, zielloze, slecht geregisseerde, geacteerde en gefotografeerde tv- film maakten van James Patterson's boek Virgin een potje.

The Exorcist III

1990 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1990. Horror van William Peter Blatty. Met o.a. George C. Scott, Brad Dourif, Ed Flanders, Jason Miller en Scott Wilson.

Vijftien jaar na het nekdraai-incident uit deel een wordt een aantal moorden gepleegd. Alles wijst erop dat de dader de Gemini-moordenaar is, maar, wat raar, die werd zo'n vijftien jaar eerder ter dood gebracht. Blatty bewerkte zijn eigen roman tot scenario, negeerde het tweede deel uit de trilogie daarbij gelukkig volkomen en regisseerde ook. Het resultaat is niet zo eng als het klassieke eerste deel, maar ook niet zo beroerd als deel twee. Een acceptabele horrorfilm met aardige rollen van George C. Scott en Brad Dourif.

Sanctuary

1990 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1990. Drama van Paul Leder. Met o.a. Wings Hauser, Edward Albert, Kamala Lopez, Maxwell Caulfield en Stella Stevens.

Een kleine Amerikaanse stad wordt geterroriseerd door een moordcommando onder leiding van de CIA, dat een ontsnapte dissident uit een door de Verenigde Staten gesteunde dictatuur probeert te doden (geen een keer genoemd, maar waarschijnlijk El Salvador). Een gezelschap van veteranen uit B-films pogen iets van moreel geweld toe te voegen aan dit verhaal met een politiek thema, maar de hele onderneming is naïef en, jammer voor de makers, onovertuigend. Gebaseerd op een weinig bekend toneelstuk van William Norton Sr. Ook bekend als EXILED IN AMERICA.

Forced March

1989 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten​/​​Hongarije 1989. Drama van Rick King. Met o.a. Chris Sarandon, Renée Soutendijk, Josef Sommer, Alan Goodson en Rosalind Cash.

Deze film over een gevierde Amerikaanse tv-acteur uit een langlopende serie die de kans krijgt het serieuze werk te gaan doen, is eerder curieus dan verdienstijk. De tv-held Benjamin Kline, wiens ouders omkwamen in de holocaust, wordt gevraagd in Hongarije te spelen in een film over het leven van de joodse dichter Miklos Radnoti, die door de nazis in een concentratiekamp vermoord werd.

A Matter of Conscience

1989 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1989. Drama van John Rubinstein. Met o.a. Tom Aldredge, John Michael Bennett, Eli Wallach, Viveca Lindfors en Ari Myers.

De romantische idylle in Californi[KA3]e tussen goyim Bennett en joodse Myers wordt ruw verstoord, als Myers` oom (Wallach) in Bennetts grootvader (Aldredge) een voormalige SS-er uit het concentratiekamp Treblinka herkent. Volgt verder alle clichés uit het boek binnen het uur, hoewel de boodschap nimmer genoeg herhaald kan worden.

The Ann Jillian Story

1988 | Biografie

Verenigde Staten 1988. Biografie van Corey Allen. Met o.a. Ann Jillian, Viveca Lindfors, George Touliatos, Timothy Webber en Pam Hyatt.

De zangeres Jillian speelt in haar eigen biografie over haar huwelijk met een agent van de zedenbrigade in Chicago, en over haar strijd tegen borstkanker. Tussendoor zingt ze ook nog vier nieuwe liedjes. Ideale rolbezetting.

Going Undercover

1988 | Komedie

Verenigde Staten 1988. Komedie van James Kenelm Clarke. Met o.a. Chris Lemmon, Jean Simmons, Lea Thompson, Mills Watson en Viveca Lindfors.

De derrderangs privé-detective Lemmon wordt ingehuurd om een oogje te houden op rijkeluisdochter Thompson, tijdens haar rondreis door Europa. Ze wordt niettemin ontvoerd. Een stompzinnige komedie die in 1984 werd gemaakt en terecht vier jaar lang in de kast heeft gelegen. Ook bekend als THE YELLOW PAGES.

Rachel River

1987 | Drama

Verenigde Staten 1987. Drama van Sandy Smolan. Met o.a. Zeljko Ivanek, Pamela Reed, Craig T. Nelson, James Olson en Alan North.

Af en toe gekunstelde maar over het algemeen intelligente vertelling over Reed, een moeder en radioverslaggeefster op het platteland van Minnesota en over de verschillende mensen uit haar stad. Het weloverwogen spel compenseert de zwakke momenten. Naar een scenario van Judith Guest en geproduceerd door American Playhouse voor PBS-tv.

Lady Beware

1987 | Thriller

Verenigde Staten 1987. Thriller van Karen Arthur. Met o.a. Diane Lane, Michael Woods, Cotter Smith, Viveca Lindfors en Peter Nevargic.

Lane is etaleuse. Haar verleidelijke vitrines zijn opwindend en staan bol van verborgen seksuele symboliek. Ze roepen verlangens op bij een getrouwde, gefrustereerde kerel en brengen hem het hoofd op hol. Hij begint met irritante telefoontjes, onderschept haar post en dringt haar zolder binnen, die slechts door een glazen dak van de buitenwereld is afgescheiden. Geen perfecte, maar wel een meeslepende feministische exploïtatie-film, met een bevredigend en tot een ieders verbazing niet eens met een gewelddadig slot. Lane speelt ongelijk, maar daardoor is haar woede des te overtuigender. De film speelt in Pittsburgh en werd daar ook opgenomen. Scenario van Charles Zev Cohen. Camerawerk van Tom Oliver.

The Sure Thing

1985 | Komedie

Verenigde Staten 1985. Komedie van Rob Reiner. Met o.a. John Cusack, Daphne Zuniga, Anthony Edwards, Boyd Gaines en Tim Robbins.

Een amusante hedendaagse herverfilming van IT HAPPENED ONE NIGHT; twee studenten die niet met elkaar kunnen opschieten, zitten met elkaar opgescheept tijdens een trektocht. Ontzettend voorspelbaar maar lief.

Secret Weapons

1985 | Actiefilm

Verenigde Staten 1985. Actiefilm van Don Taylor. Met o.a. Linda Hamilton, Sally Kellerman, Hunt Block, Viveca Lindfors en Christopher Atkins.

Een ordinair werkje over jonge Russische schoonheden die door Kellerman zijn opgeleid om voor de KGB Amerikanen te bespionneren, chanteren en verleiden. Haalt niet eens het niveau van kitsch. Ook bekend als SEXPIONAGE.

The Three Wishes of Billy Grier

1984 | Drama

Verenigde Staten 1984. Drama van Corey Blechman. Met o.a. Ralph Macchio, Betty Buckley, Hal Holbrook, Season Hubley en Lawrence Pressman.

Een tiener die getroffen is door een ziekte die het verouderingsproces enorm versnelt, neemt zich voor zijn drie levensdoelen in de hem resterende drie maanden te verwezenlijken. Goed gespeeld door 'The Karate Kid' in eigen persoon en de overige spelers, en intelligent geschreven door de regisseur.

Silent Madness

1984 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1984. Horror van Simon Nuchtern. Met o.a. Belinda Montgomery, David Greenan, Solly Marx, Viveca Lindfors en Katie Bull.

Dit sadistische hak- en snijspektakel werd oorspronkelijk opgenomen in 3-D, hetgeen verklaart waarom er af en toe een bijl of lichaamsdeel richting kijker wordt gegooid. Het verhaal draait om een krankzinnige die uit het gekkenhuis wordt ontslagen en terugkeert naar het studentenhuis waar hij zijn eerste bloedbad heeft aangericht. Het zien van gereputeerde acteurs als Lindfors in een dergelijk goedkoop product is verontrustender dan alle bloedvergieten bij elkaar. Het scenario is van Robert Zimmerman. Het camerawerk is van Gerald Feil. Arrivision.

Passions

1984 | Drama

Verenigde Staten 1984. Drama van Sandor Stern. Met o.a. Lindsay Wagner, Joanne Woodward, Richard Crenna, Mason Adams en Heather Langenkamp.

Een hoogglansmelodrama dat nog enig niveau heeft dank zij Woodwards uitbeelding van de liefhebbende vrouw die plotseling tegenover de maitresse van haar rijke man komt te staan wanneer hij plotseling sterft en ze erachter komt dat hij een tweede gezin had.

A Doctor's Story

1984 | Drama

Verenigde Staten 1984. Drama van Peter Levin. Met o.a. Howard E. Rollins jr, Art Carney, Charles Kimbrough, Viveca Lindfors en Uta Hagen.

Een jonge arts zet zowel zijn huwelijk als zijn carri[KA2]ere op het spel als hij opkomt voor de rechten van bejaarde pati[KA3]enten. Proefaflevering voor wat een serie kan worden met een sterke rol van Rollins en met veteranen als Carney, Lindfors en Hagen (die zelden op tv te zien is). Script van Ronald Rubin.

Inside the Third Reich

1982 | Oorlogsfilm, Historische film, Biografie

Verenigde Staten 1982. Oorlogsfilm van Marvin J. Chomsky. Met o.a. Rutger Hauer, John Gielgud, Maria Schell, Blythe Danner en Trevor Howard.

Een schokkende bewerking van Albert Speers autobiografie met een sterrenrijke rolbezetting onder aanvoering van Rutger Hauer in zijn Amerikaanse tv-debuut. Jacobi is uniek als Adolf Hitler. De film werd geschreven en geproduceerd door E. Jack Neuman en werd oorspronkelijk in twee delen vertoond.

Divorce Wars: A Love Story

1982 | Komedie

Verenigde Staten 1982. Komedie van Donald Wrye. Met o.a. Tom Selleck, Jane Curtin, Candy Azzara, Joan Bennett en Maggie Cooper.

Een vooraanstaand advocaat die in echtscheidingen gespecialiseerd is wordt thuis geconfronteerd met problemen die hij niet aankan, in dit opmerkelijk intelligent drama over een mislukkend huwelijk. Rogers was ooit gehuwd met Tom Cruise. Het scenario is van regisseur Donald Wrye en Linda Elstad.

Dies rigorose Leben

1982 | Avonturenfilm

Duitsland 1982. Avonturenfilm van Vadim Glowna. Met o.a. Ángela Molina, Jerzy Radziwilowicz, Vera Tschechowa, Viveca Lindfors en Elfriede Kuzmany.

De overgeblevenen van twee Duitse emigrantenfamilies komen in een woestijn terecht, waar ze verwikkeld raken in een draaikolk van hartstochten die regelmatig de pan uit vliegen. Geweld, moord, verkrachting, waanzin, mannelijkheidscultus zijn thema's in de film, die echter doordat te veel afgekeken is van de Amerikaanse B-films geen echt verhaal wordt.

Creepshow

1982 | Horror, Sciencefiction

Verenigde Staten 1982. Horror van George A. Romero. Met o.a. Hal Holbrook, Adrienne Barbeau, Fritz Weaver, Leslie Nielsen en E.G. Marshall.

Als voorbereiding op de verfilming van Stephen Kings epische roman [KL]The Stand[KLE] maakte Romero deze onderhoudende, stripverhaalachtige `deeltjesfilm` naar een scenario van King. Hierin herrijst een boze vader uit zijn graf, verandert een simpele boer (King zelf) na aanraking met een meteoriet in een plant, neemt een jong stelletje vanuit de dood wraak op zijn moordenaar, voert een professor zijn vrouw aan een hongerig monster en wordt een egoïstische miljonair tijdens een stroomstoring overspoeld door een horde kakkerlakken.

The Hand

1981 | Horror, Sciencefiction, Experimenteel

Verenigde Staten 1981. Horror van Oliver Stone. Met o.a. Michael Caine, Andrea Marcovicci, Annie McEnroe, Bruce McGill en Viveca Lindfors.

Bij een auto-ongeval verliest striptekenaar Caine zijn rechterhand. Zijn carri[KA2]ere kan hij vergeten, maar de eens zo beminnelijke echtgenoot en vader raakt ervan overtuigd dat zijn hand nog leeft. Hij verlaat zijn gezin en vestigt zich in Californi[KA3]e, waar hij regelmatig aanvallen van geheugenverlies heeft. Even later blijkt dan iemand die hem in de weg stond vermoord te zijn. Is hij de moordenaar of is de dader toch werkelijk zijn hand? Intrigerende stijloefening van regisseur/scenarioschrijver Stone is niet helemaal gelukt maar heeft toch bijzonder interessante momenten, die vernieuwend werken in een vertrouwd genre. Gebaseerd op de roman [KL]The Lizard`s Tail[KLE] van Mark Brandell (alias Stone). Stone zelf is te zien als een dronken vagebond die slachtoffer wordt van de hand. Fotografie van King Baggot en muziek van James Horner.

The Best Little Girl in the World

1981 | Drama

Verenigde Staten 1981. Drama van Sam O'Steen. Met o.a. Charles Durning, Eve Marie Saint, Jennifer Jason Leigh, Melanie Mayron en Viveca Lindfors.

Een voorbeeldige tiener uit een middenstandsgezin lijdt aan anorexia nervosa - zelfopgelegd hongeren - en kwijnt langzaam weg. Steve Levenkrons roman was de basis voor een tv-spel van David Moessinger, vooral goed gespeeld door Durning en Saint als de wanhopige ouders van het meisje, en Miller als haar psychiater.

For Ladies Only

1981 | Drama

Verenigde Staten 1981. Drama van Mel Damski. Met o.a. Gregory Harrison, Patricia Davis, Dinah Manoff, Louise Lasser en Lee Grant.

Vechtende jonge acteur neemt baantje als go-godanser wanneer hij er niet in slaagt zijn oorspronkelijke doel te bereiken. Ronald Reagans stiefdochter, Patricia Davis, maakt hierin haar tv-debuut, en Dinah Manoff verschijnt met haar moeder, Lee Grant, in dezelfde film (hoewel ze geen scènes samen hebben).

Playing for Time

1980 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1980. Oorlogsfilm van Daniel Mann. Met o.a. Vanessa Redgrave, Jane Alexander, Maud Adams, Viveca Lindfors en Shirley Knight.

Indrukwekkende televisiefilm over Fania Fenelon, die Auschwitz overleefde door op te treden in het bizarre kamporkest. Dat orkest 'speelde om tijd te winnen' - om nog, voor hoe lang?, verder te mogen leven - terwijl mede-concentratiekampgevangenen werden afgemarcheerd in de dood. Vanessa Redgrave als Fenelon en Jane Alexander als dirigente van het orkest, kregen een Emmy Award voor hun spel. Het scenario is van Fénelon en de legendarische toneelschrijver Arthur Miller (Death of a Salesman). Laatste film van regisseur Daniel Mann.

Mom, the Wolfman and Me

1980 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1980. Komedie van Edmond Levy. Met o.a. Patty Duke Astin, David Birney, Danielle Brisebois, Keenan Wynn en Viveca Lindfors.

Een sympathieke komedie over de inspanningen van een elfjarig meisje om haar vrijgevochten moeder, een modefotografe, zover te krijgen dat ze een relatie aangaat. Regisseur Levy schreef het script naar een roman van Norma Klein.

Marilyn: The Untold Story

1980 | Biografie

Verenigde Staten 1980. Biografie van John Flynn, Jack Arnold, Lawrence Schiller en Lawrence Schil. Met o.a. Catherine Hicks, Richard Basehart, Frank Converse, John Ireland en Viveca Lindfors.

De tweede - en veruit de betere - film over Marilyn Monroe. Hicks' uitbeelding van MM is bijzonder zuiver. Dalene Youngs script was gebaseerd op Norman Mailers biografie van Monroe. Deze film verdient een extra vermelding in de geschiedenis van de tv- film als enige waar bij de vervaardiging drie regisseurs samenwerkten.

Natural Enemies

1979 | Thriller

Verenigde Staten 1979. Thriller van Jeff Kanew. Met o.a. Steve Austin, Hal Holbrook, Louise Fletcher, Peter Armstrong en Beth Berridge.

Op een kwade dag ontwaakt de succesvolle uitgever Holbrook met de onweerstaanbare lust zijn gezin te vermoorden. Een kil, afstandelijk en (naar geen betoog behoeft) zonderling werk; het speelfilmdebuut van regisseur-scenarist-editor Kanew.

Linus

1979 | Drama, Erotiek

Zweden 1979. Drama van Vilgot Sjöman. Met o.a. Harald Hamrell, Viveca Lindfors, Sven Wollter, Harriet Andersson en Christina Schollin.

Een puber is in de jaren twintig toevallig getuige van een moord op de binnenplaats van het huis waarin zijn zijn vader zich bevindt. Om vader van verdenking te vrijwaren gaat hij zelf in het gebouw op onderzoek uit. Het onderzoek is alleen aanleiding voor de tekening van de symbolische microkosmos in de verschillende woonlagen. Aangedikte excessen en corruptie alom overtuigen niet (zeker niet van de oprechtheid van de filmmaker). Het zwake spel van de jonge, onwaarschijnlijk naïeve hoofdrol wordt slechts gedeeltelijk gecompenseerd door indringende bijrollen, vooral van de actrices.

Voices

1978 | Drama

Verenigde Staten 1978. Drama van Robert Markowitz. Met o.a. Michael Ontkean, Amy Irving, Alex Rocco, Barry Miller en Herbert Berghof.

Rockzanger Drew Rothman (Ontkean) heeft het niet getroffen met zijn familie: zijn broer trekt op met een straatbende en spijbelt op school, terwijl zijn vader het geld vergokt. Op een dag leert hij de doofstomme Rosemarie Lemon (Irving) kennen. Hij voelt zich tot haar aangetrokken, maar hij wordt wel afgeschrikt door haar handicap. Hollywood-sentimentaliteit op zijn slechtst. Het begint evenwel gevoelig en beloftevol, daarna versuikert het scenario van John Herzfeld tot banale tranentrekkerij. De acteursprestaties liggen op aanvaardbaar niveau. Alan Metzger stond achter de camera. De soundtrack staat vol songs van o.a. Willie Nelson, Tom Petty & The Heartbreakers en Atlanta Rhythm Section.

Girlfriends

1978 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1978. Komedie van Claudia Weill. Met o.a. Melanie Mayron, Anita Skinner, Eli Wallach, Christopher Guest en Bob Balaban.

Mayron is een jonge joodse vrouw die van de fotografie haar beroep wil maken. Ze woont samen met een vriendin in een flat. Als haar vriendin wil trouwen blijft Mayron wat verloren achter. Via een reeks verwarrende ontmoetingen ontdekt ze dat vriendschap, sympathie en ambitie geen garantie zijn voor een carrière. Een in losse vervolgen opgebouwd portret van een jonge, sympathieke vrouw die probeert iets van haar leven te maken. Mayron is een ware revelatie, die echter later nog maar weinig van zich liet horen. Claudia Weill en Vicki Polon schreven het verhaal dat door Polon in scenariovorm gegoten werd. Fred Murphy stond in voor de fotografie.

A Question of Guilt

1978 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1978. Misdaad van Robert Butler. Met o.a. Tuesday Weld, Ron Liebman, Peter Masterson, Alex Rocco en Viveca Lindfors.

Een gescheiden vrouw, vlot type, die van uitgaan houdt wordt beschuldigd van moord op haar twee kinderen drama dat kennelijk werd geïnspireerd door de geruchtmakende Alice Crimmins-zaak in New York.

Welcome to L.A.

1977 | Drama

Verenigde Staten 1977. Drama van Alan Rudolph. Met o.a. Keith Carradine, Sally Kellerman, Geraldine Chaplin, Harvey Keitel en Lauren Hutton.

Regiedebuut van onafhankelijk filmer Rudolph, die zijn carrière begon als assistent van Robert Altman (die deze film produceerde), verhaalt van een stelletje zelfingenomen inwoners van Los Angeles die de ene na de andere troosteloze affaire beleven. Het verbaast dan ook niet dat de inspiratie voor deze film werd gevormd door Richard Baskins elpee 'City of the One Night Stands'. Altmans invloed laat zich voelen door de afwezigheid van een hoofdpersoon, het narratief gebruik van muziek en de weinig strakke plotlijnen.

Tabu

1976 | Drama, Erotiek

Zweden 1976. Drama van Vilgot Sjöman. Met o.a. Kjell Bergqvist, Lickȧ Sjöman, Viveca Lindfors, Frank Sundström en Halvar Björk.

Een jonge idealistische revolutionair zet zich in voor seksuele minderheden, zoals homoseksuelen, sadomasochisten, exhibitionisten en travestieten - maar doet dit alleen uit eigenbelang, waaraan hij uiteindelijk zowel deze minderheden als zijn geliefde offert. Deze nieuwe poging van de regisseur om voedsel te geven aan zijn reputatie van baanbrekendheid is even hypocriet als de hoofdpersoon die hij zogenaamd aanklaagt. Dit resulteert in een serie stuitende scènes - niet om de inhoud, maar vanwege de presentatie - waarbij de inzet van de acteurs het geheel nòg gênanter maakt.

The Way We Were

1973 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1973. Romantisch drama van Sydney Pollack. Met o.a. Barbra Streisand, Robert Redford, Bradford Dillman, Murray Hamilton en Viveca Lindfors.

Kroniek over de gemankeerde relatie tussen de linkse activiste Katie (Streisand) en de getalenteerde, maar niet bijster geëngageerde schrijver Hubbell (Redford) vanaf hun studietijd in de jaren dertig tot aan McCarthy’s heksenjacht in het Hollywood van de jaren vijftig en nog wat later. Vlot romantisch drama, vooral het bekijken waard vanwege de chemie tussen de sterren Redford en Streisand. De titelsong en de score van Marvin Hamlisch waren goed voor een Oscar. Scenarist Arthur Laurents baseerde het script gedeeltelijk op zijn eigen ervaringen met het House Un-American Activities Committee.

Puzzle of a Downfall Child

1970 | Drama

Verenigde Staten 1970. Drama van Jerry Schatzberg. Met o.a. Faye Dunaway, Barry Primus, Viveca Lindfors, Barry Morse en Roy Scheider.

Dit verwarde verhaal van een ex-mannequin die de brokken van haar ongelukkige leven bij elkaar poogt te rapen is net de gordiaanse knoop.

Coming Apart

1969 | Drama

Verenigde Staten 1969. Drama van Milton Moses Ginsberg. Met o.a. Rip Torn, Sally Kirkland, Viveca Lindfors, Megan McCormick en Lois Markle.

Interessant, experimenteel drama uit de late jaren zestig. Een New Yorkse psychiater (Torn) laat in een appartement - dat hij huurt als plek om vreemd te gaan met een groot aantal vrouwen - een verborgen videocamera installeren. Gaandeweg worden zijn gedragingen steeds extremer. Regisseur Ginsberg koos ervoor om alles via de verborgen camera te tonen, wat een benauwend, eentonig effect oproept. Ginsberg houdt, ondanks slechte kritieken, vol dat hij de filmwereld destijds twintig jaar vooruit was.

Cauldron of Blood

1967 | Horror

Verenigde Staten​/​​Spanje 1967. Horror van Santos Alcocer. Met o.a. Boris Karloff, Viveca Lindfors, Jean-Pierre Aumont, Jacqui Speed en Rosenda Monteros.

Onsmakelijk, slaapverwekkend verhaal over een blinde beeldhouwer (Karloff) wiens benige modellen in feite de slachtoffers zijn van moord begaan door vrouw. Ook bekend als BLIND MAN'S BLUFF en EL COLECCIONISTA DE CADAVERES.

Cauldron Of Blood

1967 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1967. Drama van Edward Mann. Met o.a. Jacqui Speed, Jean-Pierre Aumont, Viveca Lindfors, Boris Karloff en Rosenda Monteros.

Onsmakelijk, slaapverwekkend verhaal over een blinde beeldhouwer (Karloff) wiens benige modellen in feite de slachtoffers zijn van moord begaan door vrouw. Ook bekend als BLIND MAN'S BLUFF en EL COLECCIONISTA DE CADAVERES.

Sylvia

1965 | Drama

Verenigde Staten 1965. Drama van Gordon Douglas. Met o.a. Carroll Baker, George Maharis, Joanne Dru, Peter Lawford en Viveca Lindfors.

Deze rol die Baker voorafgaande aan HARLOW speelde, is veel beter ondanks een overdaad aan terugblikken en rammelende scènes. Baker speelt het slechte meisje dat het goede pad opgaat. Het wordt een drama als speurder Maharis haar verleden uitpluist. Goede gastrollen.

Brainstorm

1965 | Thriller

Verenigde Staten 1965. Thriller van William Conrad. Met o.a. Jeff Hunter, Anne Francis, Dana Andrews, Viveca Lindfors en Stacy Harris.

Hunter kan op het laatste nippertje de zelfmoord verhinderen van Francis. Ze worden verliefd op elkaar en besluiten haar echtgenoot Andrews te doden. Ze plegen de volmaakte misdaad, maar iedereen die THE POSTMAN ALWAYS RINGS TWICE of DOUBLE INDEMNITY ooit zag, weet dat dit begrip in de filmwereld niet bestaat. Het scenario van Mann Rubin start veelbelovend, maar halverwege lijkt hij een steek te laten vallen, die hij niet meer kan ophalen. De film wordt langdradig en dat is dodelijk voor een suspensefilm. Fotografie werd verzorgd door Sam Leavitt en George Duning componeerde een typische score voor dit genre. Gefilmd in Panavision.

Fanfare for a Death Scene

1964 |

Verenigde Staten 1964. Leslie Stevens. Met o.a. Richard Egan, Burgess Meredith, Viveca Lindfors, Telly Savalas en Tina Louise.

Geheim-agent Egan maakt jacht op een verdwenen natuurkundige die een geheime formule heeft ontwikkeld waar de vijand grote belangstelling voor heeft. Goede sfeertekening, maar weinig origineel. Verluchtigd d.m.v. New Orleans-jazz met trompetist Al Hirt.

The Damned

1963 | Sciencefiction, Horror

Verenigd Koninkrijk 1963. Sciencefiction van Joseph Losey. Met o.a. Macdonald Carey, Shirley Anne Field, Oliver Reed, Viveca Lindfors en Alexander Knox.

De film begint als een ongewoon liefdesverhaal, geplaatst tegen de achtergrond van een door gewelddadige 'Teddyboys' beheerst Engeland, waarna het verhaal overschakelt op Twilight Zone-achtige science fiction. Uit de Amerikaanse versie, getiteld These Are the Damned, werden nog eens tien minuten geknipt wat de film niet bepaald verbeterde.

King of Kings

1961 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1961. Drama van Nicholas Ray. Met o.a. Jeffrey Hunter, Siobhan McKenna, Robert Ryan, Hurd Hatfield en Viveca Lindfors.

'I was a teenage Jesus', zo werd deze film in 1961 spottend genoemd. Omdat regisseur Ray vaak over tieners filmde (Rebel Without a Cause) en vooral omdat hoofdrolspeler Jeffrey Hunter als Jezus zo jong en modieus oogde. Hoe leuk de spot ook is, feit is dat King of Kings een serieuze en mooie verfilming is van de tweede helft van de Bijbel. Ondersteund door sterke muziek van Oscarwinnaar Miklós Rózsa, widescreen ansichtkaartbeelden van Milton Krasner (All about Eve), een prima bijcast (onder andere Ryan als Johannes de Doper) en met Orson Welles als verteller, schetst Ray een aannemelijk portret van een verlichte man die in zijn tijd revolutionair bezig was.

Weddings and Babies

1960 | Romantiek

Verenigde Staten 1960. Romantiek van Morris Engel. Met o.a. Viveca Lindfors en John Myhers.

Een charmant liefdesverhaal over een fotograaf en een fotomodel ter plekke in New York gefilmd. Een eerlijke, geëngageerde produktie.

The Story of Ruth

1960 | Drama

Verenigde Staten 1960. Drama van Henry Koster. Met o.a. Stuart Whitman, Tom Tryon, Peggy Wood, Viveca Lindfors en Jeff Morrow.

Een statische, nuchtere weergave van het bijbelse verhaal van de vrouw die haar afgoden afzweert als zij het ware geloof ontdekt.

La tempesta

1958 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek

Frankrijk​/​​Italië​/​​Joegoslavië 1958. Avonturenfilm van Alberto Lattuada. Met o.a. Silvana Mangano, Van Heflin, Geoffrey Horne, Viveca Lindfors en Agnes Moorehead.

Deze nieuwe, spectaculair uitgebouwde verfilming van Poesjkin`s [KL]Kapiteinsdochter[KLE] - rebellie en liefde tijdens de regering van Catharina de Grote - kreeg een internationale sterbezetting. Omdat iedereen ten minste [KA1]e[KA1]en grote sc[KA2]ene moet hebben, worden tempo en overzichtelijkheid ietwat ondermijnd. (Een aantal actie- en massascènes werd anoniem geregisseerd door Michelangelo Antonioni in geldnood).

I Accuse!

1958 | Drama, Documentaire

Verenigd Koninkrijk 1958. Drama van José Ferrer. Met o.a. Anton Walbrook, Viveca Lindfors, Leo Genn, Harry Andrews en David Farrar.

Een oprecht, maar pretentieus verhaal over het proces van de Franse officier Alfred Dreyfus; hij wordt naar Duivelseiland verbannen en dat wekt veel weerstanden op.

The Halliday Brand

1957 | Western

Verenigde Staten 1957. Western van Joseph H. Lewis. Met o.a. Joseph Cotten, Viveca Lindfors, Betsy Blair, Ward Bond en Bill Williams.

Deze omstreden western heeft ijzersterk spel van Bond als de machtige rancher en de sheriff die een diepe haat koestert jegens de Indianen. Als hij hoort dat zijn dochter Blair verliefd is op de halfbloed Dark laat hij deze lynchen. Zoon Williams legt zich erbij neer hoewel hij verliefd is op Dark's zuster Lindfors. Maar de andere zoon, Cotten, verzet zich, rooft de bank leeg en laat de bevolking weten het geld terug te geven als ze zijn vader als sheriff afzetten. Dan volgt de beslissende confrontatie tussen Bond en Cotten, de eerste is vastbesloten zijn zoon te doden. George W. George en George Slavin schreven het scenario, Ray Rennahan deed het camerawerk en de van Republic afkomstige Stanley Wilson schreef de muziek.

Run for Cover

1955 | Western

Verenigde Staten 1955. Western van Nicholas Ray. Met o.a. James Cagney, Viveca Lindfors, John Derek, Jean Hersholt en Ernest Borgnine.

Als Cagney uit de bak is ontslagen voor een misdaad die hij niet begaan heeft, trekt hij naar het verre Westen om een nieuw leven te beginnen. Onderweg ontmoet hij een jonge immigrante met wie hij het goed kan vinden. Aangeland in een stadje waar ze allebei willen neerstrijken, wordt hij aangezien voor een boef en bijna gelyncht. De berouwvolle stad maakt hem tot sheriff, waarna de film doorkachelen kan. Een western, die afwijkt van het gebruikelijke patroon en best aardig is. Derek is zijn rusteloze en opstandige jonge makker.

Moonfleet

1955 | Avonturenfilm, Historische film, Familiefilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1955. Avonturenfilm van Fritz Lang. Met o.a. Stewart Granger, Jon Whiteley, George Sanders, Viveca Lindfors en Joan Greenwood.

Het graafschap Dorset is omstreeks 1770 een paradijs voor smokkelaars, die genadeloos achterna worden gezeten door soldaten. De rijke en eerbiedwaardige Granger neemt de jonge wees Whiteley in bescherming, en Whiteley ontdekt al vlug dat Granger de aanvoerder van de smokkelaars is. Voor beiden begint een avontuurlijk gevecht om uit de handen van de achtervolgers te blijven. Knappe mantel- en degenfilm van Lang, die erin slaagt een schitterende gotische sfeer te creëren. Hij wordt echter in de steek gelaten door het scenario, dat Margaret Fitts en Jan Lustig haalden uit de roman van J. Meade Falkner en waarin de spanning niet goed naar de explosieve climax leidt. Dankzij het daverende ritme en de huiveringwekkende personages, is de film als avontuurlijke jeugdfilm echter niet te versmaden. Robert Planck stond achter de camera en Miklós Rózsa voorzag de film van muziek. Gefilmd in CinemaScope.

The Raiders

1952 | Western

Verenigde Staten 1952. Western van Lesley Selander. Met o.a. Richard Conte, Viveca Lindfors, Barbara Britton, Hugh O'Brien en Richard Martin.

Hier en daar aandacht opeisende western over een rechter die tijdens de periode van de goudkoorts in Californië een bende landrovers aanvoert. Hertiteld: RIDERS OF VENGEANCE.

No Time for Flowers

1952 | Komedie

Verenigde Staten 1952. Komedie van Don Siegel. Met o.a. Viveca Lindfors, Paul Christian, Ludwig Stossel en Manfred Ingor.

Een inferieure variant op het NINOTCHKA-thema, spelend in Praag; slechts een schaduw van Lubitsch' grote voorbeeld.

Journey Into Light

1951 | Drama

Verenigde Staten 1951. Drama van Stuart Heisler. Met o.a. Sterling Hayden, Viveca Lindfors, Thomas Mitchell, H.B. Warner en Ludwig Donath.

Een thema dat tot nadenken stemt, maar de film is slecht van tempo. Hayden is de dominee die zijn geloof in God hervindt met hulp van de blinde Lindfors.

Gypsy Fury

1951 |

1951. Christian-Jaque. Met o.a. Johnny Chabot, Christopher Kent (Alf Kjellin), Romney Brent en Viveca Lindfors.

Een thema dat tot nadenken stemt, maar de film is slecht van tempo. Hayden is de dominee die zijn geloof in God hervindt met hulp van de blinde Lindfors.

Four In A Jeep

1951 | Drama

Zwitserland 1951. Drama van Leopold Lindtberg. Met o.a. Ralph Meeker en Viveca Lindfors.

Een thema dat tot nadenken stemt, maar de film is slecht van tempo. Hayden is de dominee die zijn geloof in God hervindt met hulp van de blinde Lindfors.

This Side of the Law

1950 | Komedie

Verenigde Staten 1950. Komedie van Richard L. Bare en Richard Bare. Met o.a. Viveca Lindfors, Kent Smith, Janis Paige en Monte Blue.

Volgens het derderangs scenario wordt Smith door een advocaat die niet deugt, gehuurd om zich voor te doen als een rijke man die vermist wordt.

The flying sneaker

1950 | Drama

1950. Drama van Henry Levin. Met o.a. Jerry Paris, Henry O'Neill, Viveca Lindfors en Glenn Ford.

Volgens het derderangs scenario wordt Smith door een advocaat die niet deugt, gehuurd om zich voor te doen als een rijke man die vermist wordt.

The Flying Missile

1950 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1950. Oorlogsfilm van Henry Levin. Met o.a. Glenn Ford, Viveca Lindfors, Henry O'Neill, Jerry Paris en Richard Quine.

Clichématig WO II-verhaal over commandant Fords poging zijn slagschip te moderniseren, met de te verwachte resultaten.

Quatre dans une jeep

1950 | Misdaad, Oorlogsfilm, Romantiek

Zwitserland 1950. Misdaad van Leopold Lindtberg. Met o.a. Viveca Lindfors, Ralph Meeker, Yoseph Yadin, Michael Medwin en Albert Dinan.

Deze film speelt zich af in het door de Koude Oorlog verscheurde Wenen dat in vijf sectoren was verdeeld. De vier mannen waarover de film gaat zijn Frans, Engels, Amerikaans en Russisch. De vijfde sector, waar het verhaal zich afspeelt, had elke maand een ander regime. Het verhaal loopt goed af, na een mensenjacht, maar het slot is voorspelbaar. Een afgietsel van THE THIRD MAN, maar helaas zonder Orson Welles en de citermuziek van Anthon Karas. De sfeer van Wenen is echter goed weergegeven, met een somber realisme. De acteurs zijn zeer overtuigend.

No Sad Songs for Me

1950 | Drama

Verenigde Staten 1950. Drama van Rudolph Maté. Met o.a. Margaret Sullavan, Wendell Corey, Viveca Lindfors, Natalie Wood en Ann Doran.

Een aangrijpend verhaal over een stervende moeder (Sullavan) die haar gezin op haar naderend heengaan voorbereidt. Curieus is dat dit de laatste film van Sullavan is die in 1950 haar filmcarrière wegens toenemende doofheid moest beëindigen.

Die Vier im Jeep

1950 | Drama

Zwitserland 1950. Drama van Leopold Lindtberg. Met o.a. Viveca Lindfors, Ralph Meeker, Yoseph Yadin, Michael Medwin en Albert Dinan.

In het door de geallieerden bezette Wenen wacht een vrouw op haar uit krijgsgevangenschap ontsnapte echtgenoot. Ze wordt door een multi-nationale politiepatrouille geholpen als er moeilijkheden dreigen met de Russische bezettingsautoriteiten. Deze boeiend gemaakte en humane film over individuele solidariteit boven nationaal plichtsbesef, geeft buiten de in hun respectievelijke hebbelijkheden wat te voor de hand liggende getypeerde personages, een treffend en interessant beeld van de verdeeldheid van het naoorlogse Wenen.

Dark City

1950 | Misdaad

Verenigde Staten 1950. Misdaad van William Dieterle. Met o.a. Charlton Heston, Lizabeth Scott, Viveca Lindfors, Dean Jagger en Jack Webb.

Heston speelt een ex-soldaat uit WO II die van z`n meisje de bons heeft gekregen en een aan lager wal geraakte gokker is geworden. Hij wordt tot voorwerp van een achtervolging door gangsters. Scott en Webb (later bekend in DRAGNET) verlevendigen dit voorspelbare drama over het casino en de meedogenloze stad. Henry Morgan is de pseudoniem voor Harry Morgan.

Backfire

1950 | Misdaad, Romantiek

Verenigde Staten 1950. Misdaad van Vincent Sherman. Met o.a. Virginia Mayo, Gordon MacRae, Edmond O'Brien, Viveca Lindfors en Dane Clark.

Goed mysterieverhaal met MacRae die naar zijn vermiste vriend op zoek gaat en op zijn weg moord en romantiek vindt.

Singoalla

1949 | Drama, Romantiek

Frankrijk​/​​Zweden 1949. Drama van Christian-Jaque. Met o.a. Viveca Lindfors, Michel Auclair, Vibeke Falk, Marie-Hélène Dasté en Henri Nassiet.

Een middeleeuwse kasteelheer verlaat familie en slot om met een zigeunerin te trouwen, waarna de leden van haar karavaan het kasteel beroven en hem als gijzelaar uitleveren in ruil voor vrije doortocht. Hij denkt dat de bruid verantwoordelijk is en onderneemt jaren later een wraakactie waarbij zijn eigen kind slachtoffer wordt. Deze Zweedse legende kreeg een fraaie vormgeving en heeft een temperamentvolle titelrol van de beeldschone Lindfors. (Simultaan werd een volledig Zweedse versie opgenomen met Alf Kjellin in de rol van Auclair).

Night unto Night

1949 | Drama

Verenigde Staten 1949. Drama van Don Siegel. Met o.a. Ronald Reagan, Viveca Lindfors, Broderick Crawford, Osa Massen en Craig Stevens.

Deze somber-romantische geschiedenis vertelt hoe een wetenschapper, in de greep van een dodelijke ziekte, en een geesteszieke weduwe elkaar vinden.

To the Victor

1948 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1948. Drama van Delmer Daves. Met o.a. Dennis Morgan, Viveca Lindfors, Victor Francen, Bruce Bennett en Dorothy Malone.

Collaborateurs staan terecht in Frankrijk voor oorlogsmisdaden. Jammer dat dit niet beter werd geregisseerd.

To The Limit

1948 |

1948. Delmer Daves. Met o.a. Viveca Lindfors, Dorothy Malone, Victor Francen, Eduardo Ciannelli en Bruce Bennett.

Collaborateurs staan terecht in Frankrijk voor oorlogsmisdaden. Jammer dat dit niet beter werd geregisseerd.

Adventures of Don Juan

1948 | Avonturenfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1948. Avonturenfilm van Vincent Sherman. Met o.a. Jerry Austen, Robert Warwick, Romney Brent, Ann Rutherford en Alan Hale.

Nog altijd flamboyant, maar onder invloed van allerlei ziektes en excessief drankgebruik niet meer zo jongensachtig als in The Adventures of Robin Hood, glimlacht en vecht Errol Flynn zich een weg door deze mooie kostuumfilm. Als Don Juan zegt hij tegen een van zijn vele vrouwelijke slachtoffers: 'Het kan zijn dat een schilder duizend schilderijen maakt voordat hij een kunstwerk aflevert. Zou je een geliefde dezelfde oefening ontzeggen?' Voor dit soort logica vallen alle dames in Europa, terwijl zijn knecht Leporello (nogal kleurloos gespeeld door Alan Hale) het met lede ogen aanziet. Maar als de verleider de dominante maar kwetsbare koningin van Spanje (Lindfors) ontmoet, zweert hij zijn promiscue gewoontes af. Van nu af aan is Don Juans doel de koningin - immers vrouw der vrouwen - te veroveren en tegelijk de gemene staatscoup van de zwaar gewenkbrauwde Graaf De Lorca te verijdelen.