Dolf de Vries: cast.
Er zijn 13 films gevonden.

Milo

2012 | Drama

Nederland 2012. Drama van Berend Boorsma en Roel Boorsma. Met o.a. Lorcan Bonner, Stuart Graham, Laura Vasiliu, Dolf de Vries en Jer O'Leary.

De tienjarige Milo Mulder heeft een zeldzame huidafwijking. Zonder dat hij het zelf weet; zijn kille, overbeschermende vader heeft de afwijking voor het joch én de buitenwereld verborgen weten te houden. Als Milo niet mee mag op schoolkamp loopt hij van huis weg en staat hem een pijnlijke verrassing te wachten, in een tikje schematische, maar sympathieke coming of age-film. Op het Cinekid festival werd de Engels gesproken en in Ierland opgenomen productie van de broers Berend en Roel Boorsma door de MovieSquad-jury bekroond als Beste Internationale Kinderfilm.

Zwartboek

2006 | Drama, Oorlogsfilm

Nederland​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​België 2006. Drama van Paul Verhoeven. Met o.a. Carice van Houten, Sebastian Koch, Thom Hoffman, Halina Reijn en Derek de Lint.

Voor het eerst sinds De vierde man uit 1983 maakte Paul Verhoeven weer een Nederlandse productie: Zwartboek, over een joodse verzetsvrouw die bij de nazi's infiltreert. De intriges beginnen degelijk genoeg. Vooral door Van Houtens mooie mengeling van onschuld en raffinement oogt Ellis' entree bij de kantoren van de bezetter in Den Haag nog als een acceptabel gegeven. Maar de aaneenschakeling van plotwendingen die daarna volgt, kan ook door haar goede spel niet geloofwaardig worden. Toch trok de film veel publiek, kreeg Gouden Kalveren voor beste film, regie en actrice, en werd ook internationaal behoorlijk goed ontvangen.

Onderweg naar morgen

1994 | Drama

Nederland 1994. Drama van Frank Schoutens. Met o.a. Gaston van Erven, Pauline van Rhenen, Herman Boerman, Manouk van der Meulen en Job Redelaar.

Pilotfilm van Nedersoap op zijn smalst, geschreven door Martijn Leyen, en bij gebrek aan inspiratie of vakmanschap gebaseerd op de Amerikaanse soap Ryan's Hope uit 1975. Van Erven en van Rhenen beheren café De Engel. Zij hebben een reeks kinderen. Tegenover het café is het Beatrix- ziekenhuis gelegen, waar de afdeling neurologie geleid wordt door weduwnaar de Vries. Ook hij heeft een aantal kinderen... Een en ander leidt meteen tot ongeloofwaardige situaties, die door een netwerk van acteurs verklaard worden aan de hand van onbegrijpelijke teksten.

De Bunker

1992 | Oorlogsfilm, Biografie, Drama

Nederland 1992. Oorlogsfilm van Gerard Soeteman. Met o.a. Thom Hoffman, Huub van der Lubbe, Jack Wouterse, Dolf de Vries en Geert Lageveen.

Gerrit Kleinveld (Hoffman), een verzetsman van het eerste uur, wordt na een overval op een kantoor voor distributiebonnen in Joure in 1942 gearresteerd. Omdat Kleinveld als extreem gevaarlijk te boek staat, sluit de SD hem op in 'De Bunker', een zwaar bewaakt cellencomplex in het concentratiekamp Amersfoort. Kleinveld besluit te ontsnappen. Terwijl een paar duizend kilometer verderop de slag om Stalingrad woedt, is Gerrit Kleinveld bezig om in zijn duistere cel zijn oorlog tegen Hitler te winnen met behulp van een soeplepel, een kiezelsteen, wat repen stof, zeep en een beker surrogaatkoffie. Het regiedebuut van Soeteman viel een beetje tegen, voortaan hield hij zich bij scenario schrijven.

Intensive Care

1991 | Thriller, Horror

Nederland 1991. Thriller van Dorna van Rouveroy. Met o.a. Koen Wauters, Nada van Nie, Dolf de Vries, George Kennedy en Nora Tilley.

Mislukt regiedebuut van Rouveroy over een bij een verkeersongeval zwaar gewonde chirurg, Kennedy, die na zeven jaar uit een coma ontwaakt en een moordlustig monster blijkt te zijn geworden. Het Vlaamse tienermeisjesidool, zanger Wauters, is verpleger en hij durft te sollen met de comapatiënt wat hem en zijn liefje Van Nie duur komt te staan. Bar slecht, pathetisch en wreedaardig gedrocht, waarvoor het Produktiefonds met een bijdrage van zes ton over de brug kwam. Na een beloftevol debuut als filmacteur in MY BLUE HEAVEN bewijst Wauters dat beminnelijke charme niet volstaat. Gelukkig heeft Van Nie een leuk smoeltje.

New York - Batavia

1988 | Drama, Historische film

Nederland 1988. Drama van Rien Hagen. Met o.a. Joanna Stevens, Harry Barrowslough, Dolf de Vries en Anne-Wil Blankers.

Dokudrama reconstrueert een aantal gebeurtenissen van kort na WO II in New York en in Batavia (Jakarta) via brieven van een toegewijd echtpaar, gescheiden door de oorlog. De onhandige dramatische confrontaties worden gelukkig beperkt tot een minimum, de zeldzame archiefbeelden daarentegen zijn schitterend en vaak onthullend.

Vroeger is dood

1986 | Drama

Nederland 1986. Drama van Ine Schenkkan. Met o.a. Jasperina de Jong, Elisabeth Hooymans, Max Croiset, Huib Rooymans en Dolf de Vries.

Een schrijfster probeert het verlies van haar ouders te verwerken door de meest emotionele gebeurtenissen te ordenen en in boekvorm te gieten. Hierdoor ontstaat een constructie met monologues int[KA1]erieurs, die de snelheid uit de film halen. Niettemin een geslaagd debuut van zowel Schenkkan als De Jong (een Gouden Kalf op de Nederlandse Filmdagen).

De vierde man

1983 | Thriller, Mysterie, Drama

Nederland 1983. Thriller van Paul Verhoeven. Met o.a. Jeroen Krabbé, Renée Soutendijk, Thom Hoffman, Dolf de Vries en Geert de Jong.

Een afgesneden pik, bloeddruppende kadavers, een spin in een web: in visioenen krijgt het hoofdpersonage Gerard (Krabbé) voldoende lugubere aanwijzingen dat zijn nieuwe vriendin Christine (Soutendijk) niet te vertrouwen is. Nog een subtiele hint: Christine's drie vorige mannen stierven onder geheimzinnige omstandigheden. De vierde man, naar de roman van Gerard Reve, was een filmhuishit en Verhoevens ticket naar Hollywood, waar hij veel elementen uit deze occulte thriller gebruikte voor Basic instinct. De hoofdpersoon van De vierde man is een rotzak, maar Jeroen Krabbé's krachtige acteerwerk doet ons vaak denken aan Gerard Reve zelf en dat brengt enige (zeer noodzakelijke) vertedering.

De stilte rond Christine M.

1982 | Drama

Nederland 1982. Drama van Marleen Gorris. Met o.a. Edda Barends, Nelly Frijda, Henriëtte Tol, Cox Habbema en Diana Dobbelman.

Wanneer zij op kledingdiefstal wordt betrapt, vermoordt Christine M. (Barends), samen met twee andere vrouwen in de winkel, de boetiekeigenaar. Een rechtszaak volgt waarbij een psychiater (Habbema) moet bepalen of de vrouwen toerekeningsvatbaar zijn. Baanbrekend feministische film, bekroond met een Gouden Kalf voor beste film, laat zien hoe (pover) het gesteld is met de vrouw man-verhoudingen na de roerige jaren zeventig. Intrigerend verhaal met uitstekende actrices. Marleen Gorris, die met deze film sterk debuteerde, zou later voor Antonia (1995) een Oscar krijgen.

Hoge hakken, echte liefde

1981 | Komedie

Nederland 1981. Komedie van Dimitri Frenkel Frank. Met o.a. Rijk de Gooyer, Monique van de Ven, Geert de Jong, Leen Jongewaard en Dolf de Vries.

De hoge, vanzelfsprekend felrode hakken uit de titel behoren toe aan een Amsterdamse kantinejuffrouw, heerlijk ordinair maar levensecht gespeeld door Monique van de Ven. Aan kandidaat lovers heeft ze geen gebrek maar zo te zien maakt fabrieksdirecteur Roggeveen (De Gooyer) de meeste kans. Niet als de stijve 'meneer van kantoor' overigens, maar incognito, als jan modaal met aanplaksnor en gepermanente pruik. Op dit filmdebuut van Dimitri Frenkel Frank valt een hoop af te dingen (slechte timing, onverstaanbare dialogen) maar de koddige stijl en de verteltrant hebben aangename kanten.

Soldaat van Oranje

1977 | Oorlogsfilm, Drama, Thriller

Nederland​/​​België 1977. Oorlogsfilm van Paul Verhoeven. Met o.a. Rutger Hauer, Jeroen Krabbé, Peter Faber, Derek de Lint en Belinda Meuldijk.

Als WO II uitbreekt gaat corpsbal Erik (Hauer) met enkele vrienden in het verzet. Hij vlucht naar Engeland, ontmoet Wilhelmina en speelt uiteindelijk een heldhaftige rol. De uitstekende verzetsfilm van regisseur Verhoeven naar de autobiografische roman van Erik Hazelhoff Roelfzema opende voor Hauer en Verhoeven de deuren naar Hollywood. Over de hele linie goed gespeeld, bijvoorbeeld een mooie vileine landverradersrol voor Rijk de Gooyer, maar de show wordt gestolen door Hauer als eigenzinnige, arrogante durfal. Hazelhoff Roelfzema weigerde aanvankelijk wegens 'onwaarheden' op de première te komen, maar: 'omdat de koningin kwam moest ik wel'.
Voor koningin en vaderland is de verlengde versie van Soldaat van Oranje, waarin het extra materiaal helaas weinig toevoegt.

Het Debuut

1977 | Drama

Nederland 1977. Drama van Nouchka van Brakel. Met o.a. Marina de Graaf, Gerard Cox, Kitty Courbois, Pleuni Touw en Sandrien van Brakel.

Feministe Nouchka van Brakel maakte in 1977 haar speelfilmdebuut met een drama over de veertienjarige Carolien die iets begint met een veel oudere familievriend (Cox). Thematisch ongemakkelijk voor ogen van nu, is de film tegelijkertijd een mooi inkijkje in maatschappelijke onderwerpen als toenemend verzet van vrouwen tegen het patriarchaat. Tiener Marina de Graaf, die geen acteerambities had, laveert mooi tussen kinderlijk gedrag en jongvolwassen eigengereidheid. De film was een succes, van Brakel zou daarna ondermeer Een vrouw als Eva en Van de koele meren des doods maken.

Turks fruit

1973 | Drama, Romantiek

Nederland 1973. Drama van Paul Verhoeven. Met o.a. Monique van de Ven, Rutger Hauer, Tonny Huurdeman, Hans Boskamp en Wim van den Brink.

Kunstenaar Erik (Hauer) krijgt een stormachtige liefdesrelatie met de mooie Olga (Van de Ven), maar op een dag verdwijnt ze plots uit Eriks leven. Erik zoekt uit waarom. Turks fruit werd, mede dankzij het uitstekende spel van de hoofdrolspelers - de destijds nog niet zo bekende Hauer en de debuterende Van de Ven - een prachtige en ontroerende bewerking van het boek van Jan Wolkers. In 1999 door het publiek van het Nederlands Filmfestival verkozen tot de beste Nederlandse film van de eeuw. Turks fruit lokte meer dan drie miljoen bezoekers naar de bioscoop.