Guy Lecorne: montage.
Er zijn 23 films gevonden.

Stars at Noon

2023 | Drama, Romantiek, Thriller

Frankrijk​/​​Panama​/​​Verenigde Staten 2023. Drama van Claire Denis. Met o.a. Margaret Qualley, Joe Alwyn, Benny Safdie, Danny Ramirez en Nick Romano.

Graham Greene-achtige spionagethriller? Stomend liefdesdrama? Allegorie? Deze verfilming van een roman van Denis Johnson laat zich niet gemakkelijk duiden. Qualley speelt een Amerikaanse journalist in Nicaragua, die zich in de nesten werkt door het bed te delen met een mysterieuze Britse zakenman (Alwyn). Gebrek aan chemie tussen de hoofdrolspelers maakt de vele seksscènes nogal bloedeloos, en daarbij blijft er frustrerend veel vaag: motieven, dialogen, de politieke setting. Misschien wilde regisseur Denis (35 rhums, High Life) de ultieme anti-Hollywoodfilm maken, gespeend van alle conventionele spanning en romantiek. Op zich dapper, maar er blijft wel verdraaid weinig over.

Avec amour et acharnement

2022 | Drama, Romantiek, Thriller

Frankrijk 2022. Drama van Claire Denis. Met o.a. Juliette Binoche, Vincent Lindon, Grégoire Colin, Bulle Ogier en Issa Perica.

Radiomaker Sara (Binoche) heeft al negen jaar een stabiele, liefdevolle relatie met Jean (Lindon) als ze plots haar vroegere minnaar François (Colin) terugziet. Dat maakt hartstochtelijke emoties bij haar los. De kat wordt op het spek gebonden als Jean en François, die ook een verleden met elkaar blijken te hebben, hun oude samenwerkingsverband weer oppakken. Zilveren Beer-winnaar Denis geeft subtiele aanwijzingen en vermijdt clichés in dit dicht op de huid gefilmde, enigmatische driehoeksdrama, dat als zusterstuk van Un beau soleil intérieur (2017) kan worden opgevat. Want ook dat schreef Denis samen met Christine Angot, ging over het liefdesleven van een vrouw en had Binoche in de hoofdrol.

High Life

2018 | Sciencefiction

Frankrijk​/​​Verenigde Staten 2018. Sciencefiction van Claire Denis. Met o.a. Robert Pattinson, Juliette Binoche, André Benjamin, Mia Goth en Lars Eidinger.

De eerste geheel Engelstalige film van de Franse filmdiva Claire Denis is grimmige sciencefiction. Over een stel ter dood veroordeelde criminelen dat al jaren onderweg is naar een zwart gat. Ze reizen in een hoekig ruimteschip dat oogt als de ultieme gevangenis, maar ook als een filmprojector. Zonder dure visual effects vertrouwt Denis volkomen op de fantasie van de kijker. En die kijker mag ook zelf bepalen of het zwarte gat een zinloze missie symboliseert of een potentiële geboortetunnel voor een nieuwe mensheid.

Un beau soleil intérieur

2017 | Komedie, Drama, Romantiek

Frankrijk​/​​België 2017. Komedie van Claire Denis. Met o.a. Juliette Binoche, Xavier Beauvois, Philippe Katerine, Josiane Balasko en Sandrine Dumas.

De Parijse kunstenaar Isabelle (Binoche), vijftigplus en single, is een minnares op zoek naar de Ware. Haar verlangen leidt tot een absurde oefening in aantrekken en afhouden, langs een reeks op verovering gerichte mannen, afgewisseld met teleurstellingen en huilbuien. Een verfrissend atypische tragi-romcom van Claire Denis (White Material) en de aan het scenario meeschrijvende romancier Christine Angot. In plaats van verliefdheid te idealiseren, ontleden zij haar als een toestand van hardnekkige emotionele verwarring en instabiliteit. Theatraal en ontwapenend, maar ook wat repetitief.

Valley of Love

2015 | Drama

Frankrijk​/​​België 2015. Drama van Guillaume Nicloux. Met o.a. Gérard Depardieu, Isabelle Huppert, Dan Warner, Aurélia Thierrée en Dionne Houle.

De Parijse kunstenaar Isabelle (Binoche), vijftigplus en single, is een minnares op zoek naar de Ware. Haar verlangen leidt tot een absurde oefening in aantrekken en afhouden, langs een reeks op verovering gerichte mannen, afgewisseld met teleurstellingen en huilbuien. Een verfrissend atypische tragi-romcom van Claire Denis (White Material) en de aan het scenario meeschrijvende romancier Christine Angot. In plaats van verliefdheid te idealiseren, ontleden zij haar als een toestand van hardnekkige emotionele verwarring en instabiliteit. Theatraal en ontwapenend, maar ook wat repetitief.

Fidelio

2014 | Drama

Frankrijk 2014. Drama van Lucie Borleteau. Met o.a. Ariane Labed, Melvil Poupaud, Anders Danielsen Lie, Pascal Tagnati en Jean-Louis Coulloc'h.

Wuft avontuur op zee, over scheepsmachiniste Alice die verscheurd raakt tussen haar aan wal wachtende grote liefde en een oude vlam aan boord van een koopvaardijschip. De motor van het schip, die haar onstuimige hart weerspiegelt, is het beest dat ze moet zien te temmen. Maar er rammelt te veel in het vooronder, met een jachtige montage en hoogdravende teksten. Alice moet het hebben van haar sensuele verschijningsvorm, die vrijgevochten en gedurfd zou zijn, maar in feite hopeloos ouderwets en oppervlakkig is.

The Kidnapping of Michel Houllebecq

2014 | Drama, Komedie

Frankrijk 2014. Drama van Guillaume Nicloux. Met o.a. Michel Houellebecq, Mathieu Nicourt en Maxime Lefrançois.

Toen de geniale Franse schrijver en beroepsprovocateur Michel Houellebecq zijn roman De kaart en het gebied in september 2011 in Nederland zou komen promoten, was hij plotseling 'onbereikbaar' en 'ontraceerbaar'. Nooit werd duidelijk waar Houellebecq precies was en waarom, maar nu is er een film, L'enlèvement de Michel Houellebecq, waarin regisseur Guillaume Nicloux opheldering verschaft over wat er in de week van zijn vermissing is gebeurd. In eendrachtige samenwerking met Michel Houellebecq, die zelf de hoofdrol speelt. Met veel schrandere dialogen en verbluffend weinig actie. En waarschijnlijk meer leugens dan waarheid, maar wat zou het.

La religieuse

2013 | Drama

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​België 2013. Drama van Guillaume Nicloux. Met o.a. Pauline Etienne, Isabelle Huppert, Louise Bourgoin, Lou Castel en Agathe Bonitzer.

In 1763 wordt de zestienjarige Française Suzanne Simonin gedwongen het klooster in te gaan omdat haar oudere zussen al zijn uitgehuwelijkt en het potje voor bruidsschatten is uitgeput. Als non wordt ze verwaarloosd, vernederd en mishandeld. La religieuse is een degelijke, niet te zware, verfilming van de gelijknamige achttiende-eeuwse roman, met fraai camera- en acteerwerk. Wekte een verfilming uit 1966 nog de woede van de kerk op, anno 2013 is het verhaal weinig meer dan een wrange geschiedenisles.

Quai d'Orsay

2013 | Komedie

Frankrijk 2013. Komedie van Bertrand Tavernier. Met o.a. Thierry Lhermitte, Raphaël Personnaz, Niels Arestrup en Bruno Raffaelli.

Groentje Arthur Vlaminck (Personnaz) belandt als tekstschrijver in de hoogste echelons van het departement Buitenlandse Zaken. Werken voor de flamboyante minister Alexandre Taillard de Worms (Lhermitte) blijkt bepaald geen zondagmiddagklusje. Soms vermakelijke komedie over het Franse politieke bedrijf is summa summarum ietwat lichte kost voor Tavernier. Lhermittes personage is geïnspireerd op Dominique de Villepin, de Chirac-minister die mordicus tegen de inval in Irak was. Arestrup ontving een César voor zijn vertolking van de onverstoorbare kabinetschef Maupas. Naar het striptweeluik van Christophe Blain en Abel Lanzac.

17 filles

2011 | Drama

Frankrijk 2011. Drama van Delphine Coulin en Muriel Coulin. Met o.a. Louise Grinberg, Juliette Darche, Carlo Brandt, Roxane Duran en Esther Garrel.

Coming of age-film over tienermeisjes die besluiten collectief zwanger te raken als Camille (Grinberg), de populairste van het stel, per ongeluk in verwachting blijkt. Een trend is geboren, want er volgen er meer. Onwaarschijnlijk? Helemaal niet, want gebaseerd op ware gebeurtenissen op Gloucester High, Massachusetts in 2008. Zwangerschap geldt in 17 filles als daad van verzet, als uiting van behoefte aan respect en zelfbeschikking. Levenslustige film met een tragische onderstroom. Genomineerd voor de César voor beste debuutfilm.

Inheritance

2012 | Drama

Frankrijk​/​​Israël​/​​Turkije​/​​Palestijnse gebieden 2012. Drama van Hiam Abbass. Met o.a. Hafsia Herzi, Hiam Abbass en Makram Khoury.

Galilea, 2006. Terwijl Israëlische jachtvliegtuigen Libanon bestoken, begint op de grond een oorlog binnen een vooruitstrevende Palestijnse familie vanwege de wellicht te vooruitstrevende partnerkeus - een Brit - van dochterlief. Dit deels autobiografische regiedebuut van gearriveerde actrice Abbass (Lemon Tree), een telg uit een Palestijnse familie in Israëlisch Galilea, beklijft dankzij het intieme beeld van mensen die worstelen met de balans tussen moderniteit en traditie, tussen individualisme en familie. Abbass maakte met Inheritance een warme ode aan haar jeugd, land en familie.

White Material

2009 | Drama

Frankrijk​/​​Kameroen 2009. Drama van Claire Denis. Met o.a. Isabelle Huppert, Isaach de Bankolé, Christopher Lambert, Nicolas Duvauchelle en William Nadylam.

De koppige Franse plantage-eigenares Maria (Huppert) weigert te capituleren voor een oprukkend rebellenleger met kindsoldaten in een niet met name genoemd Afrikaans land. Eerst moet de koffieoogst binnengehaald worden, dat hoeft maar een paar dagen te duren. De in Afrika geboren Denis (35 rhums) weeft allerlei gebeurtenissen tot een groots drama. Goed spel, natuurlijk van Huppert, maar ook van De Bankolé als rebellenleider Le Boxeur, en zelfs van Lambert als de ex-echtgenoot die de plantage probeert te verkopen. De beelden van kindsoldaten gaan door merg en been.

Hadewijch

2009 | Drama

Frankrijk 2009. Drama van Bruno Dumont. Met o.a. Julie Sokolowski, Karl Sarafidis, Yassine Salime en David Dewaele.

In Hadewijch - Dumonts vijfde film in twaalf jaar, na La vie de Jésus, L'humanité, Twentynine Palms en Flandres - sluit een streng gelovig meisje vriendschap met een radicale moslim. Maar verwacht van de film of regisseur Bruno Dumont geen heldere analyse van de moderne samenleving. De kijker krijgt een handvol puzzelstukjes waarmee hij zijn eigen verhaal moet zien te maken. Niet geschikt voor iedereen, maar net als Dumonts vorige films biedt Hadewijch veel stof tot nadenken, en prachtige, onvergetelijke beelden.

35 rhums

2008 | Drama

Frankrijk​/​​Duitsland 2008. Drama van Claire Denis. Met o.a. Alex Descas, Mati Diop, Nicole Dogue en Grégoire Colin.

Fans van Claire Denis' intens romantische werk (onder andere Nénette et Boni, Beau travail, Trouble Every Day) waren zielsgelukkig toen Denis in 2008 opnieuw liet zien dat ze als geen ander inhoud en sfeer kan laten samensmelten tot een weemoedige film, die beroert en beklijft zonder te deprimeren. In 35 rhums (35 glaasjes rum) verkent Denis de innige vader-dochterrelatie tussen een oudere treinbestuurder (Descas) en zijn studerende dochter (Diop) in een Parijse buitenwijk, met eenzaamheid en relaties als centrale thema's. Denis' favoriete Britse formatie Tindersticks leverde de muziek.

La pluie des prunes

2007 | Drama

Frankrijk 2007. Drama van Frédéric Fisbach. Met o.a. Gilbert Melki, Adriana Asti, Marie Riva en Toshi Fujiwara.

De gevierde Franse theatermaker Frédéric Fisbach (1966) debuteerde in 2007 succesvol met La pluie des prunes, een film die sterk leunt op zijn eigen ervaring in Japan in 2005. Fisbachs alter ego is François (Melki), een zelfingenomen Franse theatermaker die naar Tokio reist om een Japanse productie van zijn eigen werk te begeleiden. François is in gezelschap van zijn geliefde oma, een aandoenlijke vrouw die klaarblijkelijk moeite heeft met haar spraak en rede. Terwijl de theaterproductie verzandt in vermakelijk onbegrip tussen de Japanners en François, groeit het begrip tussen kleinzoon en oma. Gefilmd op locatie in Japan.

Le concile de pierre

2006 | Drama, Thriller, Mysterie

Frankrijk​/​​Italië​/​​Duitsland 2006. Drama van Guillaume Nicloux. Met o.a. Monica Bellucci, Catherine Deneuve, Moritz Bleibtreu, Elsa Zylberstein en Nicolas Thau.

Vertaalster Laura (Bellucci) adopteert een Aziatisch jochie, dat over merkwaardige gaven blijkt te beschikken. Wanneer ze naar de huisarts gaat met een litteken dat plotseling op zijn borst verschijnt, pleegt de arts een geheimzinnig telefoontje en ontvouwt zich een grote, internationale samenzwering die Laura's wereld op de kop zet en iets te maken lijkt te hebben met de vroegtijdige dood van haar ouders. Verfilming van de gelijknamige fantasyroman van Jean-Christophe Grangé is vaardig verteld, maar wordt allengs belachelijker. Bellucci houdt zich knap staande tussen de hocuspocus.

Flandres

2006 | Drama, Oorlogsfilm

Frankrijk 2006. Drama van Bruno Dumont. Met o.a. Samuel Boidin, Adélaïde Leroux, Henri Cretel en Jean-Marie Bruveart.

Demester is landarbeider op het Noord-Franse platteland. Zo af en toe heeft hij vreugdeloze seks met Barbe (Leroux). Op een dag moet hij als soldaat naar de oorlog in een Irak-achtig land. Daar beleeft hij de meest verschrikkelijke dingen. Als hij terugkomt hoort hij dat Barbe inmiddels een abortus heeft ondergaan en een tijdje in een inrichting heeft gezeten. Met Flandres zoekt Dumont wederom de confrontatie met zijn publiek. Hij levert indringende beelden zonder verder aan moraliteiten of uitleg te doen. Wie zich eraan overgeeft, komt terecht in een fascinerend universum waarin instincten de toon bepalen.

Cette femme-là

2003 | Drama, Thriller, Mysterie

Frankrijk 2003. Drama van Guillaume Nicloux. Met o.a. Josiane Balasko, Éric Caravaca, Ange Rodot en Thierry Lhermitte.

Beklemmende psychologische thriller over een 50-jarige vrouwelijke politierechercheur (Balasko) die dagelijks wordt gekweld door het verlies van haar zoon vier jaar eerder. De vondst van een opgehangen vrouw in het bos verandert haar leven in een nachtmerrie. Filmmaker en scenarioschrijver Nicloux maakte kundig gebruik van de beproefde griezeltechniek om realiteit en waan in elkaar te laten overlopen zonder dat de personages of de kijkers weet hebben van de scheidslijn. Cinematograaf Pierre-William Glenn (A Dry White Season) produceerde passend schimmige beelden en actrice Balasko - donker gekleed, sluik zwart haar - rijgt het geheel meesterlijk aan elkaar met geladen acteerwerk.

Une affaire privée

2002 | Misdaad, Thriller, Mysterie

Frankrijk 2002. Misdaad van Guillaume Nicloux. Met o.a. Thierry Lhermitte, Marion Cotillard, Samuel Le Bihan en Aurore Clément.

Privédetective François Manérie gaat op zoek naar een zes maanden geleden verdwenen meisje. Tegelijkertijd begint hij een affaire met Clarisse, de beste vriendin van de vermiste, die meer weet dan ze wil prijsgeven.

Comment j'ai tué mon père

2001 | Komedie, Drama

Spanje​/​​Frankrijk 2001. Komedie van Anne Fontaine. Met o.a. Michel Bouquet, Charles Berling, Natacha Régnier, Amira Casar en Stéphane Guillon.

Jean-Luc (Berling) is een succesvolle gerontoloog die bakken met geld verdient met hormoonbehandelingen voor de rijke senioren van Versailles. Uit het niets doemt vader Maurice (Bouquet) op, een charmante maar harteloze oude man die zijn vrouw en kinderen jaren geleden inruilde voor een dokterspraktijk in Afrika. Hij toont geen enkel berouw, een vader is immers 'niet verplicht om van zijn zoon te houden'. Jean-Luc probeert hem op afstand te houden maar is tegelijkertijd gefascineerd door diens kille autonomie. Zijn fascinatie slaat om in afschuw en (zelf)haat als het besef doordringt dat hij niet wezenlijk verschilt van zijn vader. Michel Bouquet kreeg een César voor zijn gelaagde vaderrol.

L' Humanité

1999 | Drama

Frankrijk 1999. Drama van Bruno Dumont. Met o.a. Philippe Tulier, Emmanuel Schotté, Séverine Caneele, Philippe Tullier en Ghislain Ghesquière.

In L'humanité, bekroond met de Grote Juryprijs en de prijs voor de beste acteur en actrice tijdens het festival van Cannes, heeft La vie de Jésus, Dumonts veelgeprezen onbehaaglijke portret van een aantal werkloze jongens in een Noord-Frans provinciestadje, een bijzondere opvolger gekregen. Alleenstaande dertiger Pharaon is een zeer gevoelige man, zowel in zijn persoonlijke als in zijn professionele leven. Met zijn eenvoudige, aan simpelheid grenzende natuur ervaart hij de slechtheid van anderen als een zware last. Hij is agent bij het plaatselijke korps in een stadje in Noord-Frankrijk en onderzoekt in die functie de verkrachting en moord op een elfjarig meisje. Tot in het diepst van zijn wezen geschokt over een dergelijke wreedheid, bekruipt hem een gevoel van universele schuld over de monsterlijkheid van de menselijke aard. Dat wordt nog eens versterkt als hij wordt geconfronteerd met de agressiviteit die eigen is aan seksualiteit: in zijn werk, maar ook in zijn privéleven, als hij verliefd wordt op zijn buurvrouw. De inzet van niet-professionele acteurs geeft het realisme van Dumont weer een bijzondere authenticiteit. Hoewel de film niets minder wil zijn dan een onderzoek naar menselijk lijden, compassie en empathie, is het ook een intiem portret geworden (benadrukt door het gebruik van extreme close-ups) van een man die de wereld om hem heen niet kan bevatten. De verstrekkendheid van het thema komt tot uiting in de weidse kaders waarmee het Frans-Vlaamse land majestueus in beeld is gebracht. (RdL/VPRO Gids)

Si je t'aime... prends garde à toi

1998 | Drama

Frankrijk 1998. Drama van Jeanne Labrune. Met o.a. Nathalie Baye, Hubert Saint-Macary, Philippe Khorsand, Daniel Duval en Elisabeth Commelin.

Muriel (Baye) is schrijfster van romans en scenario`s. Ze heeft succes, maar niet in de liefde, want haar oudere minnaar heeft haar laten vallen. Als ze in de trein zit en op weg naar huis is, ontmoet ze Samuel (Duval), die haar opsmoest. Als ze uitstapt op haar station, scheiden hun wegen. Samuel, een weinig succesvolle verkoper van vloerbedekking, belt haar op en zegt dat hij langs komt met verse croissants, die ze met een koffie voor ontbijt samen zullen nuttigen. Inderdaad staat hij voor de deur en als hij eenmaal binnen is, wordt onmiddellijk de liefde bedreven en Muriel geniet ervan. Ze geniet nog meer, want ze weet dat zij geestelijk sterker is dan Samuel, die echter een karakter met hele duistere trekken blijkt te hebben. Het duurt echter enige tijd voordat Muriel het in de gaten heeft. Het scenario van regisseuse Labrune windt er geen doekjes om, maar de boodschap die zij heeft willen brengen met de film roept zowel voor mannen als vrouwen vragen op, want ze zegt: 'Ik geloof niet in de gemeenschap tussen twee schepsels'; en ze vervolgt: 'er ontbreekt een schakel. Mijn film is de missing link'. We geloven er geen snars van, maar Baye is heel goed, de scène's zijn niets verhullend en mooi en de hoofdpersonages vormen puzzels, waarover je nog een lange tijd nadenkt.

La Vie de Jésus

1997 | Drama, Familiefilm

Frankrijk 1997. Drama van Bruno Dumont. Met o.a. David Douche, Marjorie Cottreel, Geneviève Cottreel, Kader Chaatouf en Gégé.

Het verhaal van vijf werkeloze randgroepjongeren in het Noord-Franse plaatsje Bailleul. Eén van hen, Freddy, heeft een vriendin. Als zijn vriendin hem verlaat voor de Noord-Afrikaanse Kader, nemen de jongens Kader te grazen en trappen hem dood.