Paul Benjamin: cast.
Er zijn 22 films gevonden.

The Station Agent

2003 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 2003. Drama van Tom McCarthy. Met o.a. Peter Dinklage, Patricia Clarkson, Bobby Cannavale, Paul Benjamin en Michelle Williams.

Fin, een man van een meter vijfenveertig, erft een ongebruikt treinstation. Een droomgeschenk. Niet alleen omdat het bestuderen van treinschema's, rails en wagons zijn grote passie is, maar ook omdat Newfoundland, New Jersey, zijn nieuwe woonplaats, zo'n verlaten, afgelegen plek is. Want de voortdurende aandacht van anderen voor zijn lengte heeft hem mensenschuw gemaakt. Hij wil treinen observeren. Meer niet. Maar geleidelijk kan Fin de toenaderingen van zijn omgeving toch niet helemaal weerstaan. The Station Agent toont het leven van Fin via subtiele details en mooie observaties. Het is een geestig, sympathiek, bij vlagen ontroerend portret - waarin de lengte van Fin er uiteindelijk niet meer toe doet.

Last Rites

1998 | Thriller, Misdaad, Horror

Verenigde Staten 1998. Thriller van Kevin Dowling. Met o.a. Randy Quaid, Embeth Davidtz, A Martinez, Paul Benjamin en Jack Coleman.

Dankzij cameraman Ralf D. Bode en hoofdpersonen Davidtz en Quaid ziet Last Rites er mooi en professioneel uit. Het op zich geinige verhaal van Tim Frost is door hemzelf en de regisseur echter zo onzinnig uitgewerkt, dat de lol snel wegsijpelt. Quaid speelt moordenaar Dillon, die de elektrische stoel overleeft en daarna uitstel van executie krijgt. Dillon is plots zijn misdaden vergeten en bezit ineens over bovennatuurlijke krachten; of fingeert hij alles? Psychiater Riggs (Davidtz) moet erachter zien te komen, maar krijgt door onlogische verhaalwendingen weinig kans.

Vanishing Point

1997 | Actiefilm

Verenigde Staten 1997. Actiefilm van Charles Robert Carner. Met o.a. Viggo Mortensen, Christine Elise, Steve Railsback, Jason Priestley en Keith David.

Ex-autocoureur Jimmy Kowalski (Mortensen) brengt op bestelling luxe auto's van de oostkust naar de westkust, of van het Noorden naar het Zuiden. Hoewel zijn vrouw Raphinia (Elise) op alle dagen loopt, is hij bereid om een Dodge Challenger 1970 van Albuqurque naar Salt Lake City te rijden. Als hij tweeduizend kilometer van huis is, hoort hij dat er complicaties zijn bij de zwangerschap. Als een razende begeeft hij zich op weg. Binnen de kortste keren zit zowat iedere smeris in het land achter hem aan, maar hij slaagt er voortdurend in iedere hindernis te omzeilen. De politie bombardeert Kowalski tot ultrarechtse terrorist annex drugssmokkelaar, maar radiopresentator The Voice (Priestley) stelt zich aan de kant van Jimmy, evenals het grootste deel van de bevolking. Een remake voor de tv van de cultfilm uit 1971, die het originele verhaal aardig getrouw volgt, met hier en daar een kleine wijziging. De film wordt vooral gekenmerkt door de kleurrijke personages van uiteenlopend pluimage die Jimmy onderweg ontmoet.

Rosewood

1997 | Drama

Verenigde Staten 1997. Drama van John Singleton. Met o.a. Jon Voight, Ving Rhames, Don Cheadle, Bruce McGill en Loren Dean.

In 1923 werd het 'zwarte' dorp Rosewood, gelegen in Florida, tijdens een vierdaags beleg van de kaart geveegd door een woeste witte menigte uit een wit dorp. 70 tot 250 zwarte doden waren het gevolg, maar de gruwelijke episode werd meteen in de doofpot gestopt. Regisseur Singleton (Boyz 'n the hood) en zijn scenarist maken de verschrikkingen van de massamoord inzichtelijk door goede acteurs echte mensen te laten spelen. Wanneer een zwarte gevangene dichtbij Rosewood van zijn chain gang ontsnapt en een witte vrouw (Catherine Kellner) van het naburige Sumner zegt verkracht te zijn door een zwarte, gaat een gefrustreerde, racistische groep witten uit Sumner op pad voor wraak. Muziekleraar Sylvester Carrier (Cheadle) is de ware held van deze tragedie, en hij doet wat hij moet om te overleven. Opmerkelijk genoeg voegden de filmmakers de fictieve Mann (Rhames) hier aan toe, een combinatie van Hollywoodse Eastwood-personages en Shaft die ondanks zijn kracht verloren lijkt tussen al dat ultra-realisme.

The Fence

1994 | Thriller, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1994. Thriller van Peter Pistor. Met o.a. Billy Wirth, Erica Gimpel, Suli McCullough, Lorenzo Clemons en Marc Alaimo.

Terry Griff (Wirth) belandde voor 15 jaar achter de tralies omdat hij zichzelf trachtte verdedigen tegen zijn uiterst gewelddadige vader. Wegens goed gedrag mag voorwaardelijk vrij, maar zijn zwarte celmaat Del (Benjamin), die ook vrij zou komen, sterft aan een overdosis van drugs waarmee door dealer Rudy (Alaimo) geknoeid was. Terry is kansloos in de harteloze maatschappij.

Back To The Streets Of San Francisco

1992 | Misdaad

Verenigde Staten 1992. Misdaad van Mel Damski. Met o.a. Karl Malden, Darleen Carr, Debrah Farentino, Conor O'Farrell en Carl Lumbly.

Malden - nu 'Captain' Mike Stone - krijgt onverwacht bezoek van zijn getrouwde dochter Carr die inmiddels in Seattle woont. Hij wil haar komst vieren en nodigt inspecteur Keller uit voor een dinertje, maar die komt niet opdagen. Malden gaat op zoek naar zijn voormalige partner, die het slachtoffer van een misdaad blijkt te zijn en stuit met O'Connor, als zijn nieuwe teamgenoot, op een serie moorden. Dit is de pilootfilm van de geslaagde come- back van de oude serie die tussen 1972 en 1977 heel populair was. Michael Douglas als Keller wordt in flashbacks getoond en Carr speelt haar oorspronkelijke rol. Het degelijke script is van William Robert Yates, die indertijd producent was. Regisseur Damski levert geloofwaardig en realistisch werk af. De beelden zijn van Shelly Johnson. Gebaseerd op het boek Poor, Poor Orphelia van Carolyn Weston.

The Super

1991 | Drama, Komedie

Verenigde Staten​/​​Japan 1991. Drama van Rod Daniel. Met o.a. Joe Pesci, Vincent Gardenia, Madolyn Smith Osborne, Rubén Blades en Stacey Travis.

De altijd vermakelijke Joe Pesci is het enige lichtpuntje in deze flauwe en dubieuze komedie. Pesci is een sadistische huisjesmelker die door de rechter wordt gedwongen 120 dagen in een van zijn krotten in Harlem door te brengen. Dat verandert zijn houding ten aanzien van 'achterstallig onderhoud'. Rod Daniel verdiende zijn sporen in het regisseren van sitcoms, hetgeen aan de film goed is af te zien.

The Five Heartbeats

1991 | Muziek, Drama

Verenigde Staten 1991. Muziek van Robert Townsend. Met o.a. Robert Townsend, Michael Wright, Leon, Harry Lennix en Tico Wells.

Af en toe melig maar toch onderhoudend verhaal over de opkomst van een rockgroepje in de jaren 1960-1970, losjesweg gebaseerd op de rhythm and bluesgroep The Dells. Alles is voorspelbaar maar scenarist-regisseur-acteur Townsend en zijn ploeg komen zo sympathiek over dat je de clichés er gratis bijneemt. De scène, waarin Townsend met de hulp van een broekie, Tressa Thomas, ter plekke een song in elkaar flanst is misschien wel de prijs van het bioscoopkaartje waard. Aan het scenario werkte Keenen Ivory Wayans mee. Camerawerk van Bill Dill.

Do the Right Thing

1989 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1989. Drama van Spike Lee. Met o.a. Danny Aiello, Ossie Davis, Ruby Dee, Giancarlo Esposito en Spike Lee.

Kleurrijke uitvergroting van de multiraciale New Yorkse wijk, Bedford-Stuyvesant in Brooklyn, vol explosieve spanningen. In minder dan een etmaal worden de bewoners, deels door de zomerhitte, deels door onverdraagzaamheid, naar een kookpunt gevoerd. De haat richt zich vooral op de Italiaanse uitbaters van een pizza-tent. Een film vol brutaliteit en dubbele bodems, die de reputatie van Lee als regisseur definitief vestigde zonder dat hij aan commerciële trends of gemakkelijke sensatie toegaf. Sterke rol van Danny Aiello, die er een Oscarnominatie voor kreeg. Lee kreeg een nominatie voor het script en speelt zelf de rol van loopjongen Mookie.

A Stranger Waits

1987 | Thriller

Verenigde Staten 1987. Thriller van Robert Lewis. Met o.a. Suzanne Pleshette, Tom Atkins, Paul Benjamin, Justin Deas en Kenneth Welsh.

Stinkendrijke weduwe krijgt te maken met een mysterieuze jongeman. Matige suspense, geschreven door Durrell Royce Crays naar een verhaal van Bruce Lansbury.

The Atlanta Child Murders

1985 | Thriller

Verenigde Staten 1985. Thriller van John Erman. Met o.a. Martin Sheen, Calvin Levels, Rip Torn, Jason Robards en Morgan Freeman.

Superieure miniserie over de moorden die de stad Atlanta terroriseerden. Veroorzaakte destijds heel wat polemieken omdat scenarist Abby Mann suggereerde dat de hoofdbeklaagde wel eens niet schuldig zou kunnen zijn. Goede vertolkingen, fascinerende details over onderzoekstechnieken van de politie.

Deadly Force

1983 | Thriller

Verenigde Staten 1983. Thriller van Paul Aaron. Met o.a. Wings Hauser, Joyce Ingalls, Paul Shenar, Al Ruscio en Arlen Dean Snyder.

De voormalige diender Stoney Jackson Cooper (Hauser) is een geestelijk gestoorde moordenaar op het spoor, maar zijn vroegere collega Otto Hoxley (Kilpatrick) zit hem dwars. Verder probeert hij opnieuw te beginnen met zijn vrouw Eddie (Ingalls), die van hem is vervreemd. De film is een van de minkukeligste DIRTY HARRY-aftreksels. Scenario van Barry Schneider, Robert Vincent O'Neill en Ken Barnett, naar diens verhaal.

Some Kind of Hero

1982 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1982. Komedie van Michael Pressman. Met o.a. Richard Pryor, Margot Kidder, Ray Sharkey, Ronny Cox en Lynne Moody.

Richard Pryor is vooral bekend als de meest invloedrijke zwarte stand-up komediant van Amerika, waardoor aandacht voor zijn werk als dramatisch acteur onderbelicht is. Naast zijn rol in Blue collar is die in Some kind of hero zijn meest veelzijdige. Pryor speelt de Vietnamsoldaat Eddie die na jaren gevangenschap terugkeert naar de Verenigde Staten. Het thuis zijn blijkt geen onverdeeld genoegen. Some kind of hero werd bekritiseerd vanwege het vermeende 'slecht geschreven script' en de 'onevenwichtige regie'. Maar eventuele onduidelijkheden in het verhaal worden op indrukwekkende wijze weggewerkt door de tussen humor en tragiek balancerende Pryor en de onevenwichtigheid in de regie is in feite een gedurfde overgang in de film van slachtofferschap naar actie. Tel daarbij op de ontspannen acteerkwaliteiten van Margot Kidder (Lois Lane in Superman) als het nieuwe vriendinnetje van Eddie en we hebben als som een verrassend goede film. (VM/VPRO Gids)

I Know Why the Caged Bird Sings

1979 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1979. Drama van Fielder Cook. Met o.a. Diahann Carroll, Ruby Dee, Paul Benjamin, Roger E. Mosley en Esther Rolle.

Herinneringen van de zwarte schrijfster Maya Angelou aan haar jeugd in het Zuiden tijdens de crisisjaren van 1930-1940. Good speelt haar rol als de kleine Maya zeer goed en Rolle is de vastberaden, energieke oma die haar grootbrengt.

Escape from Alcatraz

1979 | Actiefilm, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1979. Actiefilm van Don Siegel. Met o.a. Clint Eastwood, Patrick McGoohan, Roberts Blossom, Jack Thibeau en Fred Ward.

Op feiten gebaseerde moderne klassieker behoort tot het beste werk dat Eastwood en regisseur Siegel samen maakten (het duo was o.m. verantwoordelijk voor de Dirty Harry-films). Niet zozeer indrukwekkend vanwege de spectaculaire ontsnapping van een gevangeniseiland (waarvandaan ontsnappen onmogelijk zou zijn), als wel door het minutieus in beeld brengen van het eentonige gevangenisleven. Eastwood is geknipt voor de rol van mysterieuze gevangene die zich met een nagelschaartje een weg naar de vrijheid werkt en de hele film niet veel meer dan 50 woorden spreekt. Let op het filmdebuut van Danny Glover.

One in a Million: The Ron LeFlore Story

1978 | Biografie, Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1978. Biografie van William A. Graham. Met o.a. LeVar Burton, Madge Sinclair, Paul Benjamin, James Luisi en Billy Martin.

Een goed geacteerd verhaal over een honkbalster van de Detroit Tigers, van zijn jeugd als straatschoffie tot zijn veroordeling wegens een gewapende overval en zijn kans-uit-een- miljoen om een goede indruk te maken op de buitenwereld. Inspirerend.

Leadbelly

1976 | Biografie, Muziek, Drama, Musical

Verenigde Staten 1976. Biografie van Gordon Parks. Met o.a. Roger E. Mosley, Paul Benjamin, Madge Sinclair, Alan Manson en Albert P. Hall.

Muziekfilm over de zwarte blueszanger en gitarist Huddie 'Leadbelly´ Ledbetter (1885-1949), mag volgens regisseur Gordon Parks worden beschouwd als een serieuze biopic. Dat is vragen om kritiek. Kenners ergerden zich aan de goedlachse en fraai ogende titelrolvertolker Roger Mosley die meer wegheeft van een doorsnee popartiest dan van een heuse folkblueszanger. Ook de speciaal voor deze film nieuw opgenomen nummers, voldeden niet aan de verwachtingen. Kan ook moeilijk anders als je 'covers´ gaat vergelijken met de (op plaat vastgelegde) vertolkingen van de meester zelf. Criticus Maltin heeft andere criteria, en beveelt Leadbelly aan als 'superieur entertainment´

Distance

1975 | Drama

Verenigde Staten 1975. Drama van Anthony Lover. Met o.a. Paul Benjamin, Eija Pokkinen, James Woods, Bibi Besch en Hal Miller.

Indrukwekkend, hoewel niet smetteloos, in eigen beheer gemaakt drama over de moeilijkheden van twee soldaten en hun vrouwen in de jaren vijftig. Mooi geacteerd, vooral door Besch en Woods; Lover en producent George Coe waren verantwoordelijk voor de klassieke korte film: THE DOVE.

The Education of Sonny Carson

1974 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1974. Drama van Michael Campus. Met o.a. Rony Clanton, Don Gordon, Joyce Walker, Paul Benjamin en Ram John Holder.

Interessant maar iets te geëmotioneerd drama over de opstandige zwarte jongen in het Brooklyn van de jaren vijftig en zestig, gebaseerd op zijn autobiografie. Ook bekend als GHETTO FIGHTER.

Mr. Inside/Mr. Outside

1973 | Misdaad

Verenigde Staten 1973. Misdaad van William Graham en William A. Graham. Met o.a. Hal Linden, Tony Lo Bianco, Phil Bruns, Paul Benjamin en Marcia Jean Kurtz.

Een rauw misdaaddrama dat de juiste sfeer heeft, rond twee New Yorkse politiemannen en hun pogingen diamantsmokkelaars in te rekenen. Sterk actiewerk, en een goed scenario. Echter

Across 110th Street

1972 | Mysterie

Verenigde Staten 1972. Mysterie van Barry Shear. Met o.a. Anthony Quinn, Yaphet Kotto, Anthony Franciosa, Paul Benjamin en Ed Bernard.

Uiterst gewelddadig drama over mensen met een donkere huidskleur tegen blanken, de maffia tegen zwarte, georganiseerde, misdaad en de politie tegen allen. Opwindend en vol vaart. Scenario van Luther Davis.

The Anderson Tapes

1971 | Misdaad, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1971. Misdaad van Sidney Lumet. Met o.a. Sean Connery, Dyan Cannon, Martin Balsam, Christopher Walken en Paul Benjamin.

Na tien jaar in de nor heeft ex-kluiskraker Duke Anderson (Connery) nieuwe inzichten en kompanen. Die komen uitstekend van pas bij het plan om een luxueus appartementencomplex in Manhattan volledig leeg te halen. Helaas voor Duke worden zijn bewegingen minutieus door camera's, telefoontaps en 'mannetjes' gevolgd. Daarmee geeft regisseur Lumet aan een spannende, in de climax onvermoed grimmige caper een verbazingwekkend actueel Orwelliaans tintje. Funky Quincy Jones-soundtrack, leuke bijrol van Walken, maar Balsam steelt de show als aimabele nicht annex louche antiekhandelaar.