Ron Nyswaner: regie, bedenker, cast, scenario en productie.
Er zijn 9 films en 1 serie gevonden.

Fellow Travelers

2023 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 2023. Drama van Ron Nyswaner. Met o.a. Matt Bomer, Jonathan Bailey, Noah J. Ricketts, Will Brill en Andy Milne.

Deze miniserie, die is gebaseerd op de roman van Thomas Mallon en naar het kleine scherm is gehaald door Philadelphia-schrijver Ron Nyswaner, volgt het meeslepende en onmogelijke liefdesverhaal van Hawk (Matt Bomer) en Tim (Jonathan Bailey). Beginnend in de jaren ’50, een tijd waarin ze enkel in het diepste geheim samen konden zijn, tot de verwoestende aidscrisis van de jaren ’80. Fellow Travelers is geen perfecte serie, maar heeft desondanks flink wat te bieden waaronder een aantal grensverleggende, behoorlijk expliciete seksscènes die desondanks nergens gratuit zijn, goede chemie tussen de hoofdpersonen en een geweldige rol van Matt Bomer. Al is het bovenal een prachtig, meeslepend liefdesverhaal.

My Policeman

2022 | Drama

2022. Drama van Michael Grandage. Met o.a. Harry Styles, Emma Corrin, Gina McKee, Linus Roache en Rupert Everett.

Drama over drie jonge mensen - politieagent Tom (Harry Styles), lerares Marion (Emma Corrin) en museumconservator Patrick (David Dawson) - die een reis maken in het Groot-Brittannië van de jaren 1950. Wanneer ze in de jaren negentig terugblikken op veertig jaar geleden zijn Tom (Linus Roache), Marion (Gina McKee) en Patrick (Rupert Everett) nog steeds vol van verlangens en spijt, maar nu hebben ze een laatste kans om de schade van het verleden te herstellen.

Freeheld

2015 | Biografie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 2015. Biografie van Peter Sollett. Met o.a. Julianne Moore, Ellen Page, Michael Shannon, Steve Carell en Anthony DeSando.

Waargebeurd sociaal-realistisch onrechtdrama volgens beproefd 'samen sterk'-recept. De lesbische politierechercheur Laurel (Moore) en haar jongere vriendin Stacie (Page) dromen samen van huis, hond en honkbal kijken op de bank. Wat begint als liefdesverhaal verandert in een gayrechtendrama als Laurel ongeneeslijk ziek blijkt en Stacie - inmiddels haar geregistreerde partner - geen recht heeft op een partnerpensioen. De film heeft mooie scènes in huis over het leven met een geheim, die worden afgewisseld met platitudes over het leven als homoseksueel. Steve Carell zorgt voor een vrolijke noot als luidruchtige actievoerder.

The Painted Veil

2006 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​China 2006. Drama van John Curran. Met o.a. Edward Norton, Naomi Watts, Liev Schreiber, Diana Rigg en Toby Jones.

Het huwelijk tussen de verwende Kitty (Watts) en de werkverslaafde arts Walter (Norton) is niet bepaald gelukkig. Wanneer Walter Kitty dan ook nog eens betrapt in de armen van een ander (Schreiber) neemt hij een drastisch besluit. Ze gaan naar een afgelegen Chinees dorp, om daar de cholera te bestrijden, maar ook om Kitty een lesje te leren. Tweede verfilming van een verhaal van Somerset Maugham, misschien nog wel beter dan de eerste, destijds met Greta Garbo in de hoofdrol. Soms een tikje traag, maar dat wordt goedgemaakt door prima spel van Watts en vooral van Norton.

Star Maps

1997 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1997. Komedie van Miguel Arteta. Met o.a. Douglas Spain, Efrain Figueroa, Kandeyce Jorden, Matha Velez en Lysa Flores.

Wanneer de jonge Carlos vanuit Mexico in Los Angeles arriveert, denkt hij zonder al teveel moeite een filmster te kunnen worden. Vooralsnog raakt hij echter via zijn vader in de prostitutie verzeild. Eerste film van de 27-jarige, Puertoricaanse schrijver-regisseur Arteta, die vervolgens de fascinerende films Chuck & Buck en The Good Girl zou maken, is een nu eens grimmig dan weer geestig drama over een jongeman die uit de schaduw van zijn vader wil stappen. Hij blijft dromen van een Oscar - zelfs tijdens seks met zijn klanten.

The Celluloid Closet

1996 | Documentaire, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Verenigde Staten 1996. Documentaire van Jeffrey Friedman en Rob Epstein. Met o.a. Tony Curtis, Whoopi Goldberg, Jan Oxenberg, Harvey Fierstein en Stewart Stern.

Documentaire over de geschiedenis van de al dan niet verhulde homoseksualiteit in de Amerikaanse film. In de dagen van de censuur (de z.g. Hays-code) was homoseksualiteit een absolute taboe. Inventieve regisseurs legden toch bepaalde elementen in de film, die later als een protest tegen de discriminatie van homo's uitgelegd konden worden. Er zijn opvallende voorbeelden: SUDDENLY LAST SUMMER en THE CHILDREN'S HOUR. Een al te suggestieve scène tussen Tony Curtis en Laurence Olivier in SPARTACUS sneuvelde op de snijtafel van de censor. Hierna mochten in Hollywood homo's alleen op de gevoelige laag vastgelegd worden als ze belachelijk werden, angst aanjoegen bij de kijker of medelijden opwekten. Pas in de jaren 1970 werd het onderwerp serieus genomen, dankzij enkele doorbraak films als SUNDAY, BLOODY SUNDAY, MAKING LOVE en BOYS IN THE BAND, ook al weigerden de hele bekende acteurs hieraan hun medewerking te verlenen. Deze documentaire is oprecht en geeft een gedetailleerd overzicht van de homoseksualiteit in de film aan de hand van een honderdtal filmfragmenten en gesprekken met een aantal acteurs, actrices, regisseurs en producenten die ermee te maken hadden. Het scenario van Epstein, Friedman en Sharon Wood is gebaseerd op het boek van Vito Russo, die in 1990 op 44-jarige leeftijd aan AIDS overleed. Het commentaar van Armistead Maupin wordt ingesproken door Lily Tomlin. Voor de montage tekenden Friedman en Arnold Glassman, terwijl Nancy Schreiber nieuw beeldmateriaal bezorgde. Bekroond op het Sundance Film Festival in 1996. Dolby Stereo S.R.-Digital.

Philadelphia

1993 | Drama

Verenigde Staten 1993. Drama van Jonathan Demme. Met o.a. Tom Hanks, Denzel Washington, Antonio Banderas, Jason Robards en Mary Steenburgen.

Eerste mainstream film over aids. Advocaat Andrew Beckett (Hanks) wordt op staande voet ontslagen wegens een ‘attitude problem’. Hij vermoedt dat zijn homoseksualiteit en zijn aids-diagnose een rol spelen en klaagt met schoorvoetende hulp van de ­homofobe advocaat Joe Miller (Washington) zijn bedrijf aan. Navrant: een van de bijrolacteurs mocht bijna niet meespelen in de film: de verzekering van de productiemaatschappij lag dwars omdat de man ­hiv-positief getest was. Hanks kreeg een Oscar voor zijn rol, Bruce Springsteen kreeg er een voor de song ‘Streets of Philadelphia’

The Prince of Pennsylvania

1988 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1988. Komedie van Ron Nyswaner. Met o.a. Fred Ward, Keanu Reeves, Bonnie Bedelia, Amy Madigan en Jeff Hayenga.

Bijzonder eigenzinnige karakter-komedie waarin de vrijgevochten Reeves (met zijn afstotelijke half-Mohawk kapsel) plotsklaps `ontdekt` dat hij in gevecht is met zijn al even idiote vader (Ward, in een schitterende rol). Madigan doet het uitstekend als de rijpere vrouw die Reeves het hof wil maken; voor de grap werd ze verkleed als Freddy Krueger om een nep- ontvoering op touw te zetten. Schrijver Nyswaner (SMITHEREENS) blijkt als regisseur opvallende scènes te kunnen maken, die helaas geen eenheid vormen. De op video uitgebrachte versie is 13m langer. Het verhaal: zoon kidnapt pa, maar niemand wil het losgeld betalen. Camerawerk van Frank Prinzi.

Mrs. Soffel

1984 | Drama

Verenigde Staten 1984. Drama van Gillian Armstrong. Met o.a. Diane Keaton, Mel Gibson, Matthew Modine, Edward Herrmann en Trini Alvarado.

Interessante maar sombere en emotioneel afstandelijke verfilming van een waar gebeurd verhaal, zich afspelend in 1901, over de vrouw van een cipier die verliefd wordt op een veroordeelde moordenaar. Goed gemaakt, maar over de hele film hangt een donkere sluier. Scenario van Ron Nyswaner. Camerawerk van Russell Boyd.

Smithereens

1982 | Drama

Verenigde Staten 1982. Drama van Susan Seidelman. Met o.a. Susan Berman, Brad Rinn, Richard Hell, Roger Jett en Nada Despotovich.

Een pittige, niet te veel pretenderende studie van het karakter van de egoïstische, zelfverzekerde, meedogenloze Berman, en de vage dromen over succes die zij als manager van een punkband heeft. Er is sprake van een doortimmerde typering en een eenvoudige, soepele regie. De scène met het hoertje en haar broodje kipsalade blijft je bij. Scenario van Ron Nyswaner en Peter Askin.