Alan Parker (1944): regie, cast, scenario, productie, muziek en geluid.
Er zijn 22 films gevonden.

The Life of David Gale

2003 | Thriller, Misdaad, Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2003. Thriller van Alan Parker. Met o.a. Kevin Spacey, Kate Winslet, Laura Linney, Gabriel Mann en Matt Craven.

Centraal in The Life of David Gale staat een fictieve Texaanse antidoodstraf-beweging met aan het hoofd David Gale (Spacey), een professor in de filosofie. Gale belandt wrang genoeg zelf in de dodencel. Journaliste Bitsey (Winslet) mag de erudiete veroordeelde interviewen in de gevangenis. In terugblik wordt de kijker bijgepraat over de ware motivatie van dader en slachtoffer. De makers kozen ervoor om aan te sturen op een overdonderende finale die iedere voortijdige diepgang uitsluit. Wat rest is een doorsnee whodunit tegen een onnodig schrijnende achtergrond die niettemin comfortabel rust op de schouders van acteerkanon Kevin Spacey.

Stanley Kubrick - A Life in Pictures

2001 | Documentaire

Verenigd Koninkrijk 2001. Documentaire van Jan Harlan. Met o.a. Christiane Kubrick, Woody Allen, Martin Scorsese, Steven Spielberg en Jack Nicholson.

Een paar jaar na de dood van Kubrick maakte zijn vertrouwde medewerker, uitvoerend producent en zwager Jan Harlan deze documentaire. De film geeft een inkijkje in de werkwijze van deze lastige perfectionist, er worden bewonderaars aan het woord gelaten, maar ook acteurs die vertellen hoe moeizaam het was om met het genie samen te werken. Interessant voor cinefielen.

James Ellroy's Feast of Death

2001 |

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2001. Vikram Jayanti.

Een paar jaar na de dood van Kubrick maakte zijn vertrouwde medewerker, uitvoerend producent en zwager Jan Harlan deze documentaire. De film geeft een inkijkje in de werkwijze van deze lastige perfectionist, er worden bewonderaars aan het woord gelaten, maar ook acteurs die vertellen hoe moeizaam het was om met het genie samen te werken. Interessant voor cinefielen.

Angela's Ashes

1999 | Biografie, Drama

Verenigde Staten​/​​Ierland 1999. Biografie van Alan Parker. Met o.a. Emily Watson, Robert Carlyle, Joe Breen, Ciaran Owens en Michael Legge.

Naar het veelgeprezen en met een Pulitzer Prize bekroonde boek van Frank McCourt. Parkers film blijft dicht bij McCourts tragische, autobiografische verhalen over zijn kindertijd in een groot Iers gezin dat wordt geteisterd door armoede. Drie verschillende jongens vertolken hoofdpersonage Frank die moet toezien hoe het alcoholisme van zijn vader (Carlyle) het welzijn van de kinderen maar vooral dat van zijn moeder in de weg staat. De moeder wordt gespeeld door Emily Watson, de actrice die sinds haar doorbraak in Breaking the Waves van iedere rol iets bijzonders maakt.

Sick

1997 | Documentaire

Verenigde Staten 1997. Documentaire van Kirby Dick. Met o.a. Rita Valencia, Sheree Rose, Bob Flanagan, Kirby Dick en Kathe Burkhart.

Bob Flanagan werd bekend als kunstenaar door zijn hilarische acts in combinatie met schokkende performances. In SICK zien we van zeer nabij hoe Flanagan onbeschrijflijke dingen met zijn lichaam uithaalt. Het toppunt is zijn hameract - hij slaat een spijker door zijn penis. Flanagan werd geboren met een ongeneeslijke longziekte, waardoor zijn leven in het teken zou staan van pijn en een vroegtijdige dood. Zijn masochisme maakt van de onontkoombare pijn een bron van genot. "I fight sickness with sickness". Zijn partner en meesteres Sheree Rose is een onmisbare factor in zijn kunst. Ze hebben een complexe en intense relatie, waarin zij hem volledig voor zichzelf opeist. De rauwe werkelijkheid van de ziekte komt naar boven in de intieme momenten, wanneer zij geconfronteerd worden met het naderende einde van zijn leven en hun relatie. Met zijn masochisme trotseert Flanagan zijn lot en wordt hij zijn eigen kunstwerk, tot en met zijn dood op 43-jarige leeftijd. Dat SICK een integer en intiem portret is geworden, wars van sensatiezucht, is te danken aan de werkwijze van regisseur Kirby Dick. Hij maakte de film in samenwerking met Flanagan en Rose, waardoor SICK hun laatste kunstwerk is. Daarmee is de toeschouwer geen voyeur maar gast bij een voorstelling, waarin hij/zij inzicht krijgt in het onbegrijpelijke.

Evita

1996 | Musical, Biografie, Drama

Verenigde Staten 1996. Musical van Alan Parker. Met o.a. Madonna, Antonio Banderas, Jonathan Pryce, Victoria Sus en Jimmy Nail.

Uitbundige filmversie van Andrew Lloyd Webbers befaamde musical 'Evita' is een feest voor zowel het oor als het oog. Ondanks de goede kritieken werd de film zo goed als gepasseerd bij de Oscar-nominaties. Madonna is overtuigend als Eva Duarte, het Argentijnse plattelandsmeisje dat het bracht tot vrouw van president Juan Perron (gespeeld door Pryce) én tot moeder des vaderlands. Met prima acteurs, sublieme choreografie en prachtig camerawerk. Alleen de Argentijnen konden Madonna's vertolking niet waarderen.

The Road to Wellville

1994 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1994. Komedie van Alan Parker. Met o.a. Anthony Hopkins, Bridget Fonda, Matthew Broderick, John Cusack en Dana Carvey.

Cornflakeskoning en gezondheidsfreak dr John Harvey Kellogg (Hopkins) runt een kuuroord in 1907 en zweert bij klysma's, elektroshocks en aanverwante geselingen. Een van zijn slachtoffers is Broderick: 'Oh, no, no, I can't eat fifteen gallons of yoghurt!' Hopkins: 'Oh, it's not going in that end, Mr. Lightbody.' Parkers bedoeling was een satire op de gezondheidsneurose maar het onsamenhangende verhaal en de flauwe humor over de diverse lichaamssappen en -geluiden leiden te zeer af. Traci Lind heeft een opvallende rol als hoofdverpleegster van het kuuroord.

The Commitments

1991 | Drama, Muziek

Ierland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1991. Drama van Alan Parker. Met o.a. Robert Arkins, Michael Aherne, Angeline Ball, Colm Meaney en Andrew Strong.

Geestige, aanstekelijke verfilming van de gelijknamige roman van Roddy Doyle, waarin een groep jonge, onervaren muzikanten uit Dublin een soulband vormt, 'al zijn we daarvoor misschien iets te wit'. Al snel lijken allerlei spanningen binnen de groep het grote succes in de weg te staan. Het publiek wist de muziek van de fictieve band zo te waarderen, dat deze ook na de film, in een iets andere bezetting, bleef optreden. The Commitments maakt deel uit van Doyles 'Barrytown'-trilogie, waarvan ook de vervolgen The Snapper en The Van succesvol werden verfilmd. Bekroond met onder andere de BAFTA voor beste film, regie en script.

Come See the Paradise

1990 | Oorlogsfilm, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1990. Oorlogsfilm van Alan Parker. Met o.a. Dennis Quaid, Tamlyn Tomita, Sab Shimono, Shizuko Hoshi en Stan Egi.

Vakbondsleider Quaid verlaat New York na schermutselingen en vestigt zich in L.A., waar hij in Little Tokyo werk vindt in een Japanse bioscoop. Hij wordt verliefd op Tomita, de dochter van de eigenaar. Tegen de zin van haar vader in trouwen ze. Dan volgt de aanval op Pearl Harbour, met als gevolg dat vele Japanse families opgesloten worden in concentratiekampen. Ook Tomita, terwijl Quaid onder de wapens moet. Een aangrijpend melodrama, gebaseerd op een niet zo fraaie bladzijde uit de Amerikaanse geschiedenis. Het wordt allemaal iets te sentimenteel en te mooi voorgesteld, maar toch blijft het een boeiende prent. Parker zelf schreef het scenario. Camerawerk van Michael Seresin.

Out of Time

1989 | Avonturenfilm, Thriller

Egypte​/​​Verenigd Koninkrijk 1989. Avonturenfilm van Anwar Kawadri. Met o.a. Jeff Fahey, Camilla More, Michael Gothard, Michael Russo en Spiros Focás.

Een jonge archeoloog (Fahey) is in Egypte en Griekenland op jacht naar een oeroude schat, waarbij er ook op hem wordt gejaagd. Vergeet de verwarde plot en let op het adembenemende landschap, dat prachtig in beeld is gebracht. Ook bekend als THE SERPENT OF DEATH.

Mississippi Burning

1988 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1988. Drama van Alan Parker. Met o.a. Gene Hackman, Willem Dafoe, Frances McDormand, Brad Dourif en R. Lee Ermey.

In de zomer van 1964 werden drie leden van de burgerrechtenbeweging vermoord door leden van de Ku Klux Klan, die werden geholpen door lokale politieagenten. Die geruchtmakende zaak vormde de inspiratie voor deze boze film van regisseur Parker (Midnight Express). Daarin onderzoeken twee FBI-agenten de zaak, waarbij ze enorme tegenwerking krijgen van lokale rednecks. Meeslepende thriller met uitstekend spel, vooral van Hackman als een uit Mississippi afkomstige FBI-agent en van McDormand als echtgenote van een racistische deputy. Peter Biziou ontving een Oscar voor zijn camerawerk.

Angel Heart

1987 | Thriller, Mysterie

Verenigde Staten​/​​Canada​/​​Verenigd Koninkrijk 1987. Thriller van Alan Parker. Met o.a. Mickey Rourke, Robert De Niro, Lisa Bonet en Charlotte Rampling.

Van regisseur Parker (Midnight Express, Pink Floyd: The Wall) zijn we visueel gelikte films gewend en ook deze sfeervolle, verontrustende thriller vol angstaanjagende en sensuele beelden stelt wat dat betreft niet teleur. Een morsige privé-detective (Rourke) gaat in opdracht van een sekteleider (De Niro) op zoek naar een vermist persoon en krijgt en passant te maken met het bovennatuurlijke. Een seksscène tussen Rourke en Bonet werd op de montagetafel gekuist op last van de Amerikaanse filmkeuring. Naar het boek Falling Angel van William Hjortsberg.

Birdy

1984 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1984. Drama van Alan Parker. Met o.a. Matthew Modine, Nicolas Cage, John Harkins, Sandy Baron en Karen Young.

In een trieste buurt van Philadelphia ontmoeten twee jonge mensen elkaar. Ze worden vrienden. De een, Cage, is van het sportieve type, kampioen honkbal en judo. De ander, Modine, leeft verborgen in de bomen, waar hij de vogels observeert. Cage wordt zo door de ander geobsedeerd dat hij diens passie gaat delen, zij het zonder overtuiging. Dan komt de oorlog in Vietnam. Cage komt verminkt terug, Modine psychisch getraumatiseerd: hij denkt dat hij een vogel is. Prangend verhaal over twee gezonde jongens die door een onmenselijke oorlog voor het leven zijn getekend. Schitterend spel van beide hoofdrolspelers. Scenarioschrijvers Sandy Kroopf en Jack Behr actualiseerden de roman van William Wharton, die zich afspeelt tijdens WO II. Knappe fotografie van Michael Seresin en een onconventionele score van Peter Gabriel.

Jaws 3-D

1983 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1983. Horror van Joe Alves. Met o.a. Dennis Quaid, Bess Armstrong, Simon MacCorkindale, Louis Gossett jr en John Putch.

Tijdens de futloze revival die de 3D-film begin jaren tachtig maakte (getuige onder andere Amityville 3-D en Friday the 13th 3-D) kregen we de tweede sequel van Jaws: Jaws 3-D. Onder het mom 'The third dimension is terror' had deze horrorfilm ondertussen helemaal niks meer te maken met Spielbergs briljante klassieker. Deze keer was er een monsterlijk grote haai terecht gekomen in een attractiepark. Hoe en waarom maakte niet uit, het was in 1983 met de roodgroene brilletjes op lachen om de nephaaien en afgebeten lichaamsdelen die in je popcorn belandden. Nu, voor de buis met de borrelnoten, lijkt de film minder indrukwekkend tot zielig.

Shoot the Moon

1982 | Drama

Verenigde Staten 1982. Drama van Alan Parker. Met o.a. Albert Finney, Diane Keaton, Karen Allen, Peter Weller en Dana Hill.

Analyse van een mislukt huwelijk: Finney - een sportverslaggever - en Keaton, die samen vier jonge dochters hebben, gaan uit elkaar, maar zijn dan nog niet uitgekibbeld. Script van hoog niveau door Bo Goldman. Fotografie van Michael Seresin.

Pink Floyd - The Wall

1982 | Musical, Oorlogsfilm, Animatie, Muziek, Drama, Thriller, Experimenteel

Verenigd Koninkrijk 1982. Musical van Alan Parker en Gerald Scarfe. Met o.a. Bob Geldof, Christine Hargreaves, James Laurenson, Eleanor David en Kevin McKeon.

Parker brengt met veel flair de LP van Pink Floyd op het doek, maar het slaat allemaal nergens op. Het is humorloos, bombastisch en doet sterk aan de jaren 1960-0 denken. Niemand zal zich erg interesseren voor de huwelijksproblemen en oorlogstrauma's van de hoofdfiguur Pink. De tekenfilm- intermezzo's van Gerald Scarfe zijn nog het beste. Gefilmd in Panavision.

Fame

1980 | Muziek, Drama, Musical

Verenigde Staten 1980. Muziek van Alan Parker. Met o.a. Irene Cara, Lee Curreri, Gene Anthony Ray, Laura Dean en Eddie Barth.

Swingende film, zowel wat muziek, inhoud als beeld betreft, met een clichématig maar hartverwarmend verhaal. De studenten van de High School of Performing Arts in New York komen uit alle windstreken en strijden om het hardst voor roem en geluk in de wereld van de showbusiness. Fame werd bekroond met een Oscar voor de beste score en de titelsong en kreeg een vervolg in de gelijknamige tv-serie. Gene Anthony Ray, die in de film de rol van Leroy op zich neemt, overleed op 14 november 2003 zeer plotseling als gevolg van een beroerte. Hij werd slechts 41.

Midnight Express

1978 | Drama, Biografie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1978. Drama van Alan Parker. Met o.a. Brad Davis, Randy Quaid, John Hurt, Irene Miracle en Bo Hopkins.

Naïeve Amerikaanse student Billy Hayes belandt voor het smokkelen van een bescheiden hoeveelheid hasj in een Turkse gevangenis, een infernale plek, waar marteling en drugsmisbruik aan de orde van de dag zijn. Het enige wat hem daar op de been houdt, is zijn vriendschap met landgenoot Jimmy (Quaid) en de Brit Max (Hurt). Ondertussen levert Billy's vader een titanenstrijd om hem vrij te krijgen. Davis is prima in de rol van Hayes, Hurt is geweldig als Max, die zoveel mogelijk probeert te vluchten in een roes. Het meeslepende, op ware gebeurtenissen gebaseerde scenario van Oliver Stone won een Oscar.

Bugsy Malone

1976 | Familiefilm, Musical, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1976. Familiefilm van Alan Parker. Met o.a. Scott Baio, Florrie Dugger, Jodie Foster, John Cassisi en Martin Lev.

Eind jaren 1920, ten tijde van de Drooglegging, vechten twee gangsterbendes een oorlog uit in de straten van New York. Wanneer Fat Sam (Cassisi) schaakmat gezet wordt door de rivaliserende bende van Dandy Dan (Lev) zint hij op wraak. Hij strikt de pientere Bugsy Malone (Baio) als chauffeur en handlanger. Vreemde gangsterfilm die vooral opvalt door het feit dat alle rollen vertolkt worden door... kinderen, die i.p.v. te schieten met kogels elkaar onder de slagroom schieten. Toch werkt de pastiche uitstekend, vooral door het natuurlijk spel van de jonge cast, w.o. Foster. Parkers scenario zit prachtig in elkaar en is zeker niet opgevat als een kinderfilm. Michael Serezin en Peter Biziou stonden achter de camera en Paul Williams componeerde een aantal opvallende songs, die hem een Oscarnominatie opleverden.

Evacuees

1975 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1975. Drama van Alan Parker. Met o.a. Maureen Lipman, Ray Mort, Margery Mason, Gary Carp en Steven Serember.

In WO II worden twee broertjes geëvacueerd naar de kust, waar ze onder de hoede komen van een voogd, die niets van hen begrijpt. Lief, ontroerend drama met een fraai gevoel voor de tijdgeest, van de hand van Jack Rosenthal.

Footsteps

1974 | Thriller

Verenigde Staten 1974. Thriller van Alan Parker.

Deze korte speelfilm behoort tot het vroege oeuvre van Parker. Het is een suspense-werkje over een hypernerveuze vrouw, die als enige gast in een groot, vervallen pension bijkomt van het trauma dat ze heeft overgehouden aan een een roofoverval. Ieder geluidje dat ze hoort, laat haar opschrikken. Als ze een tijdje de gangen van haar hospita heeft geobserveerd, merkt ze dat een vreemde indringer het immense huis is binnengeslopen. Een gaaf filmpje.

Undercurrent

1846 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1846. Drama van Vincente Minnelli en Alan Parker. Met o.a. Edmund Gwenn, Marjorie Main, Katharine Hepburn, Robert Taylor en Robert Mitchum.

Deze korte speelfilm behoort tot het vroege oeuvre van Parker. Het is een suspense-werkje over een hypernerveuze vrouw, die als enige gast in een groot, vervallen pension bijkomt van het trauma dat ze heeft overgehouden aan een een roofoverval. Ieder geluidje dat ze hoort, laat haar opschrikken. Als ze een tijdje de gangen van haar hospita heeft geobserveerd, merkt ze dat een vreemde indringer het immense huis is binnengeslopen. Een gaaf filmpje.