Andreas Schmidt-Schaller (1945): cast.
Er zijn 45 films gevonden.

Polizeiruf 110: Ein Bild von einem Mörder

2004 | Misdaad, Thriller

Duitsland 2004. Misdaad van Thomas Jacob. Met o.a. Jaecki Schwarz, Wolfgang Winkler, Marijam Agischewa, Jürgen Mai en Hilmar Eichhorn.

Tatort - Atlantis

2003 | Mysterie

Duitsland 2003. Mysterie van Hajo Gies. Met o.a. Peter Sodann, Bernd Michael Lade, Simone von Zglincki, Annekathrin Bürger en Walter Nickel.

Das Geheimnis meiner Mutter

2002 | Drama

Duitsland 2002. Drama van Bettina Woernle. Met o.a. Chiara Schoras, Clelia Sarto, Peter Davor, Christoph Grunert en Brigitte Böttrich.

Polizeiruf 110: Kurschatten

2001 | Misdaad

Duitsland 2001. Misdaad van Marco Serafini. Met o.a. Jaecki Schwarz, Wolfgang Winkler, Sigrid Göhler, Kathrin Angerer en Oliver Stritzel.

Die Affäre Semmeling

2001 | Drama

Duitsland 2001. Drama van Dieter Wedel. Met o.a. Mario Adorf, Fritz Lichtenhahn, Antje Hagen, Stefan Kurt en Heike Makatsch.

Rotlicht - In der Höhle des Löwen

2000 | Misdaad, Thriller

Duitsland 2000. Misdaad van Detlef Rönfeldt. Met o.a. Helmut Zierl, Alexandra Wilcke, Hanns Zischler, Jaecki Schwarz en Eva Habermann.

Der Träumer und das wilde Mädchen - Hetzjagd durch Deutschland

1999 | Actiefilm

Duitsland 1999. Actiefilm van Raoul W. Heimrich en Hermann Joha. Met o.a. Sven Martinek, Yvonne de Bark, Manfred Lehmann, Marek Wlodarczyk en Andreas Schmidt-Schaller.

Ein Mann stürzt ab

1998 | Drama

Duitsland 1998. Drama van Heide Pils. Met o.a. Andreas Schmidt-Schaller, Cordelia Wege, Katrin Saß, Martin Glade en Birge Schade.

Tatort - Eiskalt

1997 | Mysterie

Duitsland 1997. Mysterie van Kurt Ockermüller. Met o.a. Winfried Glatzeder, Robinson Reichel, Nadja Uhl, Hans-Uwe Bauer en Martin Huber.

Von Arzt zu Arzt

1996 | Drama

Duitsland 1996. Drama van Michael Günther. Met o.a. Helmut Zierl, Fiona Schwartz, Margot Homeyer, Klaus Herm en Nicola Tiggeler.

Der Clown

1996 | Actiefilm, Thriller

Duitsland 1996. Actiefilm van Hermann Joha. Met o.a. Sven Martinek, Diana Frank, Volkmar Kleinert, Thomas Anzenhofer en Hanns Zischler.

Wanneer Max Zander zijn partner verliest door een aanslag van de Russische maffia, besluit hij het recht in eigen hand te nemen. Overdag is hij een agent, maar 's nachts kruipt hij in de rol van een mysterieuze gemaskerde wreker; De clown. Hij verklaart de oorlog aan de Russische maffia en de onderwereld van Dsseldorf en weet in z'n eentje vele criminele acties te dwarsbomen. Uiteraard neemt de maffia wraak door Claudia, Zanders nieuwe partner, te ontvoeren

Polizeiruf 110: Grawes letzter Fall

1995 | Misdaad, Thriller

Duitsland 1995. Misdaad van Christian Steinke. Met o.a. Andreas Schmidt-Schaller, Matthias Ponnier, Annett Kruschke, Joachim Zschocke en Ulrike Mai.

Oberkommissar Grawe (Schmidt-Schaller) probeert de raadselachtige moord op te lossen die heeft plaatsgevonden voor de huisdeur van zijn nicht Iris Karsube (Kruschke). Het slachtoffer was haar ex-man en de vader van haar twee kinderen. Ze zegt tegen haar neef Grawe dat haar ex voor de deur stond en geld eiste, maar dat hij door twee ongure types werd achtervolgd en dat er een fataal knokpartijtje was ontstaan. Rainer Asch (Ponnier), de nieuwe vriend van Iris, was toevallig in de woning aanwezig en kan haar verhaal bevestigen. Grawe besluit het doen en laten van zijn nicht eens na te gaan en ontdekt dat ze overdag de zorgzame moeder speelt en 's nachts de liefhebbende vrouw is voor wie dat maar wil, op voorwaarde dat hij haar goed betaalt. Wilde de ex-man van Iris aan haar losbollige gedrag een einde maken en is Rainer soms een profiteur en beschermer, die zijn kip met gouden eieren niet wilde laten slachten? Het voorspelbare scenario van Wolfgang Brenner is in de traditie van de oude Oostduitse afleveringen geschreven. Schmidt-Schaller, die als Oberleutnant in de DDR in de serie begonnen was, stapte er met deze definitief uit en kwam enige tijd later in een succesvolle reeks van vijftig minuten SOKO Leipzig terug. Bijna tien jaar later dook hij eventjes op in een POLIZEIRUF 110 als de succesvolle privédetective, die zijn collega's van toen tipt. Het camerawerk is van Jürgen Heimlich. Aflevering 176.

Der Räuber mit der sanften Hand

1995 | Biografie, Misdaad

Duitsland 1995. Biografie van Wolfgang Mühlbauer. Met o.a. Hannes Jaenicke, Catherine H. Flemming, Philipp Doll, Wolf-Dietrich Berg en Robinson Reichel.

Jaenicke speelt Siegfried Dennery en Flemming zijn vrouw Gaby. Hij is discotheekhouder. De dokter vertelt hem op een kwade dag dat hij nog maar twee jaar te leven heeft, tenzij hij het koude Beierse klimaat verwisselt voor zon en zee. Dennery besluit zijn danstent te verkopen en met de opbrengst de bouw van een hotel te financieren op het Cara[KA3]ibische eiland Santa Lucia. Hij is echter geen gehaaide zakenman en de affaire loopt uit op een regelrechte ramp. Als al het geld foetsie is, is hij ten einde raad. Hij besluit een bank te overvallen en wordt daarbij geholpen door zijn maat J[KA3]urgen Meister (Reichel). De overval lukt perfect, maar algauw is het geld op. Zo onstaat er een reeks van overvallen, waarbij hij de bewondering wekt van de pers en de politie als de ongrijpbare bankrover. De geslepen boef beraamt op militaire wijze zijn hold-ups. Als hij ze uitvoert, lost hij nimmer een schot en brengt nooit enig lichamelijk letsel toe aan zijn slachtoffers. Hij krijgt in de media de bijnamen van Der Fuchs, Das Phantom en Der Räuber mit der sanften Hand. Als zijn kameraad Meister gegrepen wordt, maakt Dennery zich uit de voeten naar Santa Lucia, maar daar hebben premiejagers het op hem voorzien. Hij keert weer terug naar Duitsland en wordt bij de achtste overval in de kraag gevat. In 1984 wordt hij veroordeeld tot veertien jaar, maar is na bijna tien jaar op vrije voeten. In de bak studeerde hij letteren en wist over zijn stoutmoedige carrière, die bewondering afdwingt, een drie-delige miniserie te verkopen aan de commerciële tv-zender RTL Television. Samen met regisseur Dr. Wolfgang Mühlbauer schreef hij het scenario. Het is allemaal wat lang geworden, maar niet slecht gedaan.

Tödliches Netz

1994 | Misdaad

Duitsland 1994. Misdaad van Vivian Naefe. Met o.a. Gottfried John, Sydne Rome, Dominic Raacke, Niels-Bruno Schmidt en Benno Fürmann.

Hauptkommissar Max Beckmann (John) speurt koortsachtig naar een seriemoordenaar, die zijn slachtoffers zoekt in het hackerswereldje. Beckmann die verliefd is op psychologe Karin Jensen (Rome), maakt zich zorgen om haar zoon Nicolai (Schmidt), die met zijn vriend Chet (F[KA3]urmann) lid is van een computerclub. Nicolai en Chet hebben een databank gekraakt, waarvan de eigenaren alles in het werk stellen om hun informatie voor anderen weg te houden. Lekkere krimi gesitueerd in het Duitse hackersmilieu, dat wat de technologie betreft snel werd achterhaald. Leuk om Rome weer eens te zien, die van oorsprong Amerikaanse is. Zij was ooit het sensuele blondje, dat (in deze film) inmiddels een bijna vijftig-jarige oma is (en nog steeds blond). Raacke, die Karkowski speelt, is heel bekend geworden als TATORT-commissaris Till Ritter. Schmidt-Schaller, die de rol van Steinke doet, werd eindjaren 1980 bekend als Leutnant Grawe in de DDR-serie POLIZEIRUF 110. Het scenario is van Jochen Brunow. Het camerawerk is van Martin Gressmann.

Beckmann und Markowski - Tödliches Netz

1994 | Mysterie

Duitsland 1994. Mysterie van Vivian Naefe. Met o.a. Gottfried John, Sydne Rome, Dominic Raacke, Niels-Bruno Schmidt en Benno Fürmann.

Hauptkommissar Max Beckmann (John) uit Berlijn speurt met zijn assistent Markowski (Raacke) koortsachtig naar een seriemoordenaar, die zijn slachtoffers zoekt onder de leden van een club van computerkrakers. Beckmann is verliefd op psychologe Karin Jensen (Rome). Hij maakt zich zorgen om haar zoon Nicolai (Schmidt) die met zijn vriend Chet (Fürmann) ook actief is in de computerclub. Nicolai en Chet zijn er met name in geslaagd binnen te dringen in een databank waarvan de eigenaars er alles voor over hebben om hun informatie te beveiligen. Lekkere krimi gesitueerd in het Duitse hackersmilieu, geschreven door Jochen Brunow. Prettig om de van oorsprong Amerikaanse Rome nog eens terug te zien; zij is het voormalige sensuele blondje dat inmiddels bijna de vijftig gepasseerd is en thans oma is, maar ze is nog steeds blond! Het camerawerk is van Martin Gressmann.

Polizeiruf 110: Arme Schweine

1993 | Mysterie, Thriller

Duitsland 1993. Mysterie van Bernd Böhlich. Met o.a. Andreas Schmidt-Schaller, Gottfried John, Ben Becker, Günter Schoß en Marek Wlodarczyk.

In een bouwput wordt het lijk van de illegale Poolse arbeider Kowalski gevonden. Journalist Rehtmann (Becker) weet dat hij vermoord werd, want Kowalski stond op het punt onfrisse praktijken uit het koppelbazen-milieu te onthullen. Poliziekommissar Grawe (Schmidt-Schaller), getipt door Rehtmann, weet nu waar hij moet gaan zoeken, maar de andere zwartwerkers - Polen, Russen en Tsjechen - zwijgen. Ook Stan (Wlodarczyk), de beste vriend van Kowalski, heeft geen zin om de politie in vertrouwen te nemen. Hij heeft zelf te veel te verbergen, zoals `s nachts op bevel auto`s stelen. Ook Dittrich (Burmann), de voorman van de bouwplaats, is een louche figuur. Een wat trage en duistere krimi met een sociale invalshoek naar een scenario van regisseur Böhlich met de trieste realiteit van illegale arbeiders als decor. Camerawerk van Roland Dressel.

Polizeiruf 110: Zahltag

1990 | Thriller

Oost Duitsland 1990. Thriller van Hans Knötzsch. Met o.a. Matthias Zahlbaum, Andreas Schmidt-Schaller en Peter Borgelt.

In een bouwput wordt het lijk van de illegale Poolse arbeider Kowalski gevonden. Journalist Rehtmann (Becker) weet dat hij vermoord werd, want Kowalski stond op het punt onfrisse praktijken uit het koppelbazen-milieu te onthullen. Poliziekommissar Grawe (Schmidt-Schaller), getipt door Rehtmann, weet nu waar hij moet gaan zoeken, maar de andere zwartwerkers - Polen, Russen en Tsjechen - zwijgen. Ook Stan (Wlodarczyk), de beste vriend van Kowalski, heeft geen zin om de politie in vertrouwen te nemen. Hij heeft zelf te veel te verbergen, zoals `s nachts op bevel auto`s stelen. Ook Dittrich (Burmann), de voorman van de bouwplaats, is een louche figuur. Een wat trage en duistere krimi met een sociale invalshoek naar een scenario van regisseur Böhlich met de trieste realiteit van illegale arbeiders als decor. Camerawerk van Roland Dressel.

Polizeiruf 110: Tödliche Träume

1990 | Thriller

Duitsland​/​​Oost Duitsland 1990. Thriller van Thomas Jacob. Met o.a. Andreas Schmidt-Schaller, Jürgen Frohriep en Peter Borgelt.

In een bouwput wordt het lijk van de illegale Poolse arbeider Kowalski gevonden. Journalist Rehtmann (Becker) weet dat hij vermoord werd, want Kowalski stond op het punt onfrisse praktijken uit het koppelbazen-milieu te onthullen. Poliziekommissar Grawe (Schmidt-Schaller), getipt door Rehtmann, weet nu waar hij moet gaan zoeken, maar de andere zwartwerkers - Polen, Russen en Tsjechen - zwijgen. Ook Stan (Wlodarczyk), de beste vriend van Kowalski, heeft geen zin om de politie in vertrouwen te nemen. Hij heeft zelf te veel te verbergen, zoals `s nachts op bevel auto`s stelen. Ook Dittrich (Burmann), de voorman van de bouwplaats, is een louche figuur. Een wat trage en duistere krimi met een sociale invalshoek naar een scenario van regisseur Böhlich met de trieste realiteit van illegale arbeiders als decor. Camerawerk van Roland Dressel.

Polizeiruf 110: Thanners neuer Job

1990 | Thriller

Duitsland 1990. Thriller van Bodo Fürneisen. Met o.a. Andreas Schmidt-Schaller, Eberhard Feik en Peter Borgelt.

In een bouwput wordt het lijk van de illegale Poolse arbeider Kowalski gevonden. Journalist Rehtmann (Becker) weet dat hij vermoord werd, want Kowalski stond op het punt onfrisse praktijken uit het koppelbazen-milieu te onthullen. Poliziekommissar Grawe (Schmidt-Schaller), getipt door Rehtmann, weet nu waar hij moet gaan zoeken, maar de andere zwartwerkers - Polen, Russen en Tsjechen - zwijgen. Ook Stan (Wlodarczyk), de beste vriend van Kowalski, heeft geen zin om de politie in vertrouwen te nemen. Hij heeft zelf te veel te verbergen, zoals `s nachts op bevel auto`s stelen. Ook Dittrich (Burmann), de voorman van de bouwplaats, is een louche figuur. Een wat trage en duistere krimi met een sociale invalshoek naar een scenario van regisseur Böhlich met de trieste realiteit van illegale arbeiders als decor. Camerawerk van Roland Dressel.

Polizeiruf 110: Mit dem Anruf kommt der Tod

1990 | Thriller

Oost Duitsland 1990. Thriller van Thomas Jacob. Met o.a. Jörg Schüttauf, Andreas Schmidt-Schaller en Günter Naumann.

In een bouwput wordt het lijk van de illegale Poolse arbeider Kowalski gevonden. Journalist Rehtmann (Becker) weet dat hij vermoord werd, want Kowalski stond op het punt onfrisse praktijken uit het koppelbazen-milieu te onthullen. Poliziekommissar Grawe (Schmidt-Schaller), getipt door Rehtmann, weet nu waar hij moet gaan zoeken, maar de andere zwartwerkers - Polen, Russen en Tsjechen - zwijgen. Ook Stan (Wlodarczyk), de beste vriend van Kowalski, heeft geen zin om de politie in vertrouwen te nemen. Hij heeft zelf te veel te verbergen, zoals `s nachts op bevel auto`s stelen. Ook Dittrich (Burmann), de voorman van de bouwplaats, is een louche figuur. Een wat trage en duistere krimi met een sociale invalshoek naar een scenario van regisseur Böhlich met de trieste realiteit van illegale arbeiders als decor. Camerawerk van Roland Dressel.

Polizeiruf 110: Falscher Jasmin

1990 | Misdaad, Thriller

Oost Duitsland​/​​Duitsland 1990. Misdaad van Manfred Mosblech. Met o.a. Günter Naumann, Andreas Schmidt-Schaller, Anne Kasprik, Jürgen Zartmann en Angelika Perdelwitz.

Hauptmann Beck (Naumann) en Oberleutnant Grawe (Schmidt- Schaller) proberen te achterhalen wie verpleegster Annemarie Liedekow (Kasprik), de ongetrouwde moeder van een kind, gewurgd heeft. Als ze eenmaal weten wie de vader van haar kind is, gaan ze hem aan de tand voelen. Het is Jan Heder (Zartmann) die getrouwd is met Ingrid (Perdelwitz) en al twee kinderen heeft, maar regisseur Mosblech, die het scenario schreef, houdt de kijker zo lang als hij kan in het ongewisse. Moord en echtbreuken mocht ook al niet in de DDR - daarop moest de aandacht van de burgers gevestigd worden. Het camerawerk is van Wolfram Beyer. Aflevering 137.

Polizeiruf 110: Der Tod des Pelikans

1990 | Thriller

Oost Duitsland 1990. Thriller van Rainer Bär. Met o.a. Klaus-Peter Thiele, Zsuzsa Nyertes en Andreas Schmidt-Schaller.

Hauptmann Beck (Naumann) en Oberleutnant Grawe (Schmidt- Schaller) proberen te achterhalen wie verpleegster Annemarie Liedekow (Kasprik), de ongetrouwde moeder van een kind, gewurgd heeft. Als ze eenmaal weten wie de vader van haar kind is, gaan ze hem aan de tand voelen. Het is Jan Heder (Zartmann) die getrouwd is met Ingrid (Perdelwitz) en al twee kinderen heeft, maar regisseur Mosblech, die het scenario schreef, houdt de kijker zo lang als hij kan in het ongewisse. Moord en echtbreuken mocht ook al niet in de DDR - daarop moest de aandacht van de burgers gevestigd worden. Het camerawerk is van Wolfram Beyer. Aflevering 137.

Polizeiruf 110: Variante Tramper

1989 | Misdaad, Thriller

Oost Duitsland​/​​Duitsland 1989. Misdaad van Gerald Hujer. Met o.a. Peter Borgelt, Andreas Schmidt-Schaller, Peer-Uwe Teska, Matthias Zahlbaum en Renate Blume-Reed.

Het scenario van Klaus J[KA3]orn bevat een al eerder behandeld thema in de reeks: het doorrijden na een ongeluk, waarbij het slachtoffer een klein meisje is. De dader Kai-Dieter Kutscher (Zahlbaum) wordt door zijn moeder Angela (Kipp) gedekt. Zijn vader, die gescheiden is van zijn moeder, speelt het vieze spelletje mee met diens tweede vrouw; een arme zwerver moet het gelag betalen. Het is aan Oberleutnant Grawe (Schmidt-Schaller), die inmiddels promotie gemaakt heeft, en Leutnant Felsch (Teska) om de zaak te klaren. Ze krijgen hulp van hun chef Hauptmann Fuchs (Borgelt), die in de achtergrond het onderzoek leidt. De kijker die van de meet af aan weet hoe de vork in de steel zit, moet de zaak uitzitten om te zien hoe de heren van de Vopo de oplossing vinden en zorgen dat er gerechtigheid geschiedt jegens het slachtoffertje en haar ouders. Deze aanpak is een beproefd recept in de serie. De DDR-kijker liet het met 41,4 procent (een officieel kijkdichtheidscijfer, dat ongetwijfeld geflatteerd is) behoorlijk afweten. Zijn gedachten gingen naar de komende warme zomer en het nog hetere najaar, waarin de Berlijnse muur na protestmarsen zou worden afgebroken. Aflevering 126.

Polizeiruf 110: Trio zu viert

1989 | Misdaad, Thriller

Oost Duitsland​/​​Duitsland 1989. Misdaad van Edgar Kaufmann. Met o.a. Peter Borgelt, Andreas Schmidt-Schaller, Wolfgang Dehler, Werner Dissel en Peter Herden.

Ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag besluit Alfons Seebacher (Dissel) dat het de hoogste tijd is om de verstoorde relatie met zijn zoon Alfred (Dehler) weer te herstellen. De aanleiding is de tentoonstelling van Alfreds schilderijencollectie. Alfons` oude knarren-kameraden Dietrich Marquart (Herden) en Otto Knebel (Vogt) zullen hem daarbij een handje helpen. Ondertussen houden Hauptmann Fuchs (Borgelt) en Oberleutnant Grawe (Schmidt-Schaller) zich bezig met het vaststellen van de rechtmatige eigenaren van gestolen kunstwerken. Daarbij verifiëren zij ook Alfreds verzameling, waarover algauw verwarring onstaat: is het bezit in bruikleen of onrechtmatig eigendom? Dit leidt tot menige komische situaties. Zoals de traditie het wil, houden de heren van het bijzondere clubje opsporingsambtenaren zich bezig met allerlei vormen van misdaad, w.o. vervreemd kunstbezit. Een wat ongebruikelijke aflevering, nummer 130 in de reeks, en nauwelijks bekeken door de kijker van toen die zich afvroeg of de overvolle ambassade van de BRD in Praag wel of niet uitreisvisa kon bemachtigen voor asielzoekende DDR-burgers. Ook gonsde het van de geruchten dat de Hongaarse grenspolitie de prikkeldraadversperringen bij de Oostenrijkse grens zou openen om vakantiehoudende DDR-burgers te laten uitstromen naar West-Europa. Hauptmann Fuchs en Oberleutnant Grawe gingen onverstoorbaar door met hun werk en deden alsof er niets aan de hand was.

Polizeiruf 110: Mitternachtsfall

1989 | Misdaad, Thriller

Oost Duitsland​/​​Duitsland 1989. Misdaad van Gunter Friedrich. Met o.a. Peter Borgelt, Andreas Schmidt-Schaller, Fred Delmare, Marylu Poolman en Michael Kind.

Varkensfokker Wilhelm Sippach (Delmare), van wie bekend is dat hij zeer diep in het glaasje kijkt, wordt op de late avond zwaargewond gevonden door het vrijende paartje Betty (Poolman) en Freddy (Kind). Hauptmann Fuchs (Borgelt) en Oberleutnant Grawe (Schmidt-Schaller), die zich over deze zaak buigen, leggen onmiddellijk een verband met een onverlaat, die al enige tijd de buurt onveilig maakt met roofovervallen. Ze hebben echter grote moeite met het identificeren van de onbekende dader en later met het rondkrijgen van bewijzen, maar met onorthodoxe opsporingsmethoden bereiken zij hun doel. Een naar verhouding weer eens zeer goed bekeken aflevering uit de serie met evenwel een middelmatig scenario van G[KA3]unter Radtke. Schwarz, die de rol van de waard speelt, kwam na de Duitse hereniging terecht in de vervolgen, die door de MDR zijn geproduceerd, als Hauptkommissar Schm[KA3]ucke uit Halle in Sachsen-Anhalt en groeide nog meer dan zijn collega Schneider (gespeeld door Wolfgang Winkler) uit tot een cultfiguur. Aflevering 125.

Polizeiruf 110: Katharina

1989 | Misdaad, Thriller

Oost Duitsland​/​​Duitsland 1989. Misdaad van Georg Schiemann en Peter Vogel. Met o.a. Andreas Schmidt-Schaller, Jürgen Frohriep, Constanze Roeder, Karsten-Michael Meyer en Gerd Blahuschek.

Tegen het einde van de serie onder het schrikbewind van vadertje Honecker, maakten sommige commissarissen toch nog snel carrière. Terwijl Oberleutnant Hübner nooit werd bevorderd en Fuchs de enige is, die het tot Hauptmann bracht, werd Leutnant Grawert bijna ongemerkt Oberleutnant. Hij heeft het heel druk met zichzelf, want hij gaat verhuizen naar een beter en groter oord. Ondertussen wordt het lijk van een vrouw in haar woning gevonden. Zij was lid van een ondernemerscollectief. Er zijn nauwelijks sporen van geweld. De Oberleutnant heeft eigenlijk geen tijd, maar met de steun van de oude rot in het vak Hübner en de kersverse, hoopvolle Leutnant König, wordt er gepuzzeld aan de oplossing. Vragen, verhoren, dreigementen en het zetten van een val brengt de oplossing. Het scenario is van Ulrich Frohriep. Uitgezonden bijna een week voordat de Muur van Berlijn werd stukgehamerd. Aflevering 133.

Polizeiruf 110: Gestohlenes Glück

1989 | Misdaad, Thriller

Oost Duitsland​/​​Duitsland 1989. Misdaad van Thomas Jacob. Met o.a. Jürgen Frohriep, Andreas Schmidt-Schaller, Danny Anwege, Klaus Hecke en Karin Ugowski.

Deze naar verhouding slecht bekeken aflevering confronteert Oberleutnant H[KA3]ubner (Frohriep) en zijn jongere collega Leutnant Grawe (Schmidt-Schaller) met de ontvoering van een zes maanden oude baby, die zijn moeder tijdens de kerstinkopen in een warenhuis werd ontfutseld. Dankzij spontane hulp uit het publiek is de baby weer snel teruggevonden en de zaak opgelost. De psychologische schade blijkt niet alleen groot te zijn bij de moeder, maar ook de jonge arrestant blijkt diep met zichzelf in de knoop te zitten. Hij is in zijn leven veel te kort gekomen, waardoor hij tot zijn wanhoopsdaad kwam. De serie begint meer over de roerselen van de gestoorde ziel dan over de zware misdaad en brengt het thema, dat de politie je beste kameraad is naar voren. Dit zou ook weer het geval zijn in DER FALL PREIBISCH (nummer 146), waar sprake is van dood door schuld, maar geen echte misdaden begaan zijn, hooguit verkeersdelicten. Frohriep is minzaam en Schmidt-Schaller doet als vanouds verschrikkelijk zijn best. Aflevering 128.

Polizeiruf 110: Der Fund

1989 | Misdaad, Thriller

Oost Duitsland​/​​Duitsland 1989. Misdaad van Hans Knötzsch. Met o.a. Lutz Riemann, Andreas Schmidt-Schaller, Klaus Gehrke, Hans-Joachim Hanisch en Solveig Müller.

In het scenario van Gerhard St[KA3]ube wordt de Vopo weer eens ingezet in een fraaie streek langs de kustlijn van de Oostzee, waar het goed toeven is en waar vakantiebungalows staan. De charmante Oberleutnant Grawe (Schmidt-Schaller) moet in samenwerking met zijn onsympathieke collega Oberleutnant Zimmermann (Riemann) een reeks inbraken ophelderen in de vakantiehuisjes. Ze verlenen ter plaatse ondersteuning aan Major Hagen (Gehrke), die hen op zijn beurt helpt waar hij kan. Oberleutnant Grawe vertoont menselijke trekjes als hij Anita Schilling (Hinze) ontmoet, een archeologe. Ze is een knappe meid, ze bruist van de energie, Grawe is nog relatief jong en wil ook wel eens wat. Dan komt er een lijk uit de kast, of preciezer gezegd een skelet, dat niet tot de Germaanse oudheid behoort. Bovendien is er een samenhang met een kostbare oude munt. Behalve het feit dat Grawe nu eens met kleine pasjes op vrijersvoeten gaat, heeft deze aflevering niet veel nieuws te bieden; bovendien kennen we de vakantieoorden al uit en te na uit vorige avonturen van de volkspolitie. Aflevering 127.

Polizeiruf 110: Still wie die Nacht

1988 | Misdaad, Thriller

Oost Duitsland​/​​Duitsland 1988. Misdaad van Hans Joachim Hildebrandt en Hans-Joachim Hildebrandt. Met o.a. Friedhelm Eberle, Karin Düwel, Andreas Schmidt-Schaller, Jürgen Zartmann en Gert Gütschow.

Hauptmann Reichenbach (Eberle) moet een serie woninginbraken ophelderen. Hij verzamelt met Leutnant Sabine Baumert (D[KA3]uwel) en Leutnant Grawe (Schmidt-Schaller) allerlei materiaal dat naar de dader moet leiden. Inderdaad is er een spoor en het voert naar een zekere Horst Plessow (Zartmann), die in een kuurplaats in Thüringen zijn brood verdient als pianoleraar. Hij is een krachtige vijftiger met originele ideeën, waardoor niemand van het speurderstrio hem kan vastpinnen, want Horst beschikt steeds weer over een alibi. Totdat de leden van de Vopo de trucendoos doorkrijgen en hem een val zetten. Het scenario van regisseur Hildebrandt is tamelijk ongeïnspireerd en de DDR-kijker liet het afweten. Nog een jaartje en dan zou de maatschappij grondig veranderen. De belangstelling voor deze serie zou daardoor danig tanen. De ARD die de nalatenschap overnam, liet de serie niet doodgaan. Er kwamen nieuwe afleveringen en toen men zo'n tien jaar later met de herhalingen van de oudjes begon, herleefde de belangstelling, zij het vanuit een totaal andere invalshoek. Het was geenszins nostalgie, maar eerder nieuwsgierigheid van nieuwe kijkers. Aflevering 119.

Polizeiruf 110: Ihr fasst mich nie

1988 | Thriller

Duitsland​/​​Oost Duitsland 1988. Thriller van Gerald Hujer. Met o.a. Andreas Schmidt-Schaller, Lutz Riemann, Peter Borgelt en Ralf Kober.

Hauptmann Reichenbach (Eberle) moet een serie woninginbraken ophelderen. Hij verzamelt met Leutnant Sabine Baumert (D[KA3]uwel) en Leutnant Grawe (Schmidt-Schaller) allerlei materiaal dat naar de dader moet leiden. Inderdaad is er een spoor en het voert naar een zekere Horst Plessow (Zartmann), die in een kuurplaats in Thüringen zijn brood verdient als pianoleraar. Hij is een krachtige vijftiger met originele ideeën, waardoor niemand van het speurderstrio hem kan vastpinnen, want Horst beschikt steeds weer over een alibi. Totdat de leden van de Vopo de trucendoos doorkrijgen en hem een val zetten. Het scenario van regisseur Hildebrandt is tamelijk ongeïnspireerd en de DDR-kijker liet het afweten. Nog een jaartje en dan zou de maatschappij grondig veranderen. De belangstelling voor deze serie zou daardoor danig tanen. De ARD die de nalatenschap overnam, liet de serie niet doodgaan. Er kwamen nieuwe afleveringen en toen men zo'n tien jaar later met de herhalingen van de oudjes begon, herleefde de belangstelling, zij het vanuit een totaal andere invalshoek. Het was geenszins nostalgie, maar eerder nieuwsgierigheid van nieuwe kijkers. Aflevering 119.

Polizeiruf 110: Der Mann im Baum

1988 | Misdaad, Thriller

Oost Duitsland​/​​Duitsland 1988. Misdaad van Manfred Mosblech. Met o.a. Andreas Schmidt-Schaller, Lutz Riemann, Anne Kasprik, Renate Geißler en Günter Schubert.

Een Oostduits dorp is in de ban van een gemaskerde verkrachter. Zijn eerste slachtoffer is Ingrid Willert (Von Zglinicki), een vroedvrouw en de volgende is een jonge blom, die met tegenspartelen en geroep om hulp het ergste kon voorkomen. De slachtoffers geven hetzelfde vage signalement: de man is zwaar, heeft een bepaald luchtje en maakt zich uit de voeten op een brommer. De plaatselijke politie zit met de handen in het haar en roept hippe Leutnant Grawe (Schmidt-Schaller) te hulp. Hij komt opdagen met saaie dienstklopper Oberleutnant Zimmermann (Riemann) en charmante Unterleuntnant G[KA3]ortz (Kasprik). Voor G[KA3]ortz is het haar eerste zaak en omdat zij een vrouw is, is ze extra fanatiek. Terwijl de politie snuffelt en zoekt (en op den duur vindt), hoort Margit Silawske (Gei[KL29]ler) aan de kassa van de plaatselijke supermarkt (model 1950, zonder al te veel keuze, wel veel drank, en wat je ziet is niet de werkelijkheid - die is erger) de enge verhalen over de verkrachter. De vlammen slaan haar uit, want er gaat haar een licht op. Het duurt nog wel even voordat Grawe haar man Karl (Schubert) hoort. Ook verkrachten was niet toegestaan in de voormalige DDR. Bloedeloze aflevering, nummer 117, uit de serie. Kasprik zagen we later (enige jaren na de Duitse eenwording) in betere tv-films. Het camerawerk is van Günter Heimann. Regisseur Mosblech, die met nummer negen in de reeks gekomen was, hebben we in het Westen toch niet meer teruggezien.

Polizeiruf 110: Der Kreuzworträtselfall

1988 | Misdaad, Thriller

Oost Duitsland​/​​Duitsland 1988. Misdaad van Thomas Jacob. Met o.a. Günter Naumann, Andreas Schmidt-Schaller, Werner Godemann, Harry Merkel en Wilfried Pucher.

Het scenario van Gabriele Gabriel is gebaseerd op een lustmoord in Halle-Neustad in 1981, die de politie met minutieus werk, zeer veel geduld en het nodige geluk wist op te lossen. Van de ware gebeurtenis werd in de jaren 1990 een documentaire gedraaid in de stijl van Claude Lanzmann (getuigen werden opgezocht, de plaats des onheils werd gefilmd, etc.), die wellicht een stuk boeiender is dan deze aflevering, nummer 123, waarin Hauptmann Beck (Naumann), Leutnant Grawe (Schmidt- Schaller), Major J[KA3]ager (Godemann) en Hauptmann Fuchs (Borgelt) met de eer mochten strijken. De kleine Marko komt niet terug van een avondje bioscoop in het buurthuis, niet ver van de in troosteloze Stalinistische stijl gebouwde flats. Later wordt zijn ontzielde lichaam, dat de sporen van een seksueel misdrijf draagt, in een koffer gevonden aan de spoorlijn Halle-Leipzig. In de koffer bevonden zich ook oude kranten, waarin kruiswoordraadsels waren opgelost. De politie en de militie van jongeren ploegen zestig ton oud papier door, dertigduizend aanmeldingen voor een woning bij de gemeente, 250.000 aanvragen voor een identiteitsbewijs en negentigduizend formulieren waarin een telegram was opgegeven. Er werden honderdduizend handschriften vergeleken. Het zoeken naar een naald in de hooiberg werd tenslotte beloond met een toevalstreffer. Van FBI- methodes om een dadersprofiel op te trekken had men in Honneckers dictatuur nog nooit gehoord en evenmin werden er scanners en computers ingezet. DDR-burgers waren in één ding verschrikkelijk bedreven: elkaar bespieden en dat hielp tenslotte bij de oplossing van de moord. De kleine Marko keerde daarmee niet terug naar het land der levenden. De film is enigszins aan de saaie kant, maar de kijkdichtheid was goed, omdat deze geruchtmakende zaak nog vers in het geheugen lag. Schmidt- Schaller, begonnen als POLIZEIRUF 110-boef, staat inmiddels aan de goede kant van de wet en ook na de Duitse hereniging bleef hij in dienst als speurder.

Polizeiruf 110: 'Ihr faßt mich nie!'

1988 | Misdaad

Oost Duitsland 1988. Misdaad van Gerald Hujer. Met o.a. Peter Borgelt, Lutz Riemann, Andreas Schmidt-Schaller, Ralf Kober en Irma Münch.

Het scenario van Thomas Steinke bevat [KA1]e[KA1]en keer een nog niet vertoond idee in de serie. Technisch tekenaar - CADCAM design had Honeckers paradijs nog niet bereikt - Norbert Schumann (Kober) slaat door en breekt in tegen het ochtendgloren in een postkantoortje, overvalt de twee niets vermoedende postbeambten en smeert hem met een heleboel oostmarken (die in het vrije Westen geen enkele waarde hadden totdat bondskanselier Helmut Kohl ze in 1990 tegen de koers van [KA1]e[KA1]en op [KA1]e[KA1]en inruilde; een fatale beslissing waar herenigd Duitsland vijftien jaar later economisch nog niet van hersteld was). Vervolgens - en dat is het nieuwe element - daagt Norbert uit z.g. geldingsdrang de Vopo uit door hen brieven te sturen en plakkaten aan te plakken met de kreet uit de titel. Hij had pech want dienstklopper en trouw SED- lid per traditie Oberleutnant Zimmermann (Riemann) is niet van plan zich door een opgeschoten knul te laten kisten. Oudgediende Hauptmann Fuchs (Borgelt) geeft vaderlijk advies, terwijl Leutnant Grawe (Schmidt-Schaller) het verneukeratieve veldwerk verricht. In de achtergrond het gepruttel van Trabis en Wartburgs, ook van de heren, maar niet meer voor lang. De Muur van Berlijn zou het jaar daarop vallen en de officiële kijkdichtheid van meer dan vijftig procent lijkt meer dan fictief, net zo als de rest van de statistieken in de DDR. Aflevering 117.

Polizeiruf 110: Zwei Schwestern

1987 | Misdaad, Thriller

Oost Duitsland 1987. Misdaad van Hans-Werner Honert. Met o.a. Peter Borgelt, Andreas Schmidt-Schaller, Angelika Waller, Susann Thiede en Peter Reusse.

Aflevering 114 is de eerste die 100 minuten duurt. Helaas bevat het scenario van G[KA3]unter Mehnert nauwelijks een verrassing, omdat de clou eigenlijk meteen al wordt weggegeven. Hauptmann Fuchs (Borgelt) bij wie de (zestien) dienstjaren nu zwaar beginnen te tellen (het staat op zijn gezicht te lezen) en zijn hippe, naar DDR-begrippen vlot geklede Leutnant Grawe (Schmidt-Schaller) moeten een geval van doodslag onderzoeken. De kijker weet allang dat Beate Bernert (Thiede) altijd de kerels van haar verlegen zus Angelika (Waller) inpikt, en dat zij deze keer met Kurt Singer (Reusse) te ver is gegaan. Dan wordt het afzien hoe de Hauptmann en zijn Leutnant de zaak uit elkaar rafelen en de puzzel daarna in elkaar passen. Volgens het kijkonderzoek uit die tijd scoorde de film heel hoog in kijkdichtheid, maar dat ging net zoals met de vijfjarenplannen en de economische statistieken, het was pure propaganda en er klopte geen hout van. Twee jaar later was de republiek feitelijk opgehouden te bestaan en partijvoorzitter Honecker die bevolen had te schieten op mensen die het land probeerden te verlaten, mocht enige tijd later in een Boeing 747 (geen toestel van Interflug!) plaatsnemen om zijn laatste dagen in Chili bij dictator Pinochet te slijten.

Polizeiruf 110: Explosion

1987 | Misdaad, Thriller

Oost Duitsland 1987. Misdaad van Thomas Jacob. Met o.a. Peter Borgelt, Jürgen Frohriep, Andreas Schmidt-Schaller, Werner Godemann en Michael Kind.

Voorman Alfred Mattusch (Godemann) heeft Heiner Kiewitz (Kind) aangenomen in zijn werkploeg. Heiner heeft een strafblad, maar is een uitstekende vakman, waarop je bouwen kunt. Als er ergens een noodreparatie uitgevoerd moet worden, kun je het beste het team van Heiner inzetten met een gegarandeerd resultaat. Nu heeft er zich een explosie voorgedaan bij herstelwerkzaamheden, die met grote haast verricht moesten worden. De Vopo gaat de zaak onderzoeken, en komt er al snel achter dat het geen ongelukkige samenloop van omstandigheden was. De oorzaak zou kunnen liggen aan het feit, dat Heiner een intieme relatie had aangeknoopt met de dochter van Alfred, Ruth (Meyer). Daardoor zijn er spanningen ontstaan tussen Alfred en Heiner. Hauptmann Fuchs (Borgelt) en Oberleutnant H[KA3]ubner (Frohriep) bekijken in alle kalmte hoe ze tot de juiste oplossing kunnen komen door het bedenken van listige vragen, terwijl hippe Leutnant Grawe (Schmidt-Schaller) de kolen uit het vuur haalt. Het scenario van Percy Dreger is zonder opwindende actierijke scène's geschreven en alles is pure routine. De Oostduitse kijker van toen was maar matig geïnteresseerd in deze aflevering. Aflevering 112.

Polizeiruf 110: Die letzte Kundin

1987 | Misdaad, Thriller

Oost Duitsland​/​​Duitsland 1987. Misdaad van Hubert Hoelzke. Met o.a. Peter Borgelt, Andreas Schmidt-Schaller, Horst Schulze, Evamaria Bath en Renate Geißler.

Groenteboer Alfons Wegener is het dodelijke slachtoffer van een roofoverval geworden. Het geld is uit de lade van zijn kassa verdwenen, maar ook een zeldzame munt, die hij er in bewaarde. Hauptmann Fuchs (Borgelt) geeft Leutnant Grawe (Schmidt-Schaller) opdracht de moord op te helderen. Veel houvast heeft Grawe niet en zo wordt de kijker getracteerd op het bekende patroon van horen, uithoren, combineren en deduceren plus de klassieke vraag, die in de titel opgesloten ligt: wie zag Wegener het laatst in levende lijve. Eén ding is ons al verraden: het was een vrouw. Het onopwindende scenario is van Hariette Plath. Aflevering 115 is saai.

Polizeiruf 110: Der Tote zahlt

1987 | Misdaad, Thriller

Oost Duitsland 1987. Misdaad van Hans Knötzsch. Met o.a. Peter Borgelt, Andreas Schmidt-Schaller, Hans-Uwe Bauer, Brigitte Lindenberg en Uwe Kockisch.

Een aantal filialen van de volksbank keert geld uit van een ongedekt spaarbankboekje en een valse handtekening voor de ontvangst. De schade beloopt al 27.000 mark (!). De politie probeert de oplichter(s) te pakken te krijgen. Zachtaardige, weinig snuggere Axel Gau (Bauer) is een moederskindje. Vrienden heeft hij niet, maar hij wordt plotseling serieus genomen door de aantrekkelijke Sigrid (Düwel). Axel is verdwenen. Hij blijkt onvindbaar. Zijn moeder denkt dat hij met vakantie is in Hongarije. Nu is het aan Hauptmann Fuchs en Leutnant Grawe om de zaak op te lossen. Via onwaarschijnlijke getuigenissen vinden ze de plek van het misdrijf. Het scenario is van Horst Ansorge. Aflevering 113.

Polizeiruf 110: Abschiedsleid für Linda

1987 | Misdaad

Oost Duitsland 1987. Misdaad van Christa Mühl. Met o.a. Peter Borgelt, Jürgen Frohriep, Lutz Riemann, Andreas Schmidt-Schaller en Ursula Karusseit.

Je krijgt de indruk dat scenarioschrijver Werner Hecht niet het talent had van zijn naamgenoot Ben Hecht en dat Werners scenario lijdt aan gebrek aan inspiratie en idee[KA3]en. Voor de zoveelste keer moet Hauptmann Fuchs (Borgelt) met zijn team, dat bestaat uit de inmiddels bezadigde Oberleutnant H[KA3]ubner (Frohriep) die nooit promotie heeft gemaakt, Oberleutnant Zimmernann (Riemann), een trouw SED-lid en de hippe vogel Leutnant Grawe (Schmidt-Schaller), mensen horen, verhoren, tegen elkaar uitspelen en ze bedreigen om de waarheid uit hen te krijgen. Ze moeten de roofmoord oplossen in een flatgebouw van Linda Ulmer (Schorn) verzekeringsloopster - een beroep dat in de jaren 1950 in het Westen was uitgestorven. Niets nieuws onder de zon en het enige plezier bestaat eruit om in deze wie-is-de-dader mee te denken en te proberen nog vóór de Vopo de schuldige aan te wijzen. Een reeks van karakterspelers, die we inmiddels wel kennen, passeert de revue. Aflevering 116.

Polizeiruf 110: Parkplatz der Liebe

1986 | Misdaad, Thriller

Oost Duitsland 1986. Misdaad van Hans Knötzsch. Met o.a. Lutz Riemann, Andreas Schmidt-Schaller, Angelika Perdelwitz, Kaspar Eichel en Stefanie Külberg.

Oberleutnant Zimmermann (Riemann) en Leutnant Grawe (Schmidt- Scholler) proberen de dader te achterhalen, die een onbekende jonge vrouw heeft aangereden op een bosrijke plek aan een verbindingsweg. De dader is doorgereden, en heeft haar voor dood achtergelaten. Ze hebben problemen om de identiteit van het slachtoffer vast te stellen, hetgeen eigenlijk heel merkwaardig is in de politiestaat van vadertje Honecker. Minder moeite hebben ze met het achterhalen van het voertuig, want die waren in het paradijs voor boeren en arbeiders ook aan het eind van de jaren 1980 nog heel schaars, en de gelukkige bezitters van deze stinkende tweetact-voertuigen waren nauwkeurig geregistreerd. Ondertussen mist Steffen Eisermann (Siebenschuh) zijn vrouw Lissy (Kriwolutzki). Zijn buurvrouw Marita Schubke (Perdelwitz) tracht hem gerust te stellen, maar Steffen gelooft haar niet en denkt dat Lissy vreemdgaat. Hij zit niet ver van de waarheid. Marita en Lissy hebben een lucratieve manier verzonnen voor een bijverdienste, maar niet wat je meteen geneigd bent te denken als kijker. Leutnant Zimmermann, meer een vaderlijke dienstklopper, en zijn assistent de gladde Grawe ontdekken dat één en één twee is. Geen slechte aflevering, die echter naar DDR-normen slecht werd bekeken met ruim dertig procent - toch altijd nog beter dan de tegenhanger uit West-Duitsland TATORT, maar die had veel meer concurrentie. Het regime begon zijn ijzeren greep te verliezen op de kijker, die inmiddels de Westduitse tv kon ontvangen. Nog drie jaar en dan zou de Berlijnse muur vallen. Het scenario is van Ulrich Waldner. Aflevering 104.

Polizeiruf 110: Kein Tag ist wie der andere

1986 | Misdaad, Thriller

Oost Duitsland 1986. Misdaad van Thomas Jacob. Met o.a. Lutz Riemann, Andreas Schmidt-Schaller, Jürgen Frohriep, Peter Hölzel en Friederike Aust.

De eerste aflevering van ware TATORT-lengte: anderhalf uur. Na eindeloos heen en weer gegaan te zijn tussen een uur (vooral in het begin), een uur en een kwartier (het merendeel) tot wel tachtig minuten. De film speelt zich af binnen een tijdsruimte van drie dagen. De rijzige, autoritaire Oberleutnant Zimmerman (Riemann) en zijn gedrongen, maar wereldse collega Grawe (Schmidt-Schaller) jagen zonder al te veel succes op een zedenmisdadiger. De doorbraak komt als een jonge vrouw plotseling voor de dienstauto van het duo opdoemt met een reutelende tweetaktmotor. Kennelijk werd ze door iemand achterna gezeten en Grawe constateert geamuseeerd dat Irene Haberkorn (Aust) en kameraad Zimmermann elkaar kennen, zowaar intiem. Zimmermann bevindt zich plotseling op glad ijs, maar in de achtergrond kan hij rekenen op zijn ervaren collega Oberleutnant H[KA3]ubner (Frohriep) die het echter toe nu toe niet gelukt is om promotie te maken, en hun meerdere majoor Berger (Hölzel), die samen best het kaf van het koren kunnen scheiden. In 1994 speelde Frohriep mee als Oberkommissar Hübner in KEINE LIEBE, KEIN LEBEN, een aflevering die na de hereniging tot stand kwam. Hij was toen nog steeds niet bevorderd. Het werd zijn laatste film, want hij stierf in dat jaar nog. Hij is de annalen ingegaan als het personage dat melancholisch was, met de slachtoffers meeleefde en het vertrouwen van de getuigen genoot. Dat riekt enigszins naar propaganda, want in alle DDR-afleveringen hadden de misdadigers nimmer rechten: een advocaat kregen ze nooit, ze werden langer dan 24 uur vastgehouden en ze moesten zich buigen naar de willekeur van het gezag, vooral Oberleunt Hübners wil was wet. Aflevering 107 werd ouderwets goed bekeken op een herfstachtige avond in november in Honeckers rijk, dat inmiddels heel veel scheuren begon te vertonen en ieder moment uit zijn voegen kon barsten.

Polizeiruf 110: Gier

1986 | Misdaad, Thriller

Oost Duitsland 1986. Misdaad van Hans Knötzsch. Met o.a. Peter Borgelt, Jürgen Frohriep, Andreas Schmidt-Schaller, Klaus Nietz en Rolf May-Dahl.

Hauptmann Fuchs (Borgelt), Oberleutnant H[KA3]ubner (Frohriep), Leutnant Grawe (Schmidt-Schaller) en Polizeiobermeister Kubusek (Nietz) raken verwikkeld bij de frauduleuze gebroeders Dosse, Winfried (May-Dahl), Carlheinz (Junghans) en Bernd (Pucher), die een kroegje uitbaat, de `Birkensch[KA3]anke`. Als Winfried weer een van zijn fantastische ondernemingen wil doorzetten, stuit hij op tegenstand van Annemarie (Schröder), de vrouw van Carlheinz. Via haar klaren de heren van de hermandad tenslotte de zaak. Het scenario van regisseur Knötzsch is zonder opwinding en het spel van Borgelt, Frohriep en Schmidt-Schaller is inmiddels zo bekend dat bijna niemand meer geïnteresseerd was in de serie. Overigens zou Schmidt-Schaller in de reeks overleven na de Duitse hereniging van 1990. In de tweede POLIZEIRUF-aflevering ARME SCHWEINE na het ophouden van de DDR, die door omroep MDR geproduceerd werd in 1994, deed hij mee als Hauptkommissar Grawe. Aflevering 106.

Polizeiruf 110: Ein großes Talent

1986 | Misdaad, Thriller

Oost Duitsland 1986. Misdaad van Thomas Jacob. Met o.a. Peter Borgelt, Andreas Schmidt-Schaller, Lutz Riemann, Justus Fritzsche en Ute Lubosch.

Jens Briener (Fritzsche) is een toneelspeler zonder groot talent. Hij komt niet aan de bak en moet zijn gezin onderhouden met gelegenheidsbaantjes. Zijn vrouw (Lubosch) kijkt op hem neer en wil gaan scheiden. Dan wil Jens met een aantal coups bewijzen dat hij over toneelbloed beschikt. Hierdoor ontstaan klachten die op het bureau van Hauptmann Fuchs (Borgelt) terechtkomen. Samen met zijn trouwe Oberleutnant Zimmerman (Riemann) en Leutnant Grawe (Schmidt-Schaller) grijpen ze de kleine oplichter, die had gehoopt respect te krijgen van zijn vrouw en zoontje (Awege). De kijker geloofde nog maar nauwelijks in de serie, want er waren nog maar heel weinig kijkers. Fuchs draaide al vijftien jaar zijn diensten. De stemming in Honeckerland was duidelijk aan het veranderen. Het scenario is van Joachim Goll. Stereo. Aflevering 103.

Polizeiruf 110: Das habe ich nicht gewollt

1986 | Misdaad, Thriller

Oost Duitsland 1986. Misdaad van Peter Hagen. Met o.a. Lutz Riemann, Andreas Schmidt-Schaller, Marianne Wünscher, Marion van de Kamp en Gudrun Ritter.

Zowel Klara Euler (W[KA3]unscher) als Martha Curth (Van de Kamp) zijn vrouwen van een zekere leeftijd. Martha is afkomstig uit de bourgeoisie, ze is nooit iets tekort gekomen. Ze verdient redelijk de kost als fotografe en heeft het nodige geld weggelegd. Ze is het gewend dat niemand haar tegenspreekt. Klara woont in haar huis als huishoudster. Ze is het tegenovergestelde van Martha. Bovendien wordt ze onderdrukt door Martha, die haar als voetveeg behandelt. Het komt tot een uitbarsting, die tragisch eindigt. Oberleutnant Zimmermann (Riemann), een socialistische reus, en zijn hippe ondergeschikte Leutnant Grawe (Schmidt-Schaller) leggen de kijker uit wat er fout is met Martha's opvattingen over de waarde van de mens en de moraal. Om Martha extra onsympathiek te maken leent ze geld aan mensen tegen een woekerrente. Foei, dat kapitalisme. De DDR-burger geloofde steeds minder in deze ethische lessen en keek daarom steeds minder, al zagen de afleveringen er rijker en minder grauw uit. Het was echter te laat. Aflevering 108.

Der Staatsanwalt hat das Wort

1985 |

1985. Hans Werner. Met o.a. Andreas Schmidt-Schaller, Karin Ugowski en Marianne Wnscher.

Zowel Klara Euler (W[KA3]unscher) als Martha Curth (Van de Kamp) zijn vrouwen van een zekere leeftijd. Martha is afkomstig uit de bourgeoisie, ze is nooit iets tekort gekomen. Ze verdient redelijk de kost als fotografe en heeft het nodige geld weggelegd. Ze is het gewend dat niemand haar tegenspreekt. Klara woont in haar huis als huishoudster. Ze is het tegenovergestelde van Martha. Bovendien wordt ze onderdrukt door Martha, die haar als voetveeg behandelt. Het komt tot een uitbarsting, die tragisch eindigt. Oberleutnant Zimmermann (Riemann), een socialistische reus, en zijn hippe ondergeschikte Leutnant Grawe (Schmidt-Schaller) leggen de kijker uit wat er fout is met Martha's opvattingen over de waarde van de mens en de moraal. Om Martha extra onsympathiek te maken leent ze geld aan mensen tegen een woekerrente. Foei, dat kapitalisme. De DDR-burger geloofde steeds minder in deze ethische lessen en keek daarom steeds minder, al zagen de afleveringen er rijker en minder grauw uit. Het was echter te laat. Aflevering 108.

Polizeiruf 110: Freunde

1984 | Misdaad, Thriller

Oost Duitsland​/​​Duitsland 1984. Misdaad van Klaus Grabowsky. Met o.a. Jürgen Frohriep, Andreas Schmidt-Schaller, Ulrich Müller, Detlef Nier en Ulrike Krumbiegel.

Jens Fohle (M[KA3]uller) is een snoever in constante geldnood. Zijn maat Erwin Sladowski (Nier) is een a.s. jonge vader, die eveneens grote geldzorgen heeft. Jens haalt Erwin over voor een karweitje zonder het minste risico, maar Angelika Sladowksi (Krumbiegel) wacht die avond tevergeefs op haar man. Ondertussen is Oberleutnant H[KA3]ubner (Frohriep), die behoorlijk overtuigd is van zichzelf, met Leutnant Sch[KA3]opke (Schmidt-Schaller) aan een onderzoek van een misdrijf begonnen. Zou Angelika door de knie[KA3]en gaan als H[KA3]ubner bij haar komt aankloppen of zou de vriendin van Jens, Marion Ewaldt (Schall), hem op het spoor zetten? Het gezagsgetrouwe scenario van Carmen Richter is verschrikkelijk middelmatig, niet echt spannend en tovert de oplossing van de misdaad als het bekende witte konijn uit de hoge hoed. De formule wordt sleets en de macho-act van Frohriep kennen we zo langzamerhand wel. Het scenario is van Gerhard Schorfling. Aflevering 93.