Robert Shaw: cast.
Er zijn 34 films gevonden.

The sex files: Mr. X

1998 | Erotiek

Verenigde Staten 1998. Erotiek van Alain Siritzky en J.T. Finch. Met o.a. Robert Shaw, Bob Cain, Loryn Miller en Jennifer Thomas.

In een geheim dossier staan onverklaarbare erotische verhalen opgetekend met betrekking tot de wereld van de wetenschap en het bovennatuurlijke

Avalanche Express

1979 | Thriller

Verenigde Staten 1979. Thriller van Mark Robson. Met o.a. Lee Marvin, Robert Shaw, Linda Evans, Maximilian Schell en Joe Namath.

Russische dubbelspion Marenkov (Shaw) wordt door Wargrave (Marvin) en Elsa Lang (Evans) (en Namath) begeleid op een treinreis van Milaan naar Rotterdam. Ze worden op de hielen gezeten door de Russische geheime dienst, die Marenkov wil uitschakelen voordat hij in een boot naar Amerika wordt gesmokkeld. De Russen duiken overal op en de trein laat door heel Europa een spoor van dood en vernieling achter. In Zwitserland veroorzaken de Russen een gigantische lawine. Onsamenhangende en voorspelbare spionagefilm met enkele adembenemende effecten, die als geheel weinig aantrekkelijks heeft. Robson en Shaw stierven nog voor de film af was. Een imitator sprak de dialogen van Shaw in en Monte Hellman voltooide de film. Dit bracht naast heel wat verwikkelingen ook grondige wijzigingen in het scenario van Abraham Polonsky met zich mee. Jack Cardiff stond borg voor een goede fotografie.

Force 10 from Navarone

1978 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1978. Oorlogsfilm van Guy Hamilton. Met o.a. Robert Shaw, Harrison Ford, Barbara Bach, Edward Fox en Franco Nero.

Het Britse team militaire specialisten dat tijdens de Tweede Wereldoorlog zo succesvol strategisch geplaatste kanonnen uitschakelde op een Grieks eiland krijgt een nieuwe missie. Ze moeten een verrader opsporen die zich schuilhoudt tussen de partizanen in Joegoslavië. Bijna iedereen heeft een verborgen agenda in deze nogal ingewikkelde oorlogsfilm, die zeventien jaar na The Guns of Navarone volgens een producer werd gemaakt 'omdat de voorganger maar geld bleef opleveren'. Zo goed als het origineel is Force 10 from Navarone dan ook niet. Niettemin: een redelijk spannende oorlogsfilm. Laatste film van Robert Shaw.

The Deep

1977 | Avonturenfilm, Misdaad, Actiefilm

Verenigde Staten 1977. Avonturenfilm van Peter Yates. Met o.a. Robert Shaw, Jacqueline Bisset, Nick Nolte, Louis Gossett jr en Eli Wallach.

Een echtpaar op duikvakantie vindt een achttiende-eeuwse schat in een scheepswrak. Maar vlakbij ligt ook een gezonken oorlogsschip uit WO II, met in het ruim een grote hoeveelheid morfine-ampullen. Een gewetenloze drugsbaas wil die ampullen, het stel moet dus tijdens hun duiktochten oppassen voor boeven en gevaarlijke zeedieren. Naar een roman van Peter Benchley, die ook het bronmateriaal voor de klassieker Jaws schreef, maar The Deep is veel minder goed. Nolte klaagde later dat hij kon acteren wat hij wilde, maar dat iedereen alleen maar oog had voor Bissets natte T-shirt.

Black Sunday

1977 | Muziek, Thriller, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1977. Muziek van John Frankenheimer. Met o.a. Robert Shaw, Bruce Dern, Marthe Keller, Fritz Weaver en Steven Keats.

Een internationale terroristische bende is van plan de wedstrijd om de football-trofee (de Super Bowl) op te blazen en roept de hulp in van een voormalige krijgsgevangene uit de Vietnamoorlog (Dern), die het luchtschip van waaruit de tv- opnamen voor de wedstrijd gemaakt worden, bestuurt. Een glansrol van Dern.

Swashbuckler

1976 | Komedie, Drama, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1976. Komedie van James Goldstone. Met o.a. Robert Shaw, James Earl Jones, Peter Boyle, Beau Bridges en Geoffrey Holder.

Een slecht geschreven film, met een punthoofd, gelardeerd met vreemde seksscènes die Errol Flynn in zijn graf zouden doen omdraaien. Ongelooflijke verspilling van talent.

Robin and Marian

1976 | Avonturenfilm, Romantiek, Historische film, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1976. Avonturenfilm van Richard Lester. Met o.a. Sean Connery, Audrey Hepburn, Robert Shaw, Richard Harris en Nicol Williamson.

Op oudere leeftijd keert Robin Hood terug naar Sherwood Forest na jaren van ballingschap, en wakkert de romance weer aan met Maid Marian. Hij moet rekenen op een allerlaatste uitdaging van zijn aartsvijand de Sheriff van Nottingham. Deze droge, ongeïnspireerde film berooft de figuren van al hun magie. De scenario-bewerking is van James Goldman.

Der Richter und sein Henker

1976 | Drama, Misdaad, Thriller

Italië​/​​Duitsland 1976. Drama van Maximilian Schell. Met o.a. Jon Voight, Jacqueline Bisset, Martin Ritt, Robert Shaw en Gabriele Ferzetti.

Een ingewikkelde politiefilm naar een roman van Friedrich Dürrenmatt over een commissaris en zijn jarenlange jacht op een misdadiger. Een indrukwekkende rol van de Amerikaanse regisseur Ritt als de commissaris in één van de betere films van Schell die een indrukwekkende internationale bezetting telt.

Jaws

1975 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1975. Horror van Steven Spielberg. Met o.a. Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss, Lorraine Gary en Murray Hamilton.

Een badplaats wordt geterroriseerd door een grote witte mensenetende haai, die al verschillende slachtoffers heeft gemaakt. De burgemeester weigert het strand te sluiten. Sheriff Brody (Scheider) bindt dan, geholpen door een bioloog en een ruwe zeebonk, zelf de strijd aan met het monster. Op zee, terwijl hij eigenlijk watervrees heeft. Ruim een uur krijgen we de haai zo goed als niet te zien, wat niet erg is, want de mechanische haai Bruce zag er naar de huidige maatstaven niet erg realistisch uit. Verder is Jaws nauwelijks gedateerd, slim opgebouwd, briljant gefilmd en prima geacteerd. Oscar voor de montage en voor de uitstekende muziek van John Williams.

Diamonds

1975 | Misdaad, Thriller

Israël 1975. Misdaad van Menahem Golan. Met o.a. Robert Shaw, Richard Roundtree, Shelley Winters, Barbara (Hershey) Seagull en Shai K. Ophir.

Prima inbraak-film met Shaw in een dubbelrol, als diamanthandelaar, die het meesterbrein is achter een inbraak in een diamantkluis in Tel Aviv en als tweelingbroer, die daar het veiligheidssysteem heeft geïnstalleerd. Goed lokatiewerk in Tel Aviv en Jerusalem.

The taking of Pelham 1-2-3

1974 | Thriller, Actiefilm, Misdaad

Verenigde Staten 1974. Thriller van Joseph Sargent. Met o.a. Walter Matthau, Robert Shaw, Martin Balsam, Tony Roberts en Earl Hindman.

Sublieme actiethriller rond een treinkaping in de New Yorkse ondergrondse met Walter Matthau als onverzettelijke onderhandelaar - de Bruce 'Die Hard' Willis van weleer. Collega jaren '70 icoon Robert Shaw speelt de kille crimineel. Samen met drie wapenbroeders eist hij een miljoen dollar. Binnen het uur moet de buit binnen zijn anders wordt iedere minuut een passagier doodgeschoten. Het bonte New Yorkse gezelschap in de trein ondervindt al snel dat de heren geen loze dreigementen uiten. The taking of Pelham one two three - de Pelham-trein van 23 over 1 - is een kunststukje van montage en belichting met die typische jaren '70 cool van tijdgenoten als Dirty Harry en Bullitt. Hardvochtig cynische dialogen en ingehouden jazzy muziek van David Shire begeleiden het denderende verhaal. Het gebruik van kleuren om elkaar aan te spreken werd in 1992 gekopieerd door Quentin Tarantino in Reservoir dogs. Gebaseerd op het boek van John Godey en gefilmd op locatie in een afgedankte tunnel.

The Sting

1973 | Misdaad, Komedie

Verenigde Staten 1973. Misdaad van George Roy Hill. Met o.a. Paul Newman, Robert Redford, Robert Shaw, Charles Durning en Ray Walston.

Na het complete succes van de sterk geromantiseerde cowboyfilm Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969), kwamen regisseur George Roy Hill en hoofdrolspelers Paul Newman en Robert Redford vier jaar later opnieuw samen voor het al even succesvolle The sting, een sterk geromantiseerde misdaadkomedie. The Sting is in wezen een moderne variant op het verhaal van David en Goliath. Kleine zwendelaars (Newman en Redford) nemen het op tegen een grote schurk (Shaw). De film die destijds wegliep met zeven Oscars (op 10 nominaties), deed wonderen voor de ragtime-muziek van Scott Joplin, die voor de film bewerkt was door Marvin Hamlisch. Joplins 'The Entertainer' werd zowaar een pophit.

The Hireling

1973 | Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1973. Drama van Alan Bridges. Met o.a. Robert Shaw, Sarah Miles, Peter Egan, Elizabeth Sellars en Caroline Mortimer.

Een fraaie bewerking van L.P. Hartley`s roman over het stijve klassesysteem in Engeland. Chauffeur Lead (Shaw) helpt een vrouw uit de betere klasse (Miles) van haar depressies af en hoopt vervolgens dat ze geïnteresseerd is in hem, maar dat is ze niet. Goed spel en een goede regie. Doet in thematiek denken aan Mrs. Brown en vooral Driving Miss Daisy, films die hoge ogen gooiden bij de Oscars, maar The Hireling kwam niet verder dan drie onbelangrijke BAFTA's en een gedeelde Gouden Palm.

A Reflection of Fear

1973 | Horror, Misdaad

Verenigde Staten 1973. Horror van William A. Fraker. Met o.a. Robert Shaw, Mary Ure, Sally Kellerman, Sondra Locke en Signe Hasso.

Een verward verhaal over een knap meisje dat de cruciale schakel wordt in een keten van gewelddadige gebeurtenissen.

Young Winston

1972 | Biografie, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1972. Biografie van Richard Attenborough. Met o.a. Simon Ward, Anne Bancroft, Robert Shaw, John Mills en Jack Hawkins.

Regisseur Richard Attenborough nam de zware taak op zich om te proberen van het bijna mythische, afstandelijke media-imago van Winston Churchill een mens te maken. De vroege jaren van Churchill moeten verklaren waarom de man zo'n sterk staatsman en nazi-weerder werd. Attenborough zoekt het in freudiaanse ouders en de goedgemikte pedagogische tik op school. Aangezien Young Winston verder gebaseerd is op de memoires van Churchill zelf - en die wilde een onpersoonlijke legende blijven - volgt er geen gravende psychologie. Wel indrukwekkend opgevoerde milieus en gebeurtenissen, wanneer 'Winnie' oorlogscorrespondent en luitenant wordt in Sudan en de Boerenoorlog.

A Town Called Hell

1971 | Western

Spanje​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1971. Western van Robert Parrish. Met o.a. Robert Shaw, Stella Stevens, Martin Landau, Telly Savalas en Michael Craig.

Mexico, 1895 - in de stad Bastard wordt een priester vermoord. Tien jaar later wordt de stad geregeerd door dictator Savalas en Shaw, met Landau, de moordenaar van de priester, nu zelf de priester. Landau keert ook terug op zoek naar Aguila, een legendarische revolutionair. Ook Stevens is op zoek: naar haar man. Het hele gedoe draait om deze Aguila, die achteraf allang dood blijkt te zijn. Het geeft aanleiding om in de loop van de film zo`n twee dozijn lijken te organiseren, dus actie is er wel (en vaak heel rauw). Richard Aubrey verzon het allemaal; de muziek werd verzorgd door de bekende Waldo de los Rios.

Figures in a Landscape

1970 | Avonturenfilm, Drama, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1970. Avonturenfilm van Joseph Losey. Met o.a. Robert Shaw, Malcolm McDowell, Henry Woolf, Christopher Malcolm en Pamela Brown.

Een stel capabele hoofdrolspelers en enig verbazingwekkend stuntwerk met helikopters - maar daarmee hebben we de pluspunten van deze warrige allegorie dan wel genoemd. De film gaat over twee vluchtelingen die in een niet nader genoemd land worden achtervolgd door een niet nader genoemd leger. Misschien vinden fans van Losey er iets aan.

The royal hunt of the sun

1969 | Avonturenfilm

Italië​/​​Verenigd Koninkrijk 1969. Avonturenfilm van Irving Lerner. Met o.a. Leonard Whiting, Michael Grais, Nigel Davenport, Christopher Plummer en Robert Shaw.

Een stel capabele hoofdrolspelers en enig verbazingwekkend stuntwerk met helikopters - maar daarmee hebben we de pluspunten van deze warrige allegorie dan wel genoemd. De film gaat over twee vluchtelingen die in een niet nader genoemd land worden achtervolgd door een niet nader genoemd leger. Misschien vinden fans van Losey er iets aan.

Royal Hunt of the Sun

1969 | Historische film, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1969. Historische film van Irving Lerner. Met o.a. Robert Shaw, Christopher Plummer, Nigel Davenport, Michael Craig en Leonard Whiting.

Kleurige vertelling over de Spaanse ontdekkingsreiziger Pizarro op zoek naar goud in Zuid-Amerika, bewerkt naar een succesvol toneelstuk.

Battle of Britain

1969 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1969. Oorlogsfilm van Guy Hamilton. Met o.a. Michael Caine, Trevor Howard, Curd Jürgens, Kenneth More en Laurence Olivier.

Eind 1940 vlogen Engelsen en Duitsers elkaar massaal in de haren boven Het Kanaal. Of beter gezegd: Engelsen, Australiërs, Nieuw-Zeelanders, Canadezen, Zuid-Afrikanen, Zuidelijk Rhodesiërs, Ieren, Amerikanen, Polen, Tsjechen, Belgen, Fransen en één 'Israëli' - samen onder de vlag van de Royal Air Force - schoten ruim 3000 Duitsers uit de lucht tegen 400 doden in eigen gelederen. Ondanks de aanwezigheid van Laurence Olivier, Michael Caine en Christopher Plummer komen de personages nauwelijks tot leven, omdat de vliegtuigen meer aandacht krijgen.

The Birthday Party

1968 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1968. Komedie van William Friedkin. Met o.a. Robert Shaw, Patrick Magee, Dandy Nichols, Moultrie Kelsall en Helen Fraser.

Een weinig filmische versie van het toneelstuk van Harold Pinter over een pension en een mysterieuze bewoner (Shaw); goed acteren en ook de ongewoon superieure dialogen maken het geheel toch het aanzien waard.

Custer of the West

1967 | Biografie, Historische film, Western

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Spanje​/​​Verenigde Staten 1967. Biografie van Robert Siodmak. Met o.a. Robert Shaw, Mary Ure, Ty Hardin, Jeffrey Hunter en Robert Ryan.

Ambitieuze poging tot het maken van een biografische film over de vermaarde generaal; oorspronkelijk product van Cinerama heeft te lijden onder een script met bloedarmoede en kan daardoor geen kleur geven aan het onderwerp. Er zijn versies in omloop die 120m zijn, dus kijk niet raar op als de film op de buis flink korter is.

A Man for All Seasons

1966 | Drama, Biografie, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1966. Drama van Fred Zinnemann. Met o.a. Paul Scofield, Wendy Hiller, Leo McKern, Robert Shaw en Orson Welles.

De Britse koning Hendrik VIII liet zich tegen de wil van de Paus scheiden van Catherina van Aragon om het aan te leggen met Anna Boleyn. Dat schoot in het verkeerde keelgat van zijn zeer katholieke adviseur, filosoof, schrijver (Utopia) en staatsman Thomas More. De resulterende confrontatie is het uitgangspunt van een succesvol toneelstuk van Robert Bolt, dat werd vertaald naar deze speelfilm. Dankzij de indrukwekkende cast, de prima regie en de sterke vertolking van Scofield als More nog steeds boeiend. Oscars voor de film, de regie, voor Scofield en voor het script.

Battle of the Bulge

1965 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1965. Oorlogsfilm van Ken Annakin. Met o.a. Henry Fonda, Robert Shaw, Robert Ryan, Dana Andrews en George Montgomery.

In de oorspronkelijke versie van deze oorlogsfilm meldt een rancuneuze majoor (Charles Bronson) aan lt.-kolonel Kiley (Henry Fonda) dat ze na de oorlog van Duitsland maar één grote akker moeten maken. Dat zinnetje is in de latere bioscoop- en videoversies niet meer terug te vinden. Het klonk te serieus en te verbeten. Anno 1965 kon er in oorlogsfilms weer een lachje vanaf. 'We'll pick up a landmark,' zegt Kiley (Fonda dus) tegen zijn piloot. 'Sure,' antwoordt die, 'we'll pick up a landmark - right in the kisser.' (IdH/VPRO Gids)

Tomorrow at Ten

1964 | Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1964. Drama van Lance Comfort. Met o.a. John Gregson, Robert Shaw, Alec Clunes en Alan Wheatley.

Een spannend drama over de ontvoerder van een kind die sterft en de jongen achterlaat in een huis waar een tijdbom tikt.

The Luck of Ginger Coffey

1964 | Drama

Canada 1964. Drama van Irvin Kershner. Met o.a. Robert Shaw, Mary Ure, Liam Redmond, Tom Harvey en Libby McClintock.

Shaw is superieur als Ierse immigrant in Canada, een dromer, die met vrouw en kind in Montreal is komen wonen, en die niet bereid is, de realiteiten van alledag onder ogen te zien.

The Caretaker

1964 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1964. Drama van Clive Donner. Met o.a. Alan Bates, Donald Pleasence en Robert Shaw.

De sadistische Bates en de onstabiele Shaw, twee broers die op een zolderkamer wonen, nodigen vagebond Pleasence uit als 'gast' bij hen te komen wonen. Dit is het begin van een wreed spel van meester en slaaf, waarin de rollen regelmatig wisselen. Sterke verfilming van een van de bekendste toneelstukken van Harold Pinter, die zelf het scenario schreef. Het spel is subliem, al zullen sommigen het theatraal noemen. De claustrofobische sfeer maakt dat de toeschouwer zich ongemakkelijk gaat voelen, waardoor hij nog sterker bij de actie betrokken raakt. De meesterlijke zwart-wit-fotografie van Nicolas Roeg draagt enorm bij aan de impact van deze film, die onafhankelijk werd geproduceerd, maar met financiële steun van heel wat professionals, zoals Richard Burton en Elizabeth Taylor. Ook bekend als THE GUEST.

Carol For Another Christmas

1964 | Komedie

Verenigde Staten 1964. Komedie van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Sterling Hayden, Peter Fonda, Ben Gazzara, Richard Harris en Peter Sellers.

Rod Serling schreef het scenario naar het boek van Charles Dickens (A Christmas Carol). Hayden speelt Grudge en Fonda Marley. De eerste is een verbitterde, geïsoleerde 'havik' die te maken krijgt met de verschrikkingen van de oorlog zoals de gebeurtenissen nadat de bom op Hiroshima is gegooid. De geesten zijn Lawrence, Harris en Wiseman, en Sellers maakt hier zijn Amerikaanse tv-debuut. Opmerkelijk veel beroemde sterren in deze korte tv-film.

From Russia with Love

1963 | Avonturenfilm, Sciencefiction, Actiefilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1963. Avonturenfilm van Terence Young. Met o.a. Sean Connery, Daniela Bianchi, Lotte Lenya, Robert Shaw en Pedro Armendáriz.

Tweede James Bond film en een van de beste uit de reeks. 007 krijgt het te stellen met het internationale misdaadsyndicaat SPECTRE dat een boosaardig plan heeft ontworpen om de Koude Oorlog in een heuse oorlog te laten uitlopen. De tongue-in-cheek dialogen die Bond-films zo leuk maken, zijn hier beter dan ooit. Lenya doet haar best als lesbische, door en door verdorven spion en ook Shaw als psychopatische moordenaar is de moeite van het vermelden waard. Het spektakel begint zoals te doen gebruikelijk al vóór de credits. Muziekscore van John Barry.

The Valiant

1961 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië 1961. Oorlogsfilm van Roy Ward Baker. Met o.a. John Mills, Ettore Manni, Robert Shaw, Liam Redmond en Ralph Michael.

Tijdens WO II wordt een slagschip in de haven van Alexandrië ondermijnd. De kapitein tracht wanhopig een ramp te voorkomen. Een bijzonder slecht gemaakte oorlogsfilm.

Sea Fury

1958 | Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1958. Avonturenfilm van Cy Endfield. Met o.a. Stanley Baker, Victor McLaglen, Luciana Paluzzi, Gregoire Askan en Francis de Wolff.

Sleepboot kapitein McLaglen bereidt zich op een huwelijk met Paluzzi voor, die evenwel gecharmeerd is van de eerste stuurman Baker. Routineus romantisch avontuur; originele looptijd 97m.

A Hill in Korea

1956 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1956. Drama van Julian Amyes. Met o.a. Ronald Lewis, Stephen Boyd, Victor Maddern, George Baker en Robert Shaw.

Een stereotiep drama over een kleine VN-patrouille in conflict met Chinezen; het is interessant om Shaw en Caine te zien aan het begin van hun carrières. USA-titel: HELL IN KOREA.

Son of the Guardsman

1946 | Misdaad

Verenigde Staten 1946. Misdaad van Derwin Abrahams. Met o.a. Robert Shaw, Daun Kennedy, Robert 'Buzz' Henry, Jim Diehl en Hugh Prosser.

Serial in vijftien hoofdstukken. King, in zijn zoveelste bandietenrol, speelt een misdadige baron die moord niet uit de weg gaat, ook niet als het de ouders betreft van de jeugdige Henry die zich aansluit bij een groep die de bandiet en aanhang bestrijdt. Shaw is een neef van King en ook hij sluit zich aan bij de tegenstanders. Achteraf blijkt Henry de zoon van een koning te zijn en na de vernietiging van King en de zijnen kan Henry de troon bestijgen. Voor Shaw breken er ook goede tijden aan, samen met Kennedy. Columbia was de produktiemaatschappij van de serial.

Ride On, Vaquero

1941 | Western

Verenigde Staten 1941. Western van Herbert I. Leeds. Met o.a. Cesar Romero, Mary Beth Hughes, Chris-Pin Martin, Robert Lowery en Ben Carter.

Dit is de zesde en laatste Cisco Kid-western met Romero in de titelrol en de vierde van deze zes, die door Leeds werden geregisseerd. Deze man heeft verder nauwelijks een western op zijn naam staan. Dit is ook de laatste Cisco Kid voor Fox; in 1945 zou Monogram de serie overnemen met Duncan Renaldo. Romero krijgt het hier aan de stok met een bende ontvoerders en daarnaast zijn er lieden die in zijn naam misdaden plegen. In deze goede aflevering van de serie heeft hij een heleboel op te lossen voor er weer rust en orde heerst. Zie: Cisco Kid-serie.