Monika Schindler: montage.
Er zijn 9 films gevonden.

Toter Winkel

2017 | Drama

Duitsland 2017. Drama van Stephan Lacant. Met o.a. Herbert Knaup, Hanno Koffler, Emma Drogunova, Johanna Gastdorf en Theresa Scholze.

Toter Winkel betekent dode hoek, zoals naast een vrachtwagen. In dit drama slaat het op de dode hoek binnen een ogenschijnlijk saaie conservatieve familie (lees: Duitse staat), waar onder het oppervlak rechts-extremistisch gedachtegoed welig tiert. Gezinshoofd Karl (Herbert Knaup) heeft het allemaal niet door; want zijn gegoede middenstandsleven kent immers geen xenofobie. Pamfletfilm Toter Winkel slaat de toeschouwer links en rechts om de oren met de boodschap dat nationaalsocialisme toeneemt in Duitsland, en dat stille goedzakken moeten opstaan om het tij te keren. Zeurende bedoening, maar wel goed verbeeld en dito geacteerd.

Sushi in Suhl

2012 | Komedie

Duitsland 2012. Komedie van Carsten Fiebeler. Met o.a. Uwe Steimle, Julia Richter, Ina Paule Klink, Michael Kind en Gen Seto.

Als chef-kok Rolf Anschütz midden jaren zestig bij wijze van experiment op een avond zijn trouwe gasten een Japans menu voorschotelt, weet hij nog niet wat hem allemaal te wachten staat. De avond wordt zo'n groot succes dat hij besluit zijn familierestaurant in het Thüringse Suhl om te dopen tot het eerste Japanse restaurant van de DDR, inclusief een eigen badhuis. Vermakelijke komedie, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, waarin ook de schaduwkant van het najagen van dromen niet wordt geschuwd.

Sohnemänner

2011 | Drama, Komedie

Duitsland 2011. Drama van Ingo Haeb. Met o.a. Peter Franke, Marc Zwinz, Renate Delfs en Vera Teltz.

Kleinzoon Uwe redt/ontvoert zijn 83-jarige oma uit het bejaardentehuis in Hamburg en brengt haar onder in zijn idyllische landhuis in het Zwarte Woud, wat hem op veel protest van zowel zijn veel oudere, aan Parkinson lijdende partner als zijn koppige vader komt te staan. Terwijl de drie mannen ruziën over wat er met haar moet gebeuren, wordt alle stress oma te veel. Kolderieke komedie en maatschappijkritisch familiedrama ineen, en dat is in handen van debuterend regisseur Haeb slechts op spaarzame momenten een geslaagd huwelijk.

Was wenn der Tod uns scheidet?

2008 | Drama

Duitsland 2008. Drama van Ulrike Grote. Met o.a. Naomi Krauss, Monica Bleibtreu, Janna Striebeck, Eckhard Preuß en Ulrich Noethen.

Omdat haar man steeds op pad is als journalist heeft Sophie Hellwig (Krauss) een affaire met de getrouwde arts Paul Wolff. Hij gaat vreemd om de dood van zijn zoontje te vergeten. Zijn vrouw, ook arts, is er kapot van als een van haar patiëntjes sterft. Een verpleger uit het ziekenhuis kampt met een dementerende moeder. En Sophie moet plots met spoed naar het ziekenhuis worden gebracht. De dood is prominent aanwezig in deze mozaïekfilm, waarin vooral Bleibtreu overtuigt als dementerende bejaarde vrouw. Voor liefhebbers van zware kost.

Zeppelin!

2005 | Misdaad, Historische film

Duitsland 2005. Misdaad van Gordian Maugg. Met o.a. Olaf Rauschenbach, Herbert Schäfer, Alexander May en Agnieszka Piwowarska.

Historische krimi over het vastberaden onderzoek van Matthias (Schäfer) naar de dood van zijn opa Robert (Rauschenbach), een zeppelinbouwer die stierf in de crash van de Hindenburg in 1937. Voor Zeppelin! werd nieuw en bestaand filmmateriaal op ingenieuze wijze gemonteerd om een onthutsende whodunit te etaleren die tegelijkertijd een nieuw licht werpt op bijna zeventig jaar beladen familiegeschiedenis én dito Duitse geschiedenis. Duitse cineast Gordian Maugg (1966) droeg zorg voor het scenario, de productie en de regie. Het bronmateriaal is een verzonnen verhaal van Alexander Häuser.

Wenn der Vater mit dem Sohne

2005 | Drama

Oostenrijk 2005. Drama van Udo Witte. Met o.a. Erol Sander, Barbara Wussow, Aaron Altaras, Michael Brandner en Susanne Michel.

Waarom een Heinz Rühmann-klassiekertje herverfilmen? Misschien omdat, in dit geval, het verhaal makkelijk naar dat onuitroeibare Duitse burgermansmelodrama valt over te hevelen. Concertpianist Paul (Sander) is de schok van zijn verongelukte echtgenote nog niet te boven. Dan verschijnt de Italiaanse Luisa ten tonele en hij besluit om met zijn zevenjarige adoptiezoon Rico (Altaras) de vakantie bij haar door te brengen. Ondanks de rare onthulling van Luisa's ware identiteit vertrekken pa en de nog onwetende pre-puber richting zuiden. Wat volgt, smaakt naar opgewarmde en zouteloze tv-filmkost uit blik. Wussow is ongeveer zo Italiaans als Turkse pizza.

Führer Ex

2002 | Drama

Duitsland​/​​Italië 2002. Drama van Winfried Bonengel. Met o.a. Christian Blümel, Aaron Hildebrand, Jule Flierl en Dennis Grabosch.

German History X kan Führer Ex ook wel genoemd worden, zo veel gelijkenis is er met American History X. De film is gebaseerd op het leven van Ingo Hasselbach, die regisseur Bonengel hielp met het tot stand komen van zijn film. Twee Oost-Berlijnse jongens, de naïeve Heiko (Blümel) en de harde Tommy (Hildebrand) pogen in de jaren 80 de grens over te steken en falen. Ze belanden in de nor, waar misbruik van alle soorten dagelijkse kost is. Führer Ex is best indrukwekkend, maar het zwakke punt is, dat via vriendschap, seks en gevangenismisère lange tijd onduidelijk blijft dat neo-nazisme het onderwerp is.

Verzweiflung

1999 | Drama

Duitsland 1999. Drama van Marcus Lauterbach. Met o.a. Nina Petri, Sylvester Groth, Andrea Sawatzki, Christine Schorn en Dieter Schaad.

German History X kan Führer Ex ook wel genoemd worden, zo veel gelijkenis is er met American History X. De film is gebaseerd op het leven van Ingo Hasselbach, die regisseur Bonengel hielp met het tot stand komen van zijn film. Twee Oost-Berlijnse jongens, de naïeve Heiko (Blümel) en de harde Tommy (Hildebrand) pogen in de jaren 80 de grens over te steken en falen. Ze belanden in de nor, waar misbruik van alle soorten dagelijkse kost is. Führer Ex is best indrukwekkend, maar het zwakke punt is, dat via vriendschap, seks en gevangenismisère lange tijd onduidelijk blijft dat neo-nazisme het onderwerp is.

Die Flucht

1977 | Drama, Thriller

Oost Duitsland 1977. Drama van Roland Gräf. Met o.a. Armin Müller-Stahl, Jenny Gröllmann, Rolf Hoppe, Erika Pelikowsky en Wilhelm Koch-Hooge.

Communistenpropaganda van de onbedoeld curieuze soort. Wanneer de in de DDR werkende dr Schmith geen financiële steun krijgt voor een onderzoek naar kindersterfte bereidt hij met een West-Duitse organisatie zijn vlucht naar de vrije wereld voor. Dan wordt Schmith echter verliefd op collega Katharina en krijgt te elfder ure toch nog het groene licht voor zijn project. Probleem: zijn vluchtvoorbereiders zijn van de weeromstuit niet gecharmeerd. Eerste DEFA-productie over taboethema in totalitaire territoria is tevens de laatste Oost-Duitse filmrol van Mueller-Stahl vóór diens emigratie naar West-Berlijn in 1980.