Ivor Novello: cast, scenario en muziek.
Er zijn 10 films gevonden.

The Dancing Years

1949 | Muziek, Drama

Verenigd Koninkrijk 1949. Muziek van Harold French. Met o.a. Dennis Price, Gisèle Préville, Patricia Dainton, Anthony Nicholis en Grey Blake.

Een melodrama, gesitueerd in de Alpen, voor WO I, over een componist die in de steek gelaten wordt door een zangeres die van hem in verwachting is. Naar de operette van Ivor Novello. Wat het op het toneel zo goed deed, mislukt hier op een gênante wijze.

Glamorous Night

1937 | Romantiek, Fantasy, Muziek

Verenigd Koninkrijk 1937. Romantiek van Brian Desmond Hurst. Met o.a. Mary Ellis, Otto Kruger, Victor Jory, Barry Mackay en Trevor Jones.

Koning Stefan (Kruger) van het fantasierijkje Ruritani[KA3]e wordt gered uit de klauwen van zijn complotterende eerste minister Baron Lyadeff (Jory) door een legertje zigeuners onder leiding van hun zingende koningin Melitza Hjos (Ellis) en ingenieur Anthony Allan (MacKay), die zich met de winning van aardolie bezighoudt. Een vermoeiende muzikale komedie naar de toneelproductie van Ivor Novello, die eigenlijk alleen maar geschikt is voor zijn fans. Ellis zingt: 'Glamorous Night', 'When The Gypsy Played' en 'Fold Your Wings', terwijl 'Anthem' door het koor ten gehore wordt gebracht; het zijn allemaal composities en liedjes van Novello. Het scenario Hugh Brooke en Dudley Leslie. Het camerawerk is van Fritz Arno Wagner. Mono.

I lived with You

1933 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1933. Komedie van Maurice Elvey. Met o.a. Ivor Novello, Ursula Jeans, Ida Lupino, Minnie Rayner en Eliot Makeham.

De Russische prins Felix Lenieff (Novello), die is uitgeweken uit zijn vaderland, door de Oktober Revolutie (van 1917), bevindt zich zonder middelen in Londen. Hij loopt tot zijn grote geluk een leuke meid tegen het lijf, die hem onderdak wil verschaffen bij haar thuis. Zo maakt een gezin uit de arbeidersklasse kennis met een gecultiveerde aristocraat. De afloop is meer dan gelukkig, want de Grote Liefde wordt gevonden. Wat op het toneel wel werkt, gaat op het witte doek dikwijls niet op en deze film is ondanks de relatieve sterbezetting een tamelijk landerig geheel. Naar het succesvolle boulevardstuk van Novello, die samen met H. Fowler Mear het scenario schreef. Het camerawerk is van Sydney Blythe.

The Lodger

1932 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1932. Misdaad van Maurice Elvey. Met o.a. Ivor Novello, Elizabeth Allan, A.W. Baskcomb, Jack Hawkins en Barbara Everest.

Londen is in de greep van een seriemoordenaar, bekend als `The Avenger`, die duidelijk volgens een welomlijnd plan werkt. De Buntings vormen een alledaags gezin met dochter Daisy (Allan) die de kost verdiend als model. Op een avond verschijnt de mysterieuze Angeloff (Novello) die de gastenkamer huurt. De jongeman gedraagt zich uiterst vreemd en valt duidelijk voor de charmes van de blonde Daisy. Moeder Bunting (Everest) begint te vermoeden dat hun huurder wel eens `The Avenger` zou kunnen zijn, een vermoeden dat gedeeld wordt door politieman Joe Martin (Hawkins in zijn eerste belangrijke filmrol), die ook een oogje heeft op Daisy. Een geluidsremake van de Hitchcock-klassieker uit 1926, met Novello die zijn rol herneemt. De film is goed gemaakt, erg spannend en mysterieus, maar is, spijtig genoeg, in de vergetelheid gesukkeld door de vorige verfilming. Het Londen van Elvey is trouwens veel realistischer dan de meer onder invloed van het Duitse impressionisme uitgebeelde stad van Hitchcock. De op de Jack The Ripper-zaak gebaseerde roman van Marie Belloc- Lowndes werd ruim trouw bewerkt door Novello zelf, samen met Paul Rotha, Miles Mander en H. Fowler Mear en ook voor wie de vorige versie gezien heeft houdt het nog enkele verrassingen in. Fotografie is van Sidney Blythe, Basil Emmott en William Luff. In Amerika uitgebracht als THE PHANTOM FIEND. De film werd nog twee maal hermaakt in Amerika, nl. in 1943 onder dezelfde titel en in 1955 als MAN IN THE ATTIC.

Tarzan the Ape Man

1932 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1932. Avonturenfilm van W.S. Van Dyke. Met o.a. Johnny Weissmuller, Maureen O'Sullivan, Neil Hamilton, C. Aubrey Smith en Doris Lloyd.

Johnny Weissmuller is dé definitieve Tarzan. Hij was de uitvinder van de Tarzan-yell en hij kon beter zwemmen dan de krokodillen! Deze eerste van Weissmullers twaalf Tarzanfilms, volgt het boek van geestelijk vader Edgar Rice Burroughs redelijk getrouw. Hierin ontmoet Jane Tarzan voor het eerst, en zien we het beroemde taallesje 'Me Tarzan, you Jane', dat niet precies zo blijkt te gaan, maar dat moet u zelf maar zien. De film heeft zijn foutjes en is bij vlagen behoorlijk racistisch, niettemin is Tarzan the Ape Man een avonturenklassieker van formaat.

Once a Lady

1931 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1931. Drama van Guthrie McClintic. Met o.a. Ruth Chatterton, Ivor Novello, Jill Esmond, Theodore von Eltz en Bramwell Fletcher.

De titel slaat op Chatterton, die zich voor man en kind dood houdt tot zij twintig jaar later weer met haar verleden wordt geconfronteerd. Het verhaal van Rudolf Bernauer en Rudolf Oesterreicher doet een beetje denken aan de betere MADAME X, waarin Chatterton twee jaar eerder te zien was. Goed, maar gedateerd.

Downhill

1927 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1927. Drama van Alfred Hitchcock. Met o.a. Ivor Novello, Ben Webster, Robin Irvine, Isabel Jeans en Ian Hunter.

Episodische zwijgende film over een man die langzaam ten onder gaat, vanaf zijn schooltijd, als hij door zijn familie wordt onterfd vanwege een misstap met een meisje, tot in zijn huwelijk, als zijn vrouw er een onverwachte erfenis doorheenjaagt. Jammer van de gekunstelde goede afloop. Vroege Hitchcock met ook hier al bijzondere beeldtaal. Naar een stuk van Novello, die ook meewerkte aan het script.

The triumph of the rat

1926 | Zwijgende film

Verenigd Koninkrijk 1926. Zwijgende film van Graham Cutts. Met o.a. Isabel Jeans en Ivor Novello.

Episodische zwijgende film over een man die langzaam ten onder gaat, vanaf zijn schooltijd, als hij door zijn familie wordt onterfd vanwege een misstap met een meisje, tot in zijn huwelijk, als zijn vrouw er een onverwachte erfenis doorheenjaagt. Jammer van de gekunstelde goede afloop. Vroege Hitchcock met ook hier al bijzondere beeldtaal. Naar een stuk van Novello, die ook meewerkte aan het script.

The Lodger

1926 | Misdaad, Zwijgende film, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1926. Misdaad van Alfred Hitchcock. Met o.a. Ivor Novello, Malcolm Kean, June Lady Inverclyde, Marie Ault en Arthur Chesney.

De eerste spannende thriller, bovendien nog een `zwijgende` film, van de grootmeester met wat later bekend werd als een `klassiek Hitchcockthema`. Novello, de huurder, wordt door de jaloerse inspecteur Kean `per pijnlijke vergissing` beschuldigd van moord. Het einde is gedenkwaardig: Novello wordt achtervolgd door een bloeddorstige menigte. In 1932 (ook met Novello) en in 1944 opnieuw verfilmd. Vrij gefantaseerd naar de geschiedenis van Jack the Ripper (voor wie vele vreemdelingen in Londen werden aangezien). Het scenario is van Hitchcock en Eloit Stannard. Het camerawerk is van Gaetano Ventimiglia en Hal Young. In 1999 is er een gerestaureerde versie gemaakt door het ZDF en ARTE, met nieuwe begeleidende muziek van Ashley Irwin. Ook bekend als THE CASE OF JONATHAN DREW.

The Rat

1925 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1925. Drama van Graham Cutts. Met o.a. Ivor Novello, Mae Marsh, Isobel Jeans, Robert Scholtz en James Lindsay.

Veel ouderwetse dramatiek in deze zwijgende film. Rat woont samen met Odille, maar heeft volop avontuurtjes, totdat hij verliefd wordt op een dame van stand, die wordt onderhouden door een heer die op zijn beurt weer verliefd is op Odille. Rat vermoordt de man, Odille neemt de schuld op zich en wordt vrijgesproken. Rat beseft dan van wie hij echt houdt. De sfeer van Parijs is verrassend goed getroffen. Hoofdrolspeler Novello schreef ook het scenario.