Peter Faber (1943): cast en muziek.
Er zijn 48 films gevonden.

Sweet Dreams

2023 | Drama

Nederland​/​​Indonesië​/​​Zweden​/​​Frankrijk 2023. Drama van Ena Sendijarević. Met o.a. Renée Soutendijk, Hayati Azis, Lisa Zweerman, Florian Myjer en Muhammad Khan.

Wanneer plotseling plantage-eigenaar Jan overlijdt, haalt weduwe Agathe (een fijn-vileine Soutendijk) snel zoon Cornelis en diens hoogzwangere vrouw Josefien naar Nederlands-Indië. Het is rond 1900 en zonder man aan het hoofd valt de suikerplantage immers stil. Ondertussen broeit het ook nog in het land, waar de lokale bevolking af wil van de koloniale overheerser. Het visueel fraaie Sweet Dreams kijkt kritisch naar Nederlands koloniale verleden, en regisseur Sendijarević verpakt die kritiek in absurdistische, droogkomische, bijna theatrale scènes. Wat ook enige afstand creëert. Nederlands inzending voor de Oscars van 2024.

De Expeditie van Familie Vos

2020 | Familiefilm

Nederland 2020. Familiefilm van Bob Wilbers. Met o.a. Levi Otto, Anna Drijver, Peter Faber, Fockeline Ouwerkerk en Frederik Brom.

De elfjarige Teun (Levi Otto) is samen met zijn familie in de Efteling als hij ontdekt dat zijn pas overleden opa, die hij heel erg mist, daar nog een laatste speurtocht voor hem achter heeft gelaten.

Redbad

2018 | Avonturenfilm, Actiefilm

Nederland 2018. Avonturenfilm van Roel Reiné. Met o.a. Gijs Naber, Jonathan Banks, Loes Haverkort, Britte Lagcher en Renée Soutendijk.

Het is 700 en de Friese koning Redbad moet niets hebben van de heidense rituelen van zijn volk, maar ook niet van de oprukkende christenen onder aanvoering van Willibrordus en Bonifatius. Waardoor deze vroege atheïst zo’n beetje ruzie krijgt met iedereen. Prettig eigenzinnige kijk op de geschiedenis van het team achter Michiel de Ruyter (regisseur Reiné en producent Klaas de Jong), en hoofdrolspeler Gijs Naber is indrukwekkend, maar helaas is niet alles gelukt aan dit Hollywoodiaanse epos. Grootste pijnpunten: rommelig script, veel te veel slomo’s en de niet aflatende, pompende soundtrack.

Taal is zeg maar echt mijn ding

2017 | Komedie, Romantiek

Nederland 2017. Komedie van Barbara Bredero. Met o.a. Fockeline Ouwerkerk, Egbert Jan Weeber, Peter Faber, Tarikh Janssen en Annet Malherbe.

Waarom moest er in vredesnaam een film worden gemaakt van een verzameling columns over populair taalgebruik? Het antwoord ligt voor de hand: omdat het boek van Paulien Cornelisse een enorme hit was. Veel meer dan de titel deelt deze luie romcom echter niet met het boek. Hoofdpersoon Anne (Ouwerkerk, best charmant) is redacteur bij een tijdschrift en citeert in voice-over af en toe wat spitsvondigheden van Cornelisse. Dat zijn dan ook meteen de hoogtepunten van de film, die verder bestaat uit uitgekauwde soapsituaties, eendimensionale typetjes en makkelijke grappen.

Renesse

2016 | Komedie

Nederland 2016. Komedie van Willem Gerritsen. Met o.a. Niek Roozen, Martijn van Eijzeren, Simon Kindermans, Sam Doets en Peter Faber.

Puberkomedie is het speelfilmdebuut van commercial-regisseur Willem Gerritsen, geënt op het format van de American Pie-films. Ook hier draait het om vier desperate nerds die met spoed van hun maagdelijkheid af willen. Ze trekken daarvoor naar jeugdcamping en strand in vakantiedorp Renesse. Wat volgt is de te verwachten serie smakeloze situaties, zij het zonder noemenswaardige spanningsboog en steevast vergezeld van een lollig muziekje in slow motion of van rappers gejatte straattaal. Waar American Pie (1999) dreef op ranzige vindingrijkheid, komt Renesse zeventien jaar later niet veel verder dan de zoveelste afgezaagde variatie daarop.

Sinterklaas & Diego: Het geheim van de ring

2014 | Familiefilm

Nederland 2014. Familiefilm van Roy Poortmans. Met o.a. Peter Faber, Harold Verwoert, Ernst Daniël Smid en Anna Speller.

Sinterklaasfilm voor de allerkleinsten.

Chez Nous

2013 | Komedie

Nederland 2013. Komedie van Tim Oliehoek. Met o.a. Alex Klaassen, Achmed Akkabi, Thomas Acda, Jack Wouterse en Peter Faber.

Scenarioschrijver Frank Houtappels bedacht een origineel uitgangspunt door Hollandse homogezelligheid met een Hollywood-heist te combineren. Als de kroeg Chez Nous ten onder dreigt te gaan, beraamt een groepje stamgasten het plan om tijdens de grachtenoptocht van de Gay Pride voor miljoenen aan juwelen te roven. Onder regie van Tim Oliehoek (Vet Hard) en met een cast van formaat levert dat uiteindelijk een onevenwichtige feelgoodfilm op die, vooral door de komische timing en mimiek van Achmed Akkabi, bij vlagen amuseert.

Mijn vader is een detective

2009 | Jeugdfilm, Avonturenfilm, Familiefilm

Nederland 2009. Jeugdfilm van Will Wissink. Met o.a. Cees Geel, Rick Mackenbach, Tygo Gernandt, Camilla Siegertsz en Beau van Erven Dorens.

Max (Geel) is detective maar niet zo'n hele goeie. Wanneer hij op zoek moet naar een gestolen zeldzame vogel mag hij blij zijn dat zijn zoon Sam (Melchers) en diens vriendinnetje Sterre (Pasteuning) helpen. Zeker wanneer hij zelf wordt ontvoerd. Sympathieke jeugdfilm speelt zich grotendeels af op het fraaie forteiland IJmuiden, dat met z'n donkere gangenstelsel bijdraagt aan spannende momenten. Beste jeugdfilm volgens de kinderjury van het Nederlands Film Festival 2009. Er kwamen twee, iets minder sterke, vervolgfilms: De wet van 3 (2011) en The Battle (2012).

Piet Piraat en het zwaard van Zilvertand

2008 | Avonturenfilm, Jeugdfilm

België 2008. Avonturenfilm van Bart van Leemputten. Met o.a. Peter Van de Velde, Peter Faber, Anke Helsen, Dirk Van Vooren en Dirk Bosschaert.

Het zwaard van Zilvertand is na De betoverde kroon en Het vliegende schip alweer de derde speelfilm over de kindvriendelijke piraat en zijn klunzige maatjes. Dit keer belanden Piet Piraat, stuurvrouw Stien Struis, scheepskok Berend Brokkenpap en matroos Steven Stil op een eiland waar Kapitein Eksteroog (Faber) en een reus vijf kinderen naar een schat laten zoeken. Steven likt aan de beschimmelde tenen van Eksteroog, de reus slurpt liters soep met windkruid naar binnen en laat knetterharde scheten. Een matige kinderfilm.

K3 en het ijsprinsesje

2006 | Familiefilm, Muziek

België 2006. Familiefilm van Indra Siera. Met o.a. Kathleen Aerts, Karen Damen, Kristel Verbeke, Urbanus en Peter Faber.

De drie Belgische kleuterpopidolen worden uitgenodigd om te komen zingen en dansen op de dertiende verjaardag van prinses Fleur, maar ze hebben weinig succes. Dat komt omdat een boze tovenaar het hart van Fleur heeft veranderd in een ijsklomp. Maar Karen, Kristel en Kathleen snellen haar te hulp! In deze geslaagde opvolger van 'K3 en het magische medaillon' is ruimte voor meer zang en dans, en voor aardige vondsten, zoals het vliegende turbo-tapijt met GPS. Leuke bijrollen zijn er voor Peter Faber, Carry Tefsen en voor Urbanus als de gemene tovenaar.

Baantjer: De Cock en de wraak zonder einde

1999 | Misdaad, Mysterie

Nederland 1999. Misdaad van Alain de Levita. Met o.a. Victor Reinier, Marian Mudder, Martin Schwab, Freek van Muiswinkel en Hans Karsenbarg.

De Cock komt voor de ultieme uitdaging te staan als blijkt dat zijn oud-collega Peter de Beer, de voorganger van Vledder, vermoord is. Op het moment van de moord was het dochtertje van De Beer in de buurt. Het is onduidelijk of ze iets heeft gezien, maar De Cock neemt haar uit voorzorg toch onder zijn hoede. Hij heeft een voorgevoel dat de moordenaar de kleine kroongetuige wellicht uit de weg wil ruimen. Het verleden blijft De Cock achtervolgen als hij geconfronteerd wordt met een oude moordzaak die hij nooit heeft kunnen oplossen

De zeemeerman

1996 | Komedie

Nederland​/​​België​/​​Duitsland 1996. Komedie van Frank Herrebout. Met o.a. Daniël Boissevain, Jérôme Reehuis, Katja Schuurman, Gonny Gaakeer en Frans van Deursen.

De knappe Toni (Boissevain) kan maar geen vriendinnetje krijgen omdat hij zo'n sterke vislucht verspreidt. Waarschijnlijk komt dat omdat hij niet helemaal menselijk is, maar het resultaat van een biologisch experiment van een krankzinnige professor. Die verhelpt overigens het visluchtprobleem, maar daarna is Toni weer onzichtbaar! Door velen gezien als de slechtste Nederlandse film aller tijden, door het matige spel, maar vooral door het mallotige en puberale script. Daaraan konden ook de wagonladingen bekende Nederlanders die in de film opdraven niets verhelpen.

Oeroeg

1993 | Drama, Oorlogsfilm, Historische film

Nederland 1993. Drama van Hans Hylkema. Met o.a. Rik Launspach, Martin Schwab, Jeroen Krabbé, Joris Putman en Marjon Brandsma.

'Oeroeg was mijn vriend', zo begon Hella S. Haasse's in 1948 verschenen novelle, waarin ze de vriendschap beschreef tussen Johan, zoon van een Nederlandse plantage-eigenaar en de Indonesische Oeroeg, zoon van een opzichter. Als kinderen waren ze onafscheidelijk, maar wanneer Johan tijdens de politionele acties in Batavia terugkeert blijkt hoeveel er is veranderd. Hans Hylkema verfilmde het verhaal in een tijd dat dit hoofdstuk uit de Nederlandse geschiedenis nog zeer gevoelig lag: des te symbolischer de aanwezigheid destijds van Beatrix bij de première. Rik Launspach kreeg een Gouden Kalf voor zijn rol.

Richting Engeland

1992 | Drama

Nederland 1992. Drama van André van Duren. Met o.a. Geert Lageveen, Peter Faber, Maike Meyer, Trins Snijders en Huib Broos.

Langeveen blikt terug op zijn jeugd in calvinistisch Katwijk en meer bepaald op de relatie met zijn vader Faber. Zijn vader stierf kort nadat hij het ouderlijk huis verlaten had om te gaan studeren. Faber had in die periode zijn ontslag genomen in de fabriek waar hij steeds zwoegde en probeerde als handelsreiziger een nieuw leven op te bouwen. Langeveen herinnert zich ook het aantrekkelijke buurmeisje Meyer, waarop hij verliefd was, en tekenleraar Broos, die zo mooi kon praten maar die plotseling stierf, en ook de kapper die als transvestiet betrapt werd en de zee inwandelde, richting Engeland... Langeveen is nu ouder dan zijn vader ooit geweest is en heeft het gevoel dat elke dag dat hij leeft gestolen tijd is. Stilistisch sober in beeld gebracht naar een fraai scenario van Peter van Gestel en Willem Wilmink met voor Nederlandse begrippen sterke dialogen. Op de Twaalfde Nederlandse Filmdagen (1992) bekroond met de Prijs van de Kritiek.

Van Gogh's Oor

1991 | Komedie

Nederland 1991. Komedie van Tony Garcia. Met o.a. Peter Faber, Chip Bray, Leslie Hughes, Jake Kruyer en Eva van Heijningen.

Filmdebuut van Amerikaan Garcia, enkele jaren bezig in Amsterdam, over een chaotische dag in het leven van een rond- reizend toneelgezelschap. Vroeger stonden zij aan de top van het avant-garde toneel, maar nu worden zij als voorbijgestreefd af- gemaakt. In Amsterdam nemen zij deel aan een festival waarvan de winnaar met een Gouden Oor, met een knipoog naar Van Gogh's Oor, wordt bekroond. Acteurs lopen verloren in Amsterdam, anderen hebben geen zin meer zodat finaal het optreden moet geìmproviseerd worden. Goede acteursregie, maar een geestig werkje is deze kleinbudget-komedie niet geworden. Geschreven door Garcia en Sandra van Beek. Er bestaat een versie van met een Engelstalige soundtrack: VAN GOGH'S EAR.

De gulle minnaar

1990 | Komedie

Nederland 1990. Komedie van Mady Saks. Met o.a. Peter Faber, Mariska van Kolck, Sylvia Millecam, Lieneke le Roux en Ella van Drumpt.

Op twee romans van Marjan Berk gebaseerde komedie over een vlotte tekenaar met liefdesproblemen. Hij is verliefd maar wordt nagezeten door vroegere minnaressen. De film, geproduceerd door Rob Houwer en met muziek van Henny Vrienten, verdween destijds na een week uit de bioscoop. De uitgebreide cast bevat bekendheden als Ursul de Geer, Joop Braakhekke en Jan Lenferink.

Mijn vader woont in Rio

1989 | Familiefilm, Jeugdfilm

Nederland 1989. Familiefilm van Ben Sombogaart. Met o.a. Wenneke Janssen, Geert de Jong, Theu Boermans, Peter Faber en Hans Veerman.

Ontroerend en spannend speelfilmdebuut van Nederlands meest bekroonde kinderfilmregisseur Ben Sombogaart verhaalt over Liesje, een tienjarig meisje dat naar Rio wil om vader te bezoeken. Moeder heeft haar redenen om dat geen verstandig plan te vinden. Dus zit er niks anders op dan zelf te gaan sparen voor een vliegticket. Mijn vader woont in Rio werd onder andere bekroond met een eerste prijs op het Berlijns Filmfestival en de Prijs van de Nederlandse kritiek.

Mama is boos!

1986 | Komedie

Nederland 1986. Komedie van Ruud van Hemert. Met o.a. Peter Faber, Geert de Jong, Adelheid Roosen, Rijk de Gooyer en Joss Flühr.

Aan het eind van Schatjes! verdween het echtpaar Gisberts (Faber & De Jong) met hun auto onder het asfalt van een snelweg, maar in Mama is boos! zijn ze weer tot leven gewekt: hun dood was maar een nachtmerrie. Net als hun huidige leven, trouwens, want een hele film lang gaan pa en ma elkaar te lijf, met almaar zwaardere wapens. Aanleiding is ditmaal de verhouding die vader heeft met hippiechick Jane (Roosen). Iets minder leuk dan de voorganger, niettemin kreeg De Jong een Gouden Kalf voor haar rol.

De Ratelrat

1986 | Misdaad, Actiefilm, Thriller

Nederland 1986. Misdaad van Wim Verstappen. Met o.a. Peter Faber, Rijk de Gooyer, Marjan Berk, Henk van Ulsen en Bernard Droog.

Nogal onnozele politie-avonturen naar de gelijknamige roman van Jan-Willem van de Wetering. Rutger Hauer, die aan GRIJPSTRA EN DE GIER nog enige klasse gaf, is vervangen door de alomtegenwoordige Peter Faber. Het geheel geeft een zeer vermoeide indruk en Verstappen drijft duidelijk op routine. Als buitenlanders, waaronder soms zelfs Belgen, het denigrerend hebben over Hollandse films, kunnen ze DE RATELRAT als voorbeeld gebruiken.

Paul Chevrolet en de Ultieme Hallucinatie

1985 | Komedie

Nederland 1985. Komedie van Pim de la Parra. Met o.a. Peter Faber, Jenny Arean, Liz Snoyink, Ellen Vogel en Cas Enkelaar.

Een inventieve, gedeeltelijk geïmproviseerde B-film met Faber als een ontevreden schrijver van detectiveromans, die in een sfeervol gefotografeerd en functioneel benut Amsterdam de ene rare vogel na de andere tegen het lijf loopt. Bewust rommelig en nauwelijks gehinderd door een scenario moet de film het vooral hebben van sterke, geïsoleerde scènes en een aantal opmerkelijke acteurs-prestaties. Met name Faber bewijst nog maar eens zijn grote klasse, hoewel zijn inspanningen voor een groot deel verloren gaan in een eigenzinnig, doelloos geheel waar je als toeschouwer moeilijk vat op krijgt.

Schatjes!

1984 | Komedie, Actiefilm, Thriller

Nederland 1984. Komedie van Ruud van Hemert. Met o.a. Peter Faber, Geert de Jong, Akkemay, Frank Schaafsma en Rijk de Gooyer.

Zwarte komedie over militair helikopterpiloot John en zijn vrouw Danny die moeite hebben met de opvoeding van hun pesterige pubers. De situatie escaleert hevig. Schatjes! werd met meer dan een miljoen bezoekers hét bioscoopsucces van 1984. Dat kwam vast door het destijds gewaagde script ('De sfeer hier is kut met peren') en door het prettige spel van Faber en De Jong. Leuke bijrol van De Gooyer als hoge militair die het allemaal wel even zal oplossen. Schatjes! kreeg een - iets minder leuk - vervolg in Mama is boos!

Ciske de Rat

1984 | Drama

Nederland 1984. Drama van Guido Pieters. Met o.a. Danny de Munk, Willeke van Ammelrooy, Herman van Veen, Willem Nijholt en Peter Faber.

Deze absolute kaskraker (meer dan twee miljoen bioscoopbezoekers) betekende de doorbraak van musicalster Danny de Munk, die hier als Amsterdams schoffie de evergreen 'Ik voel me zo verdomd alleen' (geschreven door Karin Loomans en Herman van Veen) meesterlijk ten gehore brengt. Verfilming van het gelijknamige boek van Piet Bakker speelt zich af in de crisisjaren. Het perspectief van de film is gelukkig niet dat van de narrige onderwijzer, maar van Ciske, die na de dood van zijn moeder in een tuchthuis belandt. Het camerawerk is van Frans Bromet. In de gelijknamige musical speelde De Munk later de volwassen Ciske.

Een zaak van leven of dood

1983 |

Nederland 1983. George Schouten. Met o.a. Peter Faber, Carla Hardy, Derek de Lint, Henriëtte Tol en Gerard Cox.

Tegen de achtergrond van een internationaal marktonderzoekcongres wil Hans (Faber) weten wat er is gebeurd met Eefje (Hardy), de vrouw met wie hij trouwde voordat ze pleinvrees ontwikkelde. Zij kreeg vervolgens iets met zijn ex-collega, de manipulatieve Jack (De Lint). Die relatie stak niet zo fris in elkaar. Bewerking van de novelle Zonder dollen van Hans Vervoort uit 1974 wordt degelijk in beeld gebracht met goede acteurs. Regisseur Schouten legde zich daarna vooral toe op documentaires, waaronder eentje over wereldkampioen boksen Lucia Rijker.

Van de koele meren des doods

1982 | Drama, Romantiek

Nederland 1982. Drama van Nouchka van Brakel. Met o.a. Renée Soutendijk, Derek de Lint, Erik van 't Wout, Peter Faber en Adriaan Olree.

Hedwig de Fontayne komt uit een gefortuneerde familie, maar haar leven neemt veel dramatische wendingen. Ze trouwt, heeft minnaars, komt in de prostitutie en een inrichting terecht, en vindt via een ruime bocht uiteindelijk enige rust. Bewerking van het in 1900 verschenen boek van Frederik van Eeden dat tot het literaire naturalisme wordt gerekend, is sfeervol bewerkt door Van Brakel. De regisseuse van Het debuut en Een vrouw als Eva laat zien hoe moeilijk een patriarchale samenleving het een levenslustige vrouw kan maken. Mooie, intense hoofdrol van Renée Soutendijk.

Te gek om los te lopen

1981 | Komedie

Nederland 1981. Komedie van Guido Pieters. Met o.a. Peter Faber, Jaap Stobbe, Leen Jongewaard, Piet Kamerman en Miroslav Bares.

Een psychiatrische instelling besluit als experiment een groep bewoners in een leefgemeenschap onder te brengen. Wat een erg boeiend en (gezien de ervaringen in de Italiaanse provicie Parma) actueel gegeven had kunnen zijn, werd in Pieters' regie een smakeloze pretboel, waarbij het lachen om gekke mensen troef is.

Charlotte

1981 | Drama, Oorlogsfilm, Biografie

Nederland​/​​Duitsland 1981. Drama van Frans Weisz. Met o.a. Birgitt Doll, Derek Jacobi, Elisabeth Trissenaar, Max Croiset en Brigitte Horney.

Het scenario van Judith Herzberg en Weisz heeft enkele zwakke plekken, maar voor het overige is dit een film met klassieke allures. De internationale bezetting doet het voortreffelijk, met name Doll als Charlotte Salomon die in 1939 uit Berlijn vlucht, maar vier jaar later in Auschwitz omkomt. Nauw aansluitend op de sfeer van de gouaches en tekeningen die de echte Salomon omstreeks 1940 in Frankrijk maakte, is deze film een verdieping van de persoonlijke stijl van Weisz.

Het Teken van het Beest

1980 | Drama

Nederland 1980. Drama van Pieter Verhoeff. Met o.a. Gerard Thoolen, Marja Kok, Peter Faber, Joop Admiraal en Tilly Perin-Bouwmeester.

Verhoeffs plattelandsdrama dat zich afspeelt in de jaren twintig over een Friese klompenmaker die vier veldwachters neerschiet, als zij zijn vriendin, een ontaarde moeder van zes kinderen, bij hem willen weghalen, is te veel blijven steken in zijn vrije interpretatie van het historische voorval. De eigenwijze en boeiende persoonlijkheid van IJje Wijkstra komt daardoor nauwelijks tot leven.

Mijn vriend

1979 | Misdaad, Drama

België​/​​Nederland 1979. Misdaad van Fons Rademakers. Met o.a. Peter Faber, André van den Heuvel, Pleuni Touw, Magda Cnudde en Dirk de Batist.

Een zakenman wordt verdacht van een roofoverval op een operazangeres. Tijdens het verhoor probeert hij zijn hachje te redden door de aandacht en schuld te verschuiven naar de onderzoeksrechter die hem opdracht zou hebben gegeven diens vrouw te vermoorden en bovendien de grote man is achter de overval op de operazangeres.

Een vrouw als Eva

1979 | Drama

Nederland 1979. Drama van Nouchka van Brakel. Met o.a. Monique van de Ven, Maria Schneider, Peter Faber, Marijke Merckens en Renée Soutendijk.

'Als je de regelmaat loslaat...'. De rechtlijnige moeder van Eva neemt niet eens de moeite om haar waarschuwing af te maken. Maar huisvrouw Eva (Monique van de Ven) voelt zich 'mans genoeg' om haar eigen lot te bepalen, los van haar dwingende man Ad (Peter Faber) en los van de opgelegde normen van de jaren zeventig. In een Franse commune ziet ze haar ware aard onder ogen met verstrekkende gevolgen voor haar gezin. Een prachtig tijdsdocument uit de vroege gloriedagen van de Nederlandse cinema.

Duel in de diepte

1979 |

Nederland 1979. Bram van Erkel. Met o.a. Rutger Hauer, Lex Schoorel, Peter Faber en Lidy Sluyter.

'Als je de regelmaat loslaat...'. De rechtlijnige moeder van Eva neemt niet eens de moeite om haar waarschuwing af te maken. Maar huisvrouw Eva (Monique van de Ven) voelt zich 'mans genoeg' om haar eigen lot te bepalen, los van haar dwingende man Ad (Peter Faber) en los van de opgelegde normen van de jaren zeventig. In een Franse commune ziet ze haar ware aard onder ogen met verstrekkende gevolgen voor haar gezin. Een prachtig tijdsdocument uit de vroege gloriedagen van de Nederlandse cinema.

De Proefkonijnen

1979 | Drama

België​/​​Nederland 1979. Drama van Guido Henderickx. Met o.a. Jan Decleir, Peter Faber, Chris Lomme, Dries Wieme en Filip van Luchenen.

In een chemische fabriek raken arbeiders besmet met het uiterst giftige dioxine. Een aardige rol van Decleir, hoewel het arbeiders drama wat al te ingehouden en te droog werd geregisseerd. Er zitten grove onwaarschijnlijkheden in (de kranten zwijgen de zaak opzettelijk dood) die de film zwak maken.

Prettig weekend, meneer Meijer

1978 | Komedie

Nederland 1978. Komedie van Orlow Seunke. Met o.a. Gerard Thoolen, Marina de Graaf, Peter Faber, Geert de Jong en Cees Linnebak.

Eerste (korte) speelfilm van Seunke voor de tv, nadat hij court-métrages en documentaires had gedraaid, naar een scenario van Dirk Ayelt Kooiman, in het kader van de V.A.R.A.- serie Dubbelleven. Het gaat over de wel heel bijzondere weekend-belevenissen van Thoolen als de onkreukbare kantoorkruk, meneer Meijer.

Mysteries

1978 | Mysterie, Romantiek, Drama

Frankrijk​/​​Nederland 1978. Mysterie van Paul de Lussanet. Met o.a. Rutger Hauer, Sylvia Kristel, David Rappaport, Rita Tushingham en Fons Rademakers.

Een akelig pretentieuze Hamsun-verfilming die had moeten scoren op de verbinding tussen de sterren Hauer en Kristel. Hauer als geheimzinnige vioolspeler met macht over mensen, probeert Kristel, een deugdzaam gehuwde dame, te verleiden. De zware romantiek komt niet tot leven. De Lussanet bleef steken in fraai platenwerk van fin de siècle-scènes en de barre landschappen van het eiland Man.

Exit 7

1978 | Drama

Nederland​/​​België 1978. Drama van Emile Degelin. Met o.a. Peter Faber, Jadwiga Jankowska, Janine Bischops, Laura Gemser en Johanneke van Kooten.

Architekt (Faber) heeft tijdens een kaping alle tijd om na te denken over zijn buitenechtelijke verhouding met een mooie Poolse vrouw (Jankowska). Kapingscènes zien er erg ongeloofwaardig uit, maar dat hindert niet omdat Laura pontificaal in het beeld zit. Voor het overige wordt er hier heel moeilijk gedaan over die verhouding en dat zal waarschijnlijk niemand veel interessen.

Dokter Vlimmen

1978 | Drama

Nederland​/​​België 1978. Drama van Guido Pieters. Met o.a. Roger Van Hool, Peter Faber, Yolande Bertsch, Brigitte de Man en Chris Lomme.

Architekt (Faber) heeft tijdens een kaping alle tijd om na te denken over zijn buitenechtelijke verhouding met een mooie Poolse vrouw (Jankowska). Kapingscènes zien er erg ongeloofwaardig uit, maar dat hindert niet omdat Laura pontificaal in het beeld zit. Voor het overige wordt er hier heel moeilijk gedaan over die verhouding en dat zal waarschijnlijk niemand veel interessen.

Doctor Vlimmen

1978 | Drama

België​/​​Nederland 1978. Drama van Guido Pieters. Met o.a. Peter Faber, Roger Van Hool, Brigitte de Man, Cox Habbema en Monique van de Ven.

Verfilming naar het bekende boek van mr. A. Roothaert over een vrijgevochten dierenarts in een bekrompen Brabantse plattelandsgemeente. Doordat een groot deel, o.m. het conflict van de hoofdpersoon met de katholieke kerk, werd weggelaten, ontbreekt het aan voldoende motivatie, waardoor teveel onverklaard blijft.

Camping

1978 | Komedie

Nederland 1978. Komedie van Thijs Chanowski. Met o.a. Peter Faber, Shireen Strooker, Joop Admiraal, Devika Strooker en Cas Enkelaar.

Vakantiejool op de camping in een reeks wisselende schetsen door de acteurs van het Werktheater uitgebeeld, eerst in voorstellingen, nu linea recta op de film gezet. Het is altijd leuk om naar de produkties van het Werktheater te kijken, maar dat levert niet steeds een goede film op.

Soldaat van Oranje

1977 | Oorlogsfilm, Drama, Thriller

Nederland​/​​België 1977. Oorlogsfilm van Paul Verhoeven. Met o.a. Rutger Hauer, Jeroen Krabbé, Peter Faber, Derek de Lint en Belinda Meuldijk.

Als WO II uitbreekt gaat corpsbal Erik (Hauer) met enkele vrienden in het verzet. Hij vlucht naar Engeland, ontmoet Wilhelmina en speelt uiteindelijk een heldhaftige rol. De uitstekende verzetsfilm van regisseur Verhoeven naar de autobiografische roman van Erik Hazelhoff Roelfzema opende voor Hauer en Verhoeven de deuren naar Hollywood. Over de hele linie goed gespeeld, bijvoorbeeld een mooie vileine landverradersrol voor Rijk de Gooyer, maar de show wordt gestolen door Hauer als eigenzinnige, arrogante durfal. Hazelhoff Roelfzema weigerde aanvankelijk wegens 'onwaarheden' op de première te komen, maar: 'omdat de koningin kwam moest ik wel'.
Voor koningin en vaderland is de verlengde versie van Soldaat van Oranje, waarin het extra materiaal helaas weinig toevoegt.

A Bridge Too Far

1977 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1977. Oorlogsfilm van Richard Attenborough. Met o.a. Dirk Bogarde, James Caan, Michael Caine, Sean Connery en Edward Fox.

Ondanks een reusachtige sterrencast en het interessante gegeven is het niet erg moeilijk om bij dit oorlogsepos in slaap te vallen: de plot is uitermate langdradig en voorspelbaar. De mislukte geallieerde invasie via de lucht van het bezette Nederland in 1944 waarbij ruim zeventienduizend soldaten om het leven kwamen, wordt minutieus in beeld gebracht. Deventer doet hier dienst als het Arnhem van '44. Let op de kleine rol van Peter Faber, het merkwaardige Nederlands van Laurence Olivier, en Gene Hackman in de rol van de Poolse generaal Stanislaw Sosabowski, de man die pas in 2005 postuum werd gelauwerd.

Toestanden

1976 | Drama

Nederland 1976. Drama van Thijs Chanowski. Met o.a. Joop Admiraal, Helmert Woudenberg, Peter Faber, Cas Enkelaar en Yolande Bertsch.

Met de groep formidabele acteurs van het Werktheater worden in acht episoden toestanden en wantoestanden in de psychiatrische verpleging in beeld gebracht. Admiraal is ontroerend sterk, eerst als arts, dan als moeder (!) en tenslotte als pati[KA3]ent. Een film die (ondanks feilen) een stuk gaver en oprechter is dan de verfilming van ONE FLEW OVER THE CUCKOO'S NEST, naar Ken Kesey's boek waarvan het Werktheater de bedoelingen veel zuiverder begreep.

Max Havelaar of de koffieveilingen der Nederlandse Handelsmaatschappij

1976 | Drama, Historische film

Nederland​/​​Indonesië 1976. Drama van Fons Rademakers. Met o.a. Peter Faber, Sacha Bulthuis, Krijn ter Braak, Adendu Soesilaningrat en Rutger Hauer.

Klokkenluider Max Havelaar werkte in de negentiende eeuw als ambtenaar in wingewest Nederlands-Indië. Hij kon het niet verkroppen hoe de Nederlandse koffiehandelaren de lokale bevolking behandelden en tekende protest aan, wat hem niet in dank afgenomen werd. Gerard Soeteman verwerkte Multatuli's beroemde aanklacht tot een helder, spannend scenario. Krachtige, relevante, behoorlijk lange film, met sterk spel van Faber als titelheld. Jan de Bont schoot de fraaie beelden van Indonesië. Tien jaar later werkten Soeteman en Rademakers ook samen aan Oscarwinnaar De aanslag.

Alle Dagen Feest

1976 | Drama

Nederland 1976. Drama van Ate de Jong, Orlow Seunke, Otto Jongerius en Paul de Lussanet. Met o.a. Peter Faber, Marlous Fluitsma, Bram van der Vlugt, Hans Man in 't Veld en Helmert Woudenberg.

Een jonge dichter zonder lezers, Remco Camperts alter ego Wessel (Faber), zoekt z'n heil in het bestieren van een publiciteitsbureau. Dat blijkt Alle Dagen Feest, zoals in Camperts gelijknamige en goeddeels autobiografische verhalenbundel (1955). Maar dan vooral een feest van landerigheid, gedeeld met toepasselijk ongemotiveerde vrienden en vriendinnen. Het vierluik van evenzoveel debuterende filmmakers heeft mankementen – een stoet van knulligheden – die de liederlijke inhoud fantastisch ondersteunen. Een geslaagd werk voor mensen die in de titel Alle Dagen Feest een waarschuwing lezen, en niet een aanprijzing.

Rooie Sien

1975 | Musical, Drama

Nederland 1975. Musical van Frans Weisz. Met o.a. Willeke Alberti, Beppie Nooij Jr, Jules Hamel, Kees Brusse en Peter Faber.

Een bruisende, kleurige, hartverwarmende verfilming van het vooroorlogse volksdrama door Martin Spree over de artiestencarrière van het Rotterdamse Sientje. Schitterende zang, fraai acteerwerk, met name van Alberti en Hamel, en on- Nederlands mooie ensceneringen, die meer dan doeltreffend werden gefotografeerd door Ferenc Kalman-Gall, bevestigen het talent van Weisz.

Mens Erger Je Niet

1975 | Muziek

Nederland 1975. Muziek van Wim Verstappen. Met o.a. Willeke van Ammelrooy, Hugo Metsers, Andrea Domburg, Pim de la Parra jr en Peter Faber.

De oudgeworden Willeke en Hugo halen in het bejaardentehuis herinneringen op aan vroeger toen een wulpse Willeke allerlei persoonlijkheden verleidde en vervolgens te kijk zette uit wraak voor 't feit dat Hugo de gevangenis in moest. De regie en enscenering zijn erg knullig, en als typische sekssatire van Scorpio-films is het geen verrassing meer.

Keetje Tippel

1975 | Drama, Historische film, Biografie

Nederland 1975. Drama van Paul Verhoeven. Met o.a. Monique van de Ven, Rutger Hauer, Andrea Domburg, Hanna de Leeuwe en Jan Blaaser.

In 1881 vertrekt een straatarm gezin van Stavoren naar Amsterdam in de hoop 'brood en geld te vinden'. Het blijft armoe troef waarna de jonge Keetje (Monique van de Ven) door haar moeder en oudste zus wordt aangezet tot prostitutie. Paul Verhoeven maakte er een meeslepende film van die in fysiek en emotioneel detail de belabberde omstandigheden van vrouwen aan het einde van de negentiende eeuw belicht. De peperdure productie Keetje Tippel was na Turks fruit het tweede Nederlandse succes van Paul Verhoeven, Monique van de Ven en Rutger Hauer. Gebaseerd op het gelijknamige autobiografische boek van Neel Doff.

De Laatste Trein

1975 | Drama

Nederland 1975. Drama van Erik van Zuylen. Met o.a. Han Bentz van de Berg, Monique van de Ven, Herman Naber, Helmert Woudenberg en Kitty Courbois.

Sommigen zullen op deze film afknappen, anderen raken onder de indruk van Van Zuylens talent, maar van de Bergs laatste rol als godvruchtige spoorwegwachter in oorlogstijd met een hoerig dochtertje als Van de Ven, ruikt teveel naar spruitjes.

La ragazza in vetrina

1961 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1961. Drama van Luciano Emmer. Met o.a. Marina Vlady, Lino Ventura, Magali Noël, Bernard Fresson en Peter Faber.

Een Italiaanse mijnwerker wordt op de walletjes verliefd op een prostituee, terwijl een oudere collega ook een Amsterdamse weekend-affaire heeft zonder romantische illusies. Deze in Nederland bijna legendarisch geworden maar nooit vertoonde 'Italiaanse walletjesfilm' is een stuk beter dan de verhalen deden vermoeden. Pasolini schreef mee aan het scenario; de film begint beklemmend met een aantal claustrofobische scènes in de Limburgse staatsmijnen. De rosse buurt-romances komen minder pathetisch over dan was bedoeld, omdat Nederlands-Italiaanse communicatiestoornissen met Franse acteurs niet overtuigend worden. Wie goed oplet kan bij de edelfiguratie bekende gezichten herkennen, zoals een piepjonge Peter Faber.

Makkers, staakt uw wild geraas

1960 | Komedie

Nederland 1960. Komedie van Fons Rademakers. Met o.a. Ellen Vogel, Guus Hermus, Ank van der Moer, Jan Teulings en Yoka Berretty.

'Nog één sigaretje?' vraagt actrice Ellen Vogel aan Sinterklaas. Het toneel is een weldadig grachtenpand aan het einde van het heerlijk avondje, en de man in het goedheiligkostuum is haar bedremmelde ex. Niks bevredigender dan de spanningsboog tussen voormalige intimi tijdens een verplicht gezellige feesttraditie. Filmmaker Fons Rademaker (Dorp aan de rivier) schetste de teloorgang van een Sinterklaasavond als spiegel van de veranderende maatschappij eind jaren vijftig, met schone schijn van de brave burgers versus de ingetogen rebellie van de jeugd. Winnaar Zilveren Beer in Berlijn.