John Huston: regie, cast, scenario en productie.
Er zijn 79 films gevonden.

The Other Side of the Wind

2018 | Komedie, Drama

Frankrijk​/​​Iran​/​​Verenigde Staten 2018. Komedie van Orson Welles. Met o.a. John Huston, Oja Kodar, Peter Bogdanovich, Susan Strasberg en Norman Foster.

Tijdens een verjaardagsfeest voor de bejaarde regisseur Jake Hannaford (uitstekend gespeeld door John Huston), eind jaren zeventig, is het feestvarken eigenlijk vooral geïnteresseerd in de financiering van een oud project: de psychedelische arthousefilm The Other Side of the Wind, waarvan een onvoltooide versie gescreend wordt. Drank vloeit rijkelijk, gesprekken worden allengs vileiner, aanwezige journalisten hopen op een rel. Laatste project van Orson Welles (Citizen Kane) had zijn Hollywood-comeback moeten worden, maar was te tegendraads en de montage werd door Welles nooit afgerond. Een crowdfundingcampagne en een zak geld van Netflix zorgde er, veertig jaar na de opnames, voor dat de film toch nog kon worden voltooid. Zeer interessant, als tijdsbeeld en als zwanenzang van een geniaal filmmaker.

Mr. Corbett's Ghost

1990 | Fantasy, Horror, Familiefilm

Verenigde Staten 1990. Fantasy van Danny Huston. Met o.a. Paul Scofield, Mark Farmer, John Huston, Burgess Meredith en Alexei Sayle.

Jonge apothekersknecht Farmer wordt door zijn harteloze baas Scofield op oudejaarsavond erop uitgestuurd om medicijnen af te leveren bij de duistere Huston. Farmer vervloekt zijn werkgever en wenst dat hij dood was, want hij had het oude jaar willen vieren. Bij zijn aankomst bij de geheimzinnige klant Huston, blijkt dat zijn bede in vervulling kan gaan, want Huston heeft als opdracht de zielen te verzamelen van die mensen, die de reis naar het hiernamaals moeten aanvaarden. Helaas, Scofield's ondankbare geest achtervolgt Farmer als spookverschijning. De gekwelde Farmer probeert nog voordat het nieuwe jaar wordt ingeluid een einde te maken aan deze onverkwikkelijke toestand. Effectief gemaakte spookvertelling in Charles Dickens-sfeer naar een verhaal van Leon Garfield dat door Gerald Wilson tot scenario werd bewerkt. Meredith en Sayle zijn even in een cameo te zien. Camerawerk van Robin Vidgeon. Gesitueerd in 1767 in Engeland. Regisseur Huston is de jongste zoon van de legendarische John Huston.

John Huston: The Man - the Movies - the Maverick

1988 | Documentaire

Verenigde Staten 1988. Documentaire van Frank Martin. Met o.a. John Huston, Robert Mitchum, Paul Newman, Lauren Bacall en Evelyn Keyes.

Een boeiend portret van een der grote meesters van de Zevende Muze. John Huston werd geboren in 1906 en stierf in 1987; hij was vijf keer getrouwd (twee vrouwen komen aan bod in deze film), en was voordat hij regisseur werd bokser, officier bij de cavalerie, beroepsgokker en verslaggever. Hij hield heel veel van een goed glas, vrouwen, paardenrennen en de vossejacht. Behalve dat Huston zelf aan het woord komt in opnieuw gemonteerd documentair materiaal, is de film doorspekt met vele (soms nog nimmer vertoonde) fragmenten uit zijn oeuvre. Robert Mitchum verbindt de stukken aan elkaar. Een must voor de cinefiel. Montage van Robert L. Sinise naar een scenario van regisseur Martin in samenwerking met Charles Degelman. John Bailey tekende voor het originele camerawerk.

The Dead

1987 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1987. Drama van John Huston. Met o.a. Anjelica Huston, Donald McCann, Rachael Dowling, Cathleen Delany en Helena Donnelly.

Dankzij de grotendeels Ierse rolbezetting komt dit korte verhaal van James Joyce uit het boek Dubliners tot leven. Een kerstdiner in 1904, gevolgd door een melancholieke confrontatie tussen twee echtgenoten die op elkaar uitgekeken zijn. Deze fijn uitgesponnen film, een portret van tijd, plaats en sfeer, valt niet bij iedereen in de smaak en heeft geen duidelijk plot, maar bevat een reeks schitterende karaktertekeningen. Het scenario van deze laatste film van Huston werd geschreven door zijn zoon Tony.

Momo

1986 | Familiefilm, Fantasy

Italië​/​​Duitsland 1986. Familiefilm van Johannes Schaaf. Met o.a. Radost Bokel, John Huston, Mario Adorf, Armin Mueller-Stahl en Leopoldo Trieste.

Met fantastische beelden, die een groot budget verraden, verfilmde Johannes Schaaf het boek van Michael Ende over het weesmeisje Momo dat op het laatste moment weet te verhinderen dat haastige grijze heren de tijd stelen. Ook Endes boek Die Unendliche Geschichte werd reeds verfilmd. Angelo Branduardi tekent voor de muziek, achter de camera stond Xaver Schwarzenberger en aan het scenario werkten Rosemarie Fendel en Marcello Coscia, die gesteund werden door de regisseur en de auteur.

Thriller

1985 | Drama

1985. Drama van Joel Oliansky. Met o.a. Kim Novak en John Huston.

Met fantastische beelden, die een groot budget verraden, verfilmde Johannes Schaaf het boek van Michael Ende over het weesmeisje Momo dat op het laatste moment weet te verhinderen dat haastige grijze heren de tijd stelen. Ook Endes boek Die Unendliche Geschichte werd reeds verfilmd. Angelo Branduardi tekent voor de muziek, achter de camera stond Xaver Schwarzenberger en aan het scenario werkten Rosemarie Fendel en Marcello Coscia, die gesteund werden door de regisseur en de auteur.

Prizzi's Honor

1985 | Komedie, Misdaad, Drama, Thriller, Romantiek

Verenigde Staten 1985. Komedie van John Huston. Met o.a. Jack Nicholson, Kathleen Turner, Anjelica Huston, Robert Loggia en Michael Lombard.

De niet zo bijster slimme Nicholson heeft zich ingetrouwd in de machtige maffia-clan Prizzi, maar zijn huwelijk met Huston is op de klippen gelopen. Als hij verliefd wordt op accountant-vamp Turner, heeft hij niet direct door dat hij te maken heeft met een ijskoude killer, die de Prizzi`s op hem hebben afgestuurd. Nu moet hij de eer van een Prizzi redden - dat is niet zo eenvoudig! Een heerlijke zwarte komedie waarin Huston zonder enige eerbied (en waarom ook niet) een schitterende karikatuur van de Newyorkse maffia heeft neergezet en zonder schaamte stijlbeelden heeft gepikt van Coppola. De hoofdrollen en regie zijn uitmuntend. Richard Condon bewerkte met Janet Roach zijn eigen boek. Prachtige fotografie van Andrzej Bartkowiak.

Under the Volcano

1984 | Experimenteel, Drama

Verenigde Staten​/​​Mexico 1984. Experimenteel van John Huston. Met o.a. Albert Finney, Jacqueline Bisset, Anthony Andrews, Ignacio Lopez Tarso en Katy Jurado.

Malcolm Lowry's sterk autobiografische, 'onverfilmbare' gelijknamige roman uit 1947 leverde Huston geen onoverkomelijke problemen op, hoewel hij het project meer dan dertig jaar in de kast had liggen. Het verhaal gaat over een Britse ex-consul in Cuernavaca, Mexico, die als hij door zijn vrouw verlaten is, aan de drank ten onder dreigt te gaan. Wanneer zij onverwacht terugkeert om hun relatie te herstellen, is het eigenlijk al te laat. Dit indrukwekkende drama - dat zich binnen 24 uur voltrekt - is een formidabele one man-show van Finney, hoewel Bisset en Andrews ook niet mis zijn. Het scenario is van Guy Gallo. Camerawerk van Gabriel Figueroa.

Observations Under the Vulcano

1984 | Documentaire

Verenigde Staten 1984. Documentaire van Christian Blackwood. Met o.a. John Huston, Jacqueline Bisset, Albert Finney, Anthony Andrews en Michael Fitzgerald.

Een documentaire van de bekende fotograaf-filmmaker Blackwood, die van Huston los mocht rondlopen op de set van UNDER THE VOLCANO. De houding van Blackwood verschilt weinig van die van de doorsnee filmjournalist: hij beperkt zich tot losse babbels met Huston, producent Fitzgerald en de acteurs en wisselt dat keurig af met beelden van de opnamewerkzaamheden. Als Blackwood af en toe zelf aan het filosoferen gaat over de betekenis van de roman van Malcolm Lowry, kun je beter dekking zoeken.

Lovesick

1983 | Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1983. Romantiek van Marshall Brinckman en Marshall Brickman. Met o.a. Dudley Moore, Elizabeth McGovern, Alec Guiness, John Huston en Wallace Shawn.

Moore is een gerespecteerde psychiater met een overvloed aan patiënten. Hij leidt een ongedwongen, geordend leventje zonder stress, maar hier komt verandering in wanneer hij patiënte McGovern overneemt van een overleden collega. Hij raakt totaal bezeten van haar en begint zijn andere patiënten te verwaarlozen. Milde, nutteloze satire over de verhouding psychiater/patiënt in het hedendaagse Amerika. De personages zijn oninteressant en de situaties raken je niet. Goede nevenpersonages zoals Guinness, Saks, Shawn, Strathairn en vooral Huston en Silver redden de film van de ondergang. Het scenario is van de hand van de regisseur zelf. Het werd in beeld gebracht door Gerry Fisher. Philippe Sarde zorgde voor een luchtige score.

A Miracle of One

1983 | Drama

Verenigde Staten 1983. Drama van Terrell Tannen. Met o.a. John Huston, Pelé, Peter Fox, Lisa Wills en F. William Parker.

Een schaamteloos melodrama met Huston als een aan kanker wegterende priester die voor hij sterft nog wil beletten dat zijn weeshuis in een achterbuurt van San Diego moet plaatsmaken voor een prestigieus bouwproject. De weesjongens, allemaal verwoede voetballiefhebbers, schrijven een brief naar Pelé om hem te vragen een benefietmatch te komen bijwonen. Na enige verwikkelingen gaat Pelé op de uitnodiging in en schenkt, ontroerd door wat hij te horen krijgt, meteen een splinternieuw weeshuis aan de parochie. Huston sterft gelukkig. Een pretentieloos melodrama voor de liefhebbers van het genre. Ook bekend als YOUNG GIANTS.

Cannery Row

1982 | Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1982. Romantiek van David S. Ward. Met o.a. Nick Nolte, Debra Winger, Audra Lindley, Frank McRae en M. Emmet Walsh.

Monterey in de jaren 1940. De thuishaven van mislukkelingen, dromers, zwervers en non-conformisten. In deze ongewone sfeer ontstaat een bewogen en aandoenlijke love-story tussen Nolte, een zonderlinge marinebioloog en Winger, een jonge, knappe zwerfster die uit noodzaak werkt in het plaatselijk bordeel. Voor zijn debuut als regisseur en scenarist baseerde Ward zich op twee novellen van John Steinbeck Cannery Row en Sweet Thursday, waardoor het script geforceerd en verwrongen aandoet met een gekunstelde sfeerschepping. John Huston treedt op als verteller. Goede vertolking van de hoofdrolspelers en verzorgde fotografie van Sven Nykvist. Gedeeltelijk gerateerd, maar toch nog sympathiek.

Annie

1982 | Musical, Familiefilm

Verenigde Staten 1982. Musical van John Huston. Met o.a. Aileen Quinn, Albert Finney, Carol Burnett, Bernadette Peters en Tim Curry.

Quinn steelt de show in deze musical, losjes gebaseerd op de strip van Harold Gray. Zij is de aandoenlijke, roodharige Annie, een tienjarig weesmeisje, dat in de jaren dertig voor promotiedoeleinden wordt gebruikt door een hardvochtige miljonair (Finney) en uiteindelijk zijn hart (en natuurlijk dat van de kijker) doet smelten. Schaamteloos sentimentele musical, met ijzersterke liedjes zoals 'It's The Hard-Knock Life' en 'Tomorrow'. Leuke boevenrollen van Carol Burnett, Tim Curry en Bernadette Peters. Oscarnominaties voor de muziek en de art direction.

Victory

1981 | Drama, Sportfilm, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1981. Drama van John Huston. Met o.a. Sylvester Stallone, Michael Caine, Pelé, Bobby Moore en Osvaldo Ardiles.

Een film over echte voetbalhelden, die zich afspeelt tijdens WO II. In een krijgsgevangenenkamp spelen geallieerde soldaten onder leiding van de Britse international John Colby (Caine) partijtjes voetbal. Kampbewaarder majoor Von Steiner (Von Sydow) herkent Colby en vat het plan op om een wedstrijd te organiseren tussen bewakers en gevangenen. Maar de nazi-propagandamachine ziet haar kans en laat de wedstrijd in Parijs tussen geallieerden en het Duitse elftal plaatsvinden. Onderwijl werkt een irritante Amerikaan (Stallone, die wat dat betreft op zijn plaats is) aan zijn ontsnapping en weet zich op een bijzonder ongeloofwaardige manier in het elftal te dringen. Maar ook hij werpt zich op als held en helpt het hele team te ontsnappen. Een inspirerende film, ondanks de nodige clichés, met als hoogtepunt de voetbalwedstrijd waaraan behalve Pelé ook andere voetbalsterren als de Britse Bobby Moore en de Argentijn Osvaldo Ardiles meedoen.

Phobia

1980 | Horror, Misdaad

Canada 1980. Horror van John Huston. Met o.a. Paul Michael Glaser, Susan Hogan, John Colicos, David Bolt en Patricia Collins.

Zonder meer een verschrikkelijke film over een psychiater wiens patiënten, die allen onder de één of andere fobie lijden, een voor een worden vermoord. Een stom produkt, zonder enig logisch verband, en zelfs niet amusant.

Head On

1980 | Komedie, Erotiek

Canada 1980. Komedie van Michael Grant. Met o.a. Sally Kellerman, Stephen Lack, John Huston, Lawrence Dane en John Peter Linton.

Een merkwaardige vermenging van komediedrama, waarin Kellerman en Lack elkaar ontmoeten na een auto-ongeluk (een botsing bovenop elkaar; symbolisch?) en elkaars seksfantasie[KA3]en bevredigen door het spelen van bizarre spelletjes. Duister, ambitieus, maar weinig overtuigend en niet geslaagd. In 1985 werd de film uitgebracht in de VS onder de titel FATAL ATTRACTION (heeft niets te maken met zijn beroemde titelgenoot uit 1987) en bekort met 10m; daarna hebben de producenten het 'geboortejaar' van de film verschoven naar 1987 door het auteursrecht in dat jaar in een produktiemaatschappijtje onder te brengen.

Wise Blood

1979 | Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1979. Drama van John Huston. Met o.a. Brad Dourif, Daniel Shor, Amy Wright, Harry Dean Stanton en Ned Beatty.

Een briljante filmbewerking van Flannery O'Connors bijzondere verhaal over hel en verdoemenis. Een man komt uit militaire dienst en besluit zijn uniform te verruilen voor de rok van een dominee. Hij ontmoet een blinde prediker, die in werkelijkheid niet blind is, maar hem ervan overtuigt hetzelfde te doen, zodat hij tot de waarheid kan afdwalen. Een smetteloze rolverdeling wordt aangevoerd door Dourif, die als bezeten prediker van de Kerk Zonder Christus een enge wereld in de Amerikaanse staat Georgia bewoont, alsof er niets anders bestaat.

Winter Kills

1979 | Komedie, Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1979. Komedie van William Richert en William Richart. Met o.a. Jeff Bridges, John Huston, Anthony Perkins, Sterling Hayden en Eli Wallach.

De jongere broer van een vermoorde Amerikaanse president probeert zelf de zaak op te lossen en hij doet een boekje open over verschillende politieke idiote betweters. De enige pret in deze sjieke onzinfilm is het proberen te ontdekken wie van de medespelers de meeste gêne verraadt. Scenario van de regisseur. Gefilmd in Panavision.

The Visitor

1979 | Horror

Verenigde Staten​/​​Italië 1979. Horror van Giulio Paradisi. Met o.a. Joanna Nail, Paige Connor, John Huston, Sam Peckinpah en Mel Ferrer.

De rijke leider van een duivelse organisatie besluit dat zijn vrouw wederom zwanger moet raken, omdat zij de enige is die kinderen met demonische genen op de wereld kan zetten.

Jaguar Lives!

1979 | Actiefilm, Misdaad

Verenigde Staten 1979. Actiefilm van Ernest Pintoff. Met o.a. Christopher Lee, Joe Lewis, Donald Pleasence, Barbara Bach en Capucine.

Karatekampioen Lewis speelt de hoofdrol in deze voorspelbare goedkope actiefilm als geheim-agent die narcoticahandelaren in verschillende hoofdsteden moet opruimen. Topbezetting, maar laat je niets wijsmaken.

The Word

1978 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1978. Drama van Richard Lang. Met o.a. David Janssen, James Whitmore, Florinda Bolkan, Eddie Albert en Geraldine Chaplin.

Mini-serie in vier delen. Een absurd verhaaltje naar de roman van Irving Wallace over gevonden stukken uit de oudheid waarin een andere kijk op het leven van Jezus Christus wordt gegeven. Janssen is gehuurd om de uitgave te promoten. Weinig interessant - dat vond het publiek destijds ook.

Il Grande attacco

1978 | Oorlogsfilm, Drama

Joegoslavië​/​​Duitsland​/​​Italië 1978. Oorlogsfilm van Umberto Lenzi. Met o.a. Edwige Fenech, Ray Lovelock, Helmut Berger, Stacy Keach en Samantha Eggar.

Deze ambitieuze film die begint tijdens de Olympische Spelen van Berlijn in 1936 waar een Amerikaanse generaal (Fonda), een Engelse professor (Huston), een joodse toneelspeelster (Eggar) en een Duitse majoor (Keach) elkaar ontmoeten en die verder hun lotgevallen tijdens WO II volgt, is nogal fragmentarisch uitgevallen. Gelardeerd met journaalfragmenten en van commentaar voorzien door Orson Welles. Lenzi gebruikte het pseudoniem Humphrey Humbert. Bij vertoning op de tv meestal ingekort tot 83m. Ook bekend als LA BATTAGLIA DI MARETH en THE BIGGEST BATTLE.

Battle Force

1978 |

Duitsland 1978. Humphrey Longan. Met o.a. Phil Brock, Ben Johnson, Frances Lee McCain, Helmut Berger en Stacy Keach.

Deze ambitieuze film die begint tijdens de Olympische Spelen van Berlijn in 1936 waar een Amerikaanse generaal (Fonda), een Engelse professor (Huston), een joodse toneelspeelster (Eggar) en een Duitse majoor (Keach) elkaar ontmoeten en die verder hun lotgevallen tijdens WO II volgt, is nogal fragmentarisch uitgevallen. Gelardeerd met journaalfragmenten en van commentaar voorzien door Orson Welles. Lenzi gebruikte het pseudoniem Humphrey Humbert. Bij vertoning op de tv meestal ingekort tot 83m. Ook bekend als LA BATTAGLIA DI MARETH en THE BIGGEST BATTLE.

The Rhineman Exchange

1977 | Thriller

Verenigde Staten 1977. Thriller van Burt Kennedy. Met o.a. Stephen Collins, Lauren Hutton, Claude Akins, Vince Edwards en José Ferrer.

Mini-serie in drie delen. Een spannende thriller die speelt in WOII in Argentinië waar de Duitsers en de Amerikanen een ruil tot stand pogen te brengen: Amerikaanse diamanten tegen een Duits plan voor een wapen. Spannend in beeld gebracht. Gebaseerd op het boek van Robert Ludlum.

Tentacoli

1977 | Horror

Italië​/​​Verenigde Staten 1977. Horror van Ovidio G. Assonitis. Met o.a. John Huston, Shelley Winters, Bo Hopkins, Henry Fonda en Delia Boccardo.

In een Californische badplaats verdwijnen zwemmers die als skeletten met alleen nog huid worden teruggevonden. Een reusachtige inktvis die overgevoelig is voor bepaalde radiofrequenties is de schuldige die pas na grote inspanningen kan worden vernietigd. Italiaanse imitatie van Jaws met Hollywood-veteranen in rollen van niets, nogal onsmakelijk sadisme en doorzichtige trucage, die de finale meer belachelijk dan spannend maakt.

Il Triangolo Delle Bermude

1977 | Actiefilm

Spanje 1977. Actiefilm van René Cardona Jr.. Met o.a. Claudine Auger en John Huston.

In een Californische badplaats verdwijnen zwemmers die als skeletten met alleen nog huid worden teruggevonden. Een reusachtige inktvis die overgevoelig is voor bepaalde radiofrequenties is de schuldige die pas na grote inspanningen kan worden vernietigd. Italiaanse imitatie van Jaws met Hollywood-veteranen in rollen van niets, nogal onsmakelijk sadisme en doorzichtige trucage, die de finale meer belachelijk dan spannend maakt.

El Triángulo diabólico de las Bermudas

1977 | Thriller, Fantasy

Italië​/​​Verenigde Staten​/​​Mexico 1977. Thriller van René Cardona Jr.. Met o.a. John Huston, Claudine Auger, Andrès Garcia, Hugo Stiglitz en Gloria Guida.

Een schip met aan boord onderzoekers, die een verzonken stad willen opsporen, wordt ter hoogte van de Bermudadriehoek geconfronteerd met allerhande onverklaarbare verschijnselen. Een onbeholpen en bijzonder slordig gemaakte onzinfilm. Ook bekend als IL TRIANGOLO DELLE BERMUDE en THE BERMUDA TRIANGLE.

Angela

1977 | Drama

Canada 1977. Drama van Boris Sagal. Met o.a. Sophia Loren, John Vernon, John Huston, Jean Lapointe en Michelle Rossignol.

Ondermaats melodrama met een nochtans indrukwekkende cast. Vernon komt terug van het Koreaanse front en treft echtgenote Loren aan met een baby waarvan hij onmogelijk de vader kan zijn. Hij laat het kind ontvoeren door zijn onderwereldconnectie Huston, maar draait even later achter de tralies als betrokkene in een wapensmokkel. Twintig jaar later wordt de eenzame Loren verliefd op een frisse knaap die, jawel, haar zoon blijkt te zijn. Tragisch allemaal, daar niet van. Met stroopmuziek van Henry Mancini.

Sherlock Holmes in New York

1976 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1976. Mysterie van Boris Sagal. Met o.a. Roger Moore, John Huston, Patrick Macnee, Gig Young en Charlotte Rampling.

Een stijlvol, origineel Sherlock Holmes-verhaal waarin de speurder naar de V.S. snelt nadat hij vernam dat Dr. Moriarty de wereldgoudvoorraad in gevaar brengt en tevens Holmes' eeuwige geliefde, Irene Adler, bedreigt. Voor niet-Holmes puristen en anderen die van vermaak houden, heerlijke verstrooiing. Scenario van Alvin Sapinsley.

The Wind and the Lion

1975 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1975. Avonturenfilm van John Milius. Met o.a. Sean Connery, Candice Bergen, Brian Keith, John Huston en Geoffrey Lewis.

Connery is Marokkaanse Berber-sjeik El Raisuli die in 1904 een Amerikaanse vrouw (Bergen) en haar kinderen kidnapt wat een internationaal incident veroorzaakt, waarbij zelfs president Teddy Roosevelt (Keith) betrokken raakt. Een ongelijkmatige, sentimentele film over avontuur en romantiek die door zijn eigentijdse aanpak gedateerd is. Houston is te zien in een kleine rol als John Hay. Scenario van regisseur Milius.

The Man Who Would Be King

1975 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1975. Avonturenfilm van John Huston. Met o.a. Sean Connery, Michael Caine, Christopher Plummer, Saeed Jaffrey en Shakira Caine.

Schitterend avonturistisch drama naar een verhaal van Rudyard Kipling. Britse officieren (Cain en Connery) in koloniaal India reizen af naar Afghanistan om rijkdom te vergaren. Connery doet zich voor als de reïncarnatie van Alexander de Grote, zodat hij makkelijker schatten kan roven. Hoogmoed komt echter voor de val, ook in Afghanistan. Regisseur Huston maakte een exotisch epos à la Gunga Din, de klassieker uit 1939 toen Huston ook al aan de weg timmerde. Componist Maurice Jarre voorzag The Man Who Would Be King van blijmoedige deuntjes, zelfs tijdens bloedige veldslagen.

Breakout

1975 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1975. Avonturenfilm van Tom Gries. Met o.a. Charles Bronson, Robert Duvall, Jill Ireland, John Huston en Emilio Fernandez.

Zonder genoemde reden vliegt Duvall in Mexico de gevangenis in, waar hij het slachtoffer wordt van sadistische cipiers en corrupte rechters en politiemannen. Zijn vrouw Ireland huurt stuntpiloot Bronson in om hem te bevrijden, wat geen eenvoudige klus blijkt te zijn. Gewelddadige, vlotgemaakte actieprent, een kolfje naar de hand van Bronson. Duvall is goed als altijd, maar Huston steelt in enkele scènes moeiteloos de show als diens vader. Een scenario vol spanning, maar zonder echte verrassingen, geschreven door Howard E. Kreitsek, Marc Norman en Elliott Baker. Goede fotografie van Lucien Ballard en een actievolle score van Jerry Goldsmith. Gedraaid in Panavision.

Chinatown

1974 | Film noir, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1974. Film noir van Roman Polanski. Met o.a. Jack Nicholson, Faye Dunaway, John Huston, Perry Lopez en John Hillerman.

Man met mes: 'You're a very nosy fellow, kitty cat. Huh? You know what happens to nosy fellows? Huh? No? Wanna guess? Huh? No? Okay. They lose their noses.' En hij trekt het mes, waarvan hij de punt in een neusgat van privédetective J.J. Gittes heeft gestoken naar zich toe, en snijdt diens reukorgaan open. Dit is wellicht het krachtigste beeld uit de film noir klassieker Chinatown. De man met het mes is Roman Polanski, die de film ook regisseerde, Gittes wordt gespeeld door Jack Nicholson. De plot is te gecompliceerd en te vernuftig in elkaar gezet om zo maar even na te vertellen. De dialogen zijn onovertroffen. Het briljante, zij het door Polanski naar diens hand gezette scenario, is van Robert Towne.

The Mackintosh Man

1973 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1973. Thriller van John Huston. Met o.a. Paul Newman, Dominique Sanda, James Mason, Harry Andrews en Ian Bannen.

Deze goed gemaakte spionagethriller heeft slechts één probleem: het is allemaal al eens eerder gedaan. In Ierland, Engeland en Malta gefilmd naar het boek van Desmond Bagley. Scenario van Walter Hill.

Battle for the Planet of the Apes

1973 | Sciencefiction, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1973. Sciencefiction van J. Lee Thompson. Met o.a. Roddy McDowall, Claude Akins, Natalie Trundy, Severn Darden en Paul Williams.

De apen proberen in vrede te leven met de menselijke mutanten, die zo geworden zijn als gevolg van een atoomoorlog. Maar de mensen beramen een aanval op de apen-beschaving. Ook binnen de rangen van de apen komt het tot onenigheid wanneer een gorilla (Akins) de regering omver wil werpen ten gunste van een militaire junta. In deze vijfde (en laatste) aflevering van de Planet of the Apes-epigonen willen de makers een parallel trekken met het racisme in de maatschappij, maar die boodschap komt amper over. Het is de zwakste aflevering en de enige acteurs die (in hun apenpakkie) kunnen boeien, zijn McDowell en (in een cameo-verschijning) Huston als de 'Lawgiver'. Het magere scenario is van de hand van John William Corrington en Joyce Hooper Corrington. Richard H. Kline bemande de camera. Gevolgd door een tv-serie. Gefilmd in Panavision.

The Life and Times of Judge Roy Bean

1972 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1972. Western van John Huston. Met o.a. Paul Newman, Ava Gardner, Victoria Principal, Jacqueline Bisset en Anthony Perkins.

Een ironische westernsage met surrealistische kantjes. Newman speelt de rechter die zichzelf heeft benoemd en die over een dorre streek regeert. Hij komt verschillende kleurrijke figuren tegen als de stad groeit en zichzelf consolideert. Boeiende bijrolletjes van Keach, Huston, McDowall en Gardner als Lilly Langtry. Scenario vn John Milius. Ook bekend als ROY BEAN, THE HANGING JUDGE.

Fat City

1972 | Drama, Sportfilm

Verenigde Staten 1972. Drama van John Huston. Met o.a. Nicholas Colasanto, Jeff Bridges, Susan Tyrrell, Stacy Keach en Candy Clark.

Door de drank is Keach, ooit een veelbelovend bokser, aan lager wal geraakt. Hij wil echter graag terugkeren in de ring. Tijdens een oefenmatch ontdekt hij de jonge Bridges en brengt hem in contact met zijn vroegere manager. Bridges blijkt inderdaad een natuurtalent te zijn, die dank zij zijn eerste successen kan trouwen met zijn vriendin die een kind van hem verwacht. Keach ontmoet vervolgens Tyrrell met wie hij verder in de afgrond zakt. Knappe studie over 'losers', atleten zonder glorie. Huston heeft meer aandacht voor zijn personages dan voor de sport, wat de kwaliteit van de film alleen maar ten goede is gekomen. Leonard Gardner bewerkte zijn eigen roman. Schitterend vertolkt door de hoofdpersonages. Een film die lang blijft nazinderen. In beeld gebracht door Conrad Hall.

Conquest of the Planet of the Apes

1972 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1972. Sciencefiction van J. Lee Thompson. Met o.a. Roddy McDowall, Don Murray, Ricardo Montalban, Natalie Trundy en Hari Rhodes.

Vierde film in de Planet of the Apes-reeks toont hoe de apen in opstand kwamen en daarna de mensheid overwonnen. Losjes geacteerd, vaak oubollig, maar toch nog wel interessant.

Man in the Wilderness

1971 | Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1971. Avonturenfilm van Richard C. Sarafian. Met o.a. Richard Harris, John Huston, John Bindon, Ben Carruthers en Prunella Ransome.

Harris als pelsjager die, achtergelaten in de wildernis, moet vechten om te overleven en uit is op wraak. Een goed gemaakte, spannende, maar bloederige film.

The Kremlin Letter

1970 | Thriller

Verenigde Staten 1970. Thriller van John Huston. Met o.a. Richard Boone, Orson Welles, Patrick O'Neal, Barbara Parkins en Dean Jagger.

Een Russische spion wordt gedood wanneer hij een brief wil bemachtigen waaruit blijkt dat de Amerikanen en de Sovjets een overeenkomst hebben gesloten om gezamenlijk het Chinese atoomarsenaal te vernietigen. Een ploeg Amerikaanse agenten, o.l.v. O'Neal, wordt naar Moskou gezonden om deze compromitterende brief terug te vinden. Vervelende en niet te ontwarren thriller met een heleboel bekende gezichten, die de film ook niet kunnen redden. Het scenario van Huston en Gladys Hill, gebaseerd op een roman van Noel Behn, lijkt wel geschreven in geheimschrift, enkel te ontcijferen door ingewijden. Fotografie van Ted Scaife. Gefilmd in Panavision.

The Deserter

1970 | Western

Joegoslavië​/​​Verenigde Staten​/​​Italië 1970. Western van Burt Kennedy. Met o.a. Bekim Fehmiu, Richard Crenna, Chuck Connors, Fausto Tozzi en Ricardo Montalban.

In deze perfecte spaghetti-western zit veel Amerikaanse inbreng. Fehmiu is de ijzige held wiens vrouw door Indianen wordt vermoord. Zijn legercommandant, Crenna, komt lijnrecht tegenover hem te staan. Hij deserteert en wil alleen nog Indianen doden. Huston, de generaal, laat hem terughalen door de vrienden Pickens en Montalban. Hij geeft hem opdracht met een klein groepje mannen het onmogelijke mogelijk te maken - de komende, definitieve aanval van de Indianen te verhinderen. Spanning en actie naast de verhoudingen tussen de verschillende personen maken deze western tot een boeiende film. Clair Huffaker schreef het goed uitgekiende scenario voor producent Dino de Laurentiis.

Myra Breckinridge

1970 | Komedie, Erotiek

Verenigde Staten 1970. Komedie van Michael Sarne. Met o.a. Mae West, John Huston, Raquel Welch, Rex Reed en Farrah Fawcett.

Gore Vidals uit de losse pols geconstrueerde satire over seksoperatie was vermoedelijk onverfilmbaar, maar deze versie geeft het boek geen enkele kans; de buitengewoon slechte film exploiteert op smakeloze wijze filmfragmenten uit gouden oude Hollywoodfavorieten.

Sinful Davey

1969 | Avonturenfilm, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1969. Avonturenfilm van John Huston. Met o.a. John Hurt, Pamela Franklin, Nigel Davenport, Ronald Fraser en Robert Morley.

Het verhaal van een 19de-eeuwse Schotse struikrover en diens liefde voor een 'keurig' meisje is nogal gewoontjes, maar Franklin speelt haar rol allerplezierigst. Scenario van James R. Webb naar de autobiografie van David Haggart. Camerawerk van Freddie Youg en Edward Scaife.

De Sade

1969 | Horror, Erotiek

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1969. Horror van Cy Endfield. Met o.a. Keir Dullea, Senta Berger, Lilli Palmer, Anna Massey en John Huston.

Gefingeerde biografie over 's werelds beroemdste seksuele en fysieke perverseling. Als je iets obsceens verwacht, vergeet het dan maar. Nogal tamme stof. In aanvang geregisseerd door Corman, maar die liep weg.

A Walk With Love and Death

1969 | Historische film, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1969. Historische film van John Huston. Met o.a. Anjelica Huston, Assaf Dayan, Anthony Higgins, John Hallam en Robert Lang.

Een alleraardigst tijdsbeeld, maar dat is dan alles in dit verhaal over een jonge liefde in Frankrijk in de 14e eeuw. De dochter van regisseur Huston speelt de hoofdrol en Huston zelf heeft een bijrolletje.

Candy

1968 | Komedie, Erotiek

Frankrijk​/​​Italië​/​​Verenigde Staten 1968. Komedie van Christian Marquand. Met o.a. Ewa Aulin, Richard Burton, Marlon Brando, Charles Aznavour en James Coburn.

Seks-satire die wat geforceerd aandoet over een jonge blonde vrouw die onder de indruk raakt van elke man die zij ontmoet. Fraaie gedeelten met leuke momenten en goed spel (vooral van Burton en Astin), maar niet goed genoeg om honderdvijftien minuten lang te blijven kijken. Bewerkt door Buck Henry naar de bestseller van Terry Southern en Mason Hoffenberg.

Reflections in a Golden Eye

1967 | Drama

Verenigde Staten 1967. Drama van John Huston. Met o.a. Elizabeth Taylor, Marlon Brando, Brian Keith, Julie Harris en Robert Forster.

Taylor bedriegt haar man, majoor Brando, bijna openlijk met kolonel Keith. Behalve enkele bedekte toespelingen, wordt niet dieper ingegaan op de affaire, aangezien het huwelijk tussen beiden toch al seksloos is. Keiths vrouw Harris is de enige die eronder lijdt. Ze kampt met minderwaardigheidsgevoelens, sinds ze drie jaar geleden een misvormd kind ter wereld bracht. Pikante kroniek van onderlinge liefde en afkeer. Brando voelt meer voor de soldaat die het gras maait, dan voor zijn vrouw. Taylor laat niets onverlet om een schandaal te doen losbarsten. Harris heeft zo'n afkeer van haar vrouwelijkheid dat ze haar tepels afknipt met een heggeschaar. En Keith tenslotte, beweegt zich als een speelbal van het lot tussen deze personages. Een onmogelijk scenario van Chapman Mortimer en Gladys Hill, naar een roman van Carson McCullers, waarmee alleen een extrovert cineast als Huston uit de voeten kan. Zeker niet zijn beste film, maar de sadistische manier waarmee hij de personages manipuleert, is onvergetelijk. De acteurs spelen het spelletje gelukkig mee. Fotografie van Aldo Tonti. Gedraaid in Panavision.

Casino Royale

1967 | Komedie, Avonturenfilm, Sciencefiction, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1967. Komedie van John Huston, Ken Hughes, Robert Parrish, Richard Talmadge en Joseph McGrath. Met o.a. David Niven, Peter Sellers, Ursula Andress, Orson Welles en Woody Allen.

Dolle parodie op de James Bond-films, losjes gebaseerd op een boek van Ian Fleming. Niven is de inmiddels gepensioneerde meesterspion die terugkeert naar zijn post voor een speciale zaak. Incoherente komedie staat bol van de bekende gezichten. Een van de leukste optredens is van Woody Allen als neef Jimmy Bond. Ian Flemings boek werd eerder verfilmd als aflevering in de tv-serie Climax met Barry Nelson als Bond en Peter Lorre als LeChiffre (een rol die in Hustons Casino Royale overigens geweldig wordt vertolkt door Orson Welles).

The Bible: In the Beginning...

1966 | Drama

Verenigde Staten​/​​Italië 1966. Drama van John Huston. Met o.a. John Huston, Richard Harris, Ulla Bergryd, Ava Gardner en George C. Scott.

Roomblanke huid, blauwe ogen, en golvend blond haar: dat is de Bijbelse Adam van vermaard afvallige regisseur John Huston. Zijn eurocentrische Genesis-verfilming heeft ook huizen en vliegtuigen op de verre achtergrond. Maar het hoogtepunt van deze kinderlijk theatrale film blijft toch de scène waarin lolbroek Noach, regisseur Huston zelf, een emmertje melk leegkiept in een dorstig nijlpaard terwijl z'n dochters eieren rapen voor het ontbijt. Of, hoe blanke bijbelmannen frustratie afreageren op vrouw en kinderen in de naam van God. Het boek is beter.

The Night of the Iguana

1964 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1964. Drama van John Huston. Met o.a. Richard Burton, Deborah Kerr, Ava Gardner, Sue Lyon en James Skip Ward.

De aan de alcohol verslaafde ex-priester Lawrence Shannon (Burton) verdient de kost als toeristen-gids op een bus in Mexico. Tijdens een van de uitstapjes willen drie vrouwen hem aan de haak slaan: hoteleigenaresse Maxine Faulk (Gardner), oude vrijster Hannah Jelkes (Kerr) en de nymfomane tiener Charlotte Goodall (Lyon). Anthony Veiller schetst in zijn scenario op schitterende wijze de diverse personages en brengt de sfeer van het toneelstuk van Tennessee Williams dat de grondslag vormt voor de film, uitstekend over, daarbij geholpen door een onvergetelijke cast. Het onderdrukte cynisme is een kolfje naar de hand van Burton. De contrastrijke zwart/wit fotografie van Gabriel Figueroa werd genomineerd voor een Oscar, maar het beeldje ging naar Dorothy Jeakins voor de kostumering.

The Secret Passion Freud

1963 | Drama

1963. Drama van John Huston. Met o.a. Montgomery Clift en David McCallum.

De aan de alcohol verslaafde ex-priester Lawrence Shannon (Burton) verdient de kost als toeristen-gids op een bus in Mexico. Tijdens een van de uitstapjes willen drie vrouwen hem aan de haak slaan: hoteleigenaresse Maxine Faulk (Gardner), oude vrijster Hannah Jelkes (Kerr) en de nymfomane tiener Charlotte Goodall (Lyon). Anthony Veiller schetst in zijn scenario op schitterende wijze de diverse personages en brengt de sfeer van het toneelstuk van Tennessee Williams dat de grondslag vormt voor de film, uitstekend over, daarbij geholpen door een onvergetelijke cast. Het onderdrukte cynisme is een kolfje naar de hand van Burton. De contrastrijke zwart/wit fotografie van Gabriel Figueroa werd genomineerd voor een Oscar, maar het beeldje ging naar Dorothy Jeakins voor de kostumering.

The List of Adrian Messenger

1963 | Misdaad, Mysterie, Thriller

Verenigde Staten​/​​Kenia 1963. Misdaad van John Huston. Met o.a. George C. Scott, Clive Brook, Dana Wynter, Herbert Marshall en Tony Curtis.

Vijf grote sterren dagen U uit te raden welke vermomde rollen zij vertolken!' De filmreclame speelde er al handig op in: deze whodunnit is eigenlijk een who-is-it, waarin Kirk Douglas, Tony Curtis, Burt Lancaster, Robert Mitchum en Frank Sinatra onherkenbaar over het scherm gaan. Je kunt niet voorkomen uit te kijken naar hun entree. Overigens lieten Curtis, Lancaster en Sinatra zich alleen filmen bij de 'ontmaskering' in de epiloog (en streken daarvoor twee ton op!). Opmerkelijk genoeg heeft de verfilming van Philip MacDonald's roman het verkleedspektakel helemaal niet nodig. Onder bezielde leiding van Hollywoodcoryfee John Huston (The Maltese Falcon) en met atmosfeerverhogers Joe MacDonald (Will success spoil Rock Hunter) en Jerry Goldsmith (Alien) voor de beelden en de muziek, werd het een spannende en leuke mystery-thriller. In het clevere verhaal krijgt Anthony (Scott) een lijst met namen overhandigd van zijn vriend Adrian (Merivale), vlak voor diens gewelddadige dood. (IdH/VPRO Gids)

The Cardinal

1963 | Drama, Historische film, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1963. Drama van Otto Preminger. Met o.a. Tom Tryon, Romy Schneider, Carol Lynley, Raf Vallone en John Huston.

Een jonge priester uit Boston klimt op tot bisschop, en uiteindelijk kardinaal. Maar zijn religieuze overtuiging wordt in de eerste helft van de twintigste eeuw flink op de proef gesteld door morele en ethische kwesties die op zijn levenspad komen: abortus, racisme, fascisme, het celibaat. Regisseur Preminger (Anatomy of a Murder) maakte een film vol relevante vraagstukken, maar slaagt er toch niet helemaal in je de geloofscrisis van het hoofdpersonage - niet al te sterk neergezet door Tom Tryon - te laten meevoelen. John Huston speelt een collega-kardinaal.

Freud

1962 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1962. Drama van John Huston. Met o.a. Montgomery Clift, Susannah York, Larry Parks, David McCallum en Susan Kohner.

Intelligent van glamour ontdaan verslag van Sigmund Freud als jonge dokter met aandacht voor zijn vroege psychiatrische theorieën en behandelingen en zijn strijd om geaccepteerd te worden door zijn medische collega's in Wenen. Fascinerende droomscène. Scenario van Charles Kaufmann en Wolfgang Reinhardt. Oorspronkelijk in 139m uitgebracht.

The Misfits

1961 | Drama, Western

Verenigde Staten 1961. Drama van John Huston. Met o.a. Clark Gable, Marilyn Monroe, Montgomery Clift, Thelma Ritter en Eli Wallach.

Dit drama over een gescheiden vrouw die in Reno een oudere cowboy ontmoet, werd de laatste film van de twee hoofdrolspelers. De opnamen in Nevada verliepen moeizaam door de gokverslaving van regisseur Huston en de worsteling met alcohol en pillen van Monroe en Clift. Bovendien ontspoorde op de set Monroes huwelijk met scenarist Arthur Miller. Evengoed een fascinerende klassieker, al is het maar vanwege ‘MM’ als een mooie, gevoelige vrouw omringd door mannen die op wilde paarden jagen. Gable, 59, overleed voor de première, Monroe, 36, anderhalf jaar later.

The Unforgiven

1960 | Western

Verenigde Staten 1960. Western van John Huston. Met o.a. Burt Lancaster, Audrey Hepburn, Audie Murphy, John Saxon en Lillian Gish.

Ben Maddow bewerkte de roman van Alan LeMay voor deze superieure western. Hepburn blijkt een Indiaans meisje te zijn, grootgebracht door Gish. Dat leidt tot conflicten met buurman Bickford wiens zoon door de Indianen werd vermoord, maar ook onderling tussen broers Lancaster en McClure enerzijds en Audie anderzijds, die het huis verlaat omdat hij niet met een Indiaanse samen wil wonen. Dan vallen de Indianen aan en Audie moet de zaak redden. In deze spannende en actierijke film valt alleen het spel van Hepburn tegen. Ze overtuigt niet. Goede rol van Wiseman, de gek die alles aan het rollen brengt. Bickford en Gish spelen ook goed, maar de ster van de film is Murphy; vriend en vijand waren het er over eens. Franz Planer deed het camerawerk en Dimitri Tiomkin zorgde voor de muziek.

The Roots of Heaven

1958 | Drama, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1958. Drama van John Huston. Met o.a. Errol Flynn, Juliette Gréco, Trevor Howard, Eddie Albert en Orson Welles.

Howard is in zijn eentje een kruistocht begonnen voor het behoud van de Afrikaanse olifant, een bedreigde diersoort die hij de `wortels van de hemel` noemt. Hij krijgt de hulp van een aan lager wal geraakte Britse majoor (Flynn) en een dienstertje uit een nachtclub (Gréco). De groep sympathisanten rond Howard wordt steeds groter, maar er groeien spanningen. Voor deze confrontatie van idealisme met materialisme kon Huston rekenen op de medewerking van een internationale rolverdeling van sterren, wat eigenlijk het zwakke punt van de film vormt. Er is bovendien een overmaat aan onuitgewerkte subplots, zo groot dat er een tv- serie van zou kunnen worden gemaakt. Toch blijft het een eerlijk pleidooi voor de bescherming van bedreigde diersoorten. Vrij gebaseerd op een bekroonde roman van Romain Gary, door Gary zelf in samenwerking met Patrick Leigh-Fermor bewerkt voor de film. Fotografie van Oswald Morris. Gefilmd in CinemaScope.

The Barbarian and the Geisha

1958 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1958. Romantiek van John Huston. Met o.a. John Wayne, Eiko Ando, Sam Jaffe, Sô Yamamura en Hiroshi Yamato.

Vaak wordt The barbarian and the geisha aangehaald als een propagandafilm voor Amerikaanse betrekkingen met Japan. De historische feiten, over de 19de-eeuwse attaché Townsend Harris die geduldig formele diplomatieke betrekkingen wist te bewerkstelligen, zijn aangepast aan het post-WO II tijdperk. John Wayne, nooit vies voor wat Amerika-reclame, maakt zich als Harris populair onder bijgelovige Japanners, door cholera te bestrijden met het platbranden van een dorp. Dit fictieve hoofdstuk kan gezien worden als een allegorische rechtvaardiging voor het platbombarderen van Japan, om de bevolking te 'genezen' van het militarisme. Verderop wordt Harris beschermd door het geisha-meisje Okichi (Ando), dat de achterdochtige overheid gestuurd had om Harris' missie te verhinderen. Achteraf bezien verslikte de beroemde regisseur Huston (The Maltese falcon, The African Queen) zich onbedaarlijk in dit materiaal. Maar in 1958 paste het en nu biedt de op locatie geschoten film een smakelijk beeld van een Amerikaanse olifant in een exotische porseleinkast.

Heaven Knows, Mr. Allison

1957 | Drama, Avonturenfilm, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1957. Drama van John Huston. Met o.a. Deborah Kerr en Robert Mitchum.

Tijdens de strijd in de Stille Zuidzee strandt een marinier op een eiland dat bezet is door de vijand. Tot zijn grote verbazing treft hij hier een aspirant non aan. Ze delen hun schaarse proviand en hij verzorgt haar bij haar koortsaanvallen. Hij is niet ongevoelig voor haar charmes, maar zal zij haar roeping voor hem opgeven. Het verhaal, gebaseerd op het boek van Charles Shaw, zegt niet zoveel, de cast des te meer. Kerr en Mitchum weten als novice en militair ver te ontstijgen aan de Hollywoodse formule van 'twee onkoppelbare mensen worden verliefd'. Kerr werd voor de vierde keer genomineerd met een Oscar.

Moby Dick

1956 | Avonturenfilm, Actiefilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1956. Avonturenfilm van John Huston. Met o.a. Gregory Peck, Richard Basehart, Orson Welles, Leo Genn en James Robertson Justice.

'Thar she blows!' galmt het uit het kraaiennest als de eigengereide albinowalvis Moby Dick na bijna tachtig minuten draaitijd in beeld komt. Ondertussen heeft kapitein Ahab zijn verstand reeds verloren, in een film die de onevenwichtige opbouw van Herman Melville's bronmateriaal in ere houdt. Gregory Peck speelt Ahab met een theatrale ernst, waarbij zijn resonerende wasbordstem af en toe flink op de lachspieren werkt. Regisseur Huston, acteur Peck en scenarist Ray Bradbury (schrijver van oa Fahrenheit 451) konden niet met elkaar opschieten - Peck verdronk bijna tijdens de losjes geregisseerde slotscènes - maar de nukkige samenwerking resulteerde wel in een klassieker.

Beat the Devil

1953 | Komedie, Thriller, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Italië 1953. Komedie van John Huston. Met o.a. Humphrey Bogart, Jennifer Jones, Gina Lollobrigida, Robert Morley en Peter Lorre.

Komedie is een duivels ingewikkeld genre, zo bleek wel in 1953 toen regisseur Huston en acteur Bogart voor het laatst samen een film afleverden. In Beat the Devil, geschreven door Truman Capote, hengelt de legendarische acteur subtiel naar de lach in een bont avontuur waarin een bende wanhopige mannen rond de Middellandse Zee aast op een stuk uraniumrijke grond, aangespoord door twee prachtige vrouwen. Helaas ging de gebezigde satire aan de jaren vijftig-goegemeente voorbij en haalde de inmiddels herontdekte film het niet bij Huston-Bogart klassiekers als The Maltese Falcon (1941) en The African Queen (1951).

Moulin Rouge

1952 | Drama, Biografie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1952. Drama van John Huston. Met o.a. José Ferrer, Christopher Lee, Zsa Zsa Gabor, Suzanne Flon en Eric Pohlmann.

Fraaie film over een periode uit het leven van de Henri de Toulouse-Lautrec (Ferrer). De schilder en graficus werd vooral bekend doordat hij het ­Parijse nachtleven rond 1900 vastlegde in ontroerende portretten. Hij had een klein gedrongen postuur, een misvormde voet en een moeizame relatie met de lokale schonen. En ook veel dorst. Regisseur Huston weet de sfeer van Montmartre en de daar aanwezige bonte personages fraai te treffen, ook omdat hij de film liet schieten in een speciaal aangepast kleurenpalet. Prima spel van Ferrer en een mooie titelsong. De film kreeg de Oscars voor beste vormgeving en beste kostuums en een Zilveren Leeuw in Venetië.

The Red Badge of Courage

1951 | Historische film, Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1951. Historische film van John Huston. Met o.a. Audie Murphy, Bill Mauldin, John Dierkes, Royal Dano en Arthur Hunnicutt.

Murphy (in het werkelijke soldatenleven een held uit de oorlog) moet in dit Burgeroorlogdrama op de vlucht slaan, maar hij revancheert zich als een held. Naar het boek van Stephen Crane verfilmd, maar door MGM totaal kapotgesneden. Tegen Hustons wil werd de film teruggebracht naar nauwelijks een uur speeltijd. MGM wilde actie en dat zit er nu in; het is echter ten koste van de diepgang gegaan. Desondanks is het een klein meesterwerk.

The African Queen

1951 | Avonturenfilm, Romantiek, Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1951. Avonturenfilm van John Huston. Met o.a. Humphrey Bogart, Katharine Hepburn, Robert Morley, Peter Bull en Theodore Bikel.

Bogart kreeg een Oscar voor zijn rol als drankzuchtige kapitein op een rivierboot in Afrika, die ten tijde van WO I de taak op zich neemt een zendelinge naar de bewoonde wereld terug te brengen. Alsof de fysieke ontberingen en gevaren niet moeilijk genoeg zijn, kunnen ze het aanvankelijk absoluut niet met elkaar vinden. Het script dat James Agee en Huston baseerden op de roman van C.S. Forester geeft de hoofdrolspelers alle ruimte voor geestige confrontaties en onvergetelijke situaties. Hepburn, net als haar tegenspeler in topvorm, is geweldig als de pinnige tante die zich ontpopt als avonturierster.

The Asphalt Jungle

1950 | Misdaad, Film noir, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1950. Misdaad van John Huston. Met o.a. Sterling Hayden, Louis Calhern, Jean Hagen, Marilyn Monroe en Sam Jaffe.

Krachtig misdaadverhaal, realistisch verfilmd. Monroe valt op in een kleine rol met stoer werk van Hayden als dief en Hagen als zijn toegewijde vriendin. Vele keren nagemaakt (THE BADLANDERS, CAIRO, COOL BREEZE) en geïmiteerd. Ben Maddow en de regisseur schreven het scenario naar een roman van William Riley Burnett. Wordt ook vertoond in een ingekleurde versie. Camerawerk van Harold Rosson.

We Were Strangers

1949 | Romantiek, Actiefilm

Verenigde Staten 1949. Romantiek van John Huston. Met o.a. Jennifer Jones, John Garfield, Pedro Armendáriz, Gilbert Roland en Ramon Novarro.

Een zich traag ontwikkelend liefdesverhaal tegen de achtergrond van een Cubaans komplot met een veelbelovende rolverdeling en een goede regisseur, maar met teleurstellende resultaten.

The Treasure of the Sierra Madre

1948 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1948. Avonturenfilm van John Huston. Met o.a. Humphrey Bogart, Walter Huston, Tim Holt, Bruce Bennett en Barton MacLane.

Veertiger Dobbs (Bogart) en twintiger Curtin (Holt) zoeken samen met de oude Howard (Huston, vader van de regisseur) naar goud in de bergen van de Sierra Madre. Howard is de enige die weet hoe je dat doet. Behalve met bandieten en Indianen hebben de drie het vooral te stellen met zichzelf. De onderlinge spanningen en het wantrouwen tussen de drie maken van deze western een van de meest gelaagde en beste exemplaren uit de periode. Vader Huston kreeg een Oscar voor beste bijrol, zoon Huston kreeg Oscars voor script en regie.

Key Largo

1948 | Film noir, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1948. Film noir van John Huston. Met o.a. Humphrey Bogart, Edward G. Robinson, Lauren Bacall, Lionel Barrymore en Claire Trevor.

Op toneelstuk van Maxwell Anderson gebaseerde film noir speelt zich goeddeels af in een hotellounge op een door stormen geteisterde 'key' (eiland) voor de kust van Florida. De gedesillusioneerde WO II-veteraan Frank McCloud (Bogart) is er net neergestreken en moet vast stellen dat gangster Johnny Rocco (Robinson) er de lakens uitdeelt. Aanvankelijk kijkt Frankie de kat uit de boom, maar wandelend geweten Nora (Bacall) doet een voorzet: 'Maybe it's a rotten world, but it's not lost as long as someone is willing to go on fightin'.' Beklemmend Kammerspiel met Robinson in topvorm. Claire Trevor kreeg Oscar voor bijrol als zuipend gangsterliefje.

Three Strangers

1946 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1946. Komedie van Jean Negulesco. Met o.a. Geraldine Fitzgerald, Peter Lorre, Joan Lorring, Robert Shayne en Marjorie Riordan.

Jer[KA4]ome Arbutny (Greenstreet) en John West (Lorre) werken samen met Crystal Shackleford (Fitzgerald) als partners die onder ongebruikelijke omstandigheden beschikken over een winnend paardentotobriefje. Een bizar John Huston-scenario maakt er fascinerend kijkvoer van, naar het verhaal Three Men and a Girl. Het camerawerk is van Arthur Edeson. Howard Koch werkte mee aan het scenario.

The Killers

1946 | Film noir, Misdaad

Verenigde Staten 1946. Film noir van Robert Siodmak. Met o.a. Burt Lancaster, Ava Gardner, Edmond O'Brien, Albert Dekker en Sam Levene.

De in Dresden geboren Siodmak leerde het vak in Duitsland waar hij een aantal interessante psychologische thrillers maakte. In 1940, na een oponthoud in Parijs, arriveerde hij in Hollywood. Daar produceerde hij verscheidene klassieke films noirs, waaronder Phantom Lady, The Suspect, The Spiral Staircase en in 1946 de film die de geschiedenis is ingegaan als een van de beste films noirs ooit gemaakt: het mysterie The Killers, gebaseerd op een verhaal van Ernest Hemingway. Het was het speelfilmdebuut van Lancaster (in de rol van bokser) en Ava Gardner is in de film mooier en gevaarlijker dan ooit.

San Pietro

1944 | Documentaire, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1944. Documentaire van John Huston.

San Pietro is een klein dorpje in de Liri-vallei op zo'n honderd kilometer ten noordwesten van Napels en zestig ten zuidwesten van Rome. Een dorpje zonder geschiedenis waarvan enkel een toevallige toerist het bestaan zou kennen moest het niet de scène geweest zijn van een strategisch belangrijke veldslag tijdens WOII. Van oktober tot december 1943 werd hier een zware slag geleverd die heel wat levens van geallieerden gekost heeft. Naar raming zou er een soldaat gesneuveld zijn voor elke meter die op de vijand werd teruggenomen. De belegering van San Pietro wordt bijzonder realistisch in beeld gebracht door de camera's van John Huston, die de film maakte in opdracht van The War Department. Je maakt de gevechten mee vanop de frontlinie. Je ziet jonge mensen rond je heen de dood ingaan. Onvergetelijke, gruwelijke beelden die je als toeschouwer doen aanvoelen wat oorlog is. Huston verbergt niets van de wreedheid ondanks de propagandistische commentaar. De beelden van lachende kinderen waarmee de film eindigt doen koude rillingen over je heen lopen. Amper is het dorp bevrijdt of de kinderen zijn in hun onschuld alle ellende vergeten. Indrukwekkend staaltje van oorlogscorrespondentie.

In This Our Life

1942 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1942. Drama van John Huston. Met o.a. Bette Davis, Olivia de Havilland, George Brent, Dennis Morgan en Charles Coburn.

Een fraai drama over een welgestelde, neurotische familie met de labiele, verwende Davis die iederen, die haar d`r zin niet wil geven in het verderf stort. Ze palmt de man van haar zusje in (De Havilland) en ruïneert daardoor diens huwelijk. Als ze een auto-ongeluk veroorzaakt, weet ze de schuld op de zoon van de kokkin af te schuiven, maar ten slotte komt ze zelf klem te zitten en ze heeft het bij iedereen zo verknald dat ook haar eigen leven kapot is. Davis bereikt ongekende, duizelingwekkende hoogten. Naar Ellen Glasgows roman. Walter Huston heeft een gastrol in een scène als barkeeper. Wordt ook in een met de computer ingekleurde versie vertoond.

Across the Pacific

1942 | Oorlogsfilm, Thriller, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1942. Oorlogsfilm van John Huston en Vincent Sherman. Met o.a. Humphrey Bogart, Mary Astor, Keye Luke, Sydney Greenstreet en Charles Halton.

De drie hoofdrolspelers uit The Maltese Falcon weer bijeen in een genietbaar WO II-avontuur. Rick Leland (Bogart), die oneervol werd ontslagen uit het Amerikaanse leger, speurt naar spionnen in Panama, voert tijdens een bootreis een voortdurend gevecht in spitsvondigheden met Jappen-vriend Dr. Lorenz (Greenstreet), terwijl hij ondertussen Alberta Marlow (Astor) het hof maakt; die laatste maakt het de moeite waard de film te gaan zien.

The Maltese Falcon

1941 | Film noir, Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1941. Film noir van John Huston. Met o.a. Humphrey Bogart, Mary Astor, Peter Lorre, Sydney Greenstreet en Gladys George.

De partner van privédetective Sam Spade (Bogart) wordt doodgeschoten tijdens een opdracht. Spade gaat op zoek naar de moordenaar en komt er al snel achter dat de moord te maken heeft met The Maltese Falcon, een kostbaar beeldje dat al jaren onvindbaar is. Allerlei louche types zijn op zoek naar het juweel. Een film noir waarbij humor, spanning, drama en romantiek op de seconde zijn afgemeten. Bogart speelt voortreffelijk de rol van een koele privédetective die verstrikt raakt in een web van intriges. Een klassieker die de film noir-liefhebber gezien moet hebben.

Sergeant York

1941 | Oorlogsfilm, Drama, Biografie

Verenigde Staten 1941. Oorlogsfilm van Howard Hawks. Met o.a. Gary Cooper, Walter Brennan, Joan Leslie, George Tobias en Stanley Ridges.

Schitterend verhaal over de pacifist York (Cooper) die tijdens WO I wordt opgeroepen, de noodzaak inziet om te vechten en een held wordt. Cooper kreeg een Oscar voor zijn rol in deze fijnzinnige, knappe film waarin scènes van het pastorale Amerika afgewisseld worden met krijgsscènes. Scenario van Abem Finkel en Harry Chandler. Camerawerk van Sol Polito en Arthur Edeson.

High Sierra

1941 | Misdaad, Drama, Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1941. Misdaad van Raoul Walsh. Met o.a. Humphrey Bogart, Ida Lupino, Alan Curtis, Arthur Kennedy en Joan Leslie.

Roy Earle, bijgenaamd Mad Dog Earle (Bogart) komt na lang zitten uit de bak en de jaren zijn hem aan te zien. Hij is naïef genoeg om te geloven dat hij de draad weer kan oppakken, waar hij hem heeft laten vallen, maar de wereld is onderwijl veranderd. Hij kan alleen nog maar de weg van de zelfvernietiging inslaan. Tegen de fraaie achtergrond van de bergkam Lone Pine wordt hij in de finale afgeknald. Een klassieke Bogart, en een opwindend gangsterverhaal met Dillinger als voorbeeld, inclusief diens kapsel. Lupino is het liefje en Leslie het verlamde meisje met wie Bogart bevriend raakt. John Huston bewerkte samen met W.R. Burnett diens boek voor de film. Camerawerk van Tony Gaudio. Opnieuw gemaakt als: I DIED A THOUSAND TIMES en als western verpakt als COLORADO TERRITORY. Wordt ook vertoond in een ingekleurde versie.

Dr. Ehrlich's Magic Bullet

1940 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1940. Biografie van William Dieterle. Met o.a. Edward G. Robinson, Ruth Gordon, Otto Kruger, Donald Crisp en Maria Ouspenskaya.

Oscargenomineerde biopic over de Berlijnse arts en Nobelprijswinnaar Paul Ehrlich (Robinson). Ehrlich zocht in het Berlijn van de jaren dertig naar een kleurstof om TBC-bacillen mee aan te tonen, maar hij kreeg de ziekte zelf. Later zocht hij naar een medicijn voor difterie en vond in plaats daarvan een remedie tegen syfilis. Ten slotte legde hij ook nog de grondslagen voor de chemokuur. De rol van Robinson beslaat een periode van 35 jaar maar wordt uitstekend neergezet.

The Amazing Dr. Clitterhouse

1938 | Komedie, Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1938. Komedie van Anatole Litvak. Met o.a. Edward G. Robinson, Claire Trevor, Humphrey Bogart, Allen Jenkins en Donald Crisp.

Een amusante film over arts Robinson die probeert te ontdekken wat een man tot een misdadiger maakt; hij voegt zich bij Bogarts bende en raakt verslaafd aan de misdaad. Scenario van John Huston en John Wexley naar een toneelstuk van Barré Lyndon. Tony Gaudio deed het camerawerk.

Jezebel

1938 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1938. Drama van William Wyler. Met o.a. Bette Davis, Henry Fonda, George Brent, Margaret Lindsay en Donald Crisp.

Davis won haar tweede Oscar als een verleidelijke en stormachtige zuidelijke schone die te ver gaat en haar verloofde Fonda jaloers maakt; Bainter kreeg ook een Oscar als sympathieke tante. Een mooie productie en alle acteurs zijn bijzonder goed. Scenario van Clemens Ripley, Abem Finkel, John Huston, Robert Bruckner naar een toneelstuk van Owen Davis Sr. Camerawerk van Ernest Haller.