Eduard Franz: cast.
Er zijn 26 films gevonden.

The Secret Life of T.K. Dearing

1975 | Familiefilm

Verenigde Staten 1975. Familiefilm van Harry Harris. Met o.a. Jodie Foster, Eduard Franz, Brian Wood, Brian Part en Michael Link.

Foster is T.K. en Franz is haar grootvader. Tussen de beide gaapt een leeftijdskloof maar desondanks ontwikkelt zich tussen het jonge meisje en de oude man een bijzondere relatie. Heel mooi verfilmd, met zorg gedaan. Het scenario is gebaseerd op het boek van Jean Robinson.

Panic on the 5:22

1974 | Misdaad

Verenigde Staten 1974. Misdaad van Harvey Hart. Met o.a. Ina Balin, Bernie Casey, Andrew Duggan, Dana Elcar en Eduard Franz.

Passagiers van een autobus worden geterroriseerd door drie zware jongens. Echo's van het eerder, en beter gemaakte THE INCIDENT.

Cyborg 2087

1966 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1966. Sciencefiction van Franklin Adreon. Met o.a. Michael Rennie, Wendell Corey, Eduard Franz, Karen Steele en Warren Stevens.

In de wereld van het jaar 2087 is geen plaats meer voor emoties. Weerstanders van het totalitair regime dat er heerst, slagen erin een cyborg (Rennie) terug te sturen naar het jaar 1966, op het ogenblik dat prof. Franz zijn 'gedachtenlezer' wil demonstreren. Deze uitvinding zou leiden tot de onmenselijke toekomst die de wereld te wachten staat. Rennie moet verhinderen dat het toestel gebruikt zal worden, maar hij wordt gevolgd door een tweetal tracers, die hem moeten uitschakelen. Het scenario van Arthur C.Price zit goed in elkaar en kunnen we beschouwen als een voorloper van THE TERMINATOR, maar door de low-budget behandeling wordt veel verknoeid. Bepaalde effecten zijn gewoonweg lachwekkend. De camera van Alan Stensfold beperkt zich tot het registreren van het gebeuren. Spijtig, want dit had een gedroomde cult-film kunnen zijn.

Hatari!

1962 | Avonturenfilm, Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1962. Avonturenfilm van Howard Hawks. Met o.a. John Wayne, Elsa Martinelli, Red Buttons, Gerard Blain en Bruce Cabot.

Prachtige actiefilm, luchtig van toon, maar ouderwets, over wilde dierenjagers in Afrika met de juiste mengeling van avontuur en komedie. Wayne op zijn best; de rest is ook goed, vooral de muziek van Henry Mancini. Gefilmd in Tanganyika, de titel is Swahili en betekent 'Gevaar!'.

Beauty and the Beast

1962 | Fantasy

Verenigde Staten 1962. Fantasy van Edward L. Cahn. Met o.a. Joyce Taylor, Mark Damon, Eduard Franz, Michael Pate en Merry Anders.

Er rust een vloek op de beeldschone prins en daarom verandert hij iedere nacht in een weerwolf-achtig beest. Een usurpator heeft het op zijn troon voorzien, maar hij wordt verdedigd door de prinses. Kleurrijke doch bombastische herverfilming van het beroemde sprookje, dat speelt in de tijd van ridders en kastelen. De fabuleuze Jack P. Pierce verzorgde de grime. Het scenario is van George Bruce en Orville H. Hampton. Het camerawerk is van Gilbert Warrenton.

The Four Skulls of Jonathan Drake

1959 | Horror

Verenigde Staten 1959. Horror van Edward L. Cahn. Met o.a. Eduard Franz, Valerie French, Henry Daniell, Grant Richards en Paul Cavanagh.

Acceptabel griezelverhaal over een eeuwenoude voodoovloek op een familie. Een hedendaagse geleerde maakt een einde aan de enge toestanden. Het scenario is van Orville H. Hampton. Het camerawerk is van Maury Gertsman.

The Last of the Fast Guns

1958 | Western, Actiefilm

Verenigde Staten 1958. Western van George Sherman. Met o.a. Jock Mahoney, Gilbert Roland, Linda Cristal, Eduard Franz en Lorne Greene.

Deze western werd prachtig door cameraman Alex Phillips opgenomen, die het Noordmexicaanse landschap schitterend wist te benutten. In het scenario van David Harmon is Mahoney een revolverschutter die door Reid voor een grote som geld gehuurd wordt om zijn al jaren verdwenen broer op te sporen. Dat leidt naar de ranch van Greene en voorman Roland. De laatste is niet geïnteresseerd in de terugkeer van de broer, maar Mahoney weet de man toch te vinden. Franz blijkt inmiddels een pastoor te zijn geworden. Roland wil hem doden maar rekent buiten Mahoney. Cristal speelt Greenes dochter.

Day of the Bad Man

1958 | Western

Verenigde Staten 1958. Western van Harry Keller. Met o.a. Fred MacMurray, Joan Weldon, John Ericson, Robert Middleton en Marie Windsor.

MacMurray is een rechter in dit vrij tamme verhaaltje van John Cunningham dat bewerkt werd door Lawrence Roman. Hij veroordeelt een moordenaar ter dood. Vier van zijn vrienden komen naar de stad om de man te bevrijden. De burgers en sheriff Ericson willen er vanaf zijn, de rechter weigert. Alleen geholpen door Buchanan neemt hij het tegen de bende op, en zo wordt in korte tijd de hele stad een chaos. Gordon Kay produceerde deze film. Irving Glassberg stond achter de camera.

The Burning Hills

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van Stuart Heisler. Met o.a. Tab Hunter, Natalie Wood, Ray Teal, Skip Homeier en Eduard Franz.

Een jonge boer wil zich wreken op een hebzuchtige veebaron die z'n broer heeft vermoord. Hij moet het in eerste instantie echter afleggen tegen de huurlingen van de man en verschanst zich in de bergen. Daar komt het alsnog tot een treffen boven een woeste rivier.

White Feather

1955 | Western

Verenigde Staten 1955. Western van Robert D. Webb. Met o.a. Robert Wagner, Jeffrey Hunter, Debra Paget, John Lund en Eduard Franz.

Een vlakke western met enkele goede actiescènes. Regeringsvertegenwoordiger Wagner probeert een indiaanse stam te overreden naar een reservaat te verhuizen. Paget en Hunter zijn Cheyennes die zich verzetten.

The Indian Fighter

1955 | Western

Verenigde Staten 1955. Western van André De Toth. Met o.a. Kirk Douglas, Walter Matthau, Elsa Martinelli, Walter Abel en Lon Chaney jr.

Opwindend verslag over Douglas die een wagenkaravaan door een oorlogszuchtig Indianengebied voert. Gefilmd in CinemaScope.

Broken Lance

1954 | Western

Verenigde Staten 1954. Western van Edward Dmytryk. Met o.a. Spencer Tracy, Robert Wagner, Jean Peters, Richard Widmark en Katy Jurado.

Waardevolle western, alleen al om de aanwezigheid van oude helden Widmark, Wagner en Tracy. Tracy speelt een veebaron. Zijn jongste zoon (Wagner) neemt de schuld op zich van een misdaad die gepleegd is door vader, en belandt voor drie jaar in de gevangenis. Als hij vrijkomt, blijkt dat zijn oudste broer (Widmark) de leiding van de ranch heeft en verantwoordelijk is voor de dood van pa. Dat schreeuwt om wraak. Het verhaal, naar het van bijbelse trekjes doordesemde boek House of Strangers, leverde schrijver Philip Yordan een Oscar op. Uitstekend camerawerk van Joseph MacDonald.

Beachhead

1954 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1954. Oorlogsfilm van Stuart Heisler. Met o.a. Tony Curtis, Frank Lovejoy, Mary Murphy, Eduard Franz en Skip Homeier.

Aardige verhandeling met veel actie over vier mariniers die in WO II een gevaarlijke opdracht moeten uitvoeren.

The Jazz Singer

1953 | Drama, Muziek

Verenigde Staten 1953. Drama van Michael Curtiz. Met o.a. Danny Thomas, Peggy Lee, Mildred Dunnock, Eduard Franz en Tom Tully.

Een goed gemaakte, nieuwe versie van de beroemde eerste geluidsfilm over een jongeman die het lef heeft om een carrière als zanger te maken in plaats van als voorzanger. De muziek kreeg een Oscar. Vanwege enkele grote namen in de rolverdeling kan deze film interessant zijn.

Sins of Jezebel

1953 | Historische film

Verenigde Staten 1953. Historische film van Reginald Le Borg en Reginald LeBorg. Met o.a. Paulette Goddard, George Nader, John Hoyt en Eduard Franz.

Een onthutsend goedkope kostuumfilm met Goddard in een slecht passende hoofdrol.

Everything I Have Is Yours

1952 | Musical

Verenigde Staten 1952. Musical van Robert Z. Leonard en Robert Leonard. Met o.a. Marge Champion, Gower Champion, Dennis O'Keefe en Eduard Franz.

De Champions spelen een danskoppel dat er eindelijk in slaagt door te breken op Broadway, om dan te ontdekken dat zij in verwachting is. Musical van zeer middelmatig allooi, de veelzijdige sterren maken er nog het beste van.

The Unknown Man

1951 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1951. Misdaad van Richard Thorpe. Met o.a. Walter Pidgeon, Ann Harding, Barry Sullivan, Keefe Brasselle en Lewis Stone.

Een zeer bekwame bezetting draagt bij tot dit verhaal over een advocaat die ontdekt dat zijn cliënt in een moordzaak schuldig is, waarna hij op onverwachte wijze het recht doet zegevieren. Het scenario is van Ronald Miller en George Froeschel. Het camerawerk is van Wiliam Mellor.

The Thing from Another World

1951 | Sciencefiction, Horror

Verenigde Staten 1951. Sciencefiction van Christian Nyby. Met o.a. Kenneth Tobey, Robert Cornthwaite, Margaret Sheridan, Douglas Spencer en James Arness.

USA 1951. Van Christian Nyby. Met oa Kenneth Tobey, Margaret Sheridan en James Arness. Militairen en wetenschappers gaan op onderzoek uit als vlakbij hun basis op de Zuidpool een geheimzinnig object neergestort is. 'What could melt that much ice?' 'Let's go down and see...' Terug op de basis blijkt dat dat laatste niet zo'n goed idee was. Sterke sf-horror, waarin de koene onverschrokkenheid van de personages lang standhoudt. Goed script, gebaseerd op een sf-verhaal van John W. Campbell jr, waarin de spanning steeds vastgehouden wordt. Howard Hawks bemoeide zich als producent nadrukkelijk met de regie. Klassieker. Een remake van John Carpenter uit 1982 was op een iets andere manier ook heel goed.

The Great Caruso

1951 | Biografie, Muziek, Drama

Verenigde Staten 1951. Biografie van Richard Thorpe. Met o.a. Mario Lanza, Ann Blyth, Jarmila Novotna, Dorothy Kirsten en Carl Benton Reid.

Aan zijn stervende moeder belooft Enrico Caruso (Lanza) zijn leven te wijden aan de opera. Maar zijn carrière vlot niet erg, ook niet als hij van Londen naar Amerika verhuist. Hij wil opgeven, maar een fan (Blyth) haalt hem over door te zetten. De rest is geschiedenis. In het scenario wordt het sentiment niet geschuwd, maar Lanza heeft een fraaie tenorstem en zijn muzikale interpretaties met werk van componisten als Verdi, Rossini, Donizetti, Puccini, Bach, Gounod en Leoncavallo zijn van grote klasse. Een Oscar voor het geluid.

The Desert Fox

1951 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1951. Oorlogsfilm van Henry Hathaway. Met o.a. James Mason, Cedric Hardwicke, Jessica Tandy, Luther Adler en Leo G. Carroll.

Winston Churchill noemde veldmaarschalk Erwin Rommel in 1942 'een groot generaal', vanwege diens vermeend ordelijke overwinningen in Noord-Afrika. Het waren dergelijke uitspraken die Rommel (de woestijnvos) bij de nazi's én bij de geallieerden op een voetstuk plaatsten, en die het mogelijk maakten dat productiemaatschappij Fox slechts zes jaar na het einde van WO II deze Rommel-ode uitbracht. James Mason speelde de nazi als een onkreukbare strateeg, een man die niets moest hebben van z'n baas Hitler. Protesten tegen de film waren wijdverbreid, in de VS en in Europa, vanwege de verheerlijking van de topnazi.

The Vicious Years

1950 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1950. Misdaad van Robert Florey. Met o.a. Tommy Cook, Sybill Merritt, Eduard Franz, Gar Moore en Anthony Ross.

Een schrijnend drama dat zich afspeelt temidden van de puinhopen in het naoorlogse Itali[KA3]e, dat gaat over een straatarme veertien-jarige jongen die toevallig getuige was van een moord op een zwarthandelaar door iemand uit betere kringen. Hij besluit met zijn wetenschap de dader te chanteren. Dat doet hij niet om het geld, maar om een plaatsje in het ouderlijk (heren)huis, de geborgenheid van de familie, hij wil behalve adoptie ook een goede opvoeding en opleiding. Een verbazingwekkende, weinig bekende film, die in twaalf dagen in de studio's in Hollywood gedraaid werd en zeker niet onderdoet voor het neorealistische werk van tijdgenoten van de in Parijs geboren Faber, De Sica en Rossellini. Scenario van N. Richard Nash en camerawerk van Henry Freulich.

The Magnificent Yankee

1950 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1950. Biografie van John Sturges. Met o.a. Louis Calhern, Ann Harding, Eduard Franz, James Lydon en Philip Ober.

Calhern als Oliver Wendell Holmes van het hogere gerechtshof en Harding als zijn geduldige vrouw maken deze gevoelige biografische studie tot een aangrijpende gebeurtenis.

Whirlpool

1949 | Drama

Verenigde Staten 1949. Drama van Otto Preminger. Met o.a. Gene Tierney, Richard Conte, José Ferrer, Charles Bickford en Eduard Franz.

Een strak melodrama over de slechte hypnotiseur Ferrer die de onschuldige Tierney misbruikt voor zijn snode plannen.

Outpost in Morocco

1949 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1949. Avonturenfilm van Robert Florey. Met o.a. George Raft, Marie Windsor, Akim Tamiroff, John Litel en Eduard Franz.

Een houterige avonturenepos over de 'goeie jongen' Raft die vecht met woestijnschurken, en onderwijl een romance heeft met het vijandelijke meisje Windsor.

Francis

1949 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1949. Komedie van Arthur Lubin. Met o.a. Donald O'Connor, Patricia Medina, Zasu Pitts, Ray Collins en John McIntire.

O'Connor speelt een soldaat die dank zij de hulp van zijn sprekende muilezel een oorlogsheld wordt. Zijn superieuren verklaren hem echter voor gek wanneer hij hen ervan probeert te overtuigen dat het dier echt kan praten. Deze eerste film gaf de toon aan voor de rest van de serie. Anthony Curtis is het pseudoniem van Tony Curtis. Zie ook: 'Francis'-serie.

Hollow Triumph

1948 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1948. Misdaad van Steve Sekely. Met o.a. Paul Henreid, Joan Bennett, Eduard Franz, Leslie Brooks en John Qualen.

Henreid overvalt met zijn trawanten het casino van een beruchte gangsterbaas, die achter hem aankomt. Hij ziet zich gedwongen steeds verder te vluchten, tot hij een arts ziet die sprekend op hem lijkt. Het enige verschil is een litteken op het gezicht, maar daar is wel iets op te vinden. Sterke film noir vol onverwachte wendingen, met een obligate maar compleet overbodige love-story. Goed scenario van Daniel Fuchs, naar een roman van Murray Forbes. Verrassende ontknoping. Henreid produceerde. Camera werd gehanteerd door John Alton. Sol Kaplan componeerde een swingende jazz-score. Uitstekende ontspanning zonder pretenties. Ook bekend als THE SCAR.