Sacco van der Made: cast.
Er zijn 14 films gevonden.

Kool

1997 | Korte film

Nederland 1997. Korte film van Guus van Geffen. Met o.a. Lukas Dijkema en Sacco van der Made.

Vader en zoon stellen zich, elk op hun eigen manier en vanuit hun eigen levensfase, de vraag naar de zin van het bestaan. We volgen beiden in de cirkelgang leven-sterven-leven, vormgegeven in de cyclus van de jaargetijden, de boom die uit de aarde voortgetrokken is, gekapt wordt en weer in de vorm van een doodskist aan de aarde wordt teruggegeven. De kooloogst die langzaam wegrot en plaatsmaakt voor een nieuwe berg kolen, het maken van de kist door de zoon die de vader begraaft en op zijn beurt weer door zijn zoon naar het einde gebracht gaat worden

L'enfance volée

1995 | Drama

Frankrijk​/​​Zwitserland​/​​Nederland​/​​België 1995. Drama van Jean-Pierre De Decker. Met o.a. Marianne Basler, Roy Verhage, Hans Dagelet, Madi Broekman en Kim van Deene.

Nu de ouders van Benny Jaspers (Verhage) uit elkaar zijn wordt de jongen door zijn vader Lukas (Dagelet) naar de internationale school in Den Haag gezonden. Lukas die een internationale firma leidt die bedrijven koopt die op faling staan, wil dat zijn zoon zo vlug mogelijk in zijn voetstappen treedt. Hij beseft echter niet dat de jongen een dromer is die meer oog heeft voor vogels dan voor economische expansie. Op een dag ontdekt Lukas dat de jongen zijn horloge gestolen heeft. Benny komt in opstand en de enige die hem begrijpt is zijn moeder Julia (Basler). Knap psychologisch drama over een kind dat weigert om door zijn vader klaargestoomd te worden om zijn opvolger te zijn. Hij wil in de eerste plaats liefde, maar daarvoor heeft zijn vader het veel te druk, dus zoekt het kind een middel om zijn vader te bereiken. Goed gestructureerd scenario van Alain Leblanc en Ger Beukenkamp naar een verhaal van Leblanc. Achter de camera werd plaatsgenomen door Michel van Laer.

De opvolger

1994 | Drama

Nederland​/​​Frankrijk 1994. Drama van Jean-Pierre De Decker. Met o.a. Roy Verhage, Hans Dagelet, Marianne Basler, Medi Broekman en Sacco van der Made.

Vader Jaspers (Dagelet) heeft het beste voor met zijn zoon Ben (Verhage). Hij wil dat hij slaagt: op school en in het leven. Zo iemand is waardig hem op te volgen. Hij ziet bij al die goede bedoelingen niet dat Ben daar niet tegen opgewassen is. Ben gaat er aan onderdoor. Basler is Ben's moeder en Van der Made z'n grootvader. Scenario van Ger Beukenkamp, door Jan van Raemdonck en Gerrit Visscher geproduceerd met fondsen van afnemers NOS, Gaumont Télévision, CineVista en TFPA.

De Verjaring

1980 | Drama

Nederland 1980. Drama van Kees Brusse. Met o.a. Dora van der Groen, Mary Smithuysen, Peggy de Landtsheer, Kees Brusse en Hans Veerman.

Casper de Lange leeft nog dagelijks met verschrikkelijke oorlogsherinneringen. Zijn eerste vrouw, een joodse, werd door de Duitsers gedeporteerd. Na de oorlog is hij hertrouwd met Gerrie. Het komt Casper ter ore dat één van de betrokken SS-ers, een zekere Hünze, een hotel drijft in het zuiden des lands. Na 35 jaar rekent Casper af met de man die zijn leven verwoestte.

Grijpstra & De Gier

1979 | Misdaad, Thriller, Komedie

Nederland 1979. Misdaad van Wim Verstappen. Met o.a. Rijk de Gooyer, Rutger Hauer, Willeke van Ammelrooy, Donald Jones en Marina de Graaf.

Naar het boek 'Het lijk in de Haarlemmer Houttuinen' van Janwillem van de Wetering. Rijk de Gooyer en Rutger Hauer spelen het politieduo uit de titel precies volgens het boekje: als twee oer-Hollandse, eigenzinnige maar perfect op elkaar ingespeelde types. Die twee kan je dus om een boodschap sturen. Met hun krappe Kevertje crossen ze door Amsterdam en lossen als het zo uitkomt de nodige moordzaken op. Acht jaar later draaide Verstappen nog een film rond Van de Weterings politieduo. Toen gingen De Gooyer en Peter Faber (die Hauer verving) de stad uit en op Friesland aan.

Q en Q

1978 | Familiefilm, Mysterie

Nederland 1978. Familiefilm van Bram van Erkel. Met o.a. Erik van't Wout, Bob de Lange, Enny de Leeuwe, Martin Perels en Tamar Baruch.

De bewerking van de succesvolle dertien-delige tv-serie van totaal 300 minuten. Veel nevenintriges e.d. moesten vallen om de hoofdlijn in dit jeugd detective-verhaal te handhaven. Vooral goed spel van de jongeren.

Pinkeltje

1978 | Familiefilm

Nederland 1978. Familiefilm van Harrie Geelen. Met o.a. Aart Staartjes, Wieteke van Dort, Bob de Lange, Lex Goudsmit en Will van Selst.

Een stel kabouters is ontvoerd door wetenschappers, tuk op experimenten. Pinkel en Pinkelotje ondernemen een bevrijdingsoperatie. Met 'chroma key' op video ontstonden er aardige trucages in scènes met grote mensen en kabouters. Opgeblazen naar 35mm werd het resultaat minder indrukwekkend, maar de povere dramatisering en het schamele scenario deden het meeste afbreuk aan het totaal. Heel jonge kinderen vonden het leuk genoeg.

Pastorale 1943

1978 | Oorlogsfilm

Nederland 1978. Oorlogsfilm van Wim Verstappen. Met o.a. Frederik de Groot, Renée Soutendijk, Geert de Jong, Leen Jongewaard en Sacco van der Made.

Deze verfilming van Simon Vestdijk`s roman werd Verstappen`s beste werk. Verzetsmensen besluiten in een klein stadje (de combinatie van Doorn en Wijk bij Duurstede) de plaatselijke drogist, een NSB-er, verdacht van verraad, te liquideren. Een boeiend uitgewerkt gegeven, in alle opzichten sterk: dramatisch wat betreft spelregie en camera (Marc Felperlaan). Toch ontbreekt er de allure aan die bijvoorbeeld DE OVERVAL als Nederlandse oorlogsfilm had. Evenals SOLDAAT VAN ORANJE werd deze film later met bewaard materiaal 'uitgerekt' tot een tv-serie. Scenario van regisseur Verstappen. Camerawerk van Marc Felperlaan. Monatage van Jutta Brandstaedter.

Arnhem: The Story of an Escape

1976 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Nederland 1976. Drama van Clive Rees. Met o.a. John Hallam, Marie Louise Stheins, Mark Russel, Paul Copley en Wolf Kahler.

Op 17 september 1944 begon de slag om Arnhem met massale luchtlandingen. Negen dagen later volgde de nederlaag voor de geallieerden. Duizenden soldaten werden krijgsgevangen genomen. De Schotse kolonel-arts Graeme Warrack (Hallam) was een van hen. Als zijn manschappen naar kampen in Duitsland gedeporteerd worden, verbergt Graeme zich in een kleine verwarmingsruimte boven zijn kamer. Na twee weken, als hij ervan overtuigd is dat er niet langer meer naar hem gezocht wordt, waagt hij te ontsnappen. Hij wil naar Ede, waar volgens zijn inlichtingen Britse eenheden gelegerd zijn, maar daarvoor moet hij de zwaarbewaakte Rijn oversteken. Hij krijgt de hulp van de Nederlandse Tineke (Stheins) en haar vader (Van der Made). Een spannend docudrama over een haast onmogelijke ontsnapping van een Brits officier die honderden kilometers door het door de vijand bezette gebied trekt, geholpen door dappere mensen uit het Nederlandse verzet. Een indrukwekkend eerbetoon aan mensen die de vrijheid hoog in hun vaandel hebben staan. Gebaseerd op Warrack's relaas Travel by Dark uit 1963 dat als Tocht door het duister in het Nederlands is verschenen. De fotografie is van Brian Tufano. Stereo.

Dokter Pulder zaait papavers

1975 | Drama

Nederland 1975. Drama van Bert Haanstra. Met o.a. Ton Lensink, Kees Brusse, Dora van der Groen, Henny Orri en Sacco van der Made.

Een dorpsdokter met een wat ingeslapen bestaan krijgt bezoek van een oude studievriend die een totaal ander leven leidt. Nadat die morfine uit zijn medicijnkast heeft gestolen besluit de arts zich te verdiepen in het milieu van zijn verslaafde vriend. Haanstra, beter bekend om zijn poëtische documentaire werken, werd genomineerd voor een Gouden Beer op het Berlijnse filmfestival voor deze verfilming van Anton Koolhaas' roman 'De nagel achter het behang'.

De Wolvenman

1974 | Drama

Nederland 1974. Drama van Joes Odufré. Met o.a. Piet Hendriks, Mary Smithuysen, Etha Coster, Rudy Falkenhagen en Jean Jacques Batteljee.

Door Dick Walda geschreven televisie-serie van dertien afleveringen, ge[KA3]ent op de dagelijkse problematiek van mensen in een grote stad in de jaren 1970. De hoofdpersoon, Otto Atsman (Hendriks), is een gepensioneerde oppasser van een dierentuin waar hij verantwoordelijk is geweest voor de wolven. Na zijn pensionering maakt hij een vervreemdingsproces door, dat ontstaat als een mens plots zijn geregelde arbeid moet opgeven. Hij vervalt in nietsdoen. Otto blijft, ondanks alle tegenslagen die hij te verwerken krijgt, een optimistische figuur. Hij komt ook - zeer tegen de zin van zijn familie, die hem op dat punt niet begrijpt - op voor de wolf en identificeert zich onbewust met de `underdog` onder de dieren. Vrij realistische weergave van een personage dat model staat voor (de meeste?) bejaarden in onze samenleving voor wie niet meer dan werkeloosheid en AOW staan te wachten. Enkele bekende namen sieren de rolverdeling. Otto`s 69- jarige echtgenote Martha wordt gespeeld door Smithuysen. Falkenhagen, die in 1981 in de dramahit DE FABRIEK een van de hoofdpersonages zou spelen, is Gijs van Nolden, de schoonzoon van de Wolvenman. Van Houweninge, die later carri[KA2]ere zou maken als scenarist (tot in Duitsland toe) van o.m. ZEG 'NS AAA, speelt Gerard Atsma, de in Utrecht aan een lampekappenzaak werkende zoon van de Wolvenman. Monique van de Ven, de schat, was toen net tweeëntwintig, en had er al TURKS FRUIT en VERLOREN MAANDAG opzitten: zij is Gerrie de Haas, een aardig meisje met hese stem, afkomstig uit Alkmaar en in Amsterdam op zoek naar een baantje en een zolderkamertje. Van Beek, een knappe en bekende karakterspeler, speelt op voortreffelijke wijze Max Daalder, de charmante vriend van een buurvrouw.

De Vergeten Medeminnaar

1963 | Mysterie

Nederland 1963. Mysterie van John Korporaal. Met o.a. Henk van Ulsen, Pim Dikkers, Hetty Verhoogt, Peter Aryans en Dore Smit.

Een fraaie, soms angstaanjagende rol van Van Ulsen als de man die hopeloos zijn geheugen kwijt is. Met een scenario van Korporaal en Piet Ruyvenkamp naar het boek van Rico Bulthuis is de regie helaas te vlak. Met dit materiaal en een betere enscenering had het een sterke film kunnen zijn, al blijft het slot nog steeds verrassend.

De Overval

1962 | Oorlogsfilm, Historische film, Drama, Actiefilm

Nederland 1962. Oorlogsfilm van Paul Rotha en Kees Brusse. Met o.a. Rob de Vries, Kees Brusse, Yoka Berretty, Hans Culeman en Thea Verheugen.

Een indrukwekkend en spannend verslag van een historische overval die tijdens de bezetting door Nederlandse verzetsmensen op de strafgevangenis van Leeuwarden werd gepleegd. Natuurlijk wisten lieden die het weten konden later te vertellen, dat het destijds enigszins anders was toegegaan dan de Engelsman Rotha had gereconstrueerd. Aan de bijzondere dramatische verdiensten van deze film doet dat nog steeds weinig af.

Hunted in Holland

1960 | Familiefilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1960. Familiefilm van Derek Williams. Met o.a. Sean Scully, Jacques Verbrugge, Sandra Spurr, Walter Randall en Thom Kelling.

In Engeland wordt een diamanten armband geroofd. Tim gaat logeren in Nederland en raakt de Engelse boeven op het spoor. Hoewel gedateerd is dit een alleraardigste film. Nederland is in ruim 30 jaar zeer veranderd. Dat maakt het voor de ouderen extra leuk om mee te kijken. Kinderen storen zich er niet aan. Het verhaal bevat alle elementen voor een goede jeugdfilm. Buitenlanders blijven ons wel zien met klompen, want Tim krijgt als beloning zo'n paar. De Nederlandse versie werd ingesproken door Cruys Voorbergh.