Ian Charleson (1949-1990): cast.
Er zijn 11 films gevonden.

Codename: Kyril

1988 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1988. Thriller van Ian Sharp. Met o.a. Edward Woodward, Ian Charleson, Denholm Elliott, Joss Ackland en Richard E. Grant.

Goed gemaakte maar te lange en complexe spionagethriller over het kat-en-muis spel van de KGB en de Britse Inlichtingendienst. John Hokpins' script zou begrijpelijker zijn geweest met een basiscursus spionnen-jargon. Gebaseerd op John Trenhaile's A Man Called Kyril en in twee delen op de Amerikaanse tv verschenen.

Opera

1987 | Horror, Mysterie, Thriller

Italië 1987. Horror van Dario Argento. Met o.a. Cristina Marsillach, Urbano Barberini, Daria Nicolodi, Ian Charleson en Antonella Vitale.

Sterke giallo-film (Italiaanse detective-horror) van nestor Dario Argento, wat voor de liefhebber zoveel wil zeggen als smullen van inventieve en bloederige moorden door rara wie. Argento kreeg de beschikking over het gerenommeerde vijf galerijen tellende Teatro Regio in Parma. Een fabelachtig toneel voor zijn verhaal over de zeventienjarige opera-zangeres Betty (Marsillach) en een maniakale bewonderaar. Filmmaker Argento was altijd in mineur als toeschouwers wegkeken tijdens zijn zorgvuldig uitgewerkte moordscènes. Daarom krijgt Betty van de booswicht plakband met naalden op het onderste ooglid, zodat ze de slachtpartijen van vrienden en bekenden wel móét bekijken.

Car Trouble

1985 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1985. Komedie van David Green. Met o.a. Julie Walters, Ian Charleson, Stratford Johns, Vincent Riotta en Hazel O'Connor.

Ontstellend magere komedie met Walters als een simpele huisvrouw die van haar licht neurotische echtgenoot Charleson niet met diens nieuwe sportwagen mag rijden. Walters doet dat uiteraard toch, pikt onderweg een aantrekkelijke kennis op en raakt tijdens een vrijpartijtje klem in de wagen. De brandweer moet het ongelukkige koppel komen bevrijden, en daar is echtgenoot Charleson behoorlijk van onder de indruk. Walters en Charleson acteren als kippen zonder kop en gaan op den duur danig op de zenuwen werken. Green regisseerde alsof het om een Engelse komische tv-serie gaat en er wordt niet de minste poging gedaan het simpele scenario, dat tenslotte draait om één vondst, een beetje te stofferen.

The Sun Also Rises

1984 | Drama

Verenigde Staten 1984. Drama van James Goldstone. Met o.a. Jane Seymour, Hart Bochner, Robert Carradine, Zeljko Ivanek en Ian Charleson.

Een opzichtige maar oppervlakkige herverfilming van roman van Hemingway (die ook bekend is als [KL]Fiesta[KLE]), stoutmoedig uitgebreid (o.a. de door Nimoy gespeelde figuur is nieuw) door producent Robert L. Joseph, die beweerd heeft dat Hemingway het voor de televisie zo zou hebben geschreven! Het beste zijn de plaatjes van Frankrijk, Spanje en actrice Seymour door cameraman Jacques Robin. Oorspronkelijke vertoning in twee delen.

Master of the Game

1984 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1984. Avonturenfilm van Harvey Hart en Kevin Connor. Met o.a. Dyan Cannon, Harry Hamlin, Ian Charleson, Cliff De Young en Fernando Allende.

Een mini-serie in drie delen. Een drama dat zich afspeelt in Zuid-Afrika rond een familie die schatrijk wordt met diamantenhandel. Cannon is de ijzeren lady die de familie bij elkaar houdt en die ook domineert. Bij de start van de film is ze 17, en ze is 90 als de serie eindigt. Connor regisseerde het eerste deel, Hart de andere twee. Het scenario is gebaseerd op het boek van Sidney Sheldon.

Louisiana

1984 |

1984. Philippe de Broca. Met o.a. Ian Charleson, Andréa Ferréol, Margot Kidder, Len Cariou en Raymond Pellegrin.

Een mini-serie in drie delen. Een drama dat zich afspeelt in Zuid-Afrika rond een familie die schatrijk wordt met diamantenhandel. Cannon is de ijzeren lady die de familie bij elkaar houdt en die ook domineert. Bij de start van de film is ze 17, en ze is 90 als de serie eindigt. Connor regisseerde het eerste deel, Hart de andere twee. Het scenario is gebaseerd op het boek van Sidney Sheldon.

Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes

1984 | Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1984. Avonturenfilm van Hugh Hudson. Met o.a. Christopher Lambert, Ralph Richardson, Ian Holm, James Fox en Andie MacDowell.

Wellicht trouwste verfilming van Edgar Rice Burroughs papieren origineel. Scenaristen Robert Towne en Michael Austin deden dan ook hun best om het 'ware verhaal' te vertellen. Lambert met z'n Neanderthalerhoofd is aannemelijk als de meester van de jungle die in Schotland zijn rechtmatige positie opeist als Lord Greystoke. Ralph Richardson speelt de grootvader, het is zijn laatste rol. Spannende junglebeelden, en vreemde geluiden uit de keel van Lambert. Ook uit die van MacDowall (Jane) trouwens: haar stem werd gedubd door Glenn Close. Rick Bakers make-up efecten zijn uiterst realistisch. Prachtfotografie van John Alcott.

Louisiane

1983 | Historische film, Romantiek

Frankrijk​/​​Canada 1983. Historische film van Philippe de Broca. Met o.a. Margot Kidder, Ian Charleson, Victor Lanoux, Andréa Ferréol en Lloyd Bochner.

Een in Europa studerende Amerikaanse ontdekt bij terugkeer in New Orleans dat het erfgoed van haar ouders waardeloos is en trouwt achtereenvolgens met een rijke plantage-eigenaar en een Parijse aristocraat. Ze maakt met hen de Burgeroorlog en de Parijse revolutie mee, om tenslotte een comfortabel geluk te vinden bij de landopzichter op wie ze de hele tijd al verliefd was. Deze film naar de romancyclus van Maurice Denuzi[KA2]ere lonkt naar het succes van GONE WITH THE WIND, maar kreeg niet meer dan een vakmatige regie van De Broca (die tijdens de opnamen Etienne Perier en Jacques Demy verving). Bovendien heeft Kidder onvoldoende dramatisch temperament voor de centrale rol. De internationale rolbezetting wordt zowel in de Franse als in de Engelse versie gesaboteerd door een slordige nasynchronisatie. (De tv-miniserie duurt twee keer zo lang als de bioscoopversie.) Scenario van Etienne Perier en Dominique Fabre.

Ascendancy

1982 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1982. Drama van Edward Bennett. Met o.a. Julie Covington, Ian Charleson, John Phillips, Susan Engel en Philip Locke.

Ondanks het ingewikkelde scenario vlot gemaakt: een toegankelijk oorlogsdrama gesitueerd in Ierland in 1920 maar met duidelijke verwijzingen naar de hedendaagse politieke situatie. Centraal staat Covington als een oorlogsweduwe die aan de dood van haar man een psychische schok heeft overgehouden. Ze wordt door haar omgeving zorgvuldig afgeschermd van de buitenwereld.

Chariots of Fire

1981 | Sportfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1981. Sportfilm van Hugh Hudson. Met o.a. Ben Cross, Ian Charleson, Nigel Havers, Nick Farrell en Alice Krige.

Sportdrama gebaseerd op de handel en wandel van twee Britse atleten, de joodse Harold Abraham en de Schotse missionaris Eric Liddell. De 24-jarige Abraham groeit op in het bevoorrechte milieu van high tea, Cambridge, automobielen en vernuftig gekapte dames. Zijn droom is om als hardloper te schitteren op de Olympische Spelen van Parijs in 1924. Hooglander Eric denkt dat God hem snel heeft gemaakt en 'when I run, I feel his pleasure'. Oscars voor het script van scenarist Welland, die de nadruk legde op de motivatie van de jongelingen, voor de muziek van Vangelis en voor de beste film.

Jubilee

1977 | Muziek, Drama

Verenigd Koninkrijk 1977. Muziek van Derek Jarman. Met o.a. Jenny Runacre, Jordan, Little Nelle, Linda Spurrier en Toyah Willcox.

Een decadente, bizarre punkfabel waarin een alchemist aan koningin Elizabeth I voorstelt een reis naar de toekomst te maken. Ze belandt, in gezelschap van de engel Ariel, in het hedendaagse Londen waar een punkanarchie heerst. Jarman provoceert en trapt wild om zich heen, maar doet het tenminste met stijl. Op de soundtrack muziek van Brain Eno, Adam Ant, Wayne County en Siouxsie and the Banshees.