Stuart Whitman (1928): cast.
Er zijn 99 films gevonden.

Shaughnessy

1996 | Western

Verenigde Staten 1996. Western van William Blinn. Met o.a. Matthew Settle, Tom Bower, Linda Kozlowski, Sarah Paulson en Michael Jai White.

Wounded Heart

1995 | Drama

Verenigde Staten 1995. Drama van Vic Sarin. Met o.a. Paula DeVicq, Jon Hensley, Hank Stratton, Stuart Whitman en Bibi Besch.

Tracy (DeVicq) zit in het financi[KA3]ele wereldje van Wall Street; ze is totaal zonder scrupules. Ze heeft haar vader Jake (Whitman) nooit de scheiding met haar moeder (Besch) vergeven. Nadat Jake door een hartaanval is getroffen, gaat zij meer voor het geld dan voor haar vader naar de ranch [KL]Wounded Heart[KLE] in Texas. Erg hartelijk is de begroeting met vader en haar inmiddels volwassen stiefbroer Sean (Hensley) niet. Jake vraagt Tracy ervoor te zorgen dat de ranch ondanks de financi[KA3]ele problemen, familiebezit blijft. Tracy probeert het op een akkoordje te gooien met de bank, zodat zij bij een gedwongen verkoop kan profiteren. Pilotfilm voor een nieuwe DALLAS-achtige tv-serie (die er nooit gekomen is), ditmaal met een vrouwelijke J.R. Het is niet origineel en niet spannend; de spelprestaties zijn beslist niet indrukwekkend. Ron McGee schreef deze onzin naar een geijkt recept. Sarin en Ernest P. Roebuck hanteerden de camera.

Private Wars

1994 | Actiefilm

Verenigde Staten 1994. Actiefilm van John Weidner. Met o.a. Stephen Railsback, Stuart Whitman, Michael Champion, Brian Patrick en Tim Colceri.

Zoveelste film over terreur in een stadswijk van L.A. De buurtbewoners hebben meer dan genoeg van de corrupte en niet correct optredende politie. Ze besluiten het recht in eigen hand te nemen. Hiervoor kiezen zij een ideale krachtpatser uit: Jack Manning (Railsback), die schoon schip moet maken. Wilt u weten wie de politie omkoopt: een onroerendgoed-speculant, die de mensen uit hun woningen wil kloppen. Filmer Weidner was een voormalige montageman, die nu voor de tweede keer het heft in handen heeft genomen vóór de camera. Al leer je veel met het plakken van filmstroken, die door anderen zijn gedraaid en corrigeer je hun fouten, dan hoeft dat nog niet meteen te betekenen dat je een groot en begenadigd regisseur bent.

Lightning in a Bottle

1994 | Drama

Verenigde Staten 1994. Drama van Jeff Kwitny. Met o.a. Lynda Carter, Dee Wallace, Martin Kove, Matt McCoy en Stuart Whitman.

Goed bedoeld 'glaasje op, laat je rijden'-drama over een keurige jonge vrouw, die zich na een verschrikkelijk verkeersongeluk de ware toedracht niet meer kan herinneren. Alles wat ze weet, is dat de bestuurder van de auto en zijn zoon omgekomen zijn. Geleidelijk aan zoekt zij de stukjes van de puzzel bij elkaar en ontdekt dat er alcohol in het spel was. Het voorspelbare scenario is van Jonnie Lindsell. Het camerawerk is van John V. Fante. Voor de ongeruste kijkers: haar schuld was het niet. Misschien kan er een preventieve werking van de film uitgaan.

Improper Conduct

1994 | Thriller

Verenigde Staten 1994. Thriller van Jag Mundhra. Met o.a. Steven Bauer, Tahnee Welch, John Laughlin, Nia Peeples en Lee Anne Beaman.

In de eerste helft van de film maken we kennis met Welch, die op haar werk te maken krijgt met ongewenste intimiteiten van het nieuwe hoofd marketing Laughlin. Als hij haar in de lift probeert te grijpen, is de maat vol en sleept Welch hem voor het gerecht, bijgestaan door macho advocaat Bauer. Ze verliest en gaat tijdens een autorit uit haar dak en krijgt een dodelijk ongeluk. In de tweede helft probeert haar zuster Beaman Laughlin uit wraak in de val te lokken. Puur formulewerk, één-dimensionale personages dat voor de kritiekloze schare als vermaak ervaren wordt. Met de tamme seksscènes en het tendentieuze dialoog wordt de kijker op het verkeerde been gezet. De productie waarden zijn redelijk al begint het camerawerk van James Michaels stil aan te irriteren. Het redelijk oppervlakkige scenario naar een idee van regisseur Mundhra werd geschreven door Carl Austin.

Fire of passion: Improper conduct

1994 | Erotiek

Verenigde Staten 1994. Erotiek van Jag Mundhra. Met o.a. John Laughlin, Steven Bauer, Tahnee Welch en Stuart Whitman.

Ashley Nichols is een jonge, mooie vrouw in dienst van de machtige Frost Advertising Agency. Ze moet echter gaan samenwerken met de schoonzoon van haar baas, die seksuele avances op Ashley maakt. Als zij daar niet op ingaat, kan dat haar haar carrière kosten. Dan wordt Ashley vermoord. Haar zuster besluit de schoonzoon zowel zakelijk als privé te vernietigen. Daarbij beschikt ze over formidabele wapens, want Ashley's zus is gezegend met een onweerstaanbare seksuele aantrekkingskracht

The Adventures of Brisco Country Jr.

1993 | Western

Verenigde Staten 1993. Western van Bryan Spicer. Met o.a. Bruce Campbell, Julius Carry, Dan Gerrity, Christian Clemenson en Billy Drago.

Pilotaflevering van als geestig bedoelde westernserie, die zich afspeelt rond 1900 in Californië. Het heeft alle ingrediënten van het genre en het onverslijtbare verhaal van goed tegen kwaad: Campbell als hoofdrolspeler, een avonturier met een Harvard-diploma, contra de wrede outlaw Drago. Het metaal, waar Chinese spoorarbeiders tijdens hun werk toevallig op stootten en dat bovennatuurlijke kracht geeft aan wie het aanraakt, loopt als een rode draad door elke aflevering.

Smooth Talker

1990 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1990. Misdaad van Tom E. Milo. Met o.a. Joe Guzaldo, Paul Raci, Blair Weickgenant, Stuart Whitman en Julie Austin.

De vrouwen die erotische verhalen afsteken op een 06-sekslijn in L.A. worden stuk voor stuk vermoord en de politie pakt de verkeerde. Die hangt zich uiteindelijk op in zijn cel en de moorden gaan door. De politie komt tot de verontrustende conclusie dat de gestoorde dader in eigen kring gezocht moet worden. Een weinig originele thriller.

Omega Cop

1990 | Sciencefiction, Actiefilm, Western

Verenigde Staten 1990. Sciencefiction van Paul Kyriazi. Met o.a. Ron Marchini, Meg Thayer, Jennifer Jostyn, Adam West en Chuck Katzakian.

De film speelt in de toekomst, als de beschaving ten onder is gegaan door zonnevlammen. De laatste politieagent uit de stad probeert in bloedeloze actiescènes drie lieve meisjes te redden uit de handen van een bende slavenhandelaars. Het lijkt wel of ook alle acteertalent ten onder is gegaan. Ook bekend als JOHN TRAVIS, SOLAR SURVIVOR.

Mob Boss

1990 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1990. Komedie van Fred Olen Ray. Met o.a. Eddie Deezen, Morgan Fairchild, William Hickey, Stuart Whitman en Don Stroud.

VV.

Moving Target

1989 | Mysterie, Actiefilm, Erotiek

Italië​/​​Verenigde Staten 1989. Mysterie van Marius Mattei. Met o.a. Ernest Borgnine, Linda Blair, Stuart Whitman, Charles Pitt en Janine Linde.

Een wegwerpfilm met als voornaamste attractie het lekkere lijf van de blonde Janine Linde, die een meisje speelt dat lijdt aan geheugenverlies, na een achtervolging en een auto-ongeluk na de moord op haar vriendje. Ze is ervan overtuigd dat ze de dochter is van een beroemde tennisspeler en ze verleidt hem. Nu weet hij heel zeker dat ze níet zijn dochter is, dus hij vindt het allemaal best. Intussen wordt ze achternagezeten door de slechterikken, die de sleutel van een kluis willen hebben, terwijl een man in het zwart op de fiets iedereen vermoordt. En dan volgt de cynische en knullige ontknoping. Linda laat zoveel tiet zien, dat je op het laatst denkt: laat maar hangen.

Once Upon a Texas Train

1988 | Western

Verenigde Staten 1988. Western van Burt Kennedy. Met o.a. Willie Nelson, Richard Widmark, Angie Dickinson, Stuart Whitman en Shaun Cassidy.

Een onderhoudende western met een stel doorgewinterde sterren. Shaun Cassidy speelt een afvallige die de plannen om een trein te beroven tracht te verijdelen. Hierdoor komen de ex- schurk Nelson en zijn bende oude rotten te staan tegenover hun tegenstander Widmark en zijn posse. Veteraan Kennedy schreef, regisseerde en produceerde de film. Het camerawerk is van Ken Lamkin. Ook bekend als TEXAS GUNS.

Deadly Reactor

1988 | Sciencefiction, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1988. Sciencefiction van David Heavener. Met o.a. David Heavener, Allyson Davis, Darwyn Swalve, Stuart Whitman en Arvid Holmberg.

Na een allesvernietigende atoomoorlog ziet de wereld er weer uit als in een goedkope western: een schietgrage priester beschermt een vredige gemeenschap tegen wilde gangsters. Groter vullis, waarin ook nog uit de Bijbel geciteerd wordt, bestaat er niet. Niks deugt - het spel niet, het tempo niet en het hele idee niet. Dank u, schrijver/regisseur Heavener.

Stillwatch

1987 | Mysterie

Verenigde Staten 1987. Mysterie van Rod Holcomb. Met o.a. Lynda Carter, Angie Dickinson, Don Murray, Stuart Whitman en Barry Primus.

Carter, tv-journaliste, is opgenomen in de politieke redactie en verhuist naar Washington, waar ze haar intrek neemt in het huis van haar ouders, dat ze niet meer heeft betreden sinds haar ouders er voor haar ogen werden vermoord. Deze hele periode is uit haar herinnering gebannen, maar terwijl ze een portret maakt van senator Dickinson, die op het punt staat de eerste vrouwelijke vice-president te worden, is ze slachtoffer van mysterieuze occulte gebeurtenissen in het huis. Alledaagse thriller, die zich aandient als griezelfilm maar waarin tegen het einde alle fantastische elementen worden weggeduwd. De acteurs lopen rond alsof ze steeds op instructies wachten, en de opbouw van het scenario van Laird Koenig en David Peckinpah, naar de succesroman van Mary Higgins Clark, is stroef en hortend. Jon Kranhouse deed camera.

First Strike

1986 | Actiefilm

Verenigde Staten 1986. Actiefilm van Allan Kuskowski. Met o.a. Stuart Whitman, Paul Mantee, Bart Braverman, Leoon Askin en Harvey Vernon.

Een spionnenruil tussen Amerikanen en Russen moet plaats vinden aan boord van een atoomduiboot in de Middellandse Zee. Via een complot van de KGB weet een Russische agente het commando op de Amerikaanse duikboot te veroveren. Houterige B-film.

The Treasure of the Amazon

1985 | Avonturenfilm

Mexico 1985. Avonturenfilm van René Cardona Jr.. Met o.a. Stuart Whitman, Emilio Fernandez, Donald Pleasence, Bradford Dillman en Ann Sidney.

Een domme avonturenfilm waarin Whitman leider is van een Zuidamerikaanse expeditie, op zoek naar een schat van diamanten. Veel geweld.

Ransom

1985 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1985. Thriller van Richard Compton. Met o.a. Oliver Reed, Stuart Whitman, Deborah Raffin, Jim Mitchum en John Ireland.

Een geflipte Vietnamveteraan houdt op wrede wijze huis onder de notabelen van een stadje in Arizona. De nauwelijks uitgewerkte onderlinge tegenstellingen en gesignaleerde malversaties doen veel afbreuk aan een harmonische opbouw.

Beverly Hills Cowgirl Blues

1985 | Misdaad

Verenigde Staten 1985. Misdaad van Corey Allen. Met o.a. James Brolin, Lisa Hartman, David Hemmings, Irena Ferris en Michael C. Gwynne.

Om de moord op een vriendin op te lossen, moet plattelandsagente Hartman naar Los Angeles. Ze krijgt de hulp van Brolin die zijn best doet om te bewijzen dat hij als man van de stad over heel wat meer speurtalent beschikt. Toch wordt hij verliefd op haar, terwijl zij een bende diamantsmokkelaars weet op te rollen. Flauwe, oppervlakkige politiefilm die spannend, noch plezierig is. Amusement om niet bij na te denken met oubollige grappen over de man-vrouwrelatie. Slechte acteerprestaties. Rick Huskey schreef het scenario, dat bol staat van de clichés en achter de camera stond Harry May.

The Master - part 4

1984 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1984. Avonturenfilm van Gordon Hessler. Met o.a. Michael Caffee, Lee Van Cleef, Timothy Van Patten, Sho Kosugi en Tara Buckman.

Afleveringen 7 en 8 van de tv-serie [KL]The Master[KLE] waarvan nummer 7 ook al op het 3e deel van de serie videobanden staat, maar dan onder een andere titel. Het eerste verhaal dus opnieuw. De helden schieten Maggie en haar dochter te hulp. De dochter (Buckman) is ook in aflevering 8 te zien, waarin Van Cleef en Van Patten met een poging tot juwelendiefstal te maken krijgen.

The Master - part 3

1984 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1984. Avonturenfilm van Sidney Hayers en Gordon Hessler. Met o.a. Lee Van Cleef, Timothy Van Patten, Sho Kosugi, Susan Kase en Robert Pine.

Opnieuw twee avonturen uit de tv-serie [KL]The Master[KLE]. Het gaat hier om de afleveringen 6 en 7. In het eerste verhaal stuiten de beide helden (Van Cleef en Van Patten) op wapensmokkel, in het tweede staan ze aan de kant van Muldaur om haar te helpen tegen een landeigenaar.

Invaders of the Lost Gold

1984 | Avonturenfilm, Actiefilm

Italië 1984. Avonturenfilm van Alan Birkinshaw. Met o.a. Stuart Whitman, Laura Gemser, Harold Sakata, Edmund Purdom en Woody Strode.

Een standaard zoektocht in de Maleisische jungle naar een verloren goudschat uit WO II. Hebzucht, chantage, bedrog, moord en doodslag zijn te aanschouwen in dit clich[KA1]e-werkje. Sekspoes Gemser (BLACK EMANUELLE) is even te zien in een heel klein rolletje.

El Tesoro de la selva perdida

1984 | Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Mexico 1984. Avonturenfilm van René Cardona Jr.. Met o.a. Stuart Whitman, Donald Pleasence, Bradford Dillman, John Ireland en Emilio Fernández.

Verschillende groepen avonturiers slaan zich door het oerwoud heen op zoek naar een schat die uit diamanten bestaat. Een stereotiepe en platvloerse film, die gemaakt werd met weinig middelen. Er spelen een paar aftakelende Amerikaanse acteurs in mee. De legendarische Emilio 'Indio' Fernández maakt echter veel goed.

Vultures

1983 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1983. Mysterie van Paul Leder. Met o.a. Stuart Whitman, Greg Mullavey, Aldo Ray, Ann Sidney en Meredith Macrae.

Stervende multimiljonair roept zijn familie bijeen in zijn villa. Niet veel later vindt de eerste, gruwelijke moord plaats.

El Tesoro del Amazones

1983 | Avonturenfilm, Actiefilm

Mexico 1983. Avonturenfilm van René Cardona Jr.. Met o.a. Stuart Whitman, Donald Pleasence, Bradford Dillman, John Ireland en Sonia Infante.

In het Amazonegebied zoeken een groep avonturiers, een Duitse ex-nazi en een drietal goudzoekers verbeten naar goud. Via allerlei obstakels als: piranha's, krokodillen en een stam koppensnellers trachten zij, met een flinke dosis hebzucht, hun doel te bereiken. Een bloedige avonturenfilm met prachtige opnamen van het Amazonegebied.

Messenger Of Death Demonoid

1981 |

1981. Alfredo Zacharias. Met o.a. Stuart Whitman, Samantha Eggar, Erika Carlson en Roy Cameron Jenson.

In het Amazonegebied zoeken een groep avonturiers, een Duitse ex-nazi en een drietal goudzoekers verbeten naar goud. Via allerlei obstakels als: piranha's, krokodillen en een stam koppensnellers trachten zij, met een flinke dosis hebzucht, hun doel te bereiken. Een bloedige avonturenfilm met prachtige opnamen van het Amazonegebied.

La Mano del Diablo

1981 | Horror

Italië 1981. Horror van Alfred Zacharias. Met o.a. Samantha Eggar, Stuart Whitman, Roy Cameron Jenson, Narciso Busquets en Erika Carlson.

Terwijl ze in een Mexicaanse mijn werken, graven Eggar en echtgenoot een hand op die bezit van hem neemt en angst en verwoesting om zich heen zaait. Smakeloze regie, een rotscenario en prullerige trucage staan elke spanning in de weg. Ook bekend als DEMONOID MESSENGER OF DEATH en MACABRA.

I Guerrieri del terrore

1981 | Misdaad

Italië 1981. Misdaad van René Cardona Jr.. Met o.a. Stuart Whitman, Antonella Interlenghi, Francisco Rabal, Gianni Machina en Marisa Mell.

Bende overvalt casino, maar wordt ten dele door politie uitgeroeid. Enkele overlevenden gijzelen vervolgens een gezin. Chaotische film met nadruk op actie en geweld, waarvan de plot tot het laatste half uur volstrekt duister blijft.

Butterfly

1981 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Canada​/​​Verenigd Koninkrijk 1981. Drama van Matt Cimber. Met o.a. Stacy Keach, Pia Zadora, Orson Welles, Lois Nettleton en Edward Albert.

Smoezelige smartlap, naar de roman van James M. Cain, waarin Zadora, een op rijkdom beluste sekspoes, Keach, die haar papa heet te wezen, verleidt. Welles steelt de film - niet zo'n moeilijke taak - als rechter.

The Monster Club

1980 | Horror

Verenigd Koninkrijk 1980. Horror van Roy Ward Baker. Met o.a. Vincent Price, John Carradine, Donald Pleasence, Stuart Whitman en Warren Saire.

In een donkere steeg stelt vampier Price aan de bekende horrorauteur Carradine de vreemde vraag of hij wat van zijn bloed mag drinken. Hij stemt toe en uit dank neemt Price hem mee naar de `Monster Club` om nieuwe inspiratie op te doen. Daar ziet Carradine hoe een vrouw het slachtoffer wordt van een `shadmock` (een fluitmonster) dat ze wil bedriegen. Daarna wordt hem het verhaal verteld van een jongen wiens vader een vampier was en tenslotte raakt filmproducent Whitman, op zoek naar een geschikte locatie, verstrikt in een kannibalistisch dorpje, waar hij geholpen wordt door een 'humgoo'. Goede sketchfilm met een geslaagde afwisseling van griezel en humor in de traditie van de Hammer/Amicus-producties. Enthousiast spel van een hele reeks bekende gezichten. De roman van R. Chetwynd-Hayes werd geadapteerd door Edward & Valerie Abraham. Achter de camera stond Peter Jessop.

Guyana: Cult of the Damned

1980 | Drama

Spanje​/​​Mexico 1980. Drama van René Cardona Jr.. Met o.a. Stuart Whitman, Gene Barry, John Ireland, Joseph Cotten en Bradford Dillman.

Het zal niet gemakkelijk zijn geweest van de verschrikkingen van Jonestown - waar godsdienstwaanzinnigen massaal zelfmoord pleegden - een tam drama te maken, maar daar zijn ze wel in geslaagd. Ook bekend als GUYAN en EL CRIME DEL SIGLO.

Cuba Crossing

1980 | Thriller

Verenigde Staten 1980. Thriller van Chuck Workman. Met o.a. Stuart Whitman, Robert Vaughn, Raymond St. Jacques, Woody Strode en Sybil Danning.

Stoere Whitman raakt verwikkeld in een complot om Fidel Castro te vermoorden. Opgenomen in Key West, Florida, en het landschap is ten minste mooi. Alternatieve titels KILL CASTRO, THE MERCENARIES, SWEET VIOLENT TONY en ASSIGNMENT: KILL CASTRO.

Women In White

1979 | Drama

Verenigde Staten 1979. Drama van Jerry London. Met o.a. Susan Flannery, Kathryn Harrold, Howard McGillin, Sheree North en David Ackroyd.

Mini-serie in drie delen. Een drama in het ziekenhuis: iedereen ijvert voor promotie, de één gunt de ander het licht in de ogen niet en daarnaast zien we nog een serie persoonlijke problemen die door de dagelijkse werkzaamheden heenlopen. Hoeveel drama er ook was, niemand liep er warm voor. Scenario van Robert Malcolm Young en Irving Pearlberg naar de roman van Frank G. Slaughter.

The Treasure Seekers

1979 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1979. Avonturenfilm van Henry Levin. Met o.a. Elke Sommer, Stuart Whitman en Rod Taylor.

Mini-serie in drie delen. Een drama in het ziekenhuis: iedereen ijvert voor promotie, de één gunt de ander het licht in de ogen niet en daarnaast zien we nog een serie persoonlijke problemen die door de dagelijkse werkzaamheden heenlopen. Hoeveel drama er ook was, niemand liep er warm voor. Scenario van Robert Malcolm Young en Irving Pearlberg naar de roman van Frank G. Slaughter.

The Seekers

1979 | Drama, Western, Historische film

Verenigde Staten 1979. Drama van Sidney Hayers. Met o.a. Randolph Mantooth, Eddie Adams, Neville Brand, Delta Burke en John Carradine.

Na THE BASTARD en THE REBELS het derde en laatste deel over het leven van Philip Kent, hier gespeeld door Milner. Hij is nu op leeftijd en de familie (inclusief twee zonen en hun kinderen) trekken naar het westen om daar hun bestaan op te bouwen. De minst interessante van de drie.

The Last Convertible

1979 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1979. Drama van Gus Trikonis, Jo Swerling Jr. en Sidney Hayers. Met o.a. Perry King, Bruce Boxleitner, Edward Albert, John Shea en Michael Nouri.

Mini-serie in drie delen, naar een boek van Anton Myrer.We volgen vijf studenten van Harvard uit 1944 en hun belevenissen in de dertig jaar daarna. Raffin is de rode draad: zij heeft met alle jongens een relatie gehad. Het totaal is matig interessant ondanks vele gastrollen van beroemdheden.

La mujer de tierra caliente

1979 | Romantiek

Spanje 1979. Romantiek van José Maria Forqué. Met o.a. Stuart Whitman, Laura Gemser, Gabrielle Tinti, Pilar Velasquez en Paola Senatore.

In Latijns-Amerika gesitueerde `serieus` bedoelde erotiek waarin een Amerikaanse ingenieur (Whitman) tijdens een paardentransport de knappe donkerhuidige vrouw (Gemser) ontmoet. Zij vertellen elkaar hun wederzijdse uit kommer en kwel bestaande seksuele tribulaties, vallen elkaar uiteraard in de armen maar worden dan toch weer uit elkaar gedreven. Opnieuw wordt aangetoond hoe moeilijk het is ernstig te blijven wanneer de film de erotische toer op gaat. Zelfs de pseudo filosofische dialogen van de hoofdpersonages worden na een tijdje lachwekkend, omdat de ernst tussen het gehijg verloren gaat. Het scenario is van Hermogese Sainz en Adriano Bolzoni. Het camerawerk is van Alejandro Ulloa.

Fabricantes de pánico

1979 | Actiefilm

Mexico​/​​Spanje​/​​Italië 1979. Actiefilm van René Cardona Jr.. Met o.a. Stuart Whitman, Marisa Mell, Victoria Vera en Francisco Rabal.

Door tussenkomst van een speciaal commando worden enkele mensen gered, die door een groep terroristen worden gegijzeld. Een even grof als opruiende film.

Condominium

1979 | Drama

Verenigde Staten 1979. Drama van Sidney Hayers. Met o.a. Barbara Eden, Dan Haggerty, Steve Forrest, Ralph Bellamy en MacDonald Carey.

Het onbezorgde bestaan van een van zon, zee en elkaar genietend koppel wordt bedreigd door een dodelijke orkaan. Naar de bestseller van John D. MacDonald.

Run for the Roses

1978 | Komedie, Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1978. Komedie van Henry Levin. Met o.a. Vera Miles, Stuart Whitman, Sam Groom, Panchito Gomez en Theodore Wilson.

Lopende-bandfilm voor het hele gezin over een Portoricaanse jongen die bij zijn stiefvader in Kentucky woont en er een kreupel paard verzorgt waarmee hij in de Kentucky Derby hoopt uit te komen. Ongeïnspireerde stof voor een weinig eisend kijkerspubliek.

Go West, Young Girl

1978 | Western

Verenigde Staten 1978. Western van Alan J. Levi. Met o.a. Karen Valentine, Sandra Will, Stuart Whitman, Richard Jaeckel en David Dukes.

In deze lichtvoetige western komen een pittig meisje uit het oosten en de weduwe van een cavalerie-officier tegenover gokkers, premiejagers en wellustige gezagsdragers te staan als ze op zoek gaan naar Billy the Kid.

The White Buffalo

1977 | Western

Verenigde Staten 1977. Western van J. Lee Thompson en Jack Lee Thompson. Met o.a. Charles Bronson, Jack Warden, Will Sampson, Kim Novak en Clint Walker.

In zijn nachtmerries wordt Bill Hickok (Bronson) doorlopend geplaagd door de legendarische witte buffel. Samen met zijn oude vriend Charlie Zane (Warden) trekt hij de bergen in, vastbesloten terug te komen met de huid van het dier. Onderweg ontmoeten ze de Indiaan Crazy Horse (Sampson), die zijn eigen redenen heeft om het beest dood te wensen. Idiote actiefilm, die mythe en realiteit door elkaar haalt. Door de vele donkere opnamen vallen de mislukte special effects minder op. Dit is het soort film dat de western een slechte naam bezorgde. Richard Sale schreef een scenario op basis van zijn eigen roman, en Paul Lohman bracht het netjes in beeld. Een goede raad: sluit je ogen en geniet van de mooie muziek die John Barry voor de film schreef. Ook bekend als HUNT TO KILL.

Ruby

1977 | Horror

Verenigde Staten 1977. Horror van Curtis Harrington. Met o.a. Piper Laurie, Stuart Whitman, Roger Davis, Janit Baldwin en Crystin Sinclaire.

Complexe inhoud waarin de geest van een reeds lang overleden gangster bezit neemt van een doof meisje dat hij op moord uitstuurt naar een drive-in-theater waar griezelfilms draaien (dat geleid wordt door zijn ex-bendeleden). Een paar momenten zijn zowel komisch als griezelig, maar deze bovennatuurlijke thriller is over het algemeen ongelijk van toon.

Oil

1977 |

1977. Mircea Dragan. Met o.a. George Dinica, William Berger, Woody Strode, Stuart Whitman en Ray Milland.

Complexe inhoud waarin de geest van een reeds lang overleden gangster bezit neemt van een doof meisje dat hij op moord uitstuurt naar een drive-in-theater waar griezelfilms draaien (dat geleid wordt door zijn ex-bendeleden). Een paar momenten zijn zowel komisch als griezelig, maar deze bovennatuurlijke thriller is over het algemeen ongelijk van toon.

Delta Fox

1977 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1977. Avonturenfilm van Ferd Sebastian en Beverly Sebastian. Met o.a. Richard Lynch, Priscilla Barnes, Stuart Whitman, John Ireland en Richard Jaeckel.

Weinig bijzonder actie-achtervolgingswerkje, waarin een smokkelaar vlucht van Miami naar Los Angeles.

Un Magnum speciale per Tony Saitta

1976 | Mysterie, Actiefilm

Italië​/​​Canada 1976. Mysterie van Alberto De Martino. Met o.a. Stuart Whitman, John Saxon, Martin Landau, Gayle Hunnicutt en Carole Laure.

Een politieman in Montréal onderzoekt de moord op zijn zuster die een hem onbekend morsig leven leidde. Hij zou op een derde van de film al achter de waarheid zijn gekomen als hij alle getuigen niet onmiddellijk in elkaar had geslagen, nog vóór ze zijn vragen konden beantwoorden. De knokpartijen en geweldscènes zijn doel op zich, zonder aanleiding of functie in de whodunit waarvan de ontknoping dan ook totaal uit de lucht komt vallen. De Hollywood-achtige B-acteurs moeten de co-produktie een Amerikaans aanzien geven, maar hun stereotiepe rollen hebben al evenmin verband met het verhaal. Laure is goed in de rol van het slachtoffer.

S.W.A.T.: The Running Man

1976 | Misdaad, Actiefilm

Verenigde Staten 1976. Misdaad van Gene Levitt. Met o.a. Steve Forrest, Rod Perry, Robert Urich, Mark Shera en James Coleman.

Zie: S.W.A.T.

On a Deadman's Chest

1976 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1976. Avonturenfilm van Henry Levin. Met o.a. Stuart Whitman, Elke Sommer en Rod Stuart.

Twee oude studievrienden gaan te land en ter zee op zoek naar een oude schat die uiteindelijk door de regering wordt geconfisceerd. Een toffe jongens-film, gladjes gemaakt, maar zonder spanning of humor.

Mean Johnny Barrows

1976 | Misdaad

Verenigde Staten 1976. Misdaad van Fred Williamson. Met o.a. Fred Williamson, Jenny Sherman, Aaron Banks, Anthony Caruso en Luther Adler.

Inderdaad 'MEAN', maar wel stomvervelend. Een Vietnamveteraan krijgt met de mafia te maken. Williamson maakte zijn regiedebuut met deze trage film, opmerkelijk vanwege de onwaarschijnlijke rolbezetting en de verademing van Goulds ongerijmde humor.

Death Trap

1976 | Horror

Verenigde Staten 1976. Horror van Tobe Hooper. Met o.a. Neville Brand, Marilyn Burns, Mel Ferrer, Carolyn Jones en William Finley.

Zonderlinge hotelier (Brand) waart met zeis moordend rond onder hotelgasten en voert gemutileerde lijken aan zijn huiskrokodil. Na THE TEXAS CHAIN SAW MASSACRE (1974) opnieuw een gedetailleerde studie in sadisme, bondage en mutilatie van de merkwaardige Tobe Hooper. Voor toeschouwers met maag van spanbeton. Ook bekend als STARLIGHT SLAUGHTER, EATEN ALIVE, HORROR HOTEL MASSACRE en LEGEND OF THE BAYOU.

Blazing Magnum

1976 | Misdaad, Actiefilm

Canada 1976. Misdaad van Martin Herbert. Met o.a. Stuart Whitman, John Saxon, Martin Landau, Tisa Farrow en Carole Laure.

Een politieman onderzoekt de moord op zijn zuster. Whitman op de DIRTY HARRY-toer, maakt een vermoeide indruk en iedereen ziet er verdacht uit. De stunts worden goed uitgevoerd, maar de film is verder niet opvallend.

Las Vegas Lady

1975 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1975. Misdaad van Noel Nosseck. Met o.a. Stella Stevens, George DiCenzo, Lynne Moody, Linda Scruggs en Joseph Della Sorte.

Nog minder dan een routine-overvalfilm; het verhaal over een bewaker die door de knieën gaat voor de Las Vegas Lady. Zelfs 'Las Vegas Hillbillies' is beter.

Crazy Mama

1975 | Misdaad, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1975. Misdaad van Jonathan Demme. Met o.a. Cloris Leachman, Stuart Whitman, Ann Sothern, Jim Backus en Donny Most.

Vrolijke, niet te stuiten kitscherige verheerlijking van Amerika in de jaren vijftig (nieuwe kansen, rock & roll en avonturen per auto), gemaakt in de tijd dat regisseur Demme exploitatiefilms maakte, volgt drie generaties vrouwen (Sothern, Leachman en Purl), en de mannen die ze oppikken, op een absurde rooftocht tussen Californië en de aloude thuishaven Arkansas. Hier en daar grof, maar als geheel een juweeltje.

Call Him Mr. Shatter

1975 | Actiefilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1975. Actiefilm van Michael Carreras. Met o.a. Kao Husing, Chiang Han, James Ma, Lo Wei en Liu Ya Ying.

Vrolijke, niet te stuiten kitscherige verheerlijking van Amerika in de jaren vijftig (nieuwe kansen, rock & roll en avonturen per auto), gemaakt in de tijd dat regisseur Demme exploitatiefilms maakte, volgt drie generaties vrouwen (Sothern, Leachman en Purl), en de mannen die ze oppikken, op een absurde rooftocht tussen Californië en de aloude thuishaven Arkansas. Hier en daar grof, maar als geheel een juweeltje.

Welcome to Arrow Beach

1973 | Horror

Verenigde Staten 1973. Horror van Laurence Harvey. Met o.a. Laurence Harvey, Joanna Pettet, Stuart Whitman, Meg Foster en John Ireland.

Een jong meisje komt in contact met een kannibalistisch echtpaar. De politie gelooft haar niet en dus moet ze er zelf iets aan doen. Deze gênante thriller is later uitgebreid met enkele bloederige fragmenten en hertiteld als TENDER FLESH.

The Cat Creature

1973 | Horror

Verenigde Staten 1973. Horror van Curtis Harrington. Met o.a. David Hedison, Gale Sondergaard, Stuart Whitman, Keye Luke en John Carradine.

Scenario van Robert (PSYCHO) Bloch en goeie regie gecombineerd in ongebruikelijk horror-verhaal over katten-godin die slachtoffers in bezit neemt en zo gebruikt om toegang te krijgen tot een gouden amulet. Spannend,

The Woman Hunter

1972 | Thriller

Verenigde Staten 1972. Thriller van Bernard L. Kowalski. Met o.a. Barbara Eden, Robert Vaughn, Stuart Whitman, Sydney Chaplin en Larry Storch.

De rijke, onevenwichtige Eden denkt dat iemand het tijdens haar vakantie in Mexico voorzien heeft op haar juwelen en haar leven. Een thriller met een niet overtuigend slot alsof de hele produktie slechts een excuus is voor Eden om een modeshow weg te geven.

The High Flying Spy

1972 | Western

Verenigde Staten 1972. Western van Vincent McEveety. Met o.a. Stuart Whitman, Darren McGavin, Vincent Van Patten, Shug Fisher en Andrew Prine.

We volgen de avonturen van de jonge Van Patten in de Amerikaanse burgeroorlog. Voor het spioneren bij de andere partij (met ballonnen) zijn Whitman en McGavin.

Shatter

1972 | Thriller, Erotiek

Verenigd Koninkrijk 1972. Thriller van Michael Carreras. Met o.a. Stuart Whitman, Peter Cushing, Anton Diffring, Ti Lung en Lily Li.

Whitman is de wat uitgebluste huurmoordenaar uit de titel die een opdracht moet uitvoeren in Zuid-Afrika voor een internationale organisatie in Hongkong. Als hij om zijn geld komt, schijnt niemand iets te weten; zijn contact in Washington DC weet evenmin iets, maar laat nog net los dat de organisatie op hem loert. Whitman gaat met behulp van een stel kungfu-vechters de zaak tot op de bodem uitzoeken. Het weinig geslaagde debuut van griezelproducent Hammer op de kungfu-markt. Er kwamen drie regisseurs aan te pas voordat de film compleet was. Hammer-ster Cushing speelt de rol van Rattwood. Scenario van Don Houghton. Camerawerk van Brian Probyn, John Wilcox en Roy Ford. Ook bekend als KILL MR. SHATTER en CALL HIM MR. SHATTER.

Run, Cougar, Run

1972 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1972. Avonturenfilm van Jerome Courtland. Met o.a. Stuart Whitman, Alfonso Arau, Frank Aletter, Lonny Chapman en Douglas Fowley.

Disney-verfilming van het boek The mountain lion van Robert Murphy. Het is allemaal vrij tam, zodat echte spanning slechts zelden aanwezig is. Scenario van Louis Pelletier, camerawerk van William Cronjager.

Night of the Lepus

1972 | Horror, Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten 1972. Horror van William F. Claxton en William Claxton. Met o.a. Stuart Whitman, Janet Leigh, Rory Calhoun, DeForest Kelley en Paul Fix.

Konijnen van maar liefst 75 kilo en 1,20 meter hoog terroriseren de provincie; niet Elmer Fudd, maar de Nationale Garde grijpt in.

Revenge

1971 | Mysterie

Verenigde Staten 1971. Mysterie van Jud Taylor. Met o.a. Shelley Winters, Stuart Whitman, Bradford Dillman, Carol Rossen en Roger Perry.

De krankzinnig geworden mevrouw Hilton (Winters) wil genoegdoening voor de dood van haar dochter en sluit een verdachte zakenman in haar kelder op; diens ontstelde vrouw zoekt toevlucht tot ESP op haar panische zoektocht door San Francisco.

City Beneath the Sea

1971 | Sciencefiction, Actiefilm

Verenigde Staten 1971. Sciencefiction van Irwin Allen. Met o.a. Stuart Whitman, Rosemary Forsyth, Robert Wagner, Joseph Cotten en Richard Basehart.

Het is het jaar 2053: kolonisten in de eerste onderwaterstad moeten in het eerste jaar blootstaan aan pogingen tot invasie, oceaanmonsters en onderlinge ruzies. Meer dan middelmatige productie, dankzij Irwin Allen.

Captain Apache

1971 | Western

Verenigd Koninkrijk​/​​Spanje​/​​Verenigde Staten 1971. Western van Alexander Singer. Met o.a. Lee Van Cleef, Carroll Baker, Percy Herbert, Tony Vogel en Elisa Montes.

Lee Van Cleef is een Apache kapitein in de Union Army die probeert te achterhalen wat een stervende soldaat bedoelde met diens laatste woorden 'april morning'. Helaas hebben zijn informanten de onhebbelijke gewoonte te sterven voordat ze iets zinnigs kunnen melden. Captain Apache reageert de frustratie af door 'april morning' om te toveren tot een liedje en hij ontdekt mettertijd dat iemand de president wil omleggen. Een ouderwets westernverhaal met moderne franje van Britse makelij met Amerikaanse sterren, gefilmd in het stoffige binnenland van Spanje.

The Man Who Wanted to Live Forever

1970 | Thriller, Drama

Canada​/​​Verenigde Staten 1970. Thriller van John Trent. Met o.a. Stuart Whitman, Sandy Dennis en Burl Ives.

De nieuwe directeur van een hartkliniek in moeilijk toegankelijk Canadees gebied wordt zich langzaam bewust van het duivelse doel van een project (zie de titel), waaraan men bezig is. De climax is ontgoochelend, het scenario van Henry Denker is pover en de dialogen zijn banaal. Toen film opnieuw werd gemonteerd voor de export, werd hij er niet beter door, eerder verwarrend. Het camerawerk is van Marc Champion. Mono.

The Man Who Died Twice

1970 | Thriller

Verenigde Staten 1970. Thriller van Joseph Sargent. Met o.a. Stuart Whitman, Brigitte Fossey, Jeremy Slate, Bernard Lee en Severn Darden.

Whitman als hoofdfiguur in een zonderlinge intrige, als rondtrekkend schilder in Spanje die verliefd wordt op een depressieve Française, onwetend van de duistere achtergronden van zijn beminde. Verscheidene goed uitgewerkte bijrollen schetsen een beeld van het interessant verleden van de hoofdfiguur, maar de film als geheel blijft schimmig.

The Last Escape

1970 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1970. Oorlogsfilm van Walter Grauman en Walter E. Grauman. Met o.a. Stuart Whitman, John Collin, Pinkas Braun, Martin Jarvis en Gunther Neutze.

Geheim agent Captain Whitman krijgt opdracht een raketexpert uit Duitsland te halen tegen het einde van WO II. Het loopt precies af zoals je verwacht.

Sweet Hunters

1969 | Drama

Panama​/​​Frankrijk 1969. Drama van Ruy Guerra. Met o.a. Sterling Hayden, Susan Strasberg, Stuart Whitman, Andrew Hayden en Maureen McNalley.

Ornitoloog Hayden leeft met zijn vrouw McNalley en zoon Andrew op een wild, verlaten eiland. Op een naburig eiland is een gevangene (Whitman) ontsnapt en McNalley is ervan overtuigd dat die zich schuil houdt op hun eiland. Wanneer Strasberg, de zus van McNalley, voor enkele dagen arriveert vindt zij haar familie in een zekere droomtoestand. Spoedig wordt ook zij opgenomen in de ongewone en mysterieuze sfeer gaschapen door vreemde situaties. Zeer ongewone, sterk symbolisch geladen film vol hallucinante beelden. Een huis clos in open lucht. De personages zijn raadselachtig, de sfeer beklemmend. Het poëtische scenario van Guerra speelt zich af op de grenslijn tussen realiteit en fantazie. De vijf acteurs zijn grandioos in, voor hen, zeer ongewone rollen. Ten onrechte een haast vergeten film met magistrale beelden van Ricardo Aronovich.

The Invincible Six

1968 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1968. Avonturenfilm van Jean Negulesco. Met o.a. Stuart Whitman, Elke Sommer, Curd Jürgens, James Mitchum en Ian Ogilvy.

Een energieke actiefilm waarin een bonte groep op de vlucht is. Zij schieten de bewoners van een geïsoleerd dorpje te hulp, die door een gangsterbende worden lastig gevallen. De Iranese makers plaatsten THE MAGNIFICENT SEVEN in het hedendaagse Midden-Oosten.

An American Dream

1966 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1966. Drama van Robert Gist. Met o.a. Stuart Whitman, Eleanor Parker, Janet Leigh, Barry Sullivan en Lloyd Nolan.

Van de oorspronkelijke roman van Norman Mailer is niet veel meer overgebleven en het verhaal over een tv-commentator die door onderwereld en politie gezocht wordt wegens moord op zijn vrouw is zeer oppervlakkig. De nachtmerriescènes zijn steriel.

Those Magnificent Men In Their Flying Machines

1965 | Komedie, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1965. Komedie van Ken Annakin. Met o.a. Stuart Whitman, Sarah Miles, James Fox, Alberto Sordi en Robert Morley.

...or How I Flew from London to Paris in 25 hours 11 minutes. Filmmaker Ken Annakin (The Longest Day) vond de lange titel wat 'pompeus', maar gaf naar verluidt ook toe dat de oorspronkelijke titel Flying Crazy waarschijnlijk geen kaskraker had opgeleverd. Het publiek smulde in elk geval van het vliegracespektakel, de slapstick, en van de vele Britse komieken (zoals Terry-Thomas, Eric Sykes en Benny Hill). Het draait om een vliegrace van Londen naar Parijs begin vorige eeuw, en de deelnemers komen uit alle landen waar voor het eerst vliegmachines van de grond kwamen. Alleraardigst.

Signpost to Murder

1965 | Thriller

Verenigde Staten 1965. Thriller van George Englund. Met o.a. Stuart Whitman, Joanne Woodward, Edward Mulhare, Alan Napier en Joyce Worsley.

Een terbeschikkinggestelde ontsnapt uit een inrichting en houdt zich schuil bij een vrouw die in een afgelegen watermolen woont en van wie de man op reis is. Ze ontdekken een lijk in het huis en de politie heeft uiteraard maar één verdachte. Jammer genoeg is de film net iets te gekunsteld, maar het spel is sterk. Scenario van Sally Benson. Camerawerk van Paul C. Vogel. Gefilmd in Panavision.

Sands of the Kalahari

1965 | Avonturenfilm, Actiefilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1965. Avonturenfilm van Cy Enfield en Cy Endfield. Met o.a. Stuart Whitman, Stanley Baker, Susannah York, Harry Andrews en Theodore Bikel.

Een goed geregisseerd verhaal over overlevenden van een vliegramp die zich door de woestijn heenworstelen en aanvallen van de apenbewoners afslaan.

Shock Treatment

1964 | Thriller

Verenigde Staten 1964. Thriller van Denis Sanders. Met o.a. Stuart Whitman, Carol Lynley, Roddy McDowall, Lauren Bacall en Olive Deering.

De werkeloze acteur (Whitman) gaat onder valse naam naar een psychiatrische inrichting om er achter te komen waar de miljoen dollar van de moordenaar McDowall verstopt ligt. Vreemd en onbevredigend melodrama.

Rio Conchos

1964 | Western, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1964. Western van Gordon Douglas en Clair Huffaker. Met o.a. Richard Boone, Stuart Whitman, Jim Brown, Tony Franciosa en Wende Wagner.

Iemand bewapent oorlogszuchtige Indianen. Legerkapitein Whitman moet uitzoeken wie. Hij wordt begeleid door Indianenhater Boone en de Mexicaanse bandiet Franciosa, die uit de gevangenis zijn ontslagen om Whitman bij deze opdracht te helpen. O'Brien is de man op de achtergrond. Maar voor ze die te pakken hebben gaan ze door een hel in deze actierijke en spannende western, die op de roman van Clair Huffaker is gebaseerd. Hijzelf en Joseph Landon bewerkten het boek. Joe MacDonald stond achter de camera en Jerry Goldsmith schreef de muziek. De zwarte voetbalster Brown maakte zijn debuut in deze film.

Le jour et l'heure

1963 | Oorlogsfilm, Experimenteel

Italië​/​​Frankrijk 1963. Oorlogsfilm van René Clément. Met o.a. Simone Signoret, Stuart Whitman, Geneviève Page, Michel Piccoli en Pierre Dux.

'De oorlog interesseert me niet.' Haar desinteresse is volgens het welgestelde personage van Signoret een recht dat ze met passie verdedigt tegenover de Duitse bezetter. Geprezen oorlogsverhalenverteller René Clément krijgt het aanvankelijk niet met zijn gebruikelijke soeplesse op het doek, maar zijn film komt op stoom zodra Signoret raakt opgescheept met een neergestorte piloot. De twee gaan naar Spanje, het ideale toneel voor een mooi verbeelde treinachtervolging tussen de Gestapo en het toevalsduo. En zo krijgt de film alsnog momentum, gestut door die kalm meanderende, soms wat al te precieze proloog.

Convicts Four

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van Millard Kaufman. Met o.a. Ben Gazzara, Stuart Whitman, Ray Walston, Vincent Price en Rod Steiger.

Gazzara geeft een zuivere uitbeelding van een langgestrafte die een professioneel artiest wordt. Buitenissige bezetting van de bijrollen. Hertiteld: REPRIEVE.

The Mark

1961 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1961. Drama van Guy Green. Met o.a. Stuart Whitman, Maria Schell, Rod Steiger, Donald Houston en Maurice Denham.

Whitman speelt een geestelijk gebroken seksueel delinquent die zijn straf heeft uitgezeten en nu opnieuw wil beginnen. Uitstekend geacteerd en geregisseerd.

The Fiercest Heart

1961 | Western

Verenigde Staten 1961. Western van George Sherman. Met o.a. Stuart Whitman, Juliet Prowse, Ken Scott, Raymond Massey en Geraldine Fitzgerald.

Goede rolverdeling en schermutselingen vol actie met Zoeloes kunnen deze lopende-bandfilm niet tot enig hoogtepunt brengen. Speelt in Afrika.

The Comancheros

1961 | Western

Verenigde Staten 1961. Western van Michael Curtiz. Met o.a. John Wayne, Stuart Whitman, Lee Marvin, Ina Balin en Bruce Cabot.

Kapitein Wayne van de Texas Rangers wil de beruchte Comancheros, een blanke bende die de Indianen voorzien van drank en wapens, onschadelijk maken. Inmiddels slaagt hij erin de ontsnapte oplichter Whitman in de boeien te slaan. Bij een overval redt Whitman het leven van Wayne. Tussen beiden ontstaat een aan schommelingen onderhevige relatie: nu eens zijn het dikke vrienden, dan weer vijanden. Deze klassieke western werd de laatste film van Curtiz, ook al wordt een groot deel van het werk aan zijn 2nd unit-regisseur, Cliff Lyons, toegeschreven. De tegenstelling tussen Wayne en Whitman maakt de film nog spannender en wordt met veel humor doorspekt. Het scenario is van James Edward Grant en Clair Huffaker, gebaseerd op een roman van Paul I. Wellman. Knap camerawerk van William H. Clothier en een memorabele score van Elmer Bernstein. Gefilmd in CinemaScope.

Francis of Assisi

1961 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1961. Historische film van Michael Curtiz. Met o.a. Bradford Dillman, Dolores Hart, Stuart Whitman, Cecil Kellaway en Finlay Currie.

Weelderige, religieuze film die verhaalt van de stichter van de school van monniken. Met een sympathieke rol van Dillman. Goede rollen en atmosfeer. Scenario zakt wat af op foute momenten.

The Story of Ruth

1960 | Drama

Verenigde Staten 1960. Drama van Henry Koster. Met o.a. Stuart Whitman, Tom Tryon, Peggy Wood, Viveca Lindfors en Jeff Morrow.

Een statische, nuchtere weergave van het bijbelse verhaal van de vrouw die haar afgoden afzweert als zij het ware geloof ontdekt.

Murder, Inc

1960 | Thriller

Verenigde Staten 1960. Thriller van Burt Balaban en Stuart Rosenberg. Met o.a. May Britt, Stuart Whitman, Peter Falk en Henry Morgan.

Abe Reles (fenomenale rol van Peter Falk) is een geharde huurmoordenaar die door de mafia wordt ingezet om de schulden van een showbizzpaar te vereffenen. Het paar doet er alles aan om van hem af te komen maar kan niet voorkomen dat ze worden meegesleurd in de criminele activiteiten van de misdaadorganisatie Murder, Inc. Gebaseerd op de activiteiten van de gelijknamige bende die naam maakte in de jaren dertig. Bewerking van het boek van Burton Turkus en Sid Feder.

Inc. Murder

1960 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1960. Misdaad van Burt Balaban en Stuart Rosenberg. Met o.a. Stuart Whitman, May Britt, Henry Morgan, Peter Falk en David J. Stewart.

Een verzengende revolveractie, terzake kundige regie en onstuimig acteerwerk verheffen deze gangstersage beduidend boven de middelmaat. Later hertiteld als MURDER INCORPORATED. GB-titel: SHADOW OF FEAR.

These Thousand Hills

1959 | Western

Verenigde Staten 1959. Western van Richard Fleischer. Met o.a. Don Murray, Richard Egan, Lee Remick, Patricia Owens en Stuart Whitman.

Een volwassen western met Murray als boer die leert verantwoordelijk te zijn en loyaal ten opzichte van vrienden. Een stevige rolbezetting.

The Sound and the Fury

1959 | Drama

Verenigde Staten 1959. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Yul Brynner, Joanne Woodward, Margaret Leighton, Stuart Whitman en Ethel Waters.

Deze merkwaardige bewerking door Irving Ravetch en Harriet Frank van een roman van William Faulkner is als film een voortmodderend verhaal over een dochter van trotse, maar inmiddels verarmde grootgrondbezitters die zich bevrijdt uit de verstikkende familiekring. Ze stort zich in de armen van een circusartiest en ze komt vervolgens in aanraking met een reeks bonte vogels, w.o. een dronkelap en een oude vrouw. Ondertussen probeert de oudste zoon de vergane familieglorie te herstellen. De spelprestaties zijn heel goed, maar men zegt dat Faulkers boek verkracht is en gereduceerd is tot de zoveelste bewerking van een verhaal van Anton Tsjechov. Speelt in de Deep South van de V.S. Camerawerk van Charles G. Clarke. De film werd in sommige Europese landen uitgebracht met een lengte van resp. 117m (GB) en 120m (F). Eastmancolor. Cinemascope.

Hound-Dog Man

1959 | Romantiek, Muziek

Verenigde Staten 1959. Romantiek van Don Siegel. Met o.a. Fabian, Carol Lynley, Stuart Whitman, Dodie Stevens en Betty Field.

Een aangenaam verhaal over de plattelandsjongens Fabian en Whitman, die Stevens en Lynley het hof maken. Fabian is verrassend goed; hij zingt natuurlijk ook.

The Decks Ran Red

1958 | Misdaad, Avonturenfilm, Thriller

Verenigde Staten 1958. Misdaad van Andrew L. Stone. Met o.a. James Mason, Dorothy Dandridge, Broderick Crawford, Stuart Whitman en Katharine Bard.

Tot zijn grote verrassing krijgt Edwin Rumill, eerste stuurman van de Mariposa, het commando over het vrachtschip Berwind, maar zijn vreugde krijgt al snel een fikse deuk wanneer hij ziet hoe verwaarloosd het schip is en onwillend de matrozen zijn. Bovendien heeft hij te kampen met de eerste stuurman die zelf op het kapiteinsbaantje had geaasd. Dit alles komt machinist Henry Scott bijzonder goed uit: samen met matroos Leroy Martin heeft hij namelijk een listig plannetje gesmeed waarmee ze zo'n slordige miljoen dollar rijker kunnen worden...

Ten North Frederick

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Philip Dunne. Met o.a. Gary Cooper, Diane Varsi, Suzy Parker, Geraldine Fitzgerald en Tom Tully.

Een voortvarende vrouw (Fitzgerald) stuwt haar man (Cooper) tot grote hoogte in het politieke leven, wat rampzalige gevolgen heeft. Hij vindt troost in verhouding met jong vrouwtje (Parker). Goed spel in een nogal melodramatische bewerking van de roman van John O'Hara.

China Doll

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Frank Borzage. Met o.a. Victor Mature, Li Li Hua, Bob Mathias en Stuart Whitman.

De wat bizarre rode draad die door het verhaal loopt kan toch deze saaie film niet tot leven wekken, waarin Mature per ongeluk een oosterse vrouw koopt en tot over z'n oren op haar verliefd wordt. Als ze beiden op fatale wijze omkomen, komt de dochter gelukkig in Amerika terecht.

War Drums

1957 | Western

Verenigde Staten 1957. Western van Reginald Le Borg en Reginald LeBorg. Met o.a. Lex Barker, Joan Taylor, Ben Johnson, Larry Chance en Richard Cutting.

Barker is het fameuze Apache-opperhoofd Mangas Colorados. Johnson is een goede, blanke vriend van het opperhoofd. Er ontstaat oorlog als goudzoekers het gebied van de Apachen binnentrekken. Die verzetten zich daar tegen. Het leger ziet dat voor een opstand aan en trekt er op uit. Le Borg weet niet alles uit het draaiboek van Gerald Drayson Adams te halen waardoor het niet meer dan een routine-western is gebleven. William Margulies deed het camerawerk.

Johnny Trouble

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van John H. Auer. Met o.a. Ethel Barrymore, Cecil Kellaway, Carolyn Jones, Stuart Whitman en Jesse White.

Een teder verhaal over een oudere vrouw die ervan overtuigd is dat haar lang vermiste zoon terug zal keren en dat hij echt niet zo`n slechte jongen was. Een nieuwe versie van SOMEONE TO REMEMBER (1943).

Seven Men from Now

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van Budd Boetticher. Met o.a. Randolph Scott, Gail Russell, Lee Marvin, Walter Reed en John Larch.

Door Burt Kennedy geschreven western met goed camerawerk van William Clothier. Bandieten overvallen een postkoetsstation en daarbij komt de vrouw van Scott om het leven. Scott gaat achter de zeven moordenaars aan en doodt ze stuk voor stuk. Een bekend thema, door Boetticher kundig uitgebeeld. Andrew V. McLaglen (die in 1956 zijn regiedebuut zou maken) en Robert Morrison produceerden voor Batjac, de maatschappij van John Wayne. Henri Vars schreef de muziek.

Diane

1956 | Drama

Verenigde Staten 1956. Drama van David Miller. Met o.a. Roger Moore, Lana Turner, Pedro Armendáriz, Marisa Pavan en Cedric Hardwicke.

Intriges en amoureuze verwikkelingen aan de hofhouding van Henry II (Moore) in het 16de-eeuwse Frankrijk. De aandacht gaat vooral uit naar de relaties met zijn vrouw en zijn raadgeefster en minnares Diane de Poitiers (Turner). Goed geacteerde nonsens, die niets te maken heeft met de geschiedenis, maar die het Frankrijk van die periode volgens Hollywood-normen herconstrueert. Het is wel amusant, maar zo doorzichtig als glas. De laatste film van Turner voor MGM. Er werd bijzonder veel aandacht besteed aan de luxueuze kostuums en de weelderige decors. Christopher Isherwood baseerde zich op de roman van John Erskine. Voor het prachtige camerawerk tekende Robert Planck. Gedraaid in Cinemascope.

King of the Carnival

1955 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1955. Avonturenfilm van Franklin Adreon. Met o.a. Harry Lauter, Fran Bennett, Keith Richards, Robert Shayne en Gregory Gay.

Serial in twaalf hoofdstukken. Dit was de laatste serial die Republic zou uitbrengen. Het was de top-studio van dit genre geweest en had vele juweeltjes uitgebracht. Ronald Davidson schreef de laatste dertien serials voor de studio in zijn eentje, dus ook deze. Lauter en Bennett werken in een circus en krijgen daar te maken met een bende die vals geld uitgeeft. Ze gaan op zoek naar de leider en dat blijkt de circusbaas, Shayne, te zijn. Een aardig afscheid; Whitman die nog niet aan zijn stercarrière toe was en die in 1951 zijn filmdebuut gemaakt had, speelt een kleine rol.

Silver Lode

1954 | Western

Verenigde Staten 1954. Western van Allan Dwan en Allen Dwan. Met o.a. John Payne, Lizabeth Scott, Dan Duryea, Dolores Moran en Emile Meyer.

Een bescheiden maar goed geslaagde western met een politieke achtergrond. In 1954 joeg McCarthy in Amerika op communisten. Voor de western-fan valt ook zonder kennis van die Amerikaanse toestand wel wat te genieten. Payne wordt ervan beschuldigd de broer van Duryea gedood te hebben, die zich voor marshal uitgeeft en een paar revolverschutters bij zich heeft. Maar Payne handelde uit zelfverdediging. De bevolking gelooft het allemaal niet en Payne moet tegen Duryea en de zijnen opboksen. Karen De Wolfe schreef deze spannende western, met voldoende actie om de aandacht vast te houden. John Alton deed het camerawerk en kleine rollen waren er ook nog voor Morris Ankrum, Stan Jolley, Myron Healey en ex-westernster Lane Chandler.

Rhapsody

1954 | Drama, Romantiek, Musical

Verenigde Staten 1954. Drama van Charles Vidor. Met o.a. Elizabeth Taylor, Vittorio Gassman, John Ericson, Louis Calhern en Michael Chekhov.

Een driehoek-romance tussen de rijke Louise Durant (Taylor), violist Paul Bronte (Gassman) en pianist James Guest (Ericson): het muzikaal tussenspel dikt het melodrama aan. Fay en Michael Kanin bewerkten de roman Maurice Guest van Henry Handel Richardson tot scenario. Camerawerk van Robert Planck.

Brigadoon

1954 | Musical, Fantasy

Verenigde Staten 1954. Musical van Vincente Minnelli. Met o.a. Gene Kelly, Van Johnson, Cyd Charisse, Elaine Stewart en Barry Jones.

Op 24 mei 1754 vraagt de predikant van het Schotse dorpje Brigadoon God de bewoners te beschermen tegen heksen en demonen. Zijn bede zal worden verhoord, op één voorwaarde: Brigadoon moet verdwijnen. Slechts eens in de honderd jaar zal het een dag tot leven komen. Op 24 mei 1954 verdwalen Kelly en Johnson, twee Amerikanen, tijdens een uitstapje in de Highlands. Ze komen terecht in een dorpje dat op geen enkele kaart staat. Een sprookjesmusical met ingrediënten die aan LOST HORIZON doen denken. De muzikale fragmenten zijn sterk, maar het verhaal is te oppervlakkig uitgewerkt. Alan Jay Lerner adapteerde zijn Broadway-musical uit 1947, met songs van hemzelf en Frederick Loewe. In beeld gebracht door Joseph Ruttenberg. Charisse wordt als zangeres gedubd door Carole Richards. Gedraaid in CinemaScope.

The All American

1953 | Sportfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1953. Sportfilm van Jesse Hibbs. Met o.a. Tony Curtis, Lori Nelson, Richard Long, Mamie Van Doren en Gregg Palmer.

Amerikaans rugby komt op tweede plaats in deze typische romance tussen twee sportieve en gezonde jonge mensen (Curtis - Nelson)

Barbed Wire

1952 | Western

Verenigde Staten 1952. Western van George Archainbaud. Met o.a. Gene Autry, Pat Buttram, Anne James, William Fawcett en Leonard Penn.

Ranchers en farmers (veemensen en landbouwers) krijgen het weer eens met elkaar aan de stok. Autry moet de rust herstellen. Bijrol voor Whitman die een jaar eerder zijn filmdebuut maakte. Moore werd later 'The Lone Ranger'