Philip Yordan: scenario, productie en schrijver.
Er zijn 22 films gevonden.

The Unholy

1988 | Horror

Verenigde Staten 1988. Horror van Camilo Vila. Met o.a. Ben Cross, Hal Holbrook, Jill Carroll, William Russ en Trevor Howard.

In deze ambiteuze horrorfilm wordt een priester (Cross) beproefd als de aartsbisschop (Holbrook) hem opdraagt om de duivel uit een kerk in New Orleans te drijven. Het script van veteraan Philip Yordan (geschreven samen met de ontwerper van de film, Fernando Fonseca) is griezelig, maar niet overtuigend. De speciale effecten zijn boeiend, maar het aantrekkelijkste in deze rolprent is Nicole Fortier als de supersexy demon.

Fort Saganne

1984 | Drama, Oorlogsfilm, Avonturenfilm

Frankrijk 1984. Drama van Alain Corneau. Met o.a. Gérard Depardieu, Philippe Noiret, Catherine Deneuve, Sophie Marceau en Michel Duchaussoy.

Saganne (Depardieu) is een man van gewone komaf die in 1911 als soldaat in het Franse Vreemdelingenlegioen de koloniale belangen van zijn land dient. Fanatiek als hij is ontwikkelt Saganne zich onder kolonel Dubreuilh (Noiret) tot een militair strateeg in de Sahara. Drie uur durend epos over de sociale klim van een ambitieuze man is niet steeds even boeiend, hoewel de acteurs een leuk ensemble vormen. Deneuve is te zien als journaliste met wie Saganne een affaire heeft, Marceau speelt het rijke meisje dat hij trouwt.

E continuavano a fregarsi il milione di dollari

1971 | Western, Komedie

Spanje​/​​Italië​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1971. Western van Eugenio Martín. Met o.a. Lee Van Cleef, Gina Lollobrigida, James Mason, Gianni Garko en Simon Andreu.

Een stel huurlingen krijgt de opdracht om een Mexicaanse missiepost die een wapenarsenaal is geworden, op te blazen. Het lukt, maar de opdrachtgever is er zelf met het hun toegezegde miljoen vandoor. Deze spaghetti-western zit dankzij het scenario van Hollywood-veteraan Philip York degelijk in elkaar, maar mist iedere oorspronkelijkheid. Lollobrigida die in diverse vermommingen tegenspelers om haar vinger windt, acteert met verve, hoewel de humor rond haar personage niet van de beste soort is. Regisseur Martin, die ook bekend staat als Gene in plaats van Eugenio schreef mee aan het scenario. De fotografie is van Alejandro Ulloa. Gefilmd in Spanje.

Captain Apache

1971 | Western

Verenigd Koninkrijk​/​​Spanje​/​​Verenigde Staten 1971. Western van Alexander Singer. Met o.a. Lee Van Cleef, Carroll Baker, Percy Herbert, Tony Vogel en Elisa Montes.

Lee Van Cleef is een Apache kapitein in de Union Army die probeert te achterhalen wat een stervende soldaat bedoelde met diens laatste woorden 'april morning'. Helaas hebben zijn informanten de onhebbelijke gewoonte te sterven voordat ze iets zinnigs kunnen melden. Captain Apache reageert de frustratie af door 'april morning' om te toveren tot een liedje en hij ontdekt mettertijd dat iemand de president wil omleggen. Een ouderwets westernverhaal met moderne franje van Britse makelij met Amerikaanse sterren, gefilmd in het stoffige binnenland van Spanje.

Custer of the West

1967 | Biografie, Historische film, Western

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Spanje​/​​Verenigde Staten 1967. Biografie van Robert Siodmak. Met o.a. Robert Shaw, Mary Ure, Ty Hardin, Jeffrey Hunter en Robert Ryan.

Ambitieuze poging tot het maken van een biografische film over de vermaarde generaal; oorspronkelijk product van Cinerama heeft te lijden onder een script met bloedarmoede en kan daardoor geen kleur geven aan het onderwerp. Er zijn versies in omloop die 120m zijn, dus kijk niet raar op als de film op de buis flink korter is.

Battle of the Bulge

1965 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1965. Oorlogsfilm van Ken Annakin. Met o.a. Henry Fonda, Robert Shaw, Robert Ryan, Dana Andrews en George Montgomery.

In de oorspronkelijke versie van deze oorlogsfilm meldt een rancuneuze majoor (Charles Bronson) aan lt.-kolonel Kiley (Henry Fonda) dat ze na de oorlog van Duitsland maar één grote akker moeten maken. Dat zinnetje is in de latere bioscoop- en videoversies niet meer terug te vinden. Het klonk te serieus en te verbeten. Anno 1965 kon er in oorlogsfilms weer een lachje vanaf. 'We'll pick up a landmark,' zegt Kiley (Fonda dus) tegen zijn piloot. 'Sure,' antwoordt die, 'we'll pick up a landmark - right in the kisser.' (IdH/VPRO Gids)

The Fall of the Roman Empire

1964 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 1964. Drama van Anthony Mann. Met o.a. Sophia Loren, Stephen Boyd, Alec Guinness, Christopher Plummer en James Mason.

Bioscoopgangers in de jaren zestig waren zo oudheidsepos-moe dat zelfs het spectaculair nagebouwde Forum (400 meter lang) hen niet kon lokken naar The Fall of the Roman Empire. De film is wel een genreklassieker geworden vanwege de starpower en de prachtige beelden van onder meer schier oneindige, niet-gedigitaliseerde legers. Het verhaal over de Romeinse neergang door gekonkel na de moord op keizer Marcus Aurelius (Guinness), werd redelijk authentiek gehouden onder supervisie van historicus Will Durant, maar meeslepend is anders.

55 Days at Peking

1962 | Historische film, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Spanje 1962. Historische film van Nicholas Ray en Guy Green. Met o.a. Charlton Heston, Ava Gardner, David Niven, Flora Robson en John Ireland.

De sterren nemen het grootste deel voor hun rekening in dit verwarrende historische verslag over de Boksers-opstand in China in 1900. Scenario van Philip Yordan en Bernard Gordon.

King of Kings

1961 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1961. Drama van Nicholas Ray. Met o.a. Jeffrey Hunter, Siobhan McKenna, Robert Ryan, Hurd Hatfield en Viveca Lindfors.

'I was a teenage Jesus', zo werd deze film in 1961 spottend genoemd. Omdat regisseur Ray vaak over tieners filmde (Rebel Without a Cause) en vooral omdat hoofdrolspeler Jeffrey Hunter als Jezus zo jong en modieus oogde. Hoe leuk de spot ook is, feit is dat King of Kings een serieuze en mooie verfilming is van de tweede helft van de Bijbel. Ondersteund door sterke muziek van Oscarwinnaar Miklós Rózsa, widescreen ansichtkaartbeelden van Milton Krasner (All about Eve), een prima bijcast (onder andere Ryan als Johannes de Doper) en met Orson Welles als verteller, schetst Ray een aannemelijk portret van een verlichte man die in zijn tijd revolutionair bezig was.

El Cid

1961 | Avonturenfilm, Biografie, Historische film, Romantiek, Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Spanje​/​​Italië 1961. Avonturenfilm van Anthony Mann. Met o.a. Charlton Heston, Sophia Loren, Hurd Hatfield, Geneviève Page en Raf Vallone.

Eigenlijk geen film voor op tv want dit epos over de Spaanse ridder El Cid die in de 11de eeuw de strijd aanbond met de Moren, moet het vooral hebben van de fraai uitgelichte en grootschalige oorlogstaferelen. Zoals wel vaker bij spektakelfilms houdt het acteren niet over: Heston speelt een beetje saaie, nobele held die ook in de buurt van zijn geliefde Loren vrijwel continu in de plooi blijft. Oscars zaten er niet in, wel een paar nominaties, oa voor de song 'The falcon and the dove'.

Day of the Outlaw

1959 | Western, Drama

Verenigde Staten 1959. Western van André De Toth. Met o.a. Robert Ryan, Burl Ives, Tina Louise, Alan Marshal en Venetia Stevenson.

Rebellen onder leiding van outlaw Ives maken zich meester van het verafgelegen stadje Bitters en voeren er een schrikbewind. Een sterke rancher moet de bange stadsbevolking uit de penarie redden. Een zeer boeiende western. Het scenario is van Philip Yordan naar een roman van Lee E. Wells. Het camerawerk is van Russell Harlan.

The Bravados

1958 | Western

Verenigde Staten 1958. Western van Henry King. Met o.a. Gregory Peck, Joan Collins, Stephen Boyd, Albert Salmi en Henry Silva.

Een onbekende (Peck) arriveert in een stadje de dag voordat een berucht viertal aan de galg zal eindigen na een misdadig leven. Een medeplichtige helpt hen echter te ontsnappen, waarbij de dochter van een plaatselijke winkelier (Collins) wordt gegijzeld. Peck, die vermoedt dat dezelfde bende verantwoordelijk is voor de moord op zijn vrouw enkele maanden eerder, zet de achtervolging in. Goede western, die alle elementen van het genre op een rijtje zet. Geroutineerde acteurs leveren een vakkundige prestatie en de jonge Engelse actrice Collins weet haar mannetje te staan. De beul is inderdaad Joe De Rita, beter bekend als Curly Joe van The Three Stooges. Het scenario is van Philip Yordan en John O'Hara naar een roman van Frank O'Rourke. Mooie beelden van Leon Shamroy.

God's Little Acre

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Anthony Mann. Met o.a. Robert Ryan, Tina Louise, Aldo Ray, Buddy Hackett en Jack Lord.

Brokje Amerikaanse geschiedschrijving, een beeld van het leven van boeren in Georgia, zoals schrijver Erskine Caldwell dat zag, geconcentreerd zowel op de amusante, als de wellustige en gewelddadige aspecten van hun bestaan.

Men in War

1957 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1957. Oorlogsfilm van Anthony Mann. Met o.a. Robert Ryan, Aldo Ray, Robert Keith, Vic Morrow en James Edwards.

In de Koreaanse Oorlog van 1951-1952 is er tijdens de gevechtshandelingen een conflict tussen een harde luitenant, die zijn peloton niet onnodig risico's wil laten lopen, en een sergeant, die zijn zwaar gewonde kolonel probeert mee te slepen, ter verzorging in een veldhospitaal. Een typische oorlogsfilm uit die tijd met veel goede actiescènes en een niet al te sterk verhaaltje. Scenario van Philip Yordan naar de roman Combat van Van van Praag. Camerawerk van Ernest Haller.

The Man from Laramie

1955 | Western, Actiefilm

Verenigde Staten 1955. Western van Anthony Mann. Met o.a. James Stewart, Arthur Kennedy, Donald Crisp, Cathy O'Donnell en Alex Nicol.

Regisseur Anthony Mann maakte in de jaren vijftig prachtige westerns met James Stewart die stuk voor stuk uitblonken in visuele grandeur en gevoel voor innerlijke tweestrijd. The Man from Laramie is misschien wel de sterkste, een ambitieuze film die werd gepresenteerd als de westernversie van Shakespeare's King Lear. James Stewart is de bereden zwerver die de dood van zijn broer wil wreken. Aan het kortste eind bevinden zich boosaardige veeboer Donald Crisp en zijn twee zonen, de één maniakaal en de ander dociel. Stewarts vasthoudendheid - na een extreem brute afstraffing door de maniak - brengt gerechtigheid. Zeer fraai.

The Big Combo

1955 | Misdaad, Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1955. Misdaad van Joseph H. Lewis. Met o.a. Cornel Wilde, Jean Wallace, Brian Donlevy, Richard Conte en Lee Van Cleef.

Ruwe gewelddadige misdaadfilm over agent Leonard Diamond (Wilde) die een afperser achternazit met behulp van ex- gangstervriendin Susan Lowell (Wallace). Stijlvolle regie. Scenario van Philip Yordan. Camerawerk van John Alton. Jacob Gimpel speelt piano. De eerste film geproduceerd door Théodora Films door Cornel Wilde opgericht in 1955, die het jaar daarop regisseur werd.

Johnny Guitar

1954 | Western

Verenigde Staten 1954. Western van Nicholas Ray. Met o.a. Joan Crawford, Sterling Hayden, Mercedes McCambridge, Scott Brady en Ward Bond.

Unieke western - een opera volgens kenner Martin Scorcese - over de titanenstrijd eind negentiende eeuw tussen twee vrouwen: Joan Crawford als een stoere casinohoteleigenaar op een toekomstig treintraject en Mercedes McCambridge als de jaloerse grootgrondbezitter. Rijzige bonk Sterling Hayden speelt de titelheld, een rondreizende muzikant met een bont verleden. Regisseur Ray was verantwoordelijk voor het snedige, gedurfde scenario, gebaseerd op de stuiversroman van Roy Chanslor. Irrelevante wetenswaardigheid: Hayden kocht vijftien jaar later een vertimmerd Nederlands binnenvaartschip genaamd 'Wie zalt weten' en bewoonde het schip op de Parijse Seine.

Broken Lance

1954 | Western

Verenigde Staten 1954. Western van Edward Dmytryk. Met o.a. Spencer Tracy, Robert Wagner, Jean Peters, Richard Widmark en Katy Jurado.

Waardevolle western, alleen al om de aanwezigheid van oude helden Widmark, Wagner en Tracy. Tracy speelt een veebaron. Zijn jongste zoon (Wagner) neemt de schuld op zich van een misdaad die gepleegd is door vader, en belandt voor drie jaar in de gevangenis. Als hij vrijkomt, blijkt dat zijn oudste broer (Widmark) de leiding van de ranch heeft en verantwoordelijk is voor de dood van pa. Dat schreeuwt om wraak. Het verhaal, naar het van bijbelse trekjes doordesemde boek House of Strangers, leverde schrijver Philip Yordan een Oscar op. Uitstekend camerawerk van Joseph MacDonald.

Detective Story

1951 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1951. Misdaad van William Wyler. Met o.a. Kirk Douglas, Eleanor Parker, William Bendix en Lee Grant.

Een doodgewone avond op een politiebureau van New York. Zware jongens en kruimeldieven worden binnengebracht, slachtoffers komen hun nood klagen. De verbitterde detective Douglas is onomkoopbaar. Door jeugdtrauma`s wil hij van geen verzachtende omstandigheden horen. Voor hem zal deze avond anders worden dan gewoonlijk. Aangrijpend relaas van mannen die de wet dienen, hun kwaliteiten en hun zwakheden. Magistraal spel van alle acteurs waarvan er velen hun rol ook al op Broadway speelden, met als uitschieters Douglas en Bendix. Grant is subliem als de verlegen winkeldievegge. Later zou ze problemen krijgen met McCarthy`s communistenjagers. Scenario van Philip Yordan en Robert Wyler (broer van William) naar een toneelstuk van Sidney Kingsley. Uitstekend camerawerk van Lee Garmes. Het ontbreken van muziek versterkt de realistische sfeer.

Whistle Stop

1946 | Romantiek

Verenigde Staten 1946. Romantiek van Leonide Moguy. Met o.a. George Raft, Ava Gardner, Victor McLaglen, Tom Conway en Jorja Cutright.

Wanneer ze na een lange afwezigheid terugkomt in haar geboortedorp, zet Gardner nietsnut Raft en salooneigenaar Conway weer in vuur en vlam. De confrontatie tussen beide mannen is nu echter heviger dan voorheen. Barman McLaglen wil alles zonder bloedvergieten laten verlopen maar slaagt daar niet in. Goedgemaakte série noire, geschreven door Philip Yordan, die zijn inspiratie zocht in een roman van Maritta M. Wolff. Gardner blijft een mooie meid, en zij is ook vrijwel het enige dat je bijblijft van deze film. Goed amusement, maar zo vergeten. Russell Metty leidde het camerawerk en Dimitri Tiomkin componeerde de score.

The Chase

1946 | Drama

Verenigde Staten 1946. Drama van Arthur Ripley. Met o.a. Robert Cummings, Michèle Morgan, Steve Cochran en Peter Lorre.

Langzaam, middelmatig verhaal, zich afspelend op Cuba, waarin Morgan van haar man wegloopt.

Johnny Doesn't Live Here Any More

1944 | Komedie

Verenigde Staten 1944. Komedie van Joe May. Met o.a. Simone Simon, James Ellison, William Terry, Robert Mitchum en Minna Gombell.

De grote voorloper uit WO II van THE APARTMENT, met Simons flat als gekkenhuis, maar alles komt goed met een huwelijk. Hertiteld: AND SO THEY WERE MARRIED.