Sverre Anker Ousdal: cast.
Er zijn 18 films gevonden.

Alla älskar Alice

2002 | Drama, Familiefilm

Zweden 2002. Drama van Robert Hobert. Met o.a. Lena Endre, Marie Richardson, Mikael Persbrandt, Natalie Björk en Marie Göranzon.

Sekten

1997 | Horror, Thriller

Denemarken 1997. Horror van Susanne Bier. Met o.a. Stina Ekblad, Ghita Nørby, Christina Ankerskjold, Camilla Søeberg en Ulrich Thomsen.

Mona geniet met haar vriendinnen van de tijd voor haar huwelijk en laat zich de toekomst voorspellen door een waarzegster. Die voorspelt echter niet veel goeds. Kort daarop raakt Mona's beste vriendin onder invloed van een sekte. Omdat de politie niet direct iets doet, gaat Mona zelf op pad om haar vriendin te bevrijden

Hamsun

1996 | Biografie

Noorwegen​/​​Denemarken​/​​Zweden​/​​Duitsland 1996. Biografie van Jan Troell. Met o.a. Max von Sydow, Ghita Nørby, Anette Hoff, Äsa Söderling en Eindride Eidsvold.

Mona geniet met haar vriendinnen van de tijd voor haar huwelijk en laat zich de toekomst voorspellen door een waarzegster. Die voorspelt echter niet veel goeds. Kort daarop raakt Mona's beste vriendin onder invloed van een sekte. Omdat de politie niet direct iets doet, gaat Mona zelf op pad om haar vriendin te bevrijden

Tashunga

1995 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Noorwegen​/​​Italië​/​​Verenigde Staten 1995. Avonturenfilm van Nils Gaup. Met o.a. James Caan, Christopher Lambert, Catherine McCormack, Burt Young en Morten Faldaas.

In 1899 tijdens de goldrush in Alaska koopt Sean McLennon in het groot stukken grond op en speculeert erop dat er goud in de bodem zit. Die grond behoort meestal aan arme sloebers die hij desnoods met geweld dwingt afstand te doen. Regisseur Gaup zat met een avontuur uit de jaren 1940 in zijn maag wat het publiek van toen misschien nog wel geslikt zou hebben als de rolverdeling uit de grote westernacteurs van toen bestaan zou hebben.

Kristin Lavrandsdatter

1995 | Romantiek, Historische film, Drama

Zweden​/​​Duitsland​/​​Noorwegen 1995. Romantiek van Liv Ullmann. Met o.a. Elisabeth Matheson, Bjøorn Skagestad, Sverre Anker Ousdal, Henny Moan en Rut Tellefsen.

Een liefdesgeschiedenis uit Noorwegen in de middeleeuwen. Kristin (Matheson), de dochter van landeigenaar Lavrans (Ousdal) die drie zonen verloor door diverse spelingen van het lot, is al op jonge leeftijd door haar ouders beloofd aan Simon Darre (Langhelle), maar zij voelt veel meer voor een knappe jongen uit het dorp. Als de zoon van de dorpspredikant haar in de bossen probeert te verkrachten, vraagt Kristin aan haar ouders toestemming om naar een klooster in Oslo te mogen gaan en tot bezinning te komen. In die stad ziet zij ridder Erlend Nikulauss[KL23]n (Skagestad). Hoewel hij een man is met een zekere twijfelachtige reputatie, kiest Kristin voor hem. De liefde is wederzijds. Hun verhouding komt uit, Kristin moet het klooster verlaten, haar vaders trouwbelofte is daarmee gebroken. Als Erlend aan Lavrans om de hand van Kristin vraagt, ontsteekt hij in grote woede. Hierop probeert Erlend Kristin te ontvoeren, maar Erlends minnares Eline (Endre) weerhoudt hem. Als Eline later zelfmoord pleegt, kunnen Erlend en Kristin toch trouwen, maar dan brandt de kerk af. De film is wel mooi, maar te lang en veel te traag. Het scenario dat dramatische spanning mist en voorspelbaar is, is van regisseuse Ullmann naar de roman Kransen van Nobelprijswinnares in 1928 Sigrid Undset. Ullmann speelde deze rol ooit op het toneel aan het begin van haar carrière en zij wilde hem graag in de film doen, maar ironisch genoeg regisseert ze hem in de tweede speelfilm die ze maakt. Matheson die de reïncarnatie van de jonge Ullmann zou kunnen zijn, is schiet helaas tekort. Gelukkig zijn de bijrollen voortreffelijk en is het camerawerk van Sven Nykvist erg mooi. De filmrechten waren vijftig jaar in handen van een advocaat die ze nooit had willen verkopen. Na zijn dood kocht een Zweedse producent de rechten en bood Ullmann de kans de film te draaien, maar zij besloot na het voltooien van deze rolprent de andere twee delen van de trilogie van Sigrid Undset Kristin Lavransdatter, Husfrue en Korset niet te verfilmen en niet meer met deze producenten samen te werken omdat ze aangedrongen hadden dat deze film korter had moeten zijn, op zijn minst voor een release buiten Scandinavië. Ook bekend als KRANSEN.

The Dive

1989 | Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Noorwegen 1989. Thriller van Tristan de Vere Cole. Met o.a. Bjørn Sundquist, Frank Grimes, Michael Kitchen, Eindride Eidsvold en Marika Lagercrantz.

Twee duikers, die voor een oliemaatschappij werken, hebben tijdens een klus problemen met hun capsule op de bodem van de zee. Met onvoldoende zuurstofvoorraad leveren ze een gevecht tegen de klok om te overleven en hun gezond verstand te behouden. Suspenserijke thriller die waarheidsgetrouw overkomt met door zee en wind getekende acteurs wier vertolkingen verder gaan dan het clich[KA1]ematige van dit soort films. Er is een Engelstalige versie (THE DIVE) en een Noorse, waarin de Noorse personages slechts onder elkaar hun taal spreken. Scenario van Leidulv Risan en Carlos Wiggen.

Virtuoso

1988 | Drama, Biografie

Verenigd Koninkrijk 1988. Drama van Tony Smith. Met o.a. Alfred Molina, Alison Steadman, John Heard, Sverre Anker Ousdal en Jane Booker.

Een krachtig drama over waanzin en genie, gebaseerd op het roerige leven van pianist John Ogdon en zijn vrouw Brenda. Molina en Steadman zijn buitengewoon als de gekwelde echtelieden. De complexe en soms weinig flatteuze karakteriseringen zijn des te indringender als men bedenkt dat het scenario is gebaseerd op een boek van Brenda Ogdon zelf.

Uär I and II

1988 | Drama

Noorwegen 1988. Drama van Lasse Glomm. Met o.a. Bentein Bärdson, Petronella Berker, Sverre Anker Ousdal, Bjørn Sundquist en Alphonsia Emmanuel.

In een niet te verre toekomst vlucht een gezin een soort futuristisch Beiroet uit en vestigt zich op een reusachtige vuilnishoop. Beetje bij beetje leren ze te leven met wat de stad wegwerpt en komen zij er ook achter dat zij niet alleen zijn. Een gewelddadig en verontrustend relaas over een samenleving op de rand van de instorting, waar de gebruikelijke waarden vervallen en een alles overheersende anarchie heerst, maar toch nog een greintje menselijke moed, hoop en liefde overleeft. Ook bekend als SWEETWATER.

Sweetwater

1988 | Drama

Noorwegen 1988. Drama van Lasse Glomm. Met o.a. Bentein Baardson, Petronella Barker, Martin Disch, Alphonsia Emmanuel en Per Jansen.

Een echtpaar ontvlucht met hun zoontje een door oorlog en geweld verwoeste stad om een vredig bestaan te vinden op een vuilnisbelt. (De film werd opgenomen op de stortplaats van Rome). Andere overlevenden, waaronder een pooier en zijn hoer, een abortusdokter en een doofstomme reus, komen de rust verstoren. De artistieke fotografie, spectaculaire scènes en onthutsende beelden kunnen deze film, waarin de vaak copulerende personages afwisselend slaapwandelen of stormlopen, niet redden.

Folk og Rövere i Kardomomme By

1988 | Komedie

Zweden​/​​Noorwegen 1988. Komedie van Bente Erichsen. Met o.a. Sverre Anker Ousdal, Ø yvind Blunck, Jon Eikemo, Brasse Brännström en Grynet Molvig.

Het verhaal van een onooglijk stadje, de mensen die er wonen en hun levens, gebaseerd op de razend populaire verhalen van Tjorbjørn Egner. Lichtvoetig, luchthartig en geestig. Niemand in Kardemomme is helemaal slecht of zeer heldhaftig. Ook bekend als KARDAMOM TOWN.

Plastposen

1987 | Komedie

Noorwegen 1987. Komedie van Hans Otto Nicolayssen. Met o.a. Jon Skolmen, Hilde Grythe, Sverre Anker Ousdal, Ingar Helge Gimle en Elsa Lysted.

Een veertiger tracht zich tevergeefs te ontdoen van zijn keukenafval en raakt daardoor verdacht van medeplichtigheid aan een bankroof. De Noorse populaire komiek Skolmen doet zijn best in een gemoedelijke klucht.

Over grensen

1987 | Oorlogsfilm, Drama

Noorwegen 1987. Oorlogsfilm van Bente Erichsen. Met o.a. Bjørn Sundquist, Sverre Anker Ousdal, Inger Lise Rypdal, Ingerid Vardund en Finn Kvalem.

De pogingen van een journalist en een rechercheur om de zaak Feldmann opnieuw in de actualiteit te brengen. Een joods echtpaar werd in 1942 door het Noorse verzet op brute wijze vermoord en beroofd onder het motto de ontsnappingsroute voor vele anderen te beveiligen. Na de oorlog, in 1947, worden de daders ontmaskerd en voor het gerecht gebracht. Ze worden echter vrij gesproken, maar iederen weet dat het niet de juiste oplossing is. Openhartige, barse reconstructiefilm in de rechtzaal, waarin oude verbittering en vijandigheden nieuw leven wordt ingeblazen zonder een bevredigend antwoord. Ook bekend als FELDMANN SAKEN.

Om Kärlek

1987 | Romantiek

Zweden 1987. Romantiek van Mats Arehn. Met o.a. Sven Wollter, Linn Stokke, Sverre Anker Ousdal, Pia Green en Kalle Wolter.

De gescheiden vader Wollter met twee kinderen valt voor de knappe Noorse Stokke, een pas met een zakenman getrouwde jonge vrouw met een kind een uit vorig huwelijk. De hele troep trekt naar Palma voor een vakantie. De liefde bloeit er hoog op, maar terug in Zweden is de realiteit minder romantisch. Een mislukte poging om UN HOMME ET UNE FEMME een Zweeds kleurtje te geven.

Etter Rubicon

1987 | Thriller

Noorwegen 1987. Thriller van Leidulv Risan. Met o.a. Sverre Anker Ousdal, Ewa Carlsson, Ellen Horn, Toralv Maurstadt en Jack Fjeldstad.

Een mislukte poging om van een ramp met nucleaire straling een thriller te maken. Het behelst een verward en onwaarschijnlijk verhaal over een dokter die bewijsmateriaal opspoort in verband met een stralingslek aan boord van een schip in het Noorse poolgebied.

Orions Belte

1985 | Thriller, Avonturenfilm

Noorwegen 1985. Thriller van Ola Solum. Met o.a. Helge Jordal, Sverre Anker Ousdal, Hans Ola SØ rlie, Kjersti Holmen en Jon Eikemo.

Drie moderne piraten knappen klusjes op in de Gordel van Orion, het gebied tussen Europa, Groenland en de USSR tot de Russen ongenadig jacht op hen maken. Eén man ontkomt maar zijn verhaal is in Noorwegen ook niet welkom. Somber, afstandelijk opgebouwd avonturendrama, schitterend gefotografeerd door Harald Paalgard. Bezinning over de onmacht van het individu als speelbal van de grootmachten. Naar de roman van Jon Michelet.

Falsk som vatten

1985 | Mysterie

Zweden 1985. Mysterie van Hans Alfredson. Met o.a. Malin Ek, Sverre Anker Ousdal, Stellan Skarsgård, Marie Goranzon en Orjan Ramberg.

Deze Hitchcock-achtige thriller dringt diep door in de aard van de jaloezie en in de excessen waartoe deze afwijking kan leiden bij mensen van wie wordt aangenomen dat ze zichzelf in de hand hebben. Een uitstekende film. USA-titel: FALSE AS WATER.

Ingenioer Andrées luftfaerd

1982 | Drama, Avonturenfilm, Biografie

Duitsland​/​​Noorwegen​/​​Zweden 1982. Drama van Jan Troell. Met o.a. Max von Sydow, Goeran Stangertz, Sverre Anker Ousdal, Clément Harari en Cornelis Vreeswijk.

Tegen pessimistische voorspellingen in vertrekt een ingenieur met twee partners in 1897 met een luchtballon vanaf Spitsbergen. Na drie dagen stranden ze op het poolijs, waar ze de winterse ontberingen nog enige maanden weten te doorstaan. De opmerkelijke fotografie en de inzet van de acteurs worden bijna teniet gedaan door de in dramatisch opzicht zwakke scenariobewerking en de onnodige flash-backs over het liefdeleven van de tragische helden. De wetenschap dat het waar gebeurd is, helpt de toeschouwer misschien over de dode punten heen en maakt hem ontvankelijker voor de boeiende of aangrijpende momenten. (Er bestaat ook een TV-serie van in totaal 180 minuten.)

Hustruer

1975 | Komedie

Noorwegen 1975. Komedie van Anja Breien. Met o.a. Anne Marie Ottersen, Katja Medbö, Froydis Armand, Noste Schwab en Alv Nordvang.

Drie vroegere vriendinnen zien elkaar terug op een schoolreünie, blijven almaar langer samen en ontsnappen zo aan de verplichtingen van hun huwelijk, werk of relatie. Bij terugkeer spreken ze af de hervonden band niet wéér verloren te laten gaan. Dit vrouwen-antwoord op Cassavetes' eveneens geïmproviseerde HUSBANDS verkiest levensvreugde boven levensangst, is in die zin ook oppervlakkiger, maar niettemin een aanstekelijk pleidooi voor vrouwelijke saamhorigheid, zonder de mannen als bron van alle kwaad af te schilderen.