Billy Kearns (1923-1992): cast.
Er zijn 10 films gevonden.

On l'appelle catastrophe

1983 | Komedie

Frankrijk 1983. Komedie van Richard Balducci. Met o.a. Michel Leeb, Carole Lixon, Darry Cowl, Michel Galabru en Ibrahim Seck.

Galabru vergooit nog maar eens zijn talent in deze zoveelste afschuwelijke Franse komedie, bedoeld om tv-komiek Leeb ook als filmleukerd te lanceren. Als Leeb ooit gelanceerd wordt, laat ons dan hopen dat het in een raket naar Venus is of, zo mogelijk, nog verder. Niet om aan te zien.

Les Borsalini

1979 | Komedie, Misdaad

Frankrijk 1979. Komedie van Michel Nerval. Met o.a. Robert Castel, Darry Cowl, Jean Lefebvre, Sacha Davidot en Billy Kearns.

Eén blik op de rolverdeling volstaat om te beseffen dat deze parodie op BORSALINO en aanverwante Franse gangsterfilms enkel de zoveelste platte, inspiratieloze Franse komedie is, vertolkt door de vertrouwde bende ondermaatse acteurs die hun affectie voor het genre herhalen door steeds opnieuw in dit soort boertige kluchten in het water te vallen, tegen deuren te lopen, taarten in het gezicht te krijgen en zich in het bijzijn van vrouwelijk schoon te gedragen als bronstige holenmensen.

Qu'est-ce qui fait courir les crocodiles?

1970 | Komedie

Frankrijk 1970. Komedie van Jacques Poitrenaud. Met o.a. Michel Serrault, Jean Poiret, Francis Blanche, Colette Castel en Evelyne Dassas.

De adjunct-directeuren van een onderneming voor camping-artikelen proberen tevergeefs hun directeur uit de weg te ruimen. Wantrouwend geworden stelt deze zijn onterfde neef als supervisor aan. De neef probeert de werkomstandigheden drastisch te veraangenamen, waarna zijn oom zich met zijn adjuncts verzoent teneinde de neef uit te schakelen. Het scenario heeft zelfs geen schijn van logica en in de regie stellen de acteurs zich onmatig aan. Af en toe is er sprake van een aardige dialoog en de duur van de film is weldadig kort.

Playtime

1967 | Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1967. Komedie van Jacques Tati. Met o.a. Georges Montant, Barbara Dennek, Billy Kearns, Jacques Tati en Reinhard Kolldehoff.

In dit meesterwerk binnen zijn bescheiden oeuvre (hij maakte vijf bioscoopfilms) belicht Jacques Tati (1909-1982) met grote vrolijkheid de keerzijde van moderne technologie. Zijn vaste personage Monsieur Hulot (hoedje, pijp, iets te korte broek) raakt verstrikt in het Parijs van de jaren zestig, waar grootse glimmende gebouwen, drukte en nieuwe snufjes het leven ingewikkeld en anoniem maken. Prachtige beeldgrappen werden met immense nauwkeurigheid van de meester in scène gezet en blíjven leuk. De productie, die jaren duurde en waarvoor Tati een stukje stad ('Tativille') nabouwde, betekende het faillissement van de regisseur toen de film flopte. Inmiddels staat Playtime steevast op menig klassiekerslijstje.

Pleins feux sur Stanislas

1965 | Avonturenfilm, Komedie

Duitsland​/​​Frankrijk 1965. Avonturenfilm van Jean-Charles Dudrumet. Met o.a. Jean Marais, Nadja Tiller, André Luguet, Bernadette Lafont en Nicole Maurey.

Gentleman-avonturier heeft in zijn vrije tijd een roman geschreven die in de krant wordt gekraakt. Zijn verhaal halen bij de recensente is het startpunt van een reeks belevenissen waarvoor geheime diensten van Amerika, Engeland en Rusland in het geweer komen. Deze tweede film rond Stanislas blijft binnen een voorspelbaar stramien, waarbij de intrige eerder verwarrend dan verrassend is, maar de acteurs storten zich met aanstekelijk animo in het avontuur.

Le jour et l'heure

1963 | Oorlogsfilm, Experimenteel

Italië​/​​Frankrijk 1963. Oorlogsfilm van René Clément. Met o.a. Simone Signoret, Stuart Whitman, Geneviève Page, Michel Piccoli en Pierre Dux.

'De oorlog interesseert me niet.' Haar desinteresse is volgens het welgestelde personage van Signoret een recht dat ze met passie verdedigt tegenover de Duitse bezetter. Geprezen oorlogsverhalenverteller René Clément krijgt het aanvankelijk niet met zijn gebruikelijke soeplesse op het doek, maar zijn film komt op stoom zodra Signoret raakt opgescheept met een neergestorte piloot. De twee gaan naar Spanje, het ideale toneel voor een mooi verbeelde treinachtervolging tussen de Gestapo en het toevalsduo. En zo krijgt de film alsnog momentum, gestut door die kalm meanderende, soms wat al te precieze proloog.

Les Ennemis

1961 |

Frankrijk 1961. Edouard Molinaro. Met o.a. Roger Hanin, Pascale Audret, Dany Carrel, Claude Brasseur en Michel Vitold.

Functionaris van Sovjetambassade duikt onder, met medeneming van geheime code, en wordt daarom gezocht door agenten van Franse geheime dienst die Russische collega's vóór willen zijn. Spionage-avontuur voor tijd van JAMES BOND kan geen midden vinden tussen actie en parodie, hoewel ironie in scenario ook niet sterk is. In plaats van op spanning concentreert regie zich op formele virtuositeit die weinig indruk maakt en acteurs nauwelijks kansen geeft.

Plein soleil

1960 | Thriller, Misdaad

Frankrijk​/​​Italië 1960. Thriller van René Clément. Met o.a. Alain Delon, Maurice Ronet, Erno Crisa, Marie Laforêt en Frank Latimore.

Patricia Highsmiths The Talented Mr. Ripley als sublieme Franse film noir, door meestercameraman Henri Decaë vastgelegd in zwoele Zuid-Europese zomerplaatjes. Vrije jongen Tom Ripley (Delon) moet de losbollende playboyzoon van een rijke stinkerd terughalen naar de VS, maar het loopt goed fout. Clément toont Ripley als de gevaarlijk intelligente gek met nét dat vernislaagje van charme en verfijning om hem voor normaal en aimabel te laten doorgaan. Chansonnière Laforêt, hier in een bijrol, werd na de film een icoon van het variété française. Remake: The Talented Mr. Ripley (1999; Anthony Minghella).

La Fête espagnole

1960 | Drama, Erotiek

Frankrijk 1960. Drama van Jean-Jacques Vierne. Met o.a. Peter van Eyck, Daliah Lavi, Roland Lesaffre, Billy Kearns en Helmo Kindermann.

Een tot Belg genaturaliseerde Rus treedt als vrijwilliger toe tot de internationale brigades tijdens de Spaanse burgeroorlog. Hij wordt verliefd op een Amerikaanse journaliste en vlucht met haar naar Frankrijk om de oorlog te ontlopen. Hij wordt echter gepakt en als deserteur gefusilleerd. De constructie doet alle aandacht vallen op de liefdesaffaire, die door de pseudo- literaire dialoog ook al wezenloos blijft, behalve in bed. Houterige regie en zwak spel, alleen goed camerawerk van veteraan Eugen Schüfftan.

Robinson et le triporteur

1959 | Komedie, Avonturenfilm

Frankrijk​/​​Spanje 1959. Komedie van Jack Pinoteau. Met o.a. Darry Cowl, Béatriceq Altariba, Don Ziegler, Billy Kearns en Blanca de Silos.

Teneinde een oliemagnaat, die gekant is tegen het huwelijk met zijn dochter, te imponeren, maakt Darry-Cowl een wereldreis, waarbij hij uiteindelijk op een onbewoond eiland strandt. Deze nogal fantasieloos in beeld gebrachte komedie met af en toe wat oorspronkelijke grappen is bijna solo-vehikel voor Darry-Cowl, wiens repertoire daar te beperkt voor blijkt te zijn.