Ewin Ryckaert: montage.
Er zijn 16 films en 1 serie gevonden.

Pandore

2022 | Drama, Thriller

België 2022. Drama van Anne Coesens. Met o.a. Anne Coesens, Peter Van den Begin, Yoann Blanc, Myriem Akheddiou en Salomé Richard.

Vijf jaar lang is vooraanstaand onderzoeksrechter Claire (Anne Coesens) bezig geweest met een grootschalige corruptiezaak als ze op de verjaardag van haar vader een telefoontje krijgt. Er zijn nieuwe feiten opgedoken in het onderzoek, waaruit blijkt dat diezelfde vader, een kopstuk van een grote politieke partij, nauw betrokken is bij het schandaal. Politieke thriller met behoorlijk wat verhaallijnen, waarbij Pandore van alles wil zeggen over #MeToo, populisme, corruptie, giftige mediadynamieken, activisme, victim blaming en ga zo maar even door. Die behoorlijk brede aanpak komt de geloofwaardigheid van de plot niet altijd ten goede, maar Pandore biedt – in lijn met een serie als House of Cards – wél een treffend cynische kijk op de (populistische) politieke werkelijkheid van nu, waarin macht, beeldvorming en opportunisme véél belangrijker zijn dan waarden, eerlijkheid en medemenselijkheid.

Nayola

2022 | Animatie, Drama, Fantasy

Portugal 2022. Animatie van José Miguel Ribeiro. Met o.a. Elisângela Rita, Feliciana Délcia Guia, Vitória Adelino Dias Soares, Catarina André en Marinela Furtado Veloso.

In het door burgeroorlog verscheurde Angola van 1995, vol mijnenvelden en spooksteden, zoekt Nayola haar vermiste man. In 2011, als het weer vrede is, is het haar jongvolwassen dochter Yara die in een land zonder vrije meningsuiting door de politie wordt opgejaagd voor haar opstandige rapteksten. Deze kleurrijke, Portugese animatiefilm voor volwassenen is een generaties overspannende odyssee door een verscheurd land, verbonden door magisch-realistische dromen en gemaskerde figuren. Niets blijkt door de alomtegenwoordige oorlog onaangeraakt te zijn gebleven. De vertelling verliest aanvankelijk wat aan vaart, maar de beste scènes – met spookachtige archiefbeelden en lijnen van prikkeldraad – zijn even betoverend als angstaanjagend.

Nobody Has to Know

2021 | Drama, Romantiek

Frankrijk​/​​België​/​​Verenigd Koninkrijk 2021. Drama van Bouli Lanners en Tim Mielants. Met o.a. Bouli Lanners, Michelle Fairley, Julian Glover, Andrew Still en Cal Macaninch.

De op een Schots eiland gestrande Belg Philippe – gespeeld door regisseur Lanners, die ook het scenario schreef – wordt door de streng gereformeerde bevolking inmiddels geaccepteerd als een van hen. Toch is de verlegen Philippe het liefst op zichzelf. Wanneer hij getroffen wordt door beroerte en daardoor zijn geheugen kwijtraakt, ontfermt de al wat oudere vrijster Millie (Fairley, Lady Stark uit Game of Thrones) zich over hem; en liegt tegen Philippe dat ze voor zijn beroerte samen een stiekeme relatie hadden. Fraai, warm en sfeervol relatiedrama over liefde op latere leeftijd van de Waalse acteur/regisseur Bouli Lanners (Les géants).

Een echte Vermeer

2016 | Drama, Historische film

Nederland​/​​België​/​​Luxemburg​/​​Kroatië​/​​Frankrijk 2016. Drama van Rudolf van den Berg. Met o.a. Jeroen Spitzenberger, Lize Feryn, Porgy Franssen, Roeland Fernhout en Raymond Thiry.

Meestervervalser Han van Meegeren (1889-1947) schilderde doeken in de stijl van Vermeer en verkocht die als authentiek. Vriend en vijand trapten erin, van de koningin tot nazikopstuk Göring. Deze biografische film - met heel wat geschiedvervalsing - zal echter niemand aanzien voor hoge kunst. Het acteerwerk is niet slecht en het verhaal best vermakelijk, maar wat een boel soapwaardige kitsch kwakt regisseur Van den Berg (Tirza, Süskind) op het doek: boze personages stormen kamers uit, gefrustreerde kunstenaars grijpen in slow motion naar de fles en seks gaat gepaard met een saxofoonmuziekje.

La volante

2015 | Drama, Thriller

2015. Drama van Christophe Ali en Nicolas Bonilauri. Met o.a. Sabrina Seyvecou, Johan Leysen, Jean-Stan Du Pac, Malik Zidi en Nathalie Baye.

Grande dame Nathalie Baye (Une liaison pornographique) waagt zich in The Shining-territorium met een rol als verholen familiebeul in La volante. Na een paar minuten geven de makers hun voorspelbare verhaal prijs, het is dus geen punt te melden dat haar personage een kind verliest waarna ze jaren later het leven van de dader infiltreert voor een portie ongezouten vergelding. Spannende cameravoering en gebruik van kleur en licht compenseren het luie schrijfwerk niet, maar het acteerwerk van Baye doet dat wel.

Les géants

2011 | Drama

België 2011. Drama van Bouli Lanners. Met o.a. Paul Bartel, Martin Nissen, Zacharie Chasseriaud, Marthe Keller en Karim Leklou.

Derde regie van multitalent Lanners is een Waalse Stand by Me in 84 onvergetelijke minuten. Zomer in de Luxemburgse Ardennen. Broertjes Zak (Chasseriaud) en Seth (Nissen), door hun moeder in het huis van overleden opa achtergelaten, sluiten een intense vriendschap met medeverschoppeling Danny (Bartel). Gedrieën treden ze, berooid en onverschrokken, in hun gedeelde eenzaamheid het leven en de wereld tegemoet. Adembenemende fotografie van Jean-Paul de Zaetijd, passend melancholieke folkrock van The Bony King of Nowhere. In een subtiele nevenrol: Marthe Keller.

Tango libre

2012 | Drama

België​/​​Frankrijk​/​​Luxemburg 2012. Drama van Frédéric Fonteyne. Met o.a. François Damiens, Sergi López, Jan Hammenecker, Christophe Rossignon en Anne Paulicevich.

De degelijke, wat verlegen cipier J.C. (Damiens) danst tijdens tangoles graag met Alice (Paulicevich). Dan komt hij erachter dat ze een liefdesgeschiedenis heeft met twee gevangenen die hij dagelijks bewaakt, zware jongens Fernand (López) en Dominic (Hammenecker). Actrice en coscenariste Paulicevich creëerde in dit lichtvoetige drama een mooie rol voor zichzelf als de vrouw die tussen verschillende mannen zit. Het script zwalkt enigszins, maar de goede cast zorgt voor mooie momenten, waaronder sensuele tangotaferelen - soms met louter mannen.

HH, Hitler à Hollywood

2010 | Drama

Frankrijk​/​​België 2010. Drama van Frédéric Sojcher. Met o.a. Maria de Medeiros, Micheline Presle en Wim Willaert.

In deze bizarre en behoorlijk Eurocinefiele pretcocktail van mockumentary, complotthriller en film-over-film stuit De Medeiros tijdens het draaien van een documentaire over collega-actrice Presle op de naam Luis Aramchek, een regisseur die vlak na WO II spoorloos is verdwenen. En hoe zit dat met Aramcheks Hitler à Hollywood, die uit de filmhistorie lijkt te zijn gewist? Sojcher goochelt naar hartelust met echt, nep en ultra-nep om iets te zeggen over de indertijd arglistig politiek-economisch georkestreerde hegemonie van Hollywoodcinema. De Medeiros is weer eens verrukkelijk, de rij film-VIPs die langskomt aanzienlijk.

Within the Whirlwind

2009 | Biografie, Drama

Duitsland​/​​Polen​/​​België 2009. Biografie van Marleen Gorris. Met o.a. Emily Watson, Ulrich Tukur, Pam Ferris, Ian Hart en Ben Miller.

Actrice Emily Watson (Breaking the Waves) beklijft als Evgenia Ginzburg, de Russische literatuurdocente die in 1937 na een schijnproces werd veroordeeld tot tien jaar dwangarbeid in een Siberische goelag. Het scenario blinkt niet uit in diepgang van stof of personages, maar dit euvel wordt ruimschoots gecompenseerd door het overzichtsbeeld van een exemplarisch Russisch leven tussen Stalins 'raderen van de willekeur', de Nederlandse titel van Ginzburgs autobiografische magnum opus uit 1967 waarop filmmaker Gorris (Antonia) de film baseerde. Geschoten op locatie in Polen en Duitsland.

SM Rechter

2009 | Drama

België 2009. Drama van Erik Lamens. Met o.a. Gene Bervoets, Axel Daeseleire, Veerle Dobbelaere, Michael Pas en Barbara Sarafian.

Om zijn haperende huwelijk te redden geeft de onconventionele maar zeer gewaardeerde Belgische rechter Koen toe aan de wens van z'n vrouw Magda om hun seksleven wat pittiger te maken met sadomasochistische spelletjes. Het werkt, zijn vrouw begint te stralen, maar zijn superieuren krijgen lucht van de nieuwe ontwikkelingen, klagen hem aan en ontslaan hem uiteindelijk. Op ware gebeurtenissen gebaseerd, deze curieuze combinatie van een kreupel huwelijksdrama, rechtbankfilm én een aantal korte fragmenten met extreme vormen van SM. Nadrukkelijk gemaakt vanuit het perspectief van de rechter en zijn vrouw. De film was een groot succes in België.

Eldorado

2008 | Komedie, Drama

België​/​​Frankrijk 2008. Komedie van Bouli Lanners. Met o.a. Bouli Lanners, Fabrice Adde, Didier Toupy, Philippe Nahon en Françoise Chichéry.

Autohandelaar Yvan en junkie-inbreker Elie ontmoeten elkaar wanneer Yvan ’s avonds thuiskomt en Elie onder zijn bed aantreft. De dief weigert eronder vandaan te komen en dreigt met een mes. Yvan dreigt op zijn beurt met een uitlaatpijp. Maar ze raken in gesprek en de film verandert in een roadmovie. Dat België daar eigenlijk te klein voor is - je bent er zo doorheen - doet er niet toe: Lanners’ cameraman Jean-Paul de Zaeytijd tovert het zompige Waalse landschap om tot een weidse, Amerikaans aandoende omgeving. En Lanners stelt zijn film steeds een tandje donkerder bij.

Ober

2006 | Komedie, Drama

Nederland​/​​België 2006. Komedie van Alex van Warmerdam. Met o.a. Alex van Warmerdam, Mark Rietman, Ariane Schluter, Thekla Reuten en Sylvia Poorta.

Een ober, gespeeld door Alex van Warmerdam zelf, heeft een leven dat je niemand toewenst: een doodzieke vrouw, klanten en buren die hem terroriseren en een buitenechtelijke relatie die zo treurig is als een ingedut huwelijk. Als hij er genoeg van heeft, wendt hij zich tot de schrijver (en zijn vriendin) in wiens verhaal hij de hoofdrol speelt. Alles is mogelijk in Van Warmerdams film. Dat is tegelijk de kracht en de zwakte. Het biedt ruimte aan een reeks grappen en grollen die herinneren aan Van Warmerdams beste werk, maar de constructie heeft ook iets vrijblijvends.

Ultranova

2005 | Drama

België​/​​Frankrijk 2005. Drama van Bouli Lanners. Met o.a. Vincent Lécuyer, Marie du Bled, Hélène De Reymaeker, Michaël Abiteboul en Vincent Belorgey.

In Ultranova is iedereen gedeprimeerd, wanhopig of allebei. De verlegen, introverte Dimitri (Lécuyer) verkoopt uit de grond gestampte nieuwbouwwoningen in de omgeving van Luik. Zijn collega's leiden ongeïnspireerde, richtingsloze levens. Twee meisjes zijn in hem geïnteresseerd omdat ze denken dat hij in zijn jeugd een grote tragedie heeft meegemaakt. Hij laat ze maar in de waan. Weinig plot, veel sfeer in deze debuutfilm van de Belgische regisseur Bouli Lanners. Hij schetst in grofkorrelige, ontkleurde opnames pijnlijk saaie levens waarin een glimlach al een evenement is. Dat Lanners een achtergrond als landschapsschilder heeft blijkt uit de mooie, treurige beelden.

La femme de Gilles

2004 | Drama

België​/​​Frankrijk​/​​Luxemburg​/​​Italië​/​​Zwitserland 2004. Drama van Frédéric Fonteyne. Met o.a. Emmanuelle Devos, Clovis Cornillac, Laura Smet en Frédéric Fonteyne.

Ondanks de literaire basis (een roman uit 1937 van Madeleine Bourdouxhe) doet La femme de Gilles het verrassend met ongeveer de helft van de woorden van Fonteynes ontroerende Une liaison pornographique. Toegewijde echtgenote en moeder Elisa (Devos) merkt op dat haar man en schoonzus wel érg amicaal met elkaar zijn. Goede raad is duur in deze onderkoeld vertelde tragedie over de huwelijkse trouw en het mannelijk tekort. Devos blinkt uit als in stilte lijdend voorwerp, de mores en sfeer van werkend Noord-Frankrijk in de jaren dertig zijn zeer goed getroffen. Bijrolletje regisseur Fonteyne als staalarbeider.

J'ai toujours voulu être une sainte

2003 | Drama

België​/​​Luxemburg 2003. Drama van Geneviève Mersch. Met o.a. Marie Kremer, Thierry Lefevre, Jeanine Godinas, Barbara Roland en Márcia Breia.

De zeventienjarige Norah leeft volgens haar persoonlijke visie: Alle gebeurtenissen op de wereld zijn door een onzichtbaar netwerk met elkaar verbonden. Daarom denkt Norah dat ze voor iedere misstap een goede daad tegenover moet stellen. Het kinderlijk bedachte wereldbeeld begint te wankelen als Norah op een dag oog in oog met haar verdwenen moeder staat.

Un honnête commerçant

2002 | Misdaad, Thriller

België​/​​Luxemburg 2002. Misdaad van Philippe Blasband. Met o.a. Benoît Verhaert, Philippe Noiret, Yolande Moreau en Frédéric Bodson.

De zeventienjarige Norah leeft volgens haar persoonlijke visie: Alle gebeurtenissen op de wereld zijn door een onzichtbaar netwerk met elkaar verbonden. Daarom denkt Norah dat ze voor iedere misstap een goede daad tegenover moet stellen. Het kinderlijk bedachte wereldbeeld begint te wankelen als Norah op een dag oog in oog met haar verdwenen moeder staat.

Man van Staal

1999 | Jeugdfilm, Fantasy, Familiefilm

België 1999. Jeugdfilm van Vincent Bal. Met o.a. Ides Meire, Charlotte De Ruytter, Peter Gorissen, Katelijne Damen en Tania Garbarski.

De Man van Staal heeft geen emoties, want 'tranen doen hem roesten'. Aan het woord is Victor (Meire), een 14-jarige Vlaming die anno 1993 rouwt om zijn overleden vader terwijl het land rouwt om koning Boudewijn. Om zich te wapenen vlucht hij in een fantasiewereld waar hij als een emotieloze, gestaalde ruimteheld een meisje redt. Tijdens een vakantie bij een tante en nonkel in Oostende breekt zijn pantser. De eersteling van regisseur en scenarioschrijver Bal (Minoes, 1999) is een feest van sentiment en nostalgie, verpakt in een tijdloos decor dat speels ruimte biedt voor grote thema's als rouw en liefde.