Mia Wasikowska (1989): cast.
Er zijn 19 films gevonden.

Club Zero

2023 | Drama, Thriller

Australië​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Denemarken 2023. Drama van Jessica Hausner. Met o.a. Mia Wasikowska, Sidse Babett Knudsen, Samuel D Anderson, Luke Barker en Sam Hoare.

Op een elitaire, internationale privéschool komt juffrouw Novak (een angstaanjagend onderkoelde Wasikowska) een nieuw vak geven aan een groepje tieners: ‘bewust eten’. Wat begint met wat lesjes over de voordelen van een plantaardig dieet ontaardt al gauw in gevaarlijk manipulatieve en sekte-achtige colleges, waarin de leerlingen aangemoedigd worden helemáál niet meer te eten. In de satirisch bedoelde thrillerkomedie probeert regisseur Hausner (Little Joe, Lourdes) moderne westerse fenomenen als cancel culture, overconsumptie en klimaatbewustzijn op de hak te nemen. Maar haar gestileerde film is zo losgekoppeld van elke herkenbare realiteit dat de kijker te veel op afstand wordt gehouden, en de absurdistisch bedoelde, oppervlakkige grappen niet werken.

Bergman Island

2021 | Drama

Frankrijk​/​​België​/​​Duitsland​/​​Zweden​/​​Mexico 2021. Drama van Mia Hansen-Løve. Met o.a. Vicky Krieps, Tim Roth, Grace Delrue, Mia Wasikowska en Anders Danielsen Lie.

Aspirant-filmmaker Chris en haar man Tony, die al gearriveerd is als regisseur, komen naar Fårö – het eiland waar de beroemde Zweedse regisseur Ingmar Bergman zijn laatste jaren doorbracht – om inspiratie op te doen (Chris) en lezingen te geven (Tony). Chris worstelt met het script voor haar eerste grote film, maar de geest van Bergman doet zijn werk, de inspiratie komt en langzaam maar zeker vervagen de grenzen tussen het script van Chris en de werkelijkheid op Fårö. Fraai ingetogen en semi-autobiografisch liefdesdrama van de Franse Hansen-Løve, die ooit een relatie had met haar beroemdere collega Olivier Assayas.

Blackbird

2019 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2019. Drama van Roger Michell. Met o.a. Susan Sarandon, Sam Neill, Kate Winslet, Mia Wasikowska en Rainn Wilson.

Susan Sarandon speelt een terminaal zieke vrouw die nog één laatste weekend met haar man, volwassen kinderen en beste vriendin doorbrengt voor ze euthanasie pleegt. Deze remake van het Deense zakdoekdrama Stille hjerte (2014) overtuigt niet op alle fronten: het scenario is wat schematisch, de personages zijn soms karikaturaal en de setting lijkt afkomstig uit een reclame. Maar de onderlinge verhoudingen worden geloofwaardig neergezet – wie weleens een intens familieweekend doorstond, zal vast het een en ander herkennen. Deense scenarist Christian Torpe bewerkte zijn eigen script; regisseur Roger Michell (My Cousin Rachel) zocht er een prettige cast bij uit.

The Devil All the Time

2020 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 2020. Misdaad van Antonio Campos. Met o.a. Robert Pattinson, Tom Holland, Bill Skarsgård, Haley Bennett en Riley Keough.

De Amerikaanse schrijver Donald Ray Pollock moet vroeger heel wat religieuze frustraties hebben opgelopen: zijn debuutroman The Devil All the Time (2011) zit vol perverse predikanten, bijbel citerende bruten en andere godsdienstwaanzinnigen. In deze ambitieuze verfilming met indrukwekkende cast treedt Pollock zelf – met smeuïg zuidelijk accent – op als verteller. Plaats van handeling is de omgeving rond het gehucht Knockemstiff, Ohio, waar de getraumatiseerde wees Arvin Russell (Tom Holland) probeert op het rechte pad te blijven – tevergeefs natuurlijk. Een groteske, naargeestige maar ook fascinerende portie Southern Gothic.

HhhH - The Man with the Iron Heart

2017 | Oorlogsfilm, Drama, Historische film

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​België​/​​Verenigde Staten 2017. Oorlogsfilm van Cédric Jimenez. Met o.a. Jason Clarke, Rosamund Pike, Mia Wasikowska, Jack O'Connell en Jack Reynor.

Teleurstellende verfilming van Laurent Binets bestseller HhhH (Himmlers hersens heten Heydrich), over de succesvolle moordaanslag op SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich, hoofd van onder meer de Gestapo en één van de architecten van de Holocaust. Net als het boek richt de film zich op zowel de carrière van Heydrich (gespeeld door Australiër Clarke) als het leven van de Tsjechoslowaakse elitesoldaten die hem ombrachten, en dat is veel te veel stof voor een film van twee uur. HhhH legt het dan ook dik af tegen het een jaar eerder uitgebrachte Anthropoid, waarin alle aandacht naar de aanslagplegers ging.

Alice Through the Looking Glass

2016 | Fantasy, Avonturenfilm, Familiefilm

Verenigde Staten 2016. Fantasy van James Bobin. Met o.a. Mia Wasikowska, Johnny Depp, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter en Sacha Baron Cohen.

Hoewel de titel anders suggereert, heeft dit vervolg op Tim Burtons Alice in Wonderland teleurstellend weinig te maken met Lewis Carrolls tweede bestseller Through the Looking-Glass (And What Alice Found There). Zelfs Burton kwam er niet aan te pas. Wel laat regisseur James Bobin (Da Ali G Show) zijn kompaan Sacha Baron Cohen opdraven als Vadertje Tijd voor een tijdreisavontuur waarin de familie van de Mad Hatter (Depp) gered moet worden. Conventionele formulefilm met bombastische special effects (en een feministisch tintje) lijdt onder een ernstig gebrek aan gekte.

Crimson Peak

2015 | Horror, Romantiek, Mysterie, Fantasy

Verenigde Staten 2015. Horror van Guillermo del Toro. Met o.a. Mia Wasikowska, Tom Hiddleston, Jessica Chastain en Charlie Hunnam.

De verleidelijke, verarmde Britse edelman Thomas Sharpe (Hiddleston) trouwt de rijke Amerikaanse erfgename Edith (Wasikowska), schrijfster van griezelverhalen. Hij neemt haar mee naar zijn vervallen landhuis Allerdale Hall in Engeland, waar zijn macabere zuster (Chastain) de scepter zwaait. Prachtige 'gothic romance' van de regisseur van Pan's Labyrinth en The Shape of Water, waarin de nadruk steeds meer komt te liggen op de strijd tussen de twee vrouwelijke hoofdpersonen. Visueel overdonderend (het landhuis is onweerstaanbaar mooi vervallen), seksueel broeierig en af en toe extreem gewelddadig.

Madame Bovary

2014 | Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​België 2014. Drama van Sophie Barthes. Met o.a. Mia Wasikowska, Rhys Ifans, Ezra Miller, Logan Marshall-Green en Paul Giamatti.

De klassieke roman van Gustave Flaubert uit 1856 is al vele malen verfilmd, onder meer met Isabelle Huppert in de titelrol. Dit keer is het een Engelstalige versie, gemaakt door een vrouwelijke regisseur. Mia Wasikowski, vaker gevraagd voor kostuumdrama’s (Jane Eyre) speelt de jonge vrouw die trouwt met een vlakke plattelandsarts en verlangt naar een gepassioneerder bestaan. Vindt ze dat bij andere mannen? Barthes houdt de blik van de camera dicht op het gezicht van Wasikowska die, vaak in stilte en met kleine gebaren, mooi de innerlijke onrust van Madame Bovary laat zien.

The Double

2013 | Drama

Verenigd Koninkrijk 2013. Drama van Richard Ayoade. Met o.a. Jesse Eisenberg, Mia Wasikowska en Wallace Shawn.

Richard Ayoade, komedie-acteur en regisseur van de frisse coming-of-age-film Submarine, is niet de eerste van wie je een Dostojevski-verfilming zou verwachten. The Double is ook zeker geen stoffige literatuurfilm geworden: het verhaal over een timide man (Eisenberg) die op kantoor wordt geconfronteerd met een extraverte dubbelganger, is een vervreemdende trip vol visuele vondsten en absurde humor. Van begin tot eind vermakelijk, ook al blijven de personages schetsen en is de invloed van films als Brazil en Eraserhead wel erg evident.

Tracks

2013 | Biografie, Drama

Australië 2013. Biografie van John Curran. Met o.a. Mia Wasikowska, Adam Driver, Rainer Bock en Emma Booth.

Robyn Davidson liep in 1977 van Alice Springs dwars door Australië naar de Indische Oceaan. Een reis van 2700 kilometer door de woestijn met alleen haar hond en vier dromedarissen. Vooral omdat ze alleen wilde zijn. Fotograaf Rick Smolan (Driver) legde het met tussenpozen vast. Tracks is in potentie minstens zo veel tragedie als avontuur, maar John Curran benadrukt helaas vooral dat laatste. Gelukkig blijft het sentiment binnen de perken, vooral dankzij Wasikowska's koppige vertolking van de hoofdrol. Davidson moest zich eerst verliezen om zichzelf terug te vinden, en Wasikowska laat dat mooi zien.

Only Lovers Left Alive

2013 | Fantasy

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Cyprus 2013. Fantasy van Jim Jarmusch. Met o.a. Tom Hiddleston, Tilda Swinton, Mia Wasikowska en John Hurt.

De 'lovers' in deze ultra-relaxte vampierfilm heten - niet toevallig - Adam en Eve en zijn de hoeders van cultuur en goede smaak. Bloed zuigen ze allang niet meer uit nekken ('So fucking 15th century!'), maar scoren ze via een contact bij de bloedbank. De eigenzinnige Amerikaanse regisseur Jim Jarmusch gebruikt de al eeuwen durende liefde tussen deze vampiers voor een heerlijk verhaal over liefde, verval, en bovenal kunst.

Maps to the Stars

2014 | Drama

Canada​/​​Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 2014. Drama van David Cronenberg. Met o.a. Julianne Moore, Mia Wasikowska, John Cusack, Robert Pattinson en Carrie Fisher.

Na de te eerbiedige boekverfilmingen Cosmopolis en A Dangerous Method keert Cronenberg terug naar zijn oude vorm met dit zwartkomische portret van de Hollywoodadel: een stel manipulatieve huichelaars wier persoonlijkheden en privélevens zijn geïnfecteerd door imago en marktwaarde. Dat ontdekt de 18-jarige Agatha (Wasikowska) die als ‘klusjeshoer’ aan de slag kan voor een actrice op haar retour (Moore). Broeierig en naar, maar ook Cronenbergs meest komische werk. Moore’s rol werd in Cannes bekroond.

Stoker

2013 | Drama, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2013. Drama van Park Chan-wook. Met o.a. Mia Wasikowska, Nicole Kidman, Matthew Goode en Dermot Mulroney.

Op haar achttiende verjaardag overlijdt de vader van India Stoker (Wasikowska). Op de begrafenis duikt een onbekende oom op, die zijn intrek neemt in het huis van India en haar kille moeder (Kidman). Is deze oom Charlie (Goode) te vertrouwen? Uitgangspunt van dit macabere Hollywooddebuut van Zuid-Koreaan Park Chan-wook (Oldboy) doet sterk denken aan Hitchcocks Shadow of a Doubt, maar uiteindelijk doet het script van Wentworth Miller (hoofdrolspeler van de serie Prison Break) er minder toe dan de sublieme regie en prachtige vormgeving.

Lawless

2012 | Misdaad

Verenigde Staten 2012. Misdaad van John Hillcoat. Met o.a. Tom Hardy, Shia LaBeouf, Jason Clarke, Jessica Chastain en Guy Pearce.

De drie dwarse broers Bondurant stoken illegaal drank op het platteland van Virginia tijdens de Drooglegging. Wie geen ruzie met ze zoekt heeft niets te vrezen, maar wanneer een corrupte, sadistische sheriff de rust komt verstoren, is het oorlog. Regisseur Hillcoat en scenarist Nick Cave werkten eerder samen aan de bloedige western The Proposition, en ook dit onderhoudende misdaaddrama bevat weer veel bruut geweld. Maar achter het bloed schuilt ditmaal een nogal simpele jongensfantasie over nobele boeven, heroïsche overwinningen en mooie, onderdanige vrouwen.

Albert Nobbs

2011 |

2011. Rodrigo García. Met o.a. Glenn Close, Mia Wasikowska, Jonathan Rhys Meyers, Brendan Gleeson en Pauline Collins.

Albert Nobbs is bediende in een hotel in negentiende-eeuws Ierland. Een klein mannetje met een bolhoed, rossig haar en een geheim. Nobbs is namelijk geen man, maar een vrouw. Een vrouw die zich al dertig jaar lang verkleedt als man en niet eens meer weet hoe ze echt heet. Close is volkomen geloofwaardig als man en is het beste in een film die verder te veel op afstand blijft. Want regisseur García heeft weinig verrassends te melden over sekse en identiteit, en de verschillende subplotjes stellen niet veel voor.

Restless

2011 | Drama

Verenigde Staten 2011. Drama van Gus Van Sant. Met o.a. Henry Hopper, Mia Wasikowska, Ryo Kase, Schuyler Fisk en Lusia Strus.

Enoch (nogal tam acteerdebuut van Dennis Hopper’s zoon Henry) is een jongen die begrafenissen bezoekt van onbekenden. Op een ervan ontmoet hij Annabel (Wasikowska), een tomboy-achtig meisje dat aan terminale kanker lijdt. Enoch belooft haar bij te staan in de drie maanden die ze nog te leven heeft. En leven zal ze! Een wat al te sympathieke, romantische film over de dood, die een ode wil brengen aan het leven.

Jane Eyre

2011 | Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2011. Drama van Cary Joji Fukunaga. Met o.a. Mia Wasikowska, Michael Fassbender, Jamie Bell, Judi Dench en Holliday Grainger.

De klassieker Jane Eyre van Charlotte Brontë verscheen in 1847 en werd in 1910 voor het eerst verfilmd. Dit is al de tiende bioscoopversie van dit romantische kostuumdrama. De Amerikaanse regisseur Cary Fukunaga levert een sfeervolle interpretatie af waarin negentiende-eeuws Engeland altijd is gehuld in regen of mist. Het kranige weesmeisje Jane Eyre wordt geweldig vertolkt door Wasikowska. Het taalgebruik uit Brontë's klassieker is intact gelaten, met bijzonder fraaie dialogen als gevolg. De kostuums werden genomineerd bij de BAFTA's en Oscars.

The Kids Are All Right

2010 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 2010. Komedie van Lisa Cholodenko. Met o.a. Annette Bening, Julianne Moore, Mark Ruffalo, Mia Wasikowska en Josh Hutcherson.

Amerikaanse filmmaker Lisa Cholodenko heeft samen met haar vrouw een zoon van een spermadonor. Deze film is het afgietsel van haar eigen duo-moeder gezin, verbeeld door alter ego Bening, partner Moore, spermadonor Ruffalo en een tienerzoon en -dochter. Ruffalo smacht naar gezinsleven maar zijn kaper-op-de-kustverhaallijn wordt overschaduwd door de krampachtig alledaagse problemen van het gezinnetje (Cholodenko wilde geen politieke film). Een sympathiek project, evenwichtig hip aangekleed met VW busjes, haspeltafels en vetplanten. Overladen met nominaties in homofoob Amerika.

Alice in Wonderland

2010 | Fantasy, Familiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 2010. Fantasy van Tim Burton. Met o.a. Mia Wasikowska, Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Crispin Glover en Anne Hathaway.

Bijna zestig jaar na Disney's eerste verfilming van kindervriend Lewis Carrolls Alice's Adventures in Wonderland (1865) mocht fantast Tim Burton (Edward Scissorhands) voor Disney aan de slag met het glansnummer van de 'nonsens literatuur'. Burton ging akkoord met een suikerspinzoete Disney-toon en kreeg in ruil de vrije hand voor zijn vermaarde overdaad aan grillige decors en bonte typetjes. Aanvankelijk oogstten de illustraties die John Tenniel voor Carrolls boek maakte bij sommige critici meer bewondering dan het verhaal zelf en in die zin is Burtons versie een eervolle ode aan het origineel.