Margarete Haagen: cast.
Er zijn 36 films gevonden.

Liebe will gelernt sein

1962 | Komedie

Duitsland 1962. Komedie van Kurt Hoffmann. Met o.a. Martin Held, Barbara Rütting, Götz George, Loni von Friedl en Margarete Haagen.

Benkhoff denkt dat haar jonge zoon George, student in de medicijnen, een onervaren moederskindje is. Derhalve moet hij naar de grote stad München en in huis bij haar broer Held om levenservaring op te doen, maar zij weten beiden niet dat hij al jarenlang een verhouding heeft met de hun vertrouwde Von Friedl en al twee jaar vader is van een jongetje. Een trage komedie, waar eigenlijk niets aan is. De sterren vormen hooguit de attractie. Het scenario is van niemand minder dan Erich Kästner.

Kriminaltango

1960 | Komedie, Muziek

Oostenrijk​/​​Duitsland 1960. Komedie van Géza von Cziffra. Met o.a. Peter Alexander, Vivi Bach, Günther Lüders, Peter Carsten en Fritz Muliar.

Ongenietbare remake van Von Cziffra's eigen film uit 1949 met populaire schlagerzanger Alexander als playboy-zonder-poen Peter Martens, die zijn schuldeisers een tijdje ontvlucht.

Ein Student ging vorbei

1960 | Drama

Duitsland 1960. Drama van Werner Klingler. Met o.a. Luise Ullrich, Eva Bartok, Paul Dahlke, Bert Forell en Michael Verhoeven.

Dahlke is een apotheker die door zijn vrouw (Ullrich) twintig jaar daarvoor in de steek werd gelaten. Als hij de veel jongere Bartok wil trouwen tegen de zin in van zijn inmiddels opgegroeide kinderen, duikt zijn ex-vrouw weer op. Een goed gespeeld wat drakerig familiedrama waarvan de fatsoensnormen door de tand des tijds zijn aangetast.

Melodie und Rhythmus

1959 | Muziek, Komedie

Duitsland 1959. Muziek van John Olden. Met o.a. Peter Kraus, Veronika Beyer, Margit Saad, Rudolf Platte en Fred Kraus.

Violist Peter Kraus speelt in het orkest van zijn beroemde vader Fred Kraus. Hij zou graag de 'eerste viool' spelen, maar zo ver is het nog lang niet. Bovendien hebben vader en zoon een overeenkomende smaak wat vrouwelijk schoon betreft. Kortom voldoende stof voor conflict en Peter neemt de benen naar Hamburg waar hij in een 'modern' combo gaat spelen. Tegenwoordig uitsluitend nog voor bejaarde fans en sociologie-vorsers van het rollenpatroon en voorbeeldfiguren tijdens het Wirtschaftswunder.

Hier bin ich - hier bleib ich

1959 | Muziek, Komedie

Duitsland 1959. Muziek van Werner Jacobs. Met o.a. Caterina Valente, Hans Holt, Wolfgang Müller, Margarete Haagen en Paul Henckels.

Dit Valente-vehikel is de voor de film bewerkte, tamelijk verrassingsloze boulevardklucht van Raymond Vincy en Jean Valmy. Onze zingende hoofdrolspeelster is een dienstertje in een Parijs eethuis voor smulpapen. Ze heet Caterine! Ze staat op het punt te gaan trouwen met Pierre (M[KA3]uller). Op het stadhuis blijkt echter uit de papieren dat ze al getrouwd is met een zekere baron Hubert van L[KA3]owenherz (Holt). Aan de kijker en Caterine is het algauw duidelijk dat het om zwendel gaat: als de adellijke Von L[KA3]owenherz ongetrouwd blijft, wordt hij n.l. onterfd; al tegenstribbelend doet Caterine dan maar mee, maar zij wordt gaandeweg verliefd op de baron. Voor haar vriend Pierre is er voldoende troost, want hij mag zich laven aan Lucie (Stephan), de aantrekkelijke kokkin van het kasteel. Uitsluitend voor fans van het charmante zangwonder die dit onzin-verhaal 'draagt'. De waardering voor de film is dus geheel en al door haar verdiend. Scenario van Corth Flatow en Eckhart Hachfeld. Camerawerk van Göran Strindberg. Zie ook: Schlagerfilms.

Ein Engel auf Erden

1959 | Komedie, Romantiek

Duitsland​/​​Frankrijk 1959. Komedie van Géza von Radványi. Met o.a. Romy Schneider, Henri Vidal, Jean-Paul Belmondo, Michèle Mercier en Margarete Haagen.

Romy is de beschermengel van coureur Pierre (Vidal), die door zijn bruid, een prinses, in de steek wordt gelaten. De engel Romy geeft Pierre de opdracht zijn aandacht op de stewardess Romy te richten. De truc om twee Romy's te laten zien wordt bescheiden gebruikt in deze komedie die werd geschreven door de regisseur, en René Barjavel. Camerawerk van Roger Hubert.

Ihr 106. Geburtstag

1958 | Komedie

Duitsland 1958. Komedie van Günther Lüders. Met o.a. Margarete Haagen, Paul Hubschmid, Gerlinde Locker, Gustav Knuth en Lucie Mannheim.

Hoe een 106-jarige overgrootmoeder de inhalige familie, die op haar bezit aast, voor aap zet en hoe zij haar achterkleindochter helpt bij haar liefde voor een circusdirecteur tegen wil en dank van de hebzuchtige bloedverwanten. Een glansrol van Haagen in een overigens banale klucht naar het toneelstuk van Mama Mouret van Jean Sarment.

Die Landärztin vom Tegernsee

1958 | Komedie, Drama

Duitsland 1958. Komedie van Paul May. Met o.a. Marianne Koch, Rudolf Prack, Friedrich Domin, Thomas Reiner en Maria Perschy.

Dokter Petra Jensen neemt in een Beiers dorpje een praktijk over omdat haar voorganger gestorven is. De bekrompen, seksistische dorpelingen met de burgemeester voorop hadden een mannelijke arts verwacht. Vermakelijke heimatfilm, die een doktersverhaal combineert met kleingeestigheid en vooroordeel.

Kleiner Mann - ganz groß

1957 | Familiefilm, Drama

Duitsland 1957. Familiefilm van Hans Grimm. Met o.a. Oliver Grimm, Joachim Fuchsberger, Karin Dor, Margarete Haagen en Hans Leibelt.

Een zevenjarige jongen die zijn ouders verloren heeft door een ongeluk, krijgt van zijn grootvader een veulen, waarvan de moeder een beroemd renpaard is. Als zijn grootvader sterft, bepaalt zijn voogd dat het paard verkocht moet worden.

Kindermädchen für Papa gesucht

1957 | Komedie

Duitsland 1957. Komedie van Hans Quest. Met o.a. Claus Biederstaedt, Susanne Cramer, Carla Hagen, Erica Beer en Bum Krüger.

Een flauwe komedie over een snoepjesfabrikant die zonodig aan de vrouw geholpen moet worden. Gebracht als een luidruchtige toneelklucht. Het koppel Biederstaedt en Phillipp dat in de jaren vijftig populair was, wordt ondersteund door Hagen, geliefd van de ook al zo weinig verheffende bijenboerderij-serie Immenhof, maar dat helpt allemaal niets. Het scenario is van Curt Flatow en Eckart Hachfeld naar een idee van Jochen Kuhlmey. Het camerawerk is van Fritz Arno Wagner.

Ferien auf Immenhof

1957 | Drama

Duitsland 1957. Drama van Hermann Leitner. Met o.a. Heidi Brühl, Paul Klinger, Margarete Haagen, Ethelbert en Paul Henckels.

Deel drie. De ponystoeterij van oma is nu omgebouwd tot een vakantie-oord; alleen de gasten ontbreken nog. De eerste gasten, die door de kinderen binnen gelokt worden, vertrekken al spoedig, maar dan weet Jochen von Roth een langlopend contract af te sluiten met een reisbureau en eindelijk komt de gang er in; de film raakt echter in een sukkeldraf. Het zou bij een vierde film blijven..

Die Zwillinge vom Zillertal

1957 | Drama, Komedie

Duitsland 1957. Drama van Harald Reinl. Met o.a. Joachim Fuchsberger, Karin Dor, Hans Moser, Margarete Haagen en Isa Günther.

De jonge baron Franz von Auerstein (Fuchsberger) moet van zijn `mevrouw` mamma (Haagen) trouwen met de leuke dochter Daniela (Dor) van parvenuachtige parfumkoning Klemann (Finck) om te voorkomen dat het voorvaderlijke slot onder de veilinghamer komt. Zodra Franz en Daniela erachter komen dat dat zij aan elkaar moeten worden uitgehuwelijkt om enerzijds geldnood te lenigen en anderzijds aanzien te verkrijgen, spelen zij het spelletje volgens hun eigen regels om tenslotte te eindigen met een viervoudige bruiloft, waarbij iedereen diegene krijgt die hij had willen hebben! Uiterst voorspelbaar niemendalletje met een behoorlijke bezetting, die helaas te veel schmiert, zichzelf speelt en/of oude rollen herhaalt. Het oppervlakkige scenario is van Karl Heinz Busse en regisseur Reinl. De grote winnaar van deze onzin-film is cameraman Walter Riml, die het Zillertal op een schitterende wijze heeft gefotografeerd, maar daarvoor hoef je zo'n oubollige speelfilm beslist niet te gaan bekijken.

Hochzeit auf Immenhof

1956 | Drama, Familiefilm

Duitsland 1956. Drama van Volker von Collande. Met o.a. Angelika Meissner, Paul Klinger, Margarete Haagen, Heidi Brühl en Hans Nielsen.

Dick en Dalli (Meissner en Brühl) zien tandenknarsend toe hoe de pony-manege van hun oma (Haagen) door een deurwaarder verzegeld wordt. Noodgedwongen moeten ze bij Jochen von Roth (Klinger) bivakkeren, die ook niet in een al te beste beste stemming is: zijn vrouw is twee maanden na de huwelijksvoltrekking overleden. Neef Ethelbert (Fuchs) weet suikeroompje Pankraz (Nielsen) te paaien om oma's schulden te betalen. Herr von Roth wordt verliefd op Karin (Andersen) met wie hij in de finale trouwt. Tweede Immenhof-film, die nog een drietal vervolgen kreeg.

Heute heiratet mein Mann

1956 | Komedie

Duitsland 1956. Komedie van Kurt Hoffmann. Met o.a. Liselotte Pulver, Johannes Heesters, Gustav Knuth, Paul Hubschmid en Charles Régnier.

Thesi Petersen (Pulver) hoort dat haar ex-man Robert (Heesters) opnieuw gaat trouwen. Dat gunt ze de boef niet. Desnoods trouwt zij opnieuw met hem! Naar Annemarie Selinko's roman, door Johanna Sibelius en Eberhard Kleindorff tot scenario bewerkt. Het camerawerk is van Günther Anders.

Die fröhliche Wallfahrt

1956 | Komedie

Duitsland 1956. Komedie van Ferdinand Dörfler. Met o.a. Hanna Hutten, Bert Fortell, Beppo Brem, Joe Stöckl en Richard Romanowsky.

Maria (Hutten), een mooie boerenmeid van een Beierse alpenhof, gaat drie dagen op verlof om een bedevaart te maken. Onderweg vraagt zij op een pastorie of zij in het hooi mag slapen; dat blijkt echter ook het heiligdom te zijn van knecht Fortell. Een platte klucht naar het korte verhaal Die Fahnenträgerin van Peter Rosegger, door regisseur Dörfler tot scenario bewerkt. Vóór de film was het een succesvol toneelstuk in een bewerking van Anton Hamik, dat in de schouwburgen liep onder de titel Die lustige Wallfahrt. Het camerawerk is van Günther Rittau.

Der Himmel ist nie ausverkauft

1955 | Komedie

Duitsland 1955. Komedie van Alfred Weidenmann. Met o.a. Hardy Krüger, Irene Galter, Fita Benkhoff, Claus Biederstaedt en Käthe Haack.

Een vervelend niemendalletje waarin Irene Galter een Italiaans meisje speelt dat alle aanbidders bijna van zich af moet slaan.

Ännchen von Tharau

1954 | Drama

Duitsland 1954. Drama van Wolfgang Schleif. Met o.a. Ilse Werner, Klaus-Ulrich Krause, Heinz Engelmann, Helmuth Schneider en Albert Florath.

Werner is een vluchtelinge uit Oost-Pruisen, die nu ergens in een groen dal tussen de Rijn en de Main de kost verdient als serveerster. Ze heeft een lieve zestien-jarige pleegzoon (Krause) die ze op haar vlucht in een ontredderde toestand had meegenomen, nadat zijn moeder net gestorven was. Op een dag is het kermis in het dorp en een gast (Engelmann) die bij de botsautootjes werkt, blijkt de vader van de jongen te zijn. Zo ontstaat er deels een nieuwe en deels een herenigde familie, die nog lang en gelukkig leefde. Een zwijmerige Heimat-film, vol oeverloos ge- oudehoedendoos, waarvan de idyllische landschapsfotografie de enige verdienste is.

Konsul Strotthoff

1954 | Drama, Romantiek

Duitsland 1954. Drama van Erich Engel en Erich Engels. Met o.a. Willy Birgel, Inge Egger, Carl Wery, Erik Schuman en Margarete Haagen.

Deze film is de middelste van drie huilerige damesdrama's die de regisseur in dat jaar maakte. Een oudere hoogwaardigheidsbekleder in de hanzestad Hamburg heeft een oogje op een zangeresje, maar hij weet dat de jonge dirigent van het stadsorkest tot over zijn oren op haar verliefd is. Hij trekt zich niet zonder een zekere bitterheid terug. Engel trachtte een soort moeilijk te volgen levensfilosofie in dit pulp-produkt te vlechten. Kort daarna ging hij met pensioen en dat was geen verlies.

Feuerwerk

1954 | Komedie, Musical, Romantiek

Duitsland​/​​Zwitserland 1954. Komedie van Kurt Hoffmann. Met o.a. Lilli Palmer, Karl Schönböck, Romy Schneider, Claus Biederstaedt en Werner Hinz.

Circus Obolski trekt een klein provinciestadje binnen ter gelegenheid van de festiviteiten rond de plaatselijke fabriek voor tuinbenodigdheden. De circusdirecteur is echter een lid van de 'deftige' familie van de fabriek, maar vanwege zijn métier het zwarte schaap. Romy is de dochter die in gewetensconflict komt als ze ook in het circus geïnteresseerd raakt, terwijl ze met tuinman Robert is verloofd. Leuke amusementsfilm. Scenario van Herbert Witt, Felix Lützkendorf en Günther Neumann.

Das Mädchen aus Paris

1954 | Komedie

Duitsland 1954. Komedie van Franz Seitz. Met o.a. Etchika Choureau, Erich Schellow, Anneliese Kaplan, John van Dreelen en Oliver Hassencamp.

Een flauwe komedie met een vergezocht scenario, die alleen nog maar met enig begrip bekeken kan worden als men het tijdsbeeld van het Frans-Duitse vriendschapsverdrag dat De Gaulle en Adenhauer sloten, erbij betrekt: twee oude studievrienden, een Duitse fabrikant van blaasinstrumenten en zijn Franse makker van toen ontmoeten elkaar weer op een kunstveiling in München en ze besluiten dat resp. hun zoon en dochter maar moeten trouwen. Als de kinderen elkaar op Duitse bodem ontmoeten lukt dat bijna, tot een voormalig vriendje van het Franse meisje roet in het eten gooit. Welaan, de vaders zetten alle zeilen bij en dankzij de Frans-Duitse samenwerking lukt het. Wat een euforie en opportunisme van toen. Thans hooguit lachwekkend. Een onzin-film.

Tagebuch einer Verliebten

1953 | Komedie

Duitsland 1953. Komedie van Josef von Baky. Met o.a. Maria Schell, O.W. Fischer, Margarete Haagen, Franco Andrey en Ernst Schröder.

De slippertjes en flirtpartijen van haar man hangen Barbara de keel uit. Ze stapt op en komt toevallig een jeugdvriend tegen. Met dit soort onbenullige komedies van het sterduo Schell/Fischer trachtte men het Duitse volk de oorlogs-ellende te laten vergeten ('Reden wir nicht mehr davon'). Scenario van Johannes Mario Simmel en Emil Burri naar de roman Ich an Mich van Dinah Nelken. Camerawerk van Oskar Schnirch.

Der Kaplan von San Lorenzo

1953 | Mysterie, Drama

Duitsland 1953. Mysterie van Gustav Ucicky. Met o.a. Willy Birgel, Dieter Borsche, Gertrud Kückelmann, Ilse Steppat en Ursula von Teubern.

Een jonge geestelijke raakt betrokken bij een moord. Hij wordt als biechtvader en als celibatair zwaar op de proef gesteld. Een kitscherig misdaadverhaal, waar toch een spannende film van gemaakt is. Vooral het spel van de hoofdfiguur is bijzonder overtuigend.

Tausend rote Rosen blühn

1952 | Muziek, Drama

Duitsland 1952. Muziek van Alfred Braun en Axel Braun. Met o.a. Rudolf Prack, O.W. Fischer, Winnie Markus, Otto Gebühr en Margarete Haagen.

Een vrouw tussen twee mannen. Van de ene heeft zij gehouden, maar hij zit voor zijn werk al drie jaar in Mexico en heeft niets van zich laten horen. Ze weet niet dat haar vader al zijn brieven heeft verbrand. Met de andere is zij op verzoek van haar vader getrouwd, en ze heeft een kind van hem. Als haar jeugdliefde als succesvol ingenieur terugkeert, is zij vastbesloten haar gezin te verlaten. Alleen een ongeluk kan haar daarvan weerhouden... Een film die alle elementen van een publiekstrekker uit de jaren 1950-60 bevat: vaderland, hartepijn, smartlappen en de idolen van het witte doek, Prack en Fischer. Scenario van Werner P. Zibaso. Camerawerk van Bruno Stephan.

Bis wir uns wiedersehen

1952 | Romantiek, Drama

Duitsland 1952. Romantiek van Gustav Ucicky. Met o.a. Maria Schell, O.W. Fischer, Karl Ludwig Diehl, Josef Sieber en Eugen Dumont.

Het weerzien tussen Pamela, een ten dode opgeschreven jonge vrouw, en Paul, de enige man op wie ze ooit verliefd was. Herinneringen komen boven en de twee worden wederom verliefd. Hun liefde wordt echter bemoeilijkt door het feit dat Paul voortvluchtig is. Een smartlap rondom het in de jaren 1950-'60 in Duitsland populaire duo Schell/Fischer. Het dramatische einde zal vooral bij Boeketreeksliefhebbers hoge, en natte ogen gooien. Het scenario is van Eberhard Kleindorff en Johanna Sibelius. Het camerawerk is van Hannes Staudinger en Gunther Anders.

Grün ist die Heide

1951 | Drama, Romantiek

Duitsland 1951. Drama van Hans Deppe. Met o.a. Sonja Ziemann, Hans Stüwe, Rudolf Prack, Margarete Haagen en Willy Fritsch.

Vluchteling Lüder Lüdersen is met zijn dochter Helga op een landgoed terechtgekomen, waar hij geplaagd wordt door gevoelens van heimwee. Op een gegeven moment ontdekt Helga dat haar vader aan het stropen is en raakt ze in gewetensnood, omdat ze verliefd is op de boswachter maar ook haar vader niet wil afvallen. En hiermee begon de reusachtige golf van na-oorlogse Heimat-films, alsof onze Oosterburen hun scha en schaamte wilden inhalen, wat met deze film ongegeneerd gebeurde. De failliete baron is nu (koude-oorlogstijd!) een Oost-Duitse onteigende vluchteling, en de lieve Sonja Ziemann is de suikerzoete verloofde. Kleinburgerlijkheid en valse 'Gemütlichkeit' ten top.

Die wunderschöne Galathee

1950 | Komedie, Historische film, Muziek

Duitsland 1950. Komedie van Rolf Meyer. Met o.a. Hannelore Schroth, Viktor de Kowa, Willy Fritsch, Gisela Schmidting en Margarete Haagen.

Naïeve musical-komedie in biedermeierkostuum, die verschillende amoureuze episoden verenigt: het model wordt verliefd op de beeldhouwer, de onbeduidende groentevrouw strijdt met de beroemde zangeres om de kapelmeester.

Münchnerinnen

1949 | Drama, Historische film, Komedie

Duitsland 1949. Drama van Philipp Lothar Mayring. Met o.a. Gabriele Reismüller, Margarete Haagen, Heli Finkenzeller, Adolf Gondrell en Oskar Sima.

Verhaal van de liefde tussen een student van adel en een dochter van een cafetaria-eigenaar in München rond het jaar 1910. Banale romance naar romanthema's van Ludwig Thoma, die alle Beierse clichs als bier, witte worsten en lederhosen gebruikt. Ook bekend als ŸBER ALLES DIE LIEBE.

Die letzte Nacht

1949 | Drama, Historische film, Oorlogsfilm

Duitsland 1949. Drama van Eugen York. Met o.a. Sybille Schmitz, Karl John, Karl Heinz Schroth, Catja Görna en Margarete Haagen.

Een Franse patriotte en een Duitse officier leren elkaar in het oorlogsgewoel kennen. Zij zijn er beiden van overtuigd dat dit hun laatste nacht is. Zij is wegens sabotage ter dood veroordeeld, hij moet de volgende dag een commando aanvoeren dat zeker tot de dood zal leiden. Maar beiden overleven. Het op zich moedige gewetensconflict wordt in de naoorlogse tragedie helaas tot een smartlap gedegradeerd.

Amico

1949 | Komedie, Familiefilm

Duitsland 1949. Komedie van Gerhard T. Buchholz. Met o.a. Otto Wernicke, Margarete Haagen, Kirsten Heiberg, Helmuth Rudolph en Margit Kay.

Een klein hondje is de aanleiding van huurperikelen, die echter aan het eind tot ieders tevredenheid opgelost worden. Onschuldig, vrolijk familievermaak, geheel en al in de stijl van de gebruikelijke Duitse komedies van na de oorlog.

Film ohne Titel

1948 | Komedie, Drama

Duitsland 1948. Komedie van Rudolf Jugert. Met o.a. Hildegard Knef, Hans Söhnker, Willy Fritsch, Irene von Meyendorff en Peter Hamel.

Een vroegere rijke kunsthandelaar uit Berlijn en een eenvoudig boerenmeisje vonden elkaar. Heeft de oorlog klassen en rangen weggevaagd? In dit geval wel. Een charmante, soms wat onevenwichtige lichte komedie naar een scenario van Jugert, Helmut Käutner en Ellen Fechner. Zonnig camerawerk van Igor Oberberg en schitterend spel van Knef als boerenmeisje Christine.

Die Kupferne Hochzeit

1948 | Komedie, Drama, Romantiek

Duitsland 1948. Komedie van Heinz Rühmann. Met o.a. Hertha Feiler, Peter Pasetti, Sybille von Gymnich, Hans Nielsen en Hilde Classen.

Drie bruiloftspaartjes ontmoeten elkaar na zeven jaar volgens afspraak weer op de koperen bruiloft en ontdekken dat er in die jaren veel is veranderd. De gebreken worden zolang mogelijk voor elkaar verborgen gehouden. Het scenario is van Fritz Peter Buch naar het toneelstuk van Svend Rindom. Het camerawerk is van Erich Claunigk.

Der Apfel ist ab

1948 | Komedie

Duitsland 1948. Komedie van Helmut Käutner. Met o.a. Bobby Todd, Bettina Moissi, Arno Assmann, Joanna Maria Gorvin en Helmut Käutner.

Appelsapfabrikant Adam Schmidt (Todd) houdt zowel van zijn vrouw Lilith (Gorvin) als van secretaresse Eva (Moissi). In een droom komt hij in de hemel, maar ook daar vindt hij geen oplossing voor zijn probleem. Een lichtvoetige Käutner- klucht.

In jenen Tagen

1947 | Drama

Duitsland 1947. Drama van Helmut Käutner. Met o.a. Erich Schellow, Gert Schäfer, Helmut Käutner, Werner Hinz en Margarete Haagen.

De Duitsers waren zelf het grootste slachtoffer van het Hitlerregime, aldus Käutners literaire conclusie in een zwetsfilm over oorlog en nederlaag, jodenvervolging en ga maar door.

Unter den Brücken

1946 | Komedie, Romantiek, Drama

Duitsland 1946. Komedie van Helmut Käutner. Met o.a. Carl Raddatz, Gustav Knuth, Hannelore Schroth, Hildegard Knef en Margarete Haagen.

Poëtisch-realistisch drama van vergeten Duitse cineast Helmut Käutner waarin twee binnenvaartschippers, samen varend tussen de Duitse oostgrens en de Noordzee, verliefd worden op dezelfde vrouw (Hannelore Schroth). Beiden dingen naar haar hand en ze spreken af dat de verliezer van boord zal gaan. Unter den Brücken is dromerig alledaags en oogt tijdloos fraai dankzij het vernuftige gebruik van licht en schaduw. Käutner draaide in nazi-Duitsland maar werd na de oorlog door de geallieerde arbeidscommissie met rust gelaten vanwege zijn apolitieke films.

Kleine Residenz

1942 | Komedie

Duitsland 1942. Komedie van Hans H. Zerlett. Met o.a. Johannes Riemann, Winnie Markus, Fritz Odemar, Gustav Waldau en Rudolf Vogel.

Een hertog (Odemar) schrijft een toneelstuk 'Der Eiserne Otto', waarin diens voorvader wordt verheerlijkt. Bij de opvoering blijkt dat het zodanig bewerkt is, dat de 'dappere soldaat' een enorme rokkenjager is geworden, hetgeen historisch overigens juister is. Deze ironiserende, cabaretachtige kostuum- film steunt vrijwel geheel op de dialogen, die geestig en flitsend zijn.

Das sündige Dorf

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Joe Stöckel. Met o.a. Hansi Knoteck, Albert Janscheck, Josef Eichheim, Joe Stöckel en Erna Fentsch.

Vevi (Knoteck) en Toni (Janscheck) willen trouwen. Vevi`s vader (Stöckel) is echter tegen hun huwelijk, omdat hij vermoedt dat Toni zijn onwettige zoon is en daardoor in feite een broer van Vevi. Na menige verwikkeling en het opduiken van meerdere onwettige kinderen komt toch alles goed en staat niets het huwelijk tussen Vevi en Toni nog in de weg. Een plezierige Beierse klucht zonder enige artistieke pretentie, maar wel een goed stuk vermaak. En ook dat is een verdienste.