Peer Mascini: cast en scenario.
Er zijn 24 films gevonden.

De president

2011 | Komedie

Nederland 2011. Komedie van Erik de Bruyn. Met o.a. Achmed Akkabi, Najib Amhali, Charlie Chan Dagelet, Dirk Zeelenberg en Rosa Reuten.

De Marokkaanse Joes komt met zijn oom illegaal naar Nederland, waar de monarchie is afgeschaft, net als het meerpartijenstelsel. Hij wordt redder van de Nederlandse democratie. De goede bedoelingen van deze door Erik de Bruyn geregisseerde film spatten van het scherm. Maar wat heb je aan goede bedoelingen als je ze koppelt aan slechte smaak. Alles is plat in deze film. De personages, het verhaal, en wat nog het ergste is, de humor. En dat terwijl De Bruyn na zijn filmdebuut Wilde mossels (2000) nog werd gezien als de redder van de Nederlandse cinema.

Het woeden der gehele wereld

2006 | Drama, Thriller

Nederland 2006. Drama van Guido Pieters. Met o.a. Cees Geel, Maarten Heijmans, Bart de Vries, Anna Speller en Vivienne van den Assem.

De politieman Vroom (Geel) wordt voor de ogen van de jonge pianist Alex Goudveyl (Heijmans) doodgeschoten. Maar was de agent wel schoon aan de haak? Guido Pieters' verfilming van het gelijknamige boek van Maarten 't Hart (in 1994 bekroond met de Gouden Strop voor beste Nederlandse misdaadroman) waaiert alle kanten op. Het gaat over volwassen worden, er zitten thriller-elementen in, en er wordt ook nog eens een beeld geschetst van de benepen jaren vijftig, compleet met Joost Prinsen en Frank Lammers als de Bromsnor-achtige inspecteurs Graswinckel en Douvetrap, met misbruikte koorknapen, en met Peer Mascini als diepgelovige dominee. Een lange, looiige film.

De reorganisatie van de afdeling Herhuisvesting, Franeker

2006 | Korte film

Nederland 2006. Korte film van Eddy Terstall en Hans Teeuwen. Met o.a. Hans Teeuwen, Pierre Bokma, Peer Mascini, Tamar van den Dop en Nadja Hüpscher.

Sex en the City met mannen in duikerspakken. Relatieperikelen die zich afspelen in restaurant en huiskamer met mannelijke personages die gekleed gaan in duikpakken, compleet met bril en flippers.

Masterclass

2005 | Drama, Fake documentaire

Nederland 2005. Drama van Hans Teeuwen. Met o.a. Pierre Bokma, Peer Mascini, Sacha Bulthuis, Gijs Scholten van Aschat en Monic Hendrickx.

Regiedebuut van caberetier Hans Teeuwen is een pseudo-documentaire over een masterclass van acteursgoeroe Peer Mascini (gespeeld door Peer Mascini), die helemaal uit de hand loopt. Met een mal uitgangspunt is niets mis. Maar dan moet de malligheid wel buiten haar oevers treden en boven de leut en de eenduidigheid uitstijgen. Dat is in Masterclass niet het geval.

Flirt

2005 | Romantische komedie

Nederland 2005. Romantische komedie van Jaap van Eyck. Met o.a. Egbert Jan Weeber, Lidewij Mahler, Rifka Lodeizen, Kim Pieters en Marcel Hensema.

Lex (Weeber) houdt van zijn vriendinnetje Ankie (Mahler), maar hij weigert zijn minnaressen voor haar op te geven. Een gefrustreerde documentairemaakster (Lodeizen) maakt, na te zijn bedrogen door haar vriend, een film over vreemdgaan. Lex wordt gevraagd om in die film het hoofdonderwerp te zijn. Flirt is gebaseerd op een scenario van Eddy Terstall, die het project niet van de grond kreeg. Van Eyck nam het over, en wist wel - een beetje - geld te vinden. Inhoudelijk een niemendalletje, maar toch verveelt Flirt niet, vanwege veel leuke plaatjes van verleidelijk Amsterdam.

Down

2001 | Horror, Thriller, Fantasy

Verenigde Staten​/​​Nederland 2001. Horror van Dick Maas. Met o.a. James Marshall, Naomi Watts, Eric Thal, Michael Ironside en Edward Herrmann.

Dick Maas maakte De Lift nog een keertje, maar dan voor de Amerikaanse markt. Deze versie bleek minder succesvol.

Rent-a-Friend

2000 | Komedie, Experimenteel, Romantiek

Nederland 2000. Komedie van Eddy Terstall. Met o.a. Marc van Uchelen, Rifka Lodeizen, Nadja Hüpscher, Huub Stapel en Femke Lakerveld.

Als je seks kunt huren, waarom dan vriendschap niet? Regisseur-scenarist Terstall liet zich inspireren door seksadvertenties waarin intimiteit in de uitverkoop wordt gegooid en meende dat in de nabije toekomst het een misschien niet ver van het ander verwijderd zal zijn. Kunstenaar Alfred (Van Uchelen) wordt door zijn vriendin Moniek (Lodeizen), aan de dijk gezet. Dat had hij al zien aankomen in de soap waarvoor zij schrijft. Maar het verwijt geen handelsgeest te bezitten laat hij niet op zich zitten. Even later verhuurt hij met succes zijn vriendelijke aanwezigheid aan de meest uiteenlopende gezelschappen. De vertrouwde Amsterdamse Jordaan waar hij eerdere films als Transit, De boekverfilming en Hufters en hofdames situeerde, verruilde Terstall, die ditmaal met een relatief groot budget werkte, voor o.m. Rotterdam en zelfs Mexico. Maar gebleven zijn de vermakelijke dialogen tussen contemporaine dertigers die worstelen met de eisen die de hedendaagse samenleving aan ze stelt. Evenals Terstalls vaste acteurs, die wederom voor vele geestige momenten zorgen.

De Omweg

2000 | Biografie, Drama

Nederland 2000. Biografie van Frouke Fokkema. Met o.a. Jan Decleir, Willeke van Ammelrooy, Peer Mascini, Thom Hoffman en Thom Bissmeier.

Van den Dop speelt de geitenhoedster Joanna. Na een miskraam te hebben gehad en haar grote liefde te hebben verloren, besluit Joanna te verhuizen naar de Pyreneeën en daar in te trekken bij een kennis. Ze besluit echter wel eerst een stop te maken in Oostenrijk, waar schrijver Thomas Bernhard (Bissmeier) woont. Joanna herkent zichzelf in zijn boeken en meent in hem een zielsverwant te hebben gevonden. Het verhaal is gebaseerd op het leven van Frouke Fokkema. Zij is in haar jonge jaren zelf naar Oostenrijk vertrokken en heeft daar een half jaar met Bernhard samengeleefd.

No Trains No Planes

1999 | Drama, Komedie

Nederland​/​​België 1999. Drama van Jos Stelling. Met o.a. Dirk van Dijck, Gene Bervoets, Kees Prins, Katja Schuurman en Henri Garcin.

Regisseur Jos Stelling liet zich inspireren door de roman 'Broederweelde' van Jean Paul Franssens (wiens 'De Wisselwachter' hij eerder verfilmde) voor dit ensemblewerk dat zich afspeelt in een café aan een Nederlands stationsplein. Een van de stamgasten die zich dagelijks aan de toog van kroegbaas Joop (Garcin) verzamelen, is Gerard (Van Dijck) die vandaag afscheid neemt. Voorgoed. De cast is aardig (let op Peer Mascini met een hondje), maar kan niet verhinderen dat deze lauwe film lang niet zo geestig wordt als ie vast bedoeld was.

Jezus is een Palestijn

1999 | Komedie

Nederland 1999. Komedie van Lodewijk Crijns. Met o.a. Hans Teeuwen, Dijn Blom, Kim van Kooten, Peer Mascini en Najib Amhali.

Religie is uit, spiritualiteit is in. Van boompraten tot boeddhisme, op zoek naar zingeving stort de dwalende mens zich tegenwoordig op alles wat anders is. Crijns greep dit fenomeen aan om een doldrieste komedie te maken met Teeuwen in de hoofdrol als Ramses, een sullige twintiger die al acht jaar in een commune verblijft in Limburg. Van top tot teen doorboord met piercings en gekleed in een vormloos gewaad houdt hij zich daar bezig met de leer van Kahn-Goeroe. Vlak voor zijn nogal pijnlijke (genitale) initiatie verschijnt zijn zus Natasha (Van Kooten) ten tonele met het bericht dat hun vader (Mascini) op sterven ligt in Amsterdam. Samen gaan ze naar de hoofdstad waar Ramses kennismaakt met het vrouwelijk geslacht én met een Palestijnse profeet in de Bijlmer die het dak van zijn flat heeft ingericht als landingsplaats voor de Messias. Ridicuul? Zeker. Subliem? Nee, maar Teeuwen en Mascini verschaffen meer dan voldoende absurd kijkplezier.

Het 14e kippetje

1998 | Komedie

Nederland 1998. Komedie van Hany Abu-Assad. Met o.a. Antonie Kamerling, Thekla Reuten, Dirk Zeelenberg, Peter Paul Muller en Kasper van Kooten.

Ironische tragi-komedie over jonge mensen, familie en vriendschap in het hedendaagse Amsterdam. Daniel en Francesca gaan trouwen. Martin, hun gezamenlijke jeugdvriend, organiseert voor deze gelegenheid een feestelijk diner voor vrienden en familie. Daniel en Francesca zijn echter het adres vergeten en zwerven door de stad op zoek naar het juiste restaurant. De genodigden verdrijven ondertussen de tijd met het oefenen van het feestlied, het roddelen over het aanstaande paar, kaarten en een eetwedstrijd. Terwijl de tijd verstrijkt nemen de gesprekken verrassende wendingen aan. Het 14e kippetje is gebaseerd op een scenario van Arnon Grunberg, die hiermee debuteerde als scenarioschrijver. De film opende in 1998 het Nederlands Film Festival.

Hoezo Arbo?

1997 | Fake documentaire

Nederland 1997. Fake documentaire van Dan Brinkhuis. Met o.a. Wigbolt Kruijver en Peer Mascini.

Ironische tragi-komedie over jonge mensen, familie en vriendschap in het hedendaagse Amsterdam. Daniel en Francesca gaan trouwen. Martin, hun gezamenlijke jeugdvriend, organiseert voor deze gelegenheid een feestelijk diner voor vrienden en familie. Daniel en Francesca zijn echter het adres vergeten en zwerven door de stad op zoek naar het juiste restaurant. De genodigden verdrijven ondertussen de tijd met het oefenen van het feestlied, het roddelen over het aanstaande paar, kaarten en een eetwedstrijd. Terwijl de tijd verstrijkt nemen de gesprekken verrassende wendingen aan. Het 14e kippetje is gebaseerd op een scenario van Arnon Grunberg, die hiermee debuteerde als scenarioschrijver. De film opende in 1998 het Nederlands Film Festival.

De zeemeerman

1996 | Komedie

Nederland​/​​België​/​​Duitsland 1996. Komedie van Frank Herrebout. Met o.a. Daniël Boissevain, Jérôme Reehuis, Katja Schuurman, Gonny Gaakeer en Frans van Deursen.

De knappe Toni (Boissevain) kan maar geen vriendinnetje krijgen omdat hij zo'n sterke vislucht verspreidt. Waarschijnlijk komt dat omdat hij niet helemaal menselijk is, maar het resultaat van een biologisch experiment van een krankzinnige professor. Die verhelpt overigens het visluchtprobleem, maar daarna is Toni weer onzichtbaar! Door velen gezien als de slechtste Nederlandse film aller tijden, door het matige spel, maar vooral door het mallotige en puberale script. Daaraan konden ook de wagonladingen bekende Nederlanders die in de film opdraven niets verhelpen.

Blind Date

1996 | Drama

Nederland 1996. Drama van Theo van Gogh. Met o.a. Renée Fokker, Peer Mascini, Roeland Fernhout, Wouter Brave en Jan Jaspers.

Blind Date draait, net als Van Gogh's eerder film 06, om de verhouding tussen twee mensen, maar ditmaal komen ze ook face to face. Renee Fokker en Peer Mascini spelen een vrouw en een man die een groot verdriet moeten verwerken. Dat doen ze niet alleen door elkaar te steunen, maar ook door elkaar soms flink op stang te jagen: intermenselijke relaties zijn bij van Gogh nooit simpel. Het idee van de film kreeg gestalte in dialogen die geschreven zijn door Kim van Kooten.

50 Jaar Nederlands Filmmuseum

1996 |

1996. Mark de Cloe. Met o.a. Erik de Bruyn, Cleo Dankert, Roeland Fernhout, Roef Ragas en Camilla Siegertsz.

Blind Date draait, net als Van Gogh's eerder film 06, om de verhouding tussen twee mensen, maar ditmaal komen ze ook face to face. Renee Fokker en Peer Mascini spelen een vrouw en een man die een groot verdriet moeten verwerken. Dat doen ze niet alleen door elkaar te steunen, maar ook door elkaar soms flink op stang te jagen: intermenselijke relaties zijn bij van Gogh nooit simpel. Het idee van de film kreeg gestalte in dialogen die geschreven zijn door Kim van Kooten.

Filmpje!

1995 | Komedie

Nederland 1995. Komedie van Paul Ruven. Met o.a. Paul de Leeuw, Willeke Alberti, Pleuni Touw, Olga Zuiderhoek en Arjan Ederveen.

Voor adepten van Paul de Leeuw in klassieke vorm is dit een hoogst vermakelijk filmpje. Waarin de grapjurk afscheid neemt van zijn Bob & Annie de Rooy-typetjes. Waarin Bob - tijdens een echtscheidingszaak - afscheid neemt van Annie, 'dat lijk' dat het steeds maar vertikt om hem te pijpen. Maar waarin het gescheiden tweetal dan toch nog op Curaçao verzeild raakt. Wie weet valt daar nog wat te vieren. Rijk de Gooyer speelt een maffiabaas, Willeke Alberti is een adoptief moeder, Pleuni Touw een telefoniste van Stichting Correlatie. Filmpje! werd kersthit van 1995.

Een Held Van Onze Tijd

1994 |

1994. Ramón Gieling. Met o.a. Titus Muizelaar, Sylvia Poorta, Anneke Blok, Peer Mascini en Joy Hoes.

Voor adepten van Paul de Leeuw in klassieke vorm is dit een hoogst vermakelijk filmpje. Waarin de grapjurk afscheid neemt van zijn Bob & Annie de Rooy-typetjes. Waarin Bob - tijdens een echtscheidingszaak - afscheid neemt van Annie, 'dat lijk' dat het steeds maar vertikt om hem te pijpen. Maar waarin het gescheiden tweetal dan toch nog op Curaçao verzeild raakt. Wie weet valt daar nog wat te vieren. Rijk de Gooyer speelt een maffiabaas, Willeke Alberti is een adoptief moeder, Pleuni Touw een telefoniste van Stichting Correlatie. Filmpje! werd kersthit van 1995.

De put

1994 | Korte film, Komedie

1994. Korte film van René Huybrechtse. Met o.a. Wigbolt Kruyer, Peer Mascini, Leni Brederveld en Tessa Lily Wyndham.

Voor adepten van Paul de Leeuw in klassieke vorm is dit een hoogst vermakelijk filmpje. Waarin de grapjurk afscheid neemt van zijn Bob & Annie de Rooy-typetjes. Waarin Bob - tijdens een echtscheidingszaak - afscheid neemt van Annie, 'dat lijk' dat het steeds maar vertikt om hem te pijpen. Maar waarin het gescheiden tweetal dan toch nog op Curaçao verzeild raakt. Wie weet valt daar nog wat te vieren. Rijk de Gooyer speelt een maffiabaas, Willeke Alberti is een adoptief moeder, Pleuni Touw een telefoniste van Stichting Correlatie. Filmpje! werd kersthit van 1995.

Ik ga naar Tahiti

1992 | Oorlogsfilm, Drama, Documentaire

Nederland 1992. Oorlogsfilm van Gerrard Verhage. Met o.a. Hans Dagelet, Peter Tuinman, Peer Mascini, Els Ingeborg Smits en Ids van der Krieke.

Volstrekt geloofwaardige Dagelet als de Groningse drukker en graficus Hendrik Werkman. Film vertelt de laatste dagen uit het leven van de kunstenaar, die een paar dagen voor de bevrijding in 1945 door de SD werd opgepakt en gefusilleeerd. Scenario van Ger Beukenkamp en film reconstrueren niet minutieus de feiten maar zijn eerder een poging om de verantwoordelijkheden van een kunstenaar in oorlogstijd te doorvorsen. Tuinman kan ook overtuigen als de onsympathieke SD-er Schaap die zich nochtans alles laat uitleggen in het atelier van Werkman. Teder filmdocument met enkele geslaagde vondsten, zoals de gedachten van Werkman te illustreren met Charlie Chaplin-fragmenten.

Oh Boy!

1991 | Komedie

Nederland 1991. Komedie van Orlow Seunke. Met o.a. Orlow Seunke, Kees van Kooten, Monique Smets, Steffen Kroon en Jim van der Woude.

Seunke zet zijn underdogtypetje Pim, van de tv, neer als Boy, een uitbater van een tankstation aan de rand van de woestijn waar hij concurrentie krijgt van Van Kooten als een zakenman met een gloednieuw station en met een dochter (Smets) waarop Seunke verliefd wordt. Gedraaid in de vorm van een film-in-de-film met Seunke als een onervaren en schuchter acteur, Van Kooten als een door de wol geverfde, hooghartige ster en Smets als de actrice waarop zowel Seunke als Van Kooten verliefd zijn. Hierdoor kan Seunke zijn ellende en frustraties als regisseur met filmproducenten kwijt. Een duidelijke hommage aan Buster Keaton, in de vorm van een kleine, frisse komische film met droomgevoelige humor.

Zwerfsters

1989 | Drama, Fantasy

Nederland 1989. Drama van Marja Kok. Met o.a. Luodi Nijhoff, Catherine Holland, Catherine ten Bruggencate, Helmert Woudenberg en Liesbeth Coops.

Ontroerend filmafscheid van grande dame Nijhoff als oude vrouw in Amsterdam die met twee katten op een etage woont. Door haar vergeetachtigheid moet zij een hele dag door de stad dolen waarbij haar pad voortdurend gekruisd wordt door zwerfster Holland. Speciaal voor Nijhoff door Kok geschreven film: mooi, bescheiden, efficiënt en af en toe vindingrijk.

De schaker en de dame

1989 | Drama, Fantasy, Thriller, Mysterie

Nederland 1989. Drama van Esmé Lammers. Met o.a. Esgo Heil, Ischa Meijer, Peer Mascini, Monique Klemann en Karel Duister.

Wereldkampioenschap schaken in Amsterdam. Een dag voor de grote finale verklaart de Nederlandse kampioen Thomas Sabel (Heil) aan een tv-journaliste (Scherphuis) niet enkel dat hij de beste is, maar ook dat vrouwen niet kunnen schaken. Even later, terwijl hij het spel bestudeert met zijn coach Lehmann (Meyer) krijgt hij een telefoontje van een onbekende vrouw die hem de raad geeft vooral op de dame te letten. De onbekende daagt hem uit om tegen haar te spelen in een obscure kroeg. Professioneel ogende korte film met een magisch-realistische ontknoping. De spanning en het mysterie worden uitstekend opgebouwd en Heil is een onvoorspelbare dromerige figuur. Niet enkel schaakliefhebbers zullen deze korte film kunnen smaken. Lammers schreef zelf het scenario. Huub Stapel gaf adviezen inzake acteursregie. Opvallende fotografie van Marcel Prins. Eindexamenfilm voor de Nederlandse Film en Televisie Academie.

Abel

1986 | Komedie, Drama

Nederland 1986. Komedie van Alex van Warmerdam. Met o.a. Alex van Warmerdam, Olga Zuiderhoek, Henri Garcin, Annet Malherbe en Loes Luca.

Oudere jongere Abel (regisseur Van Warmerdam zelf) woont nog thuis. Hij is met geen stok het huis uit te krijgen, tot leedwezen van zijn vader. Die organiseert zelfs een romantisch afspraakje voor hem, zonder resultaat. Abel knipt liever vliegende vliegen doormidden. Maar dan ontmoet hij het meisje van de peepshow waar zijn vader stiekem verliefd op is. Leuk, absurdistisch debuut van de regisseur die voordien zijn sporen verdiende bij de avantgardistsche theatergezelschappen Orkater en De Mexicaanse hond. Hij gaf met Abel zijn visitekaartje af: zijn films bieden een eigenzinnige, ironische blik op de Nederlandse samenleving. Prima acteerwerk. Twee Gouden Kalveren.

De lift

1983 | Horror, Mysterie, Thriller

Nederland 1983. Horror van Dick Maas. Met o.a. Huub Stapel, Ab Abspoel, Willeke van Ammelrooy, Kees Prins en Peer Mascini.

Voordat Spielberg doorbrak met Jaws maakte hij de lowbudgetfilm Duel, over een man die wordt achtervolgd door een demonische vrachtwagen. De lift, de eerste grote film van Dick Maas, is op vele manieren verwant met het vroege werk van Spielberg. De lift gaat over de subjectieve angst (zie Jaws) voor machines (zie Duel) en is met ­uiterst simpele middelen een zeer ­effectieve horrorfilm. De guillotine-­eigenschap van de lift wordt vakkundig spaarzaam gebruikt: het is de dodelijke potentie van de denkende machine die de film tergend spannend houdt. In 2001 probeerde Maas de Amerikaanse bioscoopgangers te verleiden met de nagenoeg identieke film Down.