Paolo Magagna: cast.
Er zijn 2 films gevonden.

Tod der Engel

1992 | Drama

Duitsland 1992. Drama van Rainer Wolffhardt. Met o.a. Marita Marschall, Wolfram Berger, Gerd Fitz, Horst Sachtleben en Gisela Freudenberg.

Gerhard Wismuth (Berger) staat in de beklaagdenbank wegens doodslag. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij zijn beide kinderen om het leven heeft gebracht. Herr Wismuth ontkent dat hij een moordenaar is en zegt dat hij de wandaad niet begaan heeft. Zijn vrouw Brigitte (Marschall) verkeert ogenschijnlijk nog steeds in een shock-toestand, al betaalt ze wel de verdediging. Tijdens een reconstructie meent Brigitte het doorslaggevende bewijs op tafel te leggen, waaruit zou moeten blijken dat haar man schuldig zou zijn. Gerhard Wismuth keert die bewijslast om en gebruikt hem tegen zijn vrouw; ook beweert hij dat ze een minnaar had. Brigitte ontkent, maar de minnaar wordt gevonden en voor het gerecht als getuige opgeroepen. Gerhard wordt vrijgesproken. Een typisch Duits rechtszaaldrama dat heel behoorlijk gespeeld wordt en inzicht geeft in de diepere achtergronden die geleid hebben tot een dergelijke gruweldaad. Scenario van Peter Hemmer en achter de camera stond Carl Friedrich Koschnick.

Verkaufte Heimat

1990 | Historische film

Duitsland 1990. Historische film van Karin Brandauer. Met o.a. Otto Donner, Anna Pircher, Christine Mayr, Katharina Welser en Ludwig Dornauer.

Het fascisme zowel in Duitsland van Hitler als in Itali[KA3]e van Mussolini werd o.a. gekenmerkt door nationalisme en terreur. Noord- en Zuid-Tirol vormen in de jaren 1930 een omstreden buffergebied, waarvan de bewoners het liefst onafhankelijk waren. Zo besloten de Italiaanse fascisten dat in Zuid-Tirol uitsluitend Italiaans de voertaal mocht zijn en onderwijs in het Duits werd verboden. Het waren de tijden van de grote werkeloosheid en dalende prijzen, stijgende kosten en verminderde opbrengsten. Uiteindelijk kwamen Mussolini en Hitler overeen dat de bevolking mocht kiezen: optanten in Zuid-Tirol werden Italiaans, Duitstaligen konden naar Noord-Tirol (in het aangesloten Oostenrijk) of naar het geannexeerde Bohemen of Sudetenland (voormalig Tsjechoslowakije). De r.k. kerk en antifascisten die het niet op de nazi`s begrepen hadden, waren tegen deze politiek en probeerden hun aanhangers ertoe te bewegen te blijven zitten waar ze zaten - in het Duits dableiber genoemd. Uit het stembusresultaat bleek dat tachtig procent besloot zijn biezen te pakken en ontstonden er grote tegenstellingen tussen optanten en dableiber, waarbij de eerste groep heftig discrimineerde tegen de laatste. Deze lange tv-film die meestal in twee delen vertoond wordt, vertelt hoe het twee families verging in die tijd en hoe een derde ervan profiteerde. Het betreft het gezin Tschurtschenthaler, dat verdeeld raakt tussen dableiber en leden die willen wegtrekken, en de familie die Oberhollenzer heet en die ook wensen te blijven zitten zonder hun eeuwenoude rechten en gebruiken op te geven; de Rabensteiners zijn de optanten. Een van hen, is een voormalige knecht van de Tschurtschenthalers, die tenslotte in het bezit komt van hun herenboerderij. Een interessant stukje Europese geschiedenis, uitstekend gemaakt en nog altijd actueel, want het heeft heel lang na WO II (1945) doorgerommeld in Oostenrijks- en Italiaans Tirol voordat het er rustig werd en men hoeft maar naar Noord-Ierland, Baskenland of voormalig Joegoslavië te kijken hoe hoog de gemoederen door het terrorisme, nationalisme of fascisme kunnen oplopen. Het scenario is van Felix Mitterer. Camerawerk van Helmut Pirnat.