Onno Molenkamp: cast.
Er zijn 11 films gevonden.

Hoezo treintaxi?

1990 |

Nederland 1990. Robert van Alphen. Met o.a. Jef de Jong, Henny Alma, Michiel Kerbosch en Onno Molenkamp.

Parfait Amour

1985 | Drama, Documentaire

Nederland 1985. Drama van Jean van de Velde. Met o.a. Onno Molenkamp, Guusje van Tilborgh, Peter Tuinman, Leen Jongewaard en Piet Kamerman.

Een opmerkelijke, maar helaas nogal slap uitgewerkte psychologische thriller met Molenkamp als Pavel Mosz, een om politieke redenen naar Nederland uitgeweken Tsjech die in het begin van de film overreden wordt en aan geheugenverlies lijdt. Hij wordt door allerlei mensen gemanipuleerd en gaat vertwijfeld op zoek naar de waarheid omtrent het 'ongeval'. Het interessante scenario heeft te lijden onder de al te tamme regie van Van de Velde, zodat de film uiteindelijk ver onder zijn mogelijkheden blijft.

Gebroken spiegels

1984 | Thriller, Drama

Nederland 1984. Thriller van Marleen Gorris. Met o.a. Lineke Rijxman, Henriëtte Tol, Edda Barends, Johan Leysen en Marijke Veugelers.

Drama rond een Amsterdams bordeel met diverse krachten, van beginnende huisvrouwen tot geroutineerde oudgedienden. Gelijktijdig speelt een nog bleker relaas over een geketende vrouw en de prostituant die haar martelt. Filmmaker Marleen Gorris stelde niet teleur na haar debuut De stilte rond Christine M., de internationaal vermaarde artfilm waarin drie vrouwen een willekeurige man vermoorden. De vervolgstudie Gebroken spiegels werd een Hollandse thriller voor de argeloze kijker en een feministische pamfletfilm voor de geëngageerde toeschouwer. Een Nederlands hoogtepunt uit de productieve filmjaren tachtig.

De stilte rond Christine M.

1982 | Drama

Nederland 1982. Drama van Marleen Gorris. Met o.a. Edda Barends, Nelly Frijda, Henriëtte Tol, Cox Habbema en Diana Dobbelman.

Wanneer zij op kledingdiefstal wordt betrapt, vermoordt Christine M. (Barends), samen met twee andere vrouwen in de winkel, de boetiekeigenaar. Een rechtszaak volgt waarbij een psychiater (Habbema) moet bepalen of de vrouwen toerekeningsvatbaar zijn. Baanbrekend feministische film, bekroond met een Gouden Kalf voor beste film, laat zien hoe (pover) het gesteld is met de vrouw man-verhoudingen na de roerige jaren zeventig. Intrigerend verhaal met uitstekende actrices. Marleen Gorris, die met deze film sterk debuteerde, zou later voor Antonia (1995) een Oscar krijgen.

Onvoltooid verleden

1981 | Drama

Nederland 1981. Drama van Bram van Erkel. Met o.a. Elja Pelgrom, Edmond Classen, Anne Buurma, Eric van 't Woud en Dore Smit.

De 35-jarige Ellen Lanser (Pelgrom) komt door een storing op het baanvak van de trein in haar geboorteplaats terecht. Zij wordt daar niet met open armen ontvangen. Van Egteren (Classen), een plaatselijk ouderling, houdt Ellen nog steeds verantwoordelijk voor de dood van zijn twee zoons, Freddy (Van `t Veld) en Hans (Buurma). Ellen groeide met de jongens op, zij speelden in de zandbak en gingen samen naar school. Later werden zowel Freddy als Hans verliefd op Ellen. De jaloezie tussen beide broers had rampzalige gevolgen. Het scenario van Kees Holierhoek laat in het midden of toeval of voorbeschikking het verleden weer in herinnering brengen. Hoe ook, de confrontatie van Ellen met haar geboortedorp maakt duidelijk dat de oude wonden nog niet geheeld zijn. Schuldig-zijn en slachtoffer-zijn liggen dicht bij elkaar. Op locatie gedraaid in Zaltbommel, Zutphen en Sauwerd. Een eigentijdse interpretatie van F.M. Dostojewski's Schuld en boete.

De Verwording van Herman Dürer

1979 | Drama

Nederland 1979. Drama van Jean van de Velde, René Seegers en Leon de Winter. Met o.a. Felix Jan Kuypers, Alma, Albert Abspoel, Vivian Lampe en Ed van Gils.

De verfilmde roman van De Winter over de vermenging van werkelijkheid met romantische dagdromen van een jeugdige ex- gevangene die zich vereenzelvigt met een 19de-eeuwse Taugenichts van Von Eichendorff. Een reis naar het geïdealiseerd Italië komt via München tot een dramatisch einde in Hoek van Holland. Onvoldoende waar gemaakt.

Q en Q

1978 | Familiefilm, Mysterie

Nederland 1978. Familiefilm van Bram van Erkel. Met o.a. Erik van't Wout, Bob de Lange, Enny de Leeuwe, Martin Perels en Tamar Baruch.

De bewerking van de succesvolle dertien-delige tv-serie van totaal 300 minuten. Veel nevenintriges e.d. moesten vallen om de hoofdlijn in dit jeugd detective-verhaal te handhaven. Vooral goed spel van de jongeren.

Pastorale 1943

1978 | Oorlogsfilm

Nederland 1978. Oorlogsfilm van Wim Verstappen. Met o.a. Frederik de Groot, Renée Soutendijk, Geert de Jong, Leen Jongewaard en Sacco van der Made.

Deze verfilming van Simon Vestdijk`s roman werd Verstappen`s beste werk. Verzetsmensen besluiten in een klein stadje (de combinatie van Doorn en Wijk bij Duurstede) de plaatselijke drogist, een NSB-er, verdacht van verraad, te liquideren. Een boeiend uitgewerkt gegeven, in alle opzichten sterk: dramatisch wat betreft spelregie en camera (Marc Felperlaan). Toch ontbreekt er de allure aan die bijvoorbeeld DE OVERVAL als Nederlandse oorlogsfilm had. Evenals SOLDAAT VAN ORANJE werd deze film later met bewaard materiaal 'uitgerekt' tot een tv-serie. Scenario van regisseur Verstappen. Camerawerk van Marc Felperlaan. Monatage van Jutta Brandstaedter.

Beer of geen beer

1976 | Korte film

Nederland 1976. Korte film van Ruud Schuitemaker. Met o.a. Dick Scheffer, Onno Molenkamp, Bert van der Linden en Broes Hartman.

Deze verfilming van Simon Vestdijk`s roman werd Verstappen`s beste werk. Verzetsmensen besluiten in een klein stadje (de combinatie van Doorn en Wijk bij Duurstede) de plaatselijke drogist, een NSB-er, verdacht van verraad, te liquideren. Een boeiend uitgewerkt gegeven, in alle opzichten sterk: dramatisch wat betreft spelregie en camera (Marc Felperlaan). Toch ontbreekt er de allure aan die bijvoorbeeld DE OVERVAL als Nederlandse oorlogsfilm had. Evenals SOLDAAT VAN ORANJE werd deze film later met bewaard materiaal 'uitgerekt' tot een tv-serie. Scenario van regisseur Verstappen. Camerawerk van Marc Felperlaan. Monatage van Jutta Brandstaedter.

Lifespan

1975 | Thriller, Sciencefiction, Mysterie

Nederland​/​​Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1975. Thriller van Alexander Whitelaw. Met o.a. Hiram Keller, Tina Aumont, Klaus Kinski, Fons Rademakers en Eric Schneider.

Een Amerikaanse geleerde komt naar Amsterdam om stage te lopen bij een befaamd gerontoloog. Deze pleegt zelfmoord en zijn wetenschappelijke aantekeningen blijken verdwenen. Via de bizarre vriendin van de overledene komt hij achter diens uitvinding waarmee het proces van ouderworden kan worden stopgezet. Deze intrigerende thriller - met Nederlandse technici in Amsterdam opgenomen - combineert nachtmerrieachtige surrealistische momenten met zwarte humor en filosofieën over leven en dood. Het resultaat is te vaag, maar biedt een boeiende andere kijk op onze hoofdstad.

De Wolvenman

1974 | Drama

Nederland 1974. Drama van Joes Odufré. Met o.a. Piet Hendriks, Mary Smithuysen, Etha Coster, Rudy Falkenhagen en Jean Jacques Batteljee.

Door Dick Walda geschreven televisie-serie van dertien afleveringen, ge[KA3]ent op de dagelijkse problematiek van mensen in een grote stad in de jaren 1970. De hoofdpersoon, Otto Atsman (Hendriks), is een gepensioneerde oppasser van een dierentuin waar hij verantwoordelijk is geweest voor de wolven. Na zijn pensionering maakt hij een vervreemdingsproces door, dat ontstaat als een mens plots zijn geregelde arbeid moet opgeven. Hij vervalt in nietsdoen. Otto blijft, ondanks alle tegenslagen die hij te verwerken krijgt, een optimistische figuur. Hij komt ook - zeer tegen de zin van zijn familie, die hem op dat punt niet begrijpt - op voor de wolf en identificeert zich onbewust met de `underdog` onder de dieren. Vrij realistische weergave van een personage dat model staat voor (de meeste?) bejaarden in onze samenleving voor wie niet meer dan werkeloosheid en AOW staan te wachten. Enkele bekende namen sieren de rolverdeling. Otto`s 69- jarige echtgenote Martha wordt gespeeld door Smithuysen. Falkenhagen, die in 1981 in de dramahit DE FABRIEK een van de hoofdpersonages zou spelen, is Gijs van Nolden, de schoonzoon van de Wolvenman. Van Houweninge, die later carri[KA2]ere zou maken als scenarist (tot in Duitsland toe) van o.m. ZEG 'NS AAA, speelt Gerard Atsma, de in Utrecht aan een lampekappenzaak werkende zoon van de Wolvenman. Monique van de Ven, de schat, was toen net tweeëntwintig, en had er al TURKS FRUIT en VERLOREN MAANDAG opzitten: zij is Gerrie de Haas, een aardig meisje met hese stem, afkomstig uit Alkmaar en in Amsterdam op zoek naar een baantje en een zolderkamertje. Van Beek, een knappe en bekende karakterspeler, speelt op voortreffelijke wijze Max Daalder, de charmante vriend van een buurvrouw.