Fosco Giachetti (1900-1974): cast.
Er zijn 28 films gevonden.

Scipione detto anche l'Africano

1971 | Komedie, Historische film

Frankrijk​/​​Italië 1971. Komedie van Luigi Magni. Met o.a. Marcello Mastroianni, Vittorio Gassman, Silvana Mangano, Ruggero Mastroianni en Woody Strode.

Een Romeinse volksheld - die door ouderdom en een slecht huwelijk zijn veerkracht heeft verloren - wordt door de koning en de Senaat in diskrediet gebracht, omdat hij de krijgsschuld van de Koning van Assyrië zou hebben ontvreemd. Zijn morele grandeur, ook tijdens zijn verbanning, maakt indruk op zijn voornaamste opponent, maar hij weigert eerherstel. De analogie met de verloren idealen en de corruptie in de huidige Italiaanse republiek blijven ietwat ondoorzichtig door de situering in het oude keizerrijk en de antieke kostumering waarin de sterke acteurs de bekende personages spelen. De film is interessant en onderhoudend, maar nogal decoratief en oppervlakkig.

La cinque giornate di Milano

1970 | Historische film, Avonturenfilm

Italië 1970. Historische film van Leandro Castellani. Met o.a. Ugo Pagliai, Arnoldo Foà, Raoul Grassilli, Fosco Giachetti en Franca Nuti.

Mini-serie in vijf afleveringen, goed geproduceerd en prachtig gespeeld. De geschiedenis wordt geen geweld aangedaan in dit historisch drama over de vijf cruciale dagen in Milaan in de tijd van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie. Wenen, maart 1848: de eerste tekenen van rebellie dwingen Metternich (Giachetti) de diplomaat Alexander von Hubner (Pagliai) naar Milaan te sturen als gezant van de keizer. Von Hubner ontmoet de burgemeester van Milaan en verschillende patriotten. Op 18 maart 1848 openen de troepen van maarschalk Radetzky het vuur op de opstandelingen. Die bestormen het hoofdbureau van politie en laten het kruithuis in de lucht vliegen. Von Hubner besluit naar Wenen terug te keren en de Oostenrijks-Hongaarse troepen van Radetzky maken zich op om Milaan te verruilen voor een ander strijdtoneel.

Samba

1964 | Misdaad, Musical

Spanje 1964. Misdaad van Rafael Gil. Met o.a. Sara Montiel, Marc Michael, Fosco Giachetti en Zeni Pereira.

Een man die in een vlaag van jaloezie zijn verloofde vermoordde ontmoet een volksvrouw die sprekend op de overledene lijkt. Een afgezaagd verhaal ter meerdere eer en glorie van de diva Montiel.

Il Mattatore

1959 | Komedie, Misdaad

Italië 1959. Komedie van Dino Risi. Met o.a. Vittorio Gassman, Anna-Maria Ferrero, Peppino De Filippo, Dorian Gray en Mario Carontenuto.

Een schmiere-acteur heeft in het theater geen succes en gebruikt zijn vermommingstalenten voortaan bij oplichterijen, maar wordt door zijn echtgenote tot het rechte pad gedwongen. Een nieuwe vermomming doet hem ook aan haar toezicht ontsnappen zodat hij de roof van de Britse kroonjuwelen kan beramen. De op zichzelf al onderhoudende misdaadkomedie krijgt een opmerkelijk extra door alle vermommingen van Gassman, die zelfs een overtuigende imitatie van Greta Garbo laat zien. Scenario van Ange Scarpelli en Ettore Scola.

Era di venerdì 17

1956 | Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1956. Komedie van Mario Soldati. Met o.a. Fernandel, Giulia Rubini, Alberto Sordi, Jean Brochard en Fosco Giachetti.

Een handelsreiziger (Fernandel) ontmoet in de trein een zwanger meisje (Rubini) en gaat met haar mee naar haar ouderlijk huis om de eerste klap op te vangen. Na gefêteerd te zijn als aanstaande schoonzoon, brengt hij de familie begrip bij voor de situatie en keert terug in zijn eigen sleurhuwelijk. Deze nieuwe versie in kleur van een vroeg-neorealistische komedie wordt gedragen door de sympathieke, ingehouden rol van Fernandel die extravert tegenspel kreeg. (In de Franse versie is de handeling van Italië naar de Provence verplaatst door enkele dialoogwijzigingen.)

I falsari

1950 | Misdaad

Italië 1950. Misdaad van Franco Rossi. Met o.a. Fosco Giachetti, Doris Duranti, Ernio Crisa, Mario Angelotti en Lianella Carell.

Fosco Giachetti is heel geloofwaardig als intellectuele politie-inspecteur. Zijn ongebruikelijke opsporingsmethoden bij het onderzoek naar criminele praktijken blijken erg succesvol. Hij is bezig met een onderzoek naar valsemunters, die een drukplaat gebruiken die ze uit de staatsmunt hebben gestolen. De inspecteur arresteert een jonge fabrieksarbeider die contact heeft met de valsemunters, maar laat hem vrij om hen in de val te lokken.

Una lettera all'alba

1948 | Drama

Italië 1948. Drama van Giorgio Bianchi. Met o.a. Fosco Giachetti, Tatiana Pavlova, Lea Padovani, Olga Villi en Jacques Sernas.

Carlo (Giachetti) komt erachter dat hij een zoon uit een vroegere relatie heeft, maar ontdekt eveneens dat de zoon bij de handel in cocaïne is betrokken. Hij probeert hem te helpen, vooral wanneer de jongeman wordt beschuldigd van de moord op een gravin. Wanneer hij onschuldig wordt bevonden en vrijgelaten, zet Carlo hem op een schip, in de hoop dat zijn zoon elders een nieuw leven kan beginnen. Carlo maakt zich al die tijd niet bekend als de vader. Een aardig tempo en dito spanning op het emotionele vlak. Giachetti's acteerwerk is eersteklas.

Les maudits

1947 | Thriller, Avonturenfilm, Oorlogsfilm

Frankrijk 1947. Thriller van René Clément. Met o.a. Marcel Dalio, Henri Vidal, Florence Marly, Paul Bernard en Michel Auclair.

April 1945: het Derde Rijk staat op instorten. Een nazi-generaal en een internationaal gezelschap van sympathisanten stappen in Oslo op een duikboot die ze naar Zuid-Amerika zal brengen. Ook aan boord komt, tegen zijn wil, een arts, om een gewonde opvarende te verzorgen. De spanning op deze claustrofobische ‘ark van Noah’ loopt flink op terwijl ieder op zich wordt geconfronteerd met een nieuwe realiteit van politieke schuld of economisch verlies. Uitstekende acteurs en goede dialogen. Scenarist-regisseur Clément maakte ook ondermeer Jeux interdits.

L'Altra

1947 | Drama

Italië 1947. Drama van Carlo Ludovico Bragaglia. Met o.a. Fosco Giachetti, Maria Michi en Blanchette Brunoy.

Roerende film, die toch niet overdreven sentimenteel is. Een vrouw trouwt en krijgt een kind van een ander. Zij vertrouwt haar geheim toe aan een vriendin en dat leidt geleidelijk tot complicaties. Goede acteurs, maar het gaat vooral om het verhaal.

I fratelli Karamazov

1947 | Drama

Italië 1947. Drama van Giacomo Gentilomo. Met o.a. Fosco Giachetti, Andrea Checchi en Mariella Lotti.

Matige filmversie van De gebroeders Karamazov, het beroemde verhaal van Fjodor Dostojewski over een autoritaire en tyrannieke vader. Na de moord op de patriarch komt geleidelijk aan de bijzonder slechte en onhoudbare relatie tussen zijn zoons aan het licht.

La vita ricomincia

1945 | Drama

Italië 1945. Drama van Mario Mattoli. Met o.a. Alida Valli, Fosco Giachetti en Eduardo De Filippo.

Na vele jaren van afwezigheid kan een krijgsgevangene eindelijk een vreedzaam bestaan met vrouw en kinderen opbouwen. Gedurende zijn langdurige afwezigheid is zijn vrouw door een zware periode heengegaan, die thans een dramatische afloop nadert. De echtgenoot vindt de kracht om haar te vergeven en krijgt het gezin weer bij elkaar. Geen bijster origineel verhaal en een gemiddelde regie, maar schitterend acteerwerk.

L'abito nero da sposa

1945 | Misdaad, Historische film

Italië 1945. Misdaad van Luigi Zampa. Met o.a. Fosco Giachetti, Jacqueline Laurent en Carlo Tamberlani.

Het verhaal speelt zich af in het Rome ten tijde van de Renaissance. Een bankier wordt door een kennis vermoord, maar de onschuldige broer van een kardinaal wordt voor deze misdaad aangeklaagd. Hij was namelijk toevallig onmiddellijk na het voorval ter plekke. De kardinaal kan niet voor zijn broer bemiddelen, want dan zouden wet en religie met elkaar in conflict komen. Een en ander knaagt echter aan zijn geweten. Goed gespeeld, met een goede bezetting en een degelijke regie.

Un colpo di pistola

1942 | Drama

Italië 1942. Drama van Renato Castellani. Met o.a. Fosco Giachetti, Assia Noris, Antonio Centa en Renato Cialente.

Andrea (Giachetti) is al vele jaren verliefd op Mascia (Noris), maar hij vreest dat zij verliefd is op zijn vriend. Dat idee berust op een misverstand, maar Andrea daagt zijn vriend uit tot een duel, waarin hij hem had kunnen doden maar besluit dit de volgende keer te doen. Na vele jaren komt het bedrog uit, en tenslotte wordt achter de liefde tussen Aldo en Mascia een punt gezet. Het regiedebuut van regisseur Castellani zit technisch gezien uitstekend in elkaar. Het scenario is geschreven door Mario Soldati.

Tragica notte

1942 | Drama

Italië 1942. Drama van Mario Soldati. Met o.a. Doris Duranti, Carlo Ninchi, Fosco Giachetti, Guido Notari en Sergio Tofano.

Een stroper die net uit de gevangenis is ontslagen lokt met een paar vrienden de boswachter in een hinderlaag. Ze slaan de man, die hem achter de tralies heeft gebracht, in elkaar. De boswachter weet wie zijn aanvallers waren, maar hij houdt zich stil en zint op wraak. Op een nacht ziet hij zijn kans schoon... Prachtig gespeeld en uitstekend geregisseerd.

Noi vivi

1942 | Romantiek

Italië​/​​Duitsland 1942. Romantiek van Goffredo Alessandrini en Goffredo Alessandrini. Met o.a. Alida Valli, Rossano Brazzi, Fosco Giachetti, Giovanni Grasso en Emilio Cigoli.

Een jonge studente aan de Universiteit van Petersburg is verliefd op een jonge aristocraat die op de vlucht is voor de Gepoe, de geheime staatspolitie. Als hij tbc krijgt, probeert zij aan geld te komen voor de behandeling door een relatie aan te gaan met een functionaris van de Gepoe. Gebaseerd op het boek We the Living van Ayn Rand. De film kreeg de Volpi-beker in Venetië in 1942. Ironisch genoeg werd de film, ondanks de anti-communistische strekking, verboden door de fascisten.

Labbra serrate

1942 | Drama

Italië 1942. Drama van Mario Mattoli. Met o.a. Annette Bach, Andrea Checchi en Fosco Giachetti.

Een zwaarop de hand liggend drama over een vrouw met een stormachtig verleden en een jongeman die van haar houdt. Aanvankelijk probeert zij hem op een afstand te houden en verbergt ze haar verleden voor hem, maar geleidelijk aan onthult zij, en ontdekt hij, haar verleden zonder dat dit ten koste van zijn liefde gaat. Goed geregisseerd en geschreven.

Bengasi

1942 | Oorlogsfilm

Italië 1942. Oorlogsfilm van Augusto Genina. Met o.a. Fosco Giachetti, Maria de Tasnady, Amedeo Nazzari en Vivi Gioi.

Deze film won in 1942 de Coppa Volpi voor de beste Italiaanse film en de beste acteur, Fosco Giachetti. Het tendentieuze verhaal speelt in Lybië in de tweede wereldoorlog, tijdens het beleg van Bengazi door de Engelsen. Een klassieke propagandafilm van het fascistische regiem van Mussolini, maar goed gemaakt en met een paar heel mooie rollen.

Nozze di sangue

1941 | Drama

Italië 1941. Drama van Goffredo Alessandrini. Met o.a. Fosco Giachetti, Luisa Ferida en Nino Pavese.

De jonge Immacolata (Ferida) voegt zich per schip bij haar echtgenoot Gidda, die zij met de handschoen trouwde. Wanneer zij aankomt op de plaats van bestemming, wordt zij ontvangen door een man die doet alsof hij haar echtgenoot is, maar in werkelijkheid een gezworen vijand van Gidda is. Een tijd lang misbruikt hij haar, terwijl Gidda (Giachetti) niets wil weten van zijn vrouw. Tot zij zich opoffert om zijn leven te redden, in gevaar gebracht door de man die haar uit wraak had misbruikt. Uiteindelijk beseft Gidda hoe onredelijk hij tegen haar is geweest. De vertolking is goed maar de film is tamelijk melodramatisch en zwaar.

L'amante segreta/Troppo bella

1941 | Romantiek

Italië 1941. Romantiek van Carmine Gallone. Met o.a. Alida Valli, Fosco Giachetti en Vivi Gioi.

Romantiek en drama van middelmatige kwaliteit met sympatieke hoofdpersonen en goed spel van Valli als arm meisje. Als beheerster van een hotel wil zij op een eerlijke manier de kost verdienen. Maar omdat elke man die zij ontmoet haar wil verleiden, komt zij in verschillende vervelende situaties terecht. Haar schoonheid is de oorzaak van haar problemen. Tot zij de ware ontmoet en op hem verliefd wordt. Amusant maar uiterst voorspelbaar.

Fari nella nebbia

1941 | Drama

Italië 1941. Drama van Gianni Franciolini. Met o.a. Fosco Giachetti, Luisa Ferida, Osvaldo Valenti en Antonio Centa.

Wellicht Franciolini's beste film, die gaat over mensen waarvan het beroep hun leven bepaalt. Een chauffeur van een tankwagen, Giachetti, vervoert benzine van Savona naar Genua. Hij moet in de nacht zijn uurtjes draaien, terwijl zijn vrouw alleen achterblijft in Aqui, een gehucht in de bergen tussen vertrek- en eindpunt. Hij is een jaloerse man en daardoor ontstaat er nodeloze spanning tussen hem en zijn vrouw, die na een ruzie wegloopt. Algauw troost hij zich door een minnares in Savona te nemen, maar ook die relatie loopt in het honderd door zijn ongebreidelde jaloezie. Geleidelijk aan leert hij zijn eigen fouten inzien en keert hij terug naar zijn eigen vrouw. Een film over angst, hoop en de zorg voor het dagelijkse bestaan. Mooi gespeeld.

Ridi pagliaccio

1940 | Romantiek

Italië 1940. Romantiek van Camillo Mastrocinque. Met o.a. Fosco Giachetti, Laura Solari, Giuditta Rissone, Elli Parvo en Nora Marino.

Laura Solari is een jonge vrouw, die net uit de gevangenis is ontslagen. Fosco Giachetti is clown en trapezewerker in een circus. Op een dag ziet hij dat Solari in de rivier springt om zelfmoord te plegen. Hij redt haar leven en zij trekt bij hem in. Gaandeweg raakt zij steeds meer bij het circusbestaan betrokken. Giachetti leert haar het trapezewerk, zodat ze met hem en zijn twee collega's in hun show kan meedoen. Op een dag doet iemand uit de wereld van het grote amusement Giachetti, Solari en de twee collega's een lucratief aanbod waarop zij ingaan. Voortaan treden zij in bekende theaters en pistes over heel de wereld op. Giachetti en de vrouw trouwen, worden rijk en succesvol, maar missen wel de kameraadschap van het circus, waar iedereen als één grote familie met elkaar omgaat. Het spel is prima maar eigenlijk is dit gewoon een middelmatige film.

La figlia del Corsaro Verde

1940 | Avonturenfilm

Italië 1940. Avonturenfilm van Enrico Guazzoni. Met o.a. Doris Duranti, Camillo Pilotto, Mariella Lotti en Fosco Giachetti.

Fascinerende mantel-en-degenfilm. Vrouwelijke zeeroverskapitein, dochter van een beruchte piraat, overvalt met haar mannen Spaanse kolonies en nederzettingen. Avontuur en romantiek op volle zee.

La Peccatrice

1940 | Drama

Italië 1940. Drama van Amleto Palmeri. Met o.a. Paola Barbara, Vittorio De Sica, Fosco Giachetti, Umberto Melnati en Bella Starace Sainati.

Een vrouw is door een ongelukkige liefde op drift geraakt en heeft zich net weer opgewerkt tot serveerster als ze haar oude vlam terugziet. Hij herkent haar niet, zodat ze kan constateren hoezeer ze zich destijds op hem verkeken heeft. Deze interessante film van Palmeri (die een jaar later zou overlijden) heeft voor de toenmalige Italiaanse cinema een ongewoon psychologisch realisme - dank zij scenario van Luigi Chiarini - hoewel ook de aankleding en lokaties een bijzondere onopgesmuktheid hebben die het neo-realisme al enigszins aankondigt.

L'assedio dell'Alcazar

1940 | Oorlogsfilm

Italië 1940. Oorlogsfilm van Augusto Genina. Met o.a. Fosco Giachetti, Rafael Calvo, Mireille Balin en Maria Dennis.

Een garnizoen Francisten zoekt tijdens de Spaanse burgeroorlog zijn toevlucht een militaire academie in Alcazar. De belegering van de Republikeinse troepen duurt enkele maanden en eindigt pas met de aankomst van het Nationale Leger van generaal Franco. Voordat de academie wordt ontzet, trouwt een jong stel en vindt een cynische jonge moeder tijd genoeg om spijt te krijgen van een vroegere affaire. De film is niet slecht en er wordt behoorlijk geacteerd, maar de propaganda van de Franco- moraal en -politiek is alleen maar weerzinwekkend en ongerijmd.

Giuseppe Verdi

1938 | Biografie, Muziek

Italië 1938. Biografie van Carmine Gallone. Met o.a. Fosco Giachetti, Gaby Morlay, Germana Paolieri en Camillo Pilotto.

Dichter en dramaturg Carmine Gallone sloeg aan het scenarioschrijven en regisseerde later zo'n twintig zwijgende films. Gallone werkte het grootste deel van de tijd in het buitenland, in Duitsland, Engeland en Frankrijk. Na zijn terugkeer in Italië in de jaren 1930 was deze film een van zijn eerste projecten. Het gaat over het leven van een bekende 19e-eeuwse Italiaanse opera-componist, van de bescheiden start tot zijn reis naar Milaan om aan het conservatorium te studeren. Van zijn onbeduidende eerste composities tot het applaus. Ook zijn liefdesleven komt aan de orde. Volop operamuziek en liederen. Giachetti is vrij overtuigend in de titelrol. De regie is gewoontjes maar over het geheel genomen is het een heel aardige film.

Squadrone bianco

1936 | Drama

1936. Drama van Augusto Genina. Met o.a. Guido Celano, Antonio Centa en Fosco Giachetti.

Dichter en dramaturg Carmine Gallone sloeg aan het scenarioschrijven en regisseerde later zo'n twintig zwijgende films. Gallone werkte het grootste deel van de tijd in het buitenland, in Duitsland, Engeland en Frankrijk. Na zijn terugkeer in Italië in de jaren 1930 was deze film een van zijn eerste projecten. Het gaat over het leven van een bekende 19e-eeuwse Italiaanse opera-componist, van de bescheiden start tot zijn reis naar Milaan om aan het conservatorium te studeren. Van zijn onbeduidende eerste composities tot het applaus. Ook zijn liefdesleven komt aan de orde. Volop operamuziek en liederen. Giachetti is vrij overtuigend in de titelrol. De regie is gewoontjes maar over het geheel genomen is het een heel aardige film.

Lo squadrone bianco

1936 | Drama

Italië 1936. Drama van Augusto Genina. Met o.a. Fosco Giachetti, Fulvia Lanzi, Guido Celano, Francesca Dalphe en Antonio Centa.

Een jongeman, teleurgesteld in de liefde, meldt zich voor het woestijnleger. Hij wordt officier. Als hij in Libië gestationeerd wordt merkt hij algauw hoe moeilijk het leven is in de Noordafrikaanse woestijn. De film werd opgenomen op locaties in Libië en kreeg in 1936 de Coppa Mussolini.

Vecchia guardia

1934 | Actiefilm

Italië 1934. Actiefilm van Alessandro Blasetti. Met o.a. Fosco Giachetti, Mino Doro, Franco Brambilla, Maria Puccini en Graziella Antonelli.

Een filmische reconstructie van Mussolini's mars naar Rome. Deze gezagsgetrouwe opdrachtfilm - die de realiteit dat Il Duce de reis per slaapwagen aflegde verdoezelt - gaf Blasetti de kans om het filmische realisme verder uit te bouwen, waardoor de aandacht voor de gewone man en desinteresse voor de heldenverering voor het regime tòch in het verkeerde keelgat schoten en resulteerde in censuuringrepen. Een interessante voorloper van het neo-realisme.