William H. Daniels (1901-1970): camera.
Er zijn 38 films gevonden.

Marlowe

1969 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1969. Mysterie van Paul Bogart. Met o.a. James Garner, Gayle Hunnicutt, Carroll O'Connor, Rita Moreno en Sharon Farrell.

Marlowe (Garner) wordt door de jonge actrice Hunnicutt ingeschakeld om haar broer, die uit zijn hotelkamer verdween, op te sporen. Aanvankelijk voelt hij er weinig voor om zich in deze zaak te mengen, maar dan wordt een man uit het bewuste hotel onder duistere omstandigheden vermoord. Hij treft foto's aan die de rol van Hunnicutt in een vreemd daglicht plaatsen. Verwarde, niet bepaald originele, detectivefilm die sterk begint, maar zijn belofte niet inlost. De acteurs doen echter goed werk, vooral Moreno als stripper die Marlowe helpt. Bruce Lee is even te zien als hij het kantoor van Marlowe aan diggelen slaat. Stirling Silliphant heeft met zijn script geprobeerd de authentieke sfeer uit de roman The Little Sister van Raymond Chandler weer te geven, ten koste van de dramatische vertelling. William H. Daniels stond achter de camera.

Valley of the Dolls

1967 | Drama

Verenigde Staten 1967. Drama van Mark Robson. Met o.a. Barbara Parkins, Patty Duke, Sharon Tate, Susan Hayward en Paul Burke.

De dun gezaaide maar onbedoelde grappen wegen niet op tegen het afgrijselijk slecht geschreven scenario, het slechte spel en de mislukte regie van deze bewerking van Jacqueline Susann's boek over drie jonge vrouwen in de wereld van de showbusiness.

Von Ryan's Express

1965 | Oorlogsfilm, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1965. Oorlogsfilm van Mark Robson. Met o.a. Frank Sinatra, Trevor Howard, Brad Dexter, Raffaella Carrà en Sergio Fantoni.

Oorlogsfilms mochten vroeger ongegeneerd spannend, ja, zelfs heroïsch zijn, waarvan akte in dit WO II-verhaal met Ol' Blue Eyes in een paraderol. Sinatra is kolonel Joseph Ryan, neergeschoten piloot in een krijgsgevangenenkamp in Italië. Wanneer Mussolini's fascisten capituleren, weet Ryan dat de nazi's het bevel over de kampen over gaan nemen. Als hoogste in rang grijpt hij de ontsnappingskans: met een gekaapte goederentrein tracht de ijzervreter samen met de Britse majoor Fincham (Howard) een paar honderd geallieerde militairen dwars door oorlogsgebied naar Zwitserland te loodsen. Letterlijk en figuurlijk denderend escapisme met meesterlijke CinemaScope-fotografie van William H. Daniels.

Come Blow Your Horn

1963 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1963. Komedie van Bud Yorkin. Met o.a. Molly Picon, Lee J. Cobb, Frank Sinatra, Barbara Rush en Jill St. John.

Sinatra is goed als vrije vogel met meisjes bij de vleet en een zeurende vader (Cobb). Hij zingt ook het titelliedje en leert zijn jongere broer (Bill) de trucs van versieren. Naar het stuk van Neil Simon. Gefilmd in Panavision.

How the West Was Won

1962 | Western, Historische film, Romantiek

Verenigde Staten 1962. Western van John Ford, Henry Hathaway, George Marshall, Richard Thorpe en Kevin Ford. Met o.a. James Stewart, John Wayne, Gregory Peck, Carroll Baker en Lee J. Cobb.

Epische, maar niet zo vreselijk spannende western vertelt de geschiedenis van het Wilde Westen. Het verhaal is verdeeld over enkele episodes, zoals de Burgeroorlog, de Gold Rush en de aanleg van het spoorwegnet. Prima rollen van Stewart als pelsjager en van Wayne als ijzervreter. De wat gezwollen voice-over is van Spencer Tracy: 'De plaatsen in dit land hebben de namen gekregen die nu op kaarten staan. Maar die plaatsen moesten allemaal veroverd worden, veroverd op de natuur en op de primitieve mens.' Scenarioschrijver James R. Webb kreeg een Oscar voor zijn script.

Can-Can

1960 | Musical

Verenigde Staten 1960. Musical van Walter Lang. Met o.a. Frank Sinatra, Shirley MacLaine, Maurice Chevalier, Juliet Prowse en Louis Jourdan.

Doffe versie van Cole Porters musical over Parijs in de jaren rond 1890. Advocaat Sinatra verdedigt MacLaine om de 'gewaagde' dans te mogen laten doen in haar nachtclub. Chevalier en Jourdan proberen het met charme, maar Sinatra is te blasé en MacLaine is te schel. Liedjes: 'C'est Magnifique', 'I love Paris', 'Let's Do It', 'Just One of Those Things'.

All the Fine Young Cannibals

1960 | Biografie, Muziek, Drama

Verenigde Staten 1960. Biografie van Michael Anderson. Met o.a. Robert Wagner, Natalie Wood, Susan Kohner, George Hamilton en Pearl Bailey.

Een melodrama vol clich[KA1]e`s, gebaseerd op het leven van trompetspeler Chet Baker (Wagner). Robert Thom bewerkte de roman van Rosamond Marshall tot scenario. Camerawerk van William H. Daniels.

Never So Few

1959 | Oorlogsfilm, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1959. Oorlogsfilm van John Sturges. Met o.a. Frank Sinatra, Gina Lollobrigida, Peter Lawford, Steve McQueen en Richard Johnson.

Tijdens de oorlog in Birma krijgen twee Amerikaanse officieren, Tom Reynolds (Sinatra) en De Mortimer (Johnson), de opdracht in Calcutta een dokter en geneesmiddelen op te halen. Onderweg beleven ze heel wat avonturen met de guerilla-strijders, maar ook met de sensuele Lollobrigida. Een super-de-luxe soaper met een ongelukkige mengeling van actie, humor en romantiek, typisch voor dit soort producties van vlak voor 1960. Het is goed gemaakt, maar na consumptie onmiddellijk weer vergeten. Millard Kaufman bewerkte de bestseller van Tom Chamales en had het geluk dat een aantal topacteurs aangetrokken werd om de rollen te vertolken. Camerawerk van William H. Daniels. Gedraaid in CinemaScope.

Some Came Running

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Vincente Minnelli. Met o.a. Frank Sinatra, Dean Martin, Shirley MacLaine, Martha Hyer en Arthur Kennedy.

Schrijver (Sinatra) keert na de Tweede Wereldoorlog gedesillusioneerd terug naar zijn kleinburgerlijke geboortestadje in het midwesten. Samen met zijn vriend (Martin) verdrinkt hij zijn frustraties. Gebaseerd op een boek van James Jones, die dit min of meer had bedoeld als een vervolg op 'From here to eternity' (dat in '53 werd verfilmd door Fred Zinnemann). De titel parafraseert een vers uit het Marcusevangelie waarin een waarschuwing is vervat tegen een materialistische levenshouding. Some Came Running is puur melodrama en boeit vooral door indrukwekkend acteerwerk van, naast Sinatra en Martin, Shirley MacLaine als losbollig meisje.

Cat on a Hot Tin Roof

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Elizabeth Taylor, Paul Newman, Burl Ives, Jack Carson en Judith Anderson.

Newman is op zijn best in deze broeierige verfilming van het gelijknamige klassieke toneelstuk van Tennessee Williams. Rijkaard Big Daddy (Ives) heeft kanker en zijn familieleden proberen bij hem in de gunst te komen om hun deel van de erfenis veilig te stellen. Onder hen zijn getroebleerde zoon Brick (Newman), die opvallend afkerig is van zijn vrouw Maggie (Taylor), die dus maar geen kleinzoon weet te fabriceren. De toespelingen uit het toneelstuk op de homoseksualiteit van Newmans personage zijn in de film overigens min of meer verdwenen. Kreeg zes Oscarnominaties.

Strategic Air Command

1955 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1955. Drama van Anthony Mann. Met o.a. June Allyson, James Stewart, Frank Lovejoy, Barry Sullivan en Bruce Bennett.

Zes jaar nadat hij het leger heeft verlaten, wordt Stewart, die inmiddels een veelbelovende honkbalspeler is, weer onder de wapenen geroepen. Zijn vrouw Allyson is allesbehalve opgetogen met het vooruitzicht dat haar man weer zal gaan vliegen, en ook een promotie tot kolonel kan haar niet vermurwen. Stewart zelf ziet het evenmin zitten. Hij vindt zich te oud. Hij heeft de technische ontwikkelingen niet gevolgd, en nu zou hij de nieuwste jets moeten testen. Sentimentele film, die opvalt door de knappe luchtsequenties. Zodra de camera is geland, zakt alles echter weer weg in de stroperigheid. Uitstekend spel van Stewart, maar Allyson toont hier één van haar gruwelijkste vertolkingen. Valentine Davies en Beirne Lay Jr. schreven het script, en William Daniels deed camera. Oorverdovende score van Victor Young. Gedraaid in VistaVision.

The Glenn Miller Story

1954 | Biografie, Muziek, Drama

Verenigde Staten 1954. Biografie van Anthony Mann. Met o.a. James Stewart, June Allyson, Harry Morgan, George Tobias en Charles Drake.

Destijds succesvolle biopic over de beroemde big band componist Glenn Miller moet het vooral hebben van de muziek. Mann neemt de tijd voor bekende nummers als 'In the Mood', 'Tuxedo Junction' en 'Little Brown Jug', die uitstekend worden vertolkt door een scala aan gastmuzikanten. De altijd charmante Stewart zet een hoofdpersoon neer die je wel sympathiek moet vinden, maar aan de indruk dat hier een behoorlijk gepolijste versie van Millers leven wordt neergezet kun je je moeilijk onttrekken. Het verhaaltje volgt de standaardversie van de Amerikaanse Droom: armoedzaaier wordt dankzij volhardendheid een beroemdheid. Een Oscar voor beste geluid.

The Far Country

1954 | Western

Verenigde Staten 1954. Western van Anthony Mann. Met o.a. James Stewart, Walter Brennan, Ruth Roman, Corinne Calvet en John McIntire.

In deze prima western wordt Jeff Webster (Stewart) van alle kanten belaagd. Hij en zijn vriend Ben (Brennan) komen met hun vee in een stadje in Alaska aan. Daar ze een terechtstelling verstoren wordt hun kudde en daarmee hun hele bezit door plattelandsnotabele Gannon (McIntire) in beslag genomen - en hij is het die het ter plaatse voor het zeggen heeft. Jeff weet zijn kudde terug te stelen maar wordt daarna achtervolgd. Ben komt om het leven en Jeff raakt ernstig gewond. Twee vriendelijke dames (Roman en Calvert) lappen hem op zodat hij alsnog met Gannon kan afrekenen. Bordan Chase schreef het scenario, Aaron Rosenberg produceerde en William Daniels wist het landschap pico bello in beeld te brengen.

Plymouth Adventure

1952 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van Clarence Brown. Met o.a. Spencer Tracy, Gene Tierney, Van Johnson, Leo Glenn en Dawn Addams.

In de winter van 1620 vaart de Mayflower van Engeland naar Amerika, met aan boord een omvangrijke groep emigranten, die in het beloofde land een nieuw leven willen beginnen. De meeste passagiers zijn calvinisten die hun geloof willen verbreiden. Zij veroorzaken heel wat conflicten, die kapitein Tracy moet zien op te lossen. Boeiend filmavontuur naar een briljant scenario van Helen Deutsch, gebaseerd op een roman van Ernest Gabler. Over de historische juistheid valt te twisten, maar ontspanning is er volop, terwijl de acteurs zich uitstekend inleven in hun rol. De oogstrelende fotografie van William Daniels en de sublieme score van Miklós Rózsa krijgen we op de koop toe. De speciale effecten leverden een Oscar op.

Pat and Mike

1952 | Komedie, Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1952. Komedie van George Cukor. Met o.a. Katharine Hepburn, Aldo Ray, William Ching, Jim Backus en Sammy White.

Hepburn is Pat, een topatlete; Tracy is Mike, haar manager, in deze aangename komedie, maar niet op het niveau van andere films door het duo gespeeld. Ray is goed als een schuine grappen makende sportster. Het scenario is van niemand minder dan Ruth Gordon en Garson Kanin. Veel cameo's van echte topsporters uit die tijd. Wordt ook uitgestraald als ingekleurde versie. Camerawerk van William Daniels.

Thunder on the Hill

1951 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1951. Drama van Douglas Sirk. Met o.a. Claudette Colbert, Ann Blyth, Robert Douglas, Anne Crawford en Gladys Cooper.

Colbert als non gelooft niet dat Blyth die hangen moet, de moord begaan heeft, en gaat haar onschuld aan 't licht brengen. Cooper is prima als moeder-overste. Een ernstig, belangwekkend drama. Scenario van Oscar Saul en Andrew Solt naar het toneelstuk van Charlotte Hastings Bonaventura. Camerawerk van William Daniels.

Abandoned

1949 | Film noir

1949. Film noir van Joe Newman. Met o.a. Raymond Burr, Dennis O'Keefe, Gale Storm en Marjorie Rambeau.

Colbert als non gelooft niet dat Blyth die hangen moet, de moord begaan heeft, en gaat haar onschuld aan 't licht brengen. Cooper is prima als moeder-overste. Een ernstig, belangwekkend drama. Scenario van Oscar Saul en Andrew Solt naar het toneelstuk van Charlotte Hastings Bonaventura. Camerawerk van William Daniels.

The Naked City

1948 | Film noir, Misdaad, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1948. Film noir van Jules Dassin. Met o.a. Barry Fitzgerald, Don Taylor, Howard Duff, Dorothy Hart en Ted de Corsia.

Een mooie jonge vrouw wordt dood in haar bad aangetroffen. Zelfmoord, lijkt het, maar al snel blijkt er meer aan de hand te zijn, ontdekken rechercheurs Muldoon (Fitzgerald) en Halloran (Taylor). Sterke film noir, volledig op locatie in New York geschoten, wat destijds nogal gewaagd was, filmmakers bleven liever in de veilige studio. Regisseur Dassin maakte later meer baanbrekend werk, maar niet in de VS: in de jaren 50 kwam hij op de zwarte lijst van senator McCarthy en vertrok hij naar Europa. Oscars voor camerawerk en montage.

Brute Force

1947 | Thriller, Film noir, Drama

Verenigde Staten 1947. Thriller van Jules Dassin. Met o.a. Burt Lancaster, Hume Cronyn, Charles Bickford, Ella Raines en Yvonne De Carlo.

Velen zullen zich de Amerikaanse regisseur Jules (geboren Julius) Dassin vooral herinneren als echtgenoot van Melina Mercouri, met wie hij een handvol films maakte. Maar voordat de in 1911 geboren filmmaker begin jaren '50 naar Europa kwam omdat hij in Hollywood op de zwarte lijst was geplaatst, had hij in datzelfde Hollywood een tweetal zeer gewaardeerde film noirs afgeleverd: het realistische (melo)drama The Naked City, en de gevangenisfilm Brute Force, met Burt Lancaster. Als het aan Joe Collins (Lancaster) ligt heeft hij zijn langste tijd in de Westgate Prison erop zitten. Na een hardhandige afkoelingsperiode in het gevreesde 'lock' weet hij zijn medegevangenen te interesseren voor een ontsnappingspoging. Tegenspeler Hume Cronyn is een overtuigend sadistische gevangenisdirecteur.

For Me and My Gal

1942 | Musical, Romantiek

Verenigde Staten 1942. Musical van Busby Berkeley. Met o.a. Judy Garland, Gene Kelly, George Murphy, Mártha Eggerth en Stephen McNally.

Voormalig tienerster Garland (The Wizard of Oz) was al een Hollywood-routinier, maar danser Kelly maakte zijn sprankelende filmdebuut in dit muzikale drama over twee vaudeville artiesten wier carrières en romantische plannen ruw worden verstoord door de Eerste Wereldoorlog. Een stuk ingetogener dan de grootse choreografieën die regisseur Berkeley eerder met bijvoorbeeld 42nd Street had gemaakt, is dit een patriottisch drama waarin een aanvankelijk sceptische artiest zich kan ontpoppen als oorlogsheld. Uitstekende liedjes en dansnummers: de muziek werd genomineerd voor een Oscar.

Shadow of the Thin Man

1941 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1941. Mysterie van W.S. Van Dyke. Met o.a. William Powell, Myrna Loy, Barry Nelson, Donna Reed en Sam Levene.

De vierde film in de reeks THIN MAN - een komische serie over moord en mysterie - met amateurspeurders Nick en Nora (Powell- Loy), die een dagje naar de paardenraces gaan. Ze raken - uiteraard - verwikkeld in een moord en worden geholpen door Nick Jr. en Asta, de hond. Een fijne, onderhoudende film. Let op het zeldzame optreden van Stella Adler (als gangsterliefje) die later bekend zou worden als autoriteit op het vakgebied van de dramaturgie. Het scenario is van Irving Brecher en Harry Kurnitz. Camerawerk van William Daniels. Zie ook: 'Thin Man'-serie.

The Shop Around the Corner

1940 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1940. Romantische komedie van Ernst Lubitsch. Met o.a. James Stewart, Margaret Sullavan, Frank Morgan, Joseph Schildkraut en Sara Haden.

Klassieke romantische komedie behoort tot het beste werk van de van oorsprong Duitse regisseur Lubitsch. Nieuwkomer Klara (Sullavan) en oudgediende Alfred (Stewart, goed als altijd) werken in een snuisterijenwinkel in Boedapest. Ze kibbelen veel, maar ze hebben privé, zonder dat te weten, een penvriendschap met elkaar. Excentrieke personages (onder wie een zeer komische Morgan als de knorrige bedrijfseigenaar met een klein hartje) en scherpe dialogen in een verhaal dat zich vrijwel geheel afspeelt in de winkel. In 1998 kwam er een remake met de naam You've Got Mail.

Ninotchka

1939 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1939. Komedie van Ernst Lubitsch. Met o.a. Greta Garbo, Melvyn Douglas, Ina Claire, Bela Lugosi en Sig Rumann.

Prima komedie over vrouwelijke gezant Garbo, die door haar communistische vaderland naar Parijs gestuurd wordt, waar de stijve partijdame in de plooi schiet als zij bonvivant Douglas ontmoet. Hoewel het thema achterhaald is, blijft de film erg leuk en onderhoudend en niet in de laatste plaats door de schitterende Garbo. De film kreeg vier Oscars en vormde de basis voor een Broadwaymusical waarop later weer de film SILK STOCKINGS werd geënt. Scenario van Charles Brackett, Billy Wilder en Walter Reisch naar een idee van Melcior Lengyel. Camerawerk van William Daniels.

Idiot's Delight

1939 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1939. Drama van Clarence Brown. Met o.a. Clark Gable, Norma Shearer, Edward Arnold en Charles Coburn.

Gable is een man die zingt en danst en in een hotel aan de grens bij Italië terechtkomt. Daar treft hij Shearer, een oude geliefde.De bedachtzame bewerking van Robert Sherwoods stuk dat dateert van vóór WO II en pacifistisch getint is.

Another Thin Man

1939 | Misdaad, Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1939. Misdaad van W.S. Van Dyke. Met o.a. William Powell, Myrna Loy, C. Aubrey Smith, Otto Kruger en Nat Pendleton.

Op een landgoed op Long Island wordt een moord gepleegd, waarna het populaire, bezopen detective-echtpaar (samen met Asta en pasgeboren zoontje Nick jr.) op de proppen komt om de dader te vinden. Sinds ze moeder is geworden, is Nora wel een beetje minder gaan drinken. Deze genietbare derde film in de reeks is de laatste die gebaseerd is op een verhaal van Dashiell Hammett. Scenario van Frances Goodrich en Albert Hackett. Camerawerk van Oliver T. Marsh en William Daniels. Zie ook: 'Boston Blackie'- serie.

Romeo and Juliet

1936 | Drama, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1936. Drama van George Cukor. Met o.a. Norma Shearer, Leslie Howard, John Barrymore, Edna May Oliver en Basil Rathbone.

Goed geacteerde, weelderige produktie van Shakespeare's toneelstuk over noodlottige geliefden. Howard en Shearer zijn zo goed dat men vergeet dat ze te oud zijn voor hun rol. Niet de grote film die het had kunnen zijn, maar een hele goede.

Rendezvous

1935 | Komedie

Verenigde Staten 1935. Komedie van William K. Howard. Met o.a. William Powell, Rosalind Russell, Binnie Barnes, Lionel Atwill en Cesar Romero.

Goede WO I-intrige met Powell, die kantoorwerk moet doen in plaats van vechten aan het front. Hij loopt tegen een berucht spionage-netwerk aan. Russells kluchtige rol is hier slechts hinderlijk. Scenario van Bella Spewack, Samuel Spewack, P.J. Wolfson en George Oppenheimer naar de roman van Herbert O. Yardley American Black Chamber. Camerawerk van William Daniels.

The Painted Veil

1934 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1934. Drama van Richard Boleslawski. Met o.a. Greta Garbo, Herbert Marshall, George Brent, Warner Oland en Jean Hersholt.

Deze in de mysterieuze Oriënt spelende film volgt Somerset Maughams verhaal over een ontrouwe vrouw die haar leven betert. Het afgezaagde scenario krijgt kleur door Garbo's persoonlijkheid, met steun van Marshall als haar man en Brent als haar minnaar.

The Barretts of Wimpole Street

1934 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1934. Romantiek van Sidney Franklin. Met o.a. Norma Shearer, Fredric March, Charles Laughton, Maureen O'Sullivan en Katherine Alexander.

Knappe MGM-produktie van een klassiek liefdesverhaal van Elizabeth Barrett en Robert Browning in het Engeland van de 19e eeuw. Goed gespeelde romance misschien wat zwaar aangezet, tussen Elizabeth Barrett en de dichter Robert Browning, die Elizabeth redt van haar dominante vader (Laughton) en met haar trouwt. Regisseur Franklin maakte de film opnieuw in 1957. Hertiteld voor tv: THE FORBIDDEN ALLIANCE.

The Stranger's Return

1933 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1933. Drama van King Vidor. Met o.a. Lionel Barrymore, Miriam Hopkins, Franchot Tone, Stuart Erwin en Irene Hervey.

Een jonge vrouw, pas gescheiden, laat de stad achter zich en gaat bij haar opa op de boerderij wonen. Hier vindt zij haar `roots` - haar `wortels` - en een verwante geest in de persoon van Guy Crane (Tone), een naburige boer met een universitaire titel. Waarom deze veelzijdige, rijpe en prachtig gemaakte film niet beroemd is geworden, is een raadsel. Phil Strong assisteerde bij het aanpassen van zijn eigen roman voor regisseur Vidor. Brown Holmes werkte mee aan het scenario. Het camerawerk is van William H. Daniels.

Dinner at Eight

1933 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1933. Drama van George Cukor. Met o.a. Billie Burke, Lionel Barrymore, Wallace Beery, John Barrymore en Marie Dressler.

Terwijl na de Beurskrach het scheepsbedrijf van echtgenoot Oliver (Barrymore) richting het faillissement koerst is de New Yorkse socialite Millicent (Burke) manisch bezig met de tafelschikking van haar prestigieuze dinner party. En zoals in het theaterstuk van George S. Kaufman waarop deze sublieme David O. Selznick-productie is gebaseerd houdt het decorum van de elitegasten een stroom aan drama in toom. Voor hoe lang, is de vraag. Valkuildialogen, oogstrelende Art Déco-sets en -garderobe en een droombezetting (Jean Harlow, Wallace Beery, John Barrymore) geregisseerd door meester Cukor: een Hollywoodparel, dit etentje.

Grand Hotel

1932 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1932. Drama van Edmund Goulding. Met o.a. Greta Garbo, Joan Crawford, John Barrymore, Wallace Beery en Lionel Barrymore.

Melodrama naar de veelgelezen roman Menschen im Hotel van Vicki Baum over een pluche hotel in Berlijn 'waar nooit wat gebeurt'. De sterren bewijzen het tegendeel: Garbo als eenzame ballerina, John Barrymore als haar minnaar, een juwelendief, Lionel Barrymore als een stervende man, Crawford als ambitieuze stenografe, Beery als keiharde zakenman en Stone die dit alles zo eens gadeslaat. Oscar voor beste film.

Montana Moon

1930 | Western, Musical, Drama

Verenigde Staten 1930. Western van Malcolm St. Clair. Met o.a. Joan Crawford, Johnny Mack Brown, Dorothy Sebastian, Ricardo Cortez en Benny Rubin.

Geen opwindende western, maar goed bedoeld. De sfeer is er niet. St. Clair was geen westernregisseur en voelde zich duidelijk onbehaaglijk in deze produktie. Crawford is een vrouw uit het oosten die haar vader in de steek laat en cowboy Brown ontmoet; ze trouwt met hem. Haar stadse gewoonten en Browns western-manieren botsen. Sylvia Thalberg en Frank Butler schreven deze western/liefdesfilm. William Daniels was cameraman; hij deed matig werk, hetgeen vooral Crawford niet ten goede kwam.

Wild Orchids

1929 | Romantiek

Verenigde Staten 1929. Romantiek van Sidney Franklin. Met o.a. Greta Garbo, Lewis Stone, Nils Asther en Lewis S. Stone.

Een klassieke driehoeksverhouding waarin de getrouwde Garbo tijdens een reis op Java valt voor de rijke en charmante Asther. Garbo's charisma geeft het geheel nog wat niveau. Een zwijgende film met muziek. Scenario van Hans Kraly, Richard Schayer en Willis Goldbeck naar het verhaal Heat van John Colton. Camerawerk van William H. Daniels.

The Kiss

1929 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1929. Drama van Jacques Feyder. Met o.a. Greta Garbo, Lew Ayres, Conrad Nagel, Anders Randolf en Holmes Herbert.

In de zwijgende film is Garbo fascinerend. Ze speelt de vrouw van een rijke, jaloerse echtgenoot, aanbeden door vele andere mannen en vooral door haar minnaar André. Als haar echtgenoot dood wordt aangetroffen, wordt Irene van moord beschuldigd. André is jurist en slaagt erin haar vrij te pleiten, maar dan onthult Irene de ware toedracht van het gebeuren. Scenario van Hans Kraly. Camerawerk van William H. Daniels. Er is een gerestaureerde versie gemaakt. Dit was de laatste 'stomme' film van MGM.

The Flesh and the Devil

1926 | Zwijgende film, Drama

Verenigde Staten 1926. Zwijgende film van Clarence Brown. Met o.a. Barbara Kent, Lars Hanson, John Gilbert en Greta Garbo.

In de zwijgende film is Garbo fascinerend. Ze speelt de vrouw van een rijke, jaloerse echtgenoot, aanbeden door vele andere mannen en vooral door haar minnaar André. Als haar echtgenoot dood wordt aangetroffen, wordt Irene van moord beschuldigd. André is jurist en slaagt erin haar vrij te pleiten, maar dan onthult Irene de ware toedracht van het gebeuren. Scenario van Hans Kraly. Camerawerk van William H. Daniels. Er is een gerestaureerde versie gemaakt. Dit was de laatste 'stomme' film van MGM.

Greed

1924 | Drama, Zwijgende film

Verenigde Staten 1924. Drama van Erich von Stroheim. Met o.a. Gibson Gowland, Jean Hersholt, Tempe Pigott, Erich Von Ritzau en Sylvia Ashton.

Een absoluut meesterwerk dat oorspronkelijk zeven uren duurde! Het mes werd er door de studio ingezet en er bleef minder dan twee uur over. Prachtig realisme over McTeague die met de verloofde van zijn vriend Marcus trouwt. Marcus krijgt er echter spijt van dat hij zijn aanstaande vrouw kwijtraakt als zij de hoofdprijs in een loterij wint. Hebzucht slaat toe. Het einde werd in de Death Valley opgenomen onder barbaarse omstandigheden.

Foolish Wives

1921 | Drama, Zwijgende film

Verenigde Staten 1921. Drama van Erich von Stroheim. Met o.a. Erich von Stroheim, Maude George, Mae Busch, George Christians en Cesare Gravina.

Een Amerikaans echtpaar komt in Europa aan en de ontevreden vrouw zoekt genegenheid bij een a-morele officier. De officier (Von Stroheim) is ook nog een zwendelaar. Teruggebracht van drie naar twee uur. Ben Reynolds keek door de camera. Scenario van regisseur Von Stroheim. In 1999 is de film gerestaureerd.